Panasonic NF-GM600 to sprzęt nietypowy. Ten stołowy multicooker ma funkcję pochłaniania zapachów i może zastąpić elektrycznego grilla, garnek parowy, patelnię do naleśników i jeszcze kilka innych urządzeń. Sprawdziłem, czy warto kupić ten sprzęt.
Spis treści
Stołowy multicooker od Panasonica wygląda na pierwszy rzut oka jak grill do smażenia, ale z uwagi na aż pięć wymiennych płyt i wkładkę parową ma znacznie więcej zastosowań.
Japońska marka promuje model Panasonic NF-GM600 jako idealne narzędzie do gotowania i smażenia dla rodziny, jak i podczas imprez ze znajomymi, a dzięki wbudowanej funkcji wyciągu multicooker pochłania zapachy i parę.
Miłośnicy grillowania mogą być tym sprzętem zachwyceni. Od spodu nie nagrzewa się, więc można ustawić go na dowolnej powierzchni (od stołu w jadalni, po stolik między kanapami w salonie), a z wymiennymi płytami przygotujesz na nim nie tylko potrawy typowo grillowe, ale też masę innych dań.
Parametry i zestaw Panasonic NF-GM600
Wersja oznaczona jako GM600 to najbogatszy zestaw. Poza urządzeniem i pokrywką dostajemy sześć elementów: głęboką brytfannę, płytę płaską, płytę do grillowania, płytę do naleśników typu pancake, płytę Party Snack-Plate i wkładkę parową. Realnie każda z nich ma znacznie szersze zastosowanie, niż wynika to z samej nazwy.
Urządzenie dotarło do mnie świetnie spakowane. Każda płyta była oddzielona papierem lub materiałem, więc wszystko dotarło w idealnym stanie. Wraz z multicookerem dostajemy instrukcję obsługi w języku polskim – bardzo czytelną i dodatkowo zawierającą 17 przepisów.
Dla szybkiego zapoznania ze sprzętem mamy też 1-kartkowy przewodnik z ładnymi obrazkami.
Specyfikacja multicookera:
- Moc znamionowa: 1400 – 1524 W;
- Zakres temperatur: 40°C–250°C;
- Ilość programów: 9 + manualny;
- Pojemność: do 2,5 l (brytfanna);
- Zakres regulacji czasu: 0,10 h – 12 h;
- Utrzymywanie ciepła: od 30 min do 12 h, od 40° do 100°C;
- Funkcja ekstrakcji dymu: TAK;
- Tryb ręczny: od 0,05 h do 12 h, 40°–250°C;
- Wymiary: 41,6 × 39,0 × 25,4 cm (z pokrywką);
- Waga: 5,8 kg z płytą grillową;
- Długość przewodu: 2,5 m;
- Instrukcja: 12 języków do wyboru, 17 przepisów bazowych + szybki przewodnik;
- Aplikacja z przepisami: Panasonic Kitchen+ – baza ponad 100 przepisów.
Urządzenie nie należy do ciężkich, a zakres temperatur jest wystarczający – to typowe liczby dla starszych piekarników lub współczesnych podstawowych albo parowych. Powierzchnia płyt jest spora, spokojnie przygotujemy obiad dla paru osób.
Co warto wiedzieć o Panasonic NF-GM600?
Urządzenie zostało dobrze zaprojektowane. Sterowanie jest bardzo intuicyjne – mamy duże pokrętło do zmiany programów, temperatury i czasu, a w jego środku przyciski start i stop.
Z boku znajdziemy duży wyświetlacz czasu, który zamiennie wyświetla temperaturę – od tych dwóch funkcji mamy osobne sensory, a także trzeci od włączania wyciągu. Programy wyświetlają się jako 10 ładnych ikonek z podpisami i ten element nie jest dotykowy.
Producent opisuje zastosowanie wkładów na kilka sposobów. Bazowa brytfanna może służyć do duszenia większych potraw, gotowania curry, zup, gulaszy, a z uwagi na zwężenie na środku można wstawić perforowaną wkładkę, która dzieli nam brytfannę na dwa piętra.
Z jednej strony możemy użyć jej do piętrowego smażenia/gotowania dwóch różnych składników lub do gotowania na parze – pod nią wlewamy wodę, na nią wstawiamy potrawę. Co ciekawe, wkładka pasuje też do płyty grillowej i płyty płaskiej.
Płyta grillowa świetnie nada się do wszelkich mięs, szaszłyków, kiełbasek, a płyta płaska może robić za imitację Teppanyaki (według producenta): fajnie smaży cienkie kawałki mięsa delikatnego, jak drób czy polędwica.
Płyta do naleśników świetnie sprawdzi się w przygotowywaniu pancake’ów, mini pizzerinek i chlebków naan. Ostatnia płyta do tapas lub Takoyaki ma umożliwić imprezowych przekąsek, choćby holenderskich mini naleśniczków poffertjes, małych frittatas, czy dowolnych innych w kształcie kulki lub ciasteczka.
Bazowo urządzenie ma 10 programów: BBQ, stek, para, wolnowar, warzywa, naleśnik, imprezowa przekąska, podgrzewanie, utrzymanie ciepła, tryb ręczny. W instrukcji obsługi mamy świetną tabelkę z predefiniowanymi ustawieniami czasu i temperatury, a także zakres możliwych zmian tych parametrów. Trzy programy mają bazowo włączony wyciąg: BBQ, stek i naleśniki.
Wybór programu jest bardzo prosty – podłączamy urządzenie do prądu, przekręcamy pokrętłem aż najedziemy na ikonę właściwego programu – będzie migać, następnie jeśli nie pasują nam predefiniowane parametry możemy je zmienić i włączyć/wyłączyć wyciąg.
Instrukcja obsług zawiera sporo przepisów wykorzystujących wszystkie naczynia:
- Płyta grillowa: szaszłyki z miodem i halloumi, kebab mięsno-warzywny, stek z sosem pieprzowym, kotlety jagnięce z czosnkiem, cytryną i papryką, śródziemnomorskie warzywa z grilla,
- Brytfanna parowo: mrożone gyoza, gotowany na parze łosoś z cukinią, pomidorami i chili
- Brytfanna: curry z czerwonej soczewicy, klasyczna zupa minestrone, founde serowe,
- Brytfana z płaską płytą Teppanyaki: zupa gulaszowa,
- Płaska płyta Teppanyaki: zielone szparagi zawijane w szynkę parmeńską,
- Płyta do naleśników: chlebki naan, naleśniki z jagodami,
- Płyta do tapas/Takoyaki: poffertjes, mini party pizza, little parma fritates.
Aplikacja Panasonic Kitchen+ nie łączy się z naszym urządzeniem, ale i nie musi – wybieramy sprzęt, który zakupiliśmy i mamy ponad 100 przepisów podzielonych na 8 kategorii związanych z daną blachą lub tematyczne: kolacja z rodziną i przyjaciółmi, śniadanie i brunch, klasyczne przepisy na różne okazje, międzynarodowe smaki.
Każdy przepis ma listę zakupów czas przygotowania, liczbę porcji i opcję wykonania etapowo krok po kroku.
Wymiarowo jest to sprzęt mniej więcej odpowiadający wielkością dwukomorowej frytkownicy: 34,5 cm głębokości (37 cm z kablem), Wysokość to 30 cm z całym spiętrowanym zestawem, z brytfanną i pokrywką to 24,8 cm, a z blachą płaską 20,5 cm.
Pokrywka ma 4,3 cm głębokości, a płyta grillowa i płaska mają 3,2 cm wewnętrznie, więc na wysokość zmieścimy na nich z przykrywką potrawy o wysokości do ok. 7 cm. Wymiary zewnętrzne płyt to 34 na 24 cm, a wewnętrzne to 29 na 19 cm.
Działanie wyciągu jest banalnie proste. Nad płytą jest pozioma kratka z opcją demontażu do mycia: gdy włączymy pochłanianie, para i zapachy są odprowadzane do wnętrza – skropliny trafiają do specjalnej szuflady pod urządzeniem. Wydajność może nie jest jakaś super duża, ale w zupełnie wystarczy do większości zadań z niskimi blachami.
Multicooker Panasonic NF-GM600 w praktyce
Sprawdziłem, jak nowy multicooker Panasonica radzi sobie podczas siedmiu obiadów. Jedyna płyta, której nie użyłem to tej z mini otworami do tapas lub Takoyaki – to typowo przekąskowa blacha i jakoś nie miałem na nią sensownego pomysłu.
Przed wstawieniem potraw warto najpierw wstępnie nagrzać płyty – czas uzyskania zadanej temperatury z pokrywką to 4 minuty do 160 stopni C, bez pokrywki ok. 5 minut. Maksymalne 250 stopni C uzyskamy po ok. 7 minutach z i 9 minutach bez pokrywki.
Zawijasy z farszem warzywnym
Świeże warzywa, jak papryka, cukinia, kurczak skrojony w kostkę dobrze przyprawiony i wstępnie usmażony na patelni, plus tradycyjne naleśniki. Wszystko ładnie zawijamy, wstawiamy na płytę płaską i grillujemy do zarumienienia z każdej strony. Użyłem programu manualnego, temperatury 160 stopni C, naleśniki były gotowe po 12 minutach, średnio po 6 minut z każdej strony.
Kotlety z kurczaka
Jestem wielkim fanem drobiu. Piersi z kurczaka czy nóżki kupujemy lokalnie, od gospodarza, który nie stosuje paskudnych pasz, a kury wolno biegają sobie po wybiegu, mięso nie jest przerośnięte. Na rozgrzaną do 170 stopni C płytę grillową wrzucamy cienko pokrojone i lekko rozbite piersi z kurczaka z doprawieniem wedle uznania – 3 minuty z każdej strony i mięsko jest gotowe. Użyłem programu do steków.
Kawałki kurczaka ze skórką w marynacie
Program do steków, też 170 stopni C, głęboka brytfanna – dwie nogi i dwie piersi z kurczaka ze skórką, marynowane 6 h godzin. Czas przygotowania to 25 minut pod przykryciem, mięso wyszło soczyste i niewysuszone.
Dynia na parze
Duże kawałki dyni gotowane 30 minut na parze, w brytfannie z wkładką parową. Tak przygotowana dynia świetnie nadawała się na ostry krem, ale to do sposób na przygotowanie każdego innego warzywa: brokułów, kalafiora, itp..
Gotowanie na parze fajnie pokazuje jak działa pochłaniacz – mimo przykrywki para przy wyłączonym wyciągu mocno ucieka lewym bokiem, a gdy go odpalimy to jakieś 90% jest pochłanianie i odprowadzane.
Odgrzewanie: pierś z kruczaka i ziemniaczki
Płyta płaska, program do BBQ, 200 stopni C i 8 minut, a pierś z kurczaka i kilka ziemniaczków z przyprawą są już gorące.
Pancake tradycyjne lub dyniowe
Nie jestem fanem dyniowych wypieków, więc dla siebie miałem 4 pancake tradycyjne, a reszta domowników zrobiła sobie wersję z dynią. Mamy od tego osobny program z predefiniowaną temperaturą 180 stopni C i płytę na 6 placków. Czas przygotowania zależy od tego jaki stopień przyrumienienia preferujemy, a do stanu jak na zdjęcia wystarczyło po 5 minut z każdej strony.
Placki ziemniaczane
Do tego zadania najlepiej nada się płyta płaska lub jeśli lubimy idealne kształty placków to można użyć płyty do pancaków, a nawet tej z drobnymi otworami do tapas jako mini przekąski do maczania w sosie czosnkowym. Program do pancaków, 180 stopni C i po 4 minuty z każdej strony w zupełności wystarcza.
Czyszczenie urządzenia jest banalnie proste – wszystkie elementy z wyjątkiem pokrywki nadają się do zmywarki, a z uwagi na świetną powłokę ceramiczną, potrawy nie przywierają do powierzchni.
Fakt, że płyty są wykonane z różnych materiałów – przykładowo płyta płaska jest cienka i lekka, a już grillowa znacznie grubsza i cięższa. Najgrubsza jest płyta do tapas. Samo urządzenie wymaga po użyciu okapu przeczyszczenia kratki wlotowej – jest zdejmowana i też może być myta w zmywarce.
Od prawej strony mamy wysuwaną szufladkę na skropliny z wyciągu – trzeba ją po każdym gotowaniu usuwać. W instrukcji nie znalazłem informacji, czy też może być myta w zmywarce, ale to tylko gruby plastik, więc raczej nie powinno z nim nic złego się wydarzyć.
Głośność pracy z włączonym okapem to 63,6 dB, a wyłączonym to praktycznie brak hałasu – 43,1 dB. Nawet z włączonym wyciągiem sprzęt nie przeszkadza w rozmowach czy imprezowaniu, a trzeba brać pod uwagę, że pomiaru dokonywałem z odległości 50 cm od wlotu powietrza – oddalenie się od sprzętu na 3 metry, to spadek głośności o 5 dB.
Przyznam, że polubiłem się z nowym multicookerem Panasonica. Powierzchnia płyt jest wystarczająca do przygotowania potraw dla 4 osób, szybko się nagrzewa, wbudowany wyciąg to super sprawa – zapachy nie rozchodzą się po pomieszczeniu, a sterowanie, czy czyszczenie jest banalnie proste.
Ile kosztuje multicooker Panasonic NF-GM600?
Urządzenie zostało wycenione na kwotę 1199 zł w sklepie producenta, a w dobrych promocjach cena spada do 999 zł.
Istnieje też drugi wariant Panasonic NF-GM400KXE, który jest pozbawiony płyty do przekąsek i płyty płaskiej – cena 899 zł w promocji, sugerowana 1069 zł. Urządzenie jest objęte 2-letnią gwarancją producenta.
Czy warto kupić multicooker Panasonic NF-GM600?
Jeśli szukasz prostego sprzętu, który zastąpi garnek parowy, patelnię do naleśników, pomoże przygotować małe przekąski na imprezę i da pełną funkcjonalność grilla zewnętrznego to Panasonic NF-GM600KXE będzie dobrym wyborem.
Po udanej frytkownicy beztłuszczowej Panasonic Air Fry NF-CC600AXE, multicooker NF-GM600KXE to kolejny ciekawy sprzęt do kuchni od japońskiej marki.
Cenowo może nie jest to tanie urządzenie, bo wychodzi drożej niż większość air fryerów z podwójnymi koszami, ale to też jedyny sprzęt tego typu na polskim rynku – inne podobne, choćby od firmy Ninja opierają się bardziej na funkcji grzania od góry z wentylatorem, a nie elementu grzewczego od dołu z dużą płytą.
Panasonic NF-GM600 pracuje cicho nawet z włączonym wyciągiem, z sześcioma płytami jest wszechstronnie użyteczny i realnie zastąpi tradycyjną płytę gazową czy indukcję. Pozwala przenieść przygotowywanie potraw do innych pomieszczeń niż kuchnia, więc live cooking z rodziną czy znajomymi staje się możliwy nie tylko w restauracjach.
|
ZALETY
|
WADY
|
To również warto przeczytać!
Na blogu testowaliśmy też wiele modeli frytkownic beztłuszczowych:
- MOVA AeroChef FD20 Pro – 2700 W, duża komora;
- Lauben Glass&Steam 4500BG – szklana misa, 4,5 l, 1300 W, 1 komora;
- Panasonic Air Fryer NF-CC600AXE – 6 l, 1 komora, 1450 W, 2 elementy grzejne;
- Silvercrest SHFD 1400 – 2,4 l, 1 komora, 1400 W, 1 element grzejny;
- MOVA AeroChef FD10 Pro – 6 l, 1 komora z okienkiem, 1800 W, 2 elementy grzejne;
- Jimmy AF3 – 4 l, 1 komora z szklaną misą, 1100 W, 1 element grzejny z funkcją patelni;
- Tefal Easy Fry Silence Vision XL – 5 l, 1 komora z okienkiem, 1670 W, 1 element grzejny;
- Ninja Double Stack XL SL400EU – 2 komory po 4,75 l, 2470 W, 2 elementy grzejne;
- Cecotec FoodCourt 11000 Wi-Fi – 2 komory 6 l i 5 l, 1850 W mocy, 3 elementy grzejne.
Ceny Panasonic NF-GM600
Na stronie mogą występować linki afiliacyjne lub reklamowe.































































Dodaj komentarz