, Kuchnie i piekarniki Poradniki

Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

478 odpowiedzi na “Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?”

  1. Konrad pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie.

    Czy mógłby Pan zdradzić sposób, po którym można poznać czy piekarnik Electrolux jest produkcji niemieckiej czy innej? (bez fizycznego kontaktu z piekarnikiem i spojrzenia na nalepkę 🙂 )

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Po pojemności komory – 72 litry to włoszczyzna, a 70-71 litrów to niemieckie. Różnią się też budową kratki termoobiegu – w tych włoskich jest 5 wsporników, a niemieckich ich nie ma i kratka jest większa. Kolejne wizualne różnice to zawiasy i obudowa drzwi, ale tego często na zdjęciach nie pokazują.

  2. Maniek pisze:

    Cześć Krzysztof,
    Poczytałem różne opinie i dyskusja na tej stronie wydaje się najbardziej merytoryczna :). Szukamy piekarnika do zabudowy, solidnego, prostego w obsłudze, z prowadnicami i funkcja pyrolizy. Nie potrzebujemy gotowania na parze, termosondy czy oddzielonego piekarnika. Patrzymy za sprzętem do 2,5 kPLN. Nasze obecne typy to Samsung NV75J7570RS oraz Electrolux EOE7P31Z . Trochę nie mogę się przekonać do mało popularnego Gorenje. Czy według Ciebie wybory są ok? Za którym byś optował i dlaczego?

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electroluxowi nic nie mam do zarzucenia – to porządny, niemieckiej produkcji piekarnik.
      Jak widać po moich komentarzach, za Samsungiem w piekarnikach nie przepadam, ale to jest model, który sam często polecam – jako jeden z nie wielu ma delikatny domyk, metalową obudowę drzwi, pyrolizę i standardowo dla Samsunga, intuicyjną elektronikę połączoną ze sterowaniem pokrętłami. Oba są świetne.

      • Maniek pisze:

        Dziękuję za opinię.
        Myślałem jeszcze o Bosh/Siemens (mam dobre(doswiadczenia), ale piekarniki z pyroliza zaczynają się od 3 kPLN. Kusi mnie ten HBG633NB1, ale jest trochę droższy od Electroluxa z pyroliza I nie wiem czy warto dopłacać do firmy. Zależy nam na łatwym czyszczeniu. Jaks jeszcze wskazówka?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W Boschu płaci się głównie za napis, ale oddać im trzeba, że 8 seria jest porządnie wykonana i poza elektroniką nic się nie psuje. Electrolux niemieckiej produkcji nie jest wiele gorszy – a na pewno lepiej wyposażony i elektronika Omega nie psuje się.

          • Maniek pisze:

            Jeszcze raz dziękuję Krzysztof, szczególnie za Twoją wyrozumiałość w odpowiedzi na powtarzane pytania 🙂
            Doczytałem w komentarzach TOP 10 piekarniki, że były podobne pytanie.

            Pozdrawiam

  3. Renata pisze:

    Witam. Piekarnik i mikrofalówka będą w słupku. Co wybrać z tej samej serii bosch czy whirpool 6 zmysł? piekarnik bardzo ważny mikrofalówka do sporadycznego użytku. https://www….gKl7vD_BwE

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bosch 8 seria będzie lepiej wykonany, ale biedniej wyposażony – tu płaci się za logo. Mikro do kompletu to wydatek od 2000 zł. W Whirlpoolu dobry piekarnik to wydatek od 1300 zł, a mikro od 1400 zł.

  4. Justa pisze:

    Witam, czy piekarnik łączony z mikrofalówką to solidny technicznie sprzęt? Szukam dobrego piekarnika do kwoty 1500 lub z mikrofala do 2000.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma dobrego sprzętu 2w1 do 2000 zł. Sam piekarnik do 1500 zł to już prosta sprawa – brałbym coś z Gorenje Simplicity, lub inny model dotykowy, ewentualnie pokrętłowo-elektroniczny.

      • Justa pisze:

        Dziękuję za podpowiedź. Proszę o pomoc w dobraniu lodówki do tego piekarnika i okapu, budżet do 3000-3500 PLN

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Lodówka jakie wymiary i czy jest miejsce po bokach. Jaki rodzaj, kształt, szerokość i kolor okapu, oraz na jaką powierzchnię kuchni.

  5. atram08 pisze:

    Witam proszę o opinie o piekarniku Samsung NV70M3541RB . Jeżeli jest niebardzo to proszę mi polecić inny w podobnym przedziale finansowym. Jeżeli o funkcje chodzi to nie mam wygórowanych wymagań bardzo lubię piec ciasta:)
    Zmywarkę wybrałam Electrolux EEM48300L Quickselect co Pan o niej sądzi.
    Ostatnie rzecz to płyta gazowa i tu nie mam pojęcia co dobre proszę o pomoc?
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik to podstawowy dual cook z prowadnicą – jest całkiem ok, choć wykonanie dość plastikowe. Zmywarka spoko. Gazówki najlepiej te z dużym rozstawem, czyli Gorenje, Electrolux i 1 Kernau.

  6. Krzysztof pisze:

    Panie Krzysztofie szukam piekarnika pod zabudowę do max 1600 zł. Czy może Pan polecić jakieś konkretne modele dobrych producentów. Nie mam wygórowanych oczekiwań jeśli chodzi o rozbudowane funkcje. Zależy mi na dobrej jakości wykonania i użytkowania. I jeszcze zapytam o okapy firmy Teka. Jakie ma pan zdanie na ich temat? Co Pan myśli o tych modelach?

    https://www….gIXYfD_BwE

    https://www….gKqzfD_BwE

    Pozdrawiam
    Krzysztof

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak na retro są całkiem spoko. Piekarnik też ma być retro? Jeśli tak to polecam Gorenje.

      • Krzysztof pisze:

        Nie muszą być retro. Wydawało mi się ,że mają dobre paramtetry techniczne i wykonanie.Czy wskazałby Pan jakieś konkretne modele? Mogą być w nowoczesnym stylu. Istotniejsza jest dla mnie jakość niż wygląd. Pozdrawiam serdecznie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Okapy są dobre, więc przy nich warto zostać. Jeśli chodzi o piekarnik do 1600 zł to moim faworytem jest Gorenje BO76SYB – najlepiej wykonany model w tej cenie i do tego piękny. Z innych, całkowicie dotykowych sensowne są Amici ED57 z końcówką WiFi, lub Pyro.

  7. Bożena pisze:

    Dzień dobry,
    Prosiłabym o poradę potrzebuje kupić piekarnik elektryczny pus płyta gazowa w kolorze białym lub szampańskim.Proszę o propozycje.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Kolor szampański to barwa marki Whirlpool, więc wybór raczej bardzo prosty 😉 Brałbym te nowsze z serii W.

  8. Justyna pisze:

    Witam serdecznie po raz kolejny .
    Lodówka z Pana pomocą już zamówiona ,teraz czas na piekarnik,niestety z top 10 amici u nas w Holandii nic praktycznie nie jest dostępne,mam wrażenie,że trzeba się doktoryzować z piekarników zanim się wybierze ,tyle opcji,tylemodeli,wstepnie ma 3 wyklikane,czy jakiś pana zdaniem jest godny uwagi ? dziś oddałam stary i mam dziure w meblach 🙂 to przyśpieszy proces poszukiwań i wyboru

    • Justyna pisze:

      https://www….t_compare/
      z wrażenie zapomniałam linku dodać 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W linku nie ma żadnych modeli 🙂

      • Justyna pisze:

        Ponawiam próbę dodania linku
        Szukam jak największego z jak najłatwiejsza obsługa
        Nie mam pojęcia czy u nas będzie menu polskie do ustawienia,łatwość czyszczenia tez jestvwazna i jak największa pojemność
        https://www….ce&q=
        Na który by Pan zwrócił uwagę z tych z linku?
        Pozdrawiam Justyna

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Żaden ze wskazanych nie zachwyca czymkolwiek, poza kosmicznie wysokimi cenami jak na to czego nie oferują… Modele Boscha serii 4 i 6 są kiepsko wykonane, podobnie ten AEG, a jedyny sensowny to Samsung.

          • Justyna pisze:

            Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz to w takim razie przeszukam jeszcze inne opcje
            Tak to u nas to wyglada niestety.
            Więcej nie chce wydawać na już bo kuchnia domu do którego się właśnie przeprowadzamy jest do wymiany za max 4 lata.

          • Justyna pisze:

            Jeszcze raz Pana dopytam,jeśli miałby Pan wybrać mieszy tym samsungiem,który był najsensowniejszy z poprzedniego linku,
            https://www….ontent=txl
            a tym modelem simensa,to który by Pan wybrał i dlaczego?
            naprawdę nie miałam pojęcia,że zakup piekarnika przysporzy mi tyle frustracji,
            https://www….bs0/253897
            w innym miejscu widze tego simensa za 611e

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Zdecydowanie brałbym tego pierwszego Samsunga. Jak Siemens to tylko seria iQ700, a nie te kiepsko wykonane modele z serii 300 i 500.

  9. Edit pisze:

    Witam. Potrzebuję porady. Czy lepiej kupić piekarnik Gorenje z pyrolizą parowy czy raczej Amica? Który będzie lepszy?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje parowy z pyrolizą? Nie znam takiego… ta firma ma 4 piekarniki parowe i wszystkie z czyszczeniem parowym. Amica to już na 100% nie ma parowego z pyro, a z katalizą.

      • Edit pisze:

        Ja znalazłam taki Gorenje BPS737E301BG . Co Pan o nim myśli?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To jest zwykły piekarnik z pyro, a nie piekarnik parowy – nie ma pojemnika na wodę, czy generatora pary, a to, że producenci tak teraz nazywają wszystkie modele z wnęką w dnie, gdzie można wlać wodę, to już inna sprawa – tak się robi od lat, tylko teraz dorobiono do tego marketing.

  10. Kormag pisze:

    Witam,

    Poszukuję czarnego piekarnika do myślę, 2-3k, ale może być tańszy, głównie zależy mi na małej awaryjności, fajnie jakby miał: teleskopowe prowadnice, termosonde, rożen (opcjonalnie) i rozgrzewał się do wysokich temp. Czy mógłby Pan coś polecić ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jedyny znany mi piekarnik spełniający Pana wymagania pod względem wyposażenia to Samsung Dual Cook NV75J7570RS – jakościowo to najlepszy piekarnik tego producenta.

      • Kormag pisze:

        A może coś bez rożna, ale z termosondą ? A jak zapatruje się Pan na ofertę firmy TEKA z uwzględnieniem moich preferencji ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie sprawdzałem nigdy Teki pod względem oferty z termosondą, ale piekarniki mają spoko – to ostatni firma z opuszczaną grzałką do czyszczenia sufitu komory pieczenia.

          • Kormag pisze:

            Znalazłem ten model,

            https://www….lb-8400-bk

            wydaje się ok bez żadnych bajerów, ale nigdzie nie mogę znaleźć zakresu temperatur. Co Pan o nim sądzi, może ijakiś inny byłby lepszy ?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Dobry piekarnik, bardzo ładny, ale ja tu termosondy nie widzę 😉
            Też nie widzę nigdzie info o zakresie temperatur – nawet w instrukcji. Trzeba pisać/dzwonić do Teka.

  11. Irena pisze:

    Szukam piekarnika z pyrolizą, który może być zamontowany pod blatem z płytą indukcyjną. Co Pan poleca?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Każdy może być tak zamontowany… Jaki kolor i budżet?

      • Irena pisze:

        Kolor obojętnie. Cena do 3000zł za zestaw indukcja z piekarnikiem. I piekarnik z możliwością pieczenia na dwóch blachach jednocześnie. Czegoś takiego szukam.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W każdym piekarniku z termoobiegiem można piec na 2 blachach jednocześnie, chyba, że chodzi Pani o dual cook (Samsung) lub split cook (Beko) – dzielonej komorze pieczenia. Indukcję najlepiej brać EIV634 i jej podobne modele.

  12. Agnieszka pisze:

    Panie Krzysztofie,
    szukam piekarnika w czarnym kolorze z możliwie najprosztszym panelem sterującym (najchętniej mechanicznym lub podświetlanymi pokrętłami dla trwałości i łatwego odczytu lub bardzo prostą elektroniką). Czy poza Amicą lub stylizowanymi na retro piekarnikami jest coś na rynku godnego uwagi? Będę wdzięczna za sugestie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niezłe są proste modele Gorenje, a także ich warianty pokrętłowo-elektroniczne.

  13. Katarzyna pisze:

    Bardzo się cieszę, że trafiłam na Pana stronę. Jaki piekarnik z mikrofalowka najlepszy/który Pan poleca?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A coś więcej? Kolorystyka, sposób otwierania, budżet, funkcje, czy ma być parowy, a może wspomagany parowo, zwykły? Na pytanie najlepszy mogę wskazać zarówno zestaw Miele za 18 tysięcy złoty, jak i Gorenje za 2800 zł bo akurat mi się podoba 😉

  14. Aleks pisze:

    A które firmy mógłby Pan polecić, jeżeli chodzi o bezawaryjność i długoletność służenia w dobrym stanie? Myślę tu zarówno o piekarnikach elektrycznych jak i parowych. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niestety trudno odpowiedzieć na to pytanie. Ogólnie kategoria piekarników cieszy się najmniejszą awaryjnością na tle innych kategorii AGD. Producenci podają 2% awaryjności, lecz tylko dla okresu 2 letniej gwarancji. Wszystko zależy od sztuki w jaką trafimy i intensywności użytkowania, oraz ewentualnych skoków napięcia. Żyjemy w czasach gdzie sprzęt psuje się znacznie częściej po gwarancji producenta niż jeszcze 10-15 lat temu, a to z uwagi na coraz gorszą jakość wykonania, zwłaszcza u wiodących marek. Osobiście rozważałbym niemieckie Electroluxy/AEG (seria SteamBoost i SteamPro), Boscha 8 serię, Siemensa iq700, Gorenje wszystkie od 1400 zł (zwłaszcza Simplicity, te dotykowe i modele parowe, niestety ciężko dostępne), Samsunga z pyrolizą ( NV75J7570RS – to ich najlepszy piekarnik) i ewentualnie markę Teka – mają kilka fajnych modeli. Oczywiście pomijam marki premium jak Miele, Smeg, De Dietrich – ceny kosmiczne, choć sprzęt dobry.

  15. Iwona pisze:

    No tak pisalo na stronie że elektryczno parowy. Niestety nie wiem nie znam się na tym tak jak Pan. Może na wspomaganie pieczenia czyli można na dno nalać wodę w formie do pieczenia . Nie wszystkie mają na dnie tłoczenie żeby bezpośrednio wlać wodę.

    Proszę mi polecić piekarnik do 2 tysięcy jakiś fajny. Żeby miał zabezpieczenie przed dziećmi, w miarę chłodna szybę przy pieczeniu(w przypadku dotknięcia przez dziecko) górna i dolna grzałka, termoobieg, sterowanie dotykowe i elektryczne -pokretla, czyszczenie katalityczne. Itp. 😃 Będę wdzięczna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Takie właśnie głupoty piszą sklepy i producenci… Jak nie ma tłoczenia w dnie to się wstawia naczynie lub blachę z wodą – tak robi moja matka, robiła babcia i nikt nie pomyślałby, żeby kuchenkę MasterCooka, lub Wrozametu nazywać urządzeniem parowym xD
      Do 2k dobre są: Wszystkie dotykowe Gorenje i te z elektronicznym termostatem (pokazujące temp. na wyświetlaczu), Amici ED57, Electroluxy z 7 i 8 w nazwie.

  16. Iwona pisze:

    Elektrolux EOD 5C70X ten model to elektryczny parowy. Co Pan o nim powie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W którym miejscu jest to piekarnik parowy? Jak w każdym piekarniku można w nim wylać wodę na dno co nie czyni go piekarnikiem parowym. Parowy to taki który posiada generator pary, czyli w Electroluxie SteamCrisp, SteamBoost i SteamPro.

  17. Ania pisze:

    Witam.szukam piekarnika do zabudowy 1500- 2500 zł. Przedzial cenowy jest tak duży, ponieważ gdyby jakość miala się przekładać na cenę, to wolę doplacic. Zależy mi na termoobiegu,wygodnych prowadnicach, łatwym demontazu szyby w drzwiach do czyszczenia i pyrolizie.
    Pisal Pan, że jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystko z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania.jakie modele ma Pan na myśli?
    Podobają mi się czarne piekarniki z inoxem, ale nie jest to konieczne. Wydaje mi się dużo elektroniki może wpływać na awaryjnosc, więc szukam złotego środka.Bardzo dziękuję za pomoc.

  18. Gość D. pisze:

    „Prawdziwe 2w1, gdzie obie części są pełnoprawne to Electorlux/AEG i Bosch/Siemens w okolicy 3000 zł (i drożej).” –

    jakie konkretne modele Pan proponuje?

    Odnośnie zmywarki – ciekawa propozycja – bardzo dziękuję!

  19. Gość D. pisze:

    Dzień dobry,
    proszę o ocenę wybranych rzeczy:

    1.Electrolux EIV634 SLIM-FIT

    2.Piekarnik kompaktowy z mikrofalą Samsung NQ50H5535KB

    oraz

    Electrolux EIV63440BW SLIM-FIT
    2.Piekarnik Amica AMMB44E2GCW X-TYPE

    Które wnętrze piekarnika kompaktowego z mikrofalą jest lepsze: ze stali nierdzewnej, czy emalii?

    Jaką zmywarkę do zabudowy 60 cm do 2000 pln, krótki program, infolight, poleciłby Pan? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

  20. As pisze:

    Zabrakło w artykule marki AEG co prawda jej reprezentant został wspomniany jednak sprzęt z logiem AEG wart jest uwagi.
    A propo popularnych pokręteł. Od jakiegoś czasu nie kupuję urządzeń tak sterowanych niestety ulegają pokrętła szybkim zużyciom. Być może naprawa nie jest zbyt kosztowna jednak dość kłopotliwa.
    A częsta – upiardliwa.

    Elementy sterowania dotykowego (sensorowe) praktycznie nie zużywają się mechanicznie w moim przypadku działają już wiele lat bezawaryjnie.

    Ważne wszystkie urządzenia elektryczne powinny posiadać sprawne uziemienie.

    Bez względu na rodzaj sterowania.
    A sensorowe nie naraża się wówczas na jakieś „błądzące” ładunki elektrostatyczne, które faktycznie mogą mieć wpływ na ich działanie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jak to zabrakło? Przecież AEG to 100% Electrolux – ten sam sprzęt, te same programatory i fabryki, jedynie minimalnie inny design… W prawie każdym poradniku, czy top10 są sprzęty tego koncernu, więc nie widzę sensu dublowania Electroluxa takim samym sprzętem z logiem AEG – jak ktoś woli dopłacać do krótszego loga to już jego sprawa. O koncernie Electrolux/AEG wspomniałem 7 razy w tym tekście, więc radzę uważniej czytać.

  21. Krzychu pisze:

    Panie Krzysztofie, wybór piekarników gazowych (standardowych wymiarów) do zabudowy jest niewielki, ale który jakościowo jest lepszy?
    CANDY FLG 203/1X czy TEKA HSB 740G ?

  22. Adriana Burek pisze:

    Mam takie nietypowe pytanie. Mam bardzo małą kuchnię i chciałam mieć piekarnik wyżej (tzn. nie na samym dole). Jedyna opcja to nad zmywarką ( w panelu) Czy są jakieś przeciwwskazania, aby piekarnik był nad zmywarką?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma.

    • As pisze:

      Obsługa piekarnika umieszczonego „wyżej” jest o wiele łatwiejsza.
      I bezpieczniejsza.
      Nie trzeba się schylać aby zobaczyć co się w środku dzieje.
      Małe paluszki naszych dzieci łatwiej ochronić od przygrzania.

    • As pisze:

      Oby tylko nie był w sąsiedztwie lodówki czy zamrażarki.
      Te sprzęty nie lubią sąsiedztwa gorącego piekarnika nawet gdy jest on bardzo dobrze izolowany termicznie.

  23. Tomasz pisze:

    Witam,

    wybrałem (głównie na podstawie tego artykułu, dziękuję!) piekarnik parowy Electrolux EOB9S31WX. Natomiast nie ukrywam, że od czasu do czasu będę chciał w nim zrobić pizzę (na kamieniu). I tu zauważyłem, że piekarnik parowy ma maksymalną temperaturę 230, podczas gdy piekarnik tej samej firmy np. EOE8P31X ma max 300 stopni. Pytanie brzmi, czy na parowym da się upiec podobną pizzę jak na tradycyjnym? Te 70 stopni to dużo? Oba mają program 'Pizza'.

    Dziękuję z góry za radę.
    Pozdrawiam,
    Tomasz

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zasada pieczenia pizzy jest prosta – jeśli mamy ciasto, które nie będzie rosło to ustawiamy temperaturę z zakresu 220-250 stopni (czyli maksymalną dla większości piekarników) i pieczemy 4-7 minut. Gdy ciasto ma rosnąć (czyli typu „pan”) to pieczemy znacznie dłużej i w niższej temperaturze 160 stopni. W profesjonalnych piecach temperatura pieczenia pizzy to 400-500 stopni, nie osiągalna dla zwykłych piekarników domowych – z tego co pamiętam to rekordzistą na polskim rynku jest Beko z piekarnikami PizzaPro – osiągają ok. 320 stopni. Oba wskazane piekarniki zrobią tak samo genialną pizzę.

  24. Kamila pisze:

    Szukam piekarnika kompaktowego z rożnem ,termoobiegiem . Jestem wegetarianką zależy mi na pojemniku na parę i żeby też parowo czyścić . Mam duży i dla singla jest za duży . Nie chcę z mikrofala . Znalazłam taki firmy Gotie . Niestety jest obecnie niedostępny .Co pan o nim sadzi. Czy jest coś niedużego na rynku ? Do sklepów już nie pójdę bo ja pytam o konkretny produkt z funkcjami a oni mi wciskają i wmawiają ,że ich oferta jest dobra dla mnie . Kupię to co jest potrzebne dla mnie a nie to co oni mają do sprzedania .

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z rożnem i termoobiegiem jest pełno modeli, ale z parą tylko ten Gotie.

      • Kamila pisze:

        W takim razie jaki kompaktowy z rożnem ,termoobiegiem i bez relingów pan poleca . Chcę mały . Dla mnie nie ma sensu rozgrzewać konia na zapiekankę z kalafiorem . Za duży koszt zużycia energii .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


reklamaml