, Kuchnie i piekarniki TOP, rankingi

Najlepsze płyty indukcyjne. TOP-10 (2020)

top plyty indukcyjne

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

25 odpowiedzi na “Najlepsze płyty indukcyjne. TOP-10 (2020)”

  1. Michał pisze:

    Na wstępie bardzo dziękuję Panie Krzysztofie za ten ranking oraz za drugi artykuł o płytach indukcyjnych. Brakuje mi jednak chociaż jednego akapitu odnośnie płyt o większym rozmiarze np. 80cm. Chcę niedługo kupić taką płytę i póki co myślimy o firmie Elecrolux.
    Rozważamy EIV835 , EIV8457 , EIV83443BW – czy mógłby Pan coś poradzić/zarekomendowac?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Na rynku jest za dużo dobrych płyt, a top10 to tylko 10 pozycji…
      EIV83443BW – szeroka a ma tylko 4 pola – bez sensu
      EIV835 – dobra i tania płyta z 5 polami. Szkoda, że moc jest taka sama jak w płytach 4 polowych – 7,4kW
      EIV8457 – nowość, 2 pola łączone i 1 okrągłe. Sterownik ma mniejszą skalę 1-9.

      1. Najlepszą na rynku płytą z 5 polami jest Siemens EX975LXC1E – 11,1kW, 17 poziomów mocy, 2 wielkie pola łączone, składające się z 4 cewek i 1 łączone z 3 cewek. Najlepsza płyta na rynku, a da się ją wyrwać za 3800 zł.
      2. AEG IKE96654FB SLIM-FIT i Electrolux eiv9467 slim-fit – mój nr 2 z szerokich płyt – 3 pola łączone i 11 kW. Wady: tylko 9 poziomów mocy i ceny – 5900 zł za AEG i 4800 za Electroluxa. To ta sama płyta, tylko inny znaczek.

      • Michał pisze:

        Dziękuję za odpowiedź – no piękny ten Siemens, tylko niestety zabraknie mi 10 cm na blacie 🙁
        Mam miejsce na max 80cm szer… A Electroluxy mają 78 i 81, stąd moje zainteresowanie nimi.

        A widzę, że wiele osób pyta jeszcze o cały kuchenny zestaw, to jeśli mogę prosić o opinię o:

        – piekarnik – ED47639XA+ X-TYPE STEAM – bo nie jestem pewny czy warto zapłacić więcej za Electroluxa

        – lodówka – WHIRLPOOL WQ9 E1L – rozważałem jeszcze BEKO GN1416231JX i GN1416223ZX, ale w końcu wygrał ten Whirlpool bo nie ma kostkarki, ktora zabiera miejsce w zamrażalniku. Celem jak Pan widzi po modelach jest urządzenie duże, wygodne, a bez bajerów jak woda, lód czy otwierane okienka 🙂

        Dziękuję za pomoc.
        Ma korzysta Pan z linków afiliacyjnych – chętnie kupując sprzęt, klikę na Pana ID w podziękowaniu 🙂

        • Krzysztof Kuikowski pisze:

          Niestety nie korzystamy z indywidualnych linków afiliacyjnych, ale dziękuję 🙂
          1. Piekarnik jest bdb, dla mnie ma tylko 1 wadę: w trakcie pieczenia pokazuje temperaturę jaką ustawiliśmy, a nie czas do końca. Żeby zobaczyć ile nam zostało czasu pieczenia, trzeba nacisnąć sensor czasu – bez sens ale co zrobić. W tej cenie i tak nie ma nic ciekawszego. Potem jest modele ED57 – w pełni dotykowe, gdzie tego problemu już nie ma – ceny od 1600 zł.
          2. Lodówka – modele Beko nie mają tradycyjnej kostkarki zajmującej miejsce zamrażarki – mechanizm jest ukryty poza komorami i drzwiami, a lód zbiera się w 1 z szuflad – nie używamy to nie tracimy miejsca. Model Whirlpoolu ma świetne parametry i cenę – 4200 zł za multidoora z głośnością 37 dB. Jedyne czego brakuje to komory zero, ale jak na tą cenę i tak jest super. Nie mam pojęcia kto dla nich robi ten model – nie przypomina mi żadnej chińskiej i tureckiej fabryki. W tej cenie nie znajdzie Pan nic lepszego.
          3. Co do indukcji, skoro rozmiar ma znaczenie 😉 to najlepiej kupić EIV835.

          • Michał pisze:

            To jeszcze ostatni pytanie w nawiązaniu do płyty Siemensa.
            Widzę, że mają model 80cm i to też z serii iQ700 – EX875LYC1E
            Jak się on przedstawia w porównaniu z poleconym przez Pana szerszym modelem?

          • Krzysztof Kuikowski pisze:

            Dobra płyta, ale ma mniej miejsca do gotowania – trochę jakby miała realne 4 pola. Zamiast 4 sliderów są 2 (klikamy na strefę którą wybraliśmy). Na bokach płyty jest metalowa ramka i ma sensor smażenia – fajna opcja. Cenowo wypada trochę drożej – od 3200 zł w mniejszych sklepach. Nadal wolałbym EIV835.

  2. Patryk pisze:

    Dzień dobry,
    jestem na etapie wybierania sprzętów do nowej kuchni, stąd mam kilka pytań:
    1. Czy płyta electrolux SlimFit CIV635 odpowiednia będzie do zlicowania jej z blatem?
    2. Zmywarka Beko DIN48533 czy jakaś Boscha? Czy zmywarkę Beko będę mógł podciągnąć do zabudowy o wysokości 93cm?
    3. Lodówka w zabudowie? Lepiej dołożyć do Samsunga czy kupić Electrolux ENN2854COW?
    4. Piekarnik EOE8P31X w swojej klasie cenowej chyba będzie najrozsądniejszy? Nie potrzebuje mega dużo udogodnień …

    Dziękuje za pomoc i cenne wskazówki 🙂
    Patryk

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      1. Chyba chodziło o CIV634? Jest to odpowiednik EIV634 z tego zestawienia – świetna płyta.
      2. DIN48533 to następca polecanego przeze mnie modelu DIN28431 – parametry ma świetne, podobno ulepszyli suszanie, nie ma już składanej 3 szuflady, dają w komplecie mniejszy koszyk na sztućce, panel jest dotykowy i zastosowali specjalną dyszę corner – wchodzacą w narożniki. Będzie ok.
      3. Tragiczny model i to za 2700 zł xD Electrolux ma okropne, przestarzałe lodówki. Lepiej kupić Samsunga w tej samej cenie.
      4. Piekarnik bdb. Trzeba jedynie sprawdzić przy rozpakowaniu czy jest prawidłowo spasowany – często komora piekarnika jest minimalnie za wąska i blachy ledwo wchodzą w drabinki, czy prowadnice – częsty problem w nowej serii.

  3. Jarek pisze:

    Dobry wieczór. prosiłbym o pomoc przy wyborze, bo już 4 wieczór siedzę przy sprzęcie i dalej nie wiem. Potrzebuję kilku rzeczy do zabudowy (wszystko 60 cm) – piekarnik, mikrofala, płyta indukcyjna, zmywarka, lodówka, okap (pralkosuszarka też, ale to później). Raczej skłaniam się, że przy kuchni sprzęty powinny być jednej marki i myślę, że byłby to Bosch albo Electrolux, przy czym założyłem, że cena poszczególnych sprzętów nie powinna przekraczać 2000 zł. Zastanawiam się nad taką konfiguracją i bardzo proszę o opinię;
    – piekarnik – Bosch HBG635BB1
    – mikrofala – Bosch BFL634GB1 albo BFR634GB1 albo BFL553MS0
    – płyta indukcyjna – Bosch PIE651BB1E albo PIE631FB1E albo PVS651FB5E
    – zmywarka Bosch SMV46GX01E albo SMV46GX03E albo SMV46HX00E albo SMV46KX01E
    – lodówka – Bosch KIV34X20
    – okap BOSCH DWK 065G60 (choć wolałbym coś z ciągiem powyżej 700 m3/h, ale też czarne szkło)
    Nie potrafię za bardzo znaleźć istotnych różnic pomiędzy sprzętami w pozycjach, w których wymieniłem po kilka modeli. Czy sprzęt Elektroluxa uznaje Pan za lepszy?
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Serdecznie pozdrawiam.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      1. Ok
      2. 1 i 2 ok, choć potrafią być źle spasowane fabrycznie, ostatnia nie pasuje do piekarnika
      3. PIE631FB1E, reszta to buble
      4. Wszystkie 3 są ok, choć najlepszą zmywarką do 2000 zł jest SN636X03NE (następca modelu z końcówką ME)
      5. Tragedia, jak wszystkie lodówki do zabudowy Boscha/Siemensa i Electroluxa/AEG. W tej cenie najlepiej wypada Samsung.
      6. Okap turecki, słabej jakości.
      Najgorsze co można zrobić to kupić wszystko z 1 firmy… np: taki Bosch nie produkuje połowy swojego sprzętu – robią to podwykonawcy.
      Electrolux ma świetne indukcje i droższe piekarniki, zwłaszcza parowe. Reszta lipa. Bosch to zmywarki i dobre piekarniki z serii 8 (choć bardzo drogie, jak na to co oferują).

  4. BeeS pisze:

    Panie Krzysztofie, czy coś więcej wiadomo Panu o płytach indukcyjnych dostępnych w Ikea? Ponoć w większości produkuje je Electrolux. Czy warto brać je pod uwagę, a może któryś konkretny model?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Dokładnie tak – większość płyt to Electrolux. Różnią się od tych w sklepie tylko wyglądem i 5 letnią gwarancją. Ceny są ok, więc warto. Najlepiej wypada SMAKLIG.

  5. Qgar pisze:

    Zgadzam się, że wybór drogiego produktu musi mieć uzasadnienie, stąd mam trudny wybór z piekarnikiem, bo chcę parowy a przy tym dodatkowo chcę mieć głęboką szufladę grzewczą, a taką znalazłem tylko w ofercie Miele. Ale nie chciałbym przepłacać 3x tyle co za piekarnik AEG i co z tym fantem zrobić?
    A na płytę z czujnikami gotowania zwróciłem uwagę, bo 10 lat temu kupiłem taką firmy Bosch płacąc ponad 3tys. zł – prawie 2 razy tyle, co za płytę bez czujników i była to decyzja, której nie żałuję.
    A ponad 2000 na płytę, to nie kwestia zarobków, bo np. obecnie jestem bezrobotny. Ale czasami lepiej dołożyć kasy, bo taki sprzęt kupuje się na lata i lepiej być zadowolonym niż żałować.
    Dziękuję za link do piekarniki parowe. Wygląda na świetne uzupełnienie tego serwisu.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Wybór drogiego sprzętu nie ma aktualnie żadnego uzasadnienia. To nie czasy zakupów na lata. Gwarancja 2 lata i sprzęty siadają. Także marki premium straciły na jakości i produkują badziewie. Dla przykładu: jedyna realna różnica między piekarnikiem Electroluxa za 3300 zł a AEG za 6000 zł to asystent pieczenia – jak ktoś nic nie umie piec i ma 2 lewe to ok, ale w każdym innym przypadku szkoda kasy. Miele to też nie ta sama jakość co kiedyś. Sprzętu do zabudowy tej firmy nie kupiłbym. Jakość niewspółmierna do ceny. Co Pan rozumie pod hasłem głęboka szuflada grzewcza? Standardowo mają szerokość i głębokość piekarnika, a wysokość to 14 cm.
      Większość kupujących wie, że sprzęt jest teraz niskiej trwałości i ma się psuć. Z tego powodu, prawie nikt nie decyduje się na zakup sprzętu marek premium, czy najdroższych modeli producentów „marketowych”.

  6. Ewa pisze:

    A czemu nie ma tu płyty elektrolixa, Np slim fit EIV744?;)

  7. Ewa pisze:

    A czemu w top10 nie ma płyt electrolux? Np slim fit EIV744

  8. Qgar pisze:

    Tytuł raczej powinien brzmieć „Najlepsze tanie/ płyty indukcyjne /w rozsądnej cenie”. Nie widzę tu bezpolowych/pełnopowierzchniowych płyt jakie mają w ofercie Gaggenau czy Miele. Nie ma też płyt z czujnikami gotowania firm Bosch/Siemens/Gaggenau czy AEG/Electrolux. Może by zrobić zestawienie płyt również tych z górnej półki?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Jeśli 2000 zł to dla Pana mała kwota to gratuluję zarobków… lecz proszę wziąć pod uwagę, że dla większości Polaków jest to już górny limit cenowy dla tego typu produktu. Marka Gaggenau w naszym kraju jest totalnie nieznana, dla Polaków Bosch/Siemens to już premium, VIP i all inclusive. Miele podobnie, lecz tu nie ma żadnego uzasadnienia dla cen indukcji tej firmy – w niczym nie są lepsze od Boscha, Electroluxa i ich marek pokrewnych. Miele to aktualnie tylko dobre pralki i suszarki. Reszta oferty tej firmy jest przeciętna, lub bezsensownie droga np: chłodnictwo robi im Liebherr, z tą różnicą, że z naklejką Miele, sprzęt ten kosztuje średnio o 10-20% więcej. Płyty z czujnikiem gotowania są ok, lecz nadal dopłaca się do tej funkcji ok. 1000 zł. Zestawienie produktów premium można zrobić, lecz przyznam, że na razie mam do aktualizacji wiele starszych tekstów i do napisania 4 nowe topki. Może w przyszłości coś takiego powstanie. Dla osób szukających sprzętu z najwyższej półki polecam sklep piekarnikiparowe.com i ich testy na YT.

  9. Sandra pisze:

    Witam ja szukam pomocy. Bo zupełnie nie wie. Wiem jaki zakup będzie dobry. Szukam płyty indukcyjnej (ceramicznej), bądź gazowej najlepiej by ta gazowa posiadała materiał nie do zdarcia i żeby można było ja łatwo czyścić. Dodam że szukam większej płyty na więcej palników niż w standardzie 4. Myślałam o firmie Solgaz 5 palnikowej, jest to płyta gazowa ale przypomina indukcję, czyli palniki ma pod blatem. Jest rewelacyjna. Ale niestety nie ma za dużo opinii na jej temat, a na dodatek znajomy stolarz odradzał ze względu na kiepska jakosc ścieralności

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Co jest rewelacyjne w tym produkcie? Niska jakość? Problem z czyszczeniem bo szkło mocno się nagrzewa i wszystko co wyleci z garnka, od razu się przypala? Bardzo długie czasy gotowania? Grubość płyty ponad 12 cm nie pasująca do większości mebli? Bardzo małe pola, rozstawione zbyt blisko siebie? Wysoka cena? Naprawdę nie pojmuję fascynacji ludzi Solgazem. Nie ma nic gorszego do gotowania od sprzętu tej firmy.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      PS: stolarz ma rację.

  10. Pjoter_nosacz pisze:

    Dzien dobry,

    Jak w przypadku indukcji wyglada temat uzywania naczyn wiekszych, niz srednica cewki? Czy cieplo rozchodzi sie rownomiernie po naczyniu, czy trzeba uzywac naczyn dopasowanych do cewki, bo inaczej grzany bedzie tylko fragment?

    Pytam, bo niestety wiekszosc plyt ma dosc mala srednice cewek. Np. polecany Electrolux EIV634 ma cewki max 21cm, czyli dosc malo. Wiem,ze sa funkcje laczenia pol, jednakze wyglada to na przydatne przy podluznych garnkach, a duzo czesciej korzysta sie z tych okraglych.

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Cewki w rozmiarze 21-22 cm to największe pola na płytach 4 polowych 60 cm szerokości i to na nich kładziemy patelnie i garnki największe – np: 32 cm. Ciepło rozchodzi się równomiernie po metalowym dnie. Wszystko jest opisane w poradnik jaką indukcję kupić.

Dodaj komentarz


reklamaml