, Kuchnie i piekarniki TOP, rankingi

Najlepsze płyty ceramiczne. TOP-10 (jesień 2021)

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

79 odpowiedzi na “Najlepsze płyty ceramiczne. TOP-10 (jesień 2021)”

  1. Jarek pisze:

    Dzień dobry
    Proszę doradzić sprzęt AGD pod zabudowę kuchenną w sklepie polecili Whirlpool piekarnik – W60M44S1PBSS
    Mikrofala – W6MD440
    Zmywarka – WlO3P33PL
    Płyta – WF S8865 NE
    Pralka – W7X W845WB EE
    Okap wyspowy prostokąt ?
    Czy to dobry sprzęt niechcemy przepłacać już widzę że mikrofala jest droga a my tylko korzystamy z podgrzewacza

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Fajny zestawik, choć mam wątpliwości co do tej nowej serii pralek Whirlpoola – niby ciche, niby mają napędy bezpośrednie, ale wykonanie takie sobie – jednak w tej kategorii lepsze jest LG.

  2. Krzysztof pisze:

    Dziękuję. Zakup zrobiony. 🙂

  3. Krzysztof pisze:

    Bosch PKE611FP1E
    BOSCH PKF651FP1E
    Nie bardzo wiem, czym się różnią. A w ogóle co na dzień dzisiejszy Pan by polecił z płyt ceramicznych?

  4. Beata pisze:

    Którą z płyt ceramicznych by Pan polecił do zwykłej instalacji jednofazowej?

  5. Beata pisze:

    Panie Krzysztofie
    Bardzo proszę o wskazanie płyty ceramicznej do 60 cm, którą można podłączyć do zwykłej instalacji 220V , 25A, 3,5 kW, 1 fazowy.

  6. Anna pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzysztofie mam problem z wyborem płyty(myślę o elęktrycznej) a prawie wszyscy kupują indukcję. co by pan polecił?Znajomi mają indukcję i będą zmieniać twierdzą,że im się pogorszyło zdrowie.O co chodzi z ty szlifem,ramką i bez szlifu przy brzegach i z czym by Pan wybrał.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zwalanie pogorszenia zdrowia na indukcję to foliarstwo do kwadratu… Nie ma żadnych badań potwierdzających szkodliwość indukcji dla zdrowia. Indukcja generuje pole elektromagnetyczne, tak samo jak routery, telefony, TV, laptopy, mikrofalówki i wiele innych urządzeń, lecz w przeciwieństwie do wymienionych, nie używamy jej cały czas, tylko 1-2h dziennie i nie stoimy nad nią bezpośrednio przez cały czas.
      A co do samej technologii to osobiście wolę płyty gazowe od indukcyjnych, a to z uwagi na zjawisko gotowania na wolnym ogniu, prostotę, niższą cenę zakupu, mniejszy koszt eksploatacji i dłuższą żywotność. Indukcje wszyscy kupują bo taką mamy teraz modę i w nowym budownictwie nie robi się już przyłączony gazowych.

  7. Peres pisze:

    Witam
    Mam pytanie czy do płyty ELECTROLUX EHF46547XK można podłączyć prąd trójfazowy ?

  8. Wojtek pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o fachową radę.
    Szukam szerokiej płyty elektrycznej, nie indukcyjnej. Udało mi się znaleźć następujące płyty:
    1. AEG HK955070XB
    2. AMICA PC7511FT
    3. SMEG P875AO
    4 SIEMENS ET875LMP1D
    5. TEKA TR 951
    Którą można polecić i czy jest jeszcze jakaś do rozważenia? Może coś przeoczyłem. Potrzebuję szerokiej płyty żeby można było spokojnie korzystać z kilku palników na raz. Żeby nie spadała moc.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model AEG najlepszy, potem Teka pod względem rozstawu pól, a na 3 miejscu Siemens. Reszta słaba.

      • Wojtek pisze:

        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        A jaki dobrać do tego okap?
        Okap do zabudowy. Wielkość nas nie ogranicza. Może być duży. Ale najlepiej tani 🙂 Będzie podpięty do komina. Jeśli się da to czarny, jeśli nie to trudno.
        Kuchnia ma ok 16 metrów i jest otwarta na jadalnię o tej samej wielkości.
        Dobrze jakby na pierwszym poziomi sobie w miarę radził bo ze względu na hałas nigdy nie używam okapu na wyższym.
        Dziękuję i pozdrawiam.

        • Wojtek pisze:

          Dodam jeszcze, że nie zależy mi na żadnych bajerach typu automatyczne włączanie okapu, machanie do niego ręką itp. może mieć po prostu guzik do włączenia i żeby dobrze wyciągał.

          • Wojtek pisze:

            Panie Krzysztofie, mam dylemat co do płyty AEG i TEKA o których pisaliśmy wyżej. Bo wybiorę jedną z nich. Tylko pytanie czy rzeczywiście warto dopłacić ponad 800zł do AEG czy ta Teka jest spoko?
            Są jakieś znaczące różnice między nimi?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Ta Teka też jest spoko, choć wolę sterowanie z AEG.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Pod te płyty celowałbym w okapy powyżej 80 cm szerokości. Dobry i niedrogi model ma Amica, a z większą wydajnością Toflesz, Globalo i VDB.

  9. Płyta pisze:

    Panie Krzysztofie, potrzebuję kupić płytę ceramiczną – to już zdecydowaliśmy.
    Electrolux lub Bosch (chociaż z Boscha na razie nic sensownego nie wpadło mi w oko)
    Sterowanie 4 pól – każde osobno
    Raczej zdecydujemy się na płytę z ramką, ale nad tym się jeszcze wahamy.
    Na tą chwilę znaleźliśmy takie modele:
    1. Electrolux EHF46547XK
    2. Electrolux EHF6342XOK
    3. Electrolux EHF16240XK
    4. Electrolux EHF6547FXK
    5. Electrolux EHF6343FOK
    Proszę powiedzieć którą z nich Pan poleci (najlepiej – którą z ramką i którą bez ramki) + lub jakąś spoza tej listy?
    – czy każda z płyt ma zabezpieczenie dla dzieci?
    Pozdrawiam

  10. Krzysztof pisze:

    przepraszam jeszcze jedno: która jest najcichsza? czy są takie porównania?

  11. Krzysztof pisze:

    Witam,
    a więc szybko:
    wymieniam płytę ceramiczną (wysłużoną) ale na jaką?
    indukcyjne podobno hałasują (z tego powodu wymieniałem lodówkę i czajnik) i wymagają nowych garnków;
    ceramiczne – dużo biorą prądu; długo grzeją?
    może dziwaczę, ale będę z tym mieszkał;
    kuchnia dla dwojga, bez ekstra gotowania;
    budżet – damy radę;
    dziękuję i pozdrawiam
    też Krzysztof

  12. Magdalena pisze:

    stałam się posiadaczką płyty ceramicznej Electrolux EHF46547XK i mam pytanie – gotowanie, takie że widać że coś pyka dopiero przy ustawieniu mocy grzania na 11. trochę mnie zdziwiło też, bo w instrukcji jest napisane, że makaron gotować przy ustawieniu mocy na 14, a to największa moc. Przy dotychczasowej płycie (Bosch) w skali 0-9 – moc grzania 2 wystarczała, żeby potrawa się wolno gotowała. Tu przy dwójce proces gotowania w ogóle nie zachodzi. Już się zaczynam zastanawiać, czy to kwestia podłączenia (mam prąd trójfazowy), czy po prostu ten typ tak ma. Będę wdzięczna za podpowiedzi

  13. Małgorzata pisze:

    Szanowny panie Krzysztofie.
    Od niedawna stałam się posiadaczką rozrusznika serca i niestety muszę wymienić moją ukochaną płytę indukcyjną na ceramiczną. Miałam już w przeszłości płytę ceramiczną i głównym problemem było dla mnie długie przygotowywanie niektórych potraw np. naleśniki smażyłam blisko godzinę, co na płycie indukcyjnej zajmuje kilkanaście minut. Poza tym nie miała automatyczne wyłączania gotujących się potraw po zaprogramowanym czasie. Jaką płytę wybrać?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A jest Pani pewna, że musi Pani zmieniać? Na szkoleniach producentów AGD, zawsze mówiono nam, że nowoczesne rozruszniki pracują w innych częstotliwościach niż indukcje, więc nie zagrażają życiu.
      Z ceramicznych brałbym Electroluxa z polem rozszerzanym.

  14. Magdalena pisze:

    czym się różnią płyty ze zdjęć 1 i 6 bo wyglądają identycznie?

  15. Agdmaniak!123 pisze:

    Dzień dobry, super że Pan jest. Juz bardzo dużo dzięki Panu wybrałam, została mi tylko płyta i tu bardzo proszę o pomoc we wskazaniu, które spełniają moje wymagania:
    80 cm
    bez szlify
    nie indukcja
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za juz i na zapas

  16. 56radek1 pisze:

    Zapomniałem o najważniejszym : Zmywarka (do zabudowy). Czy wg Pana Elektrolux w tym temacie też coś ma ciekawego? Najważniejsze, żeby można myć na pół wsadu. Ślubu z Elektoluxem nie brałem ,ale mam lodówkę i odkurzacz tej marki i jestem zadowolony. Lodówka to osobny temat, ale gdyby mógł Pan coś polecić to byłbym wdzięczny. Oczywiście też do zabudowy – wysokość do 2m i przede wszystkim żeby nie była tak głośna jak kiedyś Mińsk 16. Miała 3 szuflady w zamrażarce a w chłodziarce takie koszyczki poziome na butelki z wodą. Czy wg Pana jest możliwość skompletowania tego wszystkiego pod Elektroluxem czy też dać sobie spokój z sentymentem do tej firmy i brać to co najlepsze w danej kategorii. serdecznie pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Aktualnie chłodnictwo Electroluxa to nie to samo co kiedyś – raczej omijałbym szerokim łukiem. Lodówki do zabudowy mają standardowo 177 cm wysokości i tu jest spory wybór (polecam Gorenje i Samsunga). Jeśli ma to być coś wyższego to największe modele ma Whirlpool i Beko – 193 cm. Co do zmywarki to połowa wsadu nic Panu nie daje – urojona oszczędność, a duża szansa na niedomycie – zmywarka załadowana w połowie? Uruchomić normalnie w trybie auto – sama ogranie temat bo ma czujnik mętności wody. Electrolux ma sporo dobrych modeli z 4 lub 6 na początku nazwy.

  17. 56radek1 pisze:

    Witam. Urządzam od podstaw kuchnię. Proszę o radę co wybrać w temacie (wszystko do zabudowy): Piekarnik; Kuchenka mikrofalowa, płyta ceramiczna (ok 978zł). Generalnie jestem zwolennikiem Elektroluxa i taką płytę ceramiczną wybrałem. Ale zostaje jeszcze piekarnik – nie musi być z funkcją pary i kuchenka mikrofalowa – chciałbym żeby można czas nastawiać ręcznie poprzez klawiaturę numeryczną (tak się przyzwyczaiłem) Kasa jaką dysponuję to około 5 tyś na te trzy rzeczy. Pozdrawiam gorąco Radek

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      No to prosta sprawa. Płyta już wybrana, piekarnik brać z Electroluxa z 7 lub 8 w nazwie i pasującą do tego mikrofalówkę z tej samej firmy.

  18. Kasia pisze:

    Dziękuję za szczerą odpowiedź :-), jednak pozostanę przy swoim wyborze, pozdrawiam

  19. Kasia pisze:

    Nie znalazłam żadnego elektroluxa 5 polowego, cena chyba dla płyty 4 polowej?
    Znalazłam jeszcze taką z Teki TR 951 . Czy mógłby Pan podzielić się opinią o niej?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie znam tej płyty i przyznam, że od dawna nie interesowałem się płytami ceramicznymi bo to martwa kategoria sprzętowa – nikt już ich nie kupuje, bo to przestarzała technologia.

      • Elżbieta pisze:

        Nie martwa, tylko świadomie wypierana przez niektórych producentów i handlowców. A szkoda, bo ma swoje zalety. I wcale nie ma problemu z jej konserwacją. Mam 21letnią płytę i naprawdę nie jest zniszczona. Nie szuram po niej ciężkimi garami , a mam Zeptery. Czyszczę na gorąco w przenośni i dosłownie , jak coś mi chlapnie. i błyszczy jak nowa!

        • Kasia pisze:

          mam podobne doświadczenia, dlatego chcę pozostać przy płycie ceramicznej, Obecnie użytkuję Zanussi, też od blisko 20 lat.Zgadzam się, że mycie to nie problem, bez porównania łatwiejsze niż mycie płyty gazowej, a tylko nieznacznie gorsze niż mycie indukcji. Z indukcji korzystałam w wersji turystycznej (ze sklepu na L), więc jakieś porównanie mam. Na pewno jest to produkt jakościowo znacznie odbiegający od markowych, ale idea działania ta sama. Irytuje mnie w niej hałas i taktowanie płyty przy próbie utrzymania temperatury.- tego problemu nie ma przy gazie i przy płycie ceramicznej.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          No tak, podobnie jak kuchnie na węgiel, telegrafy i parowozy…

  20. Kasia pisze:

    Witam serdecznie, poszukuję płyty ceramicznej z pięcioma polami, szerokość najlepiej min 80 cm. Budżet do 2500, ale może być nieco więcej. Główne kryterium to jakość, funkcjonalność no i te pięć pół, co jest chyba największym wyzwaniem. Jedyna płyta jaką widzę jest z Amici – wolałabym jednak jakiś wybór. Czy jest jeszcze coś innego na rynku?

  21. Marta pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie. Poszukuję płyty ceramicznej w kolorze białym. Do wyboru są tylko te.
    CANDY CH64CCW
    BOSCH PKE652CA1E
    GORENJE ECT648ORAW
    AMICA PI6108PLU – choć ta wyświetla się jako ceramiczna/indukcyjna, więc nie rozumiem. Muszę kupić specjalne garnki?
    Czy może jednak lepiej dopłacić i wziąć indukcję? Martwi mnie ta ich awaryjność. 🙁

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zwykłe płyty ceramiczne to przeżytek – brałbym tylko indukcje.

      • Marta pisze:

        Dziękuję! Wybrana z drugiego zestawienia EIV63440BW . 🙂

      • Elżbieta pisze:

        Nie zgadzam się z Panem. Ceramiczne płyty elektryczne mają nadal swoich zwolenników i niezaprzeczalne zalety. A indukcja jest świetna, ale… ma swoje wady 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wady przewyższają zalety, dlatego nikt już tego nie chce i płyty ceramiczne znikają ze sklepów i ofert producentów. Na przestrzeni 6 lat pracy w sieciach AGD sprzedałem ponad 1000 płyt indukcyjnych i na pewno nie więcej niż 30-40 płyt ceramicznych – ludzie nie są nimi zainteresowani, głównie z uwagi na prądożerność, długie czasy gotowania (w stosunku do gazu i indukcji), straty ciepła, nagrzewanie się szkła i wynikające z tego przypalenia wszystkiego co wyjdzie z garnka na płytę.

  22. Joanna pisze:

    Dzień dobry,
    Czy płyta ceramiczna jest bardziej niezawodna (rzadziej się psuje) od indukcyjnej?
    Jaką płytę ceramiczną poleca Pan do trójfazówki?
    Kolor płyty czarny. Cena do 1500 zł.

    • Joanna pisze:

      Zapomniałam dopisać: 4 pola, do szafki 60 cm, najlepiej taka aby można było zamontować równo z blatem i było łatwe sterowanie np slider’y, jakby był Booster to by było dobrze ale nie musi by.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        To prawda, że płyty ceramiczne są trwalsze od indukcyjnych, ale mają wiele wad i prawie nikt ich nie kupuje (długo gotują, nagrzewa się szkło, więc jak coś wykipi to od razu się przypala, po zakończeniu gotowania, szkło pozostaje długi gorące, itp). Osobiście nie polecam, ale jeśli nie ma innej opcji to do pełnej zabudowy brałbym AEG HK654070IB za 999 zł.

  23. Marenio pisze:

    Szanowny Panie Krzysztofie,
    To ja jeszcze poproszę o poradę dotyczącą wyboru piekarnika, mikrofali, lodówki i kuchennego wyciągu. Wszystko pod zabudowę.
    Ps: płyta już wiem jaka ?

    Dziękuję i pozdrawiam.

  24. Agnieszka pisze:

    Panie Krzysztofie, którą płytę ceramiczną wybrać spośród :
    1. Elektrolux EHF 6547 FXK
    2. Bosch PKN 651 FP1E
    3. Samsung CTR 164 NC01
    4. Elektrolux EHF 6343 FOK

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zdecydowanie 1 – najlepsze sterowanie.

      • Tom pisze:

        Witam

        Proszę o doprecyzowanie jeśli chodzi o Electrolux 6547 vs 6343, czy „najlepsze sterowanie” oznacza wyłącznie wygodę czy również trwałość takiego rozwiązania ?
        Oraz czy szkło użyte w electrolux jest trudniejsze do utrzymania w czystości w porównaniu z produktami Bosh (ceramika) ?

        Dziękuję

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          4 slidery to najwygodniejsza forma sterowania – jak w gazówce – od każdego pola osobne pokrętło. Pod względem czyszczenia jest tak samo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


reklamaml