poniedziałek, 22 listopada 2021, Szymon Marcjanek

Najlepsze piekarniki. TOP-10 (lato 2022)

8.
Whirlpool W6OS44S1HBL

0 odpowiedzi na “8.”

  1. Kasia pisze:

    Witam,

    Dziękuję za odpowiedź.

    Proszę jeszcze o informację jaka jest różnica między EOC8P39WX i KOCBP39WX .

    Czy w zestawie z piekarnikiem jest naczynie do piekarnika parowego Steam Crisp, bo za bardzo z informacji ze strony nie wiadomo.

    Dziękuję za szybką odpowiedź.

    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarniki z K na początku to ich flagowy design – metalowy uchwyt, ta wstawka metalowa nad wyświetlaczem i to główna różnica.

  2. Kasia pisze:

    Dziękuję 🙂

    Proszę jeszcze o informację czy jest duża różnica w modelach
    EOC8P39WX oraz EOC8H31Z (który jest obecnie dostępny w sklepie w mojej miejscowości).

    TAk jak pisałam piekarnik będzie używany intensywnie.

    Drugie pytanie czy naczynie do gotowania parowego Steam Crisp, jest w zestawie czy trzeba go dokupić oddzielnie, bo za bardzo z informacji ze strony nie wiadomo.

    Przepraszam za tyle pytań, ale ciężko gdziekolwiek znależć takiego eksperta jak Pan.

    Dzięki za odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba to dobre i podobne modele, ale pierwszy ma pyrolizę, a drugi czyszczenie parowe. Pierwszy to też nowa elektronika EXCite z kolorowym, dotykowym programatorem i zdalnym sterowanie. Drugi to stary programator tekstowy Vision – sprawdzony, nie psuje się, ale nie jest tak szybki w obsłudze jak ekran dotykowy. Oba są moim zdaniem świetne – kwestia potrzeb. Co do naczynia to najlepiej zadzwonić na infolinię i zapytać który je ma – nie raz spotkałem się z błędami na ich stronie pod tym względem.

  3. leszek pisze:

    Witam który piekarnik Gorenie mam wybrać. Chodzi o te nowsze modele 77 litrów elektryczne z pyrolizą od 1900do 2600zł.Proszę o konkretny model bo jest ich parę sztuk i nie mogę się zdecydować. Może mieć wspomaganie parowe ale nie koniecznie. Dziękuje.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z linii Advanced obojętnie który się weźmie – wszystkie są dobre, a różnią się obecnością wspomagania parowego BPSA6747A08BG (3 kolory do wyboru), lub jego brakiem BPS6747A06BG (też 3 kolory do wyboru). Mogą też różnić się ilością prowadnic teleskopowych.

  4. Elżbieta pisze:

    Bardzo Pana proszę o opinię na temat piekarnika Electrolux EOF6P76X2 .
    Zależy mi na pirolizie – czy ma Pan wiedzę ile czasu trwa program czyszczenia i jaki jest pobór energii w tym czasie?
    Nie mogę znaleźć informacji czy produkowany jest w Niemczech czy w Italii (??); po 20 letnim użytkowaniu Aristona został już tylko design 🙁
    Z góry bardzo dziękuję!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Włoszczyzna za 2400 zł – piekarnik z pokrętłami, elektronicznym termostatem i pyrolizą – trochę ostro polecieli z tą ceną – 1800-1900 zł max. Każdy 72 litry to Włochy.

      • Elżbieta pisze:

        Panie Krzysztofie,
        a jeszcze podpytam czy zna Pan naprawdę udane połączenie pary, pirolizy i niemieckiej produkcji?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux ma tylko 1 taki model – kosmicznie drogi jak na serię SteamCrisp bez gotowania na parze – KOCAP31WT . W modelach z gotowaniem na parze jak SteamPro i SteamBoost, oraz w innych firmach, nie łączy się tych funkcji, jedynie Szajsung ma 1 taki piekarnik (oczywiście nie jest to produkcja germańska).

          • Elżbieta pisze:

            Panie Krzysztofie jeszcze ostatnie pytanie, na ringu zostały trzy modele Electroluxa:
            1. KOE8P81Z
            2. EOE7P31Z
            3. KOEBP39Z
            Różnią się wyświetlaczem (jestem zwolenniczką prostoty – im więcej bajerów, tym większa szansa na zawieszanie się i awarię, nie potrzebuję tysiąca automatycznych programów – jest w tym masa przesady); trochę kusi w pierwszym odporność prowadnic na pirolizę – nie trzeba odkręcać – ale czy warto dopłacać 1k?
            Jakby Pan ustawił ranking tych modeli?
            Wielkie dzięki za odpowiedź!
            Pozdrawiam 🙂

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Tak jak Pani pisze, to już tylko kwestia elektroniki i prowadnic. 2 ma prosty programator piktogramowy Omega, 1 programator tekstowy Vision, a 3 to najnowszy, dotykowy programator EXCite. Wszystkie 3 są ok, ostatni daje najwięcej funkcji i jest najbardziej intuicyjny. Prowadnice, których nie trzeba demontować to fajna opcja, choć akurat w Electroluxie są one na wcisk, więc wyjmuje się je łatwo i zakłada równie prosto.

      • Elżbieta pisze:

        🙂

  5. Gundina pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o poradę. Poszukujemy:
    – płytę indukcyjną
    – piekarnik
    – okap kominowy
    Kolor czarny wszystkich sprzętów. Gotowanie częste, z używaniem piekarnika – chcemy się rozkręcić. Czy warto parowy? Mikrofalówkę mamy osobną. Parowar też ale wiadomo do piekarnika można więcej włożyć niż do parowaru.
    Skłaniamy się do zakupu sprzętów Electroluxa, fajnie by było zamknąć się też w budżecie 1500-2000 zł / piekarnik/płytę, a okap ok 500 zł.
    Nie chodzi o bajery, tylko o funkcjonalność i żywotność.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Uważam, że warto iść w parowy, jeśli się często używa piekarnik, ale do 2000 zł nic nie kupi się takowego. Do 2000 zł polecam dotykowe Electroluxy, Gorenje z serii Advanced i Simplicity, niezłe są nowe Beko bPro 500. Indukcja najlepiej Electrolux EIV634 i jej podobne z tej firmy, lub coś od Boscha/Siemensa. Okap dobiera się do powierzchni kuchni wydajnością i zwraca się uwagę na głośność. Za ok. 500 zł polecam MAAN Tytan 60 .

  6. Cyanna pisze:

    Panie Krzysztofie, jaką ma Pan opinię o żywotności sprzętów marki Amica? Moi rodzice mieli pralkę i lodówkę i obydwa padły zaraz po zakończeniu okresu gwarancji, dlatego mam trochę obawy. Z drugiej jednak strony wpadł mi w oko piekarnik i zmywarka, obydwa w bardzo dobrej cenie i teraz trochę biję się z myślami. Bardzo dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zmywarki biorą od Midea z Chin i parę modeli od Vestela z Turcji – ci pierwsi robią też wiele sprzętu dla Samsunga, a u nas sprzedają AGD pod marką Toshiba. Vestel podobnie klepie dla wszystkich (Electorlux/AEG – chłodnictwo) i mają kilka własnych marek: Sharp, Finlux, Vestfrost. Obaj producencji to nic super, ale Midea ma jednak nieco lepsze sprzęty od Vestela.
      Piekarniki Amica klepie sama i są niezłe, zmywarki mają nowe modele, nieco lepsze niż te stare.

  7. Iwona pisze:

    Dodam ,ze chciałabym biały piekarnik ale wiem ze na rynku jest ich bardzo mało a jeśli jest takowy i dobry to poproszę o doradzenie który wybrać😊

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje Simplicity BO76SYW – niedrogi, mający to co trzeba i piękny. Z bardziej wypasionych można celować w serię Advanced, lub Electroluxa dotykowe modele.

  8. abxcd pisze:

    Dzień dobry.

    Szukam piekarnika i w oczy padł mi ładnie prezentujący się piekarnik AMICA ED57525V STUDIO PYRO . Tutaj link https://www….tudio-pyro.

    Czy warto zainteresować się w ogóle firmą AMICA? Widzę, że w komentarzach są polecane w cenie 2000-2500 zł piekarniki Electroluxa, Gorenje etc a AMICI nie widać. Czyżby ta firma nie była warta uwagi? Jeżeli 2200 zł za ten piekarnik to za drogo to, co z alternatywą tj? Amica ED57527B X-TYPE PYRO za 1600 zł? Tutaj link https://www….-type-pyro

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To ten sam model co nasz z zestawienia TOP, ale pod linię studio, więc ma 5 lat gwarancji i ciemną szybę – ogólnie to dobry model.

      • abxcd pisze:

        Dziękuję za odp.

        Zastanawiam się jeszcze nad tym czyszczeniem PYRO. A mianowicie, jak meble wytrzymują temperaturę rzędu 500 stopni C podczas tego czyszczenia? Czy może te piekarniki mają jakąś lepszą izolację, żeby ciepło nie oddziaływało zbyt mocno na otoczenie (meble)? Jak to jest rozwiązane?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Piekarniki są wentylowane, więc na meble nie idzie większa temp niż 100 stopni w trakcie takiego procesu, który trwa 1-2 h i używa się go nie częściej niż raz w miesiącu.

  9. Teresa pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzysztowie który z poniższych piekarników jest najbardziej godny uwagi? Mógłby je Pan uszeregować od najlepszego do najsłabszego?
    1. Electrolux – EOC6H71X SteamCrisp
    2. Electrolux KOCDH71X
    3. Gorenje BPSAX6747A08BG
    4. Electrolux KOECC31X – ten jest dostępny tylko w sklepach internetowych. Ma jakiś odpowiednik w sklepach stacjonarnych?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwsze 3 to modele wspomagane parowo – Electroluxy mają generator pary, a Gorenje nie ma. Ostatni model nie jest parowy. Electroluxy z pojemnością 72 litry to produkcja włoska, a 70-71 niemiecka – dużo lepsze. Wszystkie wymienione są ok, najlepiej wykonane są 4 i 3.

  10. Piotr pisze:

    Majac wybor miedzy Electrolux 900 series 4-1 i Samsung HR675GBS1S (funkcja pary plus piroliza) ktory by Pan wybral?
    Pozdrawiam
    Piotr

  11. Daniel pisze:

    Panie Krzysztofie
    jaką płytę indukcją Elektroluxa Pan poleca, wstępnie wybraliśmy EIV634 lecz padł pomysł na szerszą między 70-80 cm. Proszę o podowiedz o jakimś pewniku typu EIV634 .

  12. leszek pisze:

    Witam Electrolux KOECC31X (produkcja Niemcy chyba że się mylę) czy Gorenje BPSAX6747A08BG no właśnie gdzie jest produkowany.I czy elektrolux ma płyty katalityczne tylko a tylnej ściance czy też po bokach.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje samo klepie swoje piekarniki, więc produkcja na Bałkanach. KOE jest niemiecki – świadczy o tym pojemność. Oba są świetne, Gorenje ma wspomaganie pieczenia parą (bez generatora), oba mają prostą elektronikę i są estetycznie wykonane. Kataliza w Electroluxie jest po bokach, z tyłu i na suficie.

  13. Teabox pisze:

    Mam pytanie o piekarnik do zabudowy ogólnie i model EOE7P31Z . Bardzo chciałem model z Pyrolizą, ale piekarnik w zabudowie w słupku będę miał zaraz obok lodówki w zabudowie Samsung. Czy będzie to bezpieczne? Czytałem różne opinie, lepiej tego unikać, ale z drugiej strony zabudowa dwie płyty meblowe. Co Pan sądzi? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Będzie ok. lodówka oddaje ciepło tyłem, ma radiator, więc rzadkie włączanie pyrolizy na 2h nic jej nie zrobi. Zawsze można dodać izolację między urządzeniami…

  14. kika pisze:

    Czy zwracać uwagę na informację chłodzenie ibudowy w piekarnikach? Niektóre mają inne nie. W sklepie twierdzą że wszystkie piekarniki mają chłodzenie obudowy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zgadza się, każdy współczesny piekarnik do zabudowy musi mieć jakąś formę chłodzenia obudowy – problemem są tylko te najtańsze po 500-800 zł. Wraz z ceną mogą mieć też chłodzony front, więcej szyb wewnętrznych.

      • Kika pisze:

        Czyli nie przejmować się jeśli producent nie zaznacza tego w opisie bo i tak musi być chłodzenie obudowy? Np samsung BQ1VD6T131 ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak, ten model ma chłodzenie obudowy – między panelem programatora, a komorą znajduje się wentylator… Do tego każdy piekarnik ma porządną izolację wokół komory piekarnika.

  15. Teabox pisze:

    Wielkie dzięki za pomoc. Przekonałem się do piekarnika Gorenje, ponieważ wygląda że ma bardzo dobry stosunek cena/jakość, a szukam fajnego z Pyrolizą.

    Mam pytanie o funkcje pary w dwóch piekarnikach Gorenje:
    BPSA6747A08BG
    BPS6747A06BG

    Ten pierwszy jest tańszy o 500 zł i ma chyba jeden program parowy ExtraSteam, drugi z kolei ma funkcję SteamAssist. Czym w praktyce różnią się te dwie opcje i czy warto dopłacić 500 zł? Oba piekarniki wyglądają na papierze super, ale nie wiem jakie są różnice w praktyce.

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W tańszym wodę wylewa się na dno, a w droższym do wylewki obok programatora. Woda potem trafia na taką płytkę pod grillem i jest podgrzewana generując pracę. Oba rozwiązania są dość podobne i pozbawione generatora pary, ale w droższym mamy więcej programów z parą. Różnią się też ilością prowadnic teleskopowych.

      • Teabox pisze:

        W każdym piekarniku mi czegoś brakuje, nie mogę znaleźć ideału.

        Panie Krzysztofie jakie ma Pan opinie o piekarnikach Amica? Staram się omijać sprzęt Amica, dużo złego słyszałem, ale widzę że Pan tutaj kilka modeli poleca. Czy je na prawdę można zestawiać obok firm Electrolux, Beko itp? Cena za lepszą Amice to też około 2000 dlatego nie chcę kupić bubla. Wybieram pomiędzy Amica i Gorenje z Pyroliza.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Gorenje ma sprawniejszą elektronikę w serii Advanced, Amica za to najlepszy delikatny domyk, praktycznie największą komorę i świetne, przepinane prowadnice między 3 poziomami. Z Amici na dzień dzisiejszy celowałbym w nowy programator świecący na biało – modele ED9 – jest znacząco lepszy od pozostałych w tej firmie. Co do porównania do Beko to ta sama półka jakościowa, Electrolux ma gorzej wykonane piekarniki włoskiej produkcji i lepiej niemieckiej, ale w obu stosują sprawdzoną elektronikę (Omega, Vision) i nowe dotykowe programatory EXCite.

          • Teabox pisze:

            Dziękuję, jeszcze jedno pytanie. W piekarnikach z czyszczeniem katalitycznym trochę odstrasza mnie to, że np. Za 3 lata niedostępne będą już wkłady do wymiany. Czy to uzasadniona obawa? Jak wygląda zakup takich wkładów? W internecie bardzo mało można wyszukać o tym.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Prędzej zdechnie elektronika, niż wkłady będą do wymiany – to miało znaczenie gdy sprzęty działały 12-20 lat, a nie jak dzisiaj kilka lat (piekarniki max. 8-10). Oczywiście wszystko zależy też od częstotliwości użytkowania, ale w wielu firmach wkłady są takie same od lat i będą jeszcze wiele kolejnych (Bosch/Siemens, Electrolux/AEG, Amica).

          • Teabox pisze:

            Czyli jak dobrze rozumiem to wkładów się nie wymienia? Czy po prostu są bez problemu do kupienia?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Wkłady mogą się zużyć, ale to trzeba bardzo intensywnie używać piekarnik, lub mieć szczęście do jego długowieczności, a wkłady można kupić bezproblemu.

  16. Ireneusz pisze:

    Bardzo bym prosil o doradzenie w wyborze piekarnika i plyty indukcyjnej.
    W sklepie AGD polecano mi nastepujace, malo popularne modele.Wydaja sie dla mnie interesujace, ale nie wiem co z ich jakoscia oraz serwisem. Czy warto w nie zainwestowac?
    1. Piekarnik Hisense – https://www….bsa66334pg
    2. Plyta Hisense – https://www….se-i6456cb
    3. Plyta indukcyjna SHARP https://www….cs00.bhtml
    Czy warto zawracac sobie glowe tymi modelami, czy lepiej skupic sie na bardzie popularnych markach, ale jakich modelach?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik jest spoko – to produkt Gorenje, tylko z innym kolorem podświetlenia (Hisense wykupił Gorenje w 2019 roku). Sharp to turecki bubel – produkuje to Vestel, więc lepiej sobie darować. Płyta Hisense to też Gorenje, dużo lepsza niż Sharp, ale nie jest poziom najlepszych: Bosch/Siemens, Electrolux/AEG. Gorenje ma ogólnie świetne piekarniki, indukcje polecam Electroluxa EIV634 i jej podobne, lub jak ktoś woli pojedynczy sterownik to Boscha/Siemense.

  17. Katarzyna pisze:

    Witam,
    Proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Mam dylemat między dwoma – Samsung NV75A6679RK EO Dual Cook Flex a Elektrolux KOEBP39WZ .Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jedyna cecha wspólna tych urządzeń to cena, a tak są nieporównywalne. Samsung to piekarnik z dzieloną komorą i tragicznymi, łamanymi drzwiami – częste awarie zamka, trudny dostęp do szyb wewnętrznych (w celu umycia), brak delikatnego domyku. Piecze dobrze, ale to taki bardziej sprzęt marketingowy (jak większość urządzeń Samsunga). Electrolux za to jest piekarnikiem niemieckiej produkcji z termosondą, świetną elektroniką, pyrolizą – porządny sprzęt do normalnych wypieków z masą programów i opcji. Ma też zdalne sterowanie, ale apka działa średnio (lub wcale, o czym świadczą opinie) – w Samsungu dużo lepiej. Osobiście brałbym Electroluxa.

      • Katarzyna pisze:

        Dziękuje za odpowiedź. Panie Krzysztofie a czy poleciłby Pan inny model Electroluxa w podobnej cenie +/-, który ma podobny design a który według Pana jest lepszy niż model ten na którym się skupiłam ( KOEBP39WZ )? Z góry dziękuje.

  18. Beata pisze:

    Dzien dobry,
    Bardzo proszę o pomoc w wyborze piekarnika pod zabudowę najlepiej z pyroliza. Posiłki przygotowywuje głównie w piekarniku wiec zalezy mi na czymś konkretnym. Mialam dualcook-nigdy więcej. Super gdyby do zestawu pasowała mikrofala również pod zabudowe(nie zależy mi na super drogiej, ma tylko podgrzewać na szybko posilki). I teraz pytanie: czy piekarnik z opcją pyrolizy przy częstym pieczeniu moze być przy lodówce? Dzielić sprzet bedzie płyta18mm.
    Dziekuje z góry za jakiekolwiek wskazówki.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik z pyro może być przy lodówce, pyrolizy używa się tylko raz na jakiś czas – nie wypala się piekarnika kilka razy w tygodniu, a raz w miesiącu max. Nie jest to problemem jeśli obok będzie stała lodówka do zabudowy. Co do modeli to wybór zestawów jest spory. Mikro ma być otwierane do boku, czy do dołu? Jaki kolor piekarnika?

  19. Marcin pisze:

    Panie Krzysztofie,

    po pierwsze dziekuje za dzielenie sie wiedza, lodowka, ktora Pan doradzil, dziala bez zarzutu. Obecnie musimy kupic nowy piekarnik do mieszkania i myslelismy o Amice ponizej 1000 PLN. Widzialem, ze Pan pisal o tym, ze je skladaja w Polsce. Co Pan mysli o trwalosci ponizszych modeli? Nie zalezy mi na liczbie funkcji, tylko na tym by piekarnik sie mnie psul:

    EB65212 FINE
    EB7541DB FINE
    EB6521 FUSION

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EB65 nie mają termoobiegu (grzałki pierścieniowej na wentylatorze), więc jak już to EB75, lub EB85 – ogólnie w tej półce cenowej to dobre piekarniki, choć z małą komorą 65 litrów.

  20. Mena pisze:

    Dzień dobry,
    Mogłabym prosić o pomoc w wyborze piekarnika. Myślałam o marce amica lub haier ale nie wykluczam też innych. Cena do ok 2500 zł. Zależy mi aby był trwały i dobrze piekł (ciasta, mięso ale też mile widziana opcja pizzy). Z góry dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli Amica za ok. 2500 zł to najlepiej nowe modele ED9 – mają świetną elektronikę i dobre wyposażenie. Za Haierem w piekarnikach nie przepadam – drogie, zawiła elektronika.

      • Mena pisze:

        ziękuję za opinię. Chciałabym podpytać jeszcze o markę HISENSE ( BSA66334PG ) lub samsunga np dual Cook. Ewentualnie może Pan mógłby mi doradzić jakiś dobry model do max 2500zl (marka obojetna)

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Hisense to Gorenje – bardzo dobre piekarniki, Samsung Dual Cook nastawione są na to dzielenie komór, więc mają braki w innym wyposażeniu.

  21. Waldek pisze:

    Dzień, dobry,
    Co sądzi Pan o modelu piekarnika Samsung NV7B5745PAS i w ogóle o marce Samsung jako producenta piekarników.
    Czy ten dual cooking rzeczywiście działa, czy potrawa pieczona na górze będzie dopieczona od spodu? (czytałem opinie ,że w starszych modelach Samsunga piekarnik nie dopiekał)Wiem, że to nowy model i właściwie nie ma opinii na jego temat zwłaszcza jeśli chodzi o jego awaryjność
    A może jakiś inny model ze wspomaganiem pary

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To nowy piekarnik z serii Bespoke, ma niezłą elektronikę i wyposażenie, choć sam nie jestem fanem Flexa – łamanych drzwi, które mają bardzo awaryjny zamek i utrudnione czyszczenie szyb. Z dopiekarniem nie ma większych problemów, choć równomierność pieczenia jest gorsza niż w normalnych modelach konkurencji – mamy bardzo szeroką, a niską komorę, więc termoobieg ma małą średnicę wentylatora. Są to niuanse których normalny użytkownik nie zauważy, różnicę widać dopiero gdy porówna się ten sam wypiek z 2 różnych piekarników – przykładowo jednymi z najbardziej równomiernie piekących piekarników na rynku są Amici 77 litrów i Beko z serii bPro 500, jak i 300. Za 3k zł spokojnie kupi się dobry piekarnik wspomagany parowo z Electroluxa SteamCrisp.

  22. Adam pisze:

    Panie Krzysztofie, co Pan myśli o takim zestawie:

    Piekarnik – Whirlpool W7OS44S1PBL
    Nad piekarnikiem indukcja – WL S6960 BF
    Zmywarka – WIO 3O540 PELG
    Okap – Falmec Built-In 50 Max Evo
    Lodówka – LG GBB72MCDGN

    Coś do zmiany?

  23. Piotr pisze:

    Który z piekarników parowych poleciałby Pan : EOD6C71Z ( parą plus duży zakres.temperatur) lub OOS1080NZ z zaawansowanymi programami z użyciem pary ale temp kończąca się na 230?

    Czy jest sens dopłacać potężna kasę do Miele?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystkie modele z generatorem pary i gotowaniem na parze kończą się na 230 stopniach (wyjątkiem jest Samsung 250 stopni i Amica 280 stopni). oos1080nz To seria SteamPro, czyli najlepsze piekarniki parowe na rynku, wraz z odpowiednikami AEG i konkurencyjnymi Gorenje (które prawie zniknęły z rynku). Do Miele nie warto dopłacać w kategorii piekarników parowych.

  24. Cortez pisze:

    Proszę o pomoc. Czytając komentarze wytypowałem 2 piekarniki amiki z lini x i q. Wizualnie bardziej podchodzą q ale poleca Pan serie 9 a ta z lini x. Modele to ED97638BA+ X-TYPE STEAM tańszy o 200zl od. ED57638BA+ Q-Type WiFi . Myślałem o gorenje ale brak ich w rtvagd tam teraz bez VAT. Ew może coś pan poleci w czarnej barwie do 1600. Solidne dobrze grzejące z dołu urządzenie bez wodotrysków, do pieczenia raz na tydzień. Dziekuje

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica ED97638BA+ X-TYPE STEAM z 1400 zł to świetna opcja – ma lepszą elektronikę od ED57, ale też inny design – kwestia indywidualna co się bardziej komu podoba 😉

      • cortez pisze:

        poradzi sibie dolna grzalka, wg spec w „9” ma moc 700w w „5” 1100w, ? chce miec pewnosc ze nie bedzie tak jak z dotychczasowym piecu w ktorym samo dolne grzanie to max 150 stopni

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Moc 700 W wynika z funkcji SoftSteam – każdy model z tą opcją ma dodatkowo 300W przeznaczonych na grzałkę do podgrzewania wody w niecce na dnie, zamiast grzałki zwykłej 1100 W. Realnie efekt jest taki sam, dlatego oba mają 3,6 kW mocy przyłączeniowej.

  25. Rafał pisze:

    Panie Krzysztofie co pan myśli o Samsung NV75A6679RK ?
    Żona uparła się na Dual Cook oraz pyrolizę…

  26. leszek pisze:

    Witam a co pan sądzi o piekarnikach elektrycznych AMICA do 2600 zł podobają mi się wizualnie czy się nie bawić i brać w tej cenie GORENIE lub ELEKTROLUX.Dziękuje.

  27. Justyna pisze:

    Witam serdecznie 😊 szukam dobrego piekarnika Bosch, Samsung, Siemens wraz z płytą i tutaj pytanie czy zwykła czy indukcja lepsza. Z góry dziękuję za pomoc 😊

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ceramicznych już prawie nie ma na rynku, każdy kupuje indukcje – wygodniejsza, szybciej gotuje, nie nagrzewa tak szkła, łatwiej się czyści, bo nic się nie przypala jak wykipi. Indukcje najlepsze to Electrolux/AEg i Bosch/Siemens – Samsung to nie ta liga… Co ma mieć piekarnik?

  28. Adam pisze:

    Panie Krzysztofie, co Pan myśli o piekarniku HiSense BSA65334PG ? Jest dostępny w ME za 1999 zł, posiada dwie drabinki teleskopowe, poczwórną szybę, pyrolizę, płynny cichy domyk, nagrzew z tego co czytam w instrukcji 40-300 stopni. Produkcja Słoweńska – Gorenje. Nie jestem tylko pewien czy ma termosondę bo instrukcja o niej wspomina ale brak jej w opisie.

    Wydaje się bardzo ciekawą alternatywą dla Electrolux EOE7P31Z , bo funkcjonalnośc i wykonanie podobne a cena 20% niższa.

  29. Janusz pisze:

    Witam serdecznie, bardzo Pana proszę o fachową pomoc w wyborze sprzętu AGD. To co do tej pory wybrałem to: OKAP: Globalo Laizeno 60.2 Black ; LODÓWKA: LG GBB72MCEGN ; PŁYTA INDUKCYJNA: Electrolux EIT61443B ; PRALKA: Electrolux EW6FN448BP (lub Samsung WW90T534DAE – tylko jaką suszarkę przy głębokości 55cm potem dokupić żeby postawić na górze); PIEKARNIK: Electrolux EOD5C71Z ; ZMYWARKA: Electrolux EEQ47210L . Czy zmieniłby Pan coś w tym zestawie (na podobne cenowo). Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i fachowe doradztwo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Okap, lodówka, indukcja są spoko. Pralka Electroluxa słaba jakościowo (funkcjonalnie super), Samsung lepszy, choć tu dużo funkcji jest w smartfonie. Piekarnik prosty, typowa włoszczyzna z dość niską jakością wykonania, ale funkcjonalnie ok. W tej cenie można kupić wiele lepszych piekarników. Zmywarka jeśli ma mieć tradycyjny koszyk to Electrolux może być, choć i tak zmieniłbym na Whirlpoola.

      • Janusz pisze:

        Panie Krzysztofie, serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozwoli Pan, że będę prosił w dalszym ciągu o radę. Został w takim razie wybór pralki, piekarnika i zmywarki. Pralka: czy może być coś z LG, np: F2WV5S7S0E ? Jaki model piekarnika który byłby czarny, dobry jakościowo i np „udawałby parowy” (chociaż nie jest to warunek konieczny) Pan proponuje? I jaki model zmywarki Whirlpoola miał Pan na myśli. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszelkie informacje.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Pralka bdb. Piekarnik wspomagany parowo to dość szerokie pojęcie:
          1. Zaczynamy od takich, które mają opcję wylewania wody na dno komory piekarnika – ceny 1000-2000 zł. Electrolux SteamBake, Amica Soft Steam, podstawowe Beko, Samsungi, itp.
          2. Potem są modele z pojemnikiem na wodę, ale nadal bez generatora pary – same wylewają sobie wodę na dno, lub na blaszkę pod grzałką grilla – 1500-2500 zł. Tańsze Beko bPro 300 i 500, Gorenje Advanced.
          3. Modele z generatorem pary i wlewką na wodę – wtłaczają parę przez specjalną dyszę do komory piekarnika, ale jeszcze nie pozwalają na gotowanie parowe. Od 2200 zł do 4000 zł. Electrolux SteamCrisp, droższe Beko bPro 500, piekarniki parowe Whirlpoola i Samsunga.
          Najpierw trzeba zdecydować w co Pan celuje (co będzie potrzebować, żeby nie płacić za coś co będzie nieużywane).
          Zmywarki Whirlpoola to serie WIO i WIP.

  30. DarkArk pisze:

    Czy Gorenje z linii Simplicity i Advanced mają jakieś typowe oznaczenia na początku np BPS… BPSA… czy podobne?
    Czy można jakoś łatwo po symbolu sprawdzić z której to linii?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      BO76SYB , lub BO76SYW – to dwa modele Simplicity, a Advanced nie ma jakiegoś konkretnego oznaczenia – poznać można po elektronice z środkowym pokrętłem i pomarańczowymi (żółtymi?) wstawkami.

      • DarkArk pisze:

        Widzę, że Advanced były jako BO74… BOP647… BPS747 i BPS6747… Rzuca mi się wszędzie 47 🙂

        Czy warto jeszcze wchodzić w starsze wersje Gorenje Advanced z dwoma pokrętłami, bo są w dobrych cenach:

        BPS747A32BG – cena ok. 1400zł
        BPS747A32XG

        BOP747A23XG

        albo:

        HISENSE BSA66334AX 77L ok 1900zł

        czy jednak w GORENJE BSA6747A04BG 2099 promocja?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To były niezłe piekarniki, ale wrzucili je do tej linii na gapę – nowe dużo lepsze. Hisense to już odpowiednik nowych Advanced, brałbym jego, lub ostatnie Gorenje.

          • DarkArk pisze:

            To sobie te starsze Advanced odpuszczę

            Te dwa ostatnie Hisense i Gorenje wydają się być praktycznie identyczne modele tylko nazwy zmienone.

  31. Eugene pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Zależy mi na czymś dobrej jakości i trwałym. Znalazłam piekarnik GORENJE BSA6747A04BG , AEG BCE542350M lub HISENSE BSA66334PG ale też na Whirlpool W6OS44S1HBL . ewentualnie inna sugestia w bdg 2000- 2500 zł

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      AEG to zwykły piekarnik nic nie mający z paskudnym programatorem (plastikowe przyciski, tragiczne pokrętła), Hisense i Gorenje to jeden pies, oba mają wspomaganie pieczenia parą bez generatora. Whirlpool już generator pary ma, więcej opcji parowych, jak i samych programów. Podsumowując jeśli coś fajnego, ale prostego to Gorenje (lub Hisense jeśli bardziej się podoba), a jak coś z większą ilością programów to Whirlpool.

  32. leszek pisze:

    Witam chodzi o piekarnik Gorenje BPSA6747A08WG BIAŁY żona się uparła do tego koloru ja chcę CZARNY uważam że biały może z czasem żółknąć kto ma rację.

  33. DarkArk pisze:

    Przerabiam Gorenje, ale z po dyskusjach z żoną może jednak parowy.

    Co wybrać, oba nowe, gdy podobna cena?

    Trochę starszy model SteamPro Electrolux EOB9851ZOZ
    czy SteamBoost Electrolux EOB8S31X

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A ten stary to jest gdzieś jeszcze do kupienia? To był bdb piekarnik.

      • DarkArk pisze:

        Tak, mam szansę kupić nowy z showroomu od pracownika Electroluxa. To model z 2016/2017. Dostanę nawet 24 miesięcy gwarancji. Ale nie wiem czy te nowsze SteamBoost nie są na poziomie poprzednich SteamPro.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To zależy jak na to spojrzeć – stare SteamPro mają wyjmowany zbiornik (tak jak nowe), a SteamBoost nadal wlewkę. Różnica jest spora w elektronice, ilości funkcji i Steamify

          • DarkArk pisze:

            Skończyło się na tym, że zamówiłem ELECTROLUX EOB8S39WX za 2699zł, wersja nieużywana powystawowa z 24 miesięczną gwarancją.

          • DarkArk pisze:

            Za starszym SteamPro mogłaby przemawiać jakość wykonania. Elektronika w nowszych nie ma porównania do starszych. Dlatego się waham cały czas.

  34. Adam pisze:

    Czy Pana zdaniem warto dołożyć 500 zł do KOEBP39WZ względem EOE7P31Z (2999 vs 2490)?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dopłaca Pan do funkcji smart (WiFi) i bardziej rozbudowanej elektroniki dotykowej EXCite z masą funkcji. EOE7 korzysta ze starego programatora piktogramowego Omega – sprawdzony i nie psuje się, ale opcji ma znacząco mniej.

  35. Adam pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o ocenę:
    Piekarnik Whirlpool W7 OS4 4S1 P BL ;
    Piekarnik Whirlpool W9 OS2 4S1 P ;
    Piekarnik Whirlpool W6 OS4 4S1 P W Collection;
    Piekarnik Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL
    lub analogicznie z innych marketów

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To są różne serie piekarników wspomaganych parowo – W6 to podstawa, W7 ma już w pełni metalowy uchwyt i brak chromu na końcach, a W9 to inny sterownik, zamiast tekstowego jest 3,5 calowy tablecik i WiFi do sterowania zdalnego.

  36. leszek pisze:

    Witam czy według pana jest sens dołożyć kasy i brać piekarnik z klasą A++ czy wystarczy A+ .Czy pyroliza przy obecnych cenach energii jest opłacalna czy nie lepsze są panele katalitczne które czyszczą w czasie pieczenia. Jeszcze jedno czy ELEKTROUX z Włoch jest dużo gorszy od tego z Niemiec. Z katalizą są prawie wszystkie Włochy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma żadnego sensu, piekarniki i tak mają realnie klasę A w większości trybów pieczenia. Zużycie prądu przez pyrolizę to ok. 2,5 zł (za chwilę 3 zł) na cykl, a stosuje się ją raz na miesiąc, raczej nie częściej. Włoskie są po prostu bardziej tandetnie wykonane, ale pieką dobrze.

  37. Grzegorz pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie chciałbym prosić o informację co Pan uważa o takim zestawie:

    okap Kernau KBH 07603 X
    lodówka Whirpool W7X 83T KS 2
    zmywarka Whirpool WIO 3T141 PES
    indukcja Whirpool WL B1160 BF
    piekarnik Whirpool AKP 471/NB/01

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta prosta i tania – jak ma być za 1300 zł to nic lepszego się nie znajdzie – lepsze to min. 1500 zł Electrolux i Bosch. Zmywarka dobra, piekarnik najprostszy z najprostszych, stary typ i raczej dopłaciłbym te 100-200 zł do czegoś lepszego, choćby z tej samej firmy. Okap też podstawowy do małej kuchni. Lodówka to nowość, ma niską głośność, dobrą klasę, takie sobie pojemności jak na wymiar urządzenia, praktyczne wnętrze, ale opinii brak, bo jak wspomniałem… to nowość. Nawet nie widziałem jej jeszcze w sklepach.

  38. Asia pisze:

    Dzień dobry, Panie Grzegorzu co Pan sądzi o piekarniku Samsung NV73J9770RS/EO , a może Pan doradzi coś lepszego?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To stary i całkiem dobry model z dotykowym programatorem, wspomaganiem parowym, pyrolizą i termosondą – odpowiednik wysokich modeli Electroluxa i AEG z serii SteamCrisp.

  39. Kuba pisze:

    A co ogólnie myśli Pan o piekarnikach Beko?
    Podobno ich jakość siadła ostatnimi laty.
    Chciałbym kupić BBIS17300BPSE w cenie ok. 2100, ale może znajdzie Pan lepszy odpowiednik?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie wiem skąd takie wieści Pan ma, jest wręcz odwrotnie – stare modele były średnie, a nowe z serii bPro 300 i 500 są naprawdę fajnie zrobione, dlatego sam je polecam w niższej półce cenowej. Wskazany model jest także ok. Nie jest to oczywiście niemieckich piekarników Electroluxa, AEG, Boscha, Siemensa (dużo droższe), ale podobna jakość do słoweńskich Gorenje (też polecam), czy Whirlpoola.

  40. Sylwia pisze:

    Dzień dobry
    Bardzo proszę o wyjaśnienie symboli modeli w piekarnikach Whirpool.
    AKZ96230 NB
    AKZ9 6240 NB
    OAKZ9 7921 CS NB
    Rozbieżnośc cenowa to nawet kilkaset zł a wg specyfikacji mają to same funkcje.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam

  41. Iwka pisze:

    Witam.Zaufam Panu☺️proszę o doradzenie w zakupie :płyty indukcyjnej,piekarnika,okapu,zmywarki do zabudowy i mikrofali do zabudowy😉

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Proszę to dokładniej rozpisać punkt po punkcie, podając kolory, wymagania, szerokości, funkcje, które chce Pani mieć – na tak zadane pytanie mogę polecić wszystko i nic 😉

      • Iwka pisze:

        Zapomniałam dodać,iż piekarnik parowy z dobrą mocą,dobrym czyszczeniem poprostu dobry piekarnik .Okap z dobra mocą rowniez .Co do funkcji płyt to się nie znam dlatego proszę Pana o doradzenie a zmywarka oszczędna ,dobrze zmywająca może mieć jakieś dodatkowe bajery jak oświetlenie podłogowe itp

      • Iwka pisze:

        Witam ponownie☺️1)Piekarnik do zabudowy biały standardowy2)Płyta indukcyjna biała rozmiar bez znaczenia aby była dobra☺️3)okap biały i złoty oprócz tych rur gdyż mi się nie podobają ,4)zmywarka do zabudowy 60,5)mikrofala biała do zabudowy ☺️Dziekuje

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          1. Biały i parowy to niestety słaby wybór – wspomagane parowo (bez generatora) są Gorenje BPSA6747A08WG i BSA6737ORAW – oba świetne. Następnie wspomagany parowo Electrolux EOC6P77V , ale już z generatorem pary i na końcu już niemiecki Electrolux EOB7S31V z generatorem pary, gotowaniem na parze.
          2. Płyta indukcyjna biała – najlepiej celować w Electroluxa.
          3. Jaki typ okapu – meblowy (wsad lub teleskopowy), na ścienny (skośny, t-line, domek, retro itp)?
          4. Jeśli w okolicy 2000 zł to Whirlpool serie WIO i WIP, a jak budżet nieco lepszy to niemieckie modele Boscha/Siemensa w okolicy 3000 zł.
          5. Mikrofalę wybrać do zestawu po wybraniu piekarnika.

  42. sh0dZz pisze:

    Witam, stoję przed wyborem jednej z trzech płyt gazowych:
    Whirlpool akwl 628 ixl , Electrolux egs6436sx i Hoover hhg6bf4mx
    Co mógłby pan polecić i dlaczego? Myślałem również nad płytami ceramicznymi natomiast widzę że są one raczej tylko ładne, a nie praktyczne. Pozdrawiam

  43. TBB pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o poradę:) jestem na etapie wyboru piekarnika, jeśli chodzi o czyszczenie piekarnika (co lepsze pyroliza czy piekarnik z funkcją pary) czy warto dopłacić do bajerów typu obsługa przez smartfon? Piekarnik będzie w ciągłym użytku-głównie pieczenie. Zastanawiam się nad piekarnikami Electrolux EOB9S31WX , EOB7S31X , COB8P31Z , KOEBP39Z , EOC9P31WZ , SAMSUNG NV7B5685AAK

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To pytania na które każdy musi sobie samemu odpowiedzieć – osobiście wolałbym piekarnik parowy niż pyrolizę, a sterowanie zdalne byłoby mi zbędne (choć jakby było to pewnie wypróbowałbym i na tym skończyłoby się użytkowanie), gdyż w większości systemy te nie działają jak należy.
      EOB i KOB to piekarniki 3w1 z serii SteamBoost, czyli prawdziwe, parowe z gotowaniem w całej komorze – produkcja niemiecka,
      EOC to piekarniki SteamCrisp wspomagane parowo produkcji włoskiej,
      Model Samsunga ma wspomaganie pieczenia w komorze piekarnika (więc jak SteamCrisp w Electroluxie), a gotować potrafi tylko w specjalnym naczyniu. Wyświetlacz nieco bardziej skomplikowany niż Electroluxy z programatorem EXCite, ale za to lepiej w nim działa sterowanie zdalne i ma dzielenie komory na dwie części – Dual Cook.

  44. Katarzyna pisze:

    Proszę o opinie szukam piekarnika prostego cichego do max 1500zl
    Co Pan myśli o tym modelu? Dziękuję pięknie za odpowiedź ELECTROLUX EOF3H40X Elektryczny Inox A

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Włoska produkcja, paździerzowate wykonanie, toporne zawiasy, tandetne przyciski timera i latające pokrętła. Na żywo wygląda gorzej niż na zdjęciach, ale fakt – jest bardzo tani – 1099 zł.

      • Katarzyna pisze:

        A co Pan poleca w cenie max 1500-1700zl i żeby nie dmuchalo powietrze z niego (chłodzenie drzwi).bez bajerów, elektroniki dotykowych ekranów itp najprostszy:)

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Każdy współczesny piekarnik ma chłodzenie obudowy i będzie dmuchać, może z wyjątkiem jakiś bubli za 600-700 zł…

  45. Lucyna pisze:

    Co Pan sądzi o płycie indukcyjnej Whirlpool WF S8865NE ?
    Jaki piekarnik z funkcją pary i parowym czyszczeniem do 2500 zł pan proponuję?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niezła płyta 8 cewkowa z dobrymi sliderami, a do tego stosunkowo tania. 2500 zł to budżet na piekarnik wspomagany parowo Electroluxa – seria SteamCrisp, lub Beko bPro 500. Jeśli nie zależy Pani na generatorze pary to w grę wchodzą jeszcze Gorenje Advanced i Amici ED9.

      • Lucyna pisze:

        Dziękuję za odpowiedź na moje pytania. Pomógł mi Pan podjąć ostateczną decyzję, zamówiłam wybrana płytę indukcyjną Whirlpool i piekarnik Amica Ed9, który był dzisiaj w bardzo dobrej cenie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Super, proszę wrócić do nas po pary tygodniach użytkowania z opinią – zawsze to cenne informacje dla mnie i innych czytelników 🙂

  46. Adam pisze:

    Panie Krzysztofie, wg informacji Electroluxa Piekarnik EOC9P31WX Elektryczny parowy, poj. 71 l, z symbolem EOC jest produkowany w Niemczech. Czy to prawda i przy okazji, czy system Steam Crisp to generator pary czy tylko wylewka wody?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOC nie oznacza miejsca produkcji, ale tak – to jeden z niewielu modeli SteamCrisp produkcji niemieckiej. SC to generator pary, ale bez opcji gotowania na parze – samo wspomaganie pieczenia parą.

  47. Aneta pisze:

    Witam serdecznie Pani Krzysztofie. Przestudiowałam większość komentarzy jednak nie rozwiązała swojego problemu. Proszę o podpowiedz w sprawie zakupu piekarnika: chciała bym mieć nie zawodny piekarnik do pieczenia chleba, nie koniecznie z generatorem pary ale taca na dole do wlewania wody mogła by być. Jeżeli parowy piekarnik to z ręcznym nastawieniem programu pary, ponieważ poprzedni był automatyczny i mnie to nie odpowiada. Chcę parę tylko przez pierwsze 10 min pieczenia. Chciała by ciche drzwi, Sous Vide, jednodrzwiowy, absolutna równomierność pieczenia ( w poprzednim przy zadanej temp+40 miała po sprawdzeniu przez serwiś na ścianach +93 i jogurtu nie udało się zrobić, termosonda, bez sterowania zdalnego, termobieg oczywiście. Kolor bez znaczenia. Pojemność nie mniej jak 75 litrów. Z góry dziekuję.

  48. Lola pisze:

    Witam ponownie 🙂 Panie Krzysztofie za pana radą kupiłam suszarkę LG RC90Q4 i jestem mega zadowolona bardzo dziękuję za fachową pomoc.
    Znowu potrzebuje pana pomocy szukam piekarnika do zabudowy bardzo oszczednego do pieczenia ciast bo robię ich mega dużo:) Firma model nie ma znaczenia tylko oszczędny i pieczenie góra dół może być termoobieg
    Z góry dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystkie piekarniki zużywają podobne ilości prądu, więc tu oszczędności nie będzie i zazwyczaj jest to okolica 1 kWh, czyli na dzisiejszą cenę prądu 77 groszy na 1h pracy. Jeśli ma to być prosty piekarnik z termoobiegiem to wybór można zawęzić do:
      Amica X-Type ED9 (elektronika, lub ED47 (pokrętła),
      Gorenje linie Advanced (elektronika), lub Essential (pokrętła),
      Beko bPro 500 (elektronika), lub 300 (pokrętła).

  49. Aneta pisze:

    Witam serdecznie panie Krzysztofie! Zwracam sie ponownie z pytaniem: czy jest w necie porównywarka dla piekarników żeby zobaczyć jaka różnica między nimi. Na przykład Samsung NV7B4345VAK U2 i Samsung NV7B6795JAK U2 . Ten drugi to nowszy model? Jak nie ma porównywarki to mógł by Pan powiedzieć jaka różnica między nimi ( oprócz cenowej)? Dziękuje z góry.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Część producentów oferuje opcję porównania na swojej stronie, mają to też sklepy, ale zazwyczaj jest sporo błędów i nie pokazują większości danych, czy funkcji. Oba to najnowsza linia piekarników Samsunga, z czego NV7B6795JAK/U2 ma kolorowy programator, dość kiepski pod względem użyteczności (Electrolux/AEG, Gorenje robią to lepiej w przypadku piekarników parowych). Pierwszy to piekarnik z prostszą elektroniką, większością funkcji na osobnych sensorach – moim zdaniem przyjaźniejszy w obsłudze. Drugi to piekarnik parowy z pojemnikiem na wodę, generatorem i opcją gotowania na parze w specjalnym zbiorniku, a pierwszy ma tylko wylewanie wody na dno jako wspomaganie parowe, czyli w skrócie drugi jest znacznie bardziej zaawansowany i wypasiony.

  50. Ola pisze:

    Jaki parowy piekarnik wybrać do kwoty 3 tys? Czy za tyle da się kupić coś dobrego czy trzeba dołożyć? Zależy mi na prowadnicach i porządnej jakości, żeby grzał równo i był szczelny to ważne przy pieczeniu serniczków hehe. Moja mama posiada całą kuchnie od Boscha w tym piekarnik i super sobie chwali, ale nie ma on funkcji pary. Rozważam Electroluxa, ale przeczytałam trochę złych opinii o tej firmie i Samsunga, ale ten z kolei bardziej kojarzy się z lodówkami i telefonami. Co Pan poleca?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwsza kwestia to rodzaj piekarnika parowego – 2w1, czy 3w1.
      2w1 to piekarniki wspomagane parowo, czyli pieką normalnie, lub wspomagają pieczenie parą, nie gotują,
      3w1 to piekarniki gotujące na parze + funkcję z poziomu niżej.
      Wspomagane parowo to głównie Electrolux SteamCrisp, sporo modeli Whirlpoola W6 i W7, oraz wybrane Beko bPro 500.
      Piekarniki 3w1 to już raczej budżet 3300-3700 zł, jedynie Amica ma modele tego typu od 2200 do 2900 zł. Bosch/Siemens to przynajmniej 4500 zł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


reklamaml