REKLAMA TP
środa, 24 marca 2021, Szymon Marcjanek

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

1
Electrolux EOB9S31WX

0 odpowiedzi na “1”

  1. Michał pisze:

    Witam. Panie Krzysztofie szukam piekarnika który będzie w zestawie z mikrofalówką wyglądał bardzo dobrze. Budżet to ok 4000tyś na oba urządzenia. Myslałem o markach Electrolux, Whirlpool oraz ew. Samsung. Czy może Pan coś polecić? Pyroliza czy może para? Będę wdzięczny za radę;)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      4000 zł na zestaw piekarnik i mikrofalę będzie dobry przy Whirlpoolu – mają ładne zestawy otwierane do dołu w linii W6 i W7. Da radę kupić też taki zestaw w Samsungu, byle nie brać modeli Flex. Na Electroluxa to za mały budżet, no chyba, że w grę wchodzi mikro otwierane do dołu (nie wygląda to tak dobrze jak mikro otwierane do dołu – jak piekarnik).

      • Michał pisze:

        Ale jeżeli miałby Pan brać dla siebie taki zestaw to jaki i w jakiej cenie? Jestem w stanie podnieść budżet jeżeli będzie coś naprawdę dobrego. Prosta obsługa, skuteczne czyszczenie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To już kwestia potrzeb – nie warto kupować czegoś, z czego nie będzie się korzystać. Osobiście choruję na piekarnik parowy Electroluxa/AEG z serii SteamPro, lub SteamBoost (w zależności od budżetu), ale mój stary piekarnik retro Smeg nie chce zdechnąć ;). Mikrofali nie używam i nie kupowałbym, więc sugerowanie się tym co bym sam wybrał, jak widać nie ma sensu 🙂

          • Michał pisze:

            Electrolux ma fajne wizualnie sprzęty, tylko ja niestety muszę mieć mikrofale ze względu na małe dziecko, szybkość podgrzewania jest ważna;) a szkoda wydawać na mikrofalę ponad 2tyś gdzie ma te same funkcje jak ta za 1000zł;;)

    • zofia pisze:

      Kupa szmalu, 4000000 zł, można poszaleć

  2. Marcin pisze:

    Dzień dobry. Tym razem liczę na pomoc w wyborze piekarnika parowego. Szukamy czegoś do 3 tys. Nie potrzebuje Sous-vide, nad gotowaniem na parze się zastanawiam. Musi być pyroliza, chyba że mnie Pan przekona do innego rozwiązania. Napewno musi być opcja pieczenia pizzy. zastanawiam się nad:
    HISENSE BSA66334PG
    Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL
    Coś z Electroluxa z serii SteamCrisp bo Boost w tym budżecie raczej się nie trafi.
    Co Pan poleca. Z płytą udało się idealnie i jeszcze raz dziękuje za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To piekarniki z nieco innymi systemami parowymi. Hisense wylewa wodę do takiego korytka pod grzałką grilla, nie ma generatora pary. Whirlpool generator już ma i wtłacza parę do komory za pomocą dyszy – to bardziej zaawansowanego rozwiązanie. Seria SteamCrisp, będąca odpowiednikiem Whirlpoola (choć bardziej sprawdzonym) ma w ofercie modele pokrętłowe od 2200 zł i elektroniczne od 2600 zł. SteamBoost to już gotowanie na parze – poziom wyżej i budżet min. 3000 zł.

      • Marcin pisze:

        HiSense ma wysuwany pojemnik tak jak Whirlpool i SteamCrisp. Czy to tylko taka zmyłka klienta?
        Ten W6 OS4 4S2 P BL wydaje się całkiem niezłym piekarnikiem i tak też z Pańskiej recenzji wynika.
        Jakie konkretnie SteamCrisp kupić/szukać?
        whirlpool to piekarnik 3w1 a steamcrisp 2w1?
        Które czyszczenie lepsze pyroliza czy parowe?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To nie jest pojemnik a wlewka na niecałe 200 ml wody. Spojrzy Pan na zdjęcie otwartej komory, po prawej stronie pod grzałką jest taka metalowa niecka podwieszona – tam wpada woda i się podgrzewa, potem paruje.
          Whirlpool to piekarnik 2w1 – nie gotuje na parze, więc jest taki jak seria SteamCrisp Electroluxa. W piekarnikach 2w1 jest opcja czyszczenia pyrolitycznego (najskuteczniejsze), ale w 3w1 jest już tylko para (pic na wodę). Z SteamCrisp z pyrolizą jest kilka modeli, ale tanio nie będzie.

          • Marcin pisze:

            Więc HiSense oszukuje i odpada. Whirlpool jest podejrzanie tani jak na takie funkcje. Pod względem parametrów wygląda super, pytanie jak z jakością? Fajnie bo ma dwie teleskopowe prowadnice i pyrolizę. Czy COC8H31Z jest od niego dużo lepszy? Czy system parowy Electroluxa jest aż tak dobry? W Electroluxie które sterowanie jest najlepsze?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Nie nazwałbym tego oszustwem, nigdzie nie twierdzą, że mają generator pary – podobnie robi Beko w modelach poniżej 2200 zł (tylko u nich woda ze zbiornika wylewa się na dno). Tak jak pisałem wcześniej – Electrolux to spec od systemów parowych w piekarnikach, nie słyszałem nigdy o problemach z ich działaniem, a reszta stawki rynkowej dopiero zaczyna w tym temacie (z wyjątkiem Gorenje i BSH).

  3. Rafał pisze:

    Dzień dobry.

    Planuję zakup piekarnika parowego ze względu na możliwość podgrzewania w nim dań. Nie chciałbym mikrofalówki w nowej kuchni. Czy piekarnik parowy sprawdzi się w takiej roli? Czy jednak muszę zdecydować się na mikrofalówkę?
    Czy piekarnik Elektrolux EOC8H31Z będzie odpowiedni?
    Wg producenta piekarniki z serii 700 SteamCrisp z wyświetlaczem tekstowym ( EOC8P31X , EOC8P31Z , EOC8H31Z , EOC8H31X , KOCBP31X , LOC8H31X ) posiadają funkcję regeneracji. Czy może Pan coś powiedzieć na temat tej funkcji?
    Czy istnieją jakieś tańsze alternatywy innych producentów?

    Pozdrawiam.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik parowy z generatorem to normalny piekarnik z dodatkową funkcją pieczenie z parą z generatora pary. Współczesne piekarniki nagrzewają się bardzo szybko (ok. 3 min do 150 stopni), więc podgrzewanie jest szybkie, choć z funkcją parową będzie to nieco dłużej.
      Tu ma Pan opis producenta:
      „Regeneracja (odgrzewanie) za pomocą pary
      Nie wyrzucaj pozostałości makaronu lub ryżu. Funkcja „Regeneracja” pozwoli Ci je skutecznie odgrzać – podobnie jak gotowane ziemniaki. Makaron, ryż i ziemniaki mają tendencję do wysychania podczas przechowywania w lodówce, a para pozwala przywrócić im wilgotność.
      Doskonale nadaje się również do odgrzewania warzyw ugotowanych na parze – wystarczy umieścić je na blasze i poddać działaniu pary bezpośrednio przed podaniem. Po kilku minutach znów będą doskonałe.”
      To po prostu odgrzewanie z funkcją parową – fajna sprawa. Nie ma tańszych alternatyw.

  4. Konrad pisze:

    Witam,
    Udało mi się dostać dobrą ofertę na piekarnik Elektroluxa EOC8P31Z , tylko teraz pozostaje problem położenia w kuchni. Na początku był planowany w słupku obok lodówki. Tylko z czasem natknąłem się na materiały, że piekarniki z pyrolizą, raczej nie powinny się znajdować bezpośrednio obok, a z drugiej strony znajomy dopytał się jeszcze osób, które pracują w obrębie branży AGD i ponoć nie jest to problemem z obecnymi sprzętami.

    Jak to obecnie wygląda z tym sprzętem, trzeba tej dodatkowej przestrzeni, czy nie jest to problemem?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystko zależy od kilku czynników. Jeśli mamy obok lodówkę do zabudowy, to nie ma to większego znaczenia. Gorzej gdy obok stoi lodówka oddająca ciepło bokami (wolnostojąca), a pyrolizę używamy parę bardzo często (czego się nie robi – średnio raz na miesiąc). Zawsze można dodać warstwę izolacji pomiędzy i po problemie.

  5. MP pisze:

    Dzień dobry, któy z piekarników elektrolux jest lepszy, ogolnie wydaja sie podone, chodzi mi o funkcjonalne aspekty:
    COC8H31Z
    EOC6H71Z

    Sa to dwie rozne serie, czy warto doplacic, czy to roznice, ktorych tak na prawde nie odczuje w uzytkowaniu.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOC6 to pokrętłowy model, a COC8 ma programator tekstowy Vison – więcej funkcji i możliwości, a pokrętła w tych włoskich modelach są strasznie tandetne, więc brałbym COC8, lub jego odpowiedniki (EOC8).

      • MP pisze:

        A ktore czyszczenie jest lepsze? wodne, katalityczne czy parowe?
        Slyszalam, ze modele parowe- w przypadku gotowania na parze maja problem z wypuszczeniem wody?Jest jeszcze model EOE7C31Z .
        Czy najsensowniejszym wybore jest EOC8H31Z ?
        Chodzi mi o model z sredniej polki, ale tez latwy do czyszczenia w srodku.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Parowe to pic na wodę – dosłownie 😉
          Kataliza działa tam gdzie są wkłady, czyli nie wszędzie, a pyroliza to najskuteczniejszy system wypalania całej komory. Skraplanie się wody przy uszczelce to normalna sprawa w piekarnikach 3w1. Sama musi Pani zdecydować, czy system wspomagania pieczenia parą jest Pani potrzebny (EOC8 to seria SteamCrisp – one nie gotują, to robią SteamBoost i SteamPro).

          • MP pisze:

            A patrzac na te wszystkie aspekty, i czyszczenia i gotowania. Z ktorej serii by Pan polecał. Chodzi mi o srednia cenowa polke -cos na lata. EOC8?

            Pyrolize odrzucam.
            Emalia w parowcyh jest latwa do czyszczenia? Bo pisal pan ze parowe to pic na wode. I nie wiem jak do tego podejsc. Jak dowiadywalam sie u producenta sa parowe – ponoc skuteczne i sa wodne- gdzie wlewa sie na dnie piekarnika wode.
            Pisał Pan”Skraplanie się wody przy uszczelce to normalna sprawa w piekarnikach 3w1″ chodzi o pyrolize?

            Jak wyglada kwestia spuszczania wody z piekarnikow parowych po gotowanu- czy rzeczywiscie jest to takie trudne?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Czyszczenie parowe nie wiele robi, ale każdy współczesny piekarnik ma emalie ułatwiające czyszczenie, więc jeśli nie piecze się codziennie kurczaka na butelce piwa, to nie ma większych problemów z doprowadzeniem piekarnika do ładu.
            Wodę spuszcza się na 2 sposoby w zależności od firmy – tańsze mają dyszę – podkłada się blachę i piekarnik spuszcza wodę. W droższych potrafią wyciągnąć sobie wodę do zbiornika. Pisząc o skroplinach, miałem na myśli proces gotowania na parze w piekarnikach z taką opcją (EOC8 tego nie ma).
            A parowe to niby jakie? Na ropę? Każde czyszczenie parowe to wlewanie wody na dno, lub jeśli ma zbiornik na wodę to sam sobie dozuje wodę do generatora pary, lub wylewa ją na dno.

        • MP pisze:

          LOE8H31Z , EOE7C31Z , EOC8H31Z ?
          Nie do konca zalezy mi na funkcji, pary, natomiast mozliwe, ze jest bardzo przydatna. Bedzie to moj pierwszy piekarnik, wiec dlatego ciezko mi sie odniesc? Miedzy tymi 3 modelami co by Pan polecil? Lubie gotowac, ale nie zawsze jets na to czas.
          Czy ta funkcja pary jest przydatna? Jakie czyszczenie jest lepsze? Prosze o porade. Bo nie wiem czy doplacac, czy to tylko dodatkowe opcje, ktorych rzedko sie uzywa

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Osobiście choruję na piekarnik parowy, ale mój stary Smeg nie chce zdechnąć, więc sam brałbym EOC8 z tych 3. Funkcje parowe wykorzystywałbym do pieczenia chleba i mięs.

    • MP pisze:

      Czy moze LOE8H31Z ?
      Ktory z tych trzech Pan by polecil najbardziej.

  6. Ewa pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    zastanawiam się nad zakupem piekarnika, który Pan poleciłby, do tej pory nie zawiodłam się na Pana opiniach mam pralkę Candy, suszarkę LG, lodówkę samsung side by side, a ostatnio zmywarkę bosch, sporo tego i sprawują się bez zarzutu,
    Electrolux EOB9S31WX SteamBoost
    Electrolux EOB7S31Z SteamBoost
    Electrolux SteamBoost COB8S39Z

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jedna seria, różnią się głównie zastosowaną elektroniką i idącymi za nimi funkcjami – EOB7 to podstawowy programator piktogramowy – prosty, stary i sprawdzony. COB8 (EOB8) z 39 na końcu to mały tablet dotykowy z większą ilością programów i funkcją Steamify do której warto dopłacić. EOB9 to po prostu większy tablet, więcej informacji na raz na ekranie i dodatkowo WiFi ze zdalnym sterowaniem (litera W na końcu).

  7. Klaudia pisze:

    Dzień dobry,

    Szukam dobrego piekarnika z BLOKADĄ OTWIERANIA DRZWI i ZIMNYM FRONTEM. Mam małe dziecko o specjalnych potrzebach i na pierwszym miejscu przy wyborze piekarnika muszę postawić na bezpieczeństwo użytkowania.
    Zastanawiałam się nad:
    GORENJE BPS6737E14BG
    Electrolux EOE7P31Z SenseCook
    Electrolux EOC8H31Z (ten nie wiem czy ma blokadę przed otwarciem)
    BOSCH HRA334EB0 (tutaj również brak informacji o blokadzie)
    Będę wdzięczna za przekazanie fachowej opini na temat tych piekarników.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Blokady dotyczą elektroniki, a nie drzwi – aktualnie tylko Beko ma kilka modeli z takim kawałkiem blachy wystającym, zakończonym plastikiem, który trzyma drzwi – trzeba go podnieść w górę, aby otworzyć drzwi – liche rozwiązanie. Blokady drzwi są też w wybranych piekarnikach IKEA (Whirlpool/Electrolux).

  8. SławekK pisze:

    Dzień dobry
    Przy obecnych cenach i promocjach zastanawiam się nad samsungiem lub elektroluxem serii 8. Na który by się pan zdecydował gdyby pana smeg zdechł, jeśli byłby to elektrolux to który dokładnie model. Jeszcze jakby mógł pan odnieść się do piekarnika amika bo o funkcji pary nic w tym opisie nie ma, a cena jest rzeczywiście śmiesznie niska.
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli budżet pozwoli, będę celował w modele Electroluxa/AEG z serii SteamPro, lub flagowe modele parowe Gorenje. Samsung system parowy ma gorszy od Electroluxa, Gorenje, czy BSH – gotują tylko w naczyniu, a nie całej komorze piekarnika. Amica to najtańsze piekarniki parowe z 3w1, więc ciężko krytykować z uwagi na ceny. Działają na bazie kilku programów gotowych, bez większych możliwości zmiany ustawień, nie mają dobierania pary do temperatury (Steamify w Electroluxie), nie ma opcji wyboru poziomu pary manualnie.

  9. Magda pisze:

    Dzień dobry, czy model Electrolux COC8H31Z SteamCrisp ma rzeczywiście czarną szybę? Na zdjęciach z podswietlonym wnętrzem wygląda raczej na białą. Szkoda, bo czarne szyby wyglądają lepiej i zasłaniają ruszty.
    Dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electroluxy mają szyby przeźroczyste, praktycznie nie są przyciemniane. Czarne szyby to mają modele najdroższe Electrolux KOAAS31WT SteamPro

      • Magda pisze:

        Bardzo dziękuję. Pewnie zdecydujemy się na tego Electroluksa z serii 7… choć designem nie powalają. Mimo to zapytam: może mógłby Pan polecić jakiś naprawdę dobry piekarnik parowy, może być że wspomaganiem parowym, z czarną lub pocie lniana szybą? Samsungi chyba takie są, ale jeśli Electrolux wypada lepiej, to nie ma co kierować się wyglądem.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux to król piekarników parowych – to oni są w tym najdłużej i mają najlepsze modele. Potem polecić można piekarniki parowe Gorenje – równie porządne, a i nawet elektronikę mają jeszcze bardziej intuicyjną. 3 miejsce w tej kategorii przypada BSH, czyli Bosch/Siemens.

          • Magda pisze:

            Serdecznie dziękuję. Czy mógłby Pan jeszcze zerknąć na piekarnik GORENJE BSA6747A04BG ? Jest przedstawiany jako elektryczny, ale ma funkcję wspomagania parowego i nawet widać na zdjęciu wysuwaną wlewkę. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć informacji, jak wygląda ta funkcja parowa: jakie programy, jaka pojemność wlewki, jaki procent pary bierze udział w pieczeniu…

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To piekarnik wspomagany parowo – na zdjęciu gdzie widać grzałkę grilla, mamy po prawej stronie taką małą, metalową nieckę do której wpada część wody z tego dozownika i ona się tam podgrzewa, a następnie paruje – rozwiązanie nieco lepsze od wylewania wody na dno, ale nadal nie ma nic wspólnego z generatorami pary. Ogólnie to bardzo dobry piekarnik, jak wszystkie w linii Advanced. Wody mieści się we wlewce 130 ml.

        • Magda pisze:

          *pociemnianą

  10. RMR pisze:

    Witam

    Panie Krzysztofie dziękuje za poprzednie porady
    Obecnie zamierzam zakupić piekarnik, płytę i mikrofalę. Czekam na black friday aby wychaczyć porządną promkę

    Chciałem kupić piekarnik EOB7S31X (3200 pln) ale czytając Pana uwagi zastanawiam się nad EOB8 z seteamifi które Pan tak poleca
    Jest teraz fajna promka na Y8SOB39X (3349pln na stronie elektroluxa +inne promki)
    ale również jest EOB8S39X (4200pln na stronie elektroluxa)
    Pytanie czym zatem różni się EOB8S39X od Y8SOB39X poza ceną i typem wyświetlacza, i czy lepszy jest EOB7S31X czy Y8SOB39X
    Rozumiem że oba są pełno parowe tzn. jak wrzucę mrożone warzywa na blachę to je zrobię na parze w 100%

    Następnie mam na oku płytę EIS62441 (2049pln eurortv) ale również tu wyszukałem jej klona EIS62449 (2239pln) jest jakaś różnica? no i wersja promocyjna Y62IS443 (1999pln). Zależy mi na łączonym polu i sensboil, wcześniej widziałem fajną Whirlpool SMP 658C/BT/IXL W Collection ale ponoć jest tragedia z dotykiem, z kolei w Elektrolux ponoć łatwo płyty się rysują i wyglądają nie estetycznie. Co by Pan poradził?

    No i ostatnia kwestia Mikrofala
    jestem zafiksowany na Whirlpool MWF 206 SB (499pln na stronie Whirlpoola z kodem witamy50 taniej o 50PLN, choć teraz zerkam że podnieśli cenę do 609pln, pewnie opuszczą 25-11)
    wolał bym model MWF 421 BL ale za wysoka do wnęki (30,8cm)
    Czy ten model ( MWF 206 SB ) będzie dobrym wyborem?

    czy zamiast wspomnianych polecił by Pan coś innego lepszego w podobnej cenie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Y8SOB39X to nowość, nie wiem co się zmieniło – sporo nowych literek w nazwie 😉 ale na 1 rzut oka nie widzę różnic do EOB8 i COC8… Wszystkie 3 to seria SteamBoost, więc gotują na parze, ale różnice są spore z uwagi na elektronikę dotykową, kolorową EXCite – Steamify to też funkcja warta dopłat.
      Szkło ceramiczne rysuje się, obojętnie jakiej firmy… Płyty EIS różnią się tylko FlexiPower – opcją ograniczenia mocy pod słabsze instalacje, więc jak pod siłę, to lepiej bez tego.
      Mikrofala wolnostojąca WH dobra i prosta.

      • RMR pisze:

        Rozumiem że piekarnik EOB8 jest najlepszy następnie ten nowy i na końcu EOB7 ?

        dziękuje za szybką odpowiedź i pomoc

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie widzę różnic między EOB8 i Y – jak będę miał chwilę wolnego w tygodniu to podpytam co to za nowy twór i co oznacza Y w nazwie. EOB7 to model o poziom niżej, ale też spoko, gdy ma się mniejsze wymagania.

          • RMR pisze:

            Witam

            Panie Krzysztofie otrzymałem takie info

            Pod względem funkcji i wyglądu jak i struktury są takie same . Różnice są w dystrybucji . Model Y8SOB39X jest z 2022 roku z października i jest dedykowany na kraje bałtyckie ( głownie Szwecja, Norwegia , Finlandia , Islandia , Polska również ) .
            Z kolei model EOB8S39X jest z 2022 roku z maja i jest dedykowany na rynek ogólnie europejski .

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Eh, to ciekawe po co takie rozróżnienie, skoro mamy jeden i drugi model…

  11. Paweł pisze:

    Dzień dobry,
    Natrafiłem na Pana stronę i artykuł szukając informacji o piekarnikach parowych. Mając budżet w granicach 3tyś szukałem czegoś z generatorem pary a nie pseudo kroplowników. W tej cenie znalazłem Electroluxa EOB7S31X niby steamboost ale przeglądam stronę producenta i tam pokazują że steamboost zaczyna się od serii 800 a 700 to steamcrisp. Mam więc pytanie czy znana sieć Euro… coś ściemnia w nazwie, czy ten model jak mniemam z kodu EOB serii 7 ma rzeczywiście generator pary i pieczenie parowe? Jaka jest Pana opinia na remat rego modelu czy warto go kupić czy lepiej dołożyć 500zł i szukać czegoś z serii 8? Z góry dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Seria nie ma znaczenia, a linia. EOB – B w nazwie oznacza SteamBoost, gdyby było SteamCrisp to byłoby EOC – C. To bardzo dobry, podstawowy piekarnik z gotowaniem na parze, mający najstarszą elektronikę piktogramową Omega, więc mamy trochę nastaw pieczenia i 9 programów auto – nic więcej. W modelach EOB8 dostajemy funkcję Steamify – super sprawa, znacznie więcej programów i opcji, ale to już samemu trzeba stwierdzić, czy potrzebne…

  12. Msr OKO pisze:

    Dzień dobry.
    Chciałbym zakupić piekarnik Steam Boost lecz nie wiem jaki model wybrać proszę o pomoc

  13. Paggold pisze:

    Witam.

    A ja mam pytanie na temat piekarników z Haiera. Mają oni serie I-Message Steam 6/4/2 . Czy te piekarniki posiadają generator pary? Osobną szufladkę ze zbiorniczkiem wody mają, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy posiadają generator. Ma ktoś jakieś informacje na ten temat?

    Ew. jak to rozpoznać patrząc np. na pieranik na wystawie, da się to jakoś zweryfikować?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Szczerze mówiąc nie interesowałem się tymi chińczykami… Nie da się tego rozpoznać. Biorąc instrukcję z najdroższych modeli, to nawet nic nie piszą o parze, a według opisu jest to tylko wspomaganie pieczenia parą, tylko nie wiadomo, czy para jest dozowana generatorem pary przez dyszę za termoobiegiem, czy po prostu woda jest wylewana w tą nieckę w dnie komory – sprawdza do zbadania, choć tak szczerze to po co? Te piekarniki ani nie są ładne, nie oferując nic fajnego, mają tandetną elektronikę i są drogie- Electrolux w serii SteamCrisp – też wspomaganej parowo z generatorami pary kosztują od 2200 do 4000 zł, a to pewniaki.

  14. Natalia pisze:

    Witam, czekam mnie zakup całego sprzętu pod zabudowę w sklepie większość poleciła electrolux mam przygotowane takie swoje zestawienie ciekawi mnie Pana opinia może Pan zaproponuje inne lepszy model 🙂
    -Zmywarka ELECTROLUX KECB7310L ComfortLift Podnoszony kosz
    -Płyta indukcyjna ELECTROLUX EIS6448
    -Piekarnik ELECTROLUX EOB7S31Z SteamBoost Elektryczny parowy Czarny A+
    Dużo gotuje piecze , piekę ciasta
    Z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Płyta i piekarnik super, w zmywarce nie za bardzo przepadam za ComfortLift – niby wygodne, ale ma udźwig 12 kg, lub się zaciąć i zwęża nam szerokość kosza…

  15. Gonia pisze:

    Witam, czytam z zainteresowaniem wpisy na temat piekarników parowych. Do niedawna byłam szczęśliwa posiadaczka piekarnika parowego marki Electrolux model EOB9956XAX. Niestety po 3 latach nagle przestał działać. Zepsuł się panel obsługi. Część ta jest już niedostępna. Piekarnik za 8300 zl jest praktycznie do wyrzucenia. To jest dla mnie niewyobrażalne. Przestrzegam przed zakupem.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      No tak, to programator, który został wycofany mniej więcej jeszcze przed tym jak go Pani kupiła, dlatego nie warto brać sprzętów z końca produkcji, a raczej te „świeże” – wtedy jest szansa na 5-10 lat naprawialności. Faktycznie nie znalazłem opcji zakupu sterownika – nawet nie ma używanych, a to pewnie z uwagi na bardzo małą sprzedaż modeli z tym programatorem.

  16. Gonia pisze:

    Niestety wtedy nie wiedzialam, że kupuję sprzęt” jednorazowy”. Wydawało mi się, że za tą cenę kupuje sprzęt dobrej jakości i posłuży na wiele lat. Nadal w jednym ze sklepów ten piekarnik jest do kupienia. Mam nadzieję, że nikt się nie nabierze. Czy można w ogóle sprawdzić przed zakupem, czy produkowane są części? Straciłam już do tej marki zaufanie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zawsze można zapytać producenta jak stary jest model i sprawdzić na ich stronie czy nie wprowadzili ostatnio nowej serii, lub następcy.

  17. Michał pisze:

    Panie Krzysztofie, awaria starego piekarnika zmusza mnie do szybkiej wymiany przed świętami 🙁
    Szukam info co kupić i znalazłem u Pana dużo wartościowych informacji, ale brakuje mi jednej pozycji: Electrolux EOE8P39X .

    Może Pan coś w tym temacie powiedzieć? Jakieś potencjalne wady? problemy? warte uwagi alternatywy?
    Zależy mi przede wszystkim na pyrolizie, temperaturze do 300C i prowadnicach teleskopowych. Para i termosonda mile widziane

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To wyższa wersja często tu polecanego EOE7P – ma po prostu nowszą, bardziej rozbudową elektronikę – bdb sprzęt, choć produkcja to już Włochy, a nie Niemcy jak w tańszym. Ten model nie ma funkcji parowych.

  18. Kasia pisze:

    Panie Krzysztofie, potrzebuję rady – zastanawiam się nad wyborem EOB8S39X a EOB9S31WX. Różnica w cenie to 800,00zł. i zastanawiam się czy oprócz WiFi model WX ma coś jeszcze szczególnego/funkcjonalnego, dla czego warto wybrać go pomimo że jest droższy? Za samo Wifi szkoda i takich pieniędzy. Widzę że różnią się wyświetlaczem trochę – wg Pana na który warto postawić?

    • Justyna pisze:

      Też jestem ciekawa różnic tych dwóch modeli i czy warto dopłacić do modelu z ,,9″ ? Czekamy podpowiedź Panie Krzysztofie i z góry dziękuję.

      • Kasia pisze:

        oprócz wyświetlacza jako największej różnicy dowiedziałam się że model z 9 ma 4 szyby a z 8 ma 3 szyby, co daje 9 szybę na poziomie 20stopni, w wyposażeniu 9 są 2 ruszty, a 8 ma 1. Jest kilka drobnych szczegółów w opcjach ustawienia startu i podobnie w opcjach zakończenia przy termosondzie (9 ma ich więcej jak wynika z porównania instrukcji). Mnie interesowało jakie znaczenie ma różnica końcówki czyli 31 vs. 39, ale niestety nie znalazłam tego:(

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          31 zestawione z 8 to programator tekstowy Vision, a 39 z 8 to EXCite kolorowy mały, 39 z 9 to flagowy szeroki wyświetlacz kolorowy.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Różnica wielkości wyświetlacza – 9 ma najszerszy, kolorowy tablet, ale funkcjonalnością nie różnią się zbytnio. Modele z 8 w nazwie też występują w wersji z WiFi.

  19. Anna pisze:

    Wybieram piekarnik miedzy Amica ED87389BA+ x-TYPE STEAM i Electrolux COC8H31Z SteamCrisp . Poleca pan oba, mam wrazenie ze Elecrolux jest generalnie lepszy ale jesli mi zalezy na parze to jednak Amica?
    Wlasnie kompletuje caly sprzet AGD na podstawie pana rad takze bardzo dziekuje za artykuly 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Electrolux to spec od piekarników parowych, Amica zupełnie inaczej podchodzi do tego tematu – ma gotowe programy parowe, nie opcji ustawienia manualnie proporcji pary do grzałek jak to robi Electrolux, więc wybrać co bardziej odpowiada.

  20. Paweł pisze:

    Przeczytałem ranking i wzbogacony wiedzą ide do mediamark. Podchodzi do mnie doradca i wywala torpede HISENSE BSA66334PG . Mowi brac bo ma wszystko co sprzet za 4 tysie a kosztuje ponozej 3. Co Pan sądzi? Może jakaś inna propozycja za okolo 3 tys?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Trochę przesadza, to dobry piekarnik, odpowiednik Gorenje Advanced tylko z nieco innym wykończeniem i kolorem podświetlenia wyświetlacza, ma najprostsze wspomaganie parowe z wylewaniem wody w taką nieckę pod grzałką, a piekarniki za 4000 zł to już mają generatory pary i gotują na parze (nawet od 3000 zł), więc lekko ściemnia sprzedawca 😉

  21. Artur z Dębicy pisze:

    Koniec roku więc wysyp promocji. Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy:
    Electrolux SteamBoost EOB8S39X
    a
    Electrolux EOB9S31WX SteamBoost

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ta sama seria i funkcje, różnica wielkości kolorowego ekranu dotykowego i ilości danych przekazywanych na raz. Do tego litera W w drugim oznacza WiFi, więc jest jeszcze opcja sterowania zdalnego.

  22. Wojtek pisze:

    Panie Krzysztofie,
    proszę o poradę. Poszukuję piekarnika z funkcją pary (ewentualnie woda na dnie), prostego w obsłudze, z pokrętłami, temperatura 30-300 st., czyszczenie bez znaczenia. Biorę pod uwagę Elektroluxa (niemiecki), ewentualnie Siemensa, ewentualnie Boscha, o ile też dobrej produkcji. Z elementami srebrnymi. Z góry dziękuję.
    Wojtek

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bosch/Siemens mają problemy z dostępnością, ale dobre to flagowe serie – 8 w Boschu i iQ700 w Siemensie. Electrolux/AEG nie mają większych problemów z dostępnością, więc każdy niemiecki model 70-71 litrów pojemności będzie spoko.

    • Wojtek pisze:

      I jeszcze jedna prośba, gdyby tak zrezygnować z pary, a utrzymać pozostałe wymagania (pokrętła, 30-300 st., może być teleskop, szare wstawki), to co by Pan polecił…
      Dziękuję .

  23. Joanna B. pisze:

    Chcialabym poprosic Pana o porade. Stoje przed wyborem plyty indukcyjnej i okapu.

    Mysle o 3 ponizszych plytach do 80 cm:

    PXY875DE3E – Bosch
    NZ84J9770EK – Samsung Chef Collection
    EX801LVC1E – Siemens iQ700

    I o 3 okapach do 90 cm:

    HATS9DS46BWIFI – Haier I-Link
    KS905NXE2 – Okap Smeg Linea
    LC97BIP50 iQ500 – Okap Siemens

    Ktore z tych propozycji sa najlepszym wyborem? A moze polecilby Pan jakies inne plyty ok 4 tys i okapy ok. 2 tys.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Samsung nieopłacalny – 4 pola nic specjalnego płaci się tylko za ledy i tyle. Bosch to płyta wielocewkowa, więc można wykorzystać całą przestrzeń płyty, a Siemens ma 4 cewkowe pole łączone – jedno, więc kwestia potrzeb – większości użytkownikom wystarczy Siemens 800 zł tańszy od Boscha. Do zestawu okap Siemensa będzie idealnie pasować.

  24. Lola pisze:

    Witam panie Krzysztofie znowu 🙈 potrzebuje pana pomocy, dostałam w prezencie piekarnik Electrolux EOB7S31Z i potrzebuje mikrofalówkę do tego piekarnika żeby było w jednym pionie. Taka porządną 🙂 jaki model pan poleca 🤔 taki konkretny
    Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂

  25. Janek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie. Jestem na etapie wyboru piekarnika, mam pytanie, czy jest na rynku możliwość zakupu piekarnika parowego z opcją sous vide w cenie ok. 3 tys. zł? Super byłaby dodatkowo termosonda oraz czarny design? Ewentualnie co Pan sądzi o dokupieniu termosondy?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie bardzo. Modele, które bazowo oferują Sous Vide kosztują bliżej 5000 zł i najlepiej celować w serię SteamPro AEG i Electroluxa, a także flagowce Gorenje.

  26. Kasia pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę Pana o opinię/podzielenie się wiedzą w temacie dot. minimalnych temperatur w piekarnikach parowych. Poszukuję piekarnika, który realnie (a tylko z oferty) zapewni mi utrzymanie 30, 35, 40 stopni (z 10%odchyleniem). Moje pytanie wynika z doświadczenia z piekarnikami parowymi Electrolux EOB9S31WX oraz całej serii 900 (i adekwatnych AEG). Kupiłam w Media Expert ten pierwszy przekonana, że pracuje on w temperaturach od 30stopni w programach standardowych (tak podaje firma i też takie info w sklepie i tutaj w komentarzach). Okazało się, że piekarnik ustawiony na 30st. osiągnął 70 stopni!, na 35 – 50 stopni (po spadku do 46 znowu dogrzał do 50:( Myślałam, że to wada mojej sztuki i zareklamowałam go w sklepie. Autoryzowany serwis stwierdził, że sprzęt jest sprawny, to normalne ponieważ te piekarniki nie sa w stanie obsłużyć temperatur poniżej 50st. Podobne info usłyszałam od sprzedawców w dwóch różnych sklepach. Część z nich zmierzyła w swoich piekarniach temperaturę i miała takie same jak ja wyniki 🙁 (również w sprzęcie AEG). Czyli brak realnie temperatury 30,35,40 stopni w tych piekarniach firmy Electrolux. (swoją drogą moja reklamacja od 05.01. cały czas nie jest zrealizowana:(
    Czy zna Pan markę, która faktycznie/realnie zapewnia niskie nastawy, jakie oferuje w swoich materiałach? Czy spotkał się Pan już z tym problemem?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niestety serwis ma rację. Skrajne temperatury nie są osiągane tak samo jak środkowy przedział. Tak jak najwyższe temperatury osiąga się zazwyczaj grzałką grilla, tak najniższe to przebijanie ich, przerwa w grzaniu i ponowne dobijanie +/- 20-30 stopni. Tak mają wszystkie piekarniki do zastosowań domowych – nic Pani nie poradzi.

  27. Kacper pisze:

    Dzień dobry, czym będą się różniły piekarniki AEG BSK792320M z piekarnikami Electroluxa (ta sama firma w sumie) z serii 900 PRO? Funkcjonalnie to praktycznie to samo jest.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niczym realnym – w ramach linii SteamPro można dostać odpowiedniki w obu markach, różniące się tylko delikatnie designem.

  28. Dominika pisze:

    Dzień dobry, wybrałby Pan piekarnik ELECTROLUX EOB7S31X SteamBoost czy model niższy LOC8H31X SteamCrisp ?
    Oraz czy płyta gazowa ELECTROLUX KGG64362S będzie do nich odpowiednia?
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc! 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Osobiście wolałbym SteamBoost z gotowaniem parowym i niemiecką produkcją, ale to musi sama Pani rozważyć… Płyta jest ok 🙂

  29. Paulina pisze:

    Witam Panie Krzysztofie,
    mam ogromną prośbę o pomoc przy wyborze piekarnika i zmywarki.
    Jeżeli chodzi o piekarnik to zależy mi na parowym, z wyciągana wylewką, funkcją air fry – elektrolux ma funkcję hot air, nie wiem czy to, to samo? i najlepiej pyrolizą, kwota ok 4tyś, myślałam o firmach electrolux i gorenje. W sklepie agd zaproponowano mi te modele: EOB7S31X oraz EOB8S39X . Przyznam, że im więcej czytam, tym ciężej jest mi się rozeznać. Nie musi mieć wifi, ani zbędnych gadzetów. Bardzo proszę o podpowiedz konkretnego modelu/modeli.
    Co do zmywarki to polecono mi modele: AEG FSB53927Z , KESD7100L oraz EEG48300L , sama zastanawiałam się na whirpoolem lub polecanym przez Pana samsungiem.
    Mam jeszcze pytanie o lodówkę grundig GQN21235XN – czy to dobry model? nie ma prawie opini na jej temat, czy może lepsza będzie Lodówka Haier HCW7819EHMP . Funkcje niby podobne, natomiast w sklepie powiedziano mi, że haier jest bardziej wadliwy i ma bardzo kiepski serwis.
    Pozdrawiam serdecznie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Lodówkę Beko z logo Grundiga lepiej sobie odpuścić. Haier nie jest wadliwy, ale serwis faktycznie mają kiepski bo bazują na strukturach Candy/Hoover w PL, brak części, kontakt tragedia. Zmywarka pierwsza AEG jest ok, choć bardziej preferuje w cenie podchodzącej pod 3000 zł modele Boscha/Siemensa niemieckiej produkcji jak te z naszego TOP10. Piekarniki z tej samej serii, ale różnią się elektroniką i ilością funkcji – EOB8 dużo nowszy, warto dopłacić choćby dla Steamify.

      • Paulina pisze:

        Dziękuję za odpowiedż.
        Jeżeli chodzi o lodówki, to rozumiem, że haier jest ok, tylko problem będzie jeżeli coś się zepsuje?
        Jeżeli chodzi o piekarniki, to który model z poniższych najbardziej by Pan polecał: KOABS39X , KOBBS39X , EOB8S39X , Y8SOB39X , BCS798S24X , BCS747S34X
        czy piekarniki parowe mają funkcję grilla?
        Pozdrawiam serdecznie:)
        ,

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Każdy piekarnik ma funkcję grilla, nawet taki za 800 zł. Co do Haiera – tak. Pod względem systemu parowego modele Gorenje raczej porównywałbym do SteamPro Electroluxa, a nie SteamBoost – oba mają zbiorniki wody wyjmowane, a nie wlewki – mniej wygodne rozwiązanie. Pod względem ogólnej jakości pieczenie, równomierności, Gorenje jest nieco lepsze od Electroluxa, choć oba to wysoka półka. Elektronika w wskazanych Electroluxach jest tak samo wygodna jak w Gorenje pierwszym, choć ten przekazuje na raz więcej info. Brałbym pierwszy Gorenje.

  30. Monika pisze:

    Czemu w zestawieniu nie ma piekarnika Beko z polecanej serii bpro500? Przykładowo BBIS17400BMSE . Zastanawiam się nad jego zakupem i ma w sumie wszystko czego potrzeba, sensowna elektronika, generator pary zamiast wylewki i do tego bardzo dobrą cenę. Czy coś z tymi modelami jest nie tak?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To TOP10 – nie ma miejsca na wszystkie sensowne modele. W Beko trzeba rozróżnić 2 systemy:
      1. SteamAid – to odpowiednik SteamCrisp z Electroluxa, czyli piekarnik ma już generator pary, ale służy tylko do wspomagania pieczenia parą – takie nazywamy modelami parowymi 2w1.
      2. Steam Assisted – to zwykłe wylewanie wody na dno komory z pojemnika, zwykła ściema, a nie piekarnik parowy. Odpowiednik takich rozwiązań jak SteamBake z Electroluxa, SoftSteam z Amici, czy każdego Gorenje Advanced – każdy zrobiony nieco inaczej, ale efekt jest ten sam – woda na dnie piekarnika, brak generatora pary.
      Pierwszy system jest godny polecenia, a drugi można traktować jako bełkot marketingowy.

  31. anita pisze:

    Witam Panie Krzysztofie.Szukamy z mężem piekarnika,zastanawiamy się nad zakupem:
    Piekarnik WHIRLPOOL W6 OS4 4S1 P BL

    Co Pan o nim sądzi? Czy znajdziemy w tej cenie lepszy?
    Jaki piekarnik by nam Pan polecił i dlaczego?
    Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niezły piekarnik z generatorem pary i wspomaganiem pieczenia – cena 2200 całkiem uczciwa – sporo o nich pisaliśmy

      • Krzysztof pisze:

        Panie Krzysztofie proszę o pomoc
        Mieszkam w uk
        Ptrzebuje piekarnik parowy lodówkę typu American Style

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie znam waszego rynku, jest dość specyficzny jak wszystko u Anglosasów. Na pewno polecić można wszystkie wysokie modele Electroluxa/AEG z linii SteamPro, lub nieco taniej SteamBoost, nie wiem czy macie Gorenje, ale to także świetne piekarniki parowe. Bosch/Siemens na dniach będzie wprowadzać nową serię 8, więc też coś ciekawego może się trafić.
          Co ma Pan na myśli pisząc ,,lodówka American Style”? French door, side by side, multidoor? Jaki rozmiar?

          • Krzysztof pisze:

            Czy można prosić o e-maila do Pana
            Będzie mi łatwiej podesłać link
            Pozdrawiam

          • Krzysztof pisze:

            Dziękuję bardzo

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To jedna z niewielu dobrych lodówek gabarytowych Samsunga – multidoory mają świetnie zrobione, choć uważać trzeba na front – jest emaliowany w połysku, blacha jest super miękka, więc rysy, czy wgnioty to kwestia kilku tygodni od zakupu 🙁

  32. Ella pisze:

    Witam zastanawiam się nad wyborem piekarnika parowego między Bosch hsg636bb1 a gorenje bcs798s24bg.Prosze mi pomóc w wyborze,jakie są za i przeciw w tych piekarnikach.Pozdrawiam

  33. J&S pisze:

    Electrolux EOE7P31Z SenseCook czy Amica ED97599BA+ X-TYPE STEAM PO? 🙂 Wiem ze Electrolux ma największe doświadczenie w tym temacie, ale jakieś konkretne za/przeciw w porównaniu tych piekarników? Gdyby nie przezroczysta szyba w electroluxie nie było by pytania 🙂 Jak sprawdza się Amica pod względem awaryjności/funkcji? Nie zależy nam na ogromie funkcji 🙂

  34. Aleksandra pisze:

    Dzień dobry, proszę o podpowiedź, który z tych piekarników Elextroluxa będzie lepszy? Waham się pomiędzy KOCDP77WX a EOD6P77WX .
    Do tego płyta gazowa EGG64272K lub KGS6436SX . Czy z uwagi na pyrolizę możnabezpiecznie zamontować płytę gazową nad piekarnikiem?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To te same piekarniki, miejsce produkcji i funkcje – różnica designu – K mają uchwyt metalowy, metalowy dekor nad programatorem i nieco lepiej wykonane pokrętła. Płyty totalnie inne – trzeba zdecydować co jest dla Pani wygodniejsze – szerszy rozstaw palników z pokrętłami po prawej z przodu, czy rozstaw bardziej po kwadracie z pokrętłami z boku… Pyroliza nie robi płycie gazowej różnicy.

      • Aleksandra pisze:

        Jasne, dziekuje za odpowiedź.
        W finałowej rozgrywce zostały te cztery modele: EOE8P39WX , EOD6P77WX , EOC6P71X , EOE8P39X czy któryś z nich wyróżnia się szczególnie? Mniej więcej w tej Polce cenowej chciałbym się poruszać. Wiem ze pierwsze dwa maja funkcje wi fi, ale czy to nie jest większy bajer niż coś rzeczywiście potrzebnego?
        I w kwestii płytki, czy te czarne płyty electroluxa są łatwe w utrzymaniu, czy lepiej się zdecydować na srebrna, np. KGS6436SX Lub KGS6436X (swoją droga jaka jest roznica?) dziekuje za podpowiedz!

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Spory rozstrzał modelowy. Te z 6 w nazwie to piekarniki z pokreltami, eoc to wspomagany parowo SteamCrisp,a eoe zwykły. Modele z 8 mają praktyczne, małe ekrany dotykowe, więcej funkcji i opcji. Kwestia potrzeb. Płyty mają słabej jakości blachy, a szklo jest spoko.

  35. Paula pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, jestem przed zakupem piekarnika i mam ogromny dylemat który model wybrać: Amica ED97599BA+ X-TYPE STEAM PO lub Amica ED975398BA+ X-TYPE STEAM P . Na pierwszy rzut oka, przynajmniej dla takiego laika jak ja nie widzę znaczących różnic dlatego proszę o pomoc i radę. Pozdrawiam serdecznie

  36. Magda pisze:

    Dzień dobry,
    musimy z mężem wybrać sprzęty do nowego mieszkania lodówkę side by side, zmywarkę do zabudowy, piekarnik do zabudowy, mikrofalę do zabudowy. Rozważamy lepszej jakości sprzęty.

    Jeśli chodzi o lodówki to nie możemy się zdecydować czy LG czy Samsung do 9 tysiecy. LG są fajne, ale niestety są problemy z dostępnościa, a nowsze modele już przekraczają budżet.

    Jeśli chodzi o zmywarkę, zależy nam na cichości. Widziałam, że poleca Pan Siemensy i Bosche, na co zwrócić uwagę wybierając ich produkty?

    Największy problem mam z piekarnikiem. Idealny miałby pyrolizę, podawanie pary podczas pieczenia, o którym można również samemu zdecydować, termosondę oraz prowadnice teleskopowe. Trochę nie rozumiem na jakiej zasadzie te opcje parowe działają. Czy są to opcje dodatkowe czy programy, gdzie nie mogę wpłynąć na to czy tylko dolna grzałka będzie chodzić czy górna i dolna? Wygląda na to, że nowy pierkanik Heier i touch series 4 ma opcję, o których myślę, ale opinie ma kiepskie.
    Może mi Pan coś doradzić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      LG zawsze jest lepiej zrobione od Samsunga i jest z nimi mniej problemów, więc jeśli znajdzie Pani coś w ich ofercie co się podoba, to tylko brać. Najsensowniejszy model zmywarki Boscha mamy w naszym TOP10 – smv4ecx14e . Nie przepadam za piekarnikami Haiera – są drogie, mają tandetną elektronikę. Pani wymagania spełniają wszystkie piekarniki Electroluxa z serii SteamCrisp z literą P w nazwie (pyroliza), czyli 7 modeli: https://www….20pyroliza

      • Magda pisze:

        Bardzo Panu dziękuję!

        Ta mikrofala wydaje sie w stylu piekarnika. https://www….x-evk8e00x

        Podpowiedziałby mi Pan czy w tych steamCrispach cena jest spowodowana designem? Z pokrętłami jest tańszy, ale funkcjonalności pozostają identyczne? Osobiście jestem osobą, której nie zależy na sterowaniu aplikacją czy przepisach.

        Jeśli chodzi o lodówkę to GSJV90MCAE też jest ok czy może MetalFresh i nano UV to zbędne gadżety i nie warto przypłacać?

        Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie jest identyczna – elektroniczne mają sporo więcej nastaw i programów, dokładniejszy termostat i nie tylko. Wskazana lodówka LG jest genialna, ale z dostępnością kiepsko 🙁

    • Magda pisze:

      Panie Krzystofie,
      na tą chwilę bierzemy pod uwagę

      Lodówka: SAMSUNG RS68A884CB1
      Zmywarka:Siemens iQ500 SN65ZX67CE
      Piekarnik:Electrolux EOC9P31WX
      Mikrofala:Electrolux EVM6E46X
      Płyta indukcyjna: Falmec FAL00141 , zakupilismy okap tej firmy. Plyty maja byc zintegrowane z okapem.

      Czy te sprzęty będą ok? Czy w tym piekarniku będzie można wpływać na stosunek grzałki do pary?
      Będę bardzo zobowiązana za poradę.

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Piekarnik świetny mikrofala ma pokrętła, więc średnio pasuje pod piekarnik, no chyba, że jest w innym miejscu. Płyty nie znam totalnie. Zmywarka ma Zeolith – zło totalne, wybrać model bez tego. SBS tragiczny – masa wad fabrycznych, do tego ta pseudo ekologiczna klasa C w wielkiej lodówce… LG GSJV70MCLE i LG GSJV71MCTE duuużo lepsze.

  37. Asia pisze:

    Dzien dobry. Mam pytanie dotyczace piekarnika parowego SIEMENS HS636GDS2 . Nie znalazl sie on na liscie rekomendowanej przez pana natomiast bosch HSG636BB1 na pierwszym miejscu. Jest teraz dobra obnizka na siemens-a i zastanawiam sie czy sa to tak naprawde takie same jakosciowo i pod zwgledem funkjonalsoci piekarniki parowe?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To ta sama firma i te same piekarniki, różniące się tylko designem i elektroniką. Siemens także będzie dobry, a obie serie są schodzące – zaraz do sprzedaży trafi masa nowych modeli prezentowanych w ubiegłym roku na targach IFA – będzie dużo drożej.

      • noname pisze:

        Witam ja natomiast mam pytanie odnośnie piekarników:
        Samsung NV7B7980AAK/U2
        Bosch HSG636BB1
        Który może Pan polecić? Mam dylemat ponieważ obie linie są wizualnie bardzo ładne i oba modele maja sporo fajnych funkcji, który będzie wg Pana lepszy pod względem funkcji i niezawodności?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bosch to stary model parowy 3w1, porządnie wykonany z masą fajnych programów. Samsung nastawiony jest na tysiąc funkcji na raz, ma znacząco gorsze funkcje parowe, słabiej zaprojektowany wyświetlacz, za to najlepsze funkcje smart. Brałbym z tych 2 Boscha, lub jeśli zależy Pani na funkcjach parowych to Electroluxa/AEG z serii SteamPro, lub flagowe Gorenje.

  38. Michał pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie.
    Jaki piekarnik z generatorem pary Elektroluxa w okolicach 3000zl poleciałby Pan? Jest tyle modeli, że ciężko mi się w tym połapać…

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      A co ma robić ten generator – wspomagać pieczenie parą, czy też gotować na parze?

      • Michał pisze:

        Fajnie jakby miał gotowanie na parze. A jeszcze z pyrolizą, to trzebaby dodać parę zł?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          W dobrych firmach mamy opcję wspomagania parą z pyrolizą, lub gotowanie na parze z czyszczeniem parowym – co Pan woli?

          • Agnieszka pisze:

            Panie Krzysztofie, a która opcja czyszczenia piekarnika jest wg pana lepsza, którą wybrałby pan dla siebie ? Pyroliza, kataliza czy czyszczenie parowe?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Pyroliza jest najskuteczniejsza, ale we wszystkich piekarnikach z wyjątkiem wysokich modeli Boscha i Siemensa wymaga wyjęcia wszystkiego z wnętrza. Kataliza działa tylko tam gdzie jest wkład, a para to pic na wodę 😉

  39. Waldemar pisze:

    Dzień dobry,
    Bosch HSG636BB1 jaki byłby najwierniejszy odpowiednik Simensa.I czy te produkty są awaryjne.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Siemens HB632GBS1 to samo, tylko bez prowadnicy teleskopowej. Obie serie zaraz będą miały następców pokazanych w ubiegłym roku na targach IFA. Oczywiście ceny mocno w górę.

  40. Michał pisze:

    Dzień dobry.
    Zdecydowałem się na piekarnik parowy Elektrolux z serii 800 steam boost.
    Zastanawiam się nad modelem EOB7S31Z i EOB8S39Z .
    Na pierwszy namawiano mnie w sklepie, ale widzę że drugi ma 5 programów więcej… Cena zbliżona.
    EOB7S31Z ma w opisie 70l, z tego co wyczytałem niemieckiej produkcji, w
    EOB8S39Z widzę nieścisłość: w opisie jest 72l, w danych technicznych 70l, więc nie wiem czy niemiecki, czy włoski…
    Proszę o pomoc w wyborze.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Totalnie inna elektronika – 1 to programator piktogramowy, znacznie prostszy, drugi to kolorowy wyświetlacz dotykowy. Programów jest kilkadziesiąt więcej, nie kilka, do tego funkcja Steamify – warto dopłacić. Oba są niemieckie i mają 70 litrów jak każdy niemiecki parowy SteamBoost.

  41. Justy pisze:

    Dzień dobry, p. Krzysztofie potrzebuję pomocy: która płyta gazowa lepsza, :
    – Płyta gazowa GORENJE GW642AB – tu jest emalia
    – Płyta gazowa GORENJE G641EXB – stal
    zastanawiam się również nad piekarnikiem
    Piekarnik GORENJE BSA6737ORAB (bardzo mi się podoba wygląd),
    nie potrzebuję rozbudowanego oprogramowania – jeśli nie ten to jaki w podobnym zakresie cenowym i funkcjach

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ruszt i palnik WOK lepszy w 642, a pokrętła motylkowe w 641 – jak widać nie m idealnego modelu, więc poświęciłbym wygodne pokrętła, niech sobie będą okrągłe i brałbym GW642AB . Obie to płyty stalowe, emaliowane, nie różnią się powierzchnią. Piekarnik z serii Ora Ito piękny i praktyczny.

  42. Ola pisze:

    Dzień dobry,
    zastanawiam się nad zakupem zestawu piekarnik+ płyta pomiędzy tymi dwoma:
    1. Electrolux piekarnik EOE8P39WX i płyta EGG64272K
    2. Bosch piekarnik HBG675BB1 i płyta PPP6A6B20
    Które są lepiej wykonane i ogólnie lepsze w użytkowaniu? W kwestii piekarnika zależy mi na codziennym użytkowaniu – ciasta, bezy, mięsa, ryby bez większej finezji. Czy funkcja termosondy w electroluxie jest rzeczywiscie przydatna czy bardziej to bajer reklamowy?
    I ostatnia kwestia płytek gazowych – czy któraś z nich czymś się wyróżna, ma lepsze palniki? Ewentualnei pod uwagę biorę takze firme Teka, chociaż nie znalazłam konkretnych modeli, czy warto ją rozpatrywać? Z góy dziękuje za odp.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba zestawy są spoko. Electrolux ma szerszy rozstaw planików, ale Bosch ma lepsze same planiki firmy Sabaf. Teka ma modele z lepszym rozstawem palników od Boscha i też stosuje palniki Sabaf. Świetne płyty robi też Gorenje. Piekarnik Boscha 8 serii to model schodzący, lada dzień będzie premiera całej nowej serii 8 i faktycznie zarówno stara, jak i nowa seria są lepiej wykonane od włoskiej produkcji Electroluxów (piekarników 72 litrowych), porównywalne do niemieckiej serii (pojemność 70-71 litrów).

  43. Karo pisze:

    Dobry wieczór. Chce kupić piekarnik parowy. Zastanawiam sie nad AEG BSK792320m a elekrolux EOA9s31wz . Czy uważa Pan ze to dobry wybór. I ewentualnie która firma lepsza. Karolina

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba są świetne i należą do flagowej serii SteamPro – AEG ma starszą elektroniką, a Electrolux nowszą z kolorowym tebletem i WiFi. To ten sam koncern i fabryka w Niemczech, więc nie można powiedzieć, że któraś firma jest lepsza…

  44. Łukasz pisze:

    Dzień dobry, zastanawiam się nad zakupem piekarnika kompaktowego bez funkcji mikrofali. Myślałem o modelach z generowaniem pary jak simens CS636GBS2 , electrolux KVBAS21WX . 1.Czy jest sens piekarnika parowego kompaktowego czy lepiej kupić standardowych rozmiarów piekarnik. 2. Czy poleca pan któryś z wymienionych modeli?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pod względem równomierności pieczenia, ilości miejsca na wysokość zawsze lepszy będzie piekarnik pełnowymiarowy, a kompakty sprawdzają się bardziej w mikro aneksach, pod wynajem dla studentów (w dobrym standardzie), na działkach, lub u osób, które piekarnika używają od święta i to głównie zrobienia pizzy, lub jakiejś prostej zapiekanki, bez pieczenia wyrastających ciast czy dużych mięs.

      • Łukasz pisze:

        Okej, a który z wymienionych modeli pan by polecił, muszę mieć kompaktowy bo nie mam więcej miejsca w kuchni 🙁

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Jak ma być kompaktowy to każdy wyższy model Boscha/Siemensa i Electroluxa/AEG będzie dobry, kwestia doboru funkcji jakie są potrzebne.

  45. Ania pisze:

    Dzień dobry,
    co Pan myśli o piekarnikach Hiense BSA66334PX orax Electrolux EOE7P31X ?

    Nie mogę się zdecydować, który jest lepszy. Czy w ogóle powinnam je rozważać? Popsuła mi się 17 letnia Amica i szybko muszę coś kupić. Coś dobrego w przyzwoitej cenie, stąd ten wybór i pytania.
    Pozdrawiam
    Ania

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Hisense zdecydowanie lepiej wykonany od włoskiej produkcji Electroluxa, choć pod względem funkcjonalnym oba są na wysokim poziomie.

  46. Kris pisze:

    Dzień dobry
    Proszę o pomoc w wyborze:
    Electrolux EOB8S39Z czy Electrolux COB8S39Z
    Będę wdzięczny za sugestie.
    Pozdrawiam

  47. Robert pisze:

    Dzien dobry, zastanawiam się nad piekarnikiem z funkcją gotowania na parze. Mam dwa typy z powyższego rankingu: Gorenje BCS798S24BG i Electrolux EOB9S31WX

    Panie Krzysztofie co pan by wybrał? a może jakiś inny model?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba są znakomite, mają świetną elektronikę (choć Gorenje pokazuje na raz więcej informacji), są porządnie zrobione, lecz model Gorenje to bardziej odpowiednik flagowej serii Electroluxa SteamPro niż SteamBoost.

  48. Marta pisze:

    Dzień dobry, proszę o poradę – szukam czarnego zestawu piekarnik i mikrofala, w zestawieniu znalazł się piekarnik Amica ED97795V STUDIO STEAM ale jak czytam komentarze lub inne zestawienia, to nikt nie kupuje tej firmy (albo nie piszą opinii 😉 Czy jest to dobry wybór? Czy można ją porównać do Elektrolux-a?
    Co Pan sądzi o rozwiązaniach Ikea? https://www….-50411730/ i mikrofala https://www….-50411768/

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gdyby nikt nie kupował piekarników tej firmy to już dawno by padła, a mają się nieźle, zwłaszcza w kategorii cookingu 🙂
      Amica nie słynie z jakości, czy dobrego serwisu, ale robią piekarniki z masą użytecznych funkcji w stosunkowo niskiej cenie i jeśli nie będzie miało się pecha i nie trafi się w jakiegoś źle poskładanego bubla, to większość użytkowników jest zadowolona, a na dodatek tu piszemy o serii ED9 – czyli ich najlepszych programatorze jaki mają aktualnie w ofercie. Piekarnik z linii Studio ma dodatkowo 5 lat gwarancji producenta – to też plus. Pod względem funkcji parowych Amica to bardziej odpowiednik serii SteamBoost Electroluxa niż SteamCrisp – Amica ma zarówno wspomaganie pieczenia parą, jak i gotowanie parowe w całej komorze (pomijam sous vide). Zestaw Electroluxa z IKEA to właśnie SteamCrisp, czyli samo wspomaganie parą, bez opcji gotowania na parze z bardzo ładnym designem i starym, sprawdzonym programatorem tekstowym Vision – sprzęt produkowany od wielu lat i nie ma z nim większych problemów – to pewniaczek w porównaniu do Amici 🙂

  49. Rusałka pisze:

    Dzień dobry,
    Chciałabym kupić piekarnik parowy za maksymalnie 2500zł, zastanawiam się nad jednym z trzech modeli, czy może Pan coś doradzić? Zależy mi na prowadnicach teleskopowych (chociaż jednej, najchętniej dwóch). Plusem jest też dla mnie pokrętło – estetyczne i funkcjonalne rozwiązanie.

    1. Beko BBIM13400XPSWE – ma niestety tylko jedną prowadnicę teleskopową, ale podoba mi się najbardziej ze wszystkich interfejs i pokrętło – wszystko bardzo estetyczne i czytelne, ale nie jestem pewna czy ma pieczenie parowe
    2. Gorenje BSA6747A04BG lub BPSAX6747A08BG
    3. Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL lub W6 OS4 4S1 H2 BL

    Chciałabym jeszcze zapytać, czy płyty electrolux z serii slim fit mają minutnik tylko do jednego pola czy do dwóch i więcej naraz?

    pozdrawiam, dziękuję za odpowiedzi

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. To dobry model, ale nie ma opcji parowych – takie funkcje to model Beko BBIS13400XMSE .
      2. Oba modele świetne, różnią się sposobem samoczyszczenia i wykończeniem frontów – elektronika równie prosta i intuicyjna co w Beko, 2 prowadnice i bdb jakość wykonania. W przeciwieństwie do podanego przeze mnie modelu Beko i Pani WH, Gorenje Advanced nie mają generatorów pary, a wodę wylewają sobie ze zbiornika do takiej wanienki pod grzałką grilla, czyli wspomaganie parowe nieco bardziej prymitywne, ale też działa.
      3. To samo, różnica tylko w sposobie samoczyszczenia. Od 1 i 2 mają więcej funkcji i programów gotowych w programatorze tekstowym, ogólnie to bardziej wypasione modele z generatorem pary i wspomaganiem pieczenia parą.
      Jakościowo nr 1 z podanych jest Gorenje Advanced, potem Beko bPro 500, na 3 miejscu Whirlpool W6, ale nawet ostatni prezentuje dobry poziom.

  50. Kuba pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    szukam piekarnika do zabudowy w czarnym kolorze(uchwyt też czarny)
    Funkcje które mnie interesują to:
    *Pyroliza
    *Gotowanie na parze
    *Teleskopowe prowadnice
    *bardziej metalowe elementy niż plastiki 🙂
    Czy istnieją takie modele Electroluxa lub Boscha?
    Póki co znalazłem taki model, co o nim Pan myśli?
    Electrolux EOC8P39Z


reklamaml