REKLAMA TP
, Kuchnie i piekarniki TOP, rankingi

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

887 odpowiedzi na “Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)”

  1. elwira pisze:

    Dzień dobry, jaka jest różnica między piekarnikiem Electrolux COC8H31Z , a EOC8H31Z ?

  2. Tomasz pisze:

    Panie Krzysztofie, piekarnik w pełni parowy Grundig GEIDD27000B . Nie znalazł się w zestawieniu, obecnie do kupienia za niezłe pieniądze… Co Pan o tym modelu / marce sądzi?
    Dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tragiczny sprzęt pod każdym względem, od awaryjnej elektroniki, przez zdychający mechanizm otwierania drzwiczek zbiornika wody, po awarie systemu parowego. Nie znam gorszego piekarnika w pełni parowego.

  3. Paula pisze:

    Panie Krzysztofie, czy lepiej kupić piekarnik Electrolux z serii 700 (SteamCrisp modele eob8 lub 9), czy któryś z modeli Boscha ? Trochę martwi mnie w Electroluxach brak możliwości wyjęcia pojemnika na wodę. Czy mógłby Pan podać jakieś sprawdzone modele warte kupienia? Nie zależy mi na bajerach, mogą być nawet pokrętła 😀 byleby dobrze, równomiernie grzał i miał wspomaganie parowe (zależy mi na tym, żeby samemu to ustawiać i zmieniać, nie musi być żadnych automatycznych programów)

    Będę wdzięczna również za polecenie Electroluxa z serii 800 i analogicznego modelu Boscha – tak samo nie musi być automatycznych programów, lubię wszystko sama ustawiać 😊

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wlewka jest faktycznie mniej wygodna od zbiornika, ale z drugiej strony nie jest to jakaś wielka niedogodność.
      Seria SteamBoost vs SteamCrisp w Electroluxie i AEG to różnica miejsca produkcji i gotowania na parze w SB vs samego wspomagania parowego w SC, do tego SB ma niższy zakres temp. 30-230 stopni,, a SC 30-300 i ma też wersje z pyrolizą.
      SB najprostszą wersję ma w modelach EOB7 – elektronika piktogramowa Omega bez bajerów, choć akurat tu warto dopłacić do kolorowego ekranu i funkcji Steamify.
      SC to piekarniki EOC, nie EOB.

  4. Mateusz pisze:

    Panie Krzysztofie – zastanawiam się nad piekarnikiem parowym i zgłupiałem od tego wyboru.

    Istotne są 2 czynniki:
    – maks temperatura (poniżej 250 odpada)
    – rozbudowane wspomaganie parowe

    Gotować parowo czy sous vide nie będę, chodzi o wspomaganie pieczenia (głównie pieczywo). Przy czym istotna jest chociaż ograniczona regulacja (np. ręczne włączenie generatora na 1 z 3 poziomów podczas zwykłego pieczenia i później ręczne jego wyłączenie).

    Sprawy typu wygląd, sterowanie, czyszczenie – bez znaczenia. Budżet nie gra roli.

    Wstępnie skłaniam się ku serii 700 (800 i 900 mają temp. 230 stopni, dla mnie mało). Myślałem o EOC8H31Z, EOC8H39WX i EOC9P31WX. Jednak nie wiem czym przy Electroluxach się różni Hot Steam od Profi Steam. Ew. gdyby coś znał Pan z innych marek co miałoby rozbudowane wspomaganie parowe przy sensownej temperaturze to byłbym wdzięczny.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Trzeba celować w piekarniki SteamCrisp Electroluxa i właśnie te wszystkie modele EOC8 i EOC9 z kolorowymi ekranami spełniają postawione wymagania, a modele z programatorami piktogramowymi i tekstowymi już nie.

      • Mateusz pisze:

        A czy wie Pan czym przy Electroluxach się różni Hot Steam od Profi Steam?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          A gdzie Pan znalazłem te oznaczenia? Dawno ich nie widziałem w tej marce – Profi Steam to zestaw blach dodawany kiedyś do wysokich modeli serii SteamCrisp.
          Teraz widzę, że tak oznaczają poziomy pary – SteamCrisp – Hot Steam, SteamBoost – ProfiSteam1 lub 2.

          • Mateusz pisze:

            Tak, chodzi o oznaczenia pary. ProfiSteam3 ma EOC9, ale nie mogę znaleźć różnicy między tym a hot steam

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            No to nie mam pojęcia o co im chodzi skoro ProfiSteam2 ma SteamBoost, a EOC9 z SteamCrisp ma ProfiSteam3. Nie przejmowałbym się tym i został przy podstawowym podziale. Zawsze można też zapytać na ich czacie.

          • Mateusz pisze:

            „Dzień dobry! Mateuszu, profil Steam 3 odnosi się do nowszej wersji generatora pary zastosowanej w urządzeniu z nowszym panelem sterowania czyli EOC9P31WX 🙂 Jednak nie ma to większego przełożenia na funkcje parowe i korzystanie z nich. Jeżeli potrzebujesz pomocy przy wyborze konkretnego urządzenia, to zachęcamy Cię także do zapoznania się z naszą usługą – Call Me Live (szczegóły na grafice). Nasz ekspert odpowie na wszystkie Twoje pytania i wskaże najlepsze możliwe rozwiązania. Pozdrawiamy! 😊”

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Czyli odnosi się to elektroniki i nie ma większego znaczenia 🙂

  5. Radek pisze:

    Dzień dobry,
    ciężko jest mi wybrać piekarnik parowy (z tego co zrozumiałem te z generatorem pary lepsze). Co by Pan polecił w przedziale 2-3tys?

  6. Magda pisze:

    Panie Krzysztofie, zastanawiam się który piekarnik wybrać: Bosch HRA5380B0 czy jednak ELECTROLUX EOC6H76X SteamCrisp lub EOC5E70X ?
    Zależy mi na sterowaniu głównie pokrętłami i funkcji pary (najlepiej z wyjmowanym zbiornikiem). Czy może jakiś inny, lepszy model w podobnym zakresie cenowym? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wyjmowany zbiornik z tych 3 ma tylko Bosch, Electroluxy SteamCrisp to wlewka na wodę. Bosch i 1 Electrolux to tak jakby odpowiedniki, dość podobne modele funkcjonalnie i jakościowo z lekką przewagą Boscha, więc to pewnie na niego zdecydowałbym się.

  7. Radek pisze:

    Panie Piotrze pytanie
    Czy piekarnik parowy kompaktowy Bosch
    CSG7364B1 i dodatkowo HBG7361B1 to będzie dobry duet ?

  8. Piotr pisze:

    Dzień dobry co Pan sądzi o piekarniku : TEKA SteamGourmet HLB 8550 SC vs Gorenje BCS798S24BG .
    Będę wdzięczny za recenzję TEKI.
    Pozdrawiam Piotr

  9. Patryk pisze:

    Chciałbym poprosić o pomoc w wyborze piekarnika parowego w budżecie do 3500 zł.
    Mam spory dylemat, bo po selekcji rankingach i opiniach nadal mam 15 piekarników 🤔
    Pojemność +72l
    Kolor czarny
    Kobieta lubi piec różne ciasta.
    Chyba nie mam więcej wymagań 🤔
    Może Pan pomoże w podjęciu decyzji 😊

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli ma to być piekarnik parowy z opcją gotowania na parze, to najlepiej celować w Electrolux/AEG serię SteamBoost lub w Gorenje w ich flagowe modele.

  10. Helena pisze:

    Jeszcze mam pytanie, który model lepszy Elektrolux model 700 EOC8H31Z Steam Crisp czy Elektrolux EOB7S31X Steam Boost ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To są zupełnie inne piekarniki. EOC to włoska produkcja, seria SteamCrisp, czyli generator pary służy do wspomagania pieczenia na parze, ma zakres temp. 30-300 stopni i elektronikę tekstową Vision (pokazuje tekstem co robi).
      EOB to seria niemiecka SteamBoost, czyli piekarniki w pełni parowe z gotowaniem na parze w całej komorze, zakres temp. 30-230 stopni, a programator to prostszy, piktogramowy Omega.
      Oba są spoko, ale dla nieco innych wymagań.

  11. Kasia pisze:

    Dzień dobry, czy poza Samsungiem wie Pan o istnieniu jakiegoś piekarnika który ma opcję typu Dual Cook i do tego jest parowy? Miałam takiego Samsunga, ale bardzo szybko były z nim problemy techniczne i szukam czegoś innego.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W dzielenie komory prawie nikt się nie bawi, bardziej renomowane firmy robią prawdzie piekarniki dwukomorowe z osobnymi systemami grzałek, czy wentylatorów (jak Electrolux DualCook KDFCC00K ), a takie coś jak Samsung skopiowało Beko pod nazwą SplitCook, ale nie łączą oni tego z sensownymi systemami parowymi – przykład: BBVM17400BPS .

      • Kasia pisze:

        Dziękuję za odpowiedź! A czy Pana zdaniem warto dopłacać do Electroluxa EOB9S31WX w porównaniu do tańszych piekarników z tej samej serii, które również mają parę?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W serii SteamBoost każdy model z kolorowym ekranem jest godny polecenia, niezależnie, czy jest to mniejszy EXCite, czy ten szerszy I-Tex100. Realnie to różnica ilości programów, każdy z nich ma to co trzeba.

  12. kielbo3 pisze:

    A co sądzi Pan o piekarniku Finsmakare od Ikea? Warto go kupić w cenie 2999 zł?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Typowy Electrolux SteamCrisp z programatorem tekstowym Vision o nieco zmienionym układzie sensorów, czyli taki odpowiednik COC8H31Z i EOC8H31Z , tyle, że w innym wykończeniu, z dodatkowym pokrętłem i 5 letnią gwarancją w cenie. Spoko piekarnik, jedyna wada to schodząca farba z uchwytu 😀

  13. Lena pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o opinię na temat funkcjonalności 3 poniższych zestawów:
    Bosch HSG636BB1
    Bosch CMG676BB1

    Electrolux LOB8S39WZ
    Electrolux EVL8E08Z

    Hisense BSA66346PBGWIFI
    Hisense BIM45342ADBG

    Jak sprawdza się funkcja mikrofali w każdym z tych piekarników kompaktowych?
    Nie zważając na cenę, jaki zestaw byłby najlepszy?

  14. Ania pisze:

    Pierwszy w rankingu Bosch ma aktualnie fajną promocję w mediaexpert i kosztuje 4,5 tyś ale nie mogę do niego znaleźli dedykowanej mikrofali. Czy nie ma do niego?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      BFR634GB1 i BFL634GB1 – różnią się tylko stroną na którą się otwierają.

      • Ania pisze:

        Patrzyłam na nią ale wydawało mi się ze to jest inny panel sterujacy. A piekarnik kompaktowy z mikrofalą do kompletu?
        Warto qogole rozważać tego Boscha zamiast electrolux?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Seria ta sama, a panel z 1 wyświetlaczem, nie z 3 – nie ma innych w serii 8. Pod względem funkcji parowych obaj producenci robią świetne piekarniki i jest jeszcze równie dobre Gorenje. Kompakt też ma 1 wyświetlacz – Bosch CMG633BB1 i to dobra mikro, ale żałosny piekarnik.

      • Ania pisze:

        Prawdopodobnie zdecyduję się na electrolux. Bosch to jednak drogi sprzęt i okazuje się, że wielorabaty wchodzą od pierwotnej ceny.
        Mam tylko jeszcze jedno pytanie bo chciałabym mieć dobrze czyszczący
        piekarnik a z tego co widzę Steamboost nie mają pyrolizy. Lepiej wybrac np EOC8P39WZ z pyroliza czy bez SB?

  15. Natalia pisze:

    Dzień dobry, mam pytanie dotyczące piekarnika Electrolux Y8SOB39X . Jego cena jest pośrednia w serii 800, ale w przeciwieństwie do podstawowego modelu EOB7S31X ma funkcje Steamify. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do większości piekarników w seri, nie ma delikatnego domykania. Czy jest to kwestia gdzie jest produkowany? Czy warto go kupić, czy jeżeli nie chcę wydać bardzo dużo na piekarnik lepiej jednak zostać przy modelu EOB7S31X ? Dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dziwne, że w tak drogim modelu nie dali delikatnego domyku, może warto to zweryfikować na infolinii. Modele zaczynające się od Y to sprzęty na rynku Europy środkowo-wschodniej, E to ogólnorynkowe, C to wyłącznościówki dla RTV Euro AGD, M lub L to Media Expert, K to flagowy design (inne dekory i uchwyt). Każdy SteamBoost produkowany jest w Niemczech.
      Y8SOB39X kosztuje teraz 4199 zł, a inne wersje wycenione są podobnie: COB8S39WZ 3999 zł, EOB8S39WX 4299 zł, LOB8S39WZ 4399 zł.
      Większość aktualnych promocji w sklepach jest do jutra, więc warto poczekać do czwartu/piątku na nową pulę, bo aktualnie większość SteamBoostów nie jest przecenionych.

      • Natalia pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Co do mojego komentarza o cenach, jest on stąd, że ten piekarnik jest teraz do złapanie na oryginalnej stronie electroluxa z kodem zniżkowym „ze zdrapki” za 3350 zł, a te co Pan wymienił nie są tam dostępne, więc nie ma jak ich kupić z tą zniżką. Informacja z infolinii, potwierdzili, że nie ma delikatnego domykania. I pytanie, czy delikatny domyk jest warty ok 600 zł, ale to pewnie sam muszę sobie na to odpowiedzieć 🙂 Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          A to faktycznie lepsza okazja. Zawiasy w Niemieckich modelach nie są zbytnio toporne, więc nie powinno być tragedii jak we włoskich.

  16. Sławomir pisze:

    Dzień dobry. Co Pan sądzi o tym piekarniku? Amica ED97619VBA+ X-TYPE STEAM w cenie 1700

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dobry piekarnik z najlepszą elektroniką w Amice od lat – wszystkie funkcje na wierzchu, a nie głęboko w menu. Wyposażeniowo to prosty sprzęt, ma podstawowe funkcje, cena niezła, szyba czarna – nie widać wnętrza.

  17. Andrew pisze:

    Witam Urzadzam kuchnie i przyszedl czas na zakup piekarnika. Wczesniej nie mialem wiec teraz sie ucze. Chcialbym piekarnik parowy wyswietlacz led i sterowanie wi fi kolor czarny. Mam juz plyte 5 palnikowa z Amica kilka lat i jestem zadowolony. Wiec najlepiej jakby piekarnik tez byl z Amici ale jestem otwarty na Pana propozycje. Jakie modele Pan by polecil w rozsadnej cenie do 3 tys.pln ?

  18. Filip pisze:

    Witam.
    Będę miał piekarnik w słupku przy lodówce wiec funkcja pyrolizy odpada ? Jak to jest, może uszkodzić lodówkę ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tak się utarło, ale realnie ma to aż takiego znaczenia – jeśli sprzęty są rozdzielone płytą meblową, a piekarnik ma dobrą izolację i wentylację do przodu, to używanie 1-2 razy w miesiącu pyrolizy po 2h nie powinno mieć żadnego wpływu na lodówkę, zwłaszcza taką, która oddaje ciepło tyłem.

      • Filip pisze:

        Akurat nie będzie płyty meblowej przerwy więc nie wiem czy sie na to zdecydować. Jaki piekarnik parowy by Pan polecił za ok. 3000 zł więcej lub mniej w zależności czy jest sens dopłacić do czegoś sensownego. Mogą być te dodatki ale nie muszą: prowadnice w zestawie, Ciche domykanie drzwi, zimną szybę, odgrzewanie jedzenia, jakieś gotowe programy.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Teraz z uwagi na cashback mega opłaca się piekarnik parowy Siemensa iQ700 HS636GDS2 , choć warto poczekać jak wróci sklepowa cena ok. 4000 zł minus 1200 zwrotu od producenta i robi się nam z tego najtańszy piekarnik 3w1 na rynku.

  19. Natalia pisze:

    Dzień dobry,
    Po bardzo długim analizowaniu, zdecydowałam się na piekarnik parowy Electrolux SteamBoost COB8S39WZ . Niestety jedyna mikrofala, jaką znalazłam to EVM8E08Z , a jej cena jest dla mnie nie do przyjęcia. Bardzo proszę o pomoc, w doborze jakiejś mikro w rozsądnej cenie. Sposób otwierania obojętny.
    Pozdrawiam i dziękuję bardzo

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z otwieranych do dołu nic się nie dobierze pasującego – powinna być ta do zestawu. Jak taniej to otwierana do boku Electrolux EMS4253TMK – różnica 1000 zł w cenie a pod względem designu przepaść – mikro otwierane do boku to 90% chińska produkcja i tylko wygląd frontu dostosowują do producenta, dlatego te same mikro ma Amica, czy Bosch.

  20. Kamelka pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie

    Stoję przed zakupem piekarnika parowego i oto moje pytanie

    – Jaka jest różnica pomiędzy piekarnikiem parowym Gorenje BCS798S24X a BCS798S24BG

    – Chcę zakupić bardzo dobry piekarnik parowy cena do 6000,00 zł sugeruję się Pana informacjami z komentarzy.

    Jaki piekarnik zakupił by Pan znając wszystkie te parametry i funkcje o których ja nie mam pojęcia ponieważ te wszystkie numery seryjne nic mi nie mówią. Dlatego bardzo proszę Pana o pomoc przy zakupie .
    Może być też inna firma .

    Zaznaczę że rok temu zakupiłam już piekarnik z Pana poleceń i też Gorenje BPSA6747DGWI z którego jestem bardzo zadowolona.

    Tym razem szukam piekarnika parowego i ponownie zwracam się z wielką prośbą

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To ten sam piekarnik, różnią się tylko wykończeniem frontu, z czego szary jest praktycznie niedostępny, wycofany z oferty. Wersję czarną znam z użytkowania (miałem okazję parę razy się nim pobawić w warunkach domowych) i jak na 4000 zł to kawał porządnego sprzętu, na poziomie Electroluxów i AEG z flagowej serii SteamPro (dużo droższe). W Gorenje były jeszcze do niedawna dostępne modele z serii Gorenje+ z matowym wykończeniem – jeszcze ładniejsze, ale widzę, że dostępność zerowa.

      • Kamelka pisze:

        Dziękuje bardzo za odpowiedź 😊

        Proszę mi jeszcze podpowiedzieć czy mając do wyboru piekarnik Elektrolux SteamPro 900 KOAAS31WT a Gorenje BCS798S24BG na który się zdecydować czy mógłby mi Pan porównać te piekarniki.

        Oba mi się podobają jednak Pana recenzja będzie dla mnie ostatecznym wyznacznikiem wyboru , Pan więcej wie na ich temat ( funkcje, programy, wykonanie i pozostałe parametry.)
        Nie mam kompletnie rozeznania w tych cudeńkach 🤦‍♀️😟 a chcę dokonać dobrego zakupu z którego będę zadowolona 🙂

        Z góry dziękuję za pomoc 😊

        Pozdrawiam serdecznie

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To jak porównywanie Ferrari do Lamborghini w świecie piekarników – dwa znakomite, praktycznie flagowe modele, designerskie z najwyższym poziomem pary i masą bajerów w elektronice. Osobiście bardziej doceniam programator w Gorenje z podziałem na 3 segmenty – wygodne rozwiązanie, ale ten z Electroluxa też jest niezły, do tego ma WiFi i parę dodatków apce. Sam ne bardzo wiem, który z tych 2 wybrałbym, myślę, że obojętnie który Pani kupi, będzie super. Pamiętać też trzeba, że Electrolux to czarny mat, a Gorenje czarne szkło w połysku – inny design.

          • Kamelka pisze:

            Dziękuję za tak szybką odpowiedź 😊 i pomoc w wyborze 💖

            Jestem bardzo wdzięczna

            Dziękuję 😊

          • Kamelka pisze:

            Dobry wieczór Panie Krzysztofie 😊

            Już prawie miałam kupować piekarnik parowy Gorenje BCS798S24BG jednak zaproponowano mi jeszcze piekarnik AEG BSK792280B | STEAMIFY | STEAMPRO |

            To mi namieszało w głowie dlatego ponownie postanowiłam napisać do Pana ponieważ nie wiem który wybrać 🙈

            Czym te piekarniki się różnią że ceną to wiadomo także etapowym pieczeniem , jednak nie jestem pewna co do programów .
            Czy w tym AEG parę można dodawać dodatkowo przy pieczeniu podstawowym manualnym w programach podstawowych czy tylko w programach automatycznych , tego nie potrafię znaleść .

            Proszę mi napisać czym te piekarniki się różnią i który z tych piekarników jest solidniejszy naprawdę nie wiem który wybrać 🙈😔 dlatego zwracam się ponownie do Pana o pomoc

            Z góry bardzo dziękuję 😊

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            SteamPro też ma manualne ustawienia pary – jest to dobrze pokazane w instrukcji – warto ściągnąć.
            To jest jedna liga jakościowa i funkcjonalna, choć w Gorenje to już maksymalny model, a ten AEG/Electrolux może jeszcze występować z szerszym programatorem (ekranem) jak w tym Gorenje – przykłady: BSK999330M , BSK999330T . Obie piekarniki mają świetne prezentacje produktowe zrobione przez sklep piekarnikiparowe.com – wyczerpali moim zdaniem temat, więc warto oglądnąć.

  21. Modzel pisze:

    A jakie masz zadnie na temat tego piekarnika Gorenje BSA6737ORAW ??

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Designerski, świetny piekarnik z programatorem pokrętłowo-elektronicznym i wspomaganiem parowym (ale bez generatora). Jeśli się podoba to będzie dobrym wyborem.

  22. Iwona pisze:

    Czy ten piekarnik jest godny polecenia? Ma dość słabe wyposażenie, ale posiada powłokę w rodzaju katalitycznej i z tego co widzę ma generator pary. Muszę kupić kilka sprzętów kuchennych więc łącząc promocję i cashback wyszedłby za niecałe 1700 zł.

    https://www….-hr538abs1

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Za 2800 można teraz kupić model prawdziwie parowy z serii iq700, więc średni interes. Jeśli czyć po wszystkich promocjach akurat ten model za 1700 zł to już niezła opcja jak na model ze wspomaganiem parowym i pokrętłowo-elektronicznym sterowaniem.

    • Ryszard pisze:

      Panie Krzysztofie, a czy ten iQ700 fullSteam HS636GDS2 Siemensa to jest prawdziwy 4 w 1 (sous vide) ? Czy tylko 3 w 1 ?

  23. Iwona pisze:

    Dzień dobry. Proszę o poradę w wyborze piekarnika z funkcją pary (nie musi być pełny generator pary, może być wspomaganie pieczenia parą, bo istotniejsza dla mnie jest wysoka temp. nagrzewania min. 300 stopni). Piekarnik w kolorze białym, ale trochę tańszy niż Electrolux. Wpadły mi w oko te 2 modele Gorenje:

    1.Gorenje BSA6737ORAW

    2.Gorenje BPS6737E13WG

    Pierwszy ma katalizę, a drugi pyrolizę. Wolałabym ten drugi sposób czyszczenia, ale nie mam możliwości montażu w słupku, tylko pod płytą indukcyjną – stąd pytanie czy pyroliza nie uszkodzi płyty (Electrolux)? I czy te piekarniki są w ogóle godne polecenia?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pyro nie uszkodzi płyty, oba piekarniki dobre, 2 to zwykła linia Essential z opcja wlania wody na dno jako wspomaganie parowe, a 1 to linia designerska Ora Ita ze zbiornikiem na wodę, która trafia w specjalną nieckę pod grzałką grilla (lepsze rozwiązanie). Pod względem sterowanie są takie same.

      • Iwona pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Gdzieś czytałam, że niezalecane jest montowanie płyty nad piekarnikiem z pyrolizą, stąd wątpliwości. A jak wypada ten Electrolux w porównaniu do tego Gorenje?

        https://m.ce…/106152596

        Wiem, że ma tylko opcję wlania wody na dno i wspomaganie parą. Potrzebuję pary tylko do wspomagania wypieku pieczywa więc nie wiem czy jest sens inwestować w droższy np. Steam Crisp.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Podobny poziom jeśli chodzi o parę, także sterowanie pokrętłowo-elektroniczne jak w Gorenje Ora-Ito, ale ogólne wykonanie włoskich Electrolux jest gorsze od każdego Gorenje (łatwo poznać – Electrolux z Włoch ma 72 litry pojemności, niemieckie 70-71 l, polskie 57-65 l).

  24. Iwona pisze:

    Czy piekarnik z pyrolizą Gorenje BPS6737E13WG jest w porządku? I czy taki piekarnik można zamontować bezpośrednio pod płytą indukcyjną? Czy istnieje możliwość, że temperatura przy czyszczeniu pyrolitycznym uszkodzi płytę?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ja najbardziej – to prosty i porządny piekarnik. Nie ma takiej opcji żeby pyroliza uszkodziła płytę.

  25. Małgorzata pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, poproszę o informację, który wg Pana piekarnik jest lepszy z tych dwóch : SteamBoost COB8S39WZ czy Gorenje BCS798S24BG . Czy dobrze wnioskuję, ze model z gorenje ma lepszy system parowy ( wyjmowana wlewka na wodę , co jest bardziej higienicznym rozwiązaniem pod względem czyszczenia), automatyczne odpompowywanie wody do zbiornika . Panel sterowania dotykowy w eletroluxie też wydaje mi się , że nie należy do najprzyjaźniejszych. O elektroluxie czytałam opinie, że zakres temperatur jaki podaje producent 30-230 nie jest do końca utrzymamy, gdyż tą niską temperaturę 30 stopni cięzko tak na prawdę uzyskać. I ostatnia sprawa- czy te dwa modele mogą być umieszczone w szafce głębokości 55 cm – czy mogą być dosunięte do ściany , czy musi być jeszcze jakiś luz (będzie umieszczona płyta indykcyjna eletrolux slim fit nad piekarnikiem ) Proszę o Pana opinię w ytch kwestiach.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Gorenje to już bardziej odpowiednik Electroluxa SteamPro, a nie SteamBoost – właśnie z uwagi na wyjmowany zbiornik i funkcjonalność 4w1 z sous vide. W obu przypadkach mebel powinien mieć wnękę min. 55 cm. Gorenje i Electrolux zajmują 54,6 cm w takiej niszy, więc 55 cm wystarczy. Elektronika w Gorenje jest 3 segmentowa, więc przez to nieco wygodniejsza i bardziej intuicyjna, ale ta w Electroluxie też nie jest zła. Temperatury 30-70 stopni to w większości piekarników są trudne do realnego osiągnięcia, dopiero dobre modele z sous vide nieco lepiej sobie z tym radzą.

  26. Jurekp pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzysztofie poszukuję dobrego piekarnika dobrej jakości z funkcją pyrolizy mógłby być parowy choć niekoniecznie ale mógłby mieć termometr do mięsa. Myślałem o firmie Electrolux, Gorenje albo Hisense.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Połączenie pyrolizy może być z wspomaganiem parowym – w Electroluxie jest to seria SteamCrisp jak modele EOC8P, EOC6P itp. W Gorenje będzie to linia Advanced, choć oni w porównaniu do Electroluxa nie mają w tej linii generatorów pary, a po prostu woda wylewa się na mini tackę pod grzałką grilla i podgrzewa, choć sama jakość wykonania jest lepsza niż w E.

  27. Paweł pisze:

    Dzień dobry, który piekarnik parowy z poniższych dwóch wybrać?
    https://www….ob8s39wz2/
    https://www….685bak-u2/ (wiem, że nie ma go na liście, ale jest zbliżony model z dzielonymi drzwiami)
    Zależy nam na generatorze pary – mamy obecnie Amica ze sterowaniem przez WiFi i ekranem LCD, ale chcemy coś lepszego w cenie ok. 4k PLN

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux robi jedne z najlepszych piekarników parowych, a w stosunku do Samsunga to kompletnie inaczej pomyślane sprzęty. E nie bawi się w dzielenie komory, cała komora może być parowarem, nie tak jak w S, że komora potrafi tylko wspomagać pieczenie parą, a gotować w specjalnym naczyniu podłączanym wężykiem do dyszy generatora pary. Samsung ma więcej bajerów smart, większą komorę na wysokość, mniej przyjazny sterownik. Z tych 2 zdecydowanie wybrałbym Electroluxa, ale Samsung też ma spore grono odbiorców i zadowolonych użytkowników.

  28. leszek pisze:

    Witam a co pan sądzi o piekarniku SIEMENS HB537 AOSO i Q500 jest teraz w dobrej cenie czy jednak GORENIE ADVANCED BPSX6747A05BG troszkę droższy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje lepsze pod każdym względem, od wykonania po funkcjonalność 🙂
      Choć Siemens ma ciekawie rozwiązane pokrętła z podświetleniem od frontu, ale to i tak poziom niżej.

  29. Kinga pisze:

    Dzien dobry,
    Panie Krzysztofie czy moglabym prosic Pana o radę odnosnie piekarnika.. Zastanawiam się nad:
    1. Electrolux EOB7S31Z , choc w grę wchodzi tez doplata do droższego modelu tj:
    2. Bosch HSG636BB1 ,
    3.Electrolux COB8S39Z ,
    4. Electrolux EOB8S39H ,
    5. Electrolux LOB8S39Z ,
    6.Electrolux COB8S39WZ ,
    7.Electrolux EOB9S31WX .
    8.Ewentualnie Amica ED97599BA+ X-TYPE STEAM , ktora jest sporo tansza..
    Czy moglabym prosić Pana o pomoc, ktory zakup jest najbardziej oplacalny w stosunku jsmak wypiekow/cena? W piekarniku nie planuję piec mięsa. I jak to jest z pizza, czy ona sie nie upiecze?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica to najtańsza i jednocześnie najsłabsza opcja w tym gronie. Bosch i EOB9S31WX to zbliżone opcje pod każdym względem, a potem wszystkie wymienione 4 wersje tego samego piekarnika Electrolux z 39 w nazwie to różnica dystrybucji, dekoru (Z – czarne szkło, H – stalowa ramka w ciemnym macie wokół programatora, X – stalowe wstawki), W na końcu to po prostu WIFI. Większość życia pizzę robię w okolicy 220 stopni i te piekarniki to ogarniają 🙂 Każdy od 2 do 7 będzie susper.

  30. dosiak pisze:

    Dzień dobry!
    EOB7S31Z – planuję zakup tego piekarnika,ma niższą cenę niż inne modele serii 800 nie ma jednak funkcji steamify.
    Czy jest ona(powyższa funkcja) warta dopłaty kilkuset złotych do EOB8S39WZ ?
    Będę wdzięczna za odpowiedź, w tym tygodniu muszę kupić piekarnik.
    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwszy to dobry, podstawowy model serii SteamBoost z programatorem Omega – piktogramowy bez bajerów. Drugi to już dopłata do kolorowego programatora dotykowego z masą programów i opcji, WIFI, a także Steamify – warto dopłacić 🙂

  31. Malgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie ,co Pan sądzi na temat piekarnika Elektrolux EOC6H76Z ?

Pozostaw odpowiedź Krzysztof Kulikowski Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


reklamaml