Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?

Doradzamy, jaki piekarnik kupić, jakie funkcje są najważniejsze i na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu.

Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń gospodarstwa domowego i podstawa dobrze urządzonej kuchni. Warto więc przyłożyć się do tego zakupu. Jaki piekarnik kupić?

Niestety, pośród ponad 2000 modeli piekarników do zabudowy dostępnych w sklepach łatwo się zgubić. Tymczasem wybór wcale nie musi być trudny – doradzimy, jak kupić piekarnik, żeby później tego nie żałować i zdradzimy najważniejsze cechy dobrego piekarnika.

Zobacz również nasze zestawienia polecanych produktów: ranking najlepszych piekarników parowych oraz TOP-10 najlepszych piekarników na polskim rynku.

Jaki piekarnik kupić: elektryczny czy gazowy?

Jeszcze kilka lat temu mogliśmy wybierać w dwóch typach podłączenia piekarników – na prąd lub gaz. To już historia. Aktualnie piekarników gazowych do zabudowy jest coraz mniej. W sprzedaży pozostało raptem kilka modeli, a część z nich to urządzenia z długim stażem rynkowym.

Piekarniki gazowe nie posiadają zaawansowanych funkcji i są słabo wyposażone, lecz mają jedną zaletę – są niedrogie i w niektórych przypadkach tanie w użytkowaniu (gaz w ryczałcie).

Mimo to, kupując piekarnik zdecydowanie lepiej wybrać model elektryczny. Jest wygodniejszy w obsłudze, bezpieczniejszy w użyciu i zazwyczaj wyposażony w szereg przydatnych funkcji, jak na przykład opcję podtrzymania temperatury czy termosondę.

Instalacja piekarnika w kuchni

Istnieją trzy możliwe miejsca zamontowania piekarnika: pod blatem, w słupku (tzw. kominie) i w szafce podwieszanej. Ostatnia opcja jest najmniej popularna z uwagi na głębokość szafek: to 30-50 cm, podczas gdy większość piekarników cechuje głębokość w okolicach 55-59 cm.

Piekarnik zamontowany w słupku / fot. Amica

Współczesne piekarniki oddają większość ciepła frontem, w kierunku kuchni, więc nie ma podziału na modele do zabudowy w słupku i na modele podblatowe. Każdy piekarnik możemy zamontować na oba sposoby. Warto natomiast pamiętać, że wybierając piekarnik bez pokręteł, z programatorem dotykowym, jego obsługa będzie wygodniejsza, gdy piekarnik mamy zamontowany wyżej. W wypadku, gdy piekarnik montujemy pod blatem, lepiej sprawdzają się tradycyjne pokrętła – zwłaszcza te podświetlane.

Gabaryty piekarników do zabudowy

Pod względem wymiarów zewnętrznych, piekarniki do zabudowy dzielimy na standardowe i kompaktowe. Urządzenia standardowe mają zazwyczaj identyczną wysokość i szerokość: ok. 59.5 cm, lecz różnią się minimalne głębokością (od 55 do 58,5 cm). Standardowa szafka ma wymiar 60x60x60 cm, więc jeśli nie prowadzimy przez tył rur czy kabli, każdy piekarnik powinien się zmieścić.

Warto zwrócić uwagę na to, że niektóre sklepy podają wymiary wewnętrzne bez frontu, np.: piekarniki polskiej firmy Amica mają głębokość całkowitą 57,5 cm, lecz jeśli nie liczymy frontu, to wymiar wewnętrzny wyniesie 55 cm. Na szczęście większość producentów udostępnia rysunki techniczne z dokładnym wymiarem urządzenia i szafki.

Piekarniki kompaktowe różnią się głównie wysokością, zamiast 59,5 cm, otrzymujemy ok. 46 cm. Rozwiązanie to sprawdza się w małych kuchniach lub gdy chcemy mieć urządzenia 2, lub 3 w 1. Głębokość i szerokość pozostają takie same jak w przypadku urządzeń standardowych.

Oczywiście występują piekarniki o wymiarach niestandardowych: np.: 90 cm szerokości, 120 cm wysokości (podwójny piekarnik) itp. lecz na naszym rynku są to produkty bardzo drogie i przez to niepopularne. Jeśli jesteś zainteresowany takimi urządzeniami, sprawdź ofertę firm: Miele, Smeg i Gagenau.

Pobór prądu i klasy energetyczne

Przykład karty energetycznej / fot. agdManiaK.pl

Na rynku występują tylko trzy klasy energetyczne piekarników do zabudowy: A, A+ i A++. Większość piekarników podłączana jest za pomocą wtyczki do gniazdka, a ich moc nie przekracza 3,5 kW (prąd jednofazowy).

Różnica między klasami są złudne – dwa piekarniki tego samego producenta, lecz z różną klasą energetyczną, będą miały tę samą moc znamionową. Modele A+ mają funkcję termoobiegu ECO – nastawa wyłączy się pod koniec pieczenia, a potrawa pozostanie w cieple resztkowym, więc tylko w tej funkcji można mówić o jakiejś oszczędności zużycia prądu.

Etykiety energetyczne podają 2 parametry – godzinne zużycie energii w trybie grzałki górnej i dolnej z termoobiegiem i bez termoobiegu (w kWh). 1 kWh kosztuje ok. 53 grosze – większość piekarników zużywa 0,85-0,99 kWh, czyli godzina pracy piekarnika kosztuje od 40 do 52 groszy. Jak widać, nie ma sensu zwracać uwagę na klasy energetyczne piekarników – różnic między klasami praktycznie nie ma.

Pojemność piekarników

Piekarniki kompaktowe mają pojemności od 35 do 50 litrów i różnią się wielkością komory pieczenia. Większość nowych modeli charakteryzuje się pojemnością ponad 40 litrów, a to już jest wielkość wystarczająca do przygotowania kurczaka, czy wsadzenia średniej wielkości brytfanny.

Piekarniki standardowe przechodzą aktualnie metamorfozę pod względem pojemności. Do niedawna większość piekarników miała max. 60 litrów pojemności. Aktualnie powstają urządzenia z pojemnością nawet 82 litrów (Beko, Candy). Najmniejsze piekarniki to 57-61 litrów. Takie modele w swojej ofercie ma jeszcze Electrolux. Większość piekarników posiada pojemność komory pieczenia w zakresie 71-80 litrów i są to wartości w zupełności wystarczające. Warto zwrócić uwagę, że największe pojemności osiągnięto na wysokość komory, odchudzając panel programatora – na szerokość nie wiele się zmieniło.

Rodzaje programatorów w piekarnikach

Wyróżnić można 4 podstawowe typy sterowników:

Programator tradycyjny z pokrętłami. Piekarnik posiada dwa pokrętła: jedno do wyboru nastawy piekarnika, drugie do ustawienia odpowiedniej temperatury. Większość piekarników z programatorem tego typu posiada jeszcze wyświetlacz pokazujący aktualną godzinę, pozwalający na ustawienie czasu działania piekarnika i opóźnienie startu.

Ten typ programatora jest bardzo wygodny i prosty w obsłudze. Dokładność termostatu przy ustawianiu temperatury to 10 stopni w przypadku tańszych piekarników lub 5 stopni w przypadku droższych, z elektronicznym ustawieniem temperatury na wyświetlaczu. Oferowany zakres temperatur to zazwyczaj 50-250 stopni, lecz zdarzają się urządzenia z zakresem 30-280 stopni (Amica, Gorenje), a nawet do 300 stopni (Electrolux/AEG). Przy wyborze piekarnika, warto zwrócić uwagę na to, czy pokrętła są chowane i na sposób naniesienia na pokrętła funkcji.

Spora część piekarników dostępnych na rynku ma funkcje nadrukowane na pokrętła lub front piekarnika – takie rozwiązanie jest nietrwałe i z czasem będzie się ścierać. Trwalszym rozwiązaniem jest wypalenie laserowe nadruków lub tłoczenie. Świetnie, gdy piekarnik posiada pokrętła podświetlane – nie dość, że ładnie to wygląda, to na dodatek mamy pewność, że nadruki nie będą się ścierały z czasem. Programatory tradycyjne z pokrętłami są najmniej awaryjne, a jeśli już trafi nam się awaria, to są tanie w serwisowaniu.

Podświetlane pokrętła X-Type / fot. Amica

Programator sensorowy (piktogramowy) – najprostsza wersja elektroniki, zazwyczaj z programami automatycznymi pokazywanymi jako: P1, P2, P3 itp. – numeracja programów wytłumaczona jest w instrukcji obsługi. Rozwiązanie mało wygodne, ale tanie. W takiej elektronice temperaturę ustawiamy z dokładnością do 5 stopni, zazwyczaj mamy sporo nastaw pieczenia (10-12).

Programator tekstowy – w tańszych wersjach posiadający dokładnie tę samą funkcjonalność, co programatory tradycyjne, lecz po prostu pozbawiony pokręteł. W droższych urządzeniach programatory posiadają zdefiniowane funkcje, jak program pizza, ciasta, stek itp. Częstym dodatkiem jest też termosonda – szpikulec wbijany z jednej strony w potrawę, a z drugiej wkładany w gniazdo w komorze piekarnika. Termosonda pozwala na ustawienie temperatury, jaką chcemy osiągnąć wewnątrz potrawy.

Programatory tekstowe mają zazwyczaj dokładność ustawiania temperatury nawet do 1 stopnia i szerszy zakres temperatur, a w droższych modelach nawet do 300 stopni. W sterownikach tego typu trzeba „przeklikać” się przez większość funkcji, aby znaleźć odpowiednią – są one mniej wygodne w użytkowaniu od pokręteł, lecz zdobywają coraz to większą popularność przez zalety wizualne. Awaryjność programatorów dotykowych także jest wyższa niż tradycyjnych.

Programator tekstowy Vison / fot. Electrolux

Programator obrazkowy – zabudowany wyświetlacz TFT, sterowany osobnymi sensorami lub dotykowo. Wyświetlacze posiadają rozmiary od 3 do nawet 7 cali i zazwyczaj mają wiele funkcji. Zakresy temperatur to 30-280, czasem nawet 300 stopni, dokładność ustawianej temperatury to nawet 1 stopnień.

Jeszcze kilka lat temu piekarniki z wbudowanym ekranem obrazkowym kosztowały kilka tysięcy złotych. Teraz piekarnik z kolorowym, 4-calowym wyświetlaczem, z 35 programami gotowymi, termosondą i zakresem temperatur 30-280 stopni, kosztuje ok. 1700 zł. W coraz to większej ilości modeli, programatory posiadają także funkcje Smart ze zdalnym sterowaniem, możliwość wgrywania własnych programów, czy choćby integrację z systemami Smart Home.

Programator obrazkowy Tv / fot. Amica

Sposób na łatwe czyszczenie piekarnika

Emalia łatwoczyszcząca – nowoczesne piekarniki posiadają emalię, którą znacznie łatwiej czyści się w porównaniu do starszych rozwiązań. Każdy producent ma własną nazwę dla swojej emalii, lecz w rzeczywistości jest to po prostu śliska powierzchnia, bez zagłębień. Jedynie Samsung wyróżnia się tu na plus, gdyż stosuje emalię ceramiczną, znaną z mikrofalówek – czyszczenie jej jest naprawdę proste.

Czyszczenie parowe – wlewamy ok. 0,2 litra wody, ustawiamy program samoczyszczenia, a para zmiękczy zabrudzenia – do nas należy jedynie przetarcie komory piekarnika ściereczką. Funkcja ta jest skuteczna, gdy zabrudzenia nie są przypalone. Dla poprawy skuteczności można dodać trochę octu.

Kataliza – szorstkie wkłady instalowane z boków i z tyłu piekarnika. Wkład katalityczny nagrzewa się prawie do 500 stopni i wypala brud, który na nim się znajduje. Skuteczna technologia – tam, gdzie mamy wkład. Większość wkładów jest wymienna, a ich koszt to 50-400 zł w zależności od firmy. Najlepiej rozwiązaną katalizę ma Bosch/Siemens w kilku modelach, gdyż nie stosuje wkładów, a oblewa boczne, tylną i górną ściankę emalią katalityczną – nam pozostaje do skrobania tylko dno komory.

Pyroliza (piroliza)– jedyna technologia w pełni skuteczna, lecz nie bez wad. Pyroliza wypala całą komorę pieczenia w ok. 500 stopniach, zostawiając jedynie popiół. Żeby nie było tak kolorowo, zazwyczaj do czyszczenia pyrolitycznego musimy usunąć z piekarnika blachy, prowadnice i drabinki. Jedynie Bosch i Siemens oferują kilka modeli, gdzie wszystki z wyjątkiem drabinki suszarniczej może pozostać w piekarniku na czas wypalania. Jeśli piekarnik był bardzo zabrudzony, możemy czuć spaleniznę w kuchni podczas czyszczenia – jest to normalne zjawisko. Piekarniki z tą funkcją muszą być lepiej wykonane od zwykłych urządzeń. Posiadają lepszą izolację, uszczelkę żaroodporną, obudowa drzwi w niektórych firmach jest z metalu, a w samych drzwiach są zazwyczaj cztery szyby, zamiast dwóch lub trzech. Czyszczenie pyrolityczne poleca się osobom piekącym duże ilości mięsa i faktycznie mających problemy z czyszczeniem piekarnika. Warto pamiętać, że zgodnie z warunkami gwarancji, większość producentów zaleca używanie pyrolizy NIE częściej niż 1 raz w miesiącu. Piekarników z pyrolizą nie powinno stawiać się obok lodówek.

Design piekarników do zabudowy

Mamy teraz modę na nowoczesny wygląd urządzeń i mebli kuchennych. Dominują kolory: czarny, srebrny (inox) i biały. W czerni i srebrnym kolorze mamy największy wybór piekarników. Każdy producent posiada przynajmniej trzy różne linie produktowe oferujące urządzenia w tych kolorach.

Przykład piekarnika w beżowym kolorze / fot. Electrolux

Piekarniki w pozostały kolorach (beżowy, grafitowy, kremowy) są oferowane przez niewielu producentów, a ich popularność jest niska. Przykładowo, pełnej oferty AGD w kolorze beżowym nie posiada nikt – Amica zrezygnowała z tego koloru, a Whirlpool ma jedynie piekarnik, mikrofalówkę i płytę, z czego dwa pierwsze sprzęty tylko w starej serii ,,6 zmysł”. Beko i Electrolux posiadają płytę indukcyjną, okap i piekarnik.

Sprzęt w stylu retro nie jest popularny, lecz tu każdy producent posiada przynajmniej jeden piekarnik tego typu w kolorze kremowym i jeden antracytowy (czarny). W produkcji sprzętu retro specjalizuje się firma Smeg, lecz jest to producent zaliczany do segmentu premium, więc na niskie ceny nie ma co liczyć. Jeśli nie chcemy wydać min. 5000 zł na każde urządzenie do kuchni, a podoba nam się sprzęt retro, warto zobaczyć ofertę firmy Gorenje – serię sprzętu do zabudowy Classico i lodówki serii Retro.

Jaki piekarnik kupić: najważniejsze funkcje

Najtańsze urządzenia posiadają trzy nastawy (grzałkę górną, grzałkę dolną i obie naraz), jednak większość urządzeń wyposażonych jest w osiem lub dziesięć nastaw piekarnika. Jedynie w droższych urządzeniach można spotkać 11-14 funkcji.

Nastawy piekarnika na pokrętle chowanym Amica Fusion / fot. Amica

Różnica w ilości nastaw wynika z zastosowania termoobiegu. Piekarnik posiadający dziesięć nastaw, poza grzałkami i grillem ma „wiatrak” za tylną ścianką, który zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury w komorze urządzenia. Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę, czy urządzenie ma możliwość ustawienie samej grzałki dolnej, bez udziału grzałki górnej. Wiele tańszych urządzeń nie posiada takiego rozdzielnia.

Poza tradycyjnymi nastawami piekarnika producenci wyposażają swoje urządzenia w programy tematyczne, posiadające założoną temperaturę i czas grzania do potrawy. Najlepszym przykładem jest program „pizza” – konkretna temperatura piekarnika + określony czas działania.

Programy gotowe znajdziemy zazwyczaj w programatorach dotykowych, więc jeśli zależy nam na prostocie użytkowania, to o tej funkcji możemy zapomnieć. W urządzeniach do 1800 zł otrzymujemy zazwyczaj 12-16 programów automatycznych. W tej kategorii wyróżniają się 4 marki: Amica, Samsung, Electorlux i Whirlpool.  Producenci oferują w niektórych modelach blisko 100 programów automatycznych, a prawdziwym rekordzistom jest Electrolux z 225 programami w swoich droższych piekarnikach. Dzięki funkcjom SMART, w najlepszych piekarnikach, możemy wgrywać własne programy i przepisy – świetne rozszerzenie funkcjonalności.

Jeśli decydujemy się na piekarnik z programami gotowymi, warto wybrać urządzenie z termosondą – wiele programów świetnie współdziała z wbijanym szpikulcem, pokazującym temperaturę z wnętrza potrawy.

Programowanie czasowe to funkcja obecna w praktycznie każdym piekarniku, dzięki której możemy opóźnić start urządzenia, zazwyczaj do 24h. Ta sama funkcja służy też do ustawienia czasu pracy piekarnika.

Wybór temperatury – standardowym zakresem jest 50-250 stopni, lecz coraz więcej urządzeń posiada szerszy zakres temperatur, nawet 30-315 stopni. Najniższy poziom temperatur świetnie sprawdza się do wolnego pieczenia (Slow Cooking), dzięki któremu, potrawa nie traci wartości odżywczych i witamin. Najwyższy zakres temperatur służy do wypiekania pizzy i pieczywa. Ceny piekarników z szeroki zakresem temperatur zaczynają się od 1400 zł i są to głównie urządzenia Samsung i Amica.

Rozmrażanie – funkcja obecna w większości urządzeń, pozwala szybko rozmrozić potrawę, bez zbędnego oczekiwania.

Pieczenie parowe – nowoczesne piekarniki do zabudowy mogą posiadać generator pary, który wpuszcza gorącą parę do komory piekarnika. Urządzenia z parą nie należą do najtańszych – ceny zaczynają się od 2000 zł, a sensowne modele potrafią kosztować nawet 4-5 tys. zł. Specjalistą w tej dziedzinie jest firma Electrolux i jej marka AEG, choć ostatnio prawie każdy producent pokazał kilka nowości parowych.

Jeśli jesteś zainteresowany takim urządzeniem, sprawdź koniecznie nasz poradnik, jaki piekarnik parowy warto kupić oraz zerknij na aktualny TOP-10 piekarników parowych.

Wyposażenie dodatkowe

fot. Amica

Brytfanna – częste wyposażenie piekarników parowych, wartość takiego akcesorium to nierzadko ponad 200 zł.

Kamień do pizzy – urządzeń z kamieniem do pizzy jest jak na lekarstwo. Tylko kilka firm na rynku oferuje takie akcesorium i zazwyczaj jest one dostępne tylko w urządzeniach z bardzo szerokim zakresem temperatur. Tego typu piekarniki znajdziemy w firmie Beko (seria PizzaPro).

Szklana taca – akcesorium bardzo rzadko dodawane do piekarników, zastępujące jedną z blach. Na szklanej tacy świetnie piecze się ryby i potrawy mięsne. Wartość takiego akcesorium to min. 150 zł i wielu producentów oferuje ją jako akcesorium do zakupu w serwisie lub w sklepie internetowym marki.

Prowadnice – drabinkowe lub teleskopowe. Większość piekarników posiada prowadnice drabinkowe w miejsce tłoczeń. Piekarniki kosztujące więcej niż 1000 zł wyposażane są już w prowadnice teleskopowe – zazwyczaj jest to jedna para prowadnic teleskopowych z wyjątkiem firmy Gorenje – ten producent oferuje większość urządzeń z 2 parami prowadnic już od 1100 zł i a nawet 3 od 1400 zł. Prowadnice teleskopowe są wygodne, pozwalają na wysunięcie blachy, bez obaw o jej wypadnięcie z drabinek. Przy wyborze piekarnika z prowadnicami teleskopowymi, warto zwrócić uwagę na sposób montażu prowadnic i możliwości przeniesienia ich na inny poziom – większość firm nie pozwala na zmianę pozycji prowadnicy (góra/dół), a samo zdejmowanie prowadnic np. do czyszczenia, nie należy do łatwych czynności. Najlepiej rozwiązany sposób montażu prowadnic mają piekarniki Amica i Electrolux.

Rożen obrotowy – funkcja coraz rzadziej spotykana i dostępna dosłownie pojedynczych urządzeniach. Rożen najlepiej sprawdza się w opiekaniu mięs wraz z nastawą grzałki górnej i grilla. Ceny piekarników z rożnem obrotowym startują od 1100 zł. Wybierając piekarnik z rożnem, warto pamiętać o funkcjach wspomagających czyszczenie urządzenia.

Termosonda / fot. materiały prasowe

Termosonda – szpikulec wbijany w potrawę, informujący o temperaturze z wnętrza. Świetnie współdziała z programami gotowymi (np.: pieczeń, stek, itp.). Piekarniki wyposażone w to akcesorium znajdziemy w cenie od 1700 zł u kilku producentów: największy wybór mamy w Electroluxie i AEG, a pojedyncze modele znajdziemy też w markach Bosch, Siemens, Samsung, Beko, Amica i Gorenje.

Co daje marka, czyli jaki piekarnik kupić?

Amica to firma z największą ofertą piekarników na naszym rynku. Oferują aż 7 linii wzorniczych i ponad 140 modeli. W urządzeniach za około 1100 zł otrzymujemy: 1 prowadnice teleskopową, szybki nagrzew, podświetlane i chowane pokrętła, dużą komorę 77 litrów z 7 poziomami pieczenia (6 na drabinkach i 1 na prowadnicy). W cenie od 2000 zł firma oferuje modele z programatorem obrazkowym Tv i zestawem programów automatycznych. W najdroższych urządzeniach tego producenta upakowano możliwość pieczenia z parą, a także gotowania. Już od 1600 zł znajdziesz modele z WiFi i możliwością zdalnego sterowania, wgrywani własnych programów i pieczeniem wieloetapowym. Amica to polski producent oferujący sprzęt w korzystnych cenach.

Bosch/Siemens to niemiecki koncern specjalizujący się w droższych urządzeniach. Od 3500 zł znajdziemy piekarniki do zabudowy posiadające funkcję mikrofali. W firmie Bosch najciekawiej wyglądają piekarniki serii 8 z okrągłym wyświetlaczem i pierścieniem sterującym. Świetny design, dobra jakość wykonania i wiele użytecznych funkcji – niestety ma to też swoją cenę. Dobry piekarnik tego producenta, produkcji niemieckiej kosztuje min. 2000 zł.

Beko – turecki gigant, będący liderem cenowym. Beko oferuje piekarniki w świetnych cenach z dobrym wyposażeniem. Większość modeli tej firmy posiada delikatnie domykające się drzwi i 1 prowadnicę teleskopową. Głównym wyróżnikiem piekarników tej firmy są pojemności komór pieczenia – 72, 80, a nawet 82 litry. Jeśli zależy ci na komorze, do której zmieścisz nawet indyka – Beko ma dla Ciebie kilka ciekawych modeli do wyboru. Do tego Beko skopiowało rozwiązanie Samsunga z podzieloną komorą pieczenia na 2 części i oferuje je w znacznie bardziej atrakcyjnych cenach.

Candy to włoski producent, który skupia się na produkcji urządzeń z komunikacją Wifi/NFC. Ostatnio zaprezentowali piekarnik z 19-calowym wyświetlaczem w drzwiach!

Electrolux/AEG – lider wśród producentów piekarników parowych, ze Szwecji. Duży wybór urządzeń w każdej półce cenowej – zależy Ci na pieczeniu parowym – sprawdź ofertę tej firmy. Piekarniki Electroluxa zazwyczaj posiadają 1 prowadnicę teleskopową, droższe modele wyposażone są w termosondę i czyszczenie pyrolityczne. Świetne modele znajdziemy już w cenie 1700 zł.

Gorenje – słoweński producent urządzeń designerskich. Serie Starck, Ora Ito, czy Simplicity są oryginalne i nie przypominają urządzeń konkurencji. Gorenje znane jest z urządzeń w stylu retro. Znasz markę Smeg? Gorenje to jedyna tańsza firna oferująca szeroką gamę urządzeń retro podobnych do sprzętu Smega. Ostatnim hitem była lodówka Gorenje Retro Special Edition inspirowana kultowym vanem Volkswagena.

Samsung – koreański gigant na polskim rynku AGD pojawił się całkiem niedawno. Samsung skupił się na piekarnikach z przedzieloną komorą piekarnika, za pomocą blachy – takim sposobem powstał Dual Cook – technologia pozwalająca na jednoczesne pieczenie 2 potraw. Ostatnią nowością było rozwinięcie tej technologii o dzielone drzwi piekarnika – możemy otworzyć samą górną komorę, bez otwierania dolnej. Kolejnym wyróżnikiem Samsunga jest świetny minimalistyczny design. Urządzenia Samsunga nie należą do tanich – żeby zakupić przeciętnie wyposażony piekarnik, trzeba szykować się na wydatek ponad 2000 zł.

Whirlpool/Indesit/Hotpoint-Ariston – koncern z USA, który wykupił wielu producentów z Włoch i Niemiec. Piekarniki tego producenta wyróżniają się dobrym stosunkiem ceny do wyposażenia. W cenie ok. 1500 zł można kupić świetnie wyglądający piekarnik z programami automatycznymi (zwanymi 6 zmysłem). Większość piekarników steruje się za pomocą jednego pokrętła – rozwiązane jest intuicyjne i wygodne, lub całkowicie dotykowo w nowej linii W Collection.

To również warto przeczytać!

Mam nadzieję, że pomogłem wybrać dobry piekarnik. Zachęcam również do lektury innych wpisów na serwisach grupy techManiaK.pl.

Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).

Przygotowaliśmy również przydatne poradniki dla tych, którzy właśnie urządzają kuchnię i kupują płytę lub kuchenkę. Doradzamy m.in., czy warto kupić płytę indukcyjnąjaka powinna być dobra płyta ceramiczna i na co zwrócić uwagę kupując płytę gazową, a także czy warto dzisiaj kupić kuchenkę wolnostojącą.

Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową oraz maniaKalny ranking kuchenek mikrofalowych.

Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.

Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.

fot. vik173, Fotolia.com

Szukasz dobrej pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek, albo na zestawienie najlepszych pralek do 1500 zł.

Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).

Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.

Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPAporównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.

Jeśli szukasz robota sprzątającego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.

Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.

To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupićo czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.

Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.

Krzysztof Kulikowski

Komentarze

  • Witam, w modelu EB7542 Pyro max. temperatura pieczenia to 250stopni, jak Pan sądzi czy jest to wystarczające? Proszę również o opinię jak ocenia Pan piekarniki Amica (jeśli chodzi o awaryjność oraz wykonanie) na tle innych marek.

    • Do normalnych zastosować 250 stopni jest ok. Jedynie dla miłośników pieczenia pizzy będzie słabo. Jeśli chodzi o Amicę to polecam serie Integra (najlepszy stosunek cena/jakość) i serię IN - świetny design. Jeśli chodzi o modele to EB7542 Pyro Integra, EB853BA+ IN PYROLIZA - najciekawsze modele tego producenta z pyrolizą. W kwestii porównania do innych marek to uważam, że Amica jest pozycjonowana powyżej Whirlpoola, Candy, Gorenje, Samsunga, lecz na równi z Electroluxem, Boschem, czy Beko.

    • 250 stopni to standard, więc do większości zastosowań będzie wystarczające. Jeśli jesteś fanem pieczenia pizzy to raczej poszukałbym modeli z wyższą max temperaturą (300-320 stopni) + kamień do pizzy. Amica piekarniki produkuje u siebie, więc ich jakość jest po prostu dobra. Pod względem bezawaryjności są w czołówce producentów AGD, lecz teraz i tak te wszystkie sprzęty są na max 5-7 lat.

  • Witam, zwracam się z pytaniem czy piekarnik z pyrolizą może stać w słupku koło wolnostojącej lodówki? Dziękuję!

    • Nie powinien - pyroliza to nagrzew do prawie 500 stopni - zwykła płyta 20mm to za mało. Płytę pomiędzy zawsze można dodatkowo odizolować.

  • Poszukuję piekarnika średniej wielkości z funkcją pyrolizy. Rozważam model ELECTROLUX EZC2430AOX (pojemność 57l) lub jakaś Amica do 66litrów. Czy może Pan coś polecić?

    • Ten Electrolux jest bardzo mały i słabo wykonany (nadruki na pokrętłach ścierają się, goła blacha). Amicę polecam w serii Integra - najciekawsze modele to:
      EB8562 Integra Soft - 1149 zł - 2 prowadnice, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy, delikatny domyk.
      EB8552 Integra - 1198 zł - 2 prowadnice, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy i kataliza.
      EB7654A+ Integra Soft - 1398 zł - 1 prowadnica, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy, delikatny domyk, kataliza i programator elektroniczny z temperaturą 30-280 stopni.
      EB81064A+ Integra - 4 calowy programator z masą programów automatycznych, 2 prowadnicami, termosondą, rożnem obrotowym i szerokim zakresem temperatur 30-280.

    • Podany model Electroluxa jest słabo wykonany (plastikowe pokrętła wyglądają tandetnie, a zawias chodzi bardzo topornie. Electrolux ma dobre piekarniki, ale od 1900 zł. Jeśli chodzi o Amicę to polecam serie Integra. Co do konkretnych modeli w kolorze srebrnym to z tańszych EB8562 integra Soft 1150 zł (2 prowadnice, rożen obrotowy, czyszczenie parowe i cichy domyk), EB8552 Integra 1198 zł (2 prowadnice, rożen obrotowy, kataliza), EB7542 pyro 1499 zł (2 prowadnice, pyroliza), EB7654A+ Integra Soft 1399 zł (1 prowadnica, kataliza, cichy domyk, szerszy zakres temperatur 30-280, termostat elektroniczny, lepszy wyświetlacz). Z droższych to model EB81064A+ Integra 1699 zł - piekarnik z najlepszym programatorem obrazkowym do 2800 zł - masa funkcji.

  • Właśnie chodzi mam o modele bez pokrętłem (mamy w domu małego pomocnika który obawiam się że zaraz je rozpracuje). Dlaczego uważa Pan że programy automatyczne są mało przydatne?

    • We wszystkich piekarnikach z serii IN można zablokować dzialanie programatora i pokręteł. Każdy z nas ma swoje sprawdzone przepisy, a w każdym z nich mamy informację ile czasu, na jakiej nastawie i jakiej temperaturze piec. Programy automatyczne działają na bazie założeń, więc nie dostosuja się do naszych przepisów. Programy automatyczne swietnie sprawdzają się w urządzeniach z termosondą i w programatorach obrazkowych np: EB81064BA+IN lub EB944BA+IN. Osobiście polecam ten 1 - w cenie 1700 zł otrzymujemy wygodny 4 calowy wyświetlacz, automatykę wagową, możliwość dodania 10 własnych programow, rożen obrotowy, termosondę, szklaną tacę, podwójne oswietlenie halogenowe. Jedyne czego tu nie ma to delikatnego domyku.

    • Jeden z tanszych piekarnikow z programatorem tekstowym. Obsluga jest dosc przeciętna. Osobiście preferuje modele z pokretlami w serii IN - np model EB521BA+IN. Funkcje te same z wyjatkiem programow automatycznych, ktore i tak są malo przydatne.

  • Dziękuję za ten poradnik, w końcu znalazłam obiektywną ocenę funkcji i producentów. Już od dłuższego czasu szukam piekarnika i nie jest łatwo, w każdym sklepie polecają zupełnie co innego. Już mam mętlik w głowie i mimowolnie zagłębiam się coraz bardziej w opisy i specyfikacje, doszukując się, które funkcje będą najlepsze. Ostatnio znalazłam bardzo fajny piekarnik z Beko, z pyrolizą, w przyzwoitej cenie. Dobrze, że sprzedawca w sklepie był na tyle uczciwy, że uświadomił mi, że owszem cena jest atrakcyjna i pyroliza jest najlepszym sposobem czyszczenia, ale producent dołożył tę funkcję kosztem "prawdziwego" termoobiegu. I tu mam zagwozdkę, bo nie rozumiem, to termoobieg to nie jest to samo w każdym produkcie? W wyżej wspomnianym Beko, chodziło o to, że te grzałki były takie, że mimo wentylatora potrawy mogły się przypalać z zewnątrz, a w środku dalej być surowe. I podobno jest tak, że grzałki powinny za wentylatorem, bo to jest najlepsza opcja. Proszę o słowa otuchy ;) i jakąś radę, czy serio ten rodzaj termoobiegu jest tak ważny?
    Pozdrawiam :)

    • Wszystkie modele Beko z pyrolizą posiadają termoobieg. Co do pyrolizy to faktycznie jest to skuteczna funkcja czyszczenia, lecz ma swoje wady. Najlepsze piekarniki z pyrolizą robi Amica i Bosch - są najlepiej wykonane, nie mają plastikowych elementów w drzwiach jak Beko czy Electrolux i są dobrze wyposażone (najczęściej 2 prowadnice).

      • Sprzedawca zwrócił mi uwagę, że według niego coś jest nie tak i niestety potwierdzenie swoich przypuszczeń otrzymał i od przedstawiciela Beko, jak również bezpośrednio od producenta (nie, nie wciskał mi kitu, rozmawialiśmy z nimi razem - serio są jeszcze uczciwi ludzie). Chodzi dokładnie o to, że termoobieg mają piekarniki z serie BIM, a ten o którym wspominam, jest z serii BIE co oznacza właśnie, że nie ma prawdziwego termoobiegu. Jak już pisałam, baaaardzo wgryzłam się w temat :) Niech to będzie nauczka dla wszystkich czytających ten poradnik, bo mimo, że nawet na oficjalnej stronie producenta przy tym modelu jest informacja o termoobiegu, to w bezpośredniej rozmowie okazało się, że owszem jest, ale nie taki jak nam się wydaje ;)

        Dziękuję za odpowiedź, w międzyczasie dokonałam zakupu i faktycznie nie skupiałam się na sposobie czyszczenia. Chciałam coś fajnie wyposażonego, w przystępnej cenie i żeby za chwilę się nie zepsuł i dobrze jakby miał blokadę drzwiczek lub przycisków (mam małe dzieci). Długo przeglądałam i w końcu jest, w naszej kuchni zamieszkał piekarnik Amica EB8564B ProBaby.
        Pozdrawiam

        • Piekarniki Serii BIE zostały w większości wycofane z rynku. Zostały już tylko modele w cenie ok. 800 zł, a tu brak termoobiegu jest normą. Jedyny droży model z serii BIE, który jeszcze jest dostępny to BIE22400XP i faktycznie nie ma prawdziwego termoobiegu.
          A jak tam radzi sobie Amica w kuchni?

          • Amica sprawdza się super. Moje najmłodsze dziecko nie raz podchodzi jak coś się piecze, próbuje ciągnąć za uchwyt, czy dotyka szyby piekarnika, a tu niespodzianka - NIC SIĘ NIE DZIEJE. Drzwiczki się nie otwierają, a szyba nie parzy, uwielbiam te funkcje.
            Do tej pory znalazłam tylko jedną wadę - kształt uchwytu drzwiczek. Niestety jest on z ostrymi kantami po bokach. Piekarnik jest dedykowany dla rodzin z dziećmi (seria ProBaby), ale akurat w tym przypadku nie pomyśleli, że dzieci nie zawsze są na tyle ostrożne i już kilka guzów mamy na koncie ;) Na razie założyłam nakładki, takie jak na rogi stołu, i czekamy, aż maluch podrośnie. Tak czy siak, piekarnik polecam. Ma tyle zalet, że na pewno wybrałabym go ponownie.

  • Ja sama nie wiem jaki już piekarnik kupić. Od dłuższego czasu szukam ciekawych ofert i jest ich tyle że ciężko się zdecydować. Zastanawiam się nad piekarnikiem Candy takim nowoczesnym on się nazywa Watch-Touch . Czytałam parametry piekarnika i jego funkcje akurat spełniają moje oczekiwania. Może ten akurat będzie dobrym wyborem hmm... co myślisz ?

    • Pani Moniko, naprawdę nie wypada podszywać się pod osobę zainteresowaną zakupem AGD pod każdym poradnikiem, czy topką i sugerowanie "urządzeń" Candy. Zmiana nicku z miśka na mszyka po 2 minutach też raczej nie pomoże ;) Sprzęt tej marki nie należy do polecanych, a model który Pani przywołuje to tylko ciekawostka (19 calowy tablet w drzwiach). 6500 zł można spożytkować znacznie lepiej, np kupując jeden z wyższych modeli piekarników Bosch/Siemens, Amica, Electrolux, czy Beko i zostanie jeszcze na dobre wakacje All Inclusive, dla 2 osób, w Grecji...

  • Co sądzicie o Amica EB8562B INTEGRA? Zależy mi na tradycyjnych pokrętłach, chłodnym froncie, łatwym czyszczeniu – ale nie jest to warunek konieczny. Może jakieś inne, tańsze modele tego producenta?

    Ps. Czy Amica produkuje piekarniki w Polsce?

    • Tak, Amica produkuje piekarniki w Polsce. Model EB8562B to świetny wybór - 2 prowadnice, rożen obrotowy, zimny front, szybki nagrzew 4 min do 150 stopni, łatwy demontaż szyb do mycia, czyszczenie parowe, chowane, tłoczone i podświetlane pokrętła. W cenie 1300 zł nie ma nic lepszego.

      • Mogę z całego serca polecić piekarnik Electroluxa 800 CombiQuick Fajne jest to że występuje w wersji kompaktowej co wiele na moim metrazu ułatwia a ma wszysttkie udogodnienia termoobieg, mikrofale no i róznorodne tryby. Ja jestem bardzo zadowolona

  • Model AEG jest genialny, Bosch 636 także, ale 633 nie ma grzałki dolnej i to bardziej mikrofala niż piekarnik - trzeba sprawdzać funkcje pieczenia.

  • Po pewnym rozeznaniu zastanawiam się nad :
    [cena_szukaj]KSE998290M [/cena_szukaj]bądź coś z Boscha :
    [cena_szukaj]CMG636BS1 [/cena_szukaj]lub [cena_szukaj]CMG633BS1[/cena_szukaj].

1 25 26 27

Najnowsze artykuły

Kup indukcję Amica i testuj 60 dni!

Kup indukcję Amica i testuj 60 dni – gdy nie spełni oczekiwań, otrzymasz zwrot kasy,…

8 minut temu

Jak dodawać darmowe ogłoszenia bez rejestracji? Poradnik krok po kroku

Na ten moment w sieci da się sprzedać i kupić praktycznie wszystko. Jeśli masz niepotrzebne…

15 godzin temu

Kumulacja promocji na indukcję Electrolux z sensorem gotowania!

W RTV Euro AGD przecenili porządną płytę Electrolux EIS62441 z sensorem gotowania SenseBoil. Do tego…

22 godziny temu

Dreame X40 Ultra, czyli ewolucja w stronę ideału

Marka Dreame to czołowy producent robotów sprzątających. Po sukcesach sprzedażowych serii L10s i L20 przyszła…

24 godziny temu

Ecovacs T30 Omni i T30 Pro Omni wjeżdżają do sklepów

Po głośnych premierach flagowych robotów od Dreame i Roborock na 2024 rok, kolejny chiński producent…

1 dzień temu

Wypasiony piekarnik parowy Siemens iQ700 z rabatem 600 zł i cashbackiem 1200 zł!

Pod koniec marca wspominałem o świetnej przecenie na piekarnik prawdziwie parowy Siemens HS636GDS2, gdzie po…

2 dni temu

Wraz z naszymi partnerami stosujemy pliki cookies i inne pokrewne technologie, aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane na urządzeniu końcowym. Używamy plików cookies, aby wyświetlać swoim Użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy oraz w celach analitycznych i statystycznych. Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej oraz naszych partnerów. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies.

Polityka Cookies