REKLAMA TOP.agd
, Kuchnie i piekarniki TOP, rankingi

Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

8 722 odpowiedzi na “Kupujesz piekarnik? Oto 10 sprawdzonych modeli na każdą kieszeń i z każdej półki”

  1. Asia pisze:

    Dzień dobry. Dużo piękę ciast, mięs, pizza itd. Czy wybrał by Pan piekarnik ELECTROLUX EOB8757ZOZ Czy może HISENSE BSA66346PBGWIF . Nie zależy mi na pyrolizie. A może jakiś inny model? Chciałbym też dopasować mikrofalę.
    Dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOB8757ZOZ to model wycofany wieki temu, więc ciężko będzie go normalnie kupić, ael to dobry piekarnik w pełni parowy z gotowanie na parze. Wskazany Hisense to model bez generatora pary, wspomagany parowo, czyli sprzęt prostszy.

  2. Wojtek pisze:

    Panie Krzysztofie, a jak wypada porównanie Siemens HB676G0S1 z Boschem HBG675BB1 , który Pan bardziej poleca? A może coś z Gorenje? Dziękuję

  3. Basiek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, bardzo proszę o poradę, jeśli za wyjściowy uznalibyśmy piekarnik Siemens HB676G0S1 , to jakie są alternatywy Boscha, Elektroluxa, Gorenje czy Hisene. Z pozdrowieniami Barbara

  4. Przemo pisze:

    Dzień dobry Panu
    Szukam kuchenki do zabudowy (piekarnik+płyta) do mieszkania na wynajem, gdzie stara Amica już wyzionęła ducha. Coś w cenie odo 2000 pln. Znalazłem
    Amikę ZAMI3611TB
    i Candy PCI30BCI642CBB .
    Co Pan sądzi o tych kuchenkach, ewentualnie coś innego może Pan polecić? Dziękuję bardzo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To najbardziej podstawowe urządzenia dla mało wymagających, pod wynajem może być i więcej oferuje zestaw Amica.

  5. Basiek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, bardzo proszę o poradę, jeśli za wyjściowy uznalibyśmy piekarnik Siemens HB676G0S1 , to jakie są alternatywy Boscha, Elektroluxa, Gorenje czy Hisene. Czy w podanym Siemensie można wlewać na dno wodę czy pozostaje jakiś pojemnik…Z pozdrowieniami Barbara

    • Basiek pisze:

      Chcę jeszcze dodać, że cena Siemensa, to 3 tyś., a jestem zainteresowana wspomaganiem parowym, ale bez konieczności poźniejszego odkamieniania…Dziękuję 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jest zwykły piekarnik z pyrolizą, nie ma opcji parowych, jedynie można wstawić naczynie z wodą jak w każdym piekarniku, ewentualnie wylać na blachę. Każdy system z generatorem pary wymaga odkamieniania, tylko stara metoda z wylewaniem wody na dno/blachę, czy wstawianie naczynia z wodą tego nie wymaga, ale to nie jest porównywalny poziom pary z parą z generatora.

  6. Adrian pisze:

    Co pan sądzi o tym zestawie Whirpool?
    Piekarnik: https://www….91530390/p
    Mikrofalówka: https://www….73001920/p
    Płyta gazowa: https://www….91665050/p

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To stare i proste sprzęty, całkiem niezłe jeśli nie ma się większych wymagań, a na dodatek to jeden z tańszych zestawów piekarnik + mikro otwieranych do dołu. Co do płyty trzeba mieć świadomość, że symetryczny rozstaw palników nieco zmniejsza możliwość zmieszczenia obok siebie większych naczyń, osobiście preferuję płyty z wysuniętym palnikiem wok do przodu.

  7. Natalia pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Zastanawiam się nad piekarnikiem i mikrofalą w zabudowie (w słupku).
    Mam model z Elektroluxa i Simensa.

    Które modele Pan bardziej poleca?

    Piekarnik:

    https://www….koeap31wt/

    https://www….iesOthers/

    Mikrofala:

    https://www….vlae00wt2/

    https://www….iesOthers/

    Z góry dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Siemens to piekarnik w pełni parowy z generatorem pary, Electrolux to model bez funkcji parowych. Oba to dobre piekarniki, designersko ładniejszy Electrolux, ale Siemens lepiej wykonany.
      Kompakty oba niezłe, ale znowu – Siemens lepiej wykonany i ma równomierniej działającą mikrofalę.

  8. Krzysztof pisze:

    Panie Krzysztofie, czy jest jakaś różnica (poza wizualną) pomiędzy tymi modelami Hisense:

    HISENSE BSA66334PG
    HISENSE BSA66334PBDG

    Na stronie producenta, znalazłem jedynie różnicę w wadze (pbdg jest minimalnie cięższy). Na stronie Mediaexpert, jest podana różnica w ilości funkcji i m.in. w zużyciu energii. Komu wierzyć? 🙂
    Tak poza tym, to chyba warto brać w takiej kwocie (do 3000) ?

  9. Łukasz pisze:

    Dzień dobry, tak szukam i nie mogę znaleźć odpowiednika. U teściów 6 lat temu montowaliśmy Electroluxa EOC6851AOX z termosondą, wspomaganiem parowym, pyrolizą, do 300 stopni. Przejrzałem komentarze i propozycje i albo nie ma termosondy albo nie ma generatora pary albo nie ma pyrolizy. Naprawdę nie ma urządzeni, które by posiadało wszystkie w/w?

  10. Madek pisze:

    Witam Panie Krzysztofie. W zeszłym roku pomogł mi Pan przy wyborze lodówki – super sprzęt.. Teraz stoję przed wyborem piekarnika do zabudowy. Zastanawiam si e nad , którymś z tych piekarników w przedziale około 3 tyś
    Hisense BSA66346PDBGWIFI
    Gorenje BPSA6747DGWI

    I ewentualnie coś o tych parametrach. A i oczywiście płytę na szkle gazową do tego w granicach 1500-1800zł I jeszcze mnie zastanawia mnie skąd różnica miedzy tymi piekarnikami w kwocie 500zł?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba są świetne, Hisense został pozbawiony pokrętła, oba mają dodatkowe opcje w apce (łączą się po WiFi), pyrolizę, szeroki zakres temperatur, przyciemniane szyby drzwi i to ta sama produkcja z fabryk Gorenje. Różnica w cenie wynika z pozycjonowania marki Hisense wyżej niż Gorenje w ramach tego koncernu, a najwyższej jest Asko jako sprzęt premium, najniżej stara, poczciwa Mora.
      Płytę gazową też warto brać z tego koncernu – mają wiele fajnych modeli z szerokim rozstawem palników, stabilnym rusztem żeliwnym, palnikiem WOK i grubym szkłem hartowanym.

  11. Anna pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Czytam czytam i nadal pustka. Stąd proszę o polecenie piekarnika, ktory posiada i miesci sie w cenie 3000-3100zl:
    -pyroliza
    – pieczenie parowe
    -teleskopy
    -wlewkę na wodę -całkowicie wyjmowany pojemnik
    – zakres temp. Do 300
    -czarny lub z dodatkiem srebra
    -pokrętła chowane lub ich brak
    Pozdrawiam Anna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie kojarzę piekarnika spełniającego te wszystkie wymagania na raz, na pewno trzeba odrzucić wymóg wyjmowanego zbiornika na wodę.

  12. jacek pisze:

    Dzień dobry panie Krzyśku, jaki piekarnik z dobrze działającą funkcją pieczenia chleba? Proszę o podpowiedz tak do ok 3300 zł

  13. Sebastian pisze:

    Dzień dobry, który z podanych piekarników by Pan polecił?
    Nie zależy mi aż tak na 100% parowym. Czy któryś tryb w gorenje można używać jako odgrzewanie talerzy?(dań)
    GORENJE BPSA6747DGWI
    ELECTROLUX EOC8H31Z STEAMCRISP
    Electrolux 800 EOB7S31Z

    Dodam, że gorenje w neonecie kosztuje 2549zł

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje najlepiej wykonane i najładniejsze, ale bez generatora pary, zakresem temp. 30-300 stopni.
      EOC8 to już model włoski, dość plastikowy, ale z generatorem pary jako wspomaganie pieczenia parą i z elektroniką tekstową Vision i zakresem temp. 30-300 stopni.
      EOB7 to model niemiecki, nieco lepiej wykonany od tych włoskich, nadal gorzej od Gorenje, z generatorem pary potrafiącym już gotować na parze, prostszą elektroniką piktogramową Omega, zakresem temp. 30-230 stopni.
      Wszystkie 3 są godne polecenia, ale to kompletnie inne piekarniki.

  14. Tomek pisze:

    Panie Krzysztofie,
    czy poniższe modele są godne uwagi?
    Piekarnik Siemens HB774G1B1
    Mikrofalówka Siemens BF722L1B1

  15. stilben pisze:

    Dzien dobry Panie Krzysztofie. Padł mi 7 letni Samsung DualCook NV70. Zakładam, że nie ma sensu go naprawiać, więc chciałbym wybrać coś nowego.

    Czy może Pan polecić kilka jakiś dobrych urządzeń w budżecie ok 2500 zł +- kilka złociszy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nadal Dual Cook?

      • stilben pisze:

        Nie. Nie jest mi to potrzebne;( Piekarnik montowany bedzię powyżej blatu (może być sterowanie dotykowe lub chowane gałki). Chcialbym aby był koloru czarnego.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To takich jest pełno dobrych. Do ok. 2500 zł polecić mogę piekarniki Gorenje Advanced i ich odpowiedniki Hisense, znajdzie się też kilka niezłych modeli Boscha serii 6 i Siemensa iQ500, a także nadal sporo Samsungów. Omijałbym Candy, Hoover, Haier.

          • stilben pisze:

            Ok.Czyli przekrój firm. A 1 Boscha i Samsunga by Pan polecił;)

          • stilben pisze:

            Panie Krzysztofie,

            Z tej półki cenowej znalazłem np.

            Gorenje BPSA 6747 DGWI
            Samsung NV7 B4445 VAK U2
            Bosch HBG 633 NB1

            Przyzwoite są to urządzenia? Warto któreś wziąć pod uwagę?

            Mam jeszcze pytanko. Czy rwcjonalnym jest naprawa 7-8 letniego piekarnika czy nie ma to sensu?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Bosch to podstawowy model flagowej, starszej wersji serii 8 – dobrze zrobiony piekarnik, ale z funkcjami jak u konkurencji za 1200-1400 zł. Samsung ma Dual Cook, niezłe sterowanie pokrętłowo-elektroniczne, ładny design. Gorenje wykonane równie dobrze co Bosch, a lepiej wyposażony, z wspomaganiem parowym i świetnym sterownikiem. Brałbym Gorenje.
            To zależy co się zepsuło – wiele części w piekarnikach to grosze…

          • stilben pisze:

            Dziękuję za odpowiedzi.

            Niestety nie mogę raczej kupić Gorenje na który się zdecydowałem. U mnie wnękapo Samsumgu DC NV70 ma na wys. 58 cm a szer. 56.5 cm. O ile szerokość jest ok to na wysokości może odrobinę zabraknąć. Pozostaje mi szukać czegoś pod wymiar;;(((

  16. Anna pisze:

    Panie Krzysztofie jest pan bardzo pomocny i to się bardzo ceni. Przychodzę też do pana z mętlikiem dotyczącym piekarnika, który bardzo proszę o rozjaśnienie tj. Mój 10-letni Samsung Dual Cook wyzionął ducha, zatem potrzebuję kupić coś nowego. Budżet mam 2500-3000zł. Zastanawiam się czy tym razem poszukać coś w tym budżecie z funkcjami pieczenia z parą Do tej pory nie miałam tej funkcji i piekarnik spełniał swoje funkcje, ale jak widzę w tym budżecie są dostępne modele np: HISENSE BSA66346PBGWIFI , Elektrolux LOD6C77Z , SAMSUNG NV7B4345VAK , AMICA ED975396BA+ X-TYPE Steam , HISENSE BSA65334ABDG , ELECTROLUX EOC8H31Z , WHIRLPOOL W6 OS4 4S1 H BL , czy Beko BBIS17400BMSE bPro500 . Natomiast wiele osób choćby z tego forum nie chce tej funkcji. zatem zastanawiam się czy może to nie ma sensu, bo wcale to nie jest takie potrzebne? Może wybrać coś w tych pieniądzach co będzie lepsze np GORENJE BSA6747A04BG , WHIRLPOOL AKZM 8421 H NB , HAIER HWO60SM6B5BH , WHIRLPOOL W9I OM2 4S1 H albo coś innego np z Boscha. Proszę o poradę, bo sama nie poradzę 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Za szeroko Pani poszła. Na początek radzę zapoznać się co kryje się pod hasłem piekarnik parowy, bo realnie są ich 4 rodzaje.
      Realnie parowe są tylko 2: Electrolux EOC8H31Z i Whirlpool W6 OS4 4S1 H2 BL – oba mają generatory pary i wlewkę na wodę, służą do wspomagania pieczenia parą, jeszcze nie potrafią gotować parowo.
      Reszta to zwykłe piekarniki bez generatorów pary, gdzie wodę wlewa się na dno komory, czyli Pani 10 letnim Samsungu też to można było zrobić wstawiając naczynie z wodą – tak robiły nasze matki i babki zanim ktoś wymyślił marketingowy bełkot, nazywając to piekarnikiem parowym. Mylące może być jedynie Hisense BSA66346PDBGWIFI i Gorenje BSA6747A04BG bo wlewkę na wodę mają, ale generatora pary już nie – woda trafia do rynieniki pod grzałką grilla – działanie takie same jak wlanie wody na dno, choć bardziej precyzyjne.

      • Anna pisze:

        Bardzo dziękuję za wyjaśnienie różnic, zatem już wiem, że jeśli wybierałabym piekarnik to z generatorem pary, a nie żadne wynalazki. Nie potrzebuję gotować na parze, etc, ale parowy do wspomagania pieczenia bułek, mięsa. Zatem do wyboru mam tylko Electrolux EOC8H31Z oraz Whirlpool W6 OS4 4S1 H2 BL , ale ten przeczytałam, że użytkownicy narzekają na panel obsługi. Jeśli jednak nie będzie potrzeba do wspomagania para to proszę, które z synem znalazłam i proszę o opinię: Wydają się wygodne w użyciu: Gorenje BO798S37BG , WHIRLPOOL W11I OM1 4MS2 H , HISENSE BSA66334PBDG . Dziękuję

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux serii EOC8 to stary i sprawdzony sprzęt z prostą elektroniką piktogramową Omega, mający to co trzeba, więc jak chce Pani sprzęt ze wspomaganiem parowym, to będzie dobrym wyborem.

      • marceli_tar pisze:

        A czy model Electrolux EOB7S31Z SteamBoost też jest w pełni parowy ?

        Wspomniał Pan że :
        „Realnie parowe są tylko 2: Electrolux EOC8H31Z i Whirlpool W6 OS4 4S1 H2 BL – oba mają generatory pary i wlewkę na wodę, służą do wspomagania pieczenia parą, jeszcze nie potrafią gotować parowo.”

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak ale to już wyższa seria SteamBoost, czyli generator pary nie tylko wspomaga pieczenie parą, ale też potrafi gotować parowo. Z minusów to mniejszy zakres temperatur 30-230 stopni zamiast 30-300 stopni (w Electroluxach).

  17. Natalia pisze:

    Dzien dobry Panie Krzysztofie,
    stoje przed wyborem piekarnika, płyty (zlicowanej) i mikorfali do zabudowy nad piekarnikiem.
    Rozważam zestaw elektroluxa
    Piekarnik: KOEAP31WT Piekarnik 800 AssistedCooking pyroliza lub KOEBP39WZ Piekarnik 800 AssistedCooking pyroliza lub EOB7S31Z SteamBoost do tego
    płyta: IKE64441IB Płyta indukcyjna Bridge 6000 SLIM-FIT 60 cm lub Electrolux KIV634I oraz
    Mikrofala: Electrolux EMS4253TMK lub LMS4253TMX
    Kuchenka mikrofalowa 600

    Prosze o pomoc w wyborze,
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      KOEAP31WT to model flagowy wśród modeli bez generatora pary, droższe w tej serii mogą mieć dodatkowo kamerę w drzwiach do zdalnego podglądu i nic więcej. Designersko piękny sprzęt, moim zdaniem warto.
      Drugi to seria niżej z mniejszym wyświetlaczem i już w połysku, a nie macie jak model wyżej. Ostatni to zupełnie inny piekarnik – parowy 3w1 bez pyrolizy, z mniejszych zakresem temp. 30-230 stopni – typowo sprzęt dla osób szukających piekarnika parowego.
      Indukcje praktycznie identyko – różnica logo.

  18. Stefan pisze:

    Panie Krzysztowie, proszę o polecenie jakiegoś piekarnika w budżecie do ok 3 tys. Z głównych założeń powinien mieć termosondę oraz prowadnicę teleskopową. Piekarnik będzie zamontowany pod blatem, więc przyda się także w miarę wygodne sterowanie. Miłym dodatkiem będzie cichy domyk oraz pyroliza. Nie zależy mi na pieczeniu parowym czy jakichś bajerach. Gdzieś tam w komentarzach wspominał Pan, o modelu Electrolux EOE7P31Z , który w zasadzie spełnia to co potrzebuję. Czy ewentualnie coś w tych wymaganiach będzie lepszego od tego modelu czy zostać przy tym Electroluxie?

    • Stefan pisze:

      Gdzieś tam jeszcze w komentarzach przewinął się model Hisense BSA66334PBDG . Jak on wypada w porównaniu do tego Electroluxa?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To w takim razie model Hisense z pokrętłem będzie wygodniejszy w użytkowaniu od w pełni dotykowego Electroluxa, skoro piekarnik będzie nisko pod blatem. Oba są spoko jakościowo, Hisense (Gorenje) nawet nieco lepiej wykonany, funkcjonalnie zero braków.

      • Stefan pisze:

        Jeszcze chciałem zapytać jak to jest z tymi piekarnikami kompaktowymi 2w1. Np. HISENSE BIM45342ADBG . Czy faktycznie te moduły mikrofalowe są gorszej jakości niż w normalnych kuchenkach mikrofalowych i szybko padają?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie miałem okazji korzystać, czy testować ich kompaktów. Nie znam pochodzenia, możliwe, że to coś chińskiego, ale też jest prawdopodobieństwo, że to sprzęt od Gorenje. Parametry i wyposażenie ma spoko, nie widzę braków na papierze, niestety opinii brak – te co są to ściema z promocji. Jeśli chodzi o jakość samej mikrofali to nie ma różnicy względem samodzielnego sprzętu.

  19. Michał pisze:

    Panie Krzysztofie, ktory piekarnik lepszy Piekarnik Electrolux SteamCrisp 700 pyroliza EOC6P77H czy Piekarnik Electrolux SteamCrisp 700 pyroliza EOC8P39WZ ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jedna seria jeśli chodzi o poziom pary – SteamCrisp ze wspomaganiem pieczenia parą, ale drugi ma zestaw do gotowania na parze.
      Pierwszy ma prostą elektronikę EXPlore z pokrętłami i wyświetlaniem temp. na wyświetlaczu, bez bajerów, z metalową, grafitową ramką wokół programatora. Drugi to już piekarnik z kolorowym wyświetlaczem EXCite i dużą ilością programów automatycznych, w tym parowych i programy wagowe. Oba spoko, ale głównie różnią się sterowaniem i zestawem do gotowania na parze.

  20. Emigrant pisze:

    Nie widzę na stronie żadnej wzmianki o Bora. Czy warto kupić ich piekarniki i płytę indukcyjną?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To marka niszowa, trochę zahaczająca o segment premium, z tragiczną dystrybucją i zerową popularnością, więc może gdybyśmy robili ranking top100, a nie top10 to jakiś ich sprzęt by się pojawił.
      Nie mam z nimi większych doświadczeń, bawiłem ich indukcjami z wbudowanymi okapami i systemem domino, piekarnik widziałem jedynie ten wpuszczony w ramkę za 30 000 zł – robił wrażenie designem i kozacką elektroniką, animacjami, ale czy to jest tyle warte? Wątpię…

  21. lux pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Szukam piekarnika w kolorze czarnym, jak najmniej panelu dotykowego.
    Porządne chowane gałki.
    Musi pasować to szafki IKEA, poprzedni się „skończył”.
    Bez udziwnień.
    Budżet do 2 tys zł.
    Dzięki z góry 😀

  22. Damian pisze:

    Dzień dobry
    Chciałbym się dowiedzieć czy warto doplacac do drozszego modelu ok 300 zł dla trzeciej szyby,mniejszej temperatury drzwi i delikatnego domyku?
    https://www….-eod3c50tx
    https://www….gLkM_D_BwE

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dopłata do nieco ładniejszego designu i termosondy. Oba aktualnie bardzo drogie – pierwszy normalnie kosztuje 1450 zł, w promocjach po 1350 zł, a drugi normalnie 1670 zł….

      • Damian pisze:

        a czy warto dopłacać te ok. 300 zł do trzeciej szyby i mniejszej temperatury drzwi czy to jest bez sensu? czy może mi Pan polecić jakiś inny piekarnik w podobnej cenie? Chodzi mi o piekarnik dobry jakościowo, nie potrzebuje dużo funkcji.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Po prostu model z 3 szybami będzie miał nieco niższą temperaturę na zewnętrznej szybie, jeśli piekarnik ba być nisko i w domu są małe dzieci to czemu nie, choć z drugiej strony taką szybą z podstawowego modelu nie oparzy się, a jedynie nauczy, że nie dotyka się piekarnika bo może być gorący 😉

          • Damian pisze:

            a co Pan myśli o tym modelu?Bedzie jakosciowo lepszy od tych dwóch?
            Siemens HB537A0S0 iQ500

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To podobnie plastikowe piekarniki, może minimalną przewagę ma Siemens po względem wykonania w porównaniu z włoskimi Electroluxami. Podświetlane pokrętła wyglądają bajerancko gdy są odpalone, dodatkowo ma 10 programów automatycznych – niezły model.

  23. Kamil pisze:

    Dzień dobry.
    Poszukuję piekarnika i wybór padł na electrolux. Nie wymagam zbyt dużo, zależy mi przede wszystkim na termosondzie, pyrolizie i prowadnicy teleskopowej. Mam na oku 2 modele EOE7P31Z oraz EOD6P77WX . Czy Pana zdaniem warto dopłacać do wyższej serii? Bardziej przemawia do mnie sterowanie pokrętłami, ale z kolei doświadczenie uczy, że po pewnym czasie oznaczenie się wyciera. A może jest jeszcze coś lepszego od tych modeli?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Między tymi modelami jest podstawowa różnica miejsca produkcji – pierwszy to Niemcy, drugi to Włochy i te pierwsze są dużo lepiej wykonane od tych drugich. Elektronika w EOE7 to stary programator Omega – piktogramowy, prosty i nie sprawiający problemó.

      • Kamil pisze:

        Dziękuję, czy jest jakiś system jak rozpoznać w piekarnikach electroluxa kraj produkcji?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Po pojemności:
          70 l – parowy SteamBoost lub SteamPro produkcji niemieckiej
          71 l – zwykły piekarnik produkcji niemieckiej
          72 l – piekarniki kilku typów produkcji włoskiej
          65 l i 58 l – produkcja polska

  24. Marcin pisze:

    Szanowny Panie Krzysztofie,
    poszukuję jakiegoś przyzwoitego zestawu piekarnik + mikrofalówka, w miarę pasującego do siebie wizualnie – nie będą w słupku tylko piekarnik pod płytą ( EIV634 ), a mikrofala w szafce podwieszanej. Kryteria:
    – kolor czarny – najlepiej jak najmniej innych dekorów,
    – dobra jakość wykonania i design,
    – jak najwyższa temperatura (przynajmniej 275, 300 byłoby super),
    – fajnie jakby było jakieś wspomaganie parą, np. do pieczenia chleba – ale nie jest to warunek konieczny, na pełnym pieczeniu parowym mi nie zależy,
    – jeśli chodzi o mikrofalówkę to przydałaby się funkcja combi grill + mikrofala
    – fajnie jakby dało się zmieścić ze wszystkim poniżej 6k, bo w tych okolicach można już wyrwać wydaje się przyzwoity sprzęt od Siemensa w promocji

    Pozdrawiam,
    Marcin

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wymagania spełni choćby seria SteamCrisp od Electroluxa – pod płytą wygodniejsze są modele pokrętłowo-elektroniczne, jak EOC6H76Z i jemu podobne. Jeśli system parowy może być prostszy to świetne są też piekarniki Gorenje serii Advanced. A coś droższego to właśnie Siemens będzie niezłą opcją: piekarnik parowy Siemens iQ700 fullSteam HS636GDS2 4339 zł + kuchenka mikrofalowa Siemens BF634LGS1 1990 zł i 500 zł zwrotu na konto.

  25. Kasia pisze:

    Panie Krzysztofie , dzień dobry , który z tych piekarników Gorenje BOS6747A01X , BPS6737E03X jest odpowiednikiem BOS6737SYB ? czy jeszcze inny ? interesuje mnie wersja w kolorze srebrnym . Z poważaniem Kasia

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To 3 zupełnie inne serie – ostatni to prosty piekarnik serii Essential – pokrętłowy z pyrolizą, drugi to piękny model Simplicity z całkiem fajnie pomyślaną elektroniką, a pierwszy to już seria Advanced z też dobrą elektroniką i pojedynczym pokrętłem, ale z paroma dodatkami. Ogólnie wszystkie 3 są świetne, ale inne, więc trzeba przemyśleć co bardziej odpowiada.

  26. Magdalena pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    szukam piekarnika i już sama nie wiem jaki wybrać. Rozważam 3 modele marki BOSCH i o ile samo gotowanie na parze nie koniecznie mnie interesuje to już funkcje typu rozmrażanie, odświeżanie za pomocą pary, czy podtrzymywanie ciepła parą już tak. Koniecznie chcę też mieć termosondę i ciekawa wydaje się funkcja Perfect Bake. Jeden z tych trzech modeli ma większy zakres jeśli chodzi o temperaturę, bo 30 – 300 stopni, pozostałe 250 stopni. Zastanawiam się czy faktycznie korzysta się z tych temperatur powyżej 250 stopni. Jak Pan myśli, który z tych 3 modeli będzie najlepszy? Zależy mi też na wysokiej jakości samego produktu – HBG7784B1 , HSG7364B1 , HRG656XS2

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      HRG656XS2 to stara seria 8 z potrójnym wyświetlaczem i fizycznym pierścieniem do obsługi, wymagającym smarowania, do tego jest to znakomity piekarnik parowy 3w1 (realnie 4w1, ale sous vide do ustawienia manulanie), więc naturalnie ma ograniczenie temperatury. Ma aż 3 poziomy prowadnic teleskopowych i najlepsze na rynku oświetlenie komory, sięgające każdego poziomu blach. Ogólnie porządny piekarnik, dbać trzeba tylko o ten pierścień.
      HSG7364B1 to tak jakby następca modelu wyżej, nowa seria 8 – pierścień fizyczny zastąpiono po prostu dużym, okrągłym ekranem. Droższy od starego o 1250 zł, ale dostajemy nowszą elektronikę, więcej opcji i programów, no i inny design. To też piekarnik w pełni parowy 3w1, więc dlatego ma obniżoną temp. do 250 stopni.
      HBG7784B1 – jak model drugi, to nowa wersja serii 8 Boscha, ale z flagowym, dużym tabletem. Nie jest to piekarnik parowy, dlatego ma temp. do 300 stopni i samoczyszczenie pyrolityczne. Dużo funkcji smart i programów, sprzęt nastawiomy dla tych co lubią automatyzację i zabawy z telefonu oraz dużą tablety w AGD, ale nie szukają funkcji parowych.

      • Magdalena pisze:

        Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź! Już mi się trochę rozjaśniło w głowie. Zastanawiam się jeszcze nad modelami AEG.

        Rozważam poniższe: BSK999330M / BSK798380M nie do końca widzę czym się różnią, chyba wyświetlaczem tylko oraz te BSK988330M / BSE788380M / BSK788380M tu chyba wyświetlaczem i wyglądem zewnętrznym ale nie jestem pewna.

        Jak Pan myśli, które będą lepsze? AEG czy jednak Bosch?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Dokładnie tak – te najdroższe mają szerszy wyświetlacz z pokrętłem, a tańsze mniejszy wyświetlacz z sensorami po boku. Pierwszy BSK999330M to flagowy model z dodatkowo kamerą w drzwiach, która daje zdalny podgląd pod efekty pieczenia, a tak to po prostu genialne piekarniki parowe 4w1 ze wszystkim co potrzeba. W stosunku do Boscha to równi konkurencji, ale z zupełnie inaczej pomyślanymi zbiornikami wody i elektroniką.

          • Magdalena pisze:

            A jak Pan sądzi, czy warto dopłacać do Miele? Wiem, że to już wyższa półka cenowa i za 7-10 tysięcy nie otrzymamy tak bogato wyposażonego piekarnika jak te Bosch czy AEG, ale może lepiej darować sobie niektóre funkcje i skupić się na jakości wykonania i żywotności samego produktu?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Żeby to miało choć zbliżone funkcje to trzeba wydać 20k zł w Miele, więc jak już iść w premium to lepiej w Asko – też mają genialne piekarniki parowe, pokrewne do flagowych serii Gorenje, ale z bardziej rozbudowaną elektroniką i jeszcze lepszym wykonaniem jak Asko OCS8678GG , choć to nadal 10-12k zł…

  27. Lika pisze:

    Dzień dobry,

    Czy piekarnik electrolux EOC6P77H jest dobrym piekarnikiem? Czy posiada funkcje parowe, czy raczej te funkcje są średniej jakości? Czym różni się ten piekarnik od LOC6H76Z ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To proste modele pokrętłowo-elektronicze serii SteamCrisp włoskiej produkcji, czyli mają generator pary do wspomagania pieczenia parą, szeroki zakres temperatur, prostą elektronikę, 1 poziom prowadnic teleskopowych i termosondę. LOC6H to model dedykowany pod Media Expert z czyszczeniem parowym, a EOC6P to model ogólnorynkowy z pyrolizą. Poza tym różnic brak.

  28. Karolinczi pisze:

    Dzień dobry
    Proszę powiedzieć czy Piekarnik AMICA ED57689WA+ X-TYPE to dobry wybór?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pod względem równomierności pieczenia, czy parametrów to dobry piekarnik, byle dobrze oglądnąć swoją sztukę przy dostawie, bo często trafiają się egzemplarze z źle zamocowanymi panelami programatorów.

  29. Lee pisze:

    Szukam piekarnika solidnego i z prezentowanych uwagę zwraca Amica i Bosch. Powinny być z potencjometrami (nie mam zaufania do dotykowego sterowania), a te akurat takie są. Co można powiedzieć o żywotności tych modeli i firm? A może inne godne uwagi modele z tymi parametrami?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica linii X-Type serii ED37 mają nadruk z dokładnością co 25 stopni – nie każdemu to pasuje, a normalne modele Amica z serii choćby F-Type ma co 10 stopni, Bosch też.

  30. nadia pisze:

    Ja właśnie wybrałam piekarnik air fryer oven 25 od Ariete 🙂 Szybko się nagrzewa,a do tego działa bez żadnych problemów

  31. Imiennik pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Proszę o informację czym różnią się modele piekarnika Gorenje BCS798S24X i BCS798S24X .

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wkleił Pan dokładnie 2 takie same modele piekarników 🙂

    • Imiennik pisze:

      Jak się człowiek spieszy…..
      Miało być oczywiście BCS798S24X i BCS798S24BG .
      W tzw. międzyczasie odnalazłem Pana odpowiedź z kwietnia na podobne pytanie, zastanawia tylko różnica w cenie……
      A dla porównania Electrolux: EOA9S31WZ oraz KOAAS31WT ewentualnie KOAAS31CX
      Czy są to piekarniki porównywalne możliwościami i jakością wykonania? Np. dwa ostatnie o podobnej symbolice różnią sie ceną o kilkaste złotych.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        To różnica wykończenia frontu – ten z X na końcu ma metalowe dekory, a BG to całkowicie czarny sprzęt – genialne piekarniki parowe, jedne z najlepszych na rynku, odpowiedniki Electroluxa i AEG z najwyższej serii SteamPro, tyle, że sporo tańsze.
        Ostatni Electrolux KOAAS31CX ma dodatkowo kamerę do podglądu zdalnego komory i parę dodatkowych opcji z nią związanych w oprogramowaniu, KOAAS31WT to model w czarnym macie – ładnie to wygląda, ale paskudnie się brudzi. Pierwszy Electrolux to jeden z najtańszych modeli serii SteamPro – też spoko, czarny połysk.

  32. Aneta pisze:

    Dzień dobry,
    czy mógłby Pan doradzić wybór piekarnika marki Electrolux z serii SteamCrisp z pokrętłami ? Zastanawiamy się nad modelem ELECTROLUX LOC6H76Z , czy jeszcze jakiś inny będzie godny uwagi ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To najwyższy model z pokrętłami w ramach serii SteamCrisp, LOC to dedyki pod Media Expert, ogólnorynkowe to EOC, a dla RTV Euro AGD to COC.

  33. Łuki pisze:

    Dzien dobry,
    Padł mi piekarnik kupiony przy okazji budowania kuchni z ikei – model – Elektrolux OVBJ00G

    Szukam więc elektroluxa- tak, żeby pasowało do mebli. Musi być cały czarny ( wymóg żony :D).
    w euro agd znalazłem następujące modele ( od najtanszego):
    Electrolux EOF5C50Z
    Electrolux EOD3C70TK
    Electrolux EOF5C50BZ
    Electrolux EOD5H70BZ
    Electrolux EOD6C77WZ

    Czym różnią się podane modele. warto dopłacać do wyższych modeli ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Do szafek IKEA pasują praktycznie wszystkie piekarniki na rynku – nie musi być Electrolux – najlepszy z wymienionych to ten ostatni.

Pozostaw odpowiedź Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


reklamaml