środa, 14 marca 2018, Szymon Marcjanek

Kupujemy piekarnik. Na co zwracać uwagę?

Zdjęcie nr 11. Termosonda
Termosonda / fot. materiały prasowe

0 odpowiedzi na “Zdjęcie nr 11. Termosonda”

  1. pioter pisze:

    Dzien dobry Panie krzysztofie
    Chcialem podzeikowac za wszystkie ciekawe porady ktore przeczytalem tutaj na blogu. Ale jednoczesnie chcialbym zapytac o jakis piekarnik w cenie do 2500 zl. Do tej ceny mozna cos znalesc z boscha serie 8 lub elektroluxa czy whirlpoola. Zalezy mi na zywotnosci, pyrolizie, i paru ciekawych programach. (w elektroluksie jeden z modeli w tej cenie mial tez pre steaming). Bardzo prosze o jakas rade. Jaki najlepszy piekarnik mozna kupic w tej cenie. Raczej nie chce amici 🙁
    Przy okazji chciaem zapytac o jakas wysoka lodówke pod zabudowe. taj jak wyzej zalezy mi na zywotnosci (budzet to max 3000 z) niestety liebherr robi wszystkie lodowki pod zabudowe bardzo male -177. co do boscha naczytalem sie ze to juz nie to co kiedys. z tego wszystkiego zastanawiam sie czy nie przejsc na lodowke wolnostojaca LIEBHERR CNef 4015.
    pozdrawiam serdecznie.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Ta lodówka Liebherra to zwykły tradycyjny produkt. Do 3 tys. z wolnostojących lepsze robi LG i Samsung. Liebherr do zabudowy ma lodówki w każdym wymiarze, w tym 2 metry wysokie, czy 90 cm szerokie…

      Co do piekarnika, pisze Pan, że sprzęt ma być żywotny, nie chce Pan Amici, ale za to stawia Pan Electroluxa, Boscha i Whirlpoola obok siebie xD Whirlpool to tania marka ze sprzętem wykonanym tani i nie przemyślanie – nie polecam. Bosch z serii 8 jest świetny pod warunkiem, że ma ten potrójny wyświetlacz. Electrolux w okolicy 2,5-3 tys. zł ma dobre piekarniki parowe produkcji niemieckiej (Combi Steam). Amica ma za 1700 zł piekarnik z pyrolizą (ED57529B X-TYPE PYRO), największą pojemnością z tej ekipy, najszybciej się nagrzewa, jest wykonana na poziomie Boscha, znacznie lepiej od Electroluxa i Whirlpoola.

      • pioter pisze:

        ok. Czy jest mi pan w takim razie w stanie doradzic konkretny model wysokiej lodówki pod zabudowe do 3000 zl i dla porónania wolnostojacej oraz piekarnika z pyroliza w granicach 2500
        które beda inwestycja na pare lat?
        pozdrawiam 🙂

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Lodówki: BEKO BCNA306E2S 2499 zł vs LG GBB72NSDFN 2799 zł (jedna z najlepszych lodówek do 3k zł)
          Piekarniki: AMICA ED57529B X-TYPE PYRO 1699 zł (pyro, czytelny wyświetlacz, prowadnica przepinana, duża pojemność, 7 poziomów pieczenia, 4 szyby w drzwiach i delikatny domyk), BOSCH HBG655NB1 3299 zł (ubogo wyposażony jak na cenę, ale ma pyrolizę, niestety biedniejszy wyświetlacz)

  2. edyta pisze:

    Szukam teleskopowych prowadnic i pirolizy.Fajnie jak by piekarnik miał termosonde.
    Moją uwagę zwrócił Whirlpool AKZM 8480 za niepowtarzalny kolor. Nie mogę znaleśc informacji ile ma prowadnic?
    Na jednym z forów ktoś podzielił się pogladem że piroliza nie idzie w parze z dobrym piekarnikiem parowym -albo to albo to -wg niego te funkcje się wykluczają -co pan o tym sądzi ?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nie wykluczają, ale nie specjalnie się lubią – Electrolux ma takie modele, ale osobiście nie kupiłbym piekarnika o takim połączeniu funkcji. Kolor faktycznie jest fajny i do kompletu jest świetna mikrofala. Co do jakości wykonania to jest dość niska, podobnie jak trwałość.

    • edyta pisze:

      Myślę też nad AMICA EB853BA+ IN PYROLIZA ale przeraza mnie mnogość funkcji

    • edyta pisze:

      A jak z jakością AMICA EB853BA+ IN PYROLIZA

  3. Basia pisze:

    Witam, podobnie jak inni czytelnicy tej strony ,mam problem z wyborem piekarnika , szukam piekarnika retro , białego , przymierzam sie do SMEG SF6922PPZE CZYSZCZENIE PAROWE .
    Ze względu na cenę zastanawiam się czy warto tyle płacić za wygląd i czy to naprawdę dobry sprzęt czy tylko wyrzucone pieniądze.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Smeg to moja ulubiona firma z marek premium. Sam posiadam model retro z serii Coloniale. Płacimy głównie za wygląd i retro. Jakość nie jest jakaś cudowna – poziom marek marketowych. Piecze świetnie, jest łatwy w obsłudze i czyszczeniu. Sprzęt Smega można wyrwać o wiele taniej niż to podają sklepu – te urządzenia nie sprzedają się najlepiej i często można dostać rabat nawet 50% – tak kupiłem swój model.

  4. Karolajna pisze:

    A co myślicie o najnowszym modelu Electroluxa z serii 900 SENSE CookView, model ma kamerę, wi-fi, co daje możliwość „podglądania” i sterowania potrawą, podoba mi się ta opcja bo lubię nowoczesne rzeczy, może ktoś już zakupił ten model?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Najwyższe modele Electroluxa są zazwyczaj bdb, lecz w tym przypadku to jest nowość, na dodatek droga nowość. W sklepach zalegają stare serie, pojawiają się najtańsze modele z nowej serii, a na drogie jeszcze trzeba poczekać. Poza marketingowcem tej firmy nikt nie wyrazi opinii na temat serii 900. Funkcje super, jakość pieczenia na pewno perfekcyjna, jakość wykonania na dobrym poziomie i produkcja niemiecka – powinno być ok.

  5. roman pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie szukamy kompletu agd do mieszkania i po dłuższych poszukiwaniach udało się stworzyć taki zestaw, co Pan sądzi:
    płyta indukcyjna – Amica PI6544NSTK
    piekarnik – AMICA EB8774BA+
    zmywarka – AMICA ZIM608TBE IN
    pralka – AMICA TAW7123LCW
    lodówka – AMICA FK321.6GBDFAA

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      wszystko ok, jak na swoją cenę, lecz zmywarkę polecam wybrać z nowej serii (początek nazwy DIM),

  6. karol pisze:

    Panie Krzysztofie, jednak decydujemy się na serie 4763. i teraz pytanie, może Pan mógłby pomóc, czym się różnią wymienione modele: ED47639BA; ED47638BA; ED47637BA, na stronie Amici w porównaniu różnic nic się nie wyświetla. Biuro obsługi póki co milczy w tym temacie.

    i pytanie off topic, jakie jest Pana zdanie o lodówce lg GBB60MCFFS, żona straszenie się „uwzięła” na ten model i chce go do nowej kuchni 🙂

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Dobre pytanie 🙂 Z tego co widzę to końcówki odpowiadają konkretnym sieciom handlowym – różnic nie widzę. GBB60MCFFS to świetna lodówka, lecz ma już następce LG GBB72MCDFN lub LG GBB92MCAXP – większa pojemność, lepsza jakość wykonania wnętrza.

  7. zbijusYT pisze:

    Dziękuję za odpowiedź. Zmartwił mnie Pan trochę z tymi meblami, bo będę miał typowe z firmy Extom i nie sądzę, żeby to była wersja premium. Wprawdzie fronty lakierowane, ale korpusy pewnie budżetowe – nic, zobaczymy, jak będzie problem, to napiszę komentarz, żeby inni uczyli się na moich błędach 🙂

    Znalazłem ciekawe modele firmy Amica z „P” na końcu o mocy 7,4kW (pod przyszłościowe dwie fazy) PI6540PTK i PI6540PTU – oba niestety bez sliderów i niestety oba mają znowu to samo obostrzenie z 32A przy 230V. Kurczę, szkoda, bo są dużo tańsze od tego Boscha

    To nie jest tak, że jak się je podłączy pod 230V to automatycznie spada moc maksymalna? W Boschu jest to fajnie rozwiązane tą regulacją maksymalnej mocy. Co do Boscha, to w takim razie chyba pomyślę o nieco uboższej wersji Bosch PIE631FB1E bez pola kombi – i tak nie starczy mi mocy na niego póki co, a perspektywicznie też nie wiem, czy będę takie dwa mocne pola potrzebował jednocześnie.

    Ciekawe z tymi wiatrakami w PI6509PLU, faktycznie większość płyt, na które patrzyłem ma tylko jeden, szkoda, że tylko na 1 fazę, bo mam nadzieję, że za jakiś czas przejdę może na dwie.

    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Taki sprzęt i tak nie działa długo 2-4 lata. Na pana miejscu kupiłbym PI6509PLU pod 1 fazę, potem dorobi się Pan siły, płyta zdąży się zepsuć i wtedy kupi Pan porządną indukcję pod siłę Boscha, Electroluxa lub Amici. Płyty Amica z literą P też mają regulację mocy w 4 zakresach.

  8. zbijusYT pisze:

    Panie Krzysztofie, fantastyczną skarbnicę wiedzy Pan tutaj stworzył! Przebrnąłem przez kilka artykułów oraz masę komentarzy i wiem już dużo więcej niż parę dni temu.

    Jestem na kupnie płyty indukcyjnej oraz piekarnika bezpośrednio pod płytą i dzięki Pana sugestiom pójdę chyba w stronę firmy Amica. Założony budżet ok.3000, choć to nie jakaś świętość.

    Piekarnik – Amica EB7542 INTEGRA z pyrolizą (ma chowane i podświetlane pokrętła widoczne z góry a żona nie chce kucać za każdym razem do wyświetlacza, więc mój faworyt – śliczny ED57527B odpada), pytanie – czy model EB7542 ma katalizator zapachów?
    Na zagranicznych stronach Amici m.insłowackiej i horwackiej katalizator jest w specyfikacji tego modelu, u nas niestety tego nie widzę, a ponoć to istotne przy pyrolizie.
    amica.si/sl/iz…jne/eb7542

    Co sądzi Pan o zagrożeniu mebli kuchennych wysoką temperaturą? Jest to realne, że meble się zniszczą, czy ten piekarnik jest tak skonstruowany, że nic się nie stanie?

    Płyta indukcyjna – Amica PI6544S4UD (m.in. slidery do każdego pola), ale martwi mnie wymóg bezpiecznika 32A przy podłączeniu na 230V. Mam w bloku hipotetyczną możliwość podłączenia dwóch faz, ale chciałem kupić taką płytę, żebym póki co mógł ją użytkować na jednej fazie, dopóki nie dogadam się ze wspólnotą.

    Rozważam też płytę Bosch PIF651FB1E – ma dwa niezależne obwody jednofazowe i 9 stopniowy system zarządzania mocą całkowitą płyty grzewczej od 1-7kW więc może mógłbym ją odpowiednio dopasować zarówno na 1 fazę, jak i ewentualnie na dwie.

    Bardzo proszę o opinię i ewentualne sugestie jeśli gdzieś zbłądziłem :). Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Pod 1 fazę na pewno lepsza z tych 2 będzie płyta Boscha. Amica ma płyty dedykowane pod 1 fazę z serii Plug&Play np: PI6509PLU. Płyty pod każdy rodzaj prądu w Amice mają pod koniec nazwy literę „P” (Power Choice) np: PI6540PTK (do wyboru 4 poziomy: 3,7kW, 4,6kW, 6kW, 7,4kW). Żeby nie było problemów z podłączeniem i przegrzewaniem się płyty, lepiej kupić PI6509PLU – ma metalowe dno i 2 wiatraki chłodzące, a nie tak jak w pozostałych 1 wiatrak.

      Co do piekarnika to EB7542 Pyro jest dobrym i tanim wyborem – wykonany jest dobrze. Co do katalizatora zapachu, większość producentów ich nie stosuje, jedynie wsadzają filtry ceramiczne i tak samo jest tutaj. Katalizator zapachu aktualnie stosuje tylko Amica w serii X-Type i czasem można spotkać stare modele Boscha serii 8. Pyroliza i tak będzie śmierdzieć spalenizną, więc polecam po prostu otwierać okno na czas tego procesu – i tak nie można używać pyrolizy zbyt często (1 raz na miesiąc). Co do mebli to tylko te najgorszej jakości np: Abra, Agata itp. mają czasem problemy. Piekarnik jest tak wykonany, że nic nie powinno się dziać.

  9. Jarek pisze:

    Panie Krzysztofie,
    A co Pan myśli o finsmakare z ikea?
    Warto czy poszukać bezpośrednio u producentów?

  10. karol pisze:

    Panie Krzysztofie na który niedrogi model z tej nowej serii x Type Amici warto zwrócić uwagę? Prowadnice teleskopowe najlepiej dwa poziomy. Kolor czarny tak żeby mocno się nie palcowala powierzchnia.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Większość modeli z nowej serii ma 1 prowadnicę teleskopową, którą można przepinqać między 3 poziomami. Najtańszy model z 2 prowadnicami to AMICA ED57687BA+ X-TYPE WiFi w cenie 1599 zł. Prowadnice zawsze można dokupić (ok 100 zł), więc może Pan wybrać tańszy model np: AMICA ED37616B X-TYPE Steam za 1299 zł lub model o 100 zł tańszy bez funkcji wspomagania pieczenia parą: AMICA ED37610B X-TYPE.

  11. volvo132 pisze:

    Razem z żona stoimy przed trudnym wyborem sprzętu AGD do nowej kuchni.
    Póki co z piekarników udało nam się znaleźć:
    Electrolux EOC45651OX
    Siemens HB63AS521
    i droższy Electrolux EOC5851FOX

    Zależy nam na łatwym czyszczeniu, szybkim nagrzewaniu i możliwości grzania dół lub góra. Czy powyższe modele sa warte uwagi, czy lepiej szukać czegoś innego?

    Szukamy również płyty indykcyjnej, mikrofali do zabudoway, zmywarki do zabudowy oraz lodówki z kostarka i dystrybutorem wody. Oczywiście w rozsdnych pieniadzach. Za propozycję będziemy dozgodnie wdzięczni.

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      EOC45651OX – bardzo niska jakość – włoska robota. To nie to samo co kiedyś.
      HB63AS521 – bardzo stary model – w większości sieci już niedostępny.
      EOC5851FOX – 2500 zł – drogo jak na piekarnik z 1 prowadnicą i pyrolizą…
      Za 2500 zł można kupić piekarnik z generatorem pary i lepszym programatorem, większym wnętrzem i znacznie lepiej wykonany: Amica ED87589BA+ X-TYPE STEAM

      Mikrofalówek do kompletu jest kilka w 3 rozmiarach: 20, 25 i 44 litry.
      Dobra indukcja to: Electrolux EIV634 lub EIV644
      Zmywarka: Siemens SN636X03ME
      Lodówki z kostkarką najlepiej brać od LG.

      • volvo132 pisze:

        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Co do lodówki to taki szybki wybór padł na LG GSL561PZUZ. Bardzo odpowiada nam brak przyłącza wodnego i praca na samym zbiorniku ze względu na inne ulokowanie lodówki w kuchni bez bliskiego dostępu do wody.
        Indukcje, które podałeś czymś szczególnym się różnią? poza ceną i numerem modelu
        Co do piekarnika i ogólnie sprzętu agd to kolorystyka która nam odpowiada to kolor stali.
        Nie wiem czy ta Amica będzie dostępna w kolorze stali. Byłby jakiś model z czyszczeniem pyrolitycznym? Nie ukrywamy jest to wygodniejszy i tańszy sposób czyszczenia – przynajmniej tyle zrozumiałem po przeczytaniu tego artykułu.Jak to wygląda z trwałością amici? – da się znaleźć mnóstwo niepochlebnym opinii – po tym jak sprzęt zaczęli robić Chińczycy.

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Różnią się ilością pól łączonych. Ta lodówka jest ok. Co do Amici to 2500 ludzi we Wronkach to niby co robi? Przepakowuje kontenery z Chin? Jak słyszę takie bzdury to mi się nóż w kieszeni otwiera. Jak nie bełkot, że amica to Samsung, to takie bzdury ludzie powtarzają. Amica większość swoich urządzeń produkuje sama: piekarniki, kuchnie, płyty, robione są we Wronkach. Okapy też w Polsce. Sprzęt do gotowania mają bardzo dobry, o czym świadczy pozycja lidera w kraju, zakupy kolejnych firm za granicą i rekordowa sprzedaż. Pyroliza jest jako jedyna skuteczna, lecz nie jest tania i bezproblemowa. W serii X-Type jest kilka modeli z pyrolizą w inoxie

          • volvo132 pisze:

            Zdaję się na pana wiedzę i w takim razie poszukamy czegoś z Amici. Dziękujemy bardzo za nieoceniona pomoc!

          • Krzysztof Kuikowski pisze:

            Ten model będzie dobry ED57529X X-TYPE PYRO

  12. Daniel i Kamila pisze:

    Panie Krzysztofie, zastanawiamy się nad zakupem elektrycznego piekarnika do zabudowy.
    Nasza wysłużona 10 letnia TEKA szuka godnego następcy.
    Myślimy o funkcji gotowania na parze, łatwym czyszczeniu i możliwe największej bezawaryjności.
    Zależy nam też na prowadnicach teleskopowych (dotychczas mieliśmy dwie). Nie interesują nas wbudowane książki kucharskie i WiFi w piekarniku. Bez limitu cenowego, ma być dobre, co wybrać?
    Kolor najlepiej czarny ale srebrny ewentualnie też może być.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Seria X-Type Amica. Wybór jest duży od 1100 zł do 2600 zł. Np: ED57559BA+ X-TYPE STEAM (jest jeszcze srebrny) lub droższy ED87589BA+ X-TYPE STEAM. Prowadnice można dokupić za 100 zł.

  13. Marcin H. pisze:

    Panie Krzysztofie, zastanawiam się nad poniższymi trzema płytami indukcyjnymi, proszę o pomoc w naprowadzeniu na sensowny model:
    Electrolux Slim-fit EIT61443B
    Electrolux EHI6540FHK
    Bosch PIE631FB1E
    Z tego co wyczytałem to Electroluxy mają tendencję do rysowania się. Czy to „przypadłość” płyt tej marki czy po prostu trzeba się z tym liczyć?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Electrolux, Samsung i Gorenje korzystają ze szkła ceramicznego firmy Euro Kera, a pozostali producenci stosują wymiennie szkło 2 producentów: Schott Ceran i Euro Kera. Oba są tak samo dobre, lecz Euro Kera jest bardziej matowa, a Schott w połysku – przez to na Euro Kerze bardziej widać zarysowania, mimo, iż obie płyty rysują się tak samo. Z przytoczonych ma Pan stary model EHI6540FHK, nowe należą do serii Slim-Fit. W okolicach 1600 zł faktycznie fajnie wypada EIT61443B, lecz z Electroluxa bardziej polecam model EIV634 i świetna jest jeszcze Amica PI6544S4UD.

  14. Pan Jan pisze:

    Jest jakiś system jak odkodować co zawiera dany piekarnik BOSCH ?
    Jak mam kilkanaście modeli tej samej serii to jak to sprawnie porównać czym sie różnia ?

    Idealna byłą by tabelka w excel na jednej osi wszystkie modele na drugiej osi wszystkie funkcji 😉

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Oczywiście, że jest, lecz o takie informacje proszę pytać serwisantów tej firmy 😉 Porównać modele można na stronie Bosch Home lub na stronach sklepów.

  15. Marta pisze:

    Witam, szukamy piekarnika Amica do Max 1400 zł. czy możemy o polecenie jakiegoś produktu w stosunku ceny do jakości?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      W kolorze czarnym: EB8562B, EB422VB IN, InoX (srebrny): EB8552 Integra, EB8562 Integra Soft, EB7542 Pyro.

  16. anita pisze:

    fajnie, że tyle przydatnych informacji, chociaz to jest cos, czego wymagam od doradcow kiedy ide do profesjonalnego salonu. Niedawno na przyklad pozytywnie zaskoczyli mnie w salonie piekarnikiparowe w home concept katowice. Doradcy byli zorientowani, mieli wiedzę, potrafili opowiedziec, przedstawic produkt. Dzieki temu kupilam swietny piekarnik gorenje. Oby wiecej takich salonow.

  17. Krzysztof pisze:

    Zastawiam się nad zakupem piekarnika, A dokładnie pomiędzy tymi modelami Amica EB81064BA+ Integra lub Piekarnik AMICA EB8562B Integra, czy warto wybrać ten droższy model z dotykowym wyświetlaczem i wbudowanymi programami, korzystacie może ze wbudowanych programów, jakie są jeszcze różnice pomiędzy tymi modelami ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Różnice to: większy zakres temperatur 30-280 stopni (zamiast 50-250), podwójne oświetlenie, termosonda, szklana taca zamiast głębokiej blachy i oczywiście programator z 4 calowym wyświetlaczem i programami automatycznymi. Osobiście raczej brałbym ten tańszy. Większość dodatków w eb81064ba to bajery, których i tak się nie używa na codzień, a same pokrętła są trwalsze i szybsze w obsłudze. Programów automatycznych i tak nie używałbym – mam sprawdzone przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie – żaden producent nie zaprogramuje piekarnika tak żeby smakowało jak u mamy – no chyba, że zatrudniliby moją mamę 😉

      • Krzysztof pisze:

        Dziękuje za opinie, w takim razie, jaki piekarnik mogę kupić w kwocie do 1500 zł, ewentualnie czy jest sens dopłacania do lepszego modelu lub innej marki ?
        Czy Amica w tej kwocie to najlepszy wybór, jak sprawuje się rożen obrotowy, a także jaki jest najlepszy system czyszczenia w piekarnikach ?

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Rożen działa bezproblemowo. Najkorzystniej działa para, a najskuteczniej pyroliza (w poradniku jest to opisane). Do 1500 zł Amica wypada najkorzystniej – ma Pan do wyboru kilkadziesiąt modeli, a model przytoczony przez Pana to jeden z najpopularniejszych na rynku.

  18. karol pisze:

    Panie Krzysztofie, mam pytanie ale trochę off topic. Szukam aktualnego tematu odnośnie płyt indukcyjnych. Czy posiada Pan jakieś doświadczenie/sugestie które płyty są warte uwagi a które raczej omijać? Cena maks do 1500 tys.
    Pozdrawiam

    • karol pisze:

      1500 PLN:)

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Warto brać płyty z 4 sterownikami: Whirlpool, Electrolux – wszystkie modele ze sterowaniem slajderowym, Amica – modele z symbolem „S4” w nazwie.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Odradzam Samsunga, Candy i Beko. Bosch/Siemens ma dobre plyty, ale z 1 slajderem. Moc pod siłę to 7,2 do 7,4 kW – nie mniej.

        • karol pisze:

          Bardzo dziękuję za informację, to już trochę zawęzi moje poszukiwania chodź i tak wybór jest baardzo duży. Samej Amici są 4 modele 🙂

        • Marcin H. pisze:

          Panie Krzysztofie, zastanawiam się nad poniższymi trzema płytami indukcyjnymi, proszę o pomoc w naprowadzeniu na sensowny model:
          Electrolux Slim-fit EIT61443B
          Electrolux EHI6540FHK
          Bosch PIE631FB1E
          Z tego co wyczytałem to Electroluxy mają tendencję do rysowania się. Czy to „przypadłość” płyt tej marki czy po prostu trzeba się z tym liczyć?

  19. M. pisze:

    Witam,
    Szukając odpowiedniego piekarnika, moją uwagę zwrócił model Amica EB81064BA+ Integra ( chłodzenie obudowy, bajery typu różen i termosonda),lecz czytając Pana artykuł zaczęłam obawiać się o awaryjność panelu dotykowego. Pozostałe modele Amiki nie mają chłodzenia obudowy… Czy ewentualnie może Pan coś doradzić?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Praktycznie wszystkie modele Amica z serii IN i Integra posiadają chłodzoną obudowę – nie wiem skąd czerpiesz takie informacje, że tylko 1 model to ma… Elektronika w tych modelach jest funkcjonalna i prosta, produkowana od prawie 10 lat, więc w sieci jest sporo informacji na jej temat. Czasem potrafi się zaciąć, ale zdarza się to bardzo rzadko. Z tego modelu na pewno będziesz zadowolony/a.

  20. Karola_Maria pisze:

    Co powiecie na piekarnik z systemem Dual Cook firmy Samsung. O taki: www.kupino.pl/gazet…g/strona-2. Cena chyba całkiem przystępna, ale zastanawia mnie czy to w ogóle działa. Reklamują cuda wianki, że aromaty potraw się nie mieszają itp., ale czy ktoś z Was ma i może mi coś na ten temat powiedzieć? Nie chciałabym kupić drogiego piekarnika, który będzie działał jak pół ceny tańszy. Z góry dzięki za wszelkie uwagi.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Wystarczy pójść do sklepu i zobaczyć jak kiepsko jest ten piekarnik wykonany, jak skomplikowane są pod względem budowy drzwi – umycie szyb wewnętrznych wymaga odkręcenia wielu śrub. Na dodatek w większości modeli nie ma podświetlenia sensorów – ciężko coś zobaczyć na tym panelu. A co do dual cooka to sprawdzi Pani dlaczego nikt poza nimi i ich papugami z Beko nie robi czegoś takiego… żadna duża firma jak Bosch, Siemens, Electrolux, Whirlpool – nikt nie robi tego typu piekarników z wiadomych powodów – to nie ma sensu w tak małych komorach, bez prawdziwego dzielenia i uszczelnienia. Jedyną zaletą jest ich wygląd – są naprawdę ładne.

  21. Magus pisze:

    Witam! Poszukuję piekarnika do zabudowy, ale obecnie jest tyle modeli na rynku, że ciężko ogarnąć :(. Mam budżet ok. 1500zł (gdyby było coś fajnego za 1600 – rozważę). Zależy mi na zimnej szybie, blokadzie przycisków i najlepiej drzwiczek również. Mam małe dzieciątko i nie chcę pozwolić sobie na tragedię w domu ;). Dodatkowo fajnie, gdyby piekarnik miał grzanie od dołu. O oczywistości, jak termoobieg nie piszę, liczę, że w tej cenie ma tą funkcję już każdy z nich. Co by mi Pan zaproponował? Przejrzałam już dziesiątki piekarników i jedyne, co wiem, to, że mam mętlik w głowie.

    • Magus pisze:

      Może jeszcze dodam, że mam zagwozdkę między Amicą i Beko. Właściwie chyba tylko te dwie marki wchodzą w grę. Lubię też różne udogodnienia, więc jeśli będzie więcej funkcji za rozsądną cenę – nie wzgardzę. Nie chcę, by był zbyt mały, więc chyba te 65l to minimum, cichy domyk. Ważne, żeby był solidny, nie chcę za chwilę go reklamować. Fajnie, by podświetlenie było bez przerwy, nie chcę podchodzić do piekarnika, by sprawdzić, jak wygląda potrawa. Może jest mi Pan w stanie polecić coś dla mnie 😀 Czy tylko seria probaby z Amica’i wchodzi w grę? Czy może jeszcze są jakieś piekarniki warte uwagi..

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Dokładnie tak jak Pani pisze, wszystkie wymagania spelnia seria Probaby z firmy Amica. W tej serii każdy model będzie ok. W Beko będziemy mieć ten wyłącznik oświetlenia.

      • Krzysztof Kuikowski pisze:

        Jeśli chcesz piekarnik z delikatnym domykiem to Bosch i Amica – w tych firmach działa on idealnie. W Beko delikatny domyk to niefajny żart, działa tylko gdy sama delikatnie domkniesz piekarnik…. W Boschu polecam serię 8, a w Amice całą serię IN i poszczególne modele z serii Integra mające w nazwię wyraz „Soft”.

    • Milcia pisze:

      Witam stoję przed zakupem piekarnika a kopletnie nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę. Wiem tyle że ma być czarny i w kwocie do 1500 zl. Pomocy 😊

      • Krzysztof Kuikowski pisze:

        Do 1500 zł masz wiele fajnych modeli z pokrętłami z firm Gorenje, Amica i kilka podstawowych piekarników z elektroniką z firm: Beko, Whirlpool. W Gorenje fajnie wypadają modele z serii Simplicity (BO75SY2B), w Amice serie IN i Integra (EB521BA+IN, EB8562B, EB422VB IN), w Beko model BIM24400BCS, a w Whirlpoolu model AKZ96230NB. Pod względem funkcjonalności i jakości najlepiej wypadają te 2 pierwsze firmy – mniej elektroniki – podziałają dłużej, a jak coś się zepsuje to kosztuje grosze.

  22. Sinkoplex pisze:

    Fajne są teraz te wszystkie funkcje w piekarnikach. Marzy mi się taki.

  23. Iva pisze:

    Witam, proszęo opinie na temat piekarnika amica EB511BA+IN pyroliza. Zastanawiam się nad zakupem. Biorę również pod uwagę Samsunga NV66M3531BB. Sporo piekę i gotuje. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To są urzadzeurz zupełnie innej klasy. Ten Samsung jest przedstawicielem najnizszej serii tego producenta, a Amica najwysznaj. Amica jest lepiej wykonana, ma delikatny domyk, szerszy zakres temperatur, pyrolizę, drabinki, a ten Samsung ma wytloczenia, wolno się nagrzewa, front to emaliowana blacha i na dodatek nie posiada delikatnego domyku… Amica wypala się w 500 stopniach – fajna funkcja.

  24. Grzegorz pisze:

    witam.
    A ja szukam taniego piekarnika do zabudowy ( miałem mastercooka mf-830x – niestety nie ma już części do niego – np dolnej grzałki ) z termoobiegiem, sygnałem że sie nagrzał , szybkim nagrzewem . co Pani poleca? beko? amica? samsung ?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Większość piekarników sygnalizuje diodą osiągnięcie temperatury – nie „pikają”. Jeśli chcemy piekarnik, który powie nam kiedy się nagrzeje do zadanej temperatury i będzie pikać, to trzeba zakupić coś z programatorem tekstowym, a najlepiej obrazkowym: Amica EB81064BA+ Integra (występuje jeszcze w bieli i inoxie), piekarniki 8 serii Boscha z 3 wyświetlaczami, Electrolux powyżej 1900 zł.

  25. Krzysztof pisze:

    Widzę, że Amica jest (przynajmniej na tym forum) niekwestionowanym liderem średniej półki. Z innych miejsc wyczytałem, że spotykano się u nich z kilkoma wadami: niedoróbkami technicznymi, odklejanymi listwami i długim czasem początkowego wypalania.

    Mimo to zastanawiamy się nad serią Intergra, między EB8552, a EB8562 SOFT. Z tego co czytam, to pierwszy z modeli ma przewagę: zarówno termoobieg jak i funkcję katalizy. Czy Amica posiada w podobnej cenie jakies inne, godne rozważenia modele?

    Dziękuję za opinię i serdecznie pozdrawiam

    • Krzysztof pisze:

      Dodatkowe pytanie: Czy piekarniki z funkcją katalizy po pozbyciu się wkładu będą funkcjonowaly jak normalne? Tzn będzie mozna w nich czyścić scianki parowo i za pomocą detegrntow?

      • Krzysztof Kuikowski pisze:

        Czytanie opinii „użytkowników” w sieci ma nie wiele sensu… połowa z nich to hejt konkurencji, a druga połowa to psalmy pochwalne producenta… Amica kiedyś miała problemy z pękającym szkłem – problem dawno rozwiązany. Nigdy nie słyszałem o odklejających się listwach – problem ten dotyczy głównie Boscha/Siemensa. Wypalanie każdego piekarnika wygląda tak samo. Co do modeli EB8552 i EB8562 Soft to różnice są tylko w kwestii samoczyszczenia i delikatnego domyku. 1 model posiada katalizę, a drugi czyszczenie parowe. 2 model dodatkowo ma cichy domyk drzwi.Oba posiadają te same funkcje, w tym termoobieg. W kwestii katalizy, nie powinno używać się piekarnika bez wkładu katalicznego (same wkłady są tanie, więc można dokupić jest za grosze).

        • Krzysztof pisze:

          Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Życzę spokojnego dnia!

        • tut pisze:

          A ja właśnie dziś oddałem, po odpakowaniu, model Amica EB533BA+ IN Steam. Z wyglądu fajny i chyba dobru, ale drzwi NIE DAŁO SIĘ wyrównać tak, żeby pozioma szpara między górną krawędzią drzwi, a dolną krawędzią panelu z ekranem/programatorem była taka sama po lewej i po prawej. Po dokładnych oględzinach stwierdziłem, że panel z programatorem został krzywo przykręcony. Mogłem przewiercić otwory od tyłu i ustawić go prosto, ale chyba nie o to chodzi, żebym wiercił rozkręcał i skręcał sprzęt, który właśnie został kupiony za 2,5 tysiąca złotych. Nie wiem czy ten egzemplarz był taki czy Amica tak „krzywo”, niedbale składa sprzęt> być może kupię jeszcze raz ten sam model, tylko w innym sklepie, czy po prostu kupię inny.

          • jedzieeemy pisze:

            Niestety zawinił czynnik ludzki… Do czasu pełnej automatyzacji produkcji i kontroli jakości, średnio 7% sprzętu AGD wychodzi z fabryk z jakimiś niedociągnięciami. Radzę wymienić na inną sztukę i powinno być ok. Sam piekarnik jest ok, choć osobiście dokupiłbym do niego przynajmniej 1 komplet prowadnic teleskopowych. Warto też pamiętać, że w przypadku mniejszych niedociągnięć, każdy zawias piekarnika można podnieść lub obniżyć śrubą pod zawiasem – choć faktycznie niweluje to tylko niewielkie niedociągnięcia.

          • karol pisze:

            Panie Krzysztofie, jednak decydujemy się na serie 4763.. i teraz pytanie, może Pan mógłby pomóc, czym się różnią wymienione modele: ED47639BA; ED47638BA; ED47637BA, na stronie Amici w porównaniu różnic nic się nie wyświetla. Biuro obsługi póki co milczy w tym temacie.

            i pytanie off topic, jakie jest Pana zdanie o lodówce lg GBB60MCFFS, żona straszenie się „uwzięła” na ten model i chce go do nowej kuchni 🙂

            Pozdrawiam

  26. doom pisze:

    Witam, w modelu EB7542 Pyro max. temperatura pieczenia to 250stopni, jak Pan sądzi czy jest to wystarczające? Proszę również o opinię jak ocenia Pan piekarniki Amica (jeśli chodzi o awaryjność oraz wykonanie) na tle innych marek.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      250 stopni to standard, więc do większości zastosowań będzie wystarczające. Jeśli jesteś fanem pieczenia pizzy to raczej poszukałbym modeli z wyższą max temperaturą (300-320 stopni) + kamień do pizzy. Amica piekarniki produkuje u siebie, więc ich jakość jest po prostu dobra. Pod względem bezawaryjności są w czołówce producentów AGD, lecz teraz i tak te wszystkie sprzęty są na max 5-7 lat.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Do normalnych zastosować 250 stopni jest ok. Jedynie dla miłośników pieczenia pizzy będzie słabo. Jeśli chodzi o Amicę to polecam serie Integra (najlepszy stosunek cena/jakość) i serię IN – świetny design. Jeśli chodzi o modele to EB7542 Pyro Integra, EB853BA+ IN PYROLIZA – najciekawsze modele tego producenta z pyrolizą. W kwestii porównania do innych marek to uważam, że Amica jest pozycjonowana powyżej Whirlpoola, Candy, Gorenje, Samsunga, lecz na równi z Electroluxem, Boschem, czy Beko.

  27. K. pisze:

    Witam, zwracam się z pytaniem czy piekarnik z pyrolizą może stać w słupku koło wolnostojącej lodówki? Dziękuję!

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nie powinien – pyroliza to nagrzew do prawie 500 stopni – zwykła płyta 20mm to za mało. Płytę pomiędzy zawsze można dodatkowo odizolować.

  28. doom pisze:

    Poszukuję piekarnika średniej wielkości z funkcją pyrolizy. Rozważam model ELECTROLUX EZC2430AOX (pojemność 57l) lub jakaś Amica do 66litrów. Czy może Pan coś polecić?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Podany model Electroluxa jest słabo wykonany (plastikowe pokrętła wyglądają tandetnie, a zawias chodzi bardzo topornie. Electrolux ma dobre piekarniki, ale od 1900 zł. Jeśli chodzi o Amicę to polecam serie Integra. Co do konkretnych modeli w kolorze srebrnym to z tańszych EB8562 integra Soft 1150 zł (2 prowadnice, rożen obrotowy, czyszczenie parowe i cichy domyk), EB8552 Integra 1198 zł (2 prowadnice, rożen obrotowy, kataliza), EB7542 pyro 1499 zł (2 prowadnice, pyroliza), EB7654A+ Integra Soft 1399 zł (1 prowadnica, kataliza, cichy domyk, szerszy zakres temperatur 30-280, termostat elektroniczny, lepszy wyświetlacz). Z droższych to model EB81064A+ Integra 1699 zł – piekarnik z najlepszym programatorem obrazkowym do 2800 zł – masa funkcji.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Ten Electrolux jest bardzo mały i słabo wykonany (nadruki na pokrętłach ścierają się, goła blacha). Amicę polecam w serii Integra – najciekawsze modele to:
      EB8562 Integra Soft – 1149 zł – 2 prowadnice, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy, delikatny domyk.
      EB8552 Integra – 1198 zł – 2 prowadnice, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy i kataliza.
      EB7654A+ Integra Soft – 1398 zł – 1 prowadnica, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy, delikatny domyk, kataliza i programator elektroniczny z temperaturą 30-280 stopni.
      EB81064A+ Integra – 4 calowy programator z masą programów automatycznych, 2 prowadnicami, termosondą, rożnem obrotowym i szerokim zakresem temperatur 30-280.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Jeśli z pyrolizą to model EB7542 Pyro – 1499 zł – 2 prowadnice i pyroliza.

  29. Ewcik pisze:

    Właśnie chodzi mam o modele bez pokrętłem (mamy w domu małego pomocnika który obawiam się że zaraz je rozpracuje). Dlaczego uważa Pan że programy automatyczne są mało przydatne?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      We wszystkich piekarnikach z serii IN można zablokować dzialanie programatora i pokręteł. Każdy z nas ma swoje sprawdzone przepisy, a w każdym z nich mamy informację ile czasu, na jakiej nastawie i jakiej temperaturze piec. Programy automatyczne działają na bazie założeń, więc nie dostosuja się do naszych przepisów. Programy automatyczne swietnie sprawdzają się w urządzeniach z termosondą i w programatorach obrazkowych np: EB81064BA+IN lub EB944BA+IN. Osobiście polecam ten 1 – w cenie 1700 zł otrzymujemy wygodny 4 calowy wyświetlacz, automatykę wagową, możliwość dodania 10 własnych programow, rożen obrotowy, termosondę, szklaną tacę, podwójne oswietlenie halogenowe. Jedyne czego tu nie ma to delikatnego domyku.

  30. Ewcik pisze:

    My zastanawiamy się nad amica EB7333BA+IN może nam Pan coś więcej powiedzieć i czy warto

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Jeden z tanszych piekarnikow z programatorem tekstowym. Obsluga jest dosc przeciętna. Osobiście preferuje modele z pokretlami w serii IN – np model EB521BA+IN. Funkcje te same z wyjatkiem programow automatycznych, ktore i tak są malo przydatne.

  31. Joanna pisze:

    Dziękuję za ten poradnik, w końcu znalazłam obiektywną ocenę funkcji i producentów. Już od dłuższego czasu szukam piekarnika i nie jest łatwo, w każdym sklepie polecają zupełnie co innego. Już mam mętlik w głowie i mimowolnie zagłębiam się coraz bardziej w opisy i specyfikacje, doszukując się, które funkcje będą najlepsze. Ostatnio znalazłam bardzo fajny piekarnik z Beko, z pyrolizą, w przyzwoitej cenie. Dobrze, że sprzedawca w sklepie był na tyle uczciwy, że uświadomił mi, że owszem cena jest atrakcyjna i pyroliza jest najlepszym sposobem czyszczenia, ale producent dołożył tę funkcję kosztem „prawdziwego” termoobiegu. I tu mam zagwozdkę, bo nie rozumiem, to termoobieg to nie jest to samo w każdym produkcie? W wyżej wspomnianym Beko, chodziło o to, że te grzałki były takie, że mimo wentylatora potrawy mogły się przypalać z zewnątrz, a w środku dalej być surowe. I podobno jest tak, że grzałki powinny za wentylatorem, bo to jest najlepsza opcja. Proszę o słowa otuchy 😉 i jakąś radę, czy serio ten rodzaj termoobiegu jest tak ważny?
    Pozdrawiam 🙂

    • jedzieeemy pisze:

      Wszystkie modele Beko z pyrolizą posiadają termoobieg. Co do pyrolizy to faktycznie jest to skuteczna funkcja czyszczenia, lecz ma swoje wady. Najlepsze piekarniki z pyrolizą robi Amica i Bosch – są najlepiej wykonane, nie mają plastikowych elementów w drzwiach jak Beko czy Electrolux i są dobrze wyposażone (najczęściej 2 prowadnice).

      • Joanna pisze:

        Sprzedawca zwrócił mi uwagę, że według niego coś jest nie tak i niestety potwierdzenie swoich przypuszczeń otrzymał i od przedstawiciela Beko, jak również bezpośrednio od producenta (nie, nie wciskał mi kitu, rozmawialiśmy z nimi razem – serio są jeszcze uczciwi ludzie). Chodzi dokładnie o to, że termoobieg mają piekarniki z serie BIM, a ten o którym wspominam, jest z serii BIE co oznacza właśnie, że nie ma prawdziwego termoobiegu. Jak już pisałam, baaaardzo wgryzłam się w temat 🙂 Niech to będzie nauczka dla wszystkich czytających ten poradnik, bo mimo, że nawet na oficjalnej stronie producenta przy tym modelu jest informacja o termoobiegu, to w bezpośredniej rozmowie okazało się, że owszem jest, ale nie taki jak nam się wydaje 😉

        Dziękuję za odpowiedź, w międzyczasie dokonałam zakupu i faktycznie nie skupiałam się na sposobie czyszczenia. Chciałam coś fajnie wyposażonego, w przystępnej cenie i żeby za chwilę się nie zepsuł i dobrze jakby miał blokadę drzwiczek lub przycisków (mam małe dzieci). Długo przeglądałam i w końcu jest, w naszej kuchni zamieszkał piekarnik Amica EB8564B ProBaby.
        Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Piekarniki Serii BIE zostały w większości wycofane z rynku. Zostały już tylko modele w cenie ok. 800 zł, a tu brak termoobiegu jest normą. Jedyny droży model z serii BIE, który jeszcze jest dostępny to BIE22400XP i faktycznie nie ma prawdziwego termoobiegu.
          A jak tam radzi sobie Amica w kuchni?

          • Joanna pisze:

            Amica sprawdza się super. Moje najmłodsze dziecko nie raz podchodzi jak coś się piecze, próbuje ciągnąć za uchwyt, czy dotyka szyby piekarnika, a tu niespodzianka – NIC SIĘ NIE DZIEJE. Drzwiczki się nie otwierają, a szyba nie parzy, uwielbiam te funkcje.
            Do tej pory znalazłam tylko jedną wadę – kształt uchwytu drzwiczek. Niestety jest on z ostrymi kantami po bokach. Piekarnik jest dedykowany dla rodzin z dziećmi (seria ProBaby), ale akurat w tym przypadku nie pomyśleli, że dzieci nie zawsze są na tyle ostrożne i już kilka guzów mamy na koncie 😉 Na razie założyłam nakładki, takie jak na rogi stołu, i czekamy, aż maluch podrośnie. Tak czy siak, piekarnik polecam. Ma tyle zalet, że na pewno wybrałabym go ponownie.

  32. myszka pisze:

    Ja sama nie wiem jaki już piekarnik kupić. Od dłuższego czasu szukam ciekawych ofert i jest ich tyle że ciężko się zdecydować. Zastanawiam się nad piekarnikiem Candy takim nowoczesnym on się nazywa Watch-Touch . Czytałam parametry piekarnika i jego funkcje akurat spełniają moje oczekiwania. Może ten akurat będzie dobrym wyborem hmm… co myślisz ?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Pani Moniko, naprawdę nie wypada podszywać się pod osobę zainteresowaną zakupem AGD pod każdym poradnikiem, czy topką i sugerowanie „urządzeń” Candy. Zmiana nicku z miśka na mszyka po 2 minutach też raczej nie pomoże 😉 Sprzęt tej marki nie należy do polecanych, a model który Pani przywołuje to tylko ciekawostka (19 calowy tablet w drzwiach). 6500 zł można spożytkować znacznie lepiej, np kupując jeden z wyższych modeli piekarników Bosch/Siemens, Amica, Electrolux, czy Beko i zostanie jeszcze na dobre wakacje All Inclusive, dla 2 osób, w Grecji…

  33. Jerzy pisze:

    Co sądzicie o Amica EB8562B INTEGRA? Zależy mi na tradycyjnych pokrętłach, chłodnym froncie, łatwym czyszczeniu – ale nie jest to warunek konieczny. Może jakieś inne, tańsze modele tego producenta?

    Ps. Czy Amica produkuje piekarniki w Polsce?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Tak, Amica produkuje piekarniki w Polsce. Model EB8562B to świetny wybór – 2 prowadnice, rożen obrotowy, zimny front, szybki nagrzew 4 min do 150 stopni, łatwy demontaż szyb do mycia, czyszczenie parowe, chowane, tłoczone i podświetlane pokrętła. W cenie 1300 zł nie ma nic lepszego.

Dodaj komentarz


reklama