, Kuchnie i piekarniki TOP, rankingi

Najlepsze płyty ceramiczne. TOP-10

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

48 odpowiedzi na “Najlepsze płyty ceramiczne. TOP-10”

  1. Krzysztof pisze:

    przepraszam jeszcze jedno: która jest najcichsza? czy są takie porównania?

  2. Krzysztof pisze:

    Witam,
    a więc szybko:
    wymieniam płytę ceramiczną (wysłużoną) ale na jaką?
    indukcyjne podobno hałasują (z tego powodu wymieniałem lodówkę i czajnik) i wymagają nowych garnków;
    ceramiczne – dużo biorą prądu; długo grzeją?
    może dziwaczę, ale będę z tym mieszkał;
    kuchnia dla dwojga, bez ekstra gotowania;
    budżet – damy radę;
    dziękuję i pozdrawiam
    też Krzysztof

  3. Magdalena pisze:

    stałam się posiadaczką płyty ceramicznej Electrolux EHF46547XK i mam pytanie – gotowanie, takie że widać że coś pyka dopiero przy ustawieniu mocy grzania na 11. trochę mnie zdziwiło też, bo w instrukcji jest napisane, że makaron gotować przy ustawieniu mocy na 14, a to największa moc. Przy dotychczasowej płycie (Bosch) w skali 0-9 – moc grzania 2 wystarczała, żeby potrawa się wolno gotowała. Tu przy dwójce proces gotowania w ogóle nie zachodzi. Już się zaczynam zastanawiać, czy to kwestia podłączenia (mam prąd trójfazowy), czy po prostu ten typ tak ma. Będę wdzięczna za podpowiedzi

  4. Małgorzata pisze:

    Szanowny panie Krzysztofie.
    Od niedawna stałam się posiadaczką rozrusznika serca i niestety muszę wymienić moją ukochaną płytę indukcyjną na ceramiczną. Miałam już w przeszłości płytę ceramiczną i głównym problemem było dla mnie długie przygotowywanie niektórych potraw np. naleśniki smażyłam blisko godzinę, co na płycie indukcyjnej zajmuje kilkanaście minut. Poza tym nie miała automatyczne wyłączania gotujących się potraw po zaprogramowanym czasie. Jaką płytę wybrać?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A jest Pani pewna, że musi Pani zmieniać? Na szkoleniach producentów AGD, zawsze mówiono nam, że nowoczesne rozruszniki pracują w innych częstotliwościach niż indukcje, więc nie zagrażają życiu.
      Z ceramicznych brałbym Electroluxa z polem rozszerzanym.

  5. Magdalena pisze:

    czym się różnią płyty ze zdjęć 1 i 6 bo wyglądają identycznie?

  6. Agdmaniak!123 pisze:

    Dzień dobry, super że Pan jest. Juz bardzo dużo dzięki Panu wybrałam, została mi tylko płyta i tu bardzo proszę o pomoc we wskazaniu, które spełniają moje wymagania:
    80 cm
    bez szlify
    nie indukcja
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za juz i na zapas

  7. 56radek1 pisze:

    Zapomniałem o najważniejszym : Zmywarka (do zabudowy). Czy wg Pana Elektrolux w tym temacie też coś ma ciekawego? Najważniejsze, żeby można myć na pół wsadu. Ślubu z Elektoluxem nie brałem ,ale mam lodówkę i odkurzacz tej marki i jestem zadowolony. Lodówka to osobny temat, ale gdyby mógł Pan coś polecić to byłbym wdzięczny. Oczywiście też do zabudowy – wysokość do 2m i przede wszystkim żeby nie była tak głośna jak kiedyś Mińsk 16. Miała 3 szuflady w zamrażarce a w chłodziarce takie koszyczki poziome na butelki z wodą. Czy wg Pana jest możliwość skompletowania tego wszystkiego pod Elektroluxem czy też dać sobie spokój z sentymentem do tej firmy i brać to co najlepsze w danej kategorii. serdecznie pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Aktualnie chłodnictwo Electroluxa to nie to samo co kiedyś – raczej omijałbym szerokim łukiem. Lodówki do zabudowy mają standardowo 177 cm wysokości i tu jest spory wybór (polecam Gorenje i Samsunga). Jeśli ma to być coś wyższego to największe modele ma Whirlpool i Beko – 193 cm. Co do zmywarki to połowa wsadu nic Panu nie daje – urojona oszczędność, a duża szansa na niedomycie – zmywarka załadowana w połowie? Uruchomić normalnie w trybie auto – sama ogranie temat bo ma czujnik mętności wody. Electrolux ma sporo dobrych modeli z 4 lub 6 na początku nazwy.

  8. 56radek1 pisze:

    Witam. Urządzam od podstaw kuchnię. Proszę o radę co wybrać w temacie (wszystko do zabudowy): Piekarnik; Kuchenka mikrofalowa, płyta ceramiczna (ok 978zł). Generalnie jestem zwolennikiem Elektroluxa i taką płytę ceramiczną wybrałem. Ale zostaje jeszcze piekarnik – nie musi być z funkcją pary i kuchenka mikrofalowa – chciałbym żeby można czas nastawiać ręcznie poprzez klawiaturę numeryczną (tak się przyzwyczaiłem) Kasa jaką dysponuję to około 5 tyś na te trzy rzeczy. Pozdrawiam gorąco Radek

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      No to prosta sprawa. Płyta już wybrana, piekarnik brać z Electroluxa z 7 lub 8 w nazwie i pasującą do tego mikrofalówkę z tej samej firmy.

  9. Kasia pisze:

    Dziękuję za szczerą odpowiedź :-), jednak pozostanę przy swoim wyborze, pozdrawiam

  10. Kasia pisze:

    Nie znalazłam żadnego elektroluxa 5 polowego, cena chyba dla płyty 4 polowej?
    Znalazłam jeszcze taką z Teki TR 951 . Czy mógłby Pan podzielić się opinią o niej?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie znam tej płyty i przyznam, że od dawna nie interesowałem się płytami ceramicznymi bo to martwa kategoria sprzętowa – nikt już ich nie kupuje, bo to przestarzała technologia.

      • Elżbieta pisze:

        Nie martwa, tylko świadomie wypierana przez niektórych producentów i handlowców. A szkoda, bo ma swoje zalety. I wcale nie ma problemu z jej konserwacją. Mam 21letnią płytę i naprawdę nie jest zniszczona. Nie szuram po niej ciężkimi garami , a mam Zeptery. Czyszczę na gorąco w przenośni i dosłownie , jak coś mi chlapnie. i błyszczy jak nowa!

        • Kasia pisze:

          mam podobne doświadczenia, dlatego chcę pozostać przy płycie ceramicznej, Obecnie użytkuję Zanussi, też od blisko 20 lat.Zgadzam się, że mycie to nie problem, bez porównania łatwiejsze niż mycie płyty gazowej, a tylko nieznacznie gorsze niż mycie indukcji. Z indukcji korzystałam w wersji turystycznej (ze sklepu na L), więc jakieś porównanie mam. Na pewno jest to produkt jakościowo znacznie odbiegający od markowych, ale idea działania ta sama. Irytuje mnie w niej hałas i taktowanie płyty przy próbie utrzymania temperatury.- tego problemu nie ma przy gazie i przy płycie ceramicznej.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          No tak, podobnie jak kuchnie na węgiel, telegrafy i parowozy…

  11. Kasia pisze:

    Witam serdecznie, poszukuję płyty ceramicznej z pięcioma polami, szerokość najlepiej min 80 cm. Budżet do 2500, ale może być nieco więcej. Główne kryterium to jakość, funkcjonalność no i te pięć pół, co jest chyba największym wyzwaniem. Jedyna płyta jaką widzę jest z Amici – wolałabym jednak jakiś wybór. Czy jest jeszcze coś innego na rynku?

  12. Marta pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie. Poszukuję płyty ceramicznej w kolorze białym. Do wyboru są tylko te.
    CANDY CH64CCW
    BOSCH PKE652CA1E
    GORENJE ECT648ORAW
    AMICA PI6108PLU – choć ta wyświetla się jako ceramiczna/indukcyjna, więc nie rozumiem. Muszę kupić specjalne garnki?
    Czy może jednak lepiej dopłacić i wziąć indukcję? Martwi mnie ta ich awaryjność. 🙁

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zwykłe płyty ceramiczne to przeżytek – brałbym tylko indukcje.

      • Marta pisze:

        Dziękuję! Wybrana z drugiego zestawienia EIV63440BW . 🙂

      • Elżbieta pisze:

        Nie zgadzam się z Panem. Ceramiczne płyty elektryczne mają nadal swoich zwolenników i niezaprzeczalne zalety. A indukcja jest świetna, ale… ma swoje wady 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wady przewyższają zalety, dlatego nikt już tego nie chce i płyty ceramiczne znikają ze sklepów i ofert producentów. Na przestrzeni 6 lat pracy w sieciach AGD sprzedałem ponad 1000 płyt indukcyjnych i na pewno nie więcej niż 30-40 płyt ceramicznych – ludzie nie są nimi zainteresowani, głównie z uwagi na prądożerność, długie czasy gotowania (w stosunku do gazu i indukcji), straty ciepła, nagrzewanie się szkła i wynikające z tego przypalenia wszystkiego co wyjdzie z garnka na płytę.

  13. Joanna pisze:

    Dzień dobry,
    Czy płyta ceramiczna jest bardziej niezawodna (rzadziej się psuje) od indukcyjnej?
    Jaką płytę ceramiczną poleca Pan do trójfazówki?
    Kolor płyty czarny. Cena do 1500 zł.

    • Joanna pisze:

      Zapomniałam dopisać: 4 pola, do szafki 60 cm, najlepiej taka aby można było zamontować równo z blatem i było łatwe sterowanie np slider’y, jakby był Booster to by było dobrze ale nie musi by.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        To prawda, że płyty ceramiczne są trwalsze od indukcyjnych, ale mają wiele wad i prawie nikt ich nie kupuje (długo gotują, nagrzewa się szkło, więc jak coś wykipi to od razu się przypala, po zakończeniu gotowania, szkło pozostaje długi gorące, itp). Osobiście nie polecam, ale jeśli nie ma innej opcji to do pełnej zabudowy brałbym AEG HK654070IB za 999 zł.

  14. Marenio pisze:

    Szanowny Panie Krzysztofie,
    To ja jeszcze poproszę o poradę dotyczącą wyboru piekarnika, mikrofali, lodówki i kuchennego wyciągu. Wszystko pod zabudowę.
    Ps: płyta już wiem jaka ?

    Dziękuję i pozdrawiam.

  15. Agnieszka pisze:

    Panie Krzysztofie, którą płytę ceramiczną wybrać spośród :
    1. Elektrolux EHF 6547 FXK
    2. Bosch PKN 651 FP1E
    3. Samsung CTR 164 NC01
    4. Elektrolux EHF 6343 FOK

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zdecydowanie 1 – najlepsze sterowanie.

      • Tom pisze:

        Witam

        Proszę o doprecyzowanie jeśli chodzi o Electrolux 6547 vs 6343, czy „najlepsze sterowanie” oznacza wyłącznie wygodę czy również trwałość takiego rozwiązania ?
        Oraz czy szkło użyte w electrolux jest trudniejsze do utrzymania w czystości w porównaniu z produktami Bosh (ceramika) ?

        Dziękuję

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          4 slidery to najwygodniejsza forma sterowania – jak w gazówce – od każdego pola osobne pokrętło. Pod względem czyszczenia jest tak samo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


reklamaml