REKLAMA TP
, Kuchnie i piekarniki TOP, rankingi

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

810 odpowiedzi na “Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)”

  1. Modzel pisze:

    A jakie masz zadnie na temat tego piekarnika Gorenje BSA6737ORAW ??

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Designerski, świetny piekarnik z programatorem pokrętłowo-elektronicznym i wspomaganiem parowym (ale bez generatora). Jeśli się podoba to będzie dobrym wyborem.

  2. Iwona pisze:

    Czy ten piekarnik jest godny polecenia? Ma dość słabe wyposażenie, ale posiada powłokę w rodzaju katalitycznej i z tego co widzę ma generator pary. Muszę kupić kilka sprzętów kuchennych więc łącząc promocję i cashback wyszedłby za niecałe 1700 zł.

    https://www….-hr538abs1

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Za 2800 można teraz kupić model prawdziwie parowy z serii iq700, więc średni interes. Jeśli czyć po wszystkich promocjach akurat ten model za 1700 zł to już niezła opcja jak na model ze wspomaganiem parowym i pokrętłowo-elektronicznym sterowaniem.

  3. Iwona pisze:

    Dzień dobry. Proszę o poradę w wyborze piekarnika z funkcją pary (nie musi być pełny generator pary, może być wspomaganie pieczenia parą, bo istotniejsza dla mnie jest wysoka temp. nagrzewania min. 300 stopni). Piekarnik w kolorze białym, ale trochę tańszy niż Electrolux. Wpadły mi w oko te 2 modele Gorenje:

    1.Gorenje BSA6737ORAW

    2.Gorenje BPS6737E13WG

    Pierwszy ma katalizę, a drugi pyrolizę. Wolałabym ten drugi sposób czyszczenia, ale nie mam możliwości montażu w słupku, tylko pod płytą indukcyjną – stąd pytanie czy pyroliza nie uszkodzi płyty (Electrolux)? I czy te piekarniki są w ogóle godne polecenia?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pyro nie uszkodzi płyty, oba piekarniki dobre, 2 to zwykła linia Essential z opcja wlania wody na dno jako wspomaganie parowe, a 1 to linia designerska Ora Ita ze zbiornikiem na wodę, która trafia w specjalną nieckę pod grzałką grilla (lepsze rozwiązanie). Pod względem sterowanie są takie same.

      • Iwona pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Gdzieś czytałam, że niezalecane jest montowanie płyty nad piekarnikiem z pyrolizą, stąd wątpliwości. A jak wypada ten Electrolux w porównaniu do tego Gorenje?

        https://m.ce…/106152596

        Wiem, że ma tylko opcję wlania wody na dno i wspomaganie parą. Potrzebuję pary tylko do wspomagania wypieku pieczywa więc nie wiem czy jest sens inwestować w droższy np. Steam Crisp.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Podobny poziom jeśli chodzi o parę, także sterowanie pokrętłowo-elektroniczne jak w Gorenje Ora-Ito, ale ogólne wykonanie włoskich Electrolux jest gorsze od każdego Gorenje (łatwo poznać – Electrolux z Włoch ma 72 litry pojemności, niemieckie 70-71 l, polskie 57-65 l).

  4. Iwona pisze:

    Czy piekarnik z pyrolizą Gorenje BPS6737E13WG jest w porządku? I czy taki piekarnik można zamontować bezpośrednio pod płytą indukcyjną? Czy istnieje możliwość, że temperatura przy czyszczeniu pyrolitycznym uszkodzi płytę?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ja najbardziej – to prosty i porządny piekarnik. Nie ma takiej opcji żeby pyroliza uszkodziła płytę.

  5. Małgorzata pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, poproszę o informację, który wg Pana piekarnik jest lepszy z tych dwóch : SteamBoost COB8S39WZ czy Gorenje BCS798S24BG . Czy dobrze wnioskuję, ze model z gorenje ma lepszy system parowy ( wyjmowana wlewka na wodę , co jest bardziej higienicznym rozwiązaniem pod względem czyszczenia), automatyczne odpompowywanie wody do zbiornika . Panel sterowania dotykowy w eletroluxie też wydaje mi się , że nie należy do najprzyjaźniejszych. O elektroluxie czytałam opinie, że zakres temperatur jaki podaje producent 30-230 nie jest do końca utrzymamy, gdyż tą niską temperaturę 30 stopni cięzko tak na prawdę uzyskać. I ostatnia sprawa- czy te dwa modele mogą być umieszczone w szafce głębokości 55 cm – czy mogą być dosunięte do ściany , czy musi być jeszcze jakiś luz (będzie umieszczona płyta indykcyjna eletrolux slim fit nad piekarnikiem ) Proszę o Pana opinię w ytch kwestiach.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Gorenje to już bardziej odpowiednik Electroluxa SteamPro, a nie SteamBoost – właśnie z uwagi na wyjmowany zbiornik i funkcjonalność 4w1 z sous vide. W obu przypadkach mebel powinien mieć wnękę min. 55 cm. Gorenje i Electrolux zajmują 54,6 cm w takiej niszy, więc 55 cm wystarczy. Elektronika w Gorenje jest 3 segmentowa, więc przez to nieco wygodniejsza i bardziej intuicyjna, ale ta w Electroluxie też nie jest zła. Temperatury 30-70 stopni to w większości piekarników są trudne do realnego osiągnięcia, dopiero dobre modele z sous vide nieco lepiej sobie z tym radzą.

  6. Jurekp pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzysztofie poszukuję dobrego piekarnika dobrej jakości z funkcją pyrolizy mógłby być parowy choć niekoniecznie ale mógłby mieć termometr do mięsa. Myślałem o firmie Electrolux, Gorenje albo Hisense.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Połączenie pyrolizy może być z wspomaganiem parowym – w Electroluxie jest to seria SteamCrisp jak modele EOC8P, EOC6P itp. W Gorenje będzie to linia Advanced, choć oni w porównaniu do Electroluxa nie mają w tej linii generatorów pary, a po prostu woda wylewa się na mini tackę pod grzałką grilla i podgrzewa, choć sama jakość wykonania jest lepsza niż w E.

  7. Paweł pisze:

    Dzień dobry, który piekarnik parowy z poniższych dwóch wybrać?
    https://www….ob8s39wz2/
    https://www….685bak-u2/ (wiem, że nie ma go na liście, ale jest zbliżony model z dzielonymi drzwiami)
    Zależy nam na generatorze pary – mamy obecnie Amica ze sterowaniem przez WiFi i ekranem LCD, ale chcemy coś lepszego w cenie ok. 4k PLN

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux robi jedne z najlepszych piekarników parowych, a w stosunku do Samsunga to kompletnie inaczej pomyślane sprzęty. E nie bawi się w dzielenie komory, cała komora może być parowarem, nie tak jak w S, że komora potrafi tylko wspomagać pieczenie parą, a gotować w specjalnym naczyniu podłączanym wężykiem do dyszy generatora pary. Samsung ma więcej bajerów smart, większą komorę na wysokość, mniej przyjazny sterownik. Z tych 2 zdecydowanie wybrałbym Electroluxa, ale Samsung też ma spore grono odbiorców i zadowolonych użytkowników.

  8. leszek pisze:

    Witam a co pan sądzi o piekarniku SIEMENS HB537 AOSO i Q500 jest teraz w dobrej cenie czy jednak GORENIE ADVANCED BPSX6747A05BG troszkę droższy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje lepsze pod każdym względem, od wykonania po funkcjonalność 🙂
      Choć Siemens ma ciekawie rozwiązane pokrętła z podświetleniem od frontu, ale to i tak poziom niżej.

  9. Kinga pisze:

    Dzien dobry,
    Panie Krzysztofie czy moglabym prosic Pana o radę odnosnie piekarnika.. Zastanawiam się nad:
    1. Electrolux EOB7S31Z , choc w grę wchodzi tez doplata do droższego modelu tj:
    2. Bosch HSG636BB1 ,
    3.Electrolux COB8S39Z ,
    4. Electrolux EOB8S39H ,
    5. Electrolux LOB8S39Z ,
    6.Electrolux COB8S39WZ ,
    7.Electrolux EOB9S31WX .
    8.Ewentualnie Amica ED97599BA+ X-TYPE STEAM , ktora jest sporo tansza..
    Czy moglabym prosić Pana o pomoc, ktory zakup jest najbardziej oplacalny w stosunku jsmak wypiekow/cena? W piekarniku nie planuję piec mięsa. I jak to jest z pizza, czy ona sie nie upiecze?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica to najtańsza i jednocześnie najsłabsza opcja w tym gronie. Bosch i EOB9S31WX to zbliżone opcje pod każdym względem, a potem wszystkie wymienione 4 wersje tego samego piekarnika Electrolux z 39 w nazwie to różnica dystrybucji, dekoru (Z – czarne szkło, H – stalowa ramka w ciemnym macie wokół programatora, X – stalowe wstawki), W na końcu to po prostu WIFI. Większość życia pizzę robię w okolicy 220 stopni i te piekarniki to ogarniają 🙂 Każdy od 2 do 7 będzie susper.

  10. dosiak pisze:

    Dzień dobry!
    EOB7S31Z – planuję zakup tego piekarnika,ma niższą cenę niż inne modele serii 800 nie ma jednak funkcji steamify.
    Czy jest ona(powyższa funkcja) warta dopłaty kilkuset złotych do EOB8S39WZ ?
    Będę wdzięczna za odpowiedź, w tym tygodniu muszę kupić piekarnik.
    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwszy to dobry, podstawowy model serii SteamBoost z programatorem Omega – piktogramowy bez bajerów. Drugi to już dopłata do kolorowego programatora dotykowego z masą programów i opcji, WIFI, a także Steamify – warto dopłacić 🙂

  11. Malgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie ,co Pan sądzi na temat piekarnika Elektrolux EOC6H76Z ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


reklamaml