REKLAMA TOP
środa, 14 marca 2018, Szymon Marcjanek

Jaki piekarnik kupić? Na co zwracać uwagę?

6. Programator tekstowy

0 odpowiedzi na “6. Programator tekstowy”

  1. michał pisze:

    Witam
    Mam piekarnik Whirpool AKP724/wh/01 który nadaje się już tylko na szrot, grzeje się 40min minimum, strzeliły mu zawiasy wiec nie trzyma drzwiczek i trzeba je podpierać, palniki albo grzeją na maxa albo za słabo.

    Żona niedługo rodzi wiec myślałem że idealnie zrobie jej niespodziankę bo lubi kuchcić, mięsa, ciasta itp

    Proszę o poradę jaki piekarnik byłby najlepszy
    -najlepiej z pieczeniem na parze
    – pyrolizą, ewentualne co innego
    – zimna szyba
    – delikatny domyk drzwiczek
    – gril , rożen raczej zbyteczny
    -grzanie tylko od dołu
    -blokada drzwiczek
    -termoobieg
    -termosonda
    -pokrętła , moze być wyświetlacz ale z pokrętłem a nie klikany
    -srebrny lub biały do zabudowy podszafkowej

    nie potrzebuje wifi, szklanych tac, kamieni, itp

    a bajka jak by miała mikrofale ale takie coś chyba tylko w solgaz ap34 (mały i czarny do słupka)
    czy coś innego jest w stanie Pan polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Opisał Pan prawie w 100% serię SteamCrisp od Electroluxa/AEG – jedynie nie da się kupić takiego z pokrętłami, będzie elektronika, ale łatwa w obsłudze, no chyba, że faktycznie biały przejdzie to wtedy jest model Electorlux EOC6P77V – spełnia wszystkie wymienione wymagania. Model Solgazu to chińska tragedia. Szukać modeli Electorlux EOC8P, lub KOCBP.

  2. Anik pisze:

    A mnie by interesował zapytanie odnośnie piekarników z funkcja programu pizza. Zastanawiamy się nad GORENJE BOSB6737E06X lub Electrolux EOF4P74X . Dla mnie ważne by miał tardycyjny sam dół i góra+dół i termoobieg. Mąż zażyczył sobie z programme piziza lub wysoka temp. 300stopni

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Program pizza to nic innego jak grzałka dolna + termoobieg, czyli funkcja, którą ma prawie każdy piekarnik, jednak, nie każdy producent tak ją nazywa. Większość piekarników 300 stopni osiąga za pomocą grzałki grilla, a nie funkcji pizza, która to w 90% modeli jest ograniczona do tych 230-250 stopni. Na rynku są specjalne modele osiągające wyższe temperatury specjalnie do pizzy – Teka MaestroPizza 345 stopni i Beko Pizza Pro 310 stopni.

      • Anik pisze:

        Dziękuję za poprzednią odpowiedz. W sumie teraz zastanawiamy się nad tymi 2 Piekarnik Electrolux EOF4P74X czy Piekarnik elektryczny GORENJE BOS6737E20FBG . Która firma mniej zawodna?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To niebo a ziemia. Electrolux jest ogromnie wykonany, pokrętła, fizyczne przyciski timera, toporne zawiasy – coś okropnego, a Gorenje to piekarnik porządnej jakości. Nie ma czegoś takiego jak niezawodna firma, to nie XX wiek 😉

  3. Katarzyna pisze:

    Dzień dobry. Ostatnio kierując się Pana radą stałam się właścicielką zmywarki. Teraz stanęłam przed kolejnym wyznaniem – zakup piekarnika elektrycznego i płyty gazowej – wymiana – istniejąca zabudowa meblowa. Piekarnik wymiary 59,5×59,5 – wybór marki Gorenje – wymyśliłam czyszczenie parowe, sterowanie pokrętła, żeby nie ścierały się napisy na wyświetlaczu, waham się między następującymi modelami pierwszy wybór BOS6737E20FBG ( trochę mnie niepokoi brak chłodzonej obudowy – jak to się ma do mebli) , drugi BOS 6737E13BG oraz tańsza wersja BOS6737E06B – proszę Pana o wskazanie jaki ewentualnie wybrać z tych trzech. Druga grupa to piekarniki czyszczenie pyrolityczne ( wkłady katalityczne do mnie nie przemawiają ) w tej grupie wytypowałam dwa modele BPS6747A06BG , BPSAX6747A08BG – również proszę o wskazanie, który ewentualnie model wybrać z tych dwóch. Proszę również o radę para, czy pyroliza. Dodam, że lokal mieści się w bloku – ufam, że instalacja wytrzyma – aktualny firmy Amica 230V. Kolejny kłopot to płyta wymiary aktualnej 58×51 – wybór na runku ograniczony patrząc na jakość i wygląd – trochę ryzykuję ale wybór padł na Elektrolux KGG6407K wymiary 59×51 – jakie jest Pana zdanie? Może spotkał Pan płytę godną uwagi w tych wymiarach? Proszę o radę. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie musi się Pani trzymać wymiaru zewnętrznego starej płyty – a jedynie otworu w blacie – nic się nie stanie jak kupi Pani płytę 60×52 cm – będzie bardziej nachodzić na blat i tyle, a i tak standardem na rynku jest nisza w blacie 56x49cm – podciąć o parę mm też zawsze się da.
      Co do piekarnika to każdy tego typu ma chłodzenie obudowy, Gorenje na swojej stronie nie zawsze ma wszystko prawidłowo opisane. Osobiście jestem fanem serii Advanced, czyli wybrałbym Gorenje BPS6747A06BG (pozostałe to linia Essential).

      • Katarzyna pisze:

        dziękuję za odpowiedź, no to zadał mi Pan klina – para czy pyroliza, jeśli jednak zdecyduję się na parę, który z tych trzech wybrać. Mam zamiar zakupić dzisiaj bo firma jest w sklepowej promocji na wskazana przeze mnie piekarniki i pyroliza i para.

  4. kr pisze:

    Dzień dobry, jaki zestaw oddzielnego białego piekarnika i mikrofalówki do zabudowy poleciłby Pan?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W bieli bardzo ładne i dobre zestawy ma Gorenje – serie Simplicity i Advanced, a także całkiem niezłe są Beko bPro300, oraz droższe warianty Samsunga z serii Bespoke.

  5. Laik pisze:

    Dzień dobry, stoję przed wyborem zakupu czarnego piekarnika (nie do zabudowy). Przewidywana szerokość i głębokość szafki to 60 cm. Zależy mi na urządzeniu, w którym będę mogła pięć jednocześnie kilka rzeczy, ale które też będzie ekonomiczne przy małych ilościach. Czy to da się połączyć?

  6. Nubian pisze:

    Dzień dobry,

    Za Pana radą kupiłem płytę gazowa GORENJE GW642AB , udało mi się w promocji za 700zl. Póki co jestem zachwycony.

    Teraz zastanawiam sie nad piekarnikiem.
    Myślę miedzy modelami:
    BSA6747A04BG
    BPS6747A06BG

    Czy warto dopłacić 200zl do modelu 06BG za czyszczenie pirolityczne? W 04BG mamy znowu jedna prowadnice teleskopową więcej i tylna ścianka katalityczna.

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Różnic jest więcej 04 ma też wspomaganie pieczenia parą, nie tylko 1 prowadnicę więcej, a 06 to tylko pyroliza i prowadnica mniej. Oba są świetne – kwestia co dla Pana jest ważniejsze – pyroliza, czy prowadnice i proste wspomaganie parą.

  7. Emila pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie, który z tych piekarników poleciłby Pan,
    1.Elektrolux KOBCS31X SteamBoost,
    2. Elektrolux EOB7S31Z SteamBoost
    3. Elektrolux Y8SOB39X SteamBoost
    czy może jeszcze inny, szukałam piekarnika parowego najchętniej w jak najniższej cenie
    Myślałam też o Ļycie indukcyjnej
    1.Elektrolux Y63IV443
    2.Electrolux EIV634 SLIM-FIT
    czy może inna ?
    Bardzo dziękuję za pomoc

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1 i 2 to te same piekarniki, różniące się wykończeniem i uchwytem – elektronika ta sama. 3 to najnowszy model z kolorowym ekranem, większą ilością programów i Steamify. Indukcje to te same płyty, lecz Y ma FlexiPower, czyli opcję ograniczenia mocy pod słabsze instalacje.

  8. Sylwia pisze:

    Dzień dobry. Czy mógłby mi pan podpowiedzieć cokolwiek na temat piekarników Siemensa? Model HR538ABS1 jest teraz w dobrej cenie, tylko czy jakoś wykonania jest ok, gdzie jest produkowany? Z góry dziękuję

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z Siemensa polecam głównie niemieckie z iQ700, to niższa seria iQ500, choć całkiem nieźle wypada jak na cenę 2500 zł – ma wspomaganie parowe, nie najgorszą elektronikę. Miejsce produkcji podają na wewnętrznej części obudowy – po lewej stronie jak się otworzy drzwi – mogą już to być Niemcy, ale pewności nie mam, więc warto sprawdzić – można zadzwonić na infolinię, bo z tego co widzę, nie ma go w sklepach stacjonarnych.

  9. Piernik pisze:

    Dzień dobry, proszę o opinię na temat piekarników electrolux EOA9S31WZ steamPro, electrolux EOA9S31CX steamPro proszę też przedstawić różnice między nimi oraz piekarnik miele H7164B ? Który z nich najbardziej by Pan rekomendował, który warto kupić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Trochę słabe porównanie – oba Electroluxy to najbardziej zaawansowane piekarniki 4w1, a Miele to 2w1, który ma jedynie wspomaganie pieczenia parą. Electroluxy mają jeszcze gotowanie na parze w całej komorze i sous vide. Porównywalne go Electroluxów są ich odpowiedniki z AEG, a także piekarniki parowe od Gorenje. Miele musiałoby być wielokrotnie droższe.

  10. Joanna pisze:

    Dzień dobry,
    Chciałabym wymienić starą płytę gazową na Solgaz płytę bez płomieni, ale ona ma aż 90 mm wysokości, a pod płytą mam piekarnik. Potrzebowałabym więc nowego z obniżoną tylną zabudową o co najmniej 70 mm w stosunku do frontu o wysokości 595. Uskok z obniżeniem powinien być oddalony od frontu na maksymalnie 70 mm wgłąb. Podobno są takie na rynku, ale żadnego nie mogę namierzyć. Czy kojarzy Pan może takie piekarniki?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie znam takich piekarników i odradzam Pani zakup płyty bez płomieni Solgaz – radzę poczytać opinie – nie ma gorszego rozwiązania na rynku, a cena wielokrotnie wyższa od porządnej płyty gazowej z palnikami.

  11. Ewa pisze:

    Panie Krzysztofie,
    skoro rozwiązuje Pan różne łamigłówki, to może Pan pomoże również w tym przypadku?
    Szukam kuchni wolnostojącej gazowo-elektrycznej, koniecznie z rożnem obrotowym. Przydałoby się wspomaganie parowe i duży zakres temperatur. Żeby jeszcze utrudnić – najlepsza szerokość to 50 cm (od biedy 60), ruszty masywne, żeliwne, WOK byłby super, termosonda może być, ale nie musi, porządne pokrętła. Design raczej toporny, że się tak wyrażę, biała zawsze lepsza (inox never). Liczy się prostota użytkowania, przeładowanie funkcjami niewskazane. Dla ułatwienia – nie szukam najtańszej kuchni, ale więcej niż 5 tysięcy nie chciałabym zapłacić. No chyba że niedużo więcej 😉 Dzięki

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niestety takie sprzęty to bardziej urządzenia do zabudowy niż kuchnie wolnostojące, a na pewno nie 50 cm szerokości.
      Jak już coś ma termosondę ( Gram GK 15662-90 B ) to nie będzie mieć rożna obrotowego i WOKa. Nawet w markach premium nie ma modeli łączących te wszystkie cechy.

      • Ewa pisze:

        Bardzo dziękuję, będę musiała zmienić koncepcję 😉 Ale pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie – o to samo, ale z innej strony. Jaka jest Pana zdaniem godna polecenia wolnostojąca kuchnia gazowo-elektryczna wyposażona w obrotowy rożen? Już bez zwracania uwagi na wymiary.

  12. Magda pisze:

    Panie Krzysztofie ratunku !!!
    Muszę dziś wybrać sprzęt agd Marzę o parowym. Czy ten piekarnik jest nim Siemens CS636GBS2 ? A może poleciłby Pan ktory Pana zdaniem bylby lepszy.Bardzo proszę 🙂
    Mam jeszcze pytanie dot.
    płyty indukcyjnej Siemens ed651fsb5e
    zmywarki Siemens SN61HX08VE
    okap kuchenny podszafkowy.Tu nie mam fiołkowego pojęcia jaki wybrac.Chciałabym aby miał dużą moc i jednocześnie był cichy 🙂
    Bylabym wdzięczna za radę. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli szuka Pani piekarnika kompaktowego, a nie normalnego, to z parą ten Siemens będzie ok. Indukcja równie dobra, podstawowa z polem łączonym i sliderem, ale zmywarka to baza z plastikowym dnem i podstawowymi parametrami – nie schodziłbym poniżej modeli iQ300 z naszego TOP10 zmywarek.
      Okap podszafkowy jakiego typu? Wsad meblowy, czy okap teleskopowy i na ile m2 kuchni?

  13. DM pisze:

    Panie Krzysztofie do wyposażenia na nowy dom wybrałam płytę ceramiczną
    Electrolux Slim-fit CIV634 i chciałabym dobrać piekarnik też Electrolux
    Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp lub
    Electrolux SteamBake EOD6C77Z. Chciałabym poznać Pana zdanie.

  14. Maja pisze:

    Dzień dobry,

    sporo tu poleceń, ale nie wyszukałam tutaj swojego ostatecznego wyboru.

    Szukam piekarnika do zabudowy:
    – czarny – ewentualnie z elementami inox
    – pieczenie góra doł razem i osobno
    – termoobieg
    – łatwy w czyszczeniu ale nie pyroliza bo czytałam że wtedy piekarnik nie moze być obok lodówki a u nas tak będzie
    – z pokrętłami
    – może być pieczenie wspomagane parą
    – przynajmniej jedna prowadnica teleskopowa
    – dobrze jakby sie szyba nie nagrzewała i łagodnie domykała
    – zakres temp fajnie 30-300 ale nie jest to must have
    – idelanie jakby wykonanie było ładne (nie włoskie, bo wyczytałam już że nie jest za fajne)
    – cena 2000 +/- 300zł

    Dodatkowo rozważam ten model pierkanika – głównie na kwestie wizualne, bo będziemy mieć też lodówkę w tym kolorze https://www…./135244676 Czy czegoś mu brakuje vs wymienione punkty wyzej?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Brakuje mu pokręteł, zakres temp. to 30-270 stopni, a tak to dobry, intuicyjny model z bardzo ładnym, nowoczesnym designem.

      • Maja pisze:

        Dziekuje. A czy jest jakiś model, który spełnia powyższe wytyczne poza tym Samsungiem?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wymagania spełniają wszystkie modele włoskie Electroluxa z serii SteamCrisp, Gorenje linia Advanced, kilka modeli Beko bPro500, Amica X-Type seria ED9, wspomagane parowo Whirlpoole W6 i wiele innych…

          • Maja pisze:

            Jasne. Dziekuje. Równiez myślałam o SteamCrisp, ale zawahałam się jak gdzieś Pan pisał, że wykończenie/wygląd nie do końca jest ok.

  15. Barbara pisze:

    Witam,

    ktory piekarnik Pan bardziej poleca AEG KSK792220M lub Siemens HB36D585 albo jeszcze inny parowy ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ten Siemens został wycofany wieki temu, a AEG to porządny model – ma wszystko co potrzeba jak na kompakt parowy.

  16. Ania pisze:

    Dzień dobry,
    szukam piekarnika w cenie do 2000zł. Ważne, żeby miał pokrętła i prowadnicę teleskopową, najlepiej przepinaną. Co Pan sądzi o piekarnikach Bosch HBG5370B0 lub HBA554EB0 ?
    Czy może lepszy Electrolux EOD3C70TK lub Gorenje BOS6737E13FBG ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electroluxa można polecić ale od serii pokrętłowo-elektronicznej EOD6 w górę. Gorenje Essential każde jest dobre i lepiej wykonane od tanich modeli Electroluxa i Boscha, podobnie jak Beko b300.

      • Ania pisze:

        Czyli Boscha sobie odpuścić?
        A tak patrze na piekarniki Gorenje i one nie mają grzania tylko od dołu ani nawet zwykłego góra dół? Chyba że góra dół z wentylatorem to jest klasyczny nagrzew?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bosch ma dobre piekarniki ale znacznie droższe z serii 8, lub najwyższe modele serii 6. Każdy Gorenje ma grzanie góra/dół, a sam dół to w wybranych modelach.

  17. Gosczy pisze:

    Witam
    Poszukuje w kolorystyce czarnej do zabudowy piekarnika, mikrofalówki (tylko żeby otwierała się w bok nie jak piekarniki) oraz płyty indukcyjnej wymiary standardowe 60 cm. Cos odnego polecenia żeby posłużyło 🙂. Dużo gotuję i dużo z tych sprzętów korzystam

  18. Krzysztofer pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie, zastanawiam się nad piekarnikiem z funkcją dual cook i myślałem o tym:
    https://www…./110400972
    Czy to dobry wybór za taką cenę?
    A poza dual cook to wybrałbym model Amici z Pana rankingu a mianowicie https://www….l/79673285
    Minus tylko taki że nie ma on pokręteł, jaki Pan poleciłby piekarnik Amici z pokrętłami? Może ten? https://www….l/79858303
    Trochę jestem niezdecydowany czy brać dual cook czy jednak bardziej tradycyjnie

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dual Cook jeszcze nie jest zły, a Pan wybrał Dual Cook Flex, a to rozwiązanie z łamanymi drzwiami jest nieco bardziej awaryjne. Amica ma najlepszą serię ED9 i to ją warto wybrać z ich oferty, choć fakt – jest w pełni dotykowa. Amicowe piekarniki z pokrętłami są dość proste.

  19. ewa pisze:

    Chcę wymienić piekarnik, myślę o piekarniku parowym z elektroluxa seria 800 albo 900 ale nie wiem jaki model wybrać? a może poleci pan coś z innej firmy?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Lepiej posługiwać się liniami – myśli Pani o SteamBoost, czy SteamPro? Electrolux/AEG to najlepsi spece od piekarników parowych, potem Gorenje.

  20. ewi32 pisze:

    Witam, bardzo proszę o poradę. Poszukuję piekarnika do zabudowy. Moje wymogi są niby nie duże, bo zależy mi aby po prostu piekł dobrze, kosztował max 1500 i aby przede wszystkim nie był awaryjnym słabej jakości sprzętem, który z dużym prawdopodobieństwem zepsuje się najpóźniej w 5 lat.
    Wybrałam coś takiego Gorenje BO6735E02BK
    Czy to dobry wybór, czy poleciłby mi Pan jednak coś innego?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bardzo dobry wybór jak na tani sprzęt – ma to co trzeba i jest nieźle wykonany jak na 1099 zł 🙂

  21. Ania pisze:

    Będąc w jednej z sieciówek Pan polecił piekarnik BEKO BBIM17300BPS , czy to godny polecenia model? Jak on się ma w porównaniu z Electroluxem EOD5C71Z lub EOD6C77Z w podobnych cenach?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Tak z tanich piekarników pokrętłowych to jest dobra opcja. Beko zrobiło spory postęp w tych nowych seriach b300 i bPro 500.

  22. Brygida pisze:

    Dzień dobry.Panie Krzysztofie jaki zestaw do zabudowy Pan proponuje piekarnik i płyta gazowa na gaz stały .Czy lepiej jak są to firmy jednakowe czy różne.Ma być zamontowane jedno pod drugim ,przeznaczenie dla młodego małżeństwa z dzieckiem .Budżet 3500 .lub 4000

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma to znaczenia – jak tam komu pasuje. Pod blat najlepiej sprawdzają się piekarniki pokrętłowo-elektroniczne, nie w pełni dotykowe, więc polecić mogę Gorenje Advanced, Beko bPro 500 – w obu przypadkach modele w okolicy 2000 zł i droższe, a także Amicę ED9 wszystkie wersje. Jak coś z droższej półki cenowej to niemieckiej produkcji modele Electroluxa (łatwo poznać po pojemności 70-71 litrów). Płyty gazowe najlepsze to te z szerokim rozstawem palników i wysuniętym, lewym palnikiem do przodu, a takie ma Gorenje (spory wybór), 2 modele Beko, pojedyncze Kernau, a nieco słabsze Electrolux i Amica.

  23. MAŁGORZATA pisze:

    Dzień dobry,
    Rozglądam się za prostym i sensownym piekarnikiem, raczej podstawowym, bez zbędnych (dla mnie) bajerów i po przeczytaniu Pańskich porad zastanawiam się nad marką Gorenje. Szczególnie te z serii Simplicity przypadły mi do gustu BO76SYB , BOS6737SYB tak z posiadanych funkcji jak i super wyglądu. I tu pojawia się moje pytanie, dlaczego ogólnie ta marka jest tak trudno dostępna? W niektórych sklepach nie ma wcale, w innych brak możliwości dostawy (nie tylko te modele). Czy coś się dzieje z tą marką, czy zawsze tak było, ewentualnie gdzie szukać? Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z Gorenje zawsze tak było, a i tak po wykupie firmy przez chińczyków z Hisense nieco się poprawiła dostępność ich AGD. Co do tej serii to akurat wymieniają modele. BO76SYB jest jeszcze na starej komorze (mniejszej), a BOS to już nowy model z komorą 77 litrów, więc wyprzedają stare, a powoli wjeżdżają nowe. Jedyna z dużych sieci, która nimi nie handluje to Euro – reszta ma ich AGD w ofercie.

  24. Michał pisze:

    BEKO FSM52330DBDS czy GORENJE MEKS5141B ? Beko wydaje się nieco bardziej ekonomiczne w zakupie i użytkowaniu, natomiast Gorenje bardziej funkcjonalne. Co lepiej wybrać?

  25. Lb pisze:

    Posiadam obecnie oddzielnie piekarnik i mikrofale. W mikrofalowce najczesciej odgrzewam potrawy, robie sobie mala miske platkow owsianych ( pisze tak specjalnie zeby zwrocic uwage do czego potrzebuje mikrofali). W nowym mieszkaniu nie mam miejsca na 2 urzadzenia. Czy kupujac piekarnik z funkcja mikrofalowki bede mogla nadal uzywac do w opisanych „przyzwyczajen”? Piekarnik bedzie mial wym 60×60 wiec martei mnie to czy wstawiajac np.szklanke wody do zagotowania w tak duzym piekarniku nie okaze sie ze zuzycie energii bedzie wrecz nieoolacalbe.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pełnowymiarowe modele 2w1 to tylko Bosch seria 8 i Siemens iQ700, lecz obie serie będą w najbliższych tygodniach zastępowane nowymi, pokazanymi we wrześniu 2022 na targach IFA, więc już dostępność jest tragiczna. Co do funkcjonalności będzie ok, zmniejszy się jedynie nieco wydajność takiej mikrofali względem małych pojemnościowo modeli. Wybór jest spory, ale tylko modeli kompaktowych o wysokości ok. 46 cm.

  26. Andrzej pisze:

    Dzień dobry, poszukujemy piekarnika do zabudowy i obecnie rozważamy dwa modele: Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp oraz Samsung NV7B4245VAK Dual Cook. Czy sugerowałby Pan wybór któregoś z nich czy też może poszukać innego modelu? Półka cenowa 2400 – 2800, gotujemy stale, ale bez wielkich eksperymentów w kuchni, o podobnych parametrach wielkościowych. Pozdrawiam, Andrzej

  27. amare pisze:

    Lepiej wziąć Piekarnik AMICA ED97696BA+ X-TYPE Steam czy dopłacić do Electroluxa SteamBake?

  28. Anna pisze:

    Dzień dobry, proszę o pomoc w wyborze dobrego piekarnika, kolor czarny, sterowanie najlepiej pokretla możliwością ich schowania. Nie żelezy mi na programach automatycznych, ważne funkcja ustawienia czasu, pieczenie rozdzielnie góra lub dół. Myslalm o termosondzie i funkcji pary więc proszę o poradę czy warto dopłacać za te funkcje. Pierwotnie patrzyłam na Bosch i Gorenje jako tańsza alternatywę. Co może zaproponować ewentualnie innych producentow. Nie ukrywam że niska awaryjnosc jest ważna oraz ewentualne niskie koszty napraw.
    Czy warto dopłacać za piekarnik z mikrofala?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Chowane pokrętła + te wymagania to głównie Samsung. Inni idą w 1 niechowane pokrętło, lub elektronikę i wtedy polecić można z prostych piekarników Gorenje Advanced, z bardziej zaawansowanych Electroluxa/AEG z serii SteamCrisp, SteamBoost, Bosch 8 seria, Siemens iQ700, Gorenje wszystkie w pełni parowe 4w1.

  29. Aga pisze:

    Witam!
    Potrzebuję pomocy przy wyborze sprzętu AGD.
    Chciałabym zakupić w sklepie media expert.
    Szukam zmywarki/piekarnika/płyty indukcyjnej/kuchenki gazowej wolnostojącej i okapu.
    Każdy z tych sprzętów tak do 1600 zł.
    Co Pan może polecić?
    Nie mam jakiś szczególnych wymagań, poza tym, żeby płyta indukcyjna była na zasilaniu 400 i, żeby sprzęty były czarne (nie dotyczy to kuchenki gazowej).
    Dziękuję!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Przy takim założeniu budżetu celowałbym ze zmywarką w Whirlpoola – do 1600 zł da się kupić u nich niezłą zmywarkę, lecz po Pani zapytaniu wiem bardzo niewiele o wymaganiach – zmywarka wolnostojąca, do zabudowy, 45, czy 60 cm?
      Piekarnik czarny w okolicy 1600 zł to Gorenje Essential, Beko b300, Amica ED9.
      Indukcja Bosch PIE631FB1E , lub jak coś z polem łączonym to jedna z wersji Electroluxa EIV634 ( CIV634 , YIV634 itp).
      Kuchenka – zarówno płyta, jak i piekarnik mają być gazowe?
      Okap – za mało danych, jaki rodzaj (skośny, t-line, teleskopowy, wsad meblowy, tuba), szerokość?
      Proszę uściślić zapytanie – im więcej Pani napisze, tym lepiej coś dobiorę, bo na tak zadane pytanie mogę polecić wszystko i nic…

  30. Damian pisze:

    Panie Krzysztofie, szukam piekarnika, zastanawiałem się nad samsungiem lub elektroluxem ale może są inne firmy warte zainteresowania. Budżet to około 2500. Fajnie by było mieć gotowanie z parą ale to chyba nie w tych pieniądzach 🙂 Pyroliza nie jest konieczna. Termosonda może by była przydatna ale nigdy nie używałem więc się nie upieram. Dobrze żeby były jakieś elementy stalowe aby pasował do innych sprzętów też stalowych

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarniki parowe z gotowanie do 2500 zł ma tylko Amica w serii ED57 i nikt inny. Do 2500 zł celowałbym w Gorenje Advanced, lub Simplicity, a nawet w serię Superior. Samsung będzie miał sporo modeli z Dual Cook w tej cenie, byle nie Flex i to nie jest poziom Gorenje. Electrolux to spec od piekarników parowych, więc nie ten budżet.

      • Damian pisze:

        Skoro piekarnik będzie bez gotowania parą to czy warto wydawać na niego 2,5k czy może zadowolić się prostym ELECTROLUX EOD3C50TX za 1,5k

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bardzo prosty i kiepsko wykonany piekarnik. Jak coś taniego, a dobrego to Gorenje.

          • Damian pisze:

            Rozumiem a w takim razie coś z elektroluxów bez pary? chodzi o jakość wykonania, awaryjność, święty spokój. Ma po prostu działać.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Electrolux z włoskich modeli nie słynie z jakości i trwałości, dopiero niemieckie (70-71 l) są nieco lepsze, ale jak ma to być coś porządnego i niedrogiego to warto zmienić markę na Gorenje.

      • Damian pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Gdyby zrezygnować z gotowania parą i skupić się na jakości/niezawodności to którego elektroluxa warto wybrać w tym budżecie?

  31. Kinga pisze:

    Panie Krzysztofie, jestem na etapie kompletowania sprzętu pod zabudowę do kuchni i chciałabym się Pana poradzić, prosić o polecenie dobrego sprzętu. Dodam, że interesuje mnie sprzęt w średniej półce cenowej. Lodówka w standardowej szerokości – zastawiam się nad SAMSUNG BRB30703EWW EF lub BRB26713EWW EF lub WHIRLPOOL WHC18 T332 .
    Piekarnik – ważne aby posiadał funkcje szybkiego podgrzewania, czy piekarnik z mikrofala 2w1 to dobra opcja np. SAMSUNG NQ5B4353FBK U2 lub NQ5B4553FBK U2 lub AMICA AMMB44E3GCB Q-TYPE ?
    Zmywarka – to zupełnie nie mam pomysłu, dobrze gdyby otwierały się drzwiczki po zakończonej pracy.
    Płyta indukcyjna – tutaj tez nie mam propozycji, proszę zatem Pana o polecenie.

    • Kinga pisze:

      Dziękuje za komentarze.A co z indukcją: która wersja będzie lepsza: ELECTROLUX EIV634 SLIM-FIT czy SAMSUNG NZ64R3747BK ? I jeszcze zmywarka: zastanawiam się między BOSCH SMV4EVX14E a SAMSUNG DW6KR7051BB a ELECTROLUX EEM48320L ?

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Indukcje Samsunga to nie liga Boscha i Electroluxa, a bardziej konkurent dla Whirlpoola, więc wybór prosty. Zmywarka Boscha ma plastikowe dno, a w tej samej cenie jest dużo lepszy model niemiecki z metalowym dnem smv4ecx14e . Model Samsunga to zmywarka chińskiej Midea jak zmywarki Amica. Electrolux ma gorsze prowadnice i jakość wykonania koszy, plastików, ale za to świetnie zaprojektowaną 3 szufladę z głębokimi niszami na sztućce i dobrą dyszę nad nią, a także inny sterownik – wybiera się czas, a nie program jak w Boschu.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystkie 3 lodówki są ok, choć pierwsza to 193,5 cm, więc zawsze półka więcej od pozostałych. Piekarnik kompaktowy 2w1 lepiej brać Samsunga – Amica ma takie sobie modele z talerzem obrotowym i grzałką dolną na wierzchu. Oba modele są ok, choć osobiście poszedłbym w wersję w pełni dotykową – elektronika jest intuicyjna i prosta w obsłudze.

  32. Anna pisze:

    Panie Krzysztofie, jestem na etapie kompletowania sprzętu pod zabudowę do kuchni i chciałabym się Pana poradzić, prosić o polecenie dobrego sprzętu. Dodam, że interesuje mnie sprzęt prosty w obsłudze 60cm w rozsądnej cenie, bez połączeń w-fi taki dla 60cio letniej osoby kolor czarny bez dodatków srebrnych..Napisy mają być z nadrukiem laserowym aby się nie ścierały.(piekarnik-mikrofala-płyta)
    Piekarnik tylko elektryczny– może mieć chowane pokrętła z nieścieralnymi nadrukami funkcji albo dotykowy panel prosty w obsłudze z czyszczeniem katalitycznym 60cm z jak największą pojemnością L.
    Mikrofala – prosty panel sterowania również może być na pokrętła chowane albo panel dotykowy .
    najważniejsze aby pasowały te dwa produkty w zabudowie słupkowej.
    Zmywarka – to zupełnie nie mam pomysłu, dobrze gdyby pokazywały ukończony cykl pracy bez otwieranych drzwiczek.
    Płyta indukcyjna – bez pajacowania w programach tradycyjna na jakieś pole łączone dla np.garnka prostokątnego.
    Zatem proszę Pana o polecenie i pomoc w wyborze.I wysłanie propozycji na adres e-mail annaz12@onet.pl.Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie bawimy się w email – strona zarabia na wyświetleniach, a przy kontakcie mailowym nie ma wyświetleń, więc zostajemy tutaj – w sekcji komentarzy.
      Dobre piekarniki z prostą elektroniką to Gorenje z linii Advanced i Simplicity, a jeśli z tradycyjnymi pokrętłami to prostsza seria Essential – pojemnościowo mają duże komory 77 l, sporo modeli ma proste wspomaganie parowe i pyrolizę.
      Do zestawu są mikrofalówki otwierane do boku 25 l pojemności – pasują designem. Jeśli mikro miałoby być otwierane do dołu to trzeba celować w Whirlpoola (seria W6 i W7) i Samsunga – to jedyne firmy mające takie zestawy w sensownej cenie.
      Dobra indukcja z polem łączonym to Electrolux EIV634 i jego wiele innych wersji. Niezłe są też odpowiedniki Bosch/Siemens.
      Zmywarka najsensowniejsza na dziś to Bosch smv4ecx14e i nowe zmywarki Whirlpoola serii W7 i W8.

  33. Marta pisze:

    Dzień dobry! Który piekarnik z funkcją parową lepszy:
    Electrolux EOC8H31Z
    Gorenje BPSA6747A08BGWI

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To zależy co Pani potrzebuje. Gorenje z linii Advanced jest zawsze lepiej wykonane od włoskich Electroluxów (od niemieckich często też), ma wygodną, prostą elektronikę, większą komorę i świetny design, ale system parowy to wylewanie wody na mini nieckę pod grzałką grilla, tu nie ma prawdziwego generatora pary jak w modelu Electroluxa, więc pod tym względem Electrolux bije na głowę Gorenje.

  34. Marek pisze:

    Dzień dobry. Proszę o pomoc jaki piekarnik lepszy jakościowo AEG BSE792320B czy AEG BSK792280B Czy może Pan polecić w kwocie do 5 tys coś lepszego ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ta sama fabryka i jakość, różnią się tylko elektroniką 🙂 Ogólnie to świetny wybór w tej cenie, a z innych to bliźniacze Electroluxy i Gorenje.

      • Marek pisze:

        Miał Pan do czynienia z którą powyższych sterowników? Która jest lepsza w użytkowaniu i tańsza w naprawie?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Vision jest stare i sprawdzone, nie psuje, się ale wygląda jak te niebieskie wyświetlacze z KIA z lat 90, a EXCite to już fajny mały tablecik – wygodniejszy i lepiej wygląda, ale o awaryjności nie wiele można powiedzieć bo ma nieco ponad 2 lata.

  35. Patrycja P. pisze:

    Panie Krzysztofie, cieszę się ogromnie, że trafiłam na Pana, skarbnica wiedzy i inspiracji 🙂 Wybieram piekarnik. Wcześniej myślałam o Samsung Dula Cook, ale trochę się wyleczyłam z niego. Najbardziej odpowiada mi w tej chwili coś w stylu Electrolux EOC8H31Z . Zaczynam dopiero swoją przygodę z parą. Poza funkcjami to również względy estetyczne (spory minimalizm i dominująca ładna czerń) mnie w tym wypadku urzekły. Jestem w stanie trochę dopłacić, czy jest sens wybrać któryś model wyżej? Nadmienię, że programy tematyczne w piekarniku nie są mi potrzebne. Proszę o poradę.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wyższe modele to zamiana starej elektroniki tekstowej Vision na kolorowy ekran dotykowy EXCite – ma więcej opcji jest bardziej responsywny, a tak wielkich różnic nie będzie.

  36. Mary pisze:

    Dzień dobry
    Poszukuję piekarnik z funkcją mikrofali w miarę niskiej cenie. Odradzał Pan wcześniej Amicę, bo ma obrotowy talerz i dolną grzałkę na wierzchu. Jaki więc obecnie będzie wg. Pana najlepszy wybór? Polecany przez Pana Samsung NQ5B4353FBK jest dostępny już tylko na Allegro. Ja znalazłam Piekarnik SAMSUNG NQ5B4553FBS U2 Elektryczny z mikrofalą w Media Expert za 2209 zł. Czy ten będzie ok? A może jakiś inny? Zależy mi właściwie tylko na grzaniu góra- dół i na mikrofali. Nic więcej.

  37. Agnieszka pisze:

    Dzień dobry. Proszę o pomoc w wyborze piekarnika.Electrolux E0C8H31Z czy model LOC6H76Z ? Chyba, że inny model w podobnej cenie ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To zupełnie inne piekarniki – pokrętłowy vs z elektroniką dotykową Vision pokazującą co robi tekstowo – EOC8 bardziej praktyczny.

  38. Czarna pisze:

    Witam.
    Dziękuję za pomoc w wyborze zmywarki. Zmywarka Bosch SMV4ECX14E warta swojej ceny. Dużo lepsza od electroluxa.
    Potrzebuje pomocy w wyborze piekarnika do zabudowy 60 cm.
    Co może Pan polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oczywiście, to najlepsza zmywarka Boscha w stosunku ceny do jakości i parametrów.

      • Czarna pisze:

        A jaki piekarnik może Pan polecić ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Jaki kolor, co ma mieć, jakieś wymagania, założenia?

          • Czarna pisze:

            Czarny, styl nowoczesny, 60 cm, łatwy w utrzymaniu czystości, funkcjonalny, może mieć funkcje pary. To co mi brakuje w starym piekarniku to wyświetlacz z temperaturą.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Czyli elektroniczny, najlepiej z pyrolizą. Jeśli dodamy do tego wspomaganie parowe to są 2 opcje – z generatorem pary Electroluxy SteamCrisp jak EOC8P39Z i jemu podobne, lub Gorenje serii Advanced (2000-2600 zł), ale to już bez generatora pary.

  39. Anna pisze:

    Dzień dobry, jestem na etapie wyboru piekarnika do zabudowy w słupku. Chodzi mi o model z mikrofalówka. Zastanawiam się czy czy warto szukać z termosonda. Czy może Pan coś podpowiedzieć,na jakie modele warto zwrócić uwagę?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli piekarnik ma być pełnowymiarowy to wyboru nie ma – Bosch i Siemens, będzie drogo. Większy wybór jest w kompaktowych, ale to zawsze gorszy wybór niż normalny piekarnik.

      • Anna pisze:

        Co Pan może powiedzieć o tych dwóch modelach: SIEMENS HM656GNS1 , bosch HMG636RS1 . Nie widzę znaczących różnic, który Pan by polecił.
        Ewentualnie proszę o propozycje innego piekarnika z mikrofalą pełnowymiarowego

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie ma Pani zbyt dużego wyboru – jest 1 model Boscha i 5 modeli Siemensa z czego wskazany Siemens jest najtańszy, a i tak ma wszystko co potrzeba 🙂

          • Anna pisze:

            Dziękuję, a coś z piekarników Electrolux. Znalazłam taki model EOF3H50BX chyba ma 2,5 kw. Co Pan o nim sądzi.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Ehhh nie… To paździerz wśród piekarników. Wstawienie komuś tego do kuchni powinno być uznawane za znęcanie się – nie ma bardziej paskudnego designu piekarników i tandetnego wykonania od podstawowych modeli Electroluxa – gorzej nawet od Amica, a do Gorenje zero startu, które wykonane jest jak niemieckie modele Electroluxa.

          • Anna pisze:

            Okazuje się, że muszę uwzględnić kryterium mocy przyłączeniowej. Muszę szukać coś poniżej 3 kw, a najlepiej 2,5 kw.
            Chyba zatem modele boscha odpadają. Nie znalazłam tam nic poniżej 3 kw.
            Jakiej firmy może mi Pan polecić jakiś dobry piekarnik pełnowymiarowy do zabudowy z taką mocą? Nie zależy mi na bajerach lecz niezawodności.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Mała moc to głównie podstawowe modele Beko – właśnie 2,5 kW, a także Gorenje najprostsze modele z linii Esential jak BO6735E02BK i BO6735E05B . Potem wiele modeli bez grzałki pierścieniowej na wentylatorze ma mniej więcej 2,9 kW, choćby Amica na starej komorze 65 l.

      • Anna pisze:

        Dziękuję, tak pełnowymiarowy.Mam pytanie czy warto upierać się na termosonde, czy raczej nie jest tego warta. W kwestii wyboru simens czy Bosch, która firma lepsza?

  40. Katarzyna pisze:

    Dzień dobry,
    Co sądzi Pan o piekarniku Smeg SOP6302TX ?
    Po prostu bardzo mi się podoba, czy funkcjonalnie odpowiada swojej półce cenowej czy jednak jest to przepłacanie za design?
    Jak wygląda serwis smega w Polsce?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Typowy model z segmentu premium w niższej cenie, więc nie oferuje za wiele, ale jeśli design ważny to są to dobre piekarniki. Serwis jest całkiem ok, dostęp do części też.

  41. Pawel pisze:

    Dzień dobry. Czy jest wg Pana sens rozpatrywać zakup piekarnika parowego do 2000 zł? Czy jest coś wartego polecenia w tym budżecie? Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Poza super promocjami nie ma na rynku piekarników parowych do 2000 zł (z generatorem pary). Ale jak już coś szukać z wylewaniem wody na dno, lub w nieckę pod grzałką grilla to Gorenje Advanced, lub Beko bPro 500.

  42. Marcin pisze:

    Witam, poszukuję wytrzymałego piekarnika, który pobędzie ze mną kilka ładnych lat, łatwy w czyszczeniu (pyrolizą), z łatwą obsługą co by Pan polecał?

  43. Aga pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie

    szukam piekarnika z funkcją pary z firmy electrolux w kolorze czarnym do zabudowy. Mój budżet jest ruchomy od 2000-3300, ponieważ uwielbiam piec szczególnie ciasta, ale wiadomo im tańszy tym lepiej. Wybrałam modele do wstępnej analizy takie jak ponieżej:

    1. EOD4P57H SteamBake – 2500
    2. EOD6P77Z SteamBake – 2080
    3. EOD6P77WZ SteamBake – 2400
    4. EOC6P77H SteamCrisp – 3300

    Nie potrafie znaleźć różnic między piekarnikami SteamBake, wszystkie mają kolor ten sam, maks 300 stopni, pyrolize i funkcje te same…Może mi Pan pomóc w rozróżnieniu ich, przez co się różnią cenowo?

    Druga sprawa jeśli miałabym płacić za opcję 4, to czy warto pana zdaniem?
    Czy metoda dostosowania pary do pieczenia jest faktycznie bardziej skuteczna, lepsza niż klasyczne wlewanie wody na dno piekarnika jak w przypadku steambake?
    Wydaje mi się że im bardziej skoplikowane piekarniki tym bardziej narażone są na awarie, a tutaj mamy już całkiem innym system działania pary, wlewania wody do zbiornika, spuszczania itd…..Co pan myśli o tym? Czy faktycznie o ma aż tak duże znaczenie?

    Będę baaardzo wdzięczna za pomoc, ponieważ najbardziej z całego sprzętu zależy mi właśnie na dobrym piekarniku.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1 to straszne paskudztwo – design jakby projektował to ślepiec.
      2 i 3 to ten sam sprzęt różniący się tylko opcją sterowania zdalnego po WIFI – działa średnio, więc bez znaczenia.
      4 To już zupełnie inny piekarnik z generatorem pary, a nie wylewaniem wody na dno jak w EOD, czyli poziom wyżej (zawsze SteamCrisp lepsze od SteamBake). Wylewanie wody na dno to nie piekarnik parowy… Warto dopłacić.

      • Aga pisze:

        Dziękuję bardzo!
        Tak więc prawdopodobnie wezmę piekarnik steamcrips, myślałam jeszcze o tym steam boost bo można go złapać w promocyjnej podobnej cenie, ale jednak zależy mi na pyrolizie, a niestety steam boost ma jedynie czyszczenie parowe..
        A czy mogłabym jeszcze pana prosić o polecenie pasującej wizualnie mikrofali do piekarnika stemcrips z mojej listy? Mam kilka typów, ale wszystkie różnią się niewiele cenowo, więc stwierdziłam że wezmę ta która najbardziej będzie wizualnie pasować a nie ma możliwości wszystkich zobaczenia w sklepie…

        Mikrofala również firmy elektrolux (chyba że jest innej dobrej firmy która będzie pasować. Jestem otwarta na propozycje) o dużej mocy aczkolwiek nie potrzebuje zbytnio wypasionych funkcji, jedynie ma służyć do szybkiego podgrzania obiadu, roztopienia pojedynczych produktów. No najlepiej w granicach przyzwoitej. No chciałabym aby pasowała do piekarnika bo będzie jedno nad drugim.

        Ślicznie dziękuję za pomoc i szanuje, podziwiam bardzo to, że Pan tyle czasu poświęca wszystkim tutaj zgromadzonym ludziom, na dodatek tak szybko dając odpowiedź 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Pod EOC6P77H nie ma mikrofali z uwagi na te emaliowane na czarny mat wstawki wokół blendy programatora. A tak to LMS4253TMH i LMS4253TMK – całe czarne, 900 W i 25 l pojemności z talerzem 27 cm średnicy. To uniwersalne modele pod piekarniki czarne tej firmy. Najlepiej pasują mikrofale otwierane do dołu pod względem designu jak EVL6E46X , ale niestety nie ma wersji w pełni czarnej.

  44. Gabriela pisze:

    Dzień dobry,

    rozważam te 2 piekarniki:

    Piekarnik AMICA ED37616B X-TYPE Elektryczny Czarny A
    Piekarnik AMICA ED376191B F-type Elektryczny Czarny A

    Czy one się czymś różnią oprócz wyglądem? Bardziej skłaniam sie do tej drugiej, tańszej opcji, czy jest Pan w stanie powiedzieć w jaki sposób są naniesione programy na pokrętła, tj. czy są tłoczone czy to tylko napis? Nie znalazłam nigdzie takiej informacji.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Sterowanie i komory takie same, ale X-Type ma podświetlane pokrętła, lepszą drabinkę suszarniczą i gorszą skalę temp. co 25 stopni, X-Type co 10.

  45. Aleksandra pisze:

    Przyszła pora na wybór piekarnika. Zależy mi aby miał termosondę i wybrałam dwa GORENJE BSA6747A04BG oraz BOSCH HBT537FB0 . Gorenje ma jeszcze funkcje pary i więcej programów. Co Pan radzi zrezygnować z funkcji pary ? Który Pana zdaniem będzie lepszy?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje lepiej wykonane, pojemniejsze, moim zdaniem z lepszym designem, elektronicznym termostatem na wyświetlaczu, a nie mało precyzyjnym pokrętłem. W Gorenje bardziej zbliżoną serią do tego Boscha są podstawowe piekarniki Essential, a nie Advanced.

  46. Marcin pisze:

    Dzień dobry,
    chciałbym zapytać, czym różnią się następujące modele Electroluxa z serii SteamBoost:
    EOB7S31Z
    i
    KOBCS31X
    ?
    Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Realnie tylko designem – litera K to flagowe wykończenie najwyższej serii z tymi srebrnymi dekorami, ale poza tym to ta sama elektronika i seria.

      • Marcin pisze:

        Dziękuję za odpowiedź.
        Ogólnie jestem zainteresowany tą serią (SteamBoost800), ale widzę dużą rozpiętość cenową – od 3200 do nawet 4300 zł
        Czym one się różnią?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Głównie to wyświetlaczem:
          EOB7 to prosty wyświetlacz piktogramowy Omega
          EOB8 mają mały kolorowy wyświetlacz EXCite
          EOB9 szeroki kolorowy wyświetlacz I-Tex100
          Wraz z nimi idzie więcej programów, często i WiFI (przedostatnia litera W w nazwie).
          Do tego lekko designem i wykończeniem – flagowy design zaczyna się od litery K, litera E to modele ogólnorynkowe, Y na Europę Środkowo-wschodnią, C dla RTV Euro AGD, L dla Media Expert.

  47. Aleksander pisze:

    Cześć,

    a ma ktoś jakieś info odnośnie piekarnika TEKA HLB 8510 P MAESTRO PIZZA ? Wydaje się najlepszy do pizzy (osiąga 340 stopni) z dostępnych, ale z kolei do innych zastosowań średni. Ew. coś innego do polecenia do 4000?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A czemu do innych zastosowań średni? Ma wszystkie typowe nastawy i funkcje, więc w domowych zastosowaniach nie widzę w nim braków.

      • Aleksander pisze:

        Brakuje mu funkcji parowych, do tego z opinii wynika, że nie grzeje równomiernie. Zastanawiam się wobec tego nad Hisense BSA66334PG , osiąga 300 stopni ale ma też funkcje parowe. Co sądzisz?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Z jakich opinii? Tej jednej z ME? Zawsze może trafić się wadliwa sztuka, a to przecież piekarnik nastawiony na pizze w jak najwyższej temperaturze, więc opcje parowe są w takim sprzęcie drugorzędne. Wskazany Hisense to dobry piekarnik.

  48. Marta pisze:

    Dzień dobry,

    dziękuję za pomoc ws płyty indukcyjnej. Teraz wybieram piekarnik.

    Waham się pomiedzy czterema modelami –

    Whirlpool OAKZ9 7961 SP NB
    Gorenje BO6735E05B
    HISENSE BSA65226AB
    Siemens HB537A030 IQ 500

    Proszę o poradę, który z tych jest najlepszy, Też nie rozumiem czym ten gorenje i hisense się różnią.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Siemens ma fajne podświetlenie funkcji i temperatury na pokrętłach, a z pozostałych brałbym Hisense – z prostym modeli ma to co trzeba.

  49. Aga pisze:

    Dzień dobry, panie Krzysztofie proszę o poradę w kwestii zestawu do zabudowy Gorenje: piekarnik BPS6737E03X i mikrofala BM201AG1X . Zależy mi na dobrych funkcjach, ale też aby były to sprzęty stalowe- ciężko mi znaleźć.

  50. MateuszS pisze:

    Czym się różnią piekarniki Gorenje BPS6747A06BG i BPS6747A06X ?

    • MateuszS pisze:

      Oczywiście nie licząc koloru.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Tylko kolorem 😀

        • MateuszS pisze:

          A jeszcze pytanko, bo ogólnie właśnie chyba będę się decydował na jeden ze wspomnianych piekarników. Ale zobaczyłem jeszcze model BPSAX6747A08BG , z tego co widzę ma chyba dodaną funkcję parową „SteamAssist”. Czy to jest generator par, czy gdzieś się to po prostu wylewa? Jest sens dopłacać te parę stówek do tej opcji, czy lepiej sobie odpuścić, ewentualnie, czy są jakieś inne różnice między tymi piekarnikami?

          Ogólnie zależy mi na pyrolizie, a także na solidności wykonania i trwałości sprzętu, czytając Pana komentarze, wywnioskowałem, że w przedziale 2000-2700 dobrym wyborem będzie właśnie marka Gorenje. Chyba, że warto spojrzeć na jakieś inne piekarniki podobne do tych w tym samym przedziale cenowym?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Nie ma generatora, woda wylewana jest ze zbiornika do specjalnej niecki pod grzałką grilla, więc działa to podobnie do wylewania wody na dno. Gorenje robi jedne z lepszych piekarników 🙂

  51. Krzysztof Kulikowski pisze:

    Model AEG jest genialny, Bosch 636 także, ale 633 nie ma grzałki dolnej i to bardziej mikrofala niż piekarnik – trzeba sprawdzać funkcje pieczenia.

  52. Kamil pisze:

    Po pewnym rozeznaniu zastanawiam się nad :
    KSE998290M bądź coś z Boscha :
    CMG636BS1 lub CMG633BS1 .


reklamaml