, Kuchnie i piekarniki Poradniki

Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

662 odpowiedzi na “Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?”

  1. Emila pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie, który z tych piekarników poleciłby Pan,
    1.Elektrolux KOBCS31X SteamBoost,
    2. Elektrolux EOB7S31Z SteamBoost
    3. Elektrolux Y8SOB39X SteamBoost
    czy może jeszcze inny, szukałam piekarnika parowego najchętniej w jak najniższej cenie
    Myślałam też o Ļycie indukcyjnej
    1.Elektrolux Y63IV443
    2.Electrolux EIV634 SLIM-FIT
    czy może inna ?
    Bardzo dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1 i 2 to te same piekarniki, różniące się wykończeniem i uchwytem – elektronika ta sama. 3 to najnowszy model z kolorowym ekranem, większą ilością programów i Steamify. Indukcje to te same płyty, lecz Y ma FlexiPower, czyli opcję ograniczenia mocy pod słabsze instalacje.

  2. Nubian pisze:

    Dzień dobry,

    Za Pana radą kupiłem płytę gazowa GORENJE GW642AB , udało mi się w promocji za 700zl. Póki co jestem zachwycony.

    Teraz zastanawiam sie nad piekarnikiem.
    Myślę miedzy modelami:
    BSA6747A04BG
    BPS6747A06BG

    Czy warto dopłacić 200zl do modelu 06BG za czyszczenie pirolityczne? W 04BG mamy znowu jedna prowadnice teleskopową więcej i tylna ścianka katalityczna.

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Różnic jest więcej 04 ma też wspomaganie pieczenia parą, nie tylko 1 prowadnicę więcej, a 06 to tylko pyroliza i prowadnica mniej. Oba są świetne – kwestia co dla Pana jest ważniejsze – pyroliza, czy prowadnice i proste wspomaganie parą.

  3. Laik pisze:

    Dzień dobry, stoję przed wyborem zakupu czarnego piekarnika (nie do zabudowy). Przewidywana szerokość i głębokość szafki to 60 cm. Zależy mi na urządzeniu, w którym będę mogła pięć jednocześnie kilka rzeczy, ale które też będzie ekonomiczne przy małych ilościach. Czy to da się połączyć?

  4. kr pisze:

    Dzień dobry, jaki zestaw oddzielnego białego piekarnika i mikrofalówki do zabudowy poleciłby Pan?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W bieli bardzo ładne i dobre zestawy ma Gorenje – serie Simplicity i Advanced, a także całkiem niezłe są Beko bPro300, oraz droższe warianty Samsunga z serii Bespoke.

  5. Katarzyna pisze:

    Dzień dobry. Ostatnio kierując się Pana radą stałam się właścicielką zmywarki. Teraz stanęłam przed kolejnym wyznaniem – zakup piekarnika elektrycznego i płyty gazowej – wymiana – istniejąca zabudowa meblowa. Piekarnik wymiary 59,5×59,5 – wybór marki Gorenje – wymyśliłam czyszczenie parowe, sterowanie pokrętła, żeby nie ścierały się napisy na wyświetlaczu, waham się między następującymi modelami pierwszy wybór BOS6737E20FBG ( trochę mnie niepokoi brak chłodzonej obudowy – jak to się ma do mebli) , drugi BOS 6737E13BG oraz tańsza wersja BOS6737E06B – proszę Pana o wskazanie jaki ewentualnie wybrać z tych trzech. Druga grupa to piekarniki czyszczenie pyrolityczne ( wkłady katalityczne do mnie nie przemawiają ) w tej grupie wytypowałam dwa modele BPS6747A06BG , BPSAX6747A08BG – również proszę o wskazanie, który ewentualnie model wybrać z tych dwóch. Proszę również o radę para, czy pyroliza. Dodam, że lokal mieści się w bloku – ufam, że instalacja wytrzyma – aktualny firmy Amica 230V. Kolejny kłopot to płyta wymiary aktualnej 58×51 – wybór na runku ograniczony patrząc na jakość i wygląd – trochę ryzykuję ale wybór padł na Elektrolux KGG6407K wymiary 59×51 – jakie jest Pana zdanie? Może spotkał Pan płytę godną uwagi w tych wymiarach? Proszę o radę. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie musi się Pani trzymać wymiaru zewnętrznego starej płyty – a jedynie otworu w blacie – nic się nie stanie jak kupi Pani płytę 60×52 cm – będzie bardziej nachodzić na blat i tyle, a i tak standardem na rynku jest nisza w blacie 56x49cm – podciąć o parę mm też zawsze się da.
      Co do piekarnika to każdy tego typu ma chłodzenie obudowy, Gorenje na swojej stronie nie zawsze ma wszystko prawidłowo opisane. Osobiście jestem fanem serii Advanced, czyli wybrałbym Gorenje BPS6747A06BG (pozostałe to linia Essential).

      • Katarzyna pisze:

        dziękuję za odpowiedź, no to zadał mi Pan klina – para czy pyroliza, jeśli jednak zdecyduję się na parę, który z tych trzech wybrać. Mam zamiar zakupić dzisiaj bo firma jest w sklepowej promocji na wskazana przeze mnie piekarniki i pyroliza i para.

  6. Anik pisze:

    A mnie by interesował zapytanie odnośnie piekarników z funkcja programu pizza. Zastanawiamy się nad GORENJE BOSB6737E06X lub Electrolux EOF4P74X . Dla mnie ważne by miał tardycyjny sam dół i góra+dół i termoobieg. Mąż zażyczył sobie z programme piziza lub wysoka temp. 300stopni

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Program pizza to nic innego jak grzałka dolna + termoobieg, czyli funkcja, którą ma prawie każdy piekarnik, jednak, nie każdy producent tak ją nazywa. Większość piekarników 300 stopni osiąga za pomocą grzałki grilla, a nie funkcji pizza, która to w 90% modeli jest ograniczona do tych 230-250 stopni. Na rynku są specjalne modele osiągające wyższe temperatury specjalnie do pizzy – Teka MaestroPizza 345 stopni i Beko Pizza Pro 310 stopni.

      • Anik pisze:

        Dziękuję za poprzednią odpowiedz. W sumie teraz zastanawiamy się nad tymi 2 Piekarnik Electrolux EOF4P74X czy Piekarnik elektryczny GORENJE BOS6737E20FBG . Która firma mniej zawodna?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To niebo a ziemia. Electrolux jest ogromnie wykonany, pokrętła, fizyczne przyciski timera, toporne zawiasy – coś okropnego, a Gorenje to piekarnik porządnej jakości. Nie ma czegoś takiego jak niezawodna firma, to nie XX wiek 😉

  7. michał pisze:

    Witam
    Mam piekarnik Whirpool AKP724/wh/01 który nadaje się już tylko na szrot, grzeje się 40min minimum, strzeliły mu zawiasy wiec nie trzyma drzwiczek i trzeba je podpierać, palniki albo grzeją na maxa albo za słabo.

    Żona niedługo rodzi wiec myślałem że idealnie zrobie jej niespodziankę bo lubi kuchcić, mięsa, ciasta itp

    Proszę o poradę jaki piekarnik byłby najlepszy
    -najlepiej z pieczeniem na parze
    – pyrolizą, ewentualne co innego
    – zimna szyba
    – delikatny domyk drzwiczek
    – gril , rożen raczej zbyteczny
    -grzanie tylko od dołu
    -blokada drzwiczek
    -termoobieg
    -termosonda
    -pokrętła , moze być wyświetlacz ale z pokrętłem a nie klikany
    -srebrny lub biały do zabudowy podszafkowej

    nie potrzebuje wifi, szklanych tac, kamieni, itp

    a bajka jak by miała mikrofale ale takie coś chyba tylko w solgaz ap34 (mały i czarny do słupka)
    czy coś innego jest w stanie Pan polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Opisał Pan prawie w 100% serię SteamCrisp od Electroluxa/AEG – jedynie nie da się kupić takiego z pokrętłami, będzie elektronika, ale łatwa w obsłudze, no chyba, że faktycznie biały przejdzie to wtedy jest model Electorlux EOC6P77V – spełnia wszystkie wymienione wymagania. Model Solgazu to chińska tragedia. Szukać modeli Electorlux EOC8P, lub KOCBP.

  8. Marcin pisze:

    Panie Krzysztofie.
    Poszukuje piekarnik gazowo – eletryczny.
    Nie potrzebuje jakiś wodotrysków.
    Wystarczy zwykły piekarnik odpalany z kurków.
    Podgrzewam pizze ewentualnie jakies ziemniaki, kurczaka ewentualnie karkówka w naczyniu żaroodpornym.

  9. Paulinka pisze:

    Szanowny Panie Krzysztofie, warunki lokalowe nie pozwalają na podłączenie piekarnika na siłę a chciałabym wymienić starą kuchenkę gazową na kuchenkę elektryczno – gazowową z piekarnikiem elektrycznym. Proszę o poradę.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Żaden problem – współczesne kuchenki z piekarnikiem elektrycznym i płytą gazową wymagają jedynie podłączenia 1 fazowego (zwykła wtyczka), więc może Pani wybrać dowolny model 🙂

  10. Wiola pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie co może Pan powiedzieć o Electrolux SteamBake EOD6C77WX ? Warto?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Prosty piekarnik z elektronicznym termostatem i całkiem ładnych wyglądem, produkcji włoskiej. Jak na 1600 zł jest ok.

  11. Andrzej pisze:

    Dzień dobry.

    Szukam:
    1. Lodówki – tu padło na 99,99% na Samsung BRB26715DWW (https://www….715dww-ef/). Choć w grę wchodzi też Samsung BRB26705CWW (https://www….705cww-ef/). Co lepsze? Warto dopłacić do klasy energetycznej C?

    2. Piekarnika – co Pan sądzi o Amica ED57525V STUDIO PYRO (https://www….tudio-pyro)? Ewentualnie co by mi Pan polecił do maks. 3000 zł? W grę wchodzi też Electrolux EOB7S31Z SteamBoost z Pana rankingu TOP-10 (lato 2022).

    3. Indukcji – nie miałem nigdy takiego wynalazku więc jestem zielony. Ważne, żeby kolor płyty był czarny. Myślałem o Amice – żeby załapać się na zwrot 200 zł w przypadku gdybym wybrał piekarnik Amica ED57525V STUDIO PYRO . Jaka płyta Amica wizualnie by pasowała do tego piekarnika? Choć im więcej czytam to myślę o indukcji Eletorluxa. Tu analogicznie gdybym wybrał piekarnik Electrolux EOB7S31Z SteamBoost to jaką płytę do niego dobrać? Przydałby się też tutaj czarny okap, który by z tą płytą Eletroluxa zgrywał.

    Dziękuję i pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1 bdb, piekarniki zupełnie różne – Amica to zwykły, ładny model z pyrolizą, a Electrolux to już zaawansowany piekarnik parowy niemieckiej produkcji – trzeba zdecydować co się potrzebuje bo oba są godne polecenia.
      Jeśli indukcja koniecznie Amici to tylko serie 2.0 i 2.1 – są oznaczone w nazwie, ale i tak Electrolux EIV634 lub podobny będzie lepszy.

  12. Oizo pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie uprzejmie proszę o poradę przy doborze piekarnika pod zabudowę, do 1600zł. Zależy mi na łatwym czyszczeniu, termoobiegiem, grzaniu dolną grzałką, 1 komplecie prowadnic teleskopowych z możliwością przekładania pomiędzy drabinkami i oczywiście trwałością. Zakres temperatur pozwalający na upieczenie pizzy.
    Z góry dziękuje za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica ED47 z końcówką Steam – ma temp. do 280 stopni i spełnia pozostałe wymogi. Odpadają modele Beko i Gorenje (brak przepinanej prowadnicy), Samsung, Bosch, Siemens, Electrolux to trochę za mały budżet. Zostaje jeszcze Whirlpool z serią 6 zmysł i W6 – też dobre piekarniki, lecz z węższą komorą piekarnika.

      • oizo pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. O Whirlpool słyszałem opinie że szyba wcale nie jest atermiczna, z kolei o Amice, że serwis to dramat, a blachy cienkie i gną się już przy lekkim nacisku. Czy może się Pan do tego odnieść?
        Żonie bardzo spodobał się Gorenje BO76SYB , natomiast ja zastanawiam się nad BEKO BBIMM13400XMSWE , gdyż obsługa wydaje się bardziej przejrzysta i zrozumiała. W przypadku pierwszego zastanawia mnie jak z obsługą serwisową – firmę podobno przejął HiSense. W przypadku drugiego brak jakichkolwiek opinii w sieci.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Sterowanie w obu jest proste – w Gorenje funkcje są wokół pokrętła, a na 2 małych wyświetlaczach mamy czas i temp. A w Beko funkcje są na lewo od pokrętła, na prawo wyświetlacz czasu i temperatury + start/pauza. Oba to dobre piekarniki różniące się głównie designem. Serwis obu marek jest na podobnym, stosunkowo przeciętnym poziomie.

  13. OliOliwia pisze:

    Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Poszukuję piekarnika, który będzie idealny do pieczenia ciast (bezy, biszkopty), a tak poza tym zwykłe użytkowanie. W komentarzach często pojawia się linia Advanced od Gorenje. A co sądzi Pan o BO76SYB Simplicity? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jeden z najładniejszych moim zdaniem piekarników na rynku – ma to co trzeba.

      • OliOliwia pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. A może Pan polecić jeszcze jakiś inny model? Niekoniecznie Gorenje. Obawiam się słabego kontaktu z serwisem.
        Moje kryteria:
        1. Cena do 2200 pln
        2. System czyszczenia: wystarczy chyba kataliza lub hydroliza
        3. Funkcja pieczenia tylko od dołu
        4. Fajnie jakby można było sterować światłem we wnątrz urządzenia (nie widzę potrzeby aby cały czas się świeciło)
        5. Pieczenie bez pary
        6. Dokładne ustawienie temperatury (co 5 stopni)
        Do piekarnika będę też potrzebować indukcji, najlepiej z tej samej firmy co piekarnik.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Serwis Gorenje nie jest najlepszy, ale tragedii też nie ma – normalnie działają jak większość innych firm, a sam piekarnik tani, ładny i ma to co trzeba.

  14. patryk pisze:

    kolega proponuje mi w dobrych pieniądzach powystawowy model piekarnika Siemens iQ700 HB635GNS1 i płytę iQ500 ED675FSB5E . Co Pan myśli o takim zestawie? Wady? Zalety?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ogólnie to dobry sprzęt, choć z piekarnikiem trzeba uważać – jeśli Siemens lubią długo leżakować na ekspozycji, a wtedy obrywają zawiasy, uszczelką i plastikowe pokrętło.

      • patryk pisze:

        Dziękuję. Sprzęt jest w salonie z meblami kuchennymi i wygląda na dobrze zainstalowany i zadbany.
        Jest jeszcze zestaw Grundig – płyta GIEI 638980 INH i piekarnik GEZST 47000 B . Wygląda bardzo solidnie, ale Grundig znam tylko ze sprzętu RTV. Spotkał się Pan z tym i ma jakieś zdanie?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Grundig to po prostu Beko z innym znaczkiem, więc totalnie bez sensu dopłacać do tureckiej marki… Piekarnik bardzo przeciętny, nowe serie Beko dużo lepsze (bPro500), a płyta ciekawa, pod Beko kosztuje 300 mniej, ale nie ma o nich zbyt wielu opinii.

          • patryk pisze:

            Dziękuję za wskazówki. Bardzo mi Pan pomógł. Zrezygnowałem z zakupu u kolegi i sprecyzowałem swoje oczekiwania albo raczej pogodziłem się z oczekiwaniami żony 🙂
            Potrzebujemy piekarnika i płyty indukcyjnej w kolorze czarnym. Chcemy, żeby piekarnik był wyposażony w: czyszczenie pyrolityczne, wysoką maksymalną temperaturę pieczenia (np. program pizza), termosondę i samodomykanie drzwi. Im więcej prowadnic w piekarniku, tym lepiej.
            Interesują mnie marki Siemens, Bosch, Gorenje, Elektrolux do 3000 zł za piekarnik. Płyta ma być porządnie wykonana, do 2000 zł.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Indukcja to prosty wybór – Electrolux EIV634 , lub jeśli mają być 2 pola łączone to EIV644 .
            Piekarnik z pyrolizą, termosondą i 300 stopniami to Electrolux EOE7P, lub kilka modeli Gorenje z linii Advanced.

  15. ryba pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    szukam piekarnika głównie do pieczenia pizzy i mięs, dlatego zależy mi na wysokiej temperaturze i łatwym czyszczeniu.
    Zastanawiam się nad dwoma piekarnikami:
    1. Teka HLB 8510 P MAESTRO PIZZA
    + temperatura maksymalna 340 stopni
    – brak termosondy i programów automatycznych
    2. Gorenje BPSA6747A08BG
    + termosonda i programy automatyczne

    I. W obu piekarnikach do pyrolizy należy wyjąć wszystkie elementy w tym prowadnice – w którym jest to wygodniejsze?

    II. Czy w przypadku braku termosondy jest możliwość „rozbudowy” lub po prostu zastosowaniu zewnętrznej?

    Chciałbym poznać Pana opinie na temat tych dwóch pozycji bądź polecenie lepszej alternatywy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tak, w obu trzeba wszystko demontować i sposób jest taki sam, więc bez różnicy. Zawsze można kupić termosondę zewnętrzną. W tym Gorenje max. temp. to 300 stopni, więc też dużo. Oba są dobre, Teka dużo prostsza, więc wybór raczej zależy od tego, czy tak bardzo potrzebuje Pan 340 stopni.

  16. Lukas pisze:

    Dzień dobry,
    szukam prostego piekarnika do zabudowy w cenie 1000-1500zł.
    Jedyne wymaganie by był do podłączania pod gniazdko 230V (oryginalny przewód z wtyczką (najlepiej długi) w zestawie.
    Jakie modele Pan poleca?
    W promocji za 1100zł znalazłem BOSCH HBA3140SO . Będzie ok?

    Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To bardzo kiepsko wykonany piekarnik, ale piec piecze – Bosch sensowny to dopiero seria 8. Wtyczkę od razu mają wszystkie Amici – sensowne modele to seria F-Type, ewentualnie X-Type (ale ta ma gorszą skalę temp w modelach ED37 co 25 stopni). Bdb są też piekarniki Gorenje w tej cenie, ale nie pamiętam, czy mają fabrycznie kabel z wtyczką – trzeba sprawdzić na infolinii. Najlepiej serie Simplicity i Esenstial Line.

  17. Dorota pisze:

    Wynajmuje mieszkanie i jest tutaj piekarnik gdzie starte są oznaczenia. Nie wiem też jaki to model,czy ktoś mógłby mi pomóc?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Może wrzucić Pani zdjęcie w linku to zobaczę, czy uda się rozpoznać co to jest. Jak słyszę o startych oznaczeniach to myślę – Amica 😉

  18. Marlena pisze:

    Witam,
    Panie Krzysztofie jest Pan nieoceniony..podjełam decyzję o zakupie płyty gazowej Gorenje Gw642AB stal czarna.Proszę o pomoc w doborze piekarnika…Czytam i czytam co Pan radzi i już nie wiem..niektórych opcji które Pan poleca nawet nie mogę namierzyć bo każdy producent inaczej nazywa.Chodzi mi o piekarnik 71 l najlepiej z czarnym uchwytem do 2000 tys no może ciutt…więcej. Opcja grill-zapiekanka na 100%, 4 szyby, pyroliza? czy w zabudowie w małej kuchni nie odkształcą się fronty? Opcja żeby można coś na parze i aby tak jak Pan radził po jakimś czasie napisy nie zeszły czyli laser.Przepinane teleskopowe prowadnice … i tyle.Robię czesto przyjęcia więc zależy mi żeby można te prowadnice jakoś sprytnie ustawiać w piekarniku..i ustawić jak się potrzebuje. i tyle.Proszę o pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Najsensowniejsze piekarniki do 2000 zł robi też Gorenje o 2 pojemnościach: 71 i 77 litrów – mają spory wybór dobrej jakości. Jedynie u nich prowadnice są montowane na stałe, ale z łatwością można znaleźć model z 2-3 prowadnicami bazowo. Z innych do 2000 zł niezłe są te nowe Beko z serii bPro 500, a także dotykowe Electroluxy z termosondą. Na końcu jeszcze dodać można modele Amica z serii X-Type – ED47 i ED57, choć mają swoje drobne mankamenty.

      • Marlena pisze:

        Bardzo dziękuje, za odpowiedź.Po przeczytaniu opinii u Pana zdecydowałam się na piekarnik z katalizą i tak żeby nie był cakem elektroniczny tylko trochę z pokrętłami bo będzie pod blatem.Co Pan myśli BSA6737E15BG tylko ten model ma pieczenie na kilku poziomach jednocześnie. Chyba, że coś mi umknęło ale w porywnówarce tylko ten model się wyświetla. Myślę o mniejszym modelu 71litrów BO76SYB z funk. AQUACLEAN i teraz mam zagwostkę ten model ma moc przyłączeniową tylko 3,3kW i zużycie ten mniejsze czy w przypadku bloku gdzie jeszcze jest zmywarka , playstacion, telewizor nie wywali mi korków? Czy lepiej mniejszy piekarnik z mniejszym zużyciem? Proszę serdecznie jeszce o odpowiedź.Pozdrawiam Marlena

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wszystkie modele o pojemności 77 litrów i z termoobiegiem mają pieczenie na wieku poziomach. Także ten BO76SYB. Co do przyłącza to nie jestem wstanie odpowiedzieć na to pytanie, bo nie wiem jaką ma Pani moc na mieszkanie, ale obstawiam, że te niecałe 300 W nie zrobi różnicy.

  19. Michał pisze:

    Dzień dobry,

    Zastanawiam się nad zakupem piekarnika. Z racji tego, że posiadam kilka sprzętów firmy beko rozważam również zakup piekarnika tej firmy. Czy model BVR39400DXCS jest wart zakupu. Czy w ogóle poleca Pan piekarniki tej firmy lub jaki sprzęt do 2500 obecnie by Pan zaproponował.

    Pozdrawiam

    Michał

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To niezły model z bajerami, ale teraz wchodzą nowe serie z lepszą elektroniką w linii bPro500. Do 2500 zł super są piekarniki Gorenje z linii Advanced.

  20. Magda pisze:

    Dzień dobry,
    chcemy zakupić nowy piekarnik pod zabudowę z firmy Amica z funkcja OPENUP. Czy to będzie funkcjonalne i wytrzymałe ?
    Z tą funkcją znalazłam 3 piekarniki z tej serii :
    Czy mógłby Pan podpowiedzieć czym tak naprawdę się różnią?
    A może szukać z innej firmy z tą funkcją OPENUP
    ED47638BA+ X-TYPE OPENUP

    ED47636BA+ X-TYPE OPENUP

    ED47634BA+ X-TYPE OPENUP

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nikt inny nie robi takich piekarników. Funkcja ma niby ułatwić otwieranie piekarnika gdy mamy zajęte ręce, przykładowo blachą, czy brytfanną, ale niesie ze sobą sporo wad – nie można uchylić piekarnika, czujnik jest bardzo czuły i często otwiera piekarnik nawet gdy tego nie chcemy. Do tego zamek trzymający drzwi ma niedopracowaną konstrukcję. Lepiej brać warianty z delikatnym domykiem w serii ED47 (dopisek Steam na końcu). Wskazane modele niczym się nie różnią, a jedynie sieciami sprzedaży.

  21. Grażyna pisze:

    WItam, co Pan myśli na temat piekarnika Gorenje BSA6747A04BG oraz płyty indukcyjnej Gorenje IT645BCSC ?

  22. MichaU pisze:

    Dzień dobry -proszę o poradę czy wart jest uwagi piekarnik Electrolux SteamBake EOD6P77WX ? Dziekuję i pozdrawiam 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Funkcjonalny sprzęt z elektronicznym termostatem i temperaturą na wyświetlaczy – wykonanie włoskie, ale ogólnie jest ok.

      • MichaU pisze:

        Bardzo dizekuę -kupiony! Jak coś upichcę to się pochwalę czy jadalne czy nie 😉

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Fajnie – zawsze pomocne dla innych kupujących są opinie o sprzęcie po paru tygodniach użytkowania 🙂

  23. Iwona T. pisze:

    Dzień dobry, proszę o pomoc w wyborze piekarnika do zabudowy. Po 3 latach użytkowania wybuchł mi Piekarnik WHIRLPOOL AKZ9 6230 S .- pękły szyby. Szukam w miarę bezawaryjnego sprzętu w cenie około 2500 tyś. Znalazłam taki-Piekarnik do zabudowy Teka HLB 8510 P . Proszę o podpowiedź, na jaka firmę się zdecydować, będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Iwona

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bardzo dobry sprzęt z serii MaestroPizza – praktycznie najwyższa dostępna temperatura na rynku – 340 stopni na grillu.

  24. Gosposia pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Potrzebuję piekarnik do zabudowy z mikrofalówką takie 2w1. Pozdrawiam

  25. Przemek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie. Planuję zakupić piekarnik do zabudowy firmy Electrolux. Z komentarzy dowiedziałem się, że piekarniki o pojemności 70-71L są produkowane w Niemczech a 72L we Włoszech. Czy gdzieś można znaleźć potwierdzenie tej informacji? Interesuje mnie model EOE7P31Z, ma on pojemność 71L więc powinien być z Niemiec ale stronie sklepu Euro RTV AGD jest napisane, że został on wyprodukowany we Włoszech. Na stronie Electrolus nie ma żadnej informacji o kraju produkcji.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Potwierdza to pojemność i inna maskownica termoobiegu: włoskie mają 5 ramion, a niemieckie ich nie mają. Sklepy mają masę błędów w swoich opisach, ale zawsze można sobie zadzwonić na infolinię producenta (choć też nie zawsze konsultacji wiedzą co mówią).

  26. DagiDagi pisze:

    Dzień dobry,
    bardzo proszę o opinię piekarnika Electrolux EOD6P71Z steam bake oraz płyty indukcyjnej Electrolux EIV644 slim fit. Ewentualnie które modele będą korzystniejsze w podobnym przedziale cenowym?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Indukcja dobra z cewkami octa – ma to co potrzeba, choć modele z 1 polem łączonym tej firmy, mają szerszy rozstaw pól – przykładowo EIV634 . Piekarnik z elektronicznym termostatem, pyrolizą i termosondą, piecze dobrze, jest funkcjonalny, ale jak się do czegoś przyczepić to do włoskiej jakości wykonania 😉

  27. Cortez pisze:

    Piekarnik Haier I-Turn 6 HWO60SM6F5BH
    Czy to dobry sprzęt za 1800zl? Szukam standard, był elektrolux ale marnie grzał dołem.
    Mam już pralkę ipro5 dzięki panu, rzucił mi się w oczy ten, stylistyka jest ok

  28. Okularnica pisze:

    Dzień dobry, widzę, że ma Pan dość dobrą opinię o piekarnikach Electrolux, jednak mnie ciekawi werdykt nad konkretnym modelem: EOF4P74X . Co Pan o nim sądzi? Zależy nam na manualnych pokrętłach, pyrolizie, odpowiednim do pieczenia bez, biszkoptów, pieczywa i pizzy. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za podpowiedź 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Funkcjonalnie to dobry model z szerokim zakresem temperatur i pyrolizą, choć produkcja włoska mówi nam, że wykonanie jest bardzo plastikowe, a zawias drzwi będzie chodzić bardzo topornie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


reklamaml