środa, 14 marca 2018, Szymon Marcjanek

Kupujemy piekarnik. Na co zwracać uwagę?

2. Piekarnik pod blatem
Piekarnik zamontowany w szafce, pod blatem / fot. Amica

0 odpowiedzi na “2. Piekarnik pod blatem”

  1. Pan Jan pisze:

    Jest jakiś system jak odkodować co zawiera dany piekarnik BOSCH ?
    Jak mam kilkanaście modeli tej samej serii to jak to sprawnie porównać czym sie różnia ?

    Idealna byłą by tabelka w excel na jednej osi wszystkie modele na drugiej osi wszystkie funkcji 😉

  2. Marta pisze:

    Witam, szukamy piekarnika Amica do Max 1400 zł. czy możemy o polecenie jakiegoś produktu w stosunku ceny do jakości?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      W kolorze czarnym: EB8562B, EB422VB IN, InoX (srebrny): EB8552 Integra, EB8562 Integra Soft, EB7542 Pyro.

  3. anita pisze:

    fajnie, że tyle przydatnych informacji, chociaz to jest cos, czego wymagam od doradcow kiedy ide do profesjonalnego salonu. Niedawno na przyklad pozytywnie zaskoczyli mnie w salonie piekarnikiparowe w home concept katowice. Doradcy byli zorientowani, mieli wiedzę, potrafili opowiedziec, przedstawic produkt. Dzieki temu kupilam swietny piekarnik gorenje. Oby wiecej takich salonow.

  4. Krzysztof pisze:

    Zastawiam się nad zakupem piekarnika, A dokładnie pomiędzy tymi modelami Amica EB81064BA+ Integra lub Piekarnik AMICA EB8562B Integra, czy warto wybrać ten droższy model z dotykowym wyświetlaczem i wbudowanymi programami, korzystacie może ze wbudowanych programów, jakie są jeszcze różnice pomiędzy tymi modelami ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Różnice to: większy zakres temperatur 30-280 stopni (zamiast 50-250), podwójne oświetlenie, termosonda, szklana taca zamiast głębokiej blachy i oczywiście programator z 4 calowym wyświetlaczem i programami automatycznymi. Osobiście raczej brałbym ten tańszy. Większość dodatków w eb81064ba to bajery, których i tak się nie używa na codzień, a same pokrętła są trwalsze i szybsze w obsłudze. Programów automatycznych i tak nie używałbym – mam sprawdzone przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie – żaden producent nie zaprogramuje piekarnika tak żeby smakowało jak u mamy – no chyba, że zatrudniliby moją mamę 😉

      • Krzysztof pisze:

        Dziękuje za opinie, w takim razie, jaki piekarnik mogę kupić w kwocie do 1500 zł, ewentualnie czy jest sens dopłacania do lepszego modelu lub innej marki ?
        Czy Amica w tej kwocie to najlepszy wybór, jak sprawuje się rożen obrotowy, a także jaki jest najlepszy system czyszczenia w piekarnikach ?

  5. karol pisze:

    Panie Krzysztofie, mam pytanie ale trochę off topic. Szukam aktualnego tematu odnośnie płyt indukcyjnych. Czy posiada Pan jakieś doświadczenie/sugestie które płyty są warte uwagi a które raczej omijać? Cena maks do 1500 tys.
    Pozdrawiam

  6. M. pisze:

    Witam,
    Szukając odpowiedniego piekarnika, moją uwagę zwrócił model Amica EB81064BA+ Integra ( chłodzenie obudowy, bajery typu różen i termosonda),lecz czytając Pana artykuł zaczęłam obawiać się o awaryjność panelu dotykowego. Pozostałe modele Amiki nie mają chłodzenia obudowy… Czy ewentualnie może Pan coś doradzić?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Praktycznie wszystkie modele Amica z serii IN i Integra posiadają chłodzoną obudowę – nie wiem skąd czerpiesz takie informacje, że tylko 1 model to ma… Elektronika w tych modelach jest funkcjonalna i prosta, produkowana od prawie 10 lat, więc w sieci jest sporo informacji na jej temat. Czasem potrafi się zaciąć, ale zdarza się to bardzo rzadko. Z tego modelu na pewno będziesz zadowolony/a.

  7. Karola_Maria pisze:

    Co powiecie na piekarnik z systemem Dual Cook firmy Samsung. O taki: www.kupino.pl/gazet…g/strona-2. Cena chyba całkiem przystępna, ale zastanawia mnie czy to w ogóle działa. Reklamują cuda wianki, że aromaty potraw się nie mieszają itp., ale czy ktoś z Was ma i może mi coś na ten temat powiedzieć? Nie chciałabym kupić drogiego piekarnika, który będzie działał jak pół ceny tańszy. Z góry dzięki za wszelkie uwagi.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Wystarczy pójść do sklepu i zobaczyć jak kiepsko jest ten piekarnik wykonany, jak skomplikowane są pod względem budowy drzwi – umycie szyb wewnętrznych wymaga odkręcenia wielu śrub. Na dodatek w większości modeli nie ma podświetlenia sensorów – ciężko coś zobaczyć na tym panelu. A co do dual cooka to sprawdzi Pani dlaczego nikt poza nimi i ich papugami z Beko nie robi czegoś takiego… żadna duża firma jak Bosch, Siemens, Electrolux, Whirlpool – nikt nie robi tego typu piekarników z wiadomych powodów – to nie ma sensu w tak małych komorach, bez prawdziwego dzielenia i uszczelnienia. Jedyną zaletą jest ich wygląd – są naprawdę ładne.

  8. Magus pisze:

    Witam! Poszukuję piekarnika do zabudowy, ale obecnie jest tyle modeli na rynku, że ciężko ogarnąć :(. Mam budżet ok. 1500zł (gdyby było coś fajnego za 1600 – rozważę). Zależy mi na zimnej szybie, blokadzie przycisków i najlepiej drzwiczek również. Mam małe dzieciątko i nie chcę pozwolić sobie na tragedię w domu ;). Dodatkowo fajnie, gdyby piekarnik miał grzanie od dołu. O oczywistości, jak termoobieg nie piszę, liczę, że w tej cenie ma tą funkcję już każdy z nich. Co by mi Pan zaproponował? Przejrzałam już dziesiątki piekarników i jedyne, co wiem, to, że mam mętlik w głowie.

    • Magus pisze:

      Może jeszcze dodam, że mam zagwozdkę między Amicą i Beko. Właściwie chyba tylko te dwie marki wchodzą w grę. Lubię też różne udogodnienia, więc jeśli będzie więcej funkcji za rozsądną cenę – nie wzgardzę. Nie chcę, by był zbyt mały, więc chyba te 65l to minimum, cichy domyk. Ważne, żeby był solidny, nie chcę za chwilę go reklamować. Fajnie, by podświetlenie było bez przerwy, nie chcę podchodzić do piekarnika, by sprawdzić, jak wygląda potrawa. Może jest mi Pan w stanie polecić coś dla mnie 😀 Czy tylko seria probaby z Amica’i wchodzi w grę? Czy może jeszcze są jakieś piekarniki warte uwagi..

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Dokładnie tak jak Pani pisze, wszystkie wymagania spelnia seria Probaby z firmy Amica. W tej serii każdy model będzie ok. W Beko będziemy mieć ten wyłącznik oświetlenia.

      • Krzysztof Kuikowski pisze:

        Jeśli chcesz piekarnik z delikatnym domykiem to Bosch i Amica – w tych firmach działa on idealnie. W Beko delikatny domyk to niefajny żart, działa tylko gdy sama delikatnie domkniesz piekarnik…. W Boschu polecam serię 8, a w Amice całą serię IN i poszczególne modele z serii Integra mające w nazwię wyraz „Soft”.

    • Milcia pisze:

      Witam stoję przed zakupem piekarnika a kopletnie nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę. Wiem tyle że ma być czarny i w kwocie do 1500 zl. Pomocy 😊

      • Krzysztof Kuikowski pisze:

        Do 1500 zł masz wiele fajnych modeli z pokrętłami z firm Gorenje, Amica i kilka podstawowych piekarników z elektroniką z firm: Beko, Whirlpool. W Gorenje fajnie wypadają modele z serii Simplicity (BO75SY2B), w Amice serie IN i Integra (EB521BA+IN, EB8562B, EB422VB IN), w Beko model BIM24400BCS, a w Whirlpoolu model AKZ96230NB. Pod względem funkcjonalności i jakości najlepiej wypadają te 2 pierwsze firmy – mniej elektroniki – podziałają dłużej, a jak coś się zepsuje to kosztuje grosze.

  9. Sinkoplex pisze:

    Fajne są teraz te wszystkie funkcje w piekarnikach. Marzy mi się taki.

  10. Iva pisze:

    Witam, proszęo opinie na temat piekarnika amica EB511BA+IN pyroliza. Zastanawiam się nad zakupem. Biorę również pod uwagę Samsunga NV66M3531BB. Sporo piekę i gotuje. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To są urzadzeurz zupełnie innej klasy. Ten Samsung jest przedstawicielem najnizszej serii tego producenta, a Amica najwysznaj. Amica jest lepiej wykonana, ma delikatny domyk, szerszy zakres temperatur, pyrolizę, drabinki, a ten Samsung ma wytloczenia, wolno się nagrzewa, front to emaliowana blacha i na dodatek nie posiada delikatnego domyku… Amica wypala się w 500 stopniach – fajna funkcja.

  11. Grzegorz pisze:

    witam.
    A ja szukam taniego piekarnika do zabudowy ( miałem mastercooka mf-830x – niestety nie ma już części do niego – np dolnej grzałki ) z termoobiegiem, sygnałem że sie nagrzał , szybkim nagrzewem . co Pani poleca? beko? amica? samsung ?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Większość piekarników sygnalizuje diodą osiągnięcie temperatury – nie „pikają”. Jeśli chcemy piekarnik, który powie nam kiedy się nagrzeje do zadanej temperatury i będzie pikać, to trzeba zakupić coś z programatorem tekstowym, a najlepiej obrazkowym: Amica EB81064BA+ Integra (występuje jeszcze w bieli i inoxie), piekarniki 8 serii Boscha z 3 wyświetlaczami, Electrolux powyżej 1900 zł.

  12. Krzysztof pisze:

    Widzę, że Amica jest (przynajmniej na tym forum) niekwestionowanym liderem średniej półki. Z innych miejsc wyczytałem, że spotykano się u nich z kilkoma wadami: niedoróbkami technicznymi, odklejanymi listwami i długim czasem początkowego wypalania.

    Mimo to zastanawiamy się nad serią Intergra, między EB8552, a EB8562 SOFT. Z tego co czytam, to pierwszy z modeli ma przewagę: zarówno termoobieg jak i funkcję katalizy. Czy Amica posiada w podobnej cenie jakies inne, godne rozważenia modele?

    Dziękuję za opinię i serdecznie pozdrawiam

    • Krzysztof pisze:

      Dodatkowe pytanie: Czy piekarniki z funkcją katalizy po pozbyciu się wkładu będą funkcjonowaly jak normalne? Tzn będzie mozna w nich czyścić scianki parowo i za pomocą detegrntow?

      • Krzysztof Kuikowski pisze:

        Czytanie opinii „użytkowników” w sieci ma nie wiele sensu… połowa z nich to hejt konkurencji, a druga połowa to psalmy pochwalne producenta… Amica kiedyś miała problemy z pękającym szkłem – problem dawno rozwiązany. Nigdy nie słyszałem o odklejających się listwach – problem ten dotyczy głównie Boscha/Siemensa. Wypalanie każdego piekarnika wygląda tak samo. Co do modeli EB8552 i EB8562 Soft to różnice są tylko w kwestii samoczyszczenia i delikatnego domyku. 1 model posiada katalizę, a drugi czyszczenie parowe. 2 model dodatkowo ma cichy domyk drzwi.Oba posiadają te same funkcje, w tym termoobieg. W kwestii katalizy, nie powinno używać się piekarnika bez wkładu katalicznego (same wkłady są tanie, więc można dokupić jest za grosze).

        • Krzysztof pisze:

          Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Życzę spokojnego dnia!

        • tut pisze:

          A ja właśnie dziś oddałem, po odpakowaniu, model Amica EB533BA+ IN Steam. Z wyglądu fajny i chyba dobru, ale drzwi NIE DAŁO SIĘ wyrównać tak, żeby pozioma szpara między górną krawędzią drzwi, a dolną krawędzią panelu z ekranem/programatorem była taka sama po lewej i po prawej. Po dokładnych oględzinach stwierdziłem, że panel z programatorem został krzywo przykręcony. Mogłem przewiercić otwory od tyłu i ustawić go prosto, ale chyba nie o to chodzi, żebym wiercił rozkręcał i skręcał sprzęt, który właśnie został kupiony za 2,5 tysiąca złotych. Nie wiem czy ten egzemplarz był taki czy Amica tak „krzywo”, niedbale składa sprzęt> być może kupię jeszcze raz ten sam model, tylko w innym sklepie, czy po prostu kupię inny.

          • jedzieeemy pisze:

            Niestety zawinił czynnik ludzki… Do czasu pełnej automatyzacji produkcji i kontroli jakości, średnio 7% sprzętu AGD wychodzi z fabryk z jakimiś niedociągnięciami. Radzę wymienić na inną sztukę i powinno być ok. Sam piekarnik jest ok, choć osobiście dokupiłbym do niego przynajmniej 1 komplet prowadnic teleskopowych. Warto też pamiętać, że w przypadku mniejszych niedociągnięć, każdy zawias piekarnika można podnieść lub obniżyć śrubą pod zawiasem – choć faktycznie niweluje to tylko niewielkie niedociągnięcia.

  13. doom pisze:

    Witam, w modelu EB7542 Pyro max. temperatura pieczenia to 250stopni, jak Pan sądzi czy jest to wystarczające? Proszę również o opinię jak ocenia Pan piekarniki Amica (jeśli chodzi o awaryjność oraz wykonanie) na tle innych marek.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      250 stopni to standard, więc do większości zastosowań będzie wystarczające. Jeśli jesteś fanem pieczenia pizzy to raczej poszukałbym modeli z wyższą max temperaturą (300-320 stopni) + kamień do pizzy. Amica piekarniki produkuje u siebie, więc ich jakość jest po prostu dobra. Pod względem bezawaryjności są w czołówce producentów AGD, lecz teraz i tak te wszystkie sprzęty są na max 5-7 lat.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Do normalnych zastosować 250 stopni jest ok. Jedynie dla miłośników pieczenia pizzy będzie słabo. Jeśli chodzi o Amicę to polecam serie Integra (najlepszy stosunek cena/jakość) i serię IN – świetny design. Jeśli chodzi o modele to EB7542 Pyro Integra, EB853BA+ IN PYROLIZA – najciekawsze modele tego producenta z pyrolizą. W kwestii porównania do innych marek to uważam, że Amica jest pozycjonowana powyżej Whirlpoola, Candy, Gorenje, Samsunga, lecz na równi z Electroluxem, Boschem, czy Beko.

  14. K. pisze:

    Witam, zwracam się z pytaniem czy piekarnik z pyrolizą może stać w słupku koło wolnostojącej lodówki? Dziękuję!

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nie powinien – pyroliza to nagrzew do prawie 500 stopni – zwykła płyta 20mm to za mało. Płytę pomiędzy zawsze można dodatkowo odizolować.

  15. doom pisze:

    Poszukuję piekarnika średniej wielkości z funkcją pyrolizy. Rozważam model ELECTROLUX EZC2430AOX (pojemność 57l) lub jakaś Amica do 66litrów. Czy może Pan coś polecić?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Podany model Electroluxa jest słabo wykonany (plastikowe pokrętła wyglądają tandetnie, a zawias chodzi bardzo topornie. Electrolux ma dobre piekarniki, ale od 1900 zł. Jeśli chodzi o Amicę to polecam serie Integra. Co do konkretnych modeli w kolorze srebrnym to z tańszych EB8562 integra Soft 1150 zł (2 prowadnice, rożen obrotowy, czyszczenie parowe i cichy domyk), EB8552 Integra 1198 zł (2 prowadnice, rożen obrotowy, kataliza), EB7542 pyro 1499 zł (2 prowadnice, pyroliza), EB7654A+ Integra Soft 1399 zł (1 prowadnica, kataliza, cichy domyk, szerszy zakres temperatur 30-280, termostat elektroniczny, lepszy wyświetlacz). Z droższych to model EB81064A+ Integra 1699 zł – piekarnik z najlepszym programatorem obrazkowym do 2800 zł – masa funkcji.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Ten Electrolux jest bardzo mały i słabo wykonany (nadruki na pokrętłach ścierają się, goła blacha). Amicę polecam w serii Integra – najciekawsze modele to:
      EB8562 Integra Soft – 1149 zł – 2 prowadnice, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy, delikatny domyk.
      EB8552 Integra – 1198 zł – 2 prowadnice, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy i kataliza.
      EB7654A+ Integra Soft – 1398 zł – 1 prowadnica, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy, delikatny domyk, kataliza i programator elektroniczny z temperaturą 30-280 stopni.
      EB81064A+ Integra – 4 calowy programator z masą programów automatycznych, 2 prowadnicami, termosondą, rożnem obrotowym i szerokim zakresem temperatur 30-280.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Jeśli z pyrolizą to model EB7542 Pyro – 1499 zł – 2 prowadnice i pyroliza.

  16. Ewcik pisze:

    Właśnie chodzi mam o modele bez pokrętłem (mamy w domu małego pomocnika który obawiam się że zaraz je rozpracuje). Dlaczego uważa Pan że programy automatyczne są mało przydatne?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      We wszystkich piekarnikach z serii IN można zablokować dzialanie programatora i pokręteł. Każdy z nas ma swoje sprawdzone przepisy, a w każdym z nich mamy informację ile czasu, na jakiej nastawie i jakiej temperaturze piec. Programy automatyczne działają na bazie założeń, więc nie dostosuja się do naszych przepisów. Programy automatyczne swietnie sprawdzają się w urządzeniach z termosondą i w programatorach obrazkowych np: EB81064BA+IN lub EB944BA+IN. Osobiście polecam ten 1 – w cenie 1700 zł otrzymujemy wygodny 4 calowy wyświetlacz, automatykę wagową, możliwość dodania 10 własnych programow, rożen obrotowy, termosondę, szklaną tacę, podwójne oswietlenie halogenowe. Jedyne czego tu nie ma to delikatnego domyku.

  17. Ewcik pisze:

    My zastanawiamy się nad amica EB7333BA+IN może nam Pan coś więcej powiedzieć i czy warto

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Jeden z tanszych piekarnikow z programatorem tekstowym. Obsluga jest dosc przeciętna. Osobiście preferuje modele z pokretlami w serii IN – np model EB521BA+IN. Funkcje te same z wyjatkiem programow automatycznych, ktore i tak są malo przydatne.

  18. Joanna pisze:

    Dziękuję za ten poradnik, w końcu znalazłam obiektywną ocenę funkcji i producentów. Już od dłuższego czasu szukam piekarnika i nie jest łatwo, w każdym sklepie polecają zupełnie co innego. Już mam mętlik w głowie i mimowolnie zagłębiam się coraz bardziej w opisy i specyfikacje, doszukując się, które funkcje będą najlepsze. Ostatnio znalazłam bardzo fajny piekarnik z Beko, z pyrolizą, w przyzwoitej cenie. Dobrze, że sprzedawca w sklepie był na tyle uczciwy, że uświadomił mi, że owszem cena jest atrakcyjna i pyroliza jest najlepszym sposobem czyszczenia, ale producent dołożył tę funkcję kosztem „prawdziwego” termoobiegu. I tu mam zagwozdkę, bo nie rozumiem, to termoobieg to nie jest to samo w każdym produkcie? W wyżej wspomnianym Beko, chodziło o to, że te grzałki były takie, że mimo wentylatora potrawy mogły się przypalać z zewnątrz, a w środku dalej być surowe. I podobno jest tak, że grzałki powinny za wentylatorem, bo to jest najlepsza opcja. Proszę o słowa otuchy 😉 i jakąś radę, czy serio ten rodzaj termoobiegu jest tak ważny?
    Pozdrawiam 🙂

    • jedzieeemy pisze:

      Wszystkie modele Beko z pyrolizą posiadają termoobieg. Co do pyrolizy to faktycznie jest to skuteczna funkcja czyszczenia, lecz ma swoje wady. Najlepsze piekarniki z pyrolizą robi Amica i Bosch – są najlepiej wykonane, nie mają plastikowych elementów w drzwiach jak Beko czy Electrolux i są dobrze wyposażone (najczęściej 2 prowadnice).

      • Joanna pisze:

        Sprzedawca zwrócił mi uwagę, że według niego coś jest nie tak i niestety potwierdzenie swoich przypuszczeń otrzymał i od przedstawiciela Beko, jak również bezpośrednio od producenta (nie, nie wciskał mi kitu, rozmawialiśmy z nimi razem – serio są jeszcze uczciwi ludzie). Chodzi dokładnie o to, że termoobieg mają piekarniki z serie BIM, a ten o którym wspominam, jest z serii BIE co oznacza właśnie, że nie ma prawdziwego termoobiegu. Jak już pisałam, baaaardzo wgryzłam się w temat 🙂 Niech to będzie nauczka dla wszystkich czytających ten poradnik, bo mimo, że nawet na oficjalnej stronie producenta przy tym modelu jest informacja o termoobiegu, to w bezpośredniej rozmowie okazało się, że owszem jest, ale nie taki jak nam się wydaje 😉

        Dziękuję za odpowiedź, w międzyczasie dokonałam zakupu i faktycznie nie skupiałam się na sposobie czyszczenia. Chciałam coś fajnie wyposażonego, w przystępnej cenie i żeby za chwilę się nie zepsuł i dobrze jakby miał blokadę drzwiczek lub przycisków (mam małe dzieci). Długo przeglądałam i w końcu jest, w naszej kuchni zamieszkał piekarnik Amica EB8564B ProBaby.
        Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Piekarniki Serii BIE zostały w większości wycofane z rynku. Zostały już tylko modele w cenie ok. 800 zł, a tu brak termoobiegu jest normą. Jedyny droży model z serii BIE, który jeszcze jest dostępny to BIE22400XP i faktycznie nie ma prawdziwego termoobiegu.
          A jak tam radzi sobie Amica w kuchni?

          • Joanna pisze:

            Amica sprawdza się super. Moje najmłodsze dziecko nie raz podchodzi jak coś się piecze, próbuje ciągnąć za uchwyt, czy dotyka szyby piekarnika, a tu niespodzianka – NIC SIĘ NIE DZIEJE. Drzwiczki się nie otwierają, a szyba nie parzy, uwielbiam te funkcje.
            Do tej pory znalazłam tylko jedną wadę – kształt uchwytu drzwiczek. Niestety jest on z ostrymi kantami po bokach. Piekarnik jest dedykowany dla rodzin z dziećmi (seria ProBaby), ale akurat w tym przypadku nie pomyśleli, że dzieci nie zawsze są na tyle ostrożne i już kilka guzów mamy na koncie 😉 Na razie założyłam nakładki, takie jak na rogi stołu, i czekamy, aż maluch podrośnie. Tak czy siak, piekarnik polecam. Ma tyle zalet, że na pewno wybrałabym go ponownie.

  19. myszka pisze:

    Ja sama nie wiem jaki już piekarnik kupić. Od dłuższego czasu szukam ciekawych ofert i jest ich tyle że ciężko się zdecydować. Zastanawiam się nad piekarnikiem Candy takim nowoczesnym on się nazywa Watch-Touch . Czytałam parametry piekarnika i jego funkcje akurat spełniają moje oczekiwania. Może ten akurat będzie dobrym wyborem hmm… co myślisz ?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Pani Moniko, naprawdę nie wypada podszywać się pod osobę zainteresowaną zakupem AGD pod każdym poradnikiem, czy topką i sugerowanie „urządzeń” Candy. Zmiana nicku z miśka na mszyka po 2 minutach też raczej nie pomoże 😉 Sprzęt tej marki nie należy do polecanych, a model który Pani przywołuje to tylko ciekawostka (19 calowy tablet w drzwiach). 6500 zł można spożytkować znacznie lepiej, np kupując jeden z wyższych modeli piekarników Bosch/Siemens, Amica, Electrolux, czy Beko i zostanie jeszcze na dobre wakacje All Inclusive, dla 2 osób, w Grecji…

  20. Jerzy pisze:

    Co sądzicie o Amica EB8562B INTEGRA? Zależy mi na tradycyjnych pokrętłach, chłodnym froncie, łatwym czyszczeniu – ale nie jest to warunek konieczny. Może jakieś inne, tańsze modele tego producenta?

    Ps. Czy Amica produkuje piekarniki w Polsce?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Tak, Amica produkuje piekarniki w Polsce. Model EB8562B to świetny wybór – 2 prowadnice, rożen obrotowy, zimny front, szybki nagrzew 4 min do 150 stopni, łatwy demontaż szyb do mycia, czyszczenie parowe, chowane, tłoczone i podświetlane pokrętła. W cenie 1300 zł nie ma nic lepszego.

Dodaj komentarz


reklama