, Kuchnie i piekarniki Poradniki

Kupujemy piekarnik. Na co zwracać uwagę?

jaki piekarnik poradnik 2

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

263 odpowiedzi na “Kupujemy piekarnik. Na co zwracać uwagę?”

  1. Jaga pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Proszę o wskazanie godnego uwagi piekarnika mając na uwadze takie cechy:prowadnica teleskopowa (wystarczy 1 poziom), czyszczenie emalia lub hydroliza (sprzedawca zniechęcił do katalizy), istotne jest zabezpieczenie przed dziećmi (blokada przed uruchomieniem i przed zmiana ustawień w trakcie pieczenia).
    Czy w amikach stosowane są jakieś kontrole rodzicielskie?
    Cena do 1500. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A dlaczego nie kataliza? To najlepsze rozwiązanie ułatwiające czyszczenie… Hydroliza to autorska nazwa czyszczenia parowego w Whirlpoolu. W Amice każdy model elektroniczny ma blokadę programatora, przynajmniej 1 prowadnicę, katalizę lub pyrolizę. Tylko najbiedniejszy model ma czyszczenie parowe, no i oczywiście tańsze piekarniki parowe. Do 1500 zł z Amici brałbym ED57687BA+ X-TYPE WIFI. Z innych firm, świetne są modele Gorenje BO76SYB – piękny design i wysoka jakość wykonania.

      • Jaga pisze:

        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czy model Amica ED 37614X X-type także ma zabezpieczenia programatora? Czy moze mi Pan polecić także inne modele z gorenje z kataliza, prowadnica teleskopowa, w cenie do 1500 i kolor INOX/srebrny?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Seria ED37 nie ma zabezpieczeń. Mają ją wszystkie pozostałe serie ED47, ED57, ED77, ED87. Z Gorenje najlepszy jest BO76SYB, ale znajdzie się też parę innych modeli pokrętłowo-elektronicznych.

  2. Piotr pisze:

    Witam, proszę o informację, ktora z lodowek jest lepsza i dlaczego:
    1. Lodówka SAMSUNG RS68N8241B1 Side by side Kostkarka
    czy
    2.Lodówka LG GSJ470DIDV Side by side Kostkarka?
    Dziękuje i pozdrawiam

  3. Piotr pisze:

    Witam, proszę o informację, która lodówka jest lepsza i dlaczego:
    1. Lodówka LG GSJ470DIDV Side by side Kostkarka czy moze
    2.Lodówka SAMSUNG RS68N8241B1 Side by side Kostkarka?
    Dziękuje i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      2 ma ładniej wykończone wnętrze, ale za to cienką blachę na froncie i emalię rysującą się od patrzenia na nią…

  4. Kamila pisze:

    Dziękuję bardzo

  5. Kamila pisze:

    Panie Krzysztofie, w ciagu najblizszych 2 miesięcy muszę zakupić sprzęty do domu, lodówkę, piekarnik, zmywarkę, mikrofalę, płytę indukcyjną, zamrażarkę wolnostojącą, okap i ekspres do kawy. I tu moje pytanie czy moze Pan polecić piekarnik czarny do zabudowy , dotykowy, zeby mial prowadnice teleskopowe z możliwością zmiany wysokości, zimne drzwi, czyszczenie- pyroliza, blokade drzwi, funkcje rozmrazania, programator tekstowy, nadruki wypalane laserowo i chociaz kilka programów tematycznych ? Nie za miliony, nie z niskiej półki ale za rozsądne co do jakości pieniądze? A jesli chodzi o okapy czarne tuby? Wydajny bo kuchnia połączona z pokojem dziennym, sterowanie elektryczne i czujnik zabrudzenia filtra? Filtr węglowy

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jedyne urządzenia spełniające podane założenia to sprzęt Electroluxa/AEG. Okapuy typu tuba to sprzęt droższy i najlepiej szukać go w firmach specjalizujących się jak Falmec, Elica, Globalo, Faber itp..

  6. ANNA pisze:

    Chciałabym kupić dobry piekarnik za max 3.5k Zależy mi na modelu bezpiecznym przy dzieciach, z teleskopowymi prowadnicami z możliwością regulacji wysokości, fajnie by było mieć też funkcję mikrofali. Długo myślałam nad dual cook itp., ale nie wiem czy są rzeczywiście sensowne modele, które pozwalają na rozgrzanie jedynie części piekarnika? No i wówczas odpada chyba funkcja mikrofali?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Proszę wytłumaczyć mi jaki jest sens rozgrzewania 1 części piekarnika pseudo dzielonego? Czy zużywa zauważalnie mniej energii od całej komory pieczenia w innych markach jak Amica, Beko, Electrolux, Bosch? Czy szybciej się nagrzewa? Na oba pytania jest jedna odpowiedź – NIE. Zużycie prądu przez komorę ok. 30 litrów w Dual Cook to 0,67 kWh na termoobiegu, a w takiej Amice mającej komorę 77 litrów, zużycie to 0,71 kWh i nagrzewa się w 3 minuty do 150 stopni. Różnica to 0,04 kWh, czyli 2,2 grosza na godzinę użytkowania, a pozbawiamy się przestrzeni, połowy nastaw grzania, a także użycia teleskopowych prowadnic. Samsung w kategorii sprzętu do gotowania/pieczenia to 90% marketingu i 10 % designu – nic więcej. Na dodatek ich sprzęt pochodzi z Tajlandii i Malezji. Ta firma ma dobre lodówki, pralki i tego się lepiej trzymać. Dual Cooki nie łączą się z mikrofalą.
      2. Do 3,5k są tylko piekarniki kompaktowe z funkcją mikrofali. Pełnowymiarowe to Bosch/Siemens, po 2 modele – słabszy za ok. 3800 zł, droższy ok. 5000 zł np.: Siemens HM656GNS1.
      3. Do tej kwoty może Pani kupić świetny piekarnik Electrolux/AEG SteamBoost z pieczeniem, jak i gotowaniem parowym, termosondą, świetną elektroniką, 1 przepinaną prowadnicą (można dokupić ich więcej), znakomitą jakością pieczenia, zimnym frontem (4 szyby), automatyką wagową i masą przepisów gotowych, a nie jakiegoś pseudo dzielonego bubla. Następnie będzie świetna seria 8 z Boscha – w tej cenie znajdą się już wysokie modele, podobnie z serią iq700 Siemensa. Gorenje też ma sporo do zaoferowania – za 3000 zł mają piekarnik parowy z Sous Vide, a w okolicy 1600-2000 zł, wiele praktycznych modeli, świetnej jakości.

  7. Marlena pisze:

    Witam serdecznie, chcę kupić piekarnik + płytę indukcyjną. Po wielu poszukiwaniach waham się nad:
    1 Amica ED57369XA+ X-Type Steam a 2. Amica ED87389BA+ X-Type Steam , który z nich jest lepszy i praktyczniejszy, a może jakieś inne sugestie? 🙂 W sumie zastanawiam się w praktyce czy sterowanie Wifi jest bardzo przydatne? Co do płyty indukcyjnej to zastanawiam się nad tą: AMICA PI6540PTK. Czy będzie to dobry wybór? Dziękuję i pozdrawiam Marlena

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Obie piekarniki są ok, ale mają swoje wady, wynikające z bardzo niskich cen. 1 to najtańszy model na rynku z pieczeniem i gotowaniem parowym, zabrakło w nim delikatnego domyku, prowadnic teleskopowych i termosondy. Model 2 ma już termosondę, duży czytelny wyświetlacz z przeciętnie działającymi sensorami. Nadal brakuje prowadnic – w obu przypadkach można dokupić je za mniej niż 100 zł za 1 poziom (max można założyć 3 poziomy). Droższy model zamiast delikatnego domyku ma system samootiwerania OpenUp – osobiście nie lubię tej funkcji, no ale co zrobić. W cenie do 2600 zł. Wifi przydaje się – apka pozwala na pieczenie wielo-etapowe, ma możliwość wgrania własnych programów i jak dla mnie jest wygodniejsza od programatora piekarnika. Ciężko znaleźć piekarnik o podobnej funkcjonalności i wyposażeniu. Electroluxy SteamBoost zaczynają się od 3200 zł, Gorenje 3100 zł (bez termosondy i programów auto), Bosch/Siemens to ponad 4k zł. Podsumowując brałbym 2 lub dołożyłbym do Electroluxa SteamBoost. Indukcja podstawowa – bazowy model, więc nie ma co się po nim cudów spodziewać – gotować gotuje, ma szybkie gotowanie i duże pola. Występuje w kilku wersjach designu (numer ten sam 6540, ale zmieniają się litery z przodu i z tyłu. Jeśli miałoby być coś lepszego to Bosch ma dobry model tego typu, ale z sliderem za 1300 zł. Dobry Electrolux to 1500 zł.

  8. Marek pisze:

    Dzień dobry, tym razem pytanie o piekarnik, w zasadzie szukam czegoś dwa w jednym – piekarniko-mikrofala do zabudowy (wys 45) do małej kuchni. Chodzi mi o pełnoprawny piekarnik i mikrofalę, nie jakieś funkcje grilla. Mało jest na ten temat w internecie i nie wiem na ile to marketing, a na ile się sprawdza. Na co tutaj zwrócić uwagę.
    Co by Pan polecił?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Większość piekarników z mikrofalą to urządzenia bazujące na funkcji mikrofali. W obu zadaniach najlepiej sprawdzają się urządzenia Electroluxa/AEG, trochę słabsze są Boscha/Siemensa (mniej opcji pieczenia), w większość pozostałych (Samsung, Amica) to urządzenia z kilkoma opcjami mikrofali i korelacji mirkofali z termoobiegiem lub grillem – samych funkcji pieczenia bez mirkofal mają 2-4.

  9. Benka pisze:

    Dzień dobry.Planuje zakup, 1.płyty indukcyjnej 2.piekarnik 3.okap 4.lodówka 5.pralka (wąska) najlepiej z funkcją pary 6.zmywarka 45 cm Mam pytanie z jakiej firmy wybrać sprzęt i bardzo bym prosiła o symbole.Wszystko w zabudowie,w średniej klasie cenowej.Dziekuje.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Brak podstawowych danych – kolory, wymiary, rodzaje, podstawowe wymogi dot. funkcji, budżet/widełki cenowe.

  10. Gosia Szymańska pisze:

    witam ponownie:)jednak bede miala do Pana jeszcze mnostwo pytan:) dzisiaj znalazlam jeszcze jedna lodowke w bialym szkle Sharp SJ-GX820FWH ? prosze jeszcze o odpowiedz czy ekspres do kawy philips EP3243/50 rowniez jak pozostaly sprzet w bialym kolorze jest ok? odkurzacz roomba i7 czy inny ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Lodówka Sharpa bardzo cicha i to jedyna jej zaleta – brak części, kiepski serwis, przedstawicielstwo tureckiego Vestela i słabe plastiki. Ekspres bdb, trzeba jedynie mieć świadomość, że nie jest to najcichszy model na rynku 😉 – w tej cenie ok. Robot i7 bdb.

  11. Gosia Szymańska pisze:

    dziekuje:) jedyna lodowka jaka znalazlam Samsung RB37K63611L. moge jeszcze prosic o wskazanie zmywarki do zabudowy 45cm?

  12. Gosia Szymańska pisze:

    dziekuje:) jedyna lodowka jaka znalazlam Samsung RB37K63611L moge prosic jeszcze o propozycje zmywarki do zabudowy 45cm?

  13. szymańska pisze:

    dzien dobry moge prosic o wskazanie plyty indukcyjnej ,piekarnika i lodowki

    (biale szklo) w bialym kolorze. Sprzet dobry jakosciowo niekoniecznie z najwyzszej połki:)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W bieli świetnie prezentują się piekarniki Gorenje np: www.gorenje.pl/produ…syw/733220
      Trochę słabiej jakościowo, ale też ok są Electroluxy – tylko modele dotykowe.
      Indukcja to Electrolux/AEG -jedyne które są prawie białe – reszta wpada w niebieskie odcienie.
      Lodówka z białym szkłem? Będzie ciężko… jaki rozmiar?

  14. Marcin pisze:

    Bardzo dziękuję za cenne podpowiedzi. Wzięliśmy Amice. Ekstra piekarnik lecz niestety okazało się że ze względu na dziwnie zrobioną zabudowę maksymalna dopuszczalna glebokosc piekarnika u nas to 55 cm :/ W związku z tym mamy możliwość wymiany piekarnika i rozważamy teraz 2 modele : Whirlpool OAS KN8V1 IX oraz Bosch HBA334YS0 oba w sklepie EURO RTV AGD. Czy mógłbym prosić o opinię o nich?

  15. Ania pisze:

    Dzień dobry,
    Mogłabym prosić o pomoc w wyborze piekarnika? Zastanawiam się nad Amica ED37616B X-TYPE Steam i AMICA EB8541B Fine

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      ED37616B X-TYPE Steam – ten model to nowsza generacja piekarników Amica – znacznie większa komora (77 vs 65 litrów), więcej poziomów pieczenie, wspomaganie parowe, kataliza ze wszystkich 3 stron, więcej funkcji pieczenia, szybszy nagrzew, łatwiejszy demontaż szyb piekarnika, chowane podświetlane pokrętła. Jedyna zaleta modelu AMICA EB8541B Fine to rożen obrotowy.

  16. Kinga pisze:

    Dzień dobry, proszę o polecenie piekarnika do 1500 zł, zależy ma na bezawaryjności sprzęt raczej prosty bez zbędnych funkcji. Dziękuje

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dokładnie w takiej kolejności:
      1. Gorenje BO76SYB i BO758A33XG (różne wersje kolorystyczne)
      2. Amica ED37619B X-Type i ED57689BA+ X-Type Wi-Fi
      3. Whirlpool W6

  17. Renata Rubach pisze:

    Zestaw piekarnik i mikrofala do zabudowy w słupku. Mikrofala wyżej stąd koniecznie otwierany na lewą stronę. Kolor czarny lub srebrny. Coś Pan doradzi?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tanio – Amica X-Type
      Średnie ceny, ale świetna jakość – Gorenje
      Drogo i dobrze – Bosch 8 seria
      Piekarnik parowy – Electrolux SteamBoost.

  18. Łukasz pisze:

    Panie Krzysztofie,
    To i ja dołoże zapytanie o wybór najlepszego piekarnika z funkcją gotowania na parze w budżecie 3000 zł:
    1. Electrolux EOB7S31Z
    2. Gorenje BCS747S34X
    3. Samsung BQ1VD6T131
    Który i dlaczego? A może coś innego w tym budżecie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Popularny model z pieczeniem i gotowaniem parowym – prosta elektronika bez bajerów z wyjątkiem praktycznej termosondy
      2. Piecze, gotuje parowo i na dodatek ma Sous-Vide. Proste sterowanie pokrętłami i design też bardzo prosty – jakość wykonania trochę lepsza niż w Electroluxie, o wiele lepsza niż w Samsungu
      3. Najlepiej wyposażony piekarnik parowy w niskiej cenie – nie znajdziemy dla niego konkurencji porównując specyfikacje. Gorzej z jakością wykonania – to Samsung 😉 Potrafi odkleić się panel, zatrzaskuje się pojemnik na wodę itp…

  19. Marcin pisze:

    Dzień Dobry Panie Krzysztofie,

    Bardzo ciekawy artykuł. Po przeczytaniu, zastanawiam się nad piekarnikami : WHIRLPOOL AKZ9 7890 IX oraz BEKO BIM32302XMS . Czy mógłby Pan podpowiedzieć, który lepszy, ew. jakąś alternatywę?

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Whirlpoola jest bardziej zaawansowany – elektroniczny termostat, programy gotowe itp. Model Beko to prosty piekarnik z 8 funkcjami, termostatem na pokrętle. Beko ma największą komorę pieczenia przy stosunkowo małej mocy. Do wad Whirlpola należą najwęższe wnęki blach na rynku i brak możliwości zmiany temperatury w trakcie pieczenia – trzeba ponownie uruchomić funkcję z nową temperaturą. Z tych 2 żadnego nie rozważałbym w zakupie. Do jakiej kwoty potrzebuje Pan piekarnik i gdzie chce Pan go kupić?

      • Marcin pisze:

        A rozumiem, dziękuję za cenne informacje. Kwota do 1300 zł , a jeśli chodzi o to gdzie kupić raczej myślałem tutaj o sklepach stacjonarnych ( Neonet, MediaMarkt, MediaExpert, RTV Euro AGD, Komputronik) . Ewentualnie może być też cały zestaw do zabudowy (piekarnik +płyta indukcyjna) i wtedy do kwoty 2300 zł .

        • Kulikowski pisze:

          GORENJE BO737E24B
          AMICA ED37614B X-TYPE STEAM
          Oba modele są dobre wykonane, proste w obsłudze.
          Amica ma większą komorę pieczenia, więcej poziomów, katalizę na 3 ściankach i przepinaną prowadnicę teleskopową, a pokrętła są podświetlane.
          Groenje za to ma lepszy serwis, delikatny domyk, najgłębszą blachę na rynku i ciekawszy design.

          • Marcin pisze:

            O ekstra propozycje, myślę że zdecyduję się wtedy na taką Amicę właśnie . A co do płyt indukcyjnych : czy taka się sprawdzi ? : AMICA PI6540PTU

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Amica PI6540PTK – ten model lepszy – obie to podstawowe płyty na siłę z boosterem i dużymi 2 polami – bez bajerów.

          • Marcin pisze:

            Bardzo dziękuję za cenne podpowiedzi. Wzięliśmy Amice lecz niestety okazało się że ze względu na dziwnie zrobioną zabudowę maksymalna glebokosc piekarnika u nas to 55 cm 😕 W związku z tym mamy możliwość wymiany piekarnika i rozważamy. teraz 2 modele : Whirlpool OAS KN8V1 IX oraz Bosch HBA334YS0 oba w sklepie EURO RTV AGD. Czy mógłbym prosić o opinię o nich?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Amica ma standardową głębokość i budowę, więc to po Pana stronie musi być coś nie tak z szafką. Model Boscha jest bardzo niskiej jakości, Whirlpool trochę lepszy, ale nadal to sprzęt sporo poniżej Amici.

          • Marcin pisze:

            Tak tak, miałem na myśli, że u nas właśnie ta szafka jest wysoce nietypowa i utrudnia ona montaż.

            Co do piekarników rozumiem, dziękuje bardzo za fachowe opinie.

            Pozdrawiam serdecznie 🙂

  20. Maciej pisze:

    Witam, a co pan sądzi o piekarniku Amica EB65212 Fine? Czy w tym przedziale cenowym warto kupować taki sprzęt, czy jednak lepiej dopłacić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bardzo prosty piekarnik bez termoobiegu. Jak wystarczy to ok, choć osobiście brałbym modele EB7 i EB8 z tych tańszych – mają termoobieg.

  21. Sylwia pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie. Bardzo nam Pan pomógł w wyborze indukcji i zmywarki sowimi postami. Mam problem jeśl chodzi o piekarnik. Dobre komentarze ma Electrolux EOD6C71Z SteamBake, ale pisał Pan że pokrętła to plastik. Zastanawiam się takze nad Amica ED57529B X-Type Pyro, ale nie jestem przekonana do elektronicznego systemu nastawiania. Jest jesczez firma Teka o której się pa nie wypowiadał jestem ciekawa co Pan o niej sądzi. I ostatnie pytanie piekarniki i mikrofale w jednym hit czy kit?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Problemem nie jest to, że pokrętła są z plastiku – tak robi każda firma. Problem w jakości tego plastiku i spasowaniu – tandeta straszna. Wystarczy podejść do piekarników Samsunga, Amici i Gorenje – tam pokrętła są przyzwoicie wykonane, a w Amice nawet podświetlane od spodu, więc nie ma szans na starcie napisów. Podany model amici to jeden z najciekawszych tego producenta. Ma pyrolizę, dobrą jakość wykonania – drzwi z 4 szybki z obudową z metalu. Delikatny domyk, programy gotowe, 6 poziomów pieczenia + przepinaną prowadnicę między 3 poziomami, wspomaganie parowe, szeroki zakres temperatur 30-280 stopni, termostat elektroniczny z dokładnością do 5 stopni i wiele innych. Świetny piekarnik. Teka ma dobre płyty gazowe i płyty mieszane (gazowo-indukcyjne). Reszta sprzętu jest stosunkowo droga i nie oferuje nic więcej od takiej Amici.

  22. Marzena pisze:

    Dzień dobry, szukam dobrego piekarnika do zabudowy w kolorze srebrnym. Zależy mi na programatorze z dobrej jakości pokrętłami ( widziałam kilka modeli Amica i tamte pokrętła były plastikowe i nie podobały mi się) oraz prowadnicy teleskopowej. Cena do ok 2 tys.
    Dodatkowo szukam dobrej płyty indukcyjnej też do ok 2 tys. Z taką płytą nie miałam wcześniej doświadczeń więc nie wiem na co szczególnie zwrócić uwagę. Jakie sprzęty mógłby Pan polecić. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W każdej firmie pokrętła w piekarnikach to plastik, a w Amice są dobrze spasowane i podświetlane ledowo od spodu – nic się nie ściera. Najgorsze pokrętła ma Electrolux/AEG i Bosch/Siemens – tandetny plastik, źle spasowany. Trochę lepiej jest Beko jeśli chodzi o spasowanie, ale tandetność plastiku nadal występuje. Dobre jakościowo są Gorenje.
      Indukcja Electrolux od modelu EIV634 w górę.

  23. Olga pisze:

    Dzień dobry, polecono mi piekarnik Candy CHW6LBB co Pan sądzi,mała kuchnia, a może coś Pan poleci innego nie musi byc „elektronika”czy bajery może być prosty i niedrogi w tych wymiarach. I mam pytanie czy wysoka moc przyłączeniowa w przypadku płyty gazowej ma podobne znacznie jak przy indukcyjnej – w sensie czy trzeba zadbać o instalację?(stary blok płyta)
    Dziękuję i pozdrawiam

    • Olga pisze:

      jeszcze dodam, że piekarnik do zabudowy i srebrny kolor

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Podany model to nie piekarnik, a płyta gazowa, bardzo tania, kiepskiej, adekwatnej do ceny jakości. Płytę gazową podłącza się pod prąd w celu działania iskrowników – pobór jest tak mamy, że nie ma znaczenia. Dobre płyty to takie, które mają szeroki rozstaw palników, stabilne, żeliwne ruszty i palniki markowe, a nie jakieś no name (Sabaf, Somipress, Defendi) – tu ma Pani wszytko rozpisane: www.agdmaniak.pl/19476…ic/#pid=wd

      Proszę podać prawidłowy model piekarnika.

  24. necia pisze:

    Witam,
    szukam sprzetu do kuchni piekarnik płyta indukcyjna i okap mam wstepnie wybrane 2 zestawy moze mi Pan powiedziec który zestaw jest lepszy ? A może jest cos innego fajniejszego.
    ZESTAW 1
    płyta Electrolux EIV744
    piekarnik Electrolux EoE7c31z
    okap Gorenie DV600E/2
    ZESTAW 2
    płyta Amica PI 6544s4UD
    piekarnik Amica ED37618B X-type
    okap Amica OKP6547S

    Dodam jeszcze ze szukam tez lodówki ale zeby była dobra i niższa niz 185 cm.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zestaw 1 dużo lepszy. Lodówki poniżej 185 to zazwyczaj Samsungi 178 cm – proste modele z No Frost.

  25. Artur pisze:

    Witam Panie Krzysztofie. Jestem na etapie zakupu lodówki i kuchenki gazowo-elektrycznej. Wstępnie wybór padł na lodówkę BEKO RCNA406E40LZXR (2099zł) i kuchenkę AMICA 6120GE3.33ZpTaDpNASc (po odliczeniu rabatu -490zł za 1208zł). Co Pan sądzi o takim zestawie? Czy w podobnej cenie mógłbym nabyć coś lepszego? Pozdrawiam

  26. Magdalena B pisze:

    Panie Krzysztofie, mam gorącą prośbę o poradę, czy lepszy będzie piekarnik Electrolux EOC3430COX czy BOSCH HBA3140S0? Już kilka dni się głowię… Chodzi mi przede wszystkim o dobre, równe pieczenie oraz trwałość i bezawaryjność piekarnika, a także łatwość obsługi. Z góry bardzo dziękuję!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba dobrze pieką, ale i oba są bardzo plastikowe, Bosch na dodatek trzaska drzwiami, że zmarłego można obudzić. Coś lepszego można znaleźć w Gorenje w tych cenach.

      • Magdalena B pisze:

        dziękuję bardzo, a czy wie Pan może jak pracują pokrętła w obu piekarnikach? Bo w Boshu jest tradycyjnie, a w Electroluxie chyba się kręci, aż na wyświetlaczu się pojawi temperatura/program. Czy jest jakaś różnica w praktycznym użytkowaniu? Bo teraz problem, żeby na żywo zobaczyć…

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Według opisu ten plastik-fantastik Electroluxa ma ustawianie temperatury elektroniczne. Piekarnik Boscha, tradycyjne.

  27. B. pisze:

    Witam. Panie Krzyszotfie co Pan sadzi o sprzetach ponizej:
    1 piekarnik parowy elektrolux steamboost EOB8S3IZ? Nie jest tani, wiec pytam czyw arto wogole w takie inwestować. Jesli nie to prosze mnie nakierowac w jakis inny model, producenta.
    2.plyta indukcyjna eiv744
    3.lodowka lg Gbb72mcdfn

    Z gory dziękuję za pomoc

  28. Barbara pisze:

    Witam. Prisze o porade-mam zaprojektowany puekarnik parowy elektrolux tuz obok lodowki. Czy taka opcja wchodzi w gre?

  29. W J pisze:

    Proszę o pomoc w wyborze:
    1. Amica ED47638BA+ X-Type Steam/ Amica ED57369BA+ X-Type Steam/ Electrolux EOD6P71X SteamBake/ Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp
    2. Płyta Ikea HÖGKLASSIG/ Electrolux Slim-fit EIV744/ Amica PI7543NSTK X-TYPE
    Podoba mi się wzornictwo Amici, obawiam się tylko że Amica jest głośna.
    Pozdrawiam
    Wiola

    • Kulikowski pisze:

      Electrolux Slim-fit EIV744 – bdb płyta.
      Amica na początku roku wymieniła systemy chłodzenia w swoich płytach, lecz nie wiadomo jaką się dostanie przy zakupie.
      Płyta IKEA biedna.
      Piekarnik:
      1.EOC6H71Z – jakość wykonania przeciętna (tandetne pokrętła), ale ma już parę (bez gotowania na parze, samo pieczenie), 2.EOD6P71X SteamBake słabizna.
      3. Amica ED47638BA+ X-Type Soft Steam dobry piekarnik wspomagany parowo.
      4. Amica ED57369BA+ X-Type Full Steam – piekarnik parowy z gotowaniem parowym, słabo wyposażony. Z tego wszystkiego brałbym EOC6H71Z + EIV744

  30. Mara pisze:

    Dla mnie osobiście mam najlepszy piekarnik, Electroluxa SteamBake, ma wiele funkcji i jest z przyciskiem pary. świetne potrawy z niego wychodzą

  31. Gajka Nowak pisze:

    A ja się zastanawiam nad piekarnikiem AssistedCooking z asystentem gotowania i wbudowanymi przepisami, podoba mi się to, że producent zapewnia, że piekarnik sam dostosuje temperaturę i czas pieczenia. Ktoś ma ten model?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      A może model, a nie nazwa 1 z funkcji piekarnika? Co za ćwierćinteligent z Electroluxa pisze wam te posty?

  32. Natalia Zroza pisze:

    Kupiłam niedawno piekarnik parowy SteamBoost i uwielbiam w nim gotować 🙂 Fajne, mądre urządzenie, proste w obsłudze,

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nie ma czegoś takiego jak piekarnik SteamBoost – to jest nawa marketingowa systemu pary. Nazwą piekarnika jest model. Moglibyście się trochę przyłożyć, jak już marketingowcy Electroluxa podszywają się pod użytkowników… Wasze posty wyglądają żałośnie.

  33. Madzong pisze:

    Dobry wieczór
    Czy mógłby mi ktoś polecić który piekarnik będzie lepszy? Chciałabym z wifi i różnymi „bajerami” i zastanawiam się nad:
    1. Amica ED87689BA+ X-TYPE OPENUP
    2. Amica ED87389BA+ Q-TYPE STEAM
    3. Amica EB944BA+ IN
    4. Whirlpool W9IOM24S1H
    5. Whirlpool W11IOM14MS2H
    6. Amica EB9333BA+ IN

    Czy może warto zainteresować się jakimś innym?
    Z góry dziękuje za odpowiedz

  34. d pisze:

    Dzień dobry, mam piekarnik Amici X type w zabudowie i wszystko fajnie tylko że przez cały czas pieczenia i dlugo po buczy wentylator głośno (na poziomie gotującej się wody w czajniku). Czy jest to normalne? Wszystkie piekarniki tak mają?

  35. ryszard pisze:

    Jaka jest równica pomiędzy piekarnikami AMICA ED57529B X-TYPE PYRO i ED57527B X-TYPE PYRO oraz czy to dobry wybór

  36. poszukiwacz AGD pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Dziękuję

    2. Polecam Pan zmywarkę z innej firmy czy jednak lepszy (może również jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości) model? Na co zwrócić uwagę?
    4. Rozumiem, że chodzi o termoobieg z grzałką pierścieniową?

  37. poszukiwacz AGD pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Zależy mi raczej na urządzeniach prostych – bardziej solidnych niż z bajerami. Proszę o opinie nt. zestawu:
    1. Okap Amica OKP6241IS
    2. Zmywarka Amica DIM604D
    3. Indukcja Amica PI6108PLU
    4. Piekarnik Amica EB6541 Classic – Czy jednak seria X-Type jest zauważalnie lepsza?
    5. Pralka Amica DAW 6103 LSW lub TAW6123DCiWT – Czy Steam Touch warte jest swojej ceny? Czy rzeczywiście można spodziewać się mniej prasowania 🙂 ?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      1. OK
      2. Tania i prosta – nie spodziewać się po niej cudów.
      3. OK
      4. Lepiej coś z termoobiegiem lub X-Type.
      5. Para daje mniej zagnieceń i fajną miękkość tkanin – jak dla mnie warto.

  38. Edyta pisze:

    A ja że względu na bardzo ograniczona przestrzeń w kuchni zastanawiam się nad kupnem piekarnika wolnostojącego. Czy można w tej kategorii kupić coś godnego uwagi? Chciałabym mieć fajny i funkcjonalny sprzęt, ale nie wiem czy warto postawic na takie rozwiązanie.

  39. Kamek Kamek pisze:

    Czy w piekarnikach parowych, temperatura pary sama się ustawia? Zastanawia mnie model Electroluxa do zabudowy. Nie jestem mistrzem gotowania i szukam czegoś co trochę pomoże. A z wyglądu najbardziej ta marka mnie przekonuje.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nie rozumiem pytania… para to para – okolice 100 stopni. Electrolux ma wiele modeli parowych i faktycznie w tym się specjalizuje.

  40. ala pisze:

    Witam dzieki za ciekawy artykuł ,ale mam pytanko.A co z chłodzeniem takiego piekarnika(od goraczki nagrzewa sie szafka dedykowana do tego typu piekarników i to zapewne mocno (widac to najlepiej przy kuchni wolnostojacej ze scianki obok stojacych szafek po jakimś czasie okleina odchodzi) czy trzeba szukac takiego co ma napisane ze ma chłodzenie obudowy(znalazłam własnie takie w Kernau,ale juz znam pana zdanie co do tej firmy ) i dlatego pytam sie eksperta czy one juz wszystkie teraz maja to chłodzenie jakos „wbudowane” czy szukac tylko takich co maja o tym wzmiankę?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Każdy piekarnik do zabudowy ma chłodzenie obudowy. W kuchniach wolnostojących problemem jest brak miejsca na porządną izolację (zwłaszcza w 50 cm szer. Piekarniki do zabudowy nie mają tego problemu. Kernau to dystrybutor – sami nic nie produkują, a połowę sprzętu biorę od Vestela – nic dobrego.

  41. Danusia pisze:

    Panie Krzysztofie,co sądzi Pan o kuchence BOSCH HXA090D20L. Poszukuje kuchenki gazowej lub gazowo – elektrycznej o szerokości 60 cm, w kolorze białym. Nadmiar funkcji dodatkowych niekoniecznie, po prostu zwykła ale dobrej jakości, łatwa w czyszczeniu, mile widziana pojemna szuflada na akcesoria do pieczenia.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nic dobrego, zwłaszcza, że model wycofywany z rynku – w większości sklepów niedostępny. 1350 zł, a nie posiada nawet zegara i tylko 7 funkcji piekarnika. W tej cenie Amica ma zegar, prowadnicę teleskopową i 10 funkcji piekarnika: 618ge3.33hzptadpnq(w) lub 50 zł drożej model z rusztem żeliwnym i pojemnością 77 litrów 6117GE2.33HZpTaDpNA(W). Właśnie wprowadzają nowe modele: www.amica.pl/produ…y/nowosc:1

      • Danusia pisze:

        Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. Lecę zapoznać się z polecanymi, a i na nowości też zerknę. Pozdrawiam:)

  42. Axl pisze:

    Pomyślcie o niektórych modelach firmy Sharp. Mają wszystko z tych opisów i można trafić na przyzwoitą cenę

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Sharp to tylko brand – większość sprzętu pod tą markę, produkuje firma Vestel z Turcji – nic ciekawego. Takich sprzętów nie powinno się sprzedawać, a tym bardziej kupować.

Dodaj komentarz


reklamaml