, Kuchnie i piekarniki TOP, rankingi

Najlepsze piekarniki. TOP-10 (lato 2022)

Popularne produkty:

6 977 odpowiedzi na “Najlepsze piekarniki. TOP-10 (lato 2022)”

  1. Ola pisze:

    Jaki parowy piekarnik wybrać do kwoty 3 tys? Czy za tyle da się kupić coś dobrego czy trzeba dołożyć? Zależy mi na prowadnicach i porządnej jakości, żeby grzał równo i był szczelny to ważne przy pieczeniu serniczków hehe. Moja mama posiada całą kuchnie od Boscha w tym piekarnik i super sobie chwali, ale nie ma on funkcji pary. Rozważam Electroluxa, ale przeczytałam trochę złych opinii o tej firmie i Samsunga, ale ten z kolei bardziej kojarzy się z lodówkami i telefonami. Co Pan poleca?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwsza kwestia to rodzaj piekarnika parowego – 2w1, czy 3w1.
      2w1 to piekarniki wspomagane parowo, czyli pieką normalnie, lub wspomagają pieczenie parą, nie gotują,
      3w1 to piekarniki gotujące na parze + funkcję z poziomu niżej.
      Wspomagane parowo to głównie Electrolux SteamCrisp, sporo modeli Whirlpoola W6 i W7, oraz wybrane Beko bPro 500.
      Piekarniki 3w1 to już raczej budżet 3300-3700 zł, jedynie Amica ma modele tego typu od 2200 do 2900 zł. Bosch/Siemens to przynajmniej 4500 zł.

  2. Aneta pisze:

    Witam serdecznie panie Krzysztofie! Zwracam sie ponownie z pytaniem: czy jest w necie porównywarka dla piekarników żeby zobaczyć jaka różnica między nimi. Na przykład Samsung NV7B4345VAK U2 i Samsung NV7B6795JAK U2 . Ten drugi to nowszy model? Jak nie ma porównywarki to mógł by Pan powiedzieć jaka różnica między nimi ( oprócz cenowej)? Dziękuje z góry.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Część producentów oferuje opcję porównania na swojej stronie, mają to też sklepy, ale zazwyczaj jest sporo błędów i nie pokazują większości danych, czy funkcji. Oba to najnowsza linia piekarników Samsunga, z czego NV7B6795JAK/U2 ma kolorowy programator, dość kiepski pod względem użyteczności (Electrolux/AEG, Gorenje robią to lepiej w przypadku piekarników parowych). Pierwszy to piekarnik z prostszą elektroniką, większością funkcji na osobnych sensorach – moim zdaniem przyjaźniejszy w obsłudze. Drugi to piekarnik parowy z pojemnikiem na wodę, generatorem i opcją gotowania na parze w specjalnym zbiorniku, a pierwszy ma tylko wylewanie wody na dno jako wspomaganie parowe, czyli w skrócie drugi jest znacznie bardziej zaawansowany i wypasiony.

  3. Lola pisze:

    Witam ponownie 🙂 Panie Krzysztofie za pana radą kupiłam suszarkę LG RC90Q4 i jestem mega zadowolona bardzo dziękuję za fachową pomoc.
    Znowu potrzebuje pana pomocy szukam piekarnika do zabudowy bardzo oszczednego do pieczenia ciast bo robię ich mega dużo:) Firma model nie ma znaczenia tylko oszczędny i pieczenie góra dół może być termoobieg
    Z góry dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystkie piekarniki zużywają podobne ilości prądu, więc tu oszczędności nie będzie i zazwyczaj jest to okolica 1 kWh, czyli na dzisiejszą cenę prądu 77 groszy na 1h pracy. Jeśli ma to być prosty piekarnik z termoobiegiem to wybór można zawęzić do:
      Amica X-Type ED9 (elektronika, lub ED47 (pokrętła),
      Gorenje linie Advanced (elektronika), lub Essential (pokrętła),
      Beko bPro 500 (elektronika), lub 300 (pokrętła).

  4. Aneta pisze:

    Witam serdecznie Pani Krzysztofie. Przestudiowałam większość komentarzy jednak nie rozwiązała swojego problemu. Proszę o podpowiedz w sprawie zakupu piekarnika: chciała bym mieć nie zawodny piekarnik do pieczenia chleba, nie koniecznie z generatorem pary ale taca na dole do wlewania wody mogła by być. Jeżeli parowy piekarnik to z ręcznym nastawieniem programu pary, ponieważ poprzedni był automatyczny i mnie to nie odpowiada. Chcę parę tylko przez pierwsze 10 min pieczenia. Chciała by ciche drzwi, Sous Vide, jednodrzwiowy, absolutna równomierność pieczenia ( w poprzednim przy zadanej temp+40 miała po sprawdzeniu przez serwiś na ścianach +93 i jogurtu nie udało się zrobić, termosonda, bez sterowania zdalnego, termobieg oczywiście. Kolor bez znaczenia. Pojemność nie mniej jak 75 litrów. Z góry dziekuję.

  5. Adam pisze:

    Panie Krzysztofie, wg informacji Electroluxa Piekarnik EOC9P31WX Elektryczny parowy, poj. 71 l, z symbolem EOC jest produkowany w Niemczech. Czy to prawda i przy okazji, czy system Steam Crisp to generator pary czy tylko wylewka wody?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOC nie oznacza miejsca produkcji, ale tak – to jeden z niewielu modeli SteamCrisp produkcji niemieckiej. SC to generator pary, ale bez opcji gotowania na parze – samo wspomaganie pieczenia parą.

  6. Lucyna pisze:

    Co Pan sądzi o płycie indukcyjnej Whirlpool WF S8865NE ?
    Jaki piekarnik z funkcją pary i parowym czyszczeniem do 2500 zł pan proponuję?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niezła płyta 8 cewkowa z dobrymi sliderami, a do tego stosunkowo tania. 2500 zł to budżet na piekarnik wspomagany parowo Electroluxa – seria SteamCrisp, lub Beko bPro 500. Jeśli nie zależy Pani na generatorze pary to w grę wchodzą jeszcze Gorenje Advanced i Amici ED9.

      • Lucyna pisze:

        Dziękuję za odpowiedź na moje pytania. Pomógł mi Pan podjąć ostateczną decyzję, zamówiłam wybrana płytę indukcyjną Whirlpool i piekarnik Amica Ed9, który był dzisiaj w bardzo dobrej cenie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Super, proszę wrócić do nas po pary tygodniach użytkowania z opinią – zawsze to cenne informacje dla mnie i innych czytelników 🙂

  7. Katarzyna pisze:

    Proszę o opinie szukam piekarnika prostego cichego do max 1500zl
    Co Pan myśli o tym modelu? Dziękuję pięknie za odpowiedź ELECTROLUX EOF3H40X Elektryczny Inox A

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Włoska produkcja, paździerzowate wykonanie, toporne zawiasy, tandetne przyciski timera i latające pokrętła. Na żywo wygląda gorzej niż na zdjęciach, ale fakt – jest bardzo tani – 1099 zł.

      • Katarzyna pisze:

        A co Pan poleca w cenie max 1500-1700zl i żeby nie dmuchalo powietrze z niego (chłodzenie drzwi).bez bajerów, elektroniki dotykowych ekranów itp najprostszy:)

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Każdy współczesny piekarnik ma chłodzenie obudowy i będzie dmuchać, może z wyjątkiem jakiś bubli za 600-700 zł…

  8. TBB pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o poradę:) jestem na etapie wyboru piekarnika, jeśli chodzi o czyszczenie piekarnika (co lepsze pyroliza czy piekarnik z funkcją pary) czy warto dopłacić do bajerów typu obsługa przez smartfon? Piekarnik będzie w ciągłym użytku-głównie pieczenie. Zastanawiam się nad piekarnikami Electrolux EOB9S31WX , EOB7S31X , COB8P31Z , KOEBP39Z , EOC9P31WZ , SAMSUNG NV7B5685AAK

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To pytania na które każdy musi sobie samemu odpowiedzieć – osobiście wolałbym piekarnik parowy niż pyrolizę, a sterowanie zdalne byłoby mi zbędne (choć jakby było to pewnie wypróbowałbym i na tym skończyłoby się użytkowanie), gdyż w większości systemy te nie działają jak należy.
      EOB i KOB to piekarniki 3w1 z serii SteamBoost, czyli prawdziwe, parowe z gotowaniem w całej komorze – produkcja niemiecka,
      EOC to piekarniki SteamCrisp wspomagane parowo produkcji włoskiej,
      Model Samsunga ma wspomaganie pieczenia w komorze piekarnika (więc jak SteamCrisp w Electroluxie), a gotować potrafi tylko w specjalnym naczyniu. Wyświetlacz nieco bardziej skomplikowany niż Electroluxy z programatorem EXCite, ale za to lepiej w nim działa sterowanie zdalne i ma dzielenie komory na dwie części – Dual Cook.

  9. sh0dZz pisze:

    Witam, stoję przed wyborem jednej z trzech płyt gazowych:
    Whirlpool akwl 628 ixl , Electrolux egs6436sx i Hoover hhg6bf4mx
    Co mógłby pan polecić i dlaczego? Myślałem również nad płytami ceramicznymi natomiast widzę że są one raczej tylko ładne, a nie praktyczne. Pozdrawiam

  10. Iwka pisze:

    Witam.Zaufam Panu☺️proszę o doradzenie w zakupie :płyty indukcyjnej,piekarnika,okapu,zmywarki do zabudowy i mikrofali do zabudowy😉

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Proszę to dokładniej rozpisać punkt po punkcie, podając kolory, wymagania, szerokości, funkcje, które chce Pani mieć – na tak zadane pytanie mogę polecić wszystko i nic 😉

      • Iwka pisze:

        Witam ponownie☺️1)Piekarnik do zabudowy biały standardowy2)Płyta indukcyjna biała rozmiar bez znaczenia aby była dobra☺️3)okap biały i złoty oprócz tych rur gdyż mi się nie podobają ,4)zmywarka do zabudowy 60,5)mikrofala biała do zabudowy ☺️Dziekuje

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          1. Biały i parowy to niestety słaby wybór – wspomagane parowo (bez generatora) są Gorenje BPSA6747A08WG i BSA6737ORAW – oba świetne. Następnie wspomagany parowo Electrolux EOC6P77V , ale już z generatorem pary i na końcu już niemiecki Electrolux EOB7S31V z generatorem pary, gotowaniem na parze.
          2. Płyta indukcyjna biała – najlepiej celować w Electroluxa.
          3. Jaki typ okapu – meblowy (wsad lub teleskopowy), na ścienny (skośny, t-line, domek, retro itp)?
          4. Jeśli w okolicy 2000 zł to Whirlpool serie WIO i WIP, a jak budżet nieco lepszy to niemieckie modele Boscha/Siemensa w okolicy 3000 zł.
          5. Mikrofalę wybrać do zestawu po wybraniu piekarnika.

      • Iwka pisze:

        Zapomniałam dodać,iż piekarnik parowy z dobrą mocą,dobrym czyszczeniem poprostu dobry piekarnik .Okap z dobra mocą rowniez .Co do funkcji płyt to się nie znam dlatego proszę Pana o doradzenie a zmywarka oszczędna ,dobrze zmywająca może mieć jakieś dodatkowe bajery jak oświetlenie podłogowe itp

  11. Sylwia pisze:

    Dzień dobry
    Bardzo proszę o wyjaśnienie symboli modeli w piekarnikach Whirpool.
    AKZ96230 NB
    AKZ9 6240 NB
    OAKZ9 7921 CS NB
    Rozbieżnośc cenowa to nawet kilkaset zł a wg specyfikacji mają to same funkcje.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam

  12. Kuba pisze:

    A co ogólnie myśli Pan o piekarnikach Beko?
    Podobno ich jakość siadła ostatnimi laty.
    Chciałbym kupić BBIS17300BPSE w cenie ok. 2100, ale może znajdzie Pan lepszy odpowiednik?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie wiem skąd takie wieści Pan ma, jest wręcz odwrotnie – stare modele były średnie, a nowe z serii bPro 300 i 500 są naprawdę fajnie zrobione, dlatego sam je polecam w niższej półce cenowej. Wskazany model jest także ok. Nie jest to oczywiście niemieckich piekarników Electroluxa, AEG, Boscha, Siemensa (dużo droższe), ale podobna jakość do słoweńskich Gorenje (też polecam), czy Whirlpoola.

  13. Asia pisze:

    Dzień dobry, Panie Grzegorzu co Pan sądzi o piekarniku Samsung NV73J9770RS/EO , a może Pan doradzi coś lepszego?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To stary i całkiem dobry model z dotykowym programatorem, wspomaganiem parowym, pyrolizą i termosondą – odpowiednik wysokich modeli Electroluxa i AEG z serii SteamCrisp.

  14. Grzegorz pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie chciałbym prosić o informację co Pan uważa o takim zestawie:

    okap Kernau KBH 07603 X
    lodówka Whirpool W7X 83T KS 2
    zmywarka Whirpool WIO 3T141 PES
    indukcja Whirpool WL B1160 BF
    piekarnik Whirpool AKP 471/NB/01

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta prosta i tania – jak ma być za 1300 zł to nic lepszego się nie znajdzie – lepsze to min. 1500 zł Electrolux i Bosch. Zmywarka dobra, piekarnik najprostszy z najprostszych, stary typ i raczej dopłaciłbym te 100-200 zł do czegoś lepszego, choćby z tej samej firmy. Okap też podstawowy do małej kuchni. Lodówka to nowość, ma niską głośność, dobrą klasę, takie sobie pojemności jak na wymiar urządzenia, praktyczne wnętrze, ale opinii brak, bo jak wspomniałem… to nowość. Nawet nie widziałem jej jeszcze w sklepach.

  15. leszek pisze:

    Witam czy według pana jest sens dołożyć kasy i brać piekarnik z klasą A++ czy wystarczy A+ .Czy pyroliza przy obecnych cenach energii jest opłacalna czy nie lepsze są panele katalitczne które czyszczą w czasie pieczenia. Jeszcze jedno czy ELEKTROUX z Włoch jest dużo gorszy od tego z Niemiec. Z katalizą są prawie wszystkie Włochy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma żadnego sensu, piekarniki i tak mają realnie klasę A w większości trybów pieczenia. Zużycie prądu przez pyrolizę to ok. 2,5 zł (za chwilę 3 zł) na cykl, a stosuje się ją raz na miesiąc, raczej nie częściej. Włoskie są po prostu bardziej tandetnie wykonane, ale pieką dobrze.

  16. Adam pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o ocenę:
    Piekarnik Whirlpool W7 OS4 4S1 P BL ;
    Piekarnik Whirlpool W9 OS2 4S1 P ;
    Piekarnik Whirlpool W6 OS4 4S1 P W Collection;
    Piekarnik Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL
    lub analogicznie z innych marketów

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To są różne serie piekarników wspomaganych parowo – W6 to podstawa, W7 ma już w pełni metalowy uchwyt i brak chromu na końcach, a W9 to inny sterownik, zamiast tekstowego jest 3,5 calowy tablecik i WiFi do sterowania zdalnego.

  17. Adam pisze:

    Czy Pana zdaniem warto dołożyć 500 zł do KOEBP39WZ względem EOE7P31Z (2999 vs 2490)?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dopłaca Pan do funkcji smart (WiFi) i bardziej rozbudowanej elektroniki dotykowej EXCite z masą funkcji. EOE7 korzysta ze starego programatora piktogramowego Omega – sprawdzony i nie psuje się, ale opcji ma znacząco mniej.

  18. DarkArk pisze:

    Przerabiam Gorenje, ale z po dyskusjach z żoną może jednak parowy.

    Co wybrać, oba nowe, gdy podobna cena?

    Trochę starszy model SteamPro Electrolux EOB9851ZOZ
    czy SteamBoost Electrolux EOB8S31X

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A ten stary to jest gdzieś jeszcze do kupienia? To był bdb piekarnik.

      • DarkArk pisze:

        Tak, mam szansę kupić nowy z showroomu od pracownika Electroluxa. To model z 2016/2017. Dostanę nawet 24 miesięcy gwarancji. Ale nie wiem czy te nowsze SteamBoost nie są na poziomie poprzednich SteamPro.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To zależy jak na to spojrzeć – stare SteamPro mają wyjmowany zbiornik (tak jak nowe), a SteamBoost nadal wlewkę. Różnica jest spora w elektronice, ilości funkcji i Steamify

          • DarkArk pisze:

            Za starszym SteamPro mogłaby przemawiać jakość wykonania. Elektronika w nowszych nie ma porównania do starszych. Dlatego się waham cały czas.

          • DarkArk pisze:

            Skończyło się na tym, że zamówiłem ELECTROLUX EOB8S39WX za 2699zł, wersja nieużywana powystawowa z 24 miesięczną gwarancją.

  19. leszek pisze:

    Witam chodzi o piekarnik Gorenje BPSA6747A08WG BIAŁY żona się uparła do tego koloru ja chcę CZARNY uważam że biały może z czasem żółknąć kto ma rację.

  20. Eugene pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Zależy mi na czymś dobrej jakości i trwałym. Znalazłam piekarnik GORENJE BSA6747A04BG , AEG BCE542350M lub HISENSE BSA66334PG ale też na Whirlpool W6OS44S1HBL . ewentualnie inna sugestia w bdg 2000- 2500 zł

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      AEG to zwykły piekarnik nic nie mający z paskudnym programatorem (plastikowe przyciski, tragiczne pokrętła), Hisense i Gorenje to jeden pies, oba mają wspomaganie pieczenia parą bez generatora. Whirlpool już generator pary ma, więcej opcji parowych, jak i samych programów. Podsumowując jeśli coś fajnego, ale prostego to Gorenje (lub Hisense jeśli bardziej się podoba), a jak coś z większą ilością programów to Whirlpool.

  21. DarkArk pisze:

    Czy Gorenje z linii Simplicity i Advanced mają jakieś typowe oznaczenia na początku np BPS… BPSA… czy podobne?
    Czy można jakoś łatwo po symbolu sprawdzić z której to linii?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      BO76SYB , lub BO76SYW – to dwa modele Simplicity, a Advanced nie ma jakiegoś konkretnego oznaczenia – poznać można po elektronice z środkowym pokrętłem i pomarańczowymi (żółtymi?) wstawkami.

      • DarkArk pisze:

        Widzę, że Advanced były jako BO74… BOP647… BPS747 i BPS6747… Rzuca mi się wszędzie 47 🙂

        Czy warto jeszcze wchodzić w starsze wersje Gorenje Advanced z dwoma pokrętłami, bo są w dobrych cenach:

        BPS747A32BG – cena ok. 1400zł
        BPS747A32XG

        BOP747A23XG

        albo:

        HISENSE BSA66334AX 77L ok 1900zł

        czy jednak w GORENJE BSA6747A04BG 2099 promocja?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To były niezłe piekarniki, ale wrzucili je do tej linii na gapę – nowe dużo lepsze. Hisense to już odpowiednik nowych Advanced, brałbym jego, lub ostatnie Gorenje.

          • DarkArk pisze:

            To sobie te starsze Advanced odpuszczę

            Te dwa ostatnie Hisense i Gorenje wydają się być praktycznie identyczne modele tylko nazwy zmienone.

  22. Janusz pisze:

    Witam serdecznie, bardzo Pana proszę o fachową pomoc w wyborze sprzętu AGD. To co do tej pory wybrałem to: OKAP: Globalo Laizeno 60.2 Black ; LODÓWKA: LG GBB72MCEGN ; PŁYTA INDUKCYJNA: Electrolux EIT61443B ; PRALKA: Electrolux EW6FN448BP (lub Samsung WW90T534DAE – tylko jaką suszarkę przy głębokości 55cm potem dokupić żeby postawić na górze); PIEKARNIK: Electrolux EOD5C71Z ; ZMYWARKA: Electrolux EEQ47210L . Czy zmieniłby Pan coś w tym zestawie (na podobne cenowo). Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i fachowe doradztwo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Okap, lodówka, indukcja są spoko. Pralka Electroluxa słaba jakościowo (funkcjonalnie super), Samsung lepszy, choć tu dużo funkcji jest w smartfonie. Piekarnik prosty, typowa włoszczyzna z dość niską jakością wykonania, ale funkcjonalnie ok. W tej cenie można kupić wiele lepszych piekarników. Zmywarka jeśli ma mieć tradycyjny koszyk to Electrolux może być, choć i tak zmieniłbym na Whirlpoola.

      • Janusz pisze:

        Panie Krzysztofie, serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozwoli Pan, że będę prosił w dalszym ciągu o radę. Został w takim razie wybór pralki, piekarnika i zmywarki. Pralka: czy może być coś z LG, np: F2WV5S7S0E ? Jaki model piekarnika który byłby czarny, dobry jakościowo i np „udawałby parowy” (chociaż nie jest to warunek konieczny) Pan proponuje? I jaki model zmywarki Whirlpoola miał Pan na myśli. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszelkie informacje.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Pralka bdb. Piekarnik wspomagany parowo to dość szerokie pojęcie:
          1. Zaczynamy od takich, które mają opcję wylewania wody na dno komory piekarnika – ceny 1000-2000 zł. Electrolux SteamBake, Amica Soft Steam, podstawowe Beko, Samsungi, itp.
          2. Potem są modele z pojemnikiem na wodę, ale nadal bez generatora pary – same wylewają sobie wodę na dno, lub na blaszkę pod grzałką grilla – 1500-2500 zł. Tańsze Beko bPro 300 i 500, Gorenje Advanced.
          3. Modele z generatorem pary i wlewką na wodę – wtłaczają parę przez specjalną dyszę do komory piekarnika, ale jeszcze nie pozwalają na gotowanie parowe. Od 2200 zł do 4000 zł. Electrolux SteamCrisp, droższe Beko bPro 500, piekarniki parowe Whirlpoola i Samsunga.
          Najpierw trzeba zdecydować w co Pan celuje (co będzie potrzebować, żeby nie płacić za coś co będzie nieużywane).
          Zmywarki Whirlpoola to serie WIO i WIP.

  23. Adam pisze:

    Panie Krzysztofie, co Pan myśli o piekarniku HiSense BSA65334PG ? Jest dostępny w ME za 1999 zł, posiada dwie drabinki teleskopowe, poczwórną szybę, pyrolizę, płynny cichy domyk, nagrzew z tego co czytam w instrukcji 40-300 stopni. Produkcja Słoweńska – Gorenje. Nie jestem tylko pewien czy ma termosondę bo instrukcja o niej wspomina ale brak jej w opisie.

    Wydaje się bardzo ciekawą alternatywą dla Electrolux EOE7P31Z , bo funkcjonalnośc i wykonanie podobne a cena 20% niższa.

  24. Justyna pisze:

    Witam serdecznie 😊 szukam dobrego piekarnika Bosch, Samsung, Siemens wraz z płytą i tutaj pytanie czy zwykła czy indukcja lepsza. Z góry dziękuję za pomoc 😊

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ceramicznych już prawie nie ma na rynku, każdy kupuje indukcje – wygodniejsza, szybciej gotuje, nie nagrzewa tak szkła, łatwiej się czyści, bo nic się nie przypala jak wykipi. Indukcje najlepsze to Electrolux/AEg i Bosch/Siemens – Samsung to nie ta liga… Co ma mieć piekarnik?

  25. leszek pisze:

    Witam a co pan sądzi o piekarnikach elektrycznych AMICA do 2600 zł podobają mi się wizualnie czy się nie bawić i brać w tej cenie GORENIE lub ELEKTROLUX.Dziękuje.

  26. Rafał pisze:

    Panie Krzysztofie co pan myśli o Samsung NV75A6679RK ?
    Żona uparła się na Dual Cook oraz pyrolizę…

  27. Cortez pisze:

    Proszę o pomoc. Czytając komentarze wytypowałem 2 piekarniki amiki z lini x i q. Wizualnie bardziej podchodzą q ale poleca Pan serie 9 a ta z lini x. Modele to ED97638BA+ X-TYPE STEAM tańszy o 200zl od. ED57638BA+ Q-Type WiFi . Myślałem o gorenje ale brak ich w rtvagd tam teraz bez VAT. Ew może coś pan poleci w czarnej barwie do 1600. Solidne dobrze grzejące z dołu urządzenie bez wodotrysków, do pieczenia raz na tydzień. Dziekuje

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica ED97638BA+ X-TYPE STEAM z 1400 zł to świetna opcja – ma lepszą elektronikę od ED57, ale też inny design – kwestia indywidualna co się bardziej komu podoba 😉

      • cortez pisze:

        poradzi sibie dolna grzalka, wg spec w „9” ma moc 700w w „5” 1100w, ? chce miec pewnosc ze nie bedzie tak jak z dotychczasowym piecu w ktorym samo dolne grzanie to max 150 stopni

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Moc 700 W wynika z funkcji SoftSteam – każdy model z tą opcją ma dodatkowo 300W przeznaczonych na grzałkę do podgrzewania wody w niecce na dnie, zamiast grzałki zwykłej 1100 W. Realnie efekt jest taki sam, dlatego oba mają 3,6 kW mocy przyłączeniowej.

  28. Piotr pisze:

    Który z piekarników parowych poleciałby Pan : EOD6C71Z ( parą plus duży zakres.temperatur) lub OOS1080NZ z zaawansowanymi programami z użyciem pary ale temp kończąca się na 230?

    Czy jest sens dopłacać potężna kasę do Miele?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystkie modele z generatorem pary i gotowaniem na parze kończą się na 230 stopniach (wyjątkiem jest Samsung 250 stopni i Amica 280 stopni). oos1080nz To seria SteamPro, czyli najlepsze piekarniki parowe na rynku, wraz z odpowiednikami AEG i konkurencyjnymi Gorenje (które prawie zniknęły z rynku). Do Miele nie warto dopłacać w kategorii piekarników parowych.

  29. Adam pisze:

    Panie Krzysztofie, co Pan myśli o takim zestawie:

    Piekarnik – Whirlpool W7OS44S1PBL
    Nad piekarnikiem indukcja – WL S6960 BF
    Zmywarka – WIO 3O540 PELG
    Okap – Falmec Built-In 50 Max Evo
    Lodówka – LG GBB72MCDGN

    Coś do zmiany?

  30. Waldek pisze:

    Dzień, dobry,
    Co sądzi Pan o modelu piekarnika Samsung NV7B5745PAS i w ogóle o marce Samsung jako producenta piekarników.
    Czy ten dual cooking rzeczywiście działa, czy potrawa pieczona na górze będzie dopieczona od spodu? (czytałem opinie ,że w starszych modelach Samsunga piekarnik nie dopiekał)Wiem, że to nowy model i właściwie nie ma opinii na jego temat zwłaszcza jeśli chodzi o jego awaryjność
    A może jakiś inny model ze wspomaganiem pary

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To nowy piekarnik z serii Bespoke, ma niezłą elektronikę i wyposażenie, choć sam nie jestem fanem Flexa – łamanych drzwi, które mają bardzo awaryjny zamek i utrudnione czyszczenie szyb. Z dopiekarniem nie ma większych problemów, choć równomierność pieczenia jest gorsza niż w normalnych modelach konkurencji – mamy bardzo szeroką, a niską komorę, więc termoobieg ma małą średnicę wentylatora. Są to niuanse których normalny użytkownik nie zauważy, różnicę widać dopiero gdy porówna się ten sam wypiek z 2 różnych piekarników – przykładowo jednymi z najbardziej równomiernie piekących piekarników na rynku są Amici 77 litrów i Beko z serii bPro 500, jak i 300. Za 3k zł spokojnie kupi się dobry piekarnik wspomagany parowo z Electroluxa SteamCrisp.

  31. Mena pisze:

    Dzień dobry,
    Mogłabym prosić o pomoc w wyborze piekarnika. Myślałam o marce amica lub haier ale nie wykluczam też innych. Cena do ok 2500 zł. Zależy mi aby był trwały i dobrze piekł (ciasta, mięso ale też mile widziana opcja pizzy). Z góry dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli Amica za ok. 2500 zł to najlepiej nowe modele ED9 – mają świetną elektronikę i dobre wyposażenie. Za Haierem w piekarnikach nie przepadam – drogie, zawiła elektronika.

      • Mena pisze:

        ziękuję za opinię. Chciałabym podpytać jeszcze o markę HISENSE ( BSA66334PG ) lub samsunga np dual Cook. Ewentualnie może Pan mógłby mi doradzić jakiś dobry model do max 2500zl (marka obojetna)

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Hisense to Gorenje – bardzo dobre piekarniki, Samsung Dual Cook nastawione są na to dzielenie komór, więc mają braki w innym wyposażeniu.

  32. Marcin pisze:

    Panie Krzysztofie,

    po pierwsze dziekuje za dzielenie sie wiedza, lodowka, ktora Pan doradzil, dziala bez zarzutu. Obecnie musimy kupic nowy piekarnik do mieszkania i myslelismy o Amice ponizej 1000 PLN. Widzialem, ze Pan pisal o tym, ze je skladaja w Polsce. Co Pan mysli o trwalosci ponizszych modeli? Nie zalezy mi na liczbie funkcji, tylko na tym by piekarnik sie mnie psul:

    EB65212 FINE
    EB7541DB FINE
    EB6521 FUSION

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EB65 nie mają termoobiegu (grzałki pierścieniowej na wentylatorze), więc jak już to EB75, lub EB85 – ogólnie w tej półce cenowej to dobre piekarniki, choć z małą komorą 65 litrów.

  33. Beata pisze:

    Dzien dobry,
    Bardzo proszę o pomoc w wyborze piekarnika pod zabudowę najlepiej z pyroliza. Posiłki przygotowywuje głównie w piekarniku wiec zalezy mi na czymś konkretnym. Mialam dualcook-nigdy więcej. Super gdyby do zestawu pasowała mikrofala również pod zabudowe(nie zależy mi na super drogiej, ma tylko podgrzewać na szybko posilki). I teraz pytanie: czy piekarnik z opcją pyrolizy przy częstym pieczeniu moze być przy lodówce? Dzielić sprzet bedzie płyta18mm.
    Dziekuje z góry za jakiekolwiek wskazówki.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik z pyro może być przy lodówce, pyrolizy używa się tylko raz na jakiś czas – nie wypala się piekarnika kilka razy w tygodniu, a raz w miesiącu max. Nie jest to problemem jeśli obok będzie stała lodówka do zabudowy. Co do modeli to wybór zestawów jest spory. Mikro ma być otwierane do boku, czy do dołu? Jaki kolor piekarnika?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


reklamaml