Dobra płyta gazowa do zabudowy? Nietrudno taką znaleźć – o ile wiesz, czego szukać i na co zwracać uwagę w czasie zakupu. Podpowiadamy, jakie parametry powinna mieć solidna płyta gazowa w 2021 roku.
Płyta do gotowania to podstawowy sprzęt, który każdy musi mieć w kuchni. Mieliśmy już okazję radzić, na co zwracać uwagę kupując płytę indukcyjną. Przyglądaliśmy się również płytom ceramicznym, czyli tańszym i popularniejszym odpowiednikom indukcji. Dzisiaj wracamy do tematu bliskiego tysiącom Polaków: czym kierować się przy zakupie płyty gazowej?
Sprzedaż płyt gazowych ma się dobrze. Wybór jest ogromny i co chwilę pojawiają się nowe modele. W Media Expert znajdziecie ponad 230 płyt gazowych do wyboru, a w RTV EURO AGD trochę ponad 170 – opcji zakupu jest więc więcej niż płyt indukcyjnych.
Płyty gazowe mają wiele zalet – są tanie, proste w naprawach, dziecinnie łatwe w obsłudze i działają nawet gdy zabraknie prądu – jedynie do zapalenia palnika będzie trzeba użyć zapałek. Gazówki dają też możliwości, o których możemy zapomnieć w płytach na prąd – choćby palnik WOK z potrójną koroną i gotowanie na wolnym ogniu.
Najnowsze płyty zbliżają się technologicznie do płyt elektrycznych – zyskały timery, czujniki gotowania, blokady przed dziećmi. Tylko patrzeć jak jakiś producent dodane do swoich modeli moduł WiFi z kamerką…
Rozwiązanie stosowane aktualnie tylko przez firmę Solgaz. Kiedyś płyty tej firmy były sprzedawane przez Amicę pod nazwą Prometeusz – rozwiązanie było jednak na tyle wadliwe, że Amica zdecydowała się zerwać współpracę i wycofać ten produkt z rynku.
Gaz pod szkłem ma niestety wiele wad: znacznie dłużej gotuje od zwykłej płyty gazowej, a do indukcji nie ma nawet porównania. Płyty Solgazu bardzo trudno się też czyści. Producent porównuje je pod tym względem do indukcji (w obu mamy szkło ceramiczne), lecz moim zdaniem bliższe prawdy jest porównanie do tradycyjnych płyt grzałkowych lub halogenowych – gaz, tak jak lampa ogrzewa szkło, a szkło naczynie, więc cokolwiek wykipi z garnków, od razu się przypala (w indukcji szkło jest co najwyżej ciepłe).
Do tego rozstaw pól i wywiewy z tyłu sprawiają, że na płycie z czterema palnikami nie da się postawić więcej niż dwa naczynia o średnim rozmiarze. Kolejnym problemem jest nagrzewająca się elektronika oraz grubość płyty – ta nie zawsze pasuje do standardowej szafki z piekarnikiem pod spodem.
Producent podaje, że oszczędności gazu w tej technologii sięgają nawet 50% – warto natomiast pamiętać, że takie porównanie wykonano w stosunku do płyty z grzałkami. W porównaniu do płyty gazowej Solgaz zużywa podobne ilości paliwa. Z czego to wynika? Jednostkowo, jak zmierzymy zużycie gazu na przestrzeni 10 minut – wygra Solgaz, lecz jeśli zmierzymy zużycie gazu podczas przygotowania tej samej potrawy, okaże się, że Solgaz potrzebuje na to więcej czasu i zużycie się wyrównuje.
To ciekawe rozwiązanie, ale moim zdaniem gaz pod szkłem to ślepa uliczka ewolucji płyty gazowej.
Tradycyjne rozwiązanie – tanie, proste i oszczędne. W tej kategorii mamy największy wybór płyt. Znajdziemy modele w każdym rozmiarze, w każdej konfiguracji i cenie.
Najtańsze są płyty blaszane – emaliowane i ze stali szczotkowanej. Płyty szklane wypadają o 20-30% drożej z uwagi na wyższy koszt materiału. Rynkowo lepiej sprzedają się płyty szklane, zwłaszcza czarne. Ładnie wyglądają, świetnie komponują się z innymi sprzętami i z pozoru łatwo się czyszczą.
Płyty łączące dwa różne rozwiązania to gatunek na wymarciu. Spotkać można dwie wersje: gaz + indukcja, lub gaz + halogen. Do wyboru mamy dosłownie pojedyncze modele. Electrolux, Gorenje i Teka mają w ofercie płyty łączące technologię indukcyjną z gazem, ale tylko ten ostatni producent produkuje płyty szerokie o konfiguracji 1-2 palniki gazowe + 4 indukcyjne. Płytę łączącą gaz z tradycyjną płytą ceramiczną (halogenową) ma w ofercie tylko Gorenje.
Rozwiązania tanie, zazwyczaj produkcji chińskiej, składające się z od 1 do 4 palników. Typowy produkt dla działkowca.
Osobna kategoria, którą szerzej omówiłem w poradniku, na co zwracać uwagę kupując kuchnię wolnostojącą.
Standardowy rozmiar płyty gazowej to 60 cm szerokości, przy prostokątnym kształcie. Najczęściej kupujemy płyty mające wymiary zewnętrzne 58-60 cm szerokości, 51-52 cm głębokości i 5-6 cm wysokości. Płyty tego typu mają standardowy wymiar wewnętrzny 49 na 56 cm, więc w razie wymiany bezproblemowo kupimy nowy model.
Bardzo praktyczne są płyty o szerokości od 70 cm do 90 cm. Zyskujemy dodatkowy palnik i znacznie więcej miejsca na naczynia. Płyty mające 70-75 cm szerokości, zazwyczaj nie wymagają korekty w projekcie szerszej szafki, gdyż wymiar wewnętrzny mają standardowy: 49×56 cm. Pozostałe boczne części płyty chowają się w blacie i nie wystają poniżej jego linii. W przypadku modeli ok. 90 cm szerokości trzeba już posiadać szerszą szafkę.
W przeciwnym kierunku mamy płyty typu domino – 2-palnikowe modele o szerokości 30 cm. Specjalistami w tej kategorii są: Bosch/Siemens i marki premium, lecz także w tańszych firmach, jak Amica, Gorenje, Beko, czy Electrolux, znajdziemy pojedyncze modele. Płyty 2-palnikowe sprzedają się w trzech przypadkach: do domku letniskowego lub kawalerki, jako dostawka do płyty indukcyjnej i jako osobny zestaw indywidualnie skonfigurowany.
Jeśli masz dużo miejsca na blacie, zakup kilku płyt domino to świetny pomysł – można mieszać technologie (np.: jedna indukcja, jedna płyta gazowa 2-palnikowa i jedna płyta gazowa z palnikiem WOK), a także samodzielnie ustalić ich rozstaw. W kategorii domino znajdziemy też płyty typu Teppanyaki i płyty grillowe. Z dobrym budżetem można skonfigurować profesjonalną kuchnię.
Ostatni grupa płyt to modele nietypowe. Nie ma ich na polskim rynku wielu. Zaliczyć można tu płyty typu francuskiego, posiadające 3 – 4 pola i ułożone na płycie w kształcie półksiężyca (Teka VR 90 4G AI AL TR). Istnieją też płyty narożne, gazówki z rozstawem palników w jednym rzędzie o szerokości nawet 120 cm. W Polsce to kompletna egzotyka.
Instalację płyty gazowej powinien wykonać instalator z odpowiednimi uprawnieniami, a po zakończonej instalacji podbić kartę gwarancyjną i/lub świadectwo podłączenia produktu – jest to podstawa do uznania przez producenta gwarancji podstawowej. W różnych rejonach kraju mamy drobne różnice w rodzaju gazu, więc przed zakupem warto to sprawdzić. Niektóre firmy oferują darmową wymianę dysz do 30 dni od zakupu, jeśli dysze zamontowane w płycie nie odpowiadają rodzajowi gazu w miejscowości klienta – usługę taką zapewnia np. Bosch i Siemens.
Warto pamiętać, że praktycznie każdą płytę gazową trzeba podłączyć do prądu – iskrownik to już standard nawet w płytach za 300 zł. W przypadku płyt Solgazu zaleca się zastosowanie zasilacza awaryjnego UPS – płyta ma schowane planiki i gdy nie będzie prądu, tylko zasilacz UPS pozwoli uruchomić płytę – zapałki nam nie pomogą.
Gaz ziemny/systemowy G20 (GZ 50) – płyty gazowe mają standardowo zamontowane dysze pod ten rodzaj gazu. Każda płyta posiada rurowy króciec gwintowany o średnicy G ½ cala. Montując nową płytę, zaleca się podłączenie jej za pomocą nowego węża z atestem. Aktualnie nie wykonuje się podłączeń „na sztywno”. Stosuje się węże z szybkozłączem, lub zwykłe nakręcane.
Gaz płynny (propan-butan) – w tej wersji podłączenia na standardowy gwint ½ cala nakręca się dostarczoną wraz z płytą kocówkę do węża 8×1 mm. Przy takim podłączeniu wymagana jest wymiana, a następnie regulacja dysz. Do podłączenia potrzeby jest wąż z reduktorem.
Szkło ceramiczne dostępne jest tylko w najdroższych płytach, powyżej 2000 zł. Podstawową zaletą tego materiału jest większa twardość i odporność na zarysowania. W produkcji płyt gazowych ze szkłem ceramicznym specjalizują się Bosch, Siemens i Teka. Takie płyty występują zazwyczaj tylko w kolorze czarnym i z rusztami żeliwnymi. Największym producentem szkła ceramicznego jest firma EuroKera, a na drugim miejscu Schott Ceran – obie firmy cechują się wysoką jakością.
Producenci AGD stosują także różnej jakości szkło hartowane. Potentatem w produkcji tego materiału do płyt gazowych i piekarników są Włosi. Szkło hartowane nie jest jednak odporne na zarysowania, ani na zbicie. Często zdarzają się samoistne pęknięcia wynikające z naprężeń powstałych przy nagrzewaniu płyty lub złego montażu w fabryce. Na dodatek większość płyt ze szkłem hartowanym ma ruszty pokrywające tylko nieznaczną jego część – szkło z frontu jest nieosłonięte, z wyjątkiem pokręteł – to w tym miejscu zdarza się większość pęknięć z winy użytkownika.
Innym rozwiązaniem jest blacha emaliowana – nie da się jej zbić, można jedynie zrobić wgniecenie i porysować. W stosunku do starszych urządzeń obecnie stosowane emalie są dość miękkie i łatwe do zarysowania. Estetyka płyt emaliowanych jest dobra w zasadzie tylko w modelach retro. W wersjach nowoczesnych płyty emaliowane wyglądają raczej topornie i przypominają zwykłe kuchnie wolnostojące. Płyty tego typu są bardzo tanie (z wyjątkiem retro) i nie ma za dużego wyboru w ofercie.
Kolejne rozwiązanie to stal szczotkowana – podobnie jak w przypadku płyt emaliowanych możemy je jedynie zarysować i zrobić wgniecenie. Ogromną zaletą jest zagłębienie w płycie – wszystko, co wyleci z garnków zostaje na płycie, a nie spływa po szkle i wpada na blat i/lub w uszczelkę. Płyty z „blachy” są najtańsze w zakupie i nie cieszą się tak dużą popularnością, jak płyty szklane, mimo znacznie większej praktyczności i niższej ceny.
Określenie „palnik” to potoczna nazwa dla całego zespołu, na którym gotujemy: korpusu, korony, nakrywki palnika, a często też zaworu i osprzętu palnika. Na rynku funkcjonują trzy główne firmy i marki własne producentów:
W płytach gazowych stosuje się dwa rodzaje rusztów:
Zgodnie ze współczesnymi normami każda płyta musi posiadać zabezpieczenie przeciwwypływowe. Mechanizm działa bardzo prosto – odcina dopływ gazu do palnika, gdy płomień przypadkowo zgaśnie. Złoty/Miedziany czujnik wystający obok palnika ogrzewa się od płomienia palnika. Gdy czujnik przestaje być ogrzewany, a pokrętło nie zostało ustawione w pozycji zero, gaz jest odcinany od palnika.
Większość płyt posiada też iskrownik – nie ma ryzyka oparzenia się przy zapalaniu zapałkami, czy zapalniczką.
Kilka droższych modeli wyposażonych jest w blokadę przed dziećmi – elektroniczną lub mechaniczną.
Sprawa nie jest prosta, bo nie ma tu rozwiązań idealnych. Każdy rodzaj płyty ma swoje wady i zalety.
Płyty szklane – łatwo pozostawić zarysowania, które są bardzo widoczne na ciemnych płytach i praktycznie niewidoczne na jasnych. Powodem tego zjawiska jest stosowanie szkła hartowanego, a nie ceramicznego. Na rynku jest kilka płyt ze szkłem ceramicznym, lecz są bardzo drogie – od 2000 zł. Do tego na ciemnych płytach szklanych i emaliowanych widać każdą drobinkę kurzu.
Płyty ze stali szczotkowanej mają tendencję do łapania tłustych plam i trochę mniej się rysują. Zaletą większości płyt blaszanych jest zagłębienie w płycie, którego brak w płytach szklanych. Gdy coś nam wypadnie z garnka to pozostanie w niszy płyty – nie wyleje się z płyty na blat.
Płyty emaliowane są dość śliskie, więc brud do nich nie przywiera i łatwo je doczyścić. Pozostaje jedynie kwestia twardości emalii i odporności na zarysowania – przy aktualnej niskiej jakości produkcji AGD bywa z tym różnie.
Jak widać wybór danego rozwiązania wiąże się z konkretnymi wadami w czyszczeniu – trzeba się z tym pogodzić.
Amica – polski producent posiadający najszerszą ofertę na naszym rynku (ponad 50 modeli). Firma z Wronek ma w ofercie płyty w każdym rozmiarze – od 30 cm szerokości do 90 cm. Korzysta z palników Defendi i Somipress, w tym najnowszego rozwiązania tej firmy – płaskich palników. Większość płyt jest składana w Polsce. W tym roku do oferty dołączyły praktyczne modele o szerokim rozstawie palników. Amica ma najtańsze części na rynku – są ogólnodostępne, a od tego roku rozpoczął działalność oficjalny sklep producenta z częściami: czescizamienne.amica.pl
Beko – turecki gigant mający wąską ofertę płyt gazowych bazujących na jednym i tym samym designie. Palniki wykorzystywane w płytach Beko to Sabaf. Części są tanie i dostępne w sklepie producenta bekoczesci.pl. Główną zaletą produktów tej firmy jest świetny stosunek ceny do jakości.
Bosch/Siemens – drogi niemiecki producent stosujący dobre palniki Sabaf. Niestety, płyty z koncernu BSH mają mały rozstaw palników – trudno postawić patelnię 32 cm i inne garnki obok siebie. To właśnie ta firma spopularyzowała stopniowanie poziomów mocy (od 1 do 9) gazu o nazwie Flame Select. Części są ogólnodostępne i należą do najdroższych. Najciekawsze w ofercie Siemensa są płyty typu domino. Jeśli oglądasz Makłowicza na YT, to właśnie na takim rozwiązaniu gotuje ulubiony kucharz i podróżnik Polaków.
Candy/Hoover – włoski producent AGD należący od 2019 roku do chińskiego koncernu Haier. Firma ta ma dziwne podejście do sprzętu AGD. Poza tradycyjnymi płytami z palnikami niemarkowymi stosuje też palniki wbudowane w płytę – obniżone do linii płyty. Dostęp do części jest słaby.
Electrolux/AEG – producent płyt z szerokim rozstawem palników i stabilnymi rusztami. Jakość wykonania może nie powala, zwłaszcza w stosunku do raczej wysokich cen, lecz rekompensatą za to są autorskie palniki, które nie sprawiają większych problemów i najwięcej miejsca na duże garnki. Oferta jest uboga, części drogie, ale łatwo dostępne.
Gorenje – słoweński producent ma jeden podstawowy problem – słabą dostępność produktów w sklepach. Wielka szkoda, bo ich płyty są jednymi z najlepszych. Zapewniają szeroki rozstaw palników (przegrywają tylko z Electroluxem), świetne palniki firmy Sabaf, ładny design i kilka ciekawych technologii (np.: timer w pokrętłach). Dostęp do części jest przeciętny, podobnie jak ich ceny.
Miele – niemieckie premium, czyli drogo i dobrze jakościowo. Części są kosztowne, a ich dostępność słaba. Świetne płyty, gdy ktoś nie musi się liczyć z budżetem.
Kernau – mały polski producent z kilkoma płytami w ofercie. Dobry rozstaw palników, 5 lat gwaranci i świetne ceny. Warto rozważyć wybór tej firmy. Sporą część oferty firmy Kernau stanowią urządzenia dostarczone przez firmy Amica, Midea i Vestel, więc części są dostępne oraz tanie.
Samsung – moim zdaniem najgorszy producent płyt gazowych. Mają najmniejszy rozstaw palników, nie da się postawić dwóch średnich garnków obok siebie, plastikowe pokrętła umieszczone przy średnim palniku kosztują ponad 100 zł za sztukę. Tak źle zaprojektowanych płyt nikt chyba nie ma w ofercie, ale… sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Pochwalić Koreańczyków warto natomiast za wykorzystanie palników Defendi. Mają też ładny wygląd i bardzo stabilne ruszty.
Smeg – marka premium z Włoch. Podobnie, jak w Miele – ceny są kosmiczne, a części drogie. Firma korzysta z dedykowanych dla swojej marki palników (świetne jakościowo), produkty mają piękny design i dopasowanie do pozostałych urządzeń w linii. Ostatnie dwie cechy mogą być uzasadnieniem do zakupu sprzętu Smega. Dostępność części jest bardzo dobra, nawet po wielu latach.
Solgaz – polski producent słynący z płyt typu „gaz pod szkłem”. Nasilenie działań marketingowych w sieci, sprawiło, że płyty Solgazu sprzedają się całkiem nieźle, jak na tak niszowy produkt. Ja sam nie jestem miłośnikiem tych urządzeń, ale polecić mogę np. płytę z czujnikami gotowania, do promowania której zatrudniono Roberta Makłowicza. Płyta GNC 4 AUTO jest droga, lecz oferuje możliwość ustawienia 1 z 25 poziomów mocy, timer, booster i funkcję pauzy.
Teka – firma o niemieckich korzeniach mająca w ofercie szeroki wybór płyt gazowych – także na szkle ceramicznym (takim, jak w indukcjach). Płyty są przemyślane, mają dobre rozstawy palników (zwłaszcza modele 70-90 szerokości). Cenowo jest to raczej wyższa półka, lecz nadal daleko im do Miele czy Smega. Teka posiada w ofercie płyty retro, modele o nietypowym kształcie, jak i kilka modeli kombinowanych.
Whirlpool / Hotpoint-Ariston / Indesit – amerykański koncern wykupił włoskie firmy Indesit i Ariston oraz brytyjskiego Hotpointa. Płyty produkują na bazie palników Defendi i Sabaf. Mają ładny design, nie najlepszy rozstaw palników i w miarę dobre ceny. Dostępność części jest świetna, ceny przeciętne. Ostatnio pojawiło się kilka ładnych płyt dopasowanych do nowej linii W. Producenta należy pochwalić za stosowanie najgrubszego szkła na rynku.
Wybierając płytę gazową nie należy kierować się samym wyglądem. Dobra gazówka to taka, na której postawimy cztery garnki średniej wielkości, a takich wbrew pozorom nie ma wielu. Do tego trzeba pamięć, że ruszt to nie dekoracja kuchni, a podstawa naczynia, więc musi być stabilna i bezpieczna – nie kupuj płyt z małymi, delikatnymi rusztami bo będziesz tego później żałować.
Jeśli zastanawiasz się, jakie modele mogę szczerze polecić, koniecznie zajrzyj do mojego TOP-10 płyt gazowych, który niedawno pojawił się na agdManiaK.pl.
Masz pytania? Możesz zadać je dodając komentarz pod tekstem.
Dla miłośników pieczenia i grillowania mamy dwa konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych piekarników wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować. Jest też coś dla miłosników pary – ranking najlepszych piekarników parowych.
Warto również zerknąć na maniaKalny poradnik, na co zwracać uwagę kupując kuchenkę mikrofalową oraz maniaKalny ranking kuchenek mikrofalowych.
Na deser mamy poradnik, w którym wskazujemy, na co zwracać uwagę kupując okap i podsuwamy sprawdzone propozycje w maniaKalnym TOP-10 najlepszych okapów na polskim rynku.
Jeśli natomiast potrzebujesz sprawdzonej lodówki, szczególnie polecamy lekturę poradnika, na co zwracać uwagę kupując lodówkę oraz zestawienia TOP-10 najlepszych lodówek na polskim rynku.
Dla tych, którzy nie lubią zmywać naczyń mamy trzy konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując zmywarkę, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych zmywarek oraz TOP-10 najlepszych zmywarek 45 cm wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Lubisz gotować i potrzebny Ci porządny robot do kuchni? Mamy dla Ciebie poradnik, w którym podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując robota kuchennego, a w innym artykule podsuwamy TOP-10 polecanych robotów do kuchni (na każdą kieszeń).
Szukając dobrego odkurzacza koniecznie przeczytaj nasz poradnik, jak kupić odkurzacz i nie stracić. Warto również zapoznać się z wpisem o filtrach HEPA, porównaniem odkurzaczy pionowych i tradycyjnych, jak również maniaKalnym zestawieniem TOP-10 odkurzaczy na polskim rynku.
Jeśli szukasz robota sprzątajacego, warto zerknąć na nasz poradnik, jaki odkurzacz automatyczny wybrać, żeby nie żałować, oraz na TOP-10 najlepszych robotów sprzątających.
Szukasz pralki? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, na co zwracać uwagę kupując pralkę. Jeśli szukasz sprawdzonego, polecanego modelu, zerknij na nasz TOP-10 pralek. Mamy również bardzo konkretny poradnik dotyczący najciekawszych pralek ładowanych od góry, jak również zestawienie najlepszych suszarek do ubrań (na każdą kieszeń).
Nie zapomnieliśmy w końcu o fanach RTV. Jeśli szukasz dobrego telewizora koniecznie zerknij na nasz TOP-10 telewizorów lub przegląd dobrych i niedrogich telewizorów 4K UHD. Mamy również poradnik, jaki telewizor wybrać dla gracza.
To oczywiście nie wszystko. Mamy również szereg innych poradników, w których doradzamy m.in. jaki oczyszczacz powietrza warto kupić, o czym pamiętać kupując stację pary czy jak dobrze wybrać żelazko.
Wszystkie artykuły znajdziesz w sekcji polecanych wpisów na techManiaK.pl.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Tefal wraca z dobrą promocją cashbach na generatory pary. Zyskać można 200 lub 150 zł,…
Właśnie wystartowała nowa promocja na ekspresy do kawy marki Beko z linii CaffeExperto. Kupując wybrany…
Elegancki wygląd to nie tylko odpowiednia fryzura czy wypastowane, skórzane buty. To przede wszystkim schludne,…
Black Week w Polsce to czas wyjątkowych promocji i rabatów, które przyciągają zarówno w sklepach…
Oficjalny sklep Allegro wrzuci dziś o 19:00 sporą ilość robota Roborock Q8 Max w genialnej…
Przez cały długi weekend, czyli od 8 do 11 listopada jest okazja kupić taniej sporo…
Komentarze
Dzień dobry, Czy sensowne jest zakupienie płyty indukcyjno gazowej – dwa pola indukcji i dwa palniki gazowe? Aktualnie mam płytę gazową, ale robię remont kuchni i zastanawiam się nad indukcją. Mam jednak instalację jednofazową, mogę zrobić osobny zabezpieczony obwód dla kuchenki, jednak zabezpieczenie całego mieszkania na klatce schodowej to bezpiecznik 25A i nie można wymienić go na inny między innymi ze względu na słabe okablowanie WLZ i konieczność jego wymiany w pionach klatkowych co nie jest możliwe. Dlatego pomyślałem o kuchence z dwoma polami indukcyjnymi bo przy czterech i tak bym ich w pełni nie wykorzystał ze względu na instalację. Dla naszej rodziny i częstego gotowania dwa pola to jednak za mało więc dwa dodatkowe palniki gazowe umożliwiłyby gotowanie w większej liczbie garnków na raz. Zastanawiam się tylko czy to ma sens, czy jednak zostać przy płycie gazowej czteropalnikowej. Zalety jakie widzę w płycie hybrydowej to: - możliwość szybkiego podgrzewania na indukcji (czy dużo szybsze niż na gazowym palniku wok o mocy 4kW?), - korzystanie z trybów automatycznych (duszenie, topienie, podtrzymywanie ciepła – teoretycznie przy wprawie i dobrym palniku który pozwala na minimalny płomień da się to robić i na gazowej), - większe bezpieczeństwo przy korzystaniu przez dziecko (12 lat), - możliwość korzystania z palników gazowych gdy sieć elektryczna jest silnie obciążona (np. pracuje pralka, lodówka, klimatyzacja jednocześnie), wady to moim zdaniem: - mniejsza wygoda niż przy kuchence gazowej z rusztem na wszystkich palnikach, przy kuchence gazowo-indukcyjnej nad częścią gazową mamy ruszt a nad indukcyjna nie i nie ma jednej płaszczyzny do przesuwania garnków, do ich odstawiania poza palnik, - palniki części gazowej w takiej kuchence są słabo rozsunięte i nie można na nich postawić jednocześnie dwóch większych garnków, - nie można też postawić naprawdę dużego garnka bo duży palnik zazwyczaj jest od strony ściany i może od gorąca nadtopić się listwa blatową, z kolei drugi palnik jest blisko pokręteł i duży garnek będzie nad nimi co uniemożliwi operowanie nimi i może je nadtopić, - nie będzie łatwego utrzymania czystości na płycie jak to ma miejsce w płycie indukcyjnej bez gazu, no i tak są wystające palniki i pokrętła. Co Pan myśli o instalacji takiej płyty w moim przypadku, czy jednak lepiej pozostać przy gazowej?
Osobiście pozostałbym przy dobrej płycie gazowej z szerokim rozstawem palników (duży palnik wok wysunięty mocno do przodu po lewej, a pokrętła przesunięte do prawej pod mały palnik) - mamy większy obszar roboczy, palniki WOK gotują nie wiele wolniej od indukcji, gaz na razie jest sporo tańszy od prądu i nie zanosi się na zmianę tej proporcji, w zakupie też gazowa jest sporo tańsza, mniej awaryjna.
Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że to będzie najrozsądniejsze – porządna płyta gazowa. Zastanawiam się tylko nad układem płyty. Obecnie mam płytę Hotpoint Ariston z układem palników w romb i jestem do tego układu przyzwyczajony. Niestety na rynku trudno takie dostać (a już na pewno nie tego producenta), a tych z przesuniętym do dołu dużym palnikiem troszkę się obawiam bo duży garnek jest wtedy na krawędzi blatu i boje się że biegające dziecko zahaczy go i ściągnie na siebie. W układzie romboidalnym duży palnik jest mniej więcej w osi podłużnej płyty, więc jest dalej od krawędzi. Z tych w romb znalazłem płytę marki Freggia, jest to niszowa marka, niedostępna w popularnych sieciach, u mnie w mieście niestety nie do obejrzenia (według strony producenta jest w kilku mniejszych sklepach ale wszystkie obdzwoniłem i już są polikwidowane).
https://freggia.pl/pl/products/builtin/hobs/id_314.html
Wygląda sensownie, producent twierdzi, że płyty robione są we Włoszech i z dbałością o trwałość. Płyta ma metalowe pokrętła (obecnie raczej większość ma z tworzyw sztucznych), żeliwne ruszty, palnik wok 4kW. Ich płyty mają palniki Sabaf i Defendi. Dzwoniłem do producenta i twierdził, że w tej są palniki Sabaf, ale oglądając zdjęcia na ich stronie widzę że to niskoprofilowe Defendi. Co Pan myśli o takiej płycie?
To akurat najlepsze palniki w ofercie Defendi, więc będą równie dobre - jeśli taki układ Panu odpowiada, to dużego wyboru nie będzie, a ta płyta ma to co trzeba i cena też jakaś straszna nie jest.
Dzień dobry Panie Krzysztofie,
Czy byłby Pan uprzejmy pomóc w doborze kuchni gazowej? Moje wymagania to: WOK, 4 palniki (2x2), ruszty żeliwne i wykonanie stal nierdzewka (czarny kolor).
Moi faworyci:
1. Gorenje [cena_szukaj]GW641EXB[/cena_szukaj]
2. Elektrolux [cena_szukaj]EGH6343ROR[/cena_szukaj]
Z góry dziękuję za pomoc :)
Pierwsza bdb, druga to już płyta w designie retro, ale też dobra.
Dzień Dobry,
Panie Krzysztofie,
Co Pan sądzi o płycie:Kernau [cena_szukaj]KGH 6422 TCI X FLAT[/cena_szukaj]
Zależy mi na zagłębieniu w płycie żeby rozlane reszki nie wypadały na blat.
Może jakiś inny model ale mający własnie takie spore zagłębienie jak ten Kernau i żeby był stalowy.
pozdrawiam
Bardzo słaby rozstaw palników, ale zagłębienie ma faktycznie jedno z najgłębszych na rynku.
A co Pan powie o tym modelu Teki? Zależy mi na szerokim rozstawie palników: [cena_szukaj]TEKA EX 60.1 4G AI AL DR CI NTB[/cena_szukaj]
Rozstaw lepszy niż w większości innych płytach, ale nadal na głębokość palniki są blisko siebie - dobry rozstaw to przykładowo GORENJE [cena_szukaj]GW642ABX[/cena_szukaj]
Panie Krzysztofie, który model płyty gazowej będzie lepszy (chodzi przede wszystkim o jakość wykonania, niezawodność, łatwość czyszczenia i praktyczność w codziennym użytkowaniu):
1) [cena_szukaj]Teka GZC 64320 XBC[/cena_szukaj],
2) [cena_szukaj]BOSCH PRP6A6D70[/cena_szukaj],
3) może jakiś inny model, który Pan zna i może polecić?
Płyta Teki ma lepszy rozstaw palników, WOK wysunięty do przodu, a Bosch ma duży palnik z tyłu - mało wygodne rozwiązanie moim zdaniem.
I czy jest jakaś płyta godna polecenia z Firmy Samsung?
Płyty tej firmy mają tragiczny rozstaw palników i sporo innych wad, więc jedyne co można polecić na siłę to [cena_szukaj]NA75J3030AS[/cena_szukaj].
Witam. Chciałam zapytać jaką poleci Pan płytę gazową z firmy Goreje aby miała szkło ceramiczne, bądź coś takiego aby się nie rysowało? Zaleźy mi aby była dobrej jakości. Z góry dziękuje
Nie kojarzę modeli Gorenje ze szkłem ceramicznym - w aktualnej ofercie są tylko ze szkłem hartowanym. Szukać trzeba w marce Teka i flagowych płytach Boscha i Siemensa.
Dzień dobry, nie potrafię się zdecydować pomiędzy [cena_szukaj]SAM COOK VULCANO[/cena_szukaj], a [cena_szukaj]TEKA EFX 70.1 5G AI AL DR CI NAT[/cena_szukaj]. Najbardziej zależy mi na jakości wykonania całej płyty oraz palników, a także na ich mocy. Teka posiada sprawdzone palniki Sabaf, ale Vulcano ma mocny palnik Wok 4,5 KW - martwi tylko ze nie wiele wiem o palnikach płyty Sam Cook - czy ten palnik Wok z tym kamieniem będzie trudny i drogi w ewentualnym serwisowaniu i czy ogólnie to raczej "marketing" czy rzeczywista jakość oraz jakie są te pozostałe palniki? Z góry dziękuję za pomoc..
Sam Cook to marka "premium" MPM, czyli dystrybutora chińszczyzny. Sama płyta jest ciekawa, choć nie wiadomo jak sprawuje się palnik WOK tego typu po latach. Teka ma lepszy rozstaw palników, jest szersza i ma ich 5 sztuk, więc jak dla mnie wybór prosty.
Panie Krzysztofie, chciałabym kupić płytę gazową szerokość 60 cm, maksymalnie bezpieczną, bo moja aktualna wzięła i wybuchła ;) Zależy mi na timerze, to przede wszystkim. Znalazłam tylko 3 modele:
1. [cena_szukaj]Amica PGCA6101APFTB[/cena_szukaj]
2. [cena_szukaj]GORENJE GKTW641SYB[/cena_szukaj]
3. [cena_szukaj]GORENJE GKTW642SYB[/cena_szukaj]
Mam do tego kilka pytań:
1. Czy któryś z tych modeli Pan poleca?
2. Czy istnieją inne z timerem?
3. Widzę, że w outletach jest sporo zwrotów Amici - czy coś jest nie tak z tym modelem?
4. Czy timer się częściej psuje?
2 i 3 polecam - to porządne płyty. 1 ma dużo gorszy rozstaw palników. Timer jeszcze można spotkać w Electroluxie, ale ceny kosmiczne. Timer w Gorenje jest prosty, a w Amice to dodatkowy panel sensorowy, nagrzewa się od palnika i wariuje, więc średnio to im wyszło.
Witam Panie Krzysztofie. Ciekaw jestem co sądzi Pan o płycie [cena_szukaj]Kernau KGH 6431 TCI B[/cena_szukaj]. Jest bardzo podobna do [cena_szukaj]Gorenje GTW642SYB[/cena_szukaj] przy czym o 250pln obecnie tańsza a do tego ma 10% więcej mocy grzewczej każdego z palników. Muszę jakąś płytę wybrać a chciałbym model o szerokim rozstawie palników - te dwie wydają mi się najlepsze. Jestem nieco sceptycznie nastawiony do modeli ze skokową regulacją palników a nie wiem jakie są w tych płytach. A którą by Pan polecił?
To jeden z nie wielu dobrych produktów Kernau - porządne palniki Sabaf i szeroki rozstaw, ale zastanawia mnie umiejscowienie pokrętłem - skraje lewe jest stosunkowo blisko WOKa - w Gorenje jednak je wycentrowali na tej powierzchni i odległości są większe.
Prawda. W modelu [cena_szukaj]Kernau KGH 6421 TCI B[/cena_szukaj] widać że kopiowali wzór płyty Gorenje ale pokrętło lewe faktycznie umieścili niewygodnie blisko palnika wok. Natomiast w [cena_szukaj]KGH 6431 T CI B[/cena_szukaj] już to rozwiązali poprzez lekkie ścięcie rusztu wok po skosie dając wygodniejszy dostęp do pokrętła. Oczywiście mogli pokrętła po prostu przesunąć. Zaletą Kernau jest wyraźnie zaznaczone na pokrętle miejsce wskazujące nastaw. Na Gorenje kropeczka jest bardzo słabo widoczna. Popłynęli ze swoim simplicity tutaj i użytkownik będzie raczej musiał patrzeć na płomień pod garnkiem. Szkoda że ten punkt nie ma diody led.
Witam, a co Pan sądzi o producencie Freggia? Nie ma nigdzie żadnych opinii a przymierzam się do zakupu właśnie płyty gazowej tej firmy FREGGIA [cena_szukaj]HA640VGTW[/cena_szukaj]. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Nie miałem z nimi za wiele styczności. Płyta ma dobry rozstaw palników, rowek, pokrętła tylko przy małym palniku. Nie wiem jakie stosują palniki - WOK wygląda na Sabaf (czyli najlepszy), ale nie mam pewności.