Składamy zestaw piekarnik + płyta, aby najlepiej wykorzystać dwie promocje – cashback marki Amica i rabat sklepu Media Expert.
Kilka dni temu pisałem o nowej promocji typu cashback firmy Amica, w której producent zwraca 400 zł za zakup piekarnika i płyty. Dzisiaj mam propozycję zestawu, który warto kupić w tej promocji.
Promocję polskiego producenta połączyłem z ofertą Media Expert, zyskując dodatkowe 25% rabatu na drugi, tańszy produkt. W moim zestawie znalazł się piekarnik Amica ED57529X X-TYPE Pyro w minimalnej cenie łapiącej się do promocji, czyli za 1499 zł. Płyta to model Amica PGCD6121ApFB za 899 zł.
Amica PGCD6121ApFB to tegoroczna nowość producenta z Wronek – płyta z szerokim rozstawem palników i wysuniętym do przodu palnikiem WOK. Pokrętła znajdują się tylko przy małym palniku i są z wierzchu metalizowane.
Ciekawym dodatkiem jest skala od 1 do 9 wokół pokręteł – możemy precyzyjnie ustawić wielkość płomienia. Ruszt jest dzielony na 2 części, gdzie każda jest mocowana na dwóch pinach, a wykonano go z żeliwa. Palniki wykonała firma Somipress we Włoszech.
Ogromną zaletą płyt Amiki są niskie ceny części i ich łatwa dostępność. Podany model to dobra płyta z szerokim obszarem roboczym i w przyjaznej cenie.
Amica ED57529X X-TYPE Pyro to piekarnik z pyrolizą z najnowszej serii X-Type. Główne zalety to ogromna pojemność 77 litrów, przekładająca się na największe blachy na rynku.
Poziomów pieczenia mamy sześć na drabinach i jeden na prowadnicy teleskopowej, którą można przekładać między trzema poziomami (lub dokupić kolejne prowadnice po 90 zł za poziom).
Piekarnik posiada nieckę w dnie – możemy wylewać wodę do wspomagania pieczenia parą. Czyszczenie to pyroliza – wypalanie wnętrza w 480 stopniach. Do tego procesu należy usunąć z wnętrza drabinki, blachy i prowadnice.
W drzwiach wykonanych w pełni z metalu i szkła mamy aż cztery szyby w celu zapewnienia zimnego frontu. Same drzwi domykają się delikatnie – mają wbudowany w zawias hamulec. Programator jest w pełni dotykowy, posiada 11 funkcji pieczenia z termoobiegiem, rozmrażaniem, szybkim nagrzewem, grillem i suszeniem owoców.
Dodatkowo mamy 19 programów automatycznych z zaprogramowanymi nastawami dla konkretnych dań. Dzięki Amica BakingPro System można piec do trzech blach jednocześnie, bez przechodzenia zapachów. Zakres temperatur jest szeroki: 30-280 stopni, a metalowe wstawki na froncie są dodatkowo pokryte emalią nie palcującą się.
Jak na cenę tylko 1499 zł mamy świetne wyposażenie i dobrą jakość wykonania.
Łączna cena zestawu to 2398 zł, a w ramach promocji zestawowej Media Expert dostajemy 224,75 zł rabatu na płytę gazową, więc ostateczna cena w sklepie to 2173,25 zł. Po rejestracji produktów w promocji Amiki, otrzymamy zwrot kolejnych 400 zł (na kartę Sodexo).
Końcowy koszt zestawu piekarnik + płyta to tylko 1773,25 zł. Oszczędziliśmy 624,25 zł, czyli 26% – całkiem niezły deal. Oczywiście w promocji możesz dobrać płytę indukcyjną – nie musi być to płyta gazowa, a od siebie polecam nowe modele Amiki oznaczone jako 2.0. Pamiętać tylko trzeba, że minimalna cena piekarnika biorącego udział w promocji to 1499 zł.
Masz własny zestaw? Pochwal się nim w komentarzach!
Szukasz czegoś innego? Zerknij na nasze poradniki!
Dla miłośników pieczenia i grillowania mamy dwa konkretne poradniki – w pierwszym radzimy, na co zwracać uwagę kupując piekarnik, a w maniaKalnym TOP-10 polecanych piekarników wskazujemy konkretne modele, którymi warto się zainteresować.
Przygotowaliśmy również przydatne poradniki dla tych, którzy właśnie urządzają kuchnię i kupują płytę, kuchenkę lub okap. Doradzamy m.in., czy warto kupić płytę indukcyjną, jaka powinna być dobra płyta ceramiczna i na co zwrócić uwagę kupując płytę gazową, a także czy warto dzisiaj kupić kuchenkę wolnostojącą.
Nie przegap kolejnej promocji
Jeżeli szukasz przecen i promocji i nie chcesz przegapić dobrych okazji, zachęcam do śledzenia naszego maniaKalnego profilu Łowcy Promocji na facebooku. Codziennie sprawdzamy co ciekawego można znaleźć w Sieci.
Ceny w sklepach
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Ooo bardzo dziękuje za tak obszerny komentarz. Ja już dzisiaj zaczęłam studiowanie jaka mają moc piekarniki i odrzuciłam wszystkie poniżej 3000 w 🙂
I dzisiaj stanęło, że ta Amica którą Pan poleca ( te dwa konkretne modele jak wyżej ) ale coś mnie podkusiło zajrzeć na stronę Electroluxa i te dwa modele są w cenie 1700 zł i mają dobre komentarze :
1. EOD6C71X
2. LOD6C71Z
Różnią się oznaczenia, ale zapewne chodzi tylko o kolor.
No nic czekam na prawdzie Black week i wtedy zdecyduje los :-)). Pozdrawiam
Nie polecę nic z 5 i 6 w nazwie – tandetnie wykonane. Lepsze są 7 i 8.
Witam poproszę Panie Krzysztofie o krótką ocenę poniższych 5 modeli Amica. Wszystkie znajdują się w przedziale 1500 zł. Wiem, że jakość sprzętów Amica jest dyskusyjna i jest to obecnie loteria ile co wytrzyma. W domu mam 14 letni piekarnik firmy Amica, który działa do dzisiaj i nigdy nie widział serwisu. Złego słowa nie mogę powiedzieć.
1. Amica ED47639BA+ X-Type Steam
2. Amica ED37618B X-Type OpenUP
3. Amica ED37618B X-Type Steam
4. Amica ED37218B X-Type
5. Amica ED57529X X-Type Pyro
Najpierw byłam zdecydowana na Electroluxa, ale jak Pan zauważył i poczytałam też opinie do 1500 zł to nie ma co wybrać. Potem był Whirpool, ale nie ma dobrych opinii na necie. Więc znowu wróciłam do Amica i nie wiem na który się zdecydować. Logicznie myśląc, przy obecnej awaryjności najtańszy ( jeden z nich kosztuje 999 zł) . Piekarnik prawie każdej firmy robi to samo.
A i jeszcze nie dodałam, wiem że za takie pieniądze żaden z nich nie będzie prawdziwym parowym piekarnikiem. Nie wiem czy to bajer z tym zaglębieniem w dnie czy naprawdę poprawia efekty pieczenia np. chleba.
I druga rzecz wydawało mi się że jeżeli będą pokrętła zamiast elektroniki to będzie to mniej awaryjne i będzie służyć dłużej. W sklepie jednak twierdzą, że to nie ma żadnego znaczenia bo i za jednym i drugim panelem i tak jest masa elektroniki. Czy z obecnych piekarników Amica może ktoś już coś powiedzieć o nich po 4 – 5 latach użytkowania ?
Do każdego piekarnika można wlać wodę na dno i wspomagać pieczenie parą – pomaga to dość wyraźnie. Elektronika nie jest mniej awaryjna od zwykłego timera, lecz to 2 rozwiązanie jest po prostu tańsze. Nikt nic nie powie bo to są modele, które mają niecałe 2 lata stażu rynkowego.
1 i 5 to piekarniki z elektroniką, dokładnym termostatem do 5 stopni, szerokim zakresem temp 30-280 stopni i programami auto – te 2 są najlepsze.
2,3,4 to modele z timerem i termostatem na pokrętle z słabą skalą co 25 stopni.
Do 1500 zł dobre są też Gorenje Simplicity.
Dziękuje Panie Krzysztofie za odpowiedź. Ten numer 1 i 5 zapamiętuje. Na fb są grupy, które polecają różne sprzęty Agd. Poczytałam wczoraj cały wieczór i to co wypisują o Amice to aż strach to kupić 🙂 Szyby zostają w rękach wyskakują błędy. Elektronika po otwarciu piekarnika szaleje,że nie można nic włączyć. Zapytam jeszcze czy jest jakiś model Electroluxa lub Beko do 1500 zł, który Pan poleca? Płytę gazową wybiorę chyba jednak z Electroluxa i to w stali nierdzewnej, bo tak szklana z Amica jest podobno masakryczna w utrzymaniu czystości.
1. To jest akurat błędne podejście. Wszystko ma 2 końce i trzeba brać pod uwagę, że przeciętny konsument nie czyta instrukcji i jak wiadomo większość ludzi to debile. Amica posiada w swojej ofercie piekarniki z 2 linii produkcyjnych – starsze, produkowane na liniach z lat 90 o pojemności 62-65 litrów i nowsze z nowej linii produkcyjnej postawionej w 2019 roku o pojemności 77 litrów. Nowe mają nie wiele problemów, starsze trochę więcej.
2. Kwestia pękających szyb wynika z kilku czynników. Amica stosuje metalowe kątowniki do których klejona jest przednia szybka i przyczepione do nich są zawiasy u spodu – metal ma to do siebie, że się nagrzewa i czasem gdy ktoś w procesie produkcji nałożył za dużo kleju, przednia szyba potrafi samoistnie pęknąć z uwagi na naprężenia. Drugi powód to zbyt mocno przykręcony uchwyt – w każdej firmie rączka może się poluzować – przykręcić ją można tylko do pierwszego oporu, gdyż opiera się ona tylko na szybie przedniej – za mocno skręcimy to nam wystrzeli. Szyby wewnętrze nie mają takich problemów, a pękają z głupoty ludzi, którzy zamiast je wysuwać do przodu, to je podnoszą – na dole znajdują się plastikowe mocowania – pękną one, lub szyba. Wiele firm przerzuciło się na całkowicie plastikowe elementy mocujące szyby – zero metalu (Electorlux, Bosch, Siemens, Samsung). Amica pewnie też to zmieni, bo to zmniejszy koszty produkcji.
3. Elektronika szaleje tylko w przypadku złego uszczelnienia panelu frontowego lub jego błędnego spasowania (montuje się go na klipsy) – sam spotkałem się z kilkoma takimi przypadkami – łatwe w naprawie i znają w Amice ten problem. Ponoć już rozwiązany.
4. Opinie w sieci piszą głównie niezadowoleni, więc jak sprzeda się 20 tysięcy sztuk danego modelu w roku i wśród nich 50 sztuk będzie w jakiś sposób wadliwa/uszkodzona, to na pewno kilkanaście osób napisze negatywną opinie. Skala jest żadna, ale tego nie widać bo ludzie zadowoleni nie piszą opinii – mało kto pisze opinie o produkcie, chyba, że tak jak w Samsungu można coś za to dostać (stąd mają tyle opinii).
5. Amica produkuje dobre piekarniki i ciężko się w tej kategorii produktowej do czegoś doczepić. Problemem tej firmy jest tragiczny, najgorszy na rynku serwis, który nie szanuje klienta, jego czasu i pieniędzy. Do tego mogliby trochę bardziej postarać się w kwestii kontroli jakości – porządna weryfikacja wyrobu zmniejszyłaby ilość negatywnych doświadczeń i co za tym idzie opinii.
6. Tak jak pisałem. Do 1500 zł nie ma lepszych piekarników od Amici i Gorenje. Electorlux ma dobre modele dotykowe od 1700 zł. Beko to niższa liga – ta firma jest dobra w sprzęcie na wodę i chłodnictwie. Sprzęt do gotowania i pieczenia mają słaby/przeciętny.
7. Szklaną płytę Amici czyści się trudno? A skąd takie zdanie? Szkło czyści się łatwo, tylko kwestia koloru – jeśli wybiera się czerń to będzie na niej widać każdy brud, smugę i kurz. Podkładki palników są emaliowane, a nie żeliwne, więc też łatwo się czyszczą, a ruszt to żeliwo – czyści się trudno w każdej firmie, ale jest ciężkie, szerokie i stabilne.
Podsumowując nie polecam się tak przejmować opiniami w sieci – połowę piszą debile, sporą część konkurencja, pozytywne agencja wynajęta przez markę, a realnych opinii jest nie wiele.
A zapytam jeszcze o okap. Liczyłam tą kubaturę według tych wzorów i tak :
1. Pomieszczenie 3100x1690x245 wychodzi 12,84
przy mnozeniu razy 6 wychodzi 77,04
przy mnożeniu razy 8 wychodzi 102,72.
Wystarczy Amica bo będzie tylko pochłaniaczem. Interesuje mnie tylko podszafkowy czyli taki, który będzie jak najmniej widoczny.
Kolor obojętnie. Który to model Pan tutaj polecał ?
Dzień dobry, piekarnik już wcześniej sobie wybrałem, ten który jest polecany. Czy polecicie jakąś płytę-indukcję ? Dziękuję.
Do zestawu promocyjnego polecę nowe modele z serii 2.0 – sporo poprawili. Do wyboru aż 4 dekory w każdym modelu.