, Kuchnie i piekarniki TOP, rankingi

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (jesień 2022)

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

608 odpowiedzi na “Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (jesień 2022)”

  1. Joanna B. pisze:

    Chcialabym poprosic Pana o porade. Stoje przed wyborem plyty indukcyjnej i okapu.

    Mysle o 3 ponizszych plytach do 80 cm:

    PXY875DE3E – Bosch
    NZ84J9770EK – Samsung Chef Collection
    EX801LVC1E – Siemens iQ700

    I o 3 okapach do 90 cm:

    HATS9DS46BWIFI – Haier I-Link
    KS905NXE2 – Okap Smeg Linea
    LC97BIP50 iQ500 – Okap Siemens

    Ktore z tych propozycji sa najlepszym wyborem? A moze polecilby Pan jakies inne plyty ok 4 tys i okapy ok. 2 tys.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Samsung nieopłacalny – 4 pola nic specjalnego płaci się tylko za ledy i tyle. Bosch to płyta wielocewkowa, więc można wykorzystać całą przestrzeń płyty, a Siemens ma 4 cewkowe pole łączone – jedno, więc kwestia potrzeb – większości użytkownikom wystarczy Siemens 800 zł tańszy od Boscha. Do zestawu okap Siemensa będzie idealnie pasować.

  2. Wojtek pisze:

    Panie Krzysztofie,
    proszę o poradę. Poszukuję piekarnika z funkcją pary (ewentualnie woda na dnie), prostego w obsłudze, z pokrętłami, temperatura 30-300 st., czyszczenie bez znaczenia. Biorę pod uwagę Elektroluxa (niemiecki), ewentualnie Siemensa, ewentualnie Boscha, o ile też dobrej produkcji. Z elementami srebrnymi. Z góry dziękuję.
    Wojtek

    • Wojtek pisze:

      I jeszcze jedna prośba, gdyby tak zrezygnować z pary, a utrzymać pozostałe wymagania (pokrętła, 30-300 st., może być teleskop, szare wstawki), to co by Pan polecił…
      Dziękuję .

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bosch/Siemens mają problemy z dostępnością, ale dobre to flagowe serie – 8 w Boschu i iQ700 w Siemensie. Electrolux/AEG nie mają większych problemów z dostępnością, więc każdy niemiecki model 70-71 litrów pojemności będzie spoko.

  3. Artur z Dębicy pisze:

    Koniec roku więc wysyp promocji. Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy:
    Electrolux SteamBoost EOB8S39X
    a
    Electrolux EOB9S31WX SteamBoost

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ta sama seria i funkcje, różnica wielkości kolorowego ekranu dotykowego i ilości danych przekazywanych na raz. Do tego litera W w drugim oznacza WiFi, więc jest jeszcze opcja sterowania zdalnego.

  4. Paweł pisze:

    Przeczytałem ranking i wzbogacony wiedzą ide do mediamark. Podchodzi do mnie doradca i wywala torpede HISENSE BSA66334PG . Mowi brac bo ma wszystko co sprzet za 4 tysie a kosztuje ponozej 3. Co Pan sądzi? Może jakaś inna propozycja za okolo 3 tys?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Trochę przesadza, to dobry piekarnik, odpowiednik Gorenje Advanced tylko z nieco innym wykończeniem i kolorem podświetlenia wyświetlacza, ma najprostsze wspomaganie parowe z wylewaniem wody w taką nieckę pod grzałką, a piekarniki za 4000 zł to już mają generatory pary i gotują na parze (nawet od 3000 zł), więc lekko ściemnia sprzedawca 😉

  5. Anna pisze:

    Wybieram piekarnik miedzy Amica ED87389BA+ x-TYPE STEAM i Electrolux COC8H31Z SteamCrisp . Poleca pan oba, mam wrazenie ze Elecrolux jest generalnie lepszy ale jesli mi zalezy na parze to jednak Amica?
    Wlasnie kompletuje caly sprzet AGD na podstawie pana rad takze bardzo dziekuje za artykuly 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux to spec od piekarników parowych, Amica zupełnie inaczej podchodzi do tego tematu – ma gotowe programy parowe, nie opcji ustawienia manualnie proporcji pary do grzałek jak to robi Electrolux, więc wybrać co bardziej odpowiada.

  6. Kasia pisze:

    Panie Krzysztofie, potrzebuję rady – zastanawiam się nad wyborem EOB8S39X a EOB9S31WX. Różnica w cenie to 800,00zł. i zastanawiam się czy oprócz WiFi model WX ma coś jeszcze szczególnego/funkcjonalnego, dla czego warto wybrać go pomimo że jest droższy? Za samo Wifi szkoda i takich pieniędzy. Widzę że różnią się wyświetlaczem trochę – wg Pana na który warto postawić?

    • Justyna pisze:

      Też jestem ciekawa różnic tych dwóch modeli i czy warto dopłacić do modelu z ,,9″ ? Czekamy podpowiedź Panie Krzysztofie i z góry dziękuję.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Różnica wielkości wyświetlacza – 9 ma najszerszy, kolorowy tablet, ale funkcjonalnością nie różnią się zbytnio. Modele z 8 w nazwie też występują w wersji z WiFi.

      • Kasia pisze:

        oprócz wyświetlacza jako największej różnicy dowiedziałam się że model z 9 ma 4 szyby a z 8 ma 3 szyby, co daje 9 szybę na poziomie 20stopni, w wyposażeniu 9 są 2 ruszty, a 8 ma 1. Jest kilka drobnych szczegółów w opcjach ustawienia startu i podobnie w opcjach zakończenia przy termosondzie (9 ma ich więcej jak wynika z porównania instrukcji). Mnie interesowało jakie znaczenie ma różnica końcówki czyli 31 vs. 39, ale niestety nie znalazłam tego:(

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          31 zestawione z 8 to programator tekstowy Vision, a 39 z 8 to EXCite kolorowy mały, 39 z 9 to flagowy szeroki wyświetlacz kolorowy.

  7. Michał pisze:

    Panie Krzysztofie, awaria starego piekarnika zmusza mnie do szybkiej wymiany przed świętami 🙁
    Szukam info co kupić i znalazłem u Pana dużo wartościowych informacji, ale brakuje mi jednej pozycji: Electrolux EOE8P39X .

    Może Pan coś w tym temacie powiedzieć? Jakieś potencjalne wady? problemy? warte uwagi alternatywy?
    Zależy mi przede wszystkim na pyrolizie, temperaturze do 300C i prowadnicach teleskopowych. Para i termosonda mile widziane

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To wyższa wersja często tu polecanego EOE7P – ma po prostu nowszą, bardziej rozbudową elektronikę – bdb sprzęt, choć produkcja to już Włochy, a nie Niemcy jak w tańszym. Ten model nie ma funkcji parowych.

  8. Gonia pisze:

    Niestety wtedy nie wiedzialam, że kupuję sprzęt” jednorazowy”. Wydawało mi się, że za tą cenę kupuje sprzęt dobrej jakości i posłuży na wiele lat. Nadal w jednym ze sklepów ten piekarnik jest do kupienia. Mam nadzieję, że nikt się nie nabierze. Czy można w ogóle sprawdzić przed zakupem, czy produkowane są części? Straciłam już do tej marki zaufanie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zawsze można zapytać producenta jak stary jest model i sprawdzić na ich stronie czy nie wprowadzili ostatnio nowej serii, lub następcy.

  9. Gonia pisze:

    Witam, czytam z zainteresowaniem wpisy na temat piekarników parowych. Do niedawna byłam szczęśliwa posiadaczka piekarnika parowego marki Electrolux model EOB9956XAX. Niestety po 3 latach nagle przestał działać. Zepsuł się panel obsługi. Część ta jest już niedostępna. Piekarnik za 8300 zl jest praktycznie do wyrzucenia. To jest dla mnie niewyobrażalne. Przestrzegam przed zakupem.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      No tak, to programator, który został wycofany mniej więcej jeszcze przed tym jak go Pani kupiła, dlatego nie warto brać sprzętów z końca produkcji, a raczej te „świeże” – wtedy jest szansa na 5-10 lat naprawialności. Faktycznie nie znalazłem opcji zakupu sterownika – nawet nie ma używanych, a to pewnie z uwagi na bardzo małą sprzedaż modeli z tym programatorem.

  10. Natalia pisze:

    Witam, czekam mnie zakup całego sprzętu pod zabudowę w sklepie większość poleciła electrolux mam przygotowane takie swoje zestawienie ciekawi mnie Pana opinia może Pan zaproponuje inne lepszy model 🙂
    -Zmywarka ELECTROLUX KECB7310L ComfortLift Podnoszony kosz
    -Płyta indukcyjna ELECTROLUX EIS6448
    -Piekarnik ELECTROLUX EOB7S31Z SteamBoost Elektryczny parowy Czarny A+
    Dużo gotuje piecze , piekę ciasta
    Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta i piekarnik super, w zmywarce nie za bardzo przepadam za ComfortLift – niby wygodne, ale ma udźwig 12 kg, lub się zaciąć i zwęża nam szerokość kosza…

  11. Paggold pisze:

    Witam.

    A ja mam pytanie na temat piekarników z Haiera. Mają oni serie I-Message Steam 6/4/2 . Czy te piekarniki posiadają generator pary? Osobną szufladkę ze zbiorniczkiem wody mają, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy posiadają generator. Ma ktoś jakieś informacje na ten temat?

    Ew. jak to rozpoznać patrząc np. na pieranik na wystawie, da się to jakoś zweryfikować?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Szczerze mówiąc nie interesowałem się tymi chińczykami… Nie da się tego rozpoznać. Biorąc instrukcję z najdroższych modeli, to nawet nic nie piszą o parze, a według opisu jest to tylko wspomaganie pieczenia parą, tylko nie wiadomo, czy para jest dozowana generatorem pary przez dyszę za termoobiegiem, czy po prostu woda jest wylewana w tą nieckę w dnie komory – sprawdza do zbadania, choć tak szczerze to po co? Te piekarniki ani nie są ładne, nie oferując nic fajnego, mają tandetną elektronikę i są drogie- Electrolux w serii SteamCrisp – też wspomaganej parowo z generatorami pary kosztują od 2200 do 4000 zł, a to pewniaki.

  12. Msr OKO pisze:

    Dzień dobry.
    Chciałbym zakupić piekarnik Steam Boost lecz nie wiem jaki model wybrać proszę o pomoc

  13. Paweł pisze:

    Dzień dobry,
    Natrafiłem na Pana stronę i artykuł szukając informacji o piekarnikach parowych. Mając budżet w granicach 3tyś szukałem czegoś z generatorem pary a nie pseudo kroplowników. W tej cenie znalazłem Electroluxa EOB7S31X niby steamboost ale przeglądam stronę producenta i tam pokazują że steamboost zaczyna się od serii 800 a 700 to steamcrisp. Mam więc pytanie czy znana sieć Euro… coś ściemnia w nazwie, czy ten model jak mniemam z kodu EOB serii 7 ma rzeczywiście generator pary i pieczenie parowe? Jaka jest Pana opinia na remat rego modelu czy warto go kupić czy lepiej dołożyć 500zł i szukać czegoś z serii 8? Z góry dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Seria nie ma znaczenia, a linia. EOB – B w nazwie oznacza SteamBoost, gdyby było SteamCrisp to byłoby EOC – C. To bardzo dobry, podstawowy piekarnik z gotowaniem na parze, mający najstarszą elektronikę piktogramową Omega, więc mamy trochę nastaw pieczenia i 9 programów auto – nic więcej. W modelach EOB8 dostajemy funkcję Steamify – super sprawa, znacznie więcej programów i opcji, ale to już samemu trzeba stwierdzić, czy potrzebne…

  14. RMR pisze:

    Witam

    Panie Krzysztofie dziękuje za poprzednie porady
    Obecnie zamierzam zakupić piekarnik, płytę i mikrofalę. Czekam na black friday aby wychaczyć porządną promkę

    Chciałem kupić piekarnik EOB7S31X (3200 pln) ale czytając Pana uwagi zastanawiam się nad EOB8 z seteamifi które Pan tak poleca
    Jest teraz fajna promka na Y8SOB39X (3349pln na stronie elektroluxa +inne promki)
    ale również jest EOB8S39X (4200pln na stronie elektroluxa)
    Pytanie czym zatem różni się EOB8S39X od Y8SOB39X poza ceną i typem wyświetlacza, i czy lepszy jest EOB7S31X czy Y8SOB39X
    Rozumiem że oba są pełno parowe tzn. jak wrzucę mrożone warzywa na blachę to je zrobię na parze w 100%

    Następnie mam na oku płytę EIS62441 (2049pln eurortv) ale również tu wyszukałem jej klona EIS62449 (2239pln) jest jakaś różnica? no i wersja promocyjna Y62IS443 (1999pln). Zależy mi na łączonym polu i sensboil, wcześniej widziałem fajną Whirlpool SMP 658C/BT/IXL W Collection ale ponoć jest tragedia z dotykiem, z kolei w Elektrolux ponoć łatwo płyty się rysują i wyglądają nie estetycznie. Co by Pan poradził?

    No i ostatnia kwestia Mikrofala
    jestem zafiksowany na Whirlpool MWF 206 SB (499pln na stronie Whirlpoola z kodem witamy50 taniej o 50PLN, choć teraz zerkam że podnieśli cenę do 609pln, pewnie opuszczą 25-11)
    wolał bym model MWF 421 BL ale za wysoka do wnęki (30,8cm)
    Czy ten model ( MWF 206 SB ) będzie dobrym wyborem?

    czy zamiast wspomnianych polecił by Pan coś innego lepszego w podobnej cenie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Y8SOB39X to nowość, nie wiem co się zmieniło – sporo nowych literek w nazwie 😉 ale na 1 rzut oka nie widzę różnic do EOB8 i COC8… Wszystkie 3 to seria SteamBoost, więc gotują na parze, ale różnice są spore z uwagi na elektronikę dotykową, kolorową EXCite – Steamify to też funkcja warta dopłat.
      Szkło ceramiczne rysuje się, obojętnie jakiej firmy… Płyty EIS różnią się tylko FlexiPower – opcją ograniczenia mocy pod słabsze instalacje, więc jak pod siłę, to lepiej bez tego.
      Mikrofala wolnostojąca WH dobra i prosta.

      • RMR pisze:

        Rozumiem że piekarnik EOB8 jest najlepszy następnie ten nowy i na końcu EOB7 ?

        dziękuje za szybką odpowiedź i pomoc

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie widzę różnic między EOB8 i Y – jak będę miał chwilę wolnego w tygodniu to podpytam co to za nowy twór i co oznacza Y w nazwie. EOB7 to model o poziom niżej, ale też spoko, gdy ma się mniejsze wymagania.

          • RMR pisze:

            Witam

            Panie Krzysztofie otrzymałem takie info

            Pod względem funkcji i wyglądu jak i struktury są takie same . Różnice są w dystrybucji . Model Y8SOB39X jest z 2022 roku z października i jest dedykowany na kraje bałtyckie ( głownie Szwecja, Norwegia , Finlandia , Islandia , Polska również ) .
            Z kolei model EOB8S39X jest z 2022 roku z maja i jest dedykowany na rynek ogólnie europejski .

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Eh, to ciekawe po co takie rozróżnienie, skoro mamy jeden i drugi model…

  15. Magda pisze:

    Dzień dobry, czy model Electrolux COC8H31Z SteamCrisp ma rzeczywiście czarną szybę? Na zdjęciach z podswietlonym wnętrzem wygląda raczej na białą. Szkoda, bo czarne szyby wyglądają lepiej i zasłaniają ruszty.
    Dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electroluxy mają szyby przeźroczyste, praktycznie nie są przyciemniane. Czarne szyby to mają modele najdroższe Electrolux KOAAS31WT SteamPro

      • Magda pisze:

        Bardzo dziękuję. Pewnie zdecydujemy się na tego Electroluksa z serii 7… choć designem nie powalają. Mimo to zapytam: może mógłby Pan polecić jakiś naprawdę dobry piekarnik parowy, może być że wspomaganiem parowym, z czarną lub pocie lniana szybą? Samsungi chyba takie są, ale jeśli Electrolux wypada lepiej, to nie ma co kierować się wyglądem.

        • Magda pisze:

          *pociemnianą

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux to król piekarników parowych – to oni są w tym najdłużej i mają najlepsze modele. Potem polecić można piekarniki parowe Gorenje – równie porządne, a i nawet elektronikę mają jeszcze bardziej intuicyjną. 3 miejsce w tej kategorii przypada BSH, czyli Bosch/Siemens.

          • Magda pisze:

            Serdecznie dziękuję. Czy mógłby Pan jeszcze zerknąć na piekarnik GORENJE BSA6747A04BG ? Jest przedstawiany jako elektryczny, ale ma funkcję wspomagania parowego i nawet widać na zdjęciu wysuwaną wlewkę. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć informacji, jak wygląda ta funkcja parowa: jakie programy, jaka pojemność wlewki, jaki procent pary bierze udział w pieczeniu…

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To piekarnik wspomagany parowo – na zdjęciu gdzie widać grzałkę grilla, mamy po prawej stronie taką małą, metalową nieckę do której wpada część wody z tego dozownika i ona się tam podgrzewa, a następnie paruje – rozwiązanie nieco lepsze od wylewania wody na dno, ale nadal nie ma nic wspólnego z generatorami pary. Ogólnie to bardzo dobry piekarnik, jak wszystkie w linii Advanced. Wody mieści się we wlewce 130 ml.

  16. SławekK pisze:

    Dzień dobry
    Przy obecnych cenach i promocjach zastanawiam się nad samsungiem lub elektroluxem serii 8. Na który by się pan zdecydował gdyby pana smeg zdechł, jeśli byłby to elektrolux to który dokładnie model. Jeszcze jakby mógł pan odnieść się do piekarnika amika bo o funkcji pary nic w tym opisie nie ma, a cena jest rzeczywiście śmiesznie niska.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli budżet pozwoli, będę celował w modele Electroluxa/AEG z serii SteamPro, lub flagowe modele parowe Gorenje. Samsung system parowy ma gorszy od Electroluxa, Gorenje, czy BSH – gotują tylko w naczyniu, a nie całej komorze piekarnika. Amica to najtańsze piekarniki parowe z 3w1, więc ciężko krytykować z uwagi na ceny. Działają na bazie kilku programów gotowych, bez większych możliwości zmiany ustawień, nie mają dobierania pary do temperatury (Steamify w Electroluxie), nie ma opcji wyboru poziomu pary manualnie.

  17. Klaudia pisze:

    Dzień dobry,

    Szukam dobrego piekarnika z BLOKADĄ OTWIERANIA DRZWI i ZIMNYM FRONTEM. Mam małe dziecko o specjalnych potrzebach i na pierwszym miejscu przy wyborze piekarnika muszę postawić na bezpieczeństwo użytkowania.
    Zastanawiałam się nad:
    GORENJE BPS6737E14BG
    Electrolux EOE7P31Z SenseCook
    Electrolux EOC8H31Z (ten nie wiem czy ma blokadę przed otwarciem)
    BOSCH HRA334EB0 (tutaj również brak informacji o blokadzie)
    Będę wdzięczna za przekazanie fachowej opini na temat tych piekarników.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Blokady dotyczą elektroniki, a nie drzwi – aktualnie tylko Beko ma kilka modeli z takim kawałkiem blachy wystającym, zakończonym plastikiem, który trzyma drzwi – trzeba go podnieść w górę, aby otworzyć drzwi – liche rozwiązanie. Blokady drzwi są też w wybranych piekarnikach IKEA (Whirlpool/Electrolux).

  18. Ewa pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    zastanawiam się nad zakupem piekarnika, który Pan poleciłby, do tej pory nie zawiodłam się na Pana opiniach mam pralkę Candy, suszarkę LG, lodówkę samsung side by side, a ostatnio zmywarkę bosch, sporo tego i sprawują się bez zarzutu,
    Electrolux EOB9S31WX SteamBoost
    Electrolux EOB7S31Z SteamBoost
    Electrolux SteamBoost COB8S39Z

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jedna seria, różnią się głównie zastosowaną elektroniką i idącymi za nimi funkcjami – EOB7 to podstawowy programator piktogramowy – prosty, stary i sprawdzony. COB8 (EOB8) z 39 na końcu to mały tablet dotykowy z większą ilością programów i funkcją Steamify do której warto dopłacić. EOB9 to po prostu większy tablet, więcej informacji na raz na ekranie i dodatkowo WiFi ze zdalnym sterowaniem (litera W na końcu).

  19. MP pisze:

    Dzień dobry, któy z piekarników elektrolux jest lepszy, ogolnie wydaja sie podone, chodzi mi o funkcjonalne aspekty:
    COC8H31Z
    EOC6H71Z

    Sa to dwie rozne serie, czy warto doplacic, czy to roznice, ktorych tak na prawde nie odczuje w uzytkowaniu.

    • MP pisze:

      Czy moze LOE8H31Z ?
      Ktory z tych trzech Pan by polecil najbardziej.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOC6 to pokrętłowy model, a COC8 ma programator tekstowy Vison – więcej funkcji i możliwości, a pokrętła w tych włoskich modelach są strasznie tandetne, więc brałbym COC8, lub jego odpowiedniki (EOC8).

      • MP pisze:

        A ktore czyszczenie jest lepsze? wodne, katalityczne czy parowe?
        Slyszalam, ze modele parowe- w przypadku gotowania na parze maja problem z wypuszczeniem wody?Jest jeszcze model EOE7C31Z .
        Czy najsensowniejszym wybore jest EOC8H31Z ?
        Chodzi mi o model z sredniej polki, ale tez latwy do czyszczenia w srodku.

        • MP pisze:

          LOE8H31Z , EOE7C31Z , EOC8H31Z ?
          Nie do konca zalezy mi na funkcji, pary, natomiast mozliwe, ze jest bardzo przydatna. Bedzie to moj pierwszy piekarnik, wiec dlatego ciezko mi sie odniesc? Miedzy tymi 3 modelami co by Pan polecil? Lubie gotowac, ale nie zawsze jets na to czas.
          Czy ta funkcja pary jest przydatna? Jakie czyszczenie jest lepsze? Prosze o porade. Bo nie wiem czy doplacac, czy to tylko dodatkowe opcje, ktorych rzedko sie uzywa

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Osobiście choruję na piekarnik parowy, ale mój stary Smeg nie chce zdechnąć, więc sam brałbym EOC8 z tych 3. Funkcje parowe wykorzystywałbym do pieczenia chleba i mięs.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Parowe to pic na wodę – dosłownie 😉
          Kataliza działa tam gdzie są wkłady, czyli nie wszędzie, a pyroliza to najskuteczniejszy system wypalania całej komory. Skraplanie się wody przy uszczelce to normalna sprawa w piekarnikach 3w1. Sama musi Pani zdecydować, czy system wspomagania pieczenia parą jest Pani potrzebny (EOC8 to seria SteamCrisp – one nie gotują, to robią SteamBoost i SteamPro).

          • MP pisze:

            A patrzac na te wszystkie aspekty, i czyszczenia i gotowania. Z ktorej serii by Pan polecał. Chodzi mi o srednia cenowa polke -cos na lata. EOC8?

            Pyrolize odrzucam.
            Emalia w parowcyh jest latwa do czyszczenia? Bo pisal pan ze parowe to pic na wode. I nie wiem jak do tego podejsc. Jak dowiadywalam sie u producenta sa parowe – ponoc skuteczne i sa wodne- gdzie wlewa sie na dnie piekarnika wode.
            Pisał Pan”Skraplanie się wody przy uszczelce to normalna sprawa w piekarnikach 3w1″ chodzi o pyrolize?

            Jak wyglada kwestia spuszczania wody z piekarnikow parowych po gotowanu- czy rzeczywiscie jest to takie trudne?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Czyszczenie parowe nie wiele robi, ale każdy współczesny piekarnik ma emalie ułatwiające czyszczenie, więc jeśli nie piecze się codziennie kurczaka na butelce piwa, to nie ma większych problemów z doprowadzeniem piekarnika do ładu.
            Wodę spuszcza się na 2 sposoby w zależności od firmy – tańsze mają dyszę – podkłada się blachę i piekarnik spuszcza wodę. W droższych potrafią wyciągnąć sobie wodę do zbiornika. Pisząc o skroplinach, miałem na myśli proces gotowania na parze w piekarnikach z taką opcją (EOC8 tego nie ma).
            A parowe to niby jakie? Na ropę? Każde czyszczenie parowe to wlewanie wody na dno, lub jeśli ma zbiornik na wodę to sam sobie dozuje wodę do generatora pary, lub wylewa ją na dno.

  20. Konrad pisze:

    Witam,
    Udało mi się dostać dobrą ofertę na piekarnik Elektroluxa EOC8P31Z , tylko teraz pozostaje problem położenia w kuchni. Na początku był planowany w słupku obok lodówki. Tylko z czasem natknąłem się na materiały, że piekarniki z pyrolizą, raczej nie powinny się znajdować bezpośrednio obok, a z drugiej strony znajomy dopytał się jeszcze osób, które pracują w obrębie branży AGD i ponoć nie jest to problemem z obecnymi sprzętami.

    Jak to obecnie wygląda z tym sprzętem, trzeba tej dodatkowej przestrzeni, czy nie jest to problemem?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystko zależy od kilku czynników. Jeśli mamy obok lodówkę do zabudowy, to nie ma to większego znaczenia. Gorzej gdy obok stoi lodówka oddająca ciepło bokami (wolnostojąca), a pyrolizę używamy parę bardzo często (czego się nie robi – średnio raz na miesiąc). Zawsze można dodać warstwę izolacji pomiędzy i po problemie.

  21. Rafał pisze:

    Dzień dobry.

    Planuję zakup piekarnika parowego ze względu na możliwość podgrzewania w nim dań. Nie chciałbym mikrofalówki w nowej kuchni. Czy piekarnik parowy sprawdzi się w takiej roli? Czy jednak muszę zdecydować się na mikrofalówkę?
    Czy piekarnik Elektrolux EOC8H31Z będzie odpowiedni?
    Wg producenta piekarniki z serii 700 SteamCrisp z wyświetlaczem tekstowym ( EOC8P31X , EOC8P31Z , EOC8H31Z , EOC8H31X , KOCBP31X , LOC8H31X ) posiadają funkcję regeneracji. Czy może Pan coś powiedzieć na temat tej funkcji?
    Czy istnieją jakieś tańsze alternatywy innych producentów?

    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik parowy z generatorem to normalny piekarnik z dodatkową funkcją pieczenie z parą z generatora pary. Współczesne piekarniki nagrzewają się bardzo szybko (ok. 3 min do 150 stopni), więc podgrzewanie jest szybkie, choć z funkcją parową będzie to nieco dłużej.
      Tu ma Pan opis producenta:
      „Regeneracja (odgrzewanie) za pomocą pary
      Nie wyrzucaj pozostałości makaronu lub ryżu. Funkcja „Regeneracja” pozwoli Ci je skutecznie odgrzać – podobnie jak gotowane ziemniaki. Makaron, ryż i ziemniaki mają tendencję do wysychania podczas przechowywania w lodówce, a para pozwala przywrócić im wilgotność.
      Doskonale nadaje się również do odgrzewania warzyw ugotowanych na parze – wystarczy umieścić je na blasze i poddać działaniu pary bezpośrednio przed podaniem. Po kilku minutach znów będą doskonałe.”
      To po prostu odgrzewanie z funkcją parową – fajna sprawa. Nie ma tańszych alternatyw.

  22. Marcin pisze:

    Dzień dobry. Tym razem liczę na pomoc w wyborze piekarnika parowego. Szukamy czegoś do 3 tys. Nie potrzebuje Sous-vide, nad gotowaniem na parze się zastanawiam. Musi być pyroliza, chyba że mnie Pan przekona do innego rozwiązania. Napewno musi być opcja pieczenia pizzy. zastanawiam się nad:
    HISENSE BSA66334PG
    Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL
    Coś z Electroluxa z serii SteamCrisp bo Boost w tym budżecie raczej się nie trafi.
    Co Pan poleca. Z płytą udało się idealnie i jeszcze raz dziękuje za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To piekarniki z nieco innymi systemami parowymi. Hisense wylewa wodę do takiego korytka pod grzałką grilla, nie ma generatora pary. Whirlpool generator już ma i wtłacza parę do komory za pomocą dyszy – to bardziej zaawansowanego rozwiązanie. Seria SteamCrisp, będąca odpowiednikiem Whirlpoola (choć bardziej sprawdzonym) ma w ofercie modele pokrętłowe od 2200 zł i elektroniczne od 2600 zł. SteamBoost to już gotowanie na parze – poziom wyżej i budżet min. 3000 zł.

      • Marcin pisze:

        HiSense ma wysuwany pojemnik tak jak Whirlpool i SteamCrisp. Czy to tylko taka zmyłka klienta?
        Ten W6 OS4 4S2 P BL wydaje się całkiem niezłym piekarnikiem i tak też z Pańskiej recenzji wynika.
        Jakie konkretnie SteamCrisp kupić/szukać?
        whirlpool to piekarnik 3w1 a steamcrisp 2w1?
        Które czyszczenie lepsze pyroliza czy parowe?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To nie jest pojemnik a wlewka na niecałe 200 ml wody. Spojrzy Pan na zdjęcie otwartej komory, po prawej stronie pod grzałką jest taka metalowa niecka podwieszona – tam wpada woda i się podgrzewa, potem paruje.
          Whirlpool to piekarnik 2w1 – nie gotuje na parze, więc jest taki jak seria SteamCrisp Electroluxa. W piekarnikach 2w1 jest opcja czyszczenia pyrolitycznego (najskuteczniejsze), ale w 3w1 jest już tylko para (pic na wodę). Z SteamCrisp z pyrolizą jest kilka modeli, ale tanio nie będzie.

          • Marcin pisze:

            Więc HiSense oszukuje i odpada. Whirlpool jest podejrzanie tani jak na takie funkcje. Pod względem parametrów wygląda super, pytanie jak z jakością? Fajnie bo ma dwie teleskopowe prowadnice i pyrolizę. Czy COC8H31Z jest od niego dużo lepszy? Czy system parowy Electroluxa jest aż tak dobry? W Electroluxie które sterowanie jest najlepsze?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Nie nazwałbym tego oszustwem, nigdzie nie twierdzą, że mają generator pary – podobnie robi Beko w modelach poniżej 2200 zł (tylko u nich woda ze zbiornika wylewa się na dno). Tak jak pisałem wcześniej – Electrolux to spec od systemów parowych w piekarnikach, nie słyszałem nigdy o problemach z ich działaniem, a reszta stawki rynkowej dopiero zaczyna w tym temacie (z wyjątkiem Gorenje i BSH).

  23. Michał pisze:

    Witam. Panie Krzysztofie szukam piekarnika który będzie w zestawie z mikrofalówką wyglądał bardzo dobrze. Budżet to ok 4000tyś na oba urządzenia. Myslałem o markach Electrolux, Whirlpool oraz ew. Samsung. Czy może Pan coś polecić? Pyroliza czy może para? Będę wdzięczny za radę;)

    • zofia pisze:

      Kupa szmalu, 4000000 zł, można poszaleć

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      4000 zł na zestaw piekarnik i mikrofalę będzie dobry przy Whirlpoolu – mają ładne zestawy otwierane do dołu w linii W6 i W7. Da radę kupić też taki zestaw w Samsungu, byle nie brać modeli Flex. Na Electroluxa to za mały budżet, no chyba, że w grę wchodzi mikro otwierane do dołu (nie wygląda to tak dobrze jak mikro otwierane do dołu – jak piekarnik).

      • Michał pisze:

        Ale jeżeli miałby Pan brać dla siebie taki zestaw to jaki i w jakiej cenie? Jestem w stanie podnieść budżet jeżeli będzie coś naprawdę dobrego. Prosta obsługa, skuteczne czyszczenie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To już kwestia potrzeb – nie warto kupować czegoś, z czego nie będzie się korzystać. Osobiście choruję na piekarnik parowy Electroluxa/AEG z serii SteamPro, lub SteamBoost (w zależności od budżetu), ale mój stary piekarnik retro Smeg nie chce zdechnąć ;). Mikrofali nie używam i nie kupowałbym, więc sugerowanie się tym co bym sam wybrał, jak widać nie ma sensu 🙂

          • Michał pisze:

            Electrolux ma fajne wizualnie sprzęty, tylko ja niestety muszę mieć mikrofale ze względu na małe dziecko, szybkość podgrzewania jest ważna;) a szkoda wydawać na mikrofalę ponad 2tyś gdzie ma te same funkcje jak ta za 1000zł;;)

  24. Adam pisze:

    Witam ponownie PanieKrzysztofie i mam pytanie dot. skraplania nadmiaru pary w piekarnikach parowych i jej negatywnego wpływu na zabudowę, czy to prawda?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dobre piekarniki używają tyle pary ile potrzeba do danej nastawy i temperatury, nadmiar wody skrapla się na dno piekarnika, które wystarczy przetrzeć po fakcie. Nie spotkałem się z negatywnym wpływem porządnych systemów parowych na generatorze pary na zabudowę meblową – za to widziałem 1 taki przypadek z piekarnikiem wspomaganym parowo poprzez wylewanie wody na dno z pojemnika – marka Beko, sprzęt za 1600 zł, więc nie ma co się dziwić.

      • Adam pisze:

        Dziękuję za odpowiedź, jednak w sieci jest sporo komentarzy /szukałem czekając na Pana odpowiedź/ mówiących o tym problemie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Ja ich nie widzę, pełno znajomych, sąsiadów, jak o osób z rodziny ma polecone przeze mnie piekanriki parowe Electroluxa/AEG SteamPro, Steam Boost, lub Gorenje i nikt nie ma takich problemów.

  25. Katarzyna pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Jaki jest odpowiednik z firmy Elektrolux dla piekarnika AEG BSK792320M .
    Czy pojemnik na wodę to duże udogodnienie, czy też ułatwienie, za które nie warto dopłacać.
    Pozdrawiam

  26. Adam pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, bardzo sobie cenię Pana wiedzę i przekazywane wskazówki i w związku z tym proszę o pomoc. Waham się przy wyborze piekarnika – pomijając funkcje pary – między Electroluxem EOC9P31WX /jedyny SteamCrisp „niemiecki”/, a Miele H 2760-2 B PizzaPlus bądź MIELE H 2860 B Obsidianblack . Mam na uwadze jakość wykonania, trwałość. czytałem, że Electrolux obniżył loty. Z góry dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To prawda, że Electrolux obniża loty jakościowo z każdą nową serią, ale akurat piekarniki produkcji miłośników Goethego, Wagnera i Putina są naprawdę dobre, a w kategorii parowej nie mają sobie równych.
      Miele H 2760-2 B PizzaPlus to jeden z najprostszych modeli tej firmy za 4200 zł z kamieniem do pizzy, zakresem temp. 30-250 stopni, dość tandetnymi pokrętłami chowanymi (jak na tę cenę).
      Miele H 7262 B to już znacznie fajniejszy piekarnik od pierwszego, pod względem wyposażenia i funkcji to taki odpowiednik zwykłych piekarników za 2000-2500 zł. Za 6900 zł to można kupić flagowe piekarniki Electroluxa/AEG z serii SteamPro, a także Boscha 8 serii, Siemensa iQ700 – wszystkie 4w1 z generatorami pary, SousVide, pojemnikami na wodę i masą funkcji.

  27. Marcin pisze:

    Panie Krzysztofie, czym realnie ( poza cena) roznia sie piekarniki Electroluxa steam boost COB8S39WZ i COB8S39Z ? Czy warto za drugi doplacic 600pln czy to tylko 'odswiezenie marketingowe' ?

  28. Ala pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o doradzenie wyboru piekarnika między https://www….bsa66334pg a proponowanymi przez pana:
    KOCBP31X – model srebrny we flagowym designie i z pyrolizą, w cenie 3599 zł;
    EOC8P31Z – model czarny z pyrolizą, w cenie 3149 zł;
    EOC8P31X – model srebrny z pyrolizą, w cenie 3199 zł.
    chodzi mi żeby miał pyrolizę, termosondę i grzanie 300st

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Hisense to model bez generatora pary, a wszystkie Electroluxy już tak. Różnią się one jedynie designem i srebrnymi wstawkami, a tak to te same sprzęty – wszystkie dobre i sprawdzone.

      • Ala pisze:

        Dziekuję ślicznie za odpowiedz. Już wiem że hisense na pewno nie wezmę. Ale jeszcze przeczytałam pana artykuł – Piekarnik z prawdziwym generatorem pary i tam pan poleca :
        model Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL
        Prosze jeszcze o doradzenie czy pójść w ten czy wybrać któryś z tych trzech poprzednich 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Proszę zwrócić uwagę, że to tekst pisany we współpracy z Whirlpool – jest adnotacja na początku i końcu tekstu. Prywatnie, w kategorii piekarników wspomaganych porowo bardziej ufam Electroluxowi 🙂

  29. Ela pisze:

    Panie Krzysztofie totalnie waham się między dwoma piekarnikami:

    1. Samsung Dual Cook Steam Infinite NV75T8979RK https://www.samsung.com/pl/cooking-appliances/ovens/electric-oven-nv75t9979cd-eo/
    2. Electrolux KOAAS31WT
    Piekarnik parowy SteamPro 900 https://www….koaas31wt/

    Za Samsungiem przemawia pyroliza i funkcja airfryera i prowadnice teleskopowe, ale przegladając Pana opinie i komentarze mam wrażenie, że jesli chodzi o usability i jakość to postawiłby Pan na Electroluxa. Czy tak jest rzeczywiście?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie za bardzo porównywalne urządzenia… Flagowiec Electroluxa z linii SteamPro to piekarnik 4w1 – piecze normalnie, piecze wspomagany parowo, gotuje w całej komorze i ma opcję gotowania metodą SousVide. Samsung piecze, piecze wspomagany parowo, a gotuje tylko w specjalnym naczyniu. AirFry to marketing – każdy dobry piekarnik z termoobiegiem to potrafi, Samsung tylko dodaje siatkowy koszyczek do tego celu. Także elektronika w Electroluxie dużo bardziej intuicyjna i przekazuje wszystkie informacje na raz. Zdecydowanie brałbym Electroluxa.

  30. Artur pisze:

    Moje pytanie dotyczy piekarnika Amica ED57369BA+ X-Type Steam posiadającego funkcję Fullsteam. Czy w tym piekarniku jest możliwość modyfikacji temperatury lub czasu trwania w gotowych programach parowych? Według instrukcji programy gotowe (jest ich 19 + 9 parowych) mają możliwość modyfikacji, jednak według wielu opinii w internecie gotowe programy parowe (tych 9 parowych) nie dają się modyfikować i można stosować tylko ustawienia zaprogramowane przez producenta. Dodatkowo nie ma programów parowych manualnych (żadnego ręcznego włączenia pary). To powoduje, że prawie niemożliwe jest stosowanie innych produktów, lub innych gramatur niż założył producent, bo pieczenie z parą nie wyjdzie. Jak jest z tym gotowaniem na parze w tym piekarniku Amiki (i w kilku innych z funkcją Fullsteam)? Widziałem, że w najnowszych modelach dostępnych od niedawna w sprzedaży z serii 9xxx jest wyraźnie napisane że można modyfikować programy parowe (tylko czas) i jest taki niby parowy program manualny ale z jedną temperaturą bez możliwości jej zmian. Czyżby wszystkie piekarniki Amiki z linii 8xxx, 5xxx z Fullsteam nie miały możliwości zmian w programach gotowych i nie miały parowych funkcji ustawianych manualnie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dokładnie tak.

      • Artur pisze:

        Czyli jak rozumiem w przypadku tych piekarników Fullsteam Amiki jesteśmy skazani na korzystanie z ich przepisów podanych na stronie a jakiekolwiek własne to na zasadzie „może się uda a jak nie to trudno bo nic nie można i tak zmienić”? Czyli dla kogoś kto chce pokombinować coś samemu z pieczeniem z parą i gotować potrawy według własnej inwencji to chyba lepszy będzie jakiś Electrolux z linii SteamCrisp z termosondą? Czy może Pan polecić jakiś piekarnik ze wspomaganiem parą (nie musi mieć gotowania w parze) który dałby możliwość własnych ustawień temperatury i czasu pieczenia oraz intensywności pary w trybie parowym?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Mniej więcej tak to jest w Amice ED5 i ED8. Trzeba brać pod uwagę, że piekarniki Amici to najtańsze modele 3w1 (z gotowaniem na parze z generatora) na rynku – od 2200-2300 zł. Konkurencja zaczyna się od 3000 zł i więcej. Seria SteamCrisp to nie konkurent dla Amici bo to piekarniki wspomagane parowo, nie gotują – to robi seria SteamBoost w Electroluxie/AEG. Pana wymagania spełni każdy piekarnik Electroluxa z funkcją Steamify.

          • Artur pisze:

            W sumie to nie o czyste gotowanie w piekarniku na parze mi chodzi, tylko o wspomaganie parą pieczenia – tak jak wyżej napisałem. Dlatego zastanawiam się nad linią SteamCrisp, tylko nie wiem, czy mają one możliwość regulacji parametrów temperatury, czasu i pary podczas trybu parowego (chyba jest to termoobieg z dodatkowa parą). To by mi wystarczyło i było znacznie lepsze niż programy gotowe – predefiniowane w Amice gdzie owszem jest pieczenie ze wspomaganiem parowym i gotowanie na parze ale tylko przy sztywno ustawionych przez producenta parametrach – czyli de facto bardzo ograniczonej liczby potraw.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            W takim razie SteamCrisp wystarczy, brałbym modele z 8 w nazwie na początku.

  31. Kika pisze:

    Panie Krzysztofie, tani a dobry piekarnik z regeneracją parową? Drugie pytanie co pan sądzi o piekarnikach Teka?

  32. Misiek pisze:

    Witam, Panie Krzysztofie, zdecydowałem się na lodówkę LG GSJV90MCAE i pralke z szuszarką też z LG po lekturach zawartych na Pana stronie;) teraz do w/w lodówki szukami piekarnika z mikrofalówką, które kolorystycznie bedą pasowały, ona jest czarny matowy taki troche szczotkowany kolor, ew. żeby były akcenty pasujące do lodówki, czy może Pan coś polecić? Myślałem o modelu: Whirlpool W6 OM4 4S1 P BSS W (tylko nie wiem jak te kolory się mają do siebie?) ew. cos z serii AKZM, tylko czy to bedzie dobry wybór?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ten Whirlpool faktycznie jest najbardziej zbliżony kolorystycznie i szczotkowaniem do lodówki LG, ale wiadomo – idealnie to samo to to nie jest 😉 Ogólnie niezły model i do kompletu jest tak samo wyglądają mikrofalówka otwierana do dołu Whirlpool W6 MD440 BSS .

      • Misiek pisze:

        No właśnie pytanie czy bedą pasowały. Nie wiem czy nie lepiej jakiś czarny zestaw ze srebrnym akcentem co by do lodówki pasowal. Co może Pan polecić? Myslałem o whirlpool, oczywiscie nie upieram sie przy firmie, szukam czegoś „dobrego” nie awaryjnego. Pytanie jeszcze czy piekarnik z pyrolizą może sąsiadować z lodówką LG, różne głosy sa w tej sprawie, Pan co na ten temat sądzi? Jaka płyta indukcyjna do zestawu?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Lodówka i tak wymaga pozostawienia przestrzeni wokół na wentylację, więc piekarnik nie ma większego znaczenia. Jeśli zestaw w czarnym szkle, to w ramach tej samej serii Whirlpool W6, jak i wyższych W7 i W9 są ładne i dobre zestawy.

          • Misiek pisze:

            A jeszcze przy okazji poruszania tematu, jaka różnica jest między pralkami np: F4WV709S1BE a F4WV508S1E ??

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To inne serie – pierwsza V700, wyższa klasa energetyczna 7 programów parowych zamiast 2, pełny TurboWash z programem codziennym 39 min (w V500 59 min) i opcją skracania programów długich. Wirowanie na 1 rzut oka takie samo, ale w V700 ma klasę efektywności A – czyli nie często spotykaną. W skrócie V700 to pralki bezkompromisowe.

          • Misiek pisze:

            Panie Krzysztofie, a jakie są różnice w kolejnej symbolice? Bo np ten model jest dużo droższy F6WV709A1E . Potrzebuje jeszcze pomocy, okazuje się że lodówka którą planowałem kupić i byłem już nawet hw sklepie po nią okazuje się zupełnie nie pasująca kolorystyką do reszty agd która jest w połysku. Chciałem bardzo lodówkę LG ze względu na jej jakość. Czy może mi Pan polecić cos wzamian za ten model LG GSJV90MCAE tylko żeby było np. w szkle?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            W szkle prawie nikt nie robi lodówek – Samsung ma takie, dość przeciętnej jakości, a potem jedynie parę multidoorów w szkle o różnych odcieniach i fakturach (Haier, Hitachi, Toshiba). 99% moich klientów bierze właśnie takie lodówki do zestawów zabudowy w czarnym szkle, jak pierwotny Pana wybór – to naprawę się nie gryzie, a design jest świetny tej grafitowej, matowej stali.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Wskazana pralka ma autodozowanie i 1600 obrotów, to jedyne różnice.

          • Misek pisze:

            Dzięki za odpowiedz, jak już wszystko wiem to przegapiłem promocję LG i pralka uciekła… Pytanie mam jeszcze co sądzi Pan o piekarniku Dual Cook, bo żona moja mnie atakuje ze moze lepiej taki, bo zawsze 2 potrawy można zrobić. tylko czy tego się będzie używało faktycznie? Jakby miał Pan wybierać miedzy piekarnikiem i mikrofalą Whirpool a Electrolux co by Pan wybrał?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Kwestia potrzeb.
            – Whirlpool ma najtańsze zestawy obu sprzętów otwierane do dołu – świetnie to wygląda – lepsze w serii W, nieco starsze w serii 6 zmysł (te z pokrętłem na środku).
            – Electrolux to najlepszy specjalista od piekarników wspomaganych parowo (SteamCrisp) i parowych (SteamBoost i SteamPro), mikro mają w większości otwierane do boku, a wersje otwierane w dół są drogie i mają dość mieszane opinie – zestaw Electroluxa będzie mniej więcej 2x droższy od Electroluxa.
            – Samsung to zupełnie inna bajka – to firma marketingowa, dorabiająca masę filozofii do byle funkcji, dlatego w kategorii piekarników nie specjalnie za nimi przepadam. Mają świetne mikrofale otwierane do dołu – to fakt, piekarniki Dual Cook można rozważać, ale byle bez łamanych drzwi Flex – tragiczne i awaryjne rozwiązanie. Rozwiązania Samsunga kopiuje tylko Beko, reszta poważnych graczy nie idzie w ślady Samsunga, a to chyba o czymś świadczy prawda? 😉

          • Pubish pisze:

            Dzień dobry,

            bardzo zaciekawiła mnie Pana opinia, że łamane drzwi flex są awaryjne. Spodobało mi się to rozwiązanie, niemniej chciałbym poznać opinię fachowca – co może pójść nie tak? 😉

            Rozważałem modele nv7b5785kak lub nv7b5785jak , na razie próbuję zrozumieć, czym się różnią od siebie.

            Jak rozumiem z Pana wypowiedzi – jako markę poleca Pan Electrolux, zwłaszcza dla parowych?

            Pozdrawiam!

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Zamek potrafi zdechnąć już po kilku dniach na ekspozycji sklepu, utrudniony jest dostęp do szyb (kilkanaście śrub), szyby wewnętrzne są zespolone co uniemożliwia ich czyszczenie, a drzwi nie mają delikatnego domyku, więc trzaskają. Jedno z najgłupszych rozwiązań z głupich pomysłów Samsunga. Nie preferuję 1 firmy, wszystko zależy od wymagań. Parowe najlepsze robią Electrolux/AEG i Gorenje, potem BSH, reszta nieco w tyle. W zwykłych jest nieco więcej sensownych opcji.

          • Misiek pisze:

            Dzięki wielkie za wyjasnienie, tego mi trzeba było. No własnie widziałem że mikrofala Electroluxa otwierana na dół cenowo strzela mi w kolano. Whirlpool ma je w atrakcyjniejszej cenie a Samsung to już w ogóle ale wiemy dlaczego. Ja bym się skłaniał najbardziej ku Electrolux i Whirpool, ale jest tego tak dużo że mam mega problem w wyborze.Czy parowy czy nie, jakie czyszczenie, hydroliza, pyroliza czy katalityczne. Chciałbym aby to działało i nie mialbym problemów z użytkowaniem i przede wszystkim czyszczeniem…

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            W 1 kolejności trzeba sprecyzować potrzeby – nie warto płacić za coś, czego nie użyje się częściej niż 1-2 razy do roku.

        • Misiek pisze:

          Mikrofala żeby pasowała tu 6tens Whirlpoola elegancko pasują, Electrolux drogie jak fix. Mikrofalówka która nic nie oferuje więcej poza wyglądem za 2,5tyś bez sensu. Mi zależy głównie na łatwym czyszczeniu, bezawaryjności, prostej obsłudze. Nie wiem jakie czyszczenie było by lepsze, czy skupić sie na pyrolizie czy może odpuscić?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Pyroliza to jedyna, skuteczna metoda samoczyszczenia, ale to już kwestia użytkowania piekarnika – ja przykładowo nie paskudzę komory, utrzymuję go w czystości (przetarcie po pieczenia to jakieś 20 sekund).

          • Misiek pisze:

            A jak kwestia samego serwisu whirlpool i electrolux ? I kwestia elektroniki (programatorów) jaka jest ich awaryjność, które najlepiej omijać szerokim łukiem?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Oba serwisy dość przeciętne, ale głównie zależy to od danego miejsca w kraju – u mnie akurat szybciej działa Electrolux (Poznań). Co do awaryjności to ogólnie piekarniki są mało awaryjną kategoria na tle innych AGD, ale przy piekarnikach parowych, stawiałbym na Electroluxa – dla nich te aktualnie sprzedawane to już 2, czy 3 generacja, a reszta dopiero zaczyna…

          • Misiek pisze:

            Też chciałbym tak stawiać, ale Whirlpool jestem w stanie zmieścić się w 4,5tyś za zestaw, a przy Electrolux jakimś sensownym robi sie z tysiąc więcej, bo ceny mikrofali są zabójcze;)

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To prawda.

          • Misiek pisze:

            Jakby miał Pan wybrać pomiędzy:
            1. Whirlpool W6 OS4 4S1 P BL
            a
            2. Electrolux EOD6P71Z SteamBake

            jaki byłby Pana wybór i dlaczego?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To zupełnie inny poziom – Whirlpool ma generator pary z wlewką na wodę, a Electrolux jedynie wylewanie wody na dno, więc zdecydowanie wolałbym 1.

          • Misiek pisze:

            O dziękuje za bardzo szybką odpowiedź bo właśnie jestem na ostatecznym wyborze, skłaniałem się mocno ku electrolux ale niestety nie ten pułap cenowy, a właśnie ta alternatywa jest słabsza..

  33. Radoslavvo pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Poszukuje zestawu płyta indukcyjna, okap, piekarnik. Piekarnik fajnie jak by nastawa temp była na ekranie (wyświetlana elektronicznie, a nie na pokrętle) oraz musi mieć prowadnice, płyta indukcyjna oddzielne nastawy dla każdego pola, okap podszafkowy 500m3/h+. we wszystkich niezawodność. Kolor czarny budżetowo do 4000zł.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      3 sprzęty i budżet 4000 zł, to trzeba celować w promocje zestawowe – kilka sklepów daje teraz 45-55% rabatu na ostatni, najtańszy sprzęt, a z akcji marek, tylko Beko zwraca 400 zł za zakup piekarnika i płyty – piekarniki mają dobre w serii bPro500, okapy też, a płyty przeciętne.

      • Radoslavvo pisze:

        A gdyby podnieść budżet o 1000zł do 5000zł?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To już dużo lepiej, bo daje to 1600 zł na sprzęt, a wtedy można celować indukcje Electroluxa jak EIV634 i jej podobne, piekarniki Gorenje Advanced, Beko bPro 500, Amica ED9. Okap – bazowo Maan Tytan 60, lub jeśli coś dużo lepszego to Toflesz Linea Glass, odpowiedniki Nortberg i też świetne Globalo.

  34. Patrycja pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Potrzebuję sprawdzonego, niezawodnego sprzętu, który będzie szybko się nagrzewał. Dobrze by było gdyby był wyposażony w funkcję parową i miał możliwość czyszczenia pirolizą, cena do 2500. Najlepiej gdyby był koloru beżowego, ale z tym niestety jest duży problem na rynku.
    Czy warto skusić się na któryś z poniższych modeli: Amica ED17319W RETRO , WHIRLPOOL W6 OS4 4S1 H2 BL , Amica ED57369BA+ X-Type Steam , Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp , Electrolux EOD3C70TK SteamBake , Amica ED37618B X-Type Steam ?
    Czy może mógłby Pan zaproponować coś lepszego? Z góry bardzo dziękuję 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica retro nie ma pary i to najprostszy sprzęt z możliwych – jak to retro…
      Whirlpool to piekarnik z generatorem pary, wspomagany parowo jak Electrolux EOC6 SteamCrisp, tylko z większą ilością funkcji.
      Amica ED57 to piekarnik z generatorem pary i już gotowaniem na parze w całej komorze, czyli pod względem systemu parowego, najbardziej zaawansowany sprzęt z podanych.
      Pozostałe to nie są piekarniki typowo parowe, nie mają generatorów, tylko wlewa się wodę na dno i tyle.

      • Patrycja pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Proszę jeszcze o odpowiedź, czy mając budżet maksymalnie do 2500 zł najlepszym wyborem będzie wspomniana wcześniej Amica ED57? Czy mógłby Pan w tych pieniądzach zaproponować cos lepszego? Słyszałam ze piekarniki Amica często zawodzą – głównie pod kątem działania termostatu. Jestem jednak laikiem w tym temacie dlatego proszę o poradę czy znajdę lepszy sprzęt innej marki w takiej kwocie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie słyszałem żeby Amica miała problemy z termostatem, a pracowałem dla nich 5 lat 😉 Ten model i inne piekarniki parowe Amica miały początkowo dwa inne problemy – parująca elektronika, przez co sensory wariowały (zmieniono uszczlekę, więc problem ponoć usunięto) i wadliwy czujnik wody w zbiorniku (Amica uważa, że problem został usunięty). Sprawdzonego i pewnego piekarnika parowego z generatorem pary nie da się kupić do 2500 zł, no może poza Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp , ale to z 2 strony najprostszy sprzęt w serii parowej SteamCrisp…

  35. Agnes pisze:

    Witam,
    jestem w trakcie wyboru piekarnika. Zastanawiam się nad markami Samsung lub Electrolux. Chciałabym piekarnik parowy. Mam pytanie o model SAMSUNG NV7B6785KAK U2 Dual Cook. Jak to jest z tym dual cook? Czytałam w opisach, że można jednocześnie piec ciasto i kurczaka i że zapachy się nie przenikają. Czy rzeczywiście tak jest? Ma Pan tutaj wyrobione jakieś zdanie? Może Pan ma jakąś propozycję dobrego piekarnika parowego do kwoty 4000zł.?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zapachy nie przechodzą – to fakt, ale czy kurczak w całości zmieści się do połówki? Musiałby być mały. Do tego to nie są 2 pełnoprawne komory, tylko jedna z sepratorem pomiędzy i 2 małymi termoobiegami, zamiast jednego dużego. W górnej komorze jest tylko grill i termoobieg (czyli opiekacz z obiegiem powietrza), a w dolnej, grzałka dolna i termoobieg (czyli tzw. funkcja pizza), więc nie wszystko da się upiec, większość dań i tak piecze się w nastawie grzałek góra/dół, a wtedy trzeba pozbyć się separatora. Electrolux ma znacznie więcej doświadczenia w tej kategorii, Samsung dopiero raczkuje i za 4000 zł oferują urządzenie wspomagane parowo, a gotować na parze potrafi tylko w specjalnym naczyniu. W Electroluxie serii SteamBoost cała komora jest parowarem…

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To najtańszy piekarnik gotujący na parze w całej komorze na naszym rynku. Design matowy z podświetlaną rączką wygląda super, funkcjonalnie ma wszystko co można chcieć, do programatora trzeba mieć nieco cierpliwości, lub używać sterowania zdalnego. Ogólnie to dobry piekarnik, Amica poprawiła w nim uszczelnienie i generator pary, więc powinien być już wolny od wad wieku dziecięcego.

  36. Dagna pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o pomoc; Electrolux EOB7S31Z czy Amica ED7S31Z, Amica ma czyszczenie katalityczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


reklamaml