REKLAMA TP
środa, 24 marca 2021, Szymon Marcjanek

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

1
Electrolux EOB9S31WX

0 odpowiedzi na “1”

  1. Przemyslaw pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Czy warto dopłacić do Electroluxa z Niemiec, czy Gorenje jest tez porządnie wykonane?
    Pozdrawiam,

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje też jest porządnie wykonane i bardzo intuicyjne pod względem sterowania (a przynajmniej dla mnie).

  2. Gosia pisze:

    Panie Krzysztofie poszukuję sprzętu AGD w kolorze białym i mam już mętlik w głowie. Zrobiłam takie zestawienie:
    – piekarnik parowy Electrolux EOB7S31V (innych białych parowych nie znalazłam)
    – płyta gazowa Electrolux EGG6436W /Gorenje GKTW641SYB
    – lodowka do zabudowy 177cm wys : Samung BRB 26603 eww ff /
    BEKO BCNA 275E32SN
    – zmywarka do zabudowy 45 cm KEQC 310L
    Proszę o rade, czy to przyzwoity wybór?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik super.
      Płyta Electroluxa dobra, a Gorenje jeszcze lepsza, choć brałbym wariant bez timerów – będzie tańszy, a funkcjonalność jego bajeru jest średnia.
      Lodówka Samsunga lepsza, choć biedniej wyposażona i wykończona. Zmywarka ma przeciętne parametry i jakość jak na cenę.

  3. Gosia pisze:

    Dziękuję za odpowiedź . Czy mógłby mi Pan polecić lepszą zmywarkę 45 do zabudowy ?
    w takim razie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Do 2000 zł kupi się niezłe modele Whirlpoola i Beko, a powyżej tej kwoty Boscha/Siemensa. Jeśli wymagane byłyby zawiasy ślizgowe to trzeba patrzeć na Electroluxa.

  4. Gosia pisze:

    Dziékuję bardzo.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Gosia

  5. Monika pisze:

    Dzień dobry panie Krzysztofie bardzo proszę o polecenie dobrego piekarnika parowego (czarne szkło ) płyty indukcyjnej (czarna – montaż wpuszczana w blat ) zmywarki 60, oraz ekspres do kawy w zabudowie.

    • Monika pisze:

      Panie Krzysztofie wolałabym aby piekarnik i ekspres były z tej samej linii. Po przeczytaniu pana wcześniejszych opinii rozważałam piekarnik ELECTROLUX , lecz nie mam pojęcia na który model się zdecydować . Płyta Indukcyjna – 60. Bardzo proszę o polecenie konkretnego modelu zmywarki z BOSCHA .Serdecznie dziękuję za odpowiedź

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Czy ekspres do zabudowy ma być w tej samej linii stylistycznej co piekarnik? Jeśli tak to wybór zawęża się do 2 firm: Bosch/Siemens i Electrolux/AEG. Lepsze piekarniki parowe ma Electrolux/AEG w serii SteamBoost i SteamPro, ale za to ekspres do zabudowy najbardziej sprawdzony, to modele Boscha/Siemensa. Potem mamy mniejsze marki jak Teka, lub marki premium: Miele, Smeg itp.
      Indukcji bez szlifu, czyli z opcją wpuszczenia w blat nie ma za wiele – jaki rozmiar?
      zmywarka 60 cm to w okolicy 2000 zł polecam Whirlpoola serie WIO i WIP, Beko od modelu DIN28431 . Powyżej 2500 zł polecić można niemieckie modele Boscha/Siemensa z metalowym dnem.

  6. Edyta pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzystofie zastanawiam się nad tymi modelami Elektroluxa:
    1. EOC6H71X
    2. KOECC31X
    3. EOE7C31X
    Który Pan poleca? Czy są piekarniki Elektroluxa 71l z systemem czyszczenia katalitycznym bądź parowym, do 2500 zł?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Sama Pani wskazała model za ok. 2500 zł 71 litrów z katalizą KOECC31X . Potem większość takich to modele droższe z serii SteamBoost.

  7. Piekarniki parowe pisze:

    Dobry wieczór Panie Krzysztofie, mam dylemat, który piekarnik kupić:
    AEG BSE788380M , czy Elektrolux EOB8S39WX

  8. Missty pisze:

    Który piekarnik poleci Pan do pieczenia pizzy, chleba?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli kluczem jest wysoka temperatura to najwyższą oferuje Teka MaestroPizza, potem Beko PizzaPro, a dalej jest wiele firm z temperaturą 300 stopni (Bosch 8 seria, Siemens iQ700, Electroluxy, AEG).

      • Missty pisze:

        Który piekarnik parowy ma zakres temp. do 300 stopni i jest wart polecenia? Rozważam Electrolux ale nie wiem w jaki model warto zainwestować?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Żaden praktycznie – Samsungi mają 250 stopni, Amici 280 stopni, reszta rynku 230 stopni. Temp. 300 stopni osiągają tylko piekarniki wspomagane parowo jak seria SteamCrisp Electroluxa/AEG – nie gotują na parze.

      • Missty pisze:

        A czy typowo parowe piekarniki chociażby z powyższego zestawienia dadzą radę upiec dobrą pizzę w domu? Większość ma zakres temperatur do 250 stopni.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Większość przepisów na domową pizzę mówi żeby piec ją w temperaturze 220-230 stopni, a to właśnie max jaki oferują najlepsze piekarniki parowe 3w1 i 4w1. Jeśli mielibyśmy sugerować się tylko kwestią temperatury to żaden domowy piekarnik nawet nie zbliża się do temperatur osiąganych w piecach profesjonalnych. Do domowego wypieku w zupełności wystarczy te 230 stopni, a jeśli dla kogoś to za mało, można kupić osobny piec do pizzy – przykład G3 Ferrari G10032 za 600 zł z temp. 400 stopni.

  9. Grzegorz Krężałek pisze:

    Proszę o podanie modelu kuchenki mikrofalowej pasującej do piekarnika :Piekarnik GORENJE BSA6747A04BG Elektryczny Czarny A+ lub o radę jaką zwykłą (nie do zabudowy) dobrać do tego rodzaju piekarnika

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Do zestawu jest ten model BM251SG2BG . Z wolnostojących to już co się Panu podoba, byle miała te 800-900 W mocy, grill i pojemność od 23 litrów w górę.

  10. Edyta pisze:

    Panie Krzysztofie czy piekarnik ELECTROLUX EOC6H71X , KOCDH71X i
    EOC5E70X to te same modele?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOC5 to i EOC6 różnią się programatorami. W 5 temperatura jest wokół pokrętła, a w 6 na wyświetlaczu z precyzyjnym ustawieniem. Wszystkie to piekarniko z serii SteamCrisp – czyli wspomaganej parowo, produkcji włoskiej.

  11. Marzena pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, proszę o polecenie białych piekarników parowych tudzież bez funkcji pary.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Białe parowe prawie nie istnieją- praktycznie to tylko 1 biały piekarnik Electroluxa z niemieckiej serii SteamBoost EOB7S31V . Inne białe to ewentualnie wspomagane parowo z nowej serii Gorenje (77 litrów) – BPSA6747A08WG .

  12. Adam pisze:

    Dzień dobry, zastanawiam się nad następującymi modelami:
    Electrolux COC8H31Z SteamCrisp
    Electrolux EOB9S31WX
    Amica ED87389BA+ Q-Type Steam

    Szukam urzadzenia uniwersalnego i sam nie wiem czego do końca chcę, zależy mi na opcjach parowych, prowadnicach i chętnie prztestuję termosondę..
    Czy warto dopłacać do electroluxa względem amici, budżet to mniej więcej 3 tys zł, jednak nie jet on sztywny.
    Co z urzadzeniami z outletu? Rozumiem że jest to sprzęt z wystawy i zapewne ktoś otwierał i zamykał piekarnik setki razy, czy jest to coś co mogło wpłynąć mocno na jego trwałość?
    Jeszcze tydzień temu myślałem że wystarczy iść i kupić cokolwiek, teraz po przeczytaniu poradnika wiem że nic nie wiem 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica wypada tu najsłabiej, ale to głównie z powodu raczkowania w temacie piekarników parowych – to ich pierwsza seria z generatorem pary. Pierwszy Electrolux to włoszczyzna wspomagana parowo (2w1), a drugi model to niemiecka produkcja z gotowaniem na parze, czyli już 3w1. Zdecydowanie najlepszy jest EOB9, ale to już kwestia potrzeb. Outletami bywa różnie, mogą być to sprzęty wystawowe, naprawiane, zwroty od klientów itp, osobiście bałbym się takiego zakupu przy piekarnikach parowych.

  13. Edyta pisze:

    Dzień dobry. Panie Krzysztofie który z poniższych piekarników lepiej wybrać?
    Są w podobnej cenie… KOECC31X czy KOCDH71X ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwszy to piekarnik niemieckiej produkcji ze sprawdzoną elektroniką piktogramową Omega i prawie całą komorą oblaną emalią katalityczną, a drugi to model włoski na pokrętłach, ale już z serii SteamCrisp, czyli wspomagany parowo – bardziej funkcjonalny. Trzeba zdecydować, czy opcje parowe będą używane.

  14. Przemek pisze:

    Dzień dobry,

    Przeszukując Pana rankingi, wybrałem następujący zestaw:

    [Samsung] Lodówka: https://www….lean-black
    [Whirlpool] Zmywarka: https://www….3o540-pelg
    [Electrolux] Piekarnik: https://www….x-eob7s31z
    [Electrolux] Mikrofala: https://www….x-evk8e00z
    [Electrolux] Płyta indukcyjna: https://www….v654.bhtml

    Do tego jeszcze rozważam okap nortberg bądź globalo, aczkolwiek nie jestem przekonany do wydawania 2k na okap. Może znalazłaby się jakaś propozycja do +-1k?

    Co sądzi Pan o tym zestawie? Budżet jest dosyć elastyczny, ponieważ wolę sprzęty lepszej jakości, aczkolwiek też nie używam ich zbyt często (tj. nie gotuję jakoś codziennie), więc wolałbym coś +- średniego/lepszego.

    Dziękuję:)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Bardzo dobry zestaw, ciężko do czegoś się przyczepić – jedynie przy lodówce warto pamiętać, że wymaga przestrzeni po 5 cm z każdej strony. Co do okapu to Nortberg występuje też pod marką Toflesz, a tam okapy są już w cenach bliższych 1000 zł – jaki rodzaj okapu?

      • Przemek pisze:

        Dziękuję za opinie!

        Podszafkowy? To jest chyba odpowiednia nazwa.

        Ten obecnie jest faworytem: https://www….0-1-czarny

        Zobaczę jeszcze na tą firmę co Pan polecił:)

        Właśnie z lodówką może być problem, tj. z tymi 5cm. Zobaczę jak będę u stolarza, co wymyślimy w związku z tym. Jest jakaś alternatywa, którą by Pan mógł polecić? Równie dobrze wyglądająca, a wymagająca mniej miejsca?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Tak dokładnie to jest wsad meblowy 😉 Dobry wybór. W szkle czarnym nic innego nie ma sensownego. Potem będą blachy grafitowe jak LG GBB72MCEGN oddające ciepło tyłem z radiatorem, czyli może być obudowana.

  15. sprzet- dwa mieszkania pisze:

    Witam, szukam wyposazenia kuchni do zabudowy dwoch kuchni jedna dla gosci a jedna na prywatny uzytek. Ponizej przykladowe sprzety i pytania. Prosze o komentarz/podpowiedz. z gory dziekuje:

    – mieszaknie na wlasny uzytek:

    1) lodowka – szukalam oddzielniej wysokiej chlodziarki i wysokiej zamrazarki do zabudowy obok siebie, ale poniewaz duzo podrozujemy zmartwilam sie kosztami utrzymania takiego sprzetu wiec zastanwiam sie czy nie kupic duzej chlodziarko/zamrazarki. Samsung BRB30715DWW wyglada interesujaco i moze by wielkoscia wystarczyl w najgorszej opcji 🙂 ale nie moge wyodrebnic oddzielnych frontow szaf do chlodziarki i oddzielnych do zamrazarki; sa jedne drzwi przy otwarciu frontow z chlodziarka ukaze sie tez zamrazarka stad musialaby miec dodatkowe drzwi; czy moze Pan polecic energooszczedna lodowke, z bardzo dorbymi parametrami, ktora mialaby odziele wbudowane drzwi w srodku jak np w modelu Gorenje RBI4182E1? Zalezy mi by byla energooszczedna/dobrej klasy

    2/ plyta indukcyjna z laczonymi polami najlpiej dwoma, licujaca sie na rowni z blatem (bez szlifu- jesli dobrze rozumiem):
    – Electrolux KIV6341
    – – Whirlpool WLS8560AL (z ramka)
    – Whirlpool WLS 1360NE (bez ramki)

    3/ piekarnik parowy (220-230 stopni, z prowadnicami jesli to mozliwe i calkowicie czarny) i tradycyjny z temperatura do 300 stopni (z prowadnicami jesli to mozliwe i calkowicie czarny); zalezy mi by oba byly energooszczedne/dobrej klasy:
    – parowy:
    a/ Electrolux EOB9S31WX (wolalabym calkowicie czarny front)
    b/ Electrolux EOC8H31Z
    4/ piekarnik tradycyjny z temperatura pieczenia ok 300 stopni; mysle ze opcja pyrolizy ze wzgledy na konieczniosc demontazu drabinek i prowadnic jest malo praktyczny a przy katalizie koneiczna jest wymiana wkladow wiec zastanwialam sie nad inna metoda czyszczenia;

    5/okap idealny bylby w plycie indukcyjnej ale mam mala powierzchnie blatu wiec szukam ewentualnie dodatkowego ktory moze umieszczony bylby za plyta; zalezy mi by byl energooszczedny/dobrej klasy?

    6/zmywarka- energooszczedna/dobrej klasy i z krotkim programem:
    – Electrolux KECB731OL Comfrotlift czy WIO30540 PELG
    7/ chlodzarka do wina nie szersza niz 59 cm; energooszczedna/dobrej klasy

    – mieszkanie goscinne (idealnie dobrej jakosci sprzety, ktore przetrwaja roznych lokatorow, energooszczedne i niekonieczne z najwyzszej polki cenowej:

    1) lodowka – energooszczedna/dobrej klasy i no frost:
    – Samsung BRB30715DWW , oszczedna i no frost

    2/ plyta indukcyjna z laczonymi polami najlpiej dwoma, licujaca sie na rowni z blatem (bez szlifu- jesli dobrze rozumiem):
    – Electrolux KIV6341
    – – Whirlpool WLS8560AL (z ramka)
    – Whirlpool WLS 1360NE (bez ramki)

    3/ piekarnik Gorenje BO76SYB Simplicty collection 2.1; energooszczedny/dobrej klasy

    5/okap do montazu pod szafka wiszaca (cos niewielkich rozmiarow, kuchnia otwarta na salon); energooszczedny/dobrej klasy

    6/zmywarka- energooszczedny/dobrej klasy i z dobrym krotkim programem:
    WIO30540 PELG ?

    Zwrocilam uwage na wiele modeli Electroluxa and nie musi to byc ta marka, jestem otwarta na Pana sugestie.

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna

    • sprzet kuchenny pisze:

      Dziekuje za komentarz. Czy moge prosic o podpowiedz odnosnie okapu/pochlaniacza? Musze zamontowac go w szafce nad indukcja, Stolarz zasugerowal model Amica OMP6554BG ale ja nie jestem przekonana do jakosci sprzetu tej firmy. Stolarz zasugerowal ze powinine to byc okap nie szerszy niz 60 cm z funkcja pracy w trybie pochlaniacza (filtry weglowe do dokupienia osobno). Czy moze Pan skomentowac i podpowiedziec jaki model tu wybrac? Trudno mi sie polapac w okapach a chcialabym zakupic odpowiedni sprzet. Dodam kuchnia polaczona z salonem plus wentylacja mechaniczna w mieszkaniu (nie jest to malutka wydzielona kuchnia, jesli ma to znaczenie)

      Z gory bardzo dziekuje!

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Amica nie robi okapów, klepie dla nich to dobry podwykonawca, więc można brać bez strachu 😉 Z lepszych można celować w Nortberg, Toflesz, Globalo, Faber, Falmec.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zestaw drugi.
      Lodówka, indukcja ok, płyta też Electroluxa, piekarnik piękny, zmywarka bdb. Co do okapu to rozumiem, że chodzi o wsad meblowy? Dobiera się je do powierzchni kuchni, brać takie o wydajności od 500 m3/h – Toflesz, Nortberg, Globalo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zestaw pierwszy.
      1. Nie bardzo rozumiem o jakich kosztach utrzymania Pani pisze? Jeden taki sprzęt zużywa średnio 250 kWh prądy rocznie, dwa 500 kWh, czyli ok. 385 zł na rok (33 zł miesięcznie)… W zakładanym układzie, to właśnie model Gorenje polecam.
      2. Wszystkie wskazane ok, choć moim faworytem jest model Electroluxa z uwagi na najdłuższe pole łączone.
      3. EOB9 to piekarnik 3w1 prawdziwie parowy, a EOC8 to wspomagany parowo, różnią się też miejscem produkcji – najlepiej brać model z serii EOB8. Wkładów katalitycznych zbyt często się nie wymienia bo szybciej psują się same piekarniki niż zużywają wkłady (takie czasy).
      4. Najpierw trzeba wybrać piekarnik główny, a potem do kompletu zwykły z serii SenseCook z 7, lub 8 w nazwie (będzie miał to co Pani chce).
      5. Okapy blatowe wymagają specjalnej konstrukcji wewnątrz szafki, ma Pani na to miejsce?
      6. Zdecydowanie Whirlpool.

      • sprzet kuchenny pisze:

        Dziekuje bardzo za wskazowki.
        Czesc sprzetow wybrana. Mam kilka dodatkowych pytan (dom prywatny):
        1/zmywarka- czy moze Pan polecic dobrej jakosci zmywarke, ktora ma podnoszony kosz? Electrolux ma 6 modeli (na ich stronie sa minimalne roznice). Czy ten kosz to zbedny bajer a ogolnie taka zmywarka Electroluxa jest slabszej jakosci niz np Whirlpool WIP4041 PLEG lub WIO30540 PELG ?

        2/czy moze Pan polecic chlodziarke do wina do zabudowy nie szersza niz 59,5 cm?

        3/okap/pochlaniacz montowany w blacie wyspy (jest przewidziane miejsce przez architekta); czy lepszy zintegrowany z plyta czy montowany oddzielnie obok plyty indukcyjnej ? Wstepnie wybralam plyte z laczonym duzym polem i zlicowana z blatem Electroluxa i nie wiem czy indukcje ze zintegrowanym okapem maja opcje laczenia pol i licowania z blatem? Nie wiem na co zwrocic uwage poza moca pochlaniania +500. Moze Pan bedzie mogl cos doradzic?

        4/ piekarniki; zgodnie z Pana sugestia przejrzalam piekarniki Electroluxa z serii EOB8 i 70-71litrow pojemnosci i szczerze mowiac nie widze znaczacych roznic. Czy moze Pan podpowiedziec czym sie roznia (tylko wyswietalcz i kolor i delikatnie klasa A+ i A++?

        EOB8S39Z (caly czarna)
        EOB8S39WZ (caly czarna)
        EOB8S31Z (caly czarna)

        EOB8S39X
        EOB8S39WX
        EOB8S31X

        EOB7S31Z – ma bdb opinie ale to model nizszy/starszy od EOB8?
        Czy warto raczej zakupic model z pana rankingu EOB9S31WX niz ktorys z serii EOB8?

        Pieakrnik tardycyjny (70-71 litrow)- czy to sa sensowne modele czy zle szukam, prosze mnie pokierowac (pierkarnik do pieczenia w wyzszej temp niz 230 C, miesa, pizza, ciasta itd)
        KOEAP31WT
        KOE8P81Z
        EOE7P31Z
        KOEBP39Z

        Bardzo dziekuje za podpowiedz.
        pozdrawiam serdecznie
        Justyna

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          1.Comfort Lift w Electroluxie to wygodny bajer, ale ograniczony – zmniejsza nam szerokość kosza i ma udźwig 12 kg o czym trzeba pamiętać. Osobiście wybrałbym jeden ze wskazanych modeli Whirlpoola, lub coś droższego z Boscha/Siemensa.
          2. Tu nie ma dużego wyboru – kwestia stref temperatur i wykonania wnętrza.
          3. Okap oddzielny to zawsze lepsze rozwiązanie.
          4. Te z 39 w nazie to ten sam sprzęt różniący się tylko obecnością WiFi lub nie (W w nazwie na końcu), lub wykończeniem frontu. 31 w połączeniu z 8 w nazwie to stary i sprawdzony programator tekstowy Vision – wycofywany, a 7 w nazwie to najprostszy programator piktogramowy Omega, pozbawiony paru bajerów wynikających z elektroniki (Steamify przykładowo).
          Ze zwykłych brałbym właśnie EOE7P, lub model ostatni.

  16. Michał lodz pisze:

    Witam.Panie Krzysztofie.
    Ktory piekarnik wybrać
    Parowy whirlpool W6 OS4 4S1 H BL czy bosh hbg633nb1 ktory ma tylko podstawowe funkcje.szukam coś w kwocie 2700zl
    Gine juz opiniach doradców w sklepach bo każda jest inna

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik Boscha to zwykły, prosty sprzęt za dużą kasę – w tej cenie można mieć bardziej zaawansowane sprzęty jak Electrolux SteamCrisp, Beko bPro 500, Gorenje linia Advanced itp. W Whirlpoolu seria W6 jest spoko, system parowy nie jest tak dopracowany jak w Electroluxie/AEG, czy Boschu/Siemensie i pełni bardziej rolę wspomagania parą – poziom jakości tego systemu jak w Amice.

    • Michał lodz pisze:

      Chciałbym piekarnik dobry i pytanie czy ten model piekarnika parowego whirlpool jest dobrym wyborem, bo są tacy co odradzaja i murem stoją za boshem

  17. Przemek pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,

    Trochę pogrzebałem dalej, oraz dostałem świetną informację, na sprzęty w dobrych cenach. Porównując zestaw z electroluxa oraz samsunga, który według Pana byłby ciekawszy? Pomińmy ceny, finalnie wyjdą tyle samo.

    Electrolux:

    [Electrolux] Piekarnik: https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/piekarniki-do-zabudowy/piekarnik-electrolux-eob7s31z
    [Electrolux] Mikrofala: https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/kuchenki-mikrofalowe,-kuchnie-i-ekspresy-do-zabudowy/kuchnie-mikrofalowe-do-zabudowy/kuchenka-mikrofalowa-electrolux-evk8e00z 
    [Electrolux] Płyta indukcyjna: https://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/electrolux-slim-fit-civ654.bhtml

    Samsung:

    [Samsung] Mikrofala: https://www….a6139bk-eo
    [Samsung] Piekarnik: https://www….y-czarny-a
    [Samsung] Płyta indukcyjna: https://www….77gk.bhtml

    Do tego planowałem wziąć jeszcze szufladę podgrzewającą:
    https://www….9100wd-ur/

    Bardziej przekonuje mnie Samsung pod względem designu + połączenia z aplikacją. Mam już klimatyzator od nich, także wszystko byłoby w jednej aplikacji.

    Nie mogłem znaleźć mikrofali pod design Infinity Line, aczkolwiek ta wydaje mi się pasująca.

    Jak Pan sądzi. Warto iść w samsunga, będzie on porównywalny, czy Electrolux tutaj jest na prowadzeniu?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Elektronikę w tym piekarniku Samsunga projektował jakiś Hindus jako 16 podwykonawca podwykonawcy – innego wytłumaczenia nie widzę – jak można było wsadzić do flagowej serii tak tragiczny programator z wielopoziomowym menu, małą ilością funkcji, kiepską grafiką i małą ilością informacji na raz. Zestaw Electroluxa dużo lepszy. Jedyne co Samsung ma lepszego to (nieco) mikrofalę.

  18. Justyna pisze:

    Witam. Mam pytanie, która kuchenka lepsza: Kuchnia AMICA 57IE3.323PaHTaDp(W) czy ta Kuchenka elektryczna AMICA 58IES3.322HTADQ (W ? Niestety muszę mieć kolor biały i ciężko znaleźć coś odpowiedniego. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwsza ma sterowanie płytą z tradycyjnych pokrętłem, a druga dotykowe sensowny na płycie, do tego pierwsza ma metalowy uchwyt, wygodniejsze pokrętła i prowadnicę teleskopową w piekarniku, więc 1 zdecydowanie lepsza.

  19. Edith pisze:

    Witam. Proszę o pomoc w wyborze:

    Zmywarka
    Whirlpool WIO 3O540 PELG
    Bosch SMV4ECX14E
    Beko DIS48120
    Electrolux EEM69310

    płyta
    Whirlpool Wl S8560 Al
    Electrolux EIV634

    mikrofala
    Electrolux EMS4253TMK  

    okap
    Electrolux LFG716X

    lodówka
    Lodówka Whirlpool WHC20 T352

    Lodówka Electrolux ENT6TE18S

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Lodówka zdecydowanie Whirlpool, okap i mikro ok, płyta Electroluxa stara i sprawdzona, choć Whirlpoola też świetna. Zmywarka Beko to 45 cm, a reszta 60 cm, więc chyba coś nie pasuje. Whirlpool wygrywa z tych 4.

  20. Michał pisze:

    Witam, szukam piekarnika który będzie w pakiecie z mikrofalówką, co może Pan polecić?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W sensie piekarnik z mikrofalą 2w1?

      • Alka pisze:

        Dzień dobry. Mam pytanie o piekarnik parowy Hisense? Dobry sprzęt czy chiński bubel? Nie znam tej firmy ale w sklepie zachęcające opisy 🤔

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To są bliźniacze modele do Gorenje, tylko z lekko innym designem i kolorem podświetlenia wyświetlaczy – są spoko.

          • Alka pisze:

            A taki Piekarnik HISENSE BSA66334PG byłby ok? Czy może zaproponowałby Pan coś lepszego w podobnej cenie?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Tak, będzie ok, choć z logo Gorenje w cenie 2000 zł będzie już model nieco lepiej doposażony.

  21. Peter pisze:

    Dzień dobry, proszę o podanie różnicy między piekarnikiem Electrolux EOB8S39WX a Electrolux EOB8S39X . Czy różnią się jedynie modułem Wi-Fi. Zgodnie z cenami w sklepach internetowych model bez Wi-Fi jest droższy – dlaczego? Czy coś jeszcze różni te dwa piekarniki?

  22. Anna pisze:

    Proszą o podpowiedź, który z piekarników jest lepszy,ma więcej funkcji i posiada łatwiejszy w obsudze wyświetlacz EOB7S31Z czy EOC8H31Z ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pierwszy ma elektronikę piktogramową Omega z 9 programami automatycznymi – to prosty programator bez bajerów w niemieckiej produkcji piekarniku SteamBoost 3w1 z gotowaniem na parze. EOC8 to elektronika tekstowa Vision z dużą ilością programów automatycznych – wszystko wyświetla tekstem, a nie piktogramem, ale siedzi w piekarniku SteamCrisp włoskiej produkcji 2w1 ze wspomaganiem parowym (bez gotowania)

  23. Michał pisze:

    Panie Krzysztofie mętlik w głowie bo narobili tych modeli i chciałbym trochę rozszyfrować o co chodzi. Wybrałem już jako firmę Elektroluxa choć myślałem nad Boschem, ale z tego co widzę to droższy.
    Zależy mi na pieczeniu chleba oraz ciast, dania typu ryba lub zapiekanka to chyba każdy zrobi, teraz mam najprostszy model Siemens.
    Potrzebuję parę z możliwością regulacji. Zależy mi też na jak największej komorze oraz Wifi. Najlepiej żeby miał temp. do 300 stopni (pizza) i pyrolizę – ale nie jest to konieczne.
    Patrzę po modelach:
    EOC9P31WX EOB9S31WX EOC8P39WX EOB8S39WX
    Nie wiem czy który jest nowszy, lepiej wykonany i który będzie bardziej skrojony pod moje potrzeby – a może proponuje Pan coś innego? Ceny się zmieniają i czasami sa promocje.
    z góry dziękuję za podpowidzi

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarniki parowe z gotowaniem na parze nie mają pyrolizy i temp. maks to 230 stopni – seria SteamBoost.
      Takie opcje są tylko w serii SteamCrisp, która to nie ma opcji gotowania.

      • Michał pisze:

        SteamCrisp czyli np. EOC9P31WX ? – co ciekawe nie ma go na stronie Elektroluxa żeby porównać parametry.
        z tego co zauważyłem patrzeć na literkę „P” .Nie wiem co oznaczają początkowe litery – EOC, EOB, LOC, KOC. Cyfra 9 to zaawansowany programator, W to WiFi

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          C – SteamCrisp
          B – SteamBoost
          9 – największy tablet
          P – pyroliza
          W – WiFi
          X – srebrne wstawki

  24. Tomasz pisze:

    Wiatam Panie Krzysztofie szukam piekarnika parowego z sterowaniem dotykowym, najlepiej jeśli miałby prowadnice teleskopowe a swietnie byłoby gdyby posiadał pyrolize wszystko to do ceny 2600 zł

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dotykowy z prowadnicą i pyrolizą to wypisz wymaluj wiele modeli Electroluxa, kilka Beko z serii bPro 500, Gorenje z serii Advanced, Amica z modeli ED9.

    • Tomzki pisze:

      Poprosiłbym ew. jakąś propozycje od Pana , Panie Krzysztofie do 2600 (piekarnik z funkcją pary)

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Wspomagane parowo do 2600 zł to kilka modeli Electroluxa SteamCrisp, potem Beko bPro 500, a także modele ze wspomaganiem parowym Gorenje serii Advanced.

  25. Kika pisze:

    Panie Krzysztofie lepszy Electrolux KVBAS21WX czy Samsung NQ50T8939BK ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pod względem systemu parowego wygrywa Electrolux. Samsung tragiczny programator – Electrolux zrobił to intuicyjniej i po prostu lepiej.

      • Kika_kh pisze:

        Panie Krzysztofie, szukam piekarnika parowego o jak najmniejszej głębokości?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Wszystko jest standaryzowane, nie będzie tu dużych różnic. Warto jedynie sprawdzać rysunki techniczne, bo jedni producenci podają głębokość całkowitą z wystającym poza mebel frontem (przykładowo Amica 57,5 cm), a inni tylko to co wchodzi do szafki (ok. 55-56 cm).

  26. Anna pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o pomoc w wyborze piekarnika
    Electrolux Eoc6h71z Eoc8h31z Czy Eoc6h71z byłby dobrym wyborem?
    Czy może nie ma sensu przepłacać i wybrać Eod3c70tk. A może ma Pan inną propozycję?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Z tych 2 modeli brałbym dotykowy piekarnik EOC8 – wygodna elektronika tekstowa Vision. EOD nie ma nawet generatora pary…

  27. Piotr pisze:

    Dzien dobry,
    Chcialbym poznac Pana opinie na temat Electrolux OOS1080NZ 4-1

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wysoki model serii SteamPro nie na nasz rynek – genialny piekarnik.

      • Piotr pisze:

        Jasne,dziękuję. Zastanawia mnie tylko to że nie ma w nim opcji pieczenia bez pary w wysokiej temperaturze ( do 300). Z tego co widzę mają te opcję piekarniki z serii 800. Ponadto odpada pirozliza na rzecz czyszczenia parą. Który piekarnik wybrałby Pan?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie znam oferty na innych rynkach, ale u nas kupiłbym model SteamPro Electroluxa/AEG, lub jeden z flagowych modeli Gorenje.

          • Piotr pisze:

            No właśnie mam ofertę za 4500zl na Electrolux OOS1080NZ , Bespoke NV7B6695ACK za podobną cenę. No i Miele ale te kosztują średnio trzy razy tyle a chyba dopiero seria DGC a i tu nie wszystko ma nierdzewna stal w całym pojemniku. Co sądzi Pan o opcji ubezpieczenia piekarnika na 10 lat za około 700zlotych?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Samsunga w tej kategorii darowałbym sobie – to nie ta liga sprzętowa w kategorii piekarników parowych. 10 lat za 700 zł to niezła oferta, u nas za taką kwotę będzie 5-6 lat max.

  28. Kika pisze:

    Jakie piekarniki z naczyniem do gotowania parowego pan poleca?

  29. adam pisze:

    Witam, jeżeli mogę prosić o ocenę, co Pan sądzi o piekarniku Gorenje BCS747S34X

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jeden z najtańszych i najprostszych piekarników parowych 4w1 (piecze normalnie, ma wspomaganie pieczenia parą, gotuje i może gotować metodą Sous Vide). Bdb sprzęt jeśli szuka się jak najprostszego piekarnika parowego.

  30. Dagna pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, nie chcę być namolną, mam jeszcze jedno pytanie – prośbę – jaki piekarnik z generatorem pary, nie musi być gotowania na parze, do 3700 zł.? Bardzo dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Jeśli ma mieć samo wspomaganie parowe to seria SteamCrisp Electroluxa – do 3700 zł wchodzą praktycznie wszystkie modele dotykowe, także te z pyrolizą. A gdy ma być z gotowaniem to seria SteamBoost.

  31. Adam pisze:

    Witam, Panie Krzysztofie, czy zadowalająca jest skuteczność czyszczenia parowego w piekarnikach parowych. Praktycznie wszystkie piekarniki Electroluxa mają taki system. Ogólne opisy sposobów czyszczenia wskazują na przewagę katalizy i pyrolizy.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Czyszczenie parowe to pic na wodę – wręcz dosłownie 🙂 Para coś tam zmiękczy, ale realnie nie wiele pomaga w szorowaniu komory. Kataliza jest lepsza bo wypala brud ze swojej powierzchni, a pyroliza wypala całą komorę, ale dobre piekarniki parowe z opcją gotowania na parze nie łączą się z pyrolizą, a także z temp. wyższymi niż 230 (wyjątkiem jest Amica i Samsung).

      • Adam pisze:

        Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze pytanie dotyczące piekarników Amici. Czy ich modele parowe mają generator pary czy tylko funkcję pary? Z opisu wynika, że mają czyszczenie katalityczne. Pozdrawiam

  32. Adam pisze:

    I chyba ostatnia prośba, dot. oceny piekarnika ED97599BA+X-TYPE STEAM

  33. Adam pisze:

    Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze pytanie dotyczące piekarników Amici. Czy ich modele parowe mają generator pary czy tylko funkcję pary? Z opisu wynika, że mają czyszczenie katalityczne. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Mają generator pary i to są powiedzmy modele 3w1 – pieką normalnie, mogą wspomagać pieczenie parą i gotować na parze. Mają katalizę.

  34. Monika pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Muszę wybrać AGD do swojej pierwszej kuchni. Chciałabym zapytać co Pan sądzi o poniższych urządzeniach, które z nich jest najlepsze. Ewentualnie czy mógłby Pan zaproponować coś lepszego.

    Lodówka
    1. Lodówka HAIER A3FE737CMJ No frost 200.5cm Srebrna
    2.Lodówka HAIER A3FE737CPJM No frost 200.5cm Srebrna
    3. Lodówka SAMSUNG RB38T776CB1 No frost 203cm Grafitowa
    4. Lodówka LG GBB72MCDGN

    Piekarnik
    1. Piekarnik Electrolux EOB7S31Z SteamBoost
    2. Piekarnik Electrolux SteamBoost COB8S39WZ

    Mikrofalówka
    1. Kuchenka mikrofalowa Electrolux EMS4253TMK
    2. Kuchenka mikrofalowa ELECTROLUX LMS4253TMK

    Płyta indukcyjna
    1. Płyta indukcyjna ELECTROLUX EIV634 SLIM-FIT

    Zmywarka
    1. Zmywarka Bosch SPV4EKX29E
    2. Zmywarka BOSCH SPV4EKX20E
    3. Zmywarka ELECTROLUX EEG62300
    4. Zmywarka ELECTROLUX EEM74320L

    Pralka
    1. Pralka Samsung WW80T554DAE AddWash AI Control
    2. Pralka SAMSUNG WW90T754ABH 9kg 1400 obr A Q-Bubble Addwash

    Okap
    Zastanawiałam się nad okapem podszafkowym z firm: Kernau, Globalo. Zależy mi, żeby okap był dobry oraz cichy, ze względu na to, że kuchnia będzie połączona z salonem.

    Z góry dziękuje za odpowiedz

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Lodówka – oba Haiery są świetne, różnią się gównie wykończeniem wnętrza (ledowa ściana vs metalowe wykończenie), jedynie trzeba pamiętać, że wymagają przestrzeni po bokach na oddawanie ciepła, podobnie Samsung, a LG nie ma takiego wymogu, gdyż posiada radiator z tyłu – można ją obudować (to świetna lodówka).
      2. Piekarnik – oba super – kwestia elektroniki EOB7 ma prostą, piktogramową bez bajerów, a EOB8 to już kolorowy wyświetlacz z Wifi i Steamify – praktyczny dodatek.
      3. Mikrofala – to ten sam sprzęt – EMS jest dla Euro, LMS dla wszystkich pozostałych.
      4. Płyta – BDB wybór.
      5. Zmywarka – oba modele Boscha dobre – mają to co trzeba, Electroluxa w porównaniu do Boscha odpuściłbym raczej.
      6. Pralka – kwestia potrzeb, różnica wsadu, QDrive w droższej i nieco wyższa klasa energetyczna + krótszy program codzienny.
      7. Okap dobiera się wydajnością do wielkości pomieszczenia i przy tym warto zwracać uwagę na głośność pracy na poszczególnych poziomach mocy.

  35. Dagna pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o pomoc; Electrolux EOB7S31Z czy Amica ED7S31Z, Amica ma czyszczenie katalityczne.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To najtańszy piekarnik gotujący na parze w całej komorze na naszym rynku. Design matowy z podświetlaną rączką wygląda super, funkcjonalnie ma wszystko co można chcieć, do programatora trzeba mieć nieco cierpliwości, lub używać sterowania zdalnego. Ogólnie to dobry piekarnik, Amica poprawiła w nim uszczelnienie i generator pary, więc powinien być już wolny od wad wieku dziecięcego.

  36. Agnes pisze:

    Witam,
    jestem w trakcie wyboru piekarnika. Zastanawiam się nad markami Samsung lub Electrolux. Chciałabym piekarnik parowy. Mam pytanie o model SAMSUNG NV7B6785KAK U2 Dual Cook. Jak to jest z tym dual cook? Czytałam w opisach, że można jednocześnie piec ciasto i kurczaka i że zapachy się nie przenikają. Czy rzeczywiście tak jest? Ma Pan tutaj wyrobione jakieś zdanie? Może Pan ma jakąś propozycję dobrego piekarnika parowego do kwoty 4000zł.?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zapachy nie przechodzą – to fakt, ale czy kurczak w całości zmieści się do połówki? Musiałby być mały. Do tego to nie są 2 pełnoprawne komory, tylko jedna z sepratorem pomiędzy i 2 małymi termoobiegami, zamiast jednego dużego. W górnej komorze jest tylko grill i termoobieg (czyli opiekacz z obiegiem powietrza), a w dolnej, grzałka dolna i termoobieg (czyli tzw. funkcja pizza), więc nie wszystko da się upiec, większość dań i tak piecze się w nastawie grzałek góra/dół, a wtedy trzeba pozbyć się separatora. Electrolux ma znacznie więcej doświadczenia w tej kategorii, Samsung dopiero raczkuje i za 4000 zł oferują urządzenie wspomagane parowo, a gotować na parze potrafi tylko w specjalnym naczyniu. W Electroluxie serii SteamBoost cała komora jest parowarem…

  37. Patrycja pisze:

    Panie Krzysztofie, proszę o pomoc w wyborze piekarnika. Potrzebuję sprawdzonego, niezawodnego sprzętu, który będzie szybko się nagrzewał. Dobrze by było gdyby był wyposażony w funkcję parową i miał możliwość czyszczenia pirolizą, cena do 2500. Najlepiej gdyby był koloru beżowego, ale z tym niestety jest duży problem na rynku.
    Czy warto skusić się na któryś z poniższych modeli: Amica ED17319W RETRO , WHIRLPOOL W6 OS4 4S1 H2 BL , Amica ED57369BA+ X-Type Steam , Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp , Electrolux EOD3C70TK SteamBake , Amica ED37618B X-Type Steam ?
    Czy może mógłby Pan zaproponować coś lepszego? Z góry bardzo dziękuję 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Amica retro nie ma pary i to najprostszy sprzęt z możliwych – jak to retro…
      Whirlpool to piekarnik z generatorem pary, wspomagany parowo jak Electrolux EOC6 SteamCrisp, tylko z większą ilością funkcji.
      Amica ED57 to piekarnik z generatorem pary i już gotowaniem na parze w całej komorze, czyli pod względem systemu parowego, najbardziej zaawansowany sprzęt z podanych.
      Pozostałe to nie są piekarniki typowo parowe, nie mają generatorów, tylko wlewa się wodę na dno i tyle.

      • Patrycja pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Proszę jeszcze o odpowiedź, czy mając budżet maksymalnie do 2500 zł najlepszym wyborem będzie wspomniana wcześniej Amica ED57? Czy mógłby Pan w tych pieniądzach zaproponować cos lepszego? Słyszałam ze piekarniki Amica często zawodzą – głównie pod kątem działania termostatu. Jestem jednak laikiem w tym temacie dlatego proszę o poradę czy znajdę lepszy sprzęt innej marki w takiej kwocie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Nie słyszałem żeby Amica miała problemy z termostatem, a pracowałem dla nich 5 lat 😉 Ten model i inne piekarniki parowe Amica miały początkowo dwa inne problemy – parująca elektronika, przez co sensory wariowały (zmieniono uszczlekę, więc problem ponoć usunięto) i wadliwy czujnik wody w zbiorniku (Amica uważa, że problem został usunięty). Sprawdzonego i pewnego piekarnika parowego z generatorem pary nie da się kupić do 2500 zł, no może poza Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp , ale to z 2 strony najprostszy sprzęt w serii parowej SteamCrisp…

  38. Radoslavvo pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Poszukuje zestawu płyta indukcyjna, okap, piekarnik. Piekarnik fajnie jak by nastawa temp była na ekranie (wyświetlana elektronicznie, a nie na pokrętle) oraz musi mieć prowadnice, płyta indukcyjna oddzielne nastawy dla każdego pola, okap podszafkowy 500m3/h+. we wszystkich niezawodność. Kolor czarny budżetowo do 4000zł.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      3 sprzęty i budżet 4000 zł, to trzeba celować w promocje zestawowe – kilka sklepów daje teraz 45-55% rabatu na ostatni, najtańszy sprzęt, a z akcji marek, tylko Beko zwraca 400 zł za zakup piekarnika i płyty – piekarniki mają dobre w serii bPro500, okapy też, a płyty przeciętne.

      • Radoslavvo pisze:

        A gdyby podnieść budżet o 1000zł do 5000zł?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To już dużo lepiej, bo daje to 1600 zł na sprzęt, a wtedy można celować indukcje Electroluxa jak EIV634 i jej podobne, piekarniki Gorenje Advanced, Beko bPro 500, Amica ED9. Okap – bazowo Maan Tytan 60, lub jeśli coś dużo lepszego to Toflesz Linea Glass, odpowiedniki Nortberg i też świetne Globalo.

  39. Misiek pisze:

    Witam, Panie Krzysztofie, zdecydowałem się na lodówkę LG GSJV90MCAE i pralke z szuszarką też z LG po lekturach zawartych na Pana stronie;) teraz do w/w lodówki szukami piekarnika z mikrofalówką, które kolorystycznie bedą pasowały, ona jest czarny matowy taki troche szczotkowany kolor, ew. żeby były akcenty pasujące do lodówki, czy może Pan coś polecić? Myślałem o modelu: Whirlpool W6 OM4 4S1 P BSS W (tylko nie wiem jak te kolory się mają do siebie?) ew. cos z serii AKZM, tylko czy to bedzie dobry wybór?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ten Whirlpool faktycznie jest najbardziej zbliżony kolorystycznie i szczotkowaniem do lodówki LG, ale wiadomo – idealnie to samo to to nie jest 😉 Ogólnie niezły model i do kompletu jest tak samo wyglądają mikrofalówka otwierana do dołu Whirlpool W6 MD440 BSS .

      • Misiek pisze:

        No właśnie pytanie czy bedą pasowały. Nie wiem czy nie lepiej jakiś czarny zestaw ze srebrnym akcentem co by do lodówki pasowal. Co może Pan polecić? Myslałem o whirlpool, oczywiscie nie upieram sie przy firmie, szukam czegoś „dobrego” nie awaryjnego. Pytanie jeszcze czy piekarnik z pyrolizą może sąsiadować z lodówką LG, różne głosy sa w tej sprawie, Pan co na ten temat sądzi? Jaka płyta indukcyjna do zestawu?

        • Misiek pisze:

          Mikrofala żeby pasowała tu 6tens Whirlpoola elegancko pasują, Electrolux drogie jak fix. Mikrofalówka która nic nie oferuje więcej poza wyglądem za 2,5tyś bez sensu. Mi zależy głównie na łatwym czyszczeniu, bezawaryjności, prostej obsłudze. Nie wiem jakie czyszczenie było by lepsze, czy skupić sie na pyrolizie czy może odpuscić?

          • Misiek pisze:

            O dziękuje za bardzo szybką odpowiedź bo właśnie jestem na ostatecznym wyborze, skłaniałem się mocno ku electrolux ale niestety nie ten pułap cenowy, a właśnie ta alternatywa jest słabsza..

          • Misiek pisze:

            Jakby miał Pan wybrać pomiędzy:
            1. Whirlpool W6 OS4 4S1 P BL
            a
            2. Electrolux EOD6P71Z SteamBake

            jaki byłby Pana wybór i dlaczego?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To zupełnie inny poziom – Whirlpool ma generator pary z wlewką na wodę, a Electrolux jedynie wylewanie wody na dno, więc zdecydowanie wolałbym 1.

          • Misiek pisze:

            Też chciałbym tak stawiać, ale Whirlpool jestem w stanie zmieścić się w 4,5tyś za zestaw, a przy Electrolux jakimś sensownym robi sie z tysiąc więcej, bo ceny mikrofali są zabójcze;)

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To prawda.

          • Misiek pisze:

            A jak kwestia samego serwisu whirlpool i electrolux ? I kwestia elektroniki (programatorów) jaka jest ich awaryjność, które najlepiej omijać szerokim łukiem?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Oba serwisy dość przeciętne, ale głównie zależy to od danego miejsca w kraju – u mnie akurat szybciej działa Electrolux (Poznań). Co do awaryjności to ogólnie piekarniki są mało awaryjną kategoria na tle innych AGD, ale przy piekarnikach parowych, stawiałbym na Electroluxa – dla nich te aktualnie sprzedawane to już 2, czy 3 generacja, a reszta dopiero zaczyna…

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Pyroliza to jedyna, skuteczna metoda samoczyszczenia, ale to już kwestia użytkowania piekarnika – ja przykładowo nie paskudzę komory, utrzymuję go w czystości (przetarcie po pieczenia to jakieś 20 sekund).

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Lodówka i tak wymaga pozostawienia przestrzeni wokół na wentylację, więc piekarnik nie ma większego znaczenia. Jeśli zestaw w czarnym szkle, to w ramach tej samej serii Whirlpool W6, jak i wyższych W7 i W9 są ładne i dobre zestawy.

          • Misiek pisze:

            Dzięki wielkie za wyjasnienie, tego mi trzeba było. No własnie widziałem że mikrofala Electroluxa otwierana na dół cenowo strzela mi w kolano. Whirlpool ma je w atrakcyjniejszej cenie a Samsung to już w ogóle ale wiemy dlaczego. Ja bym się skłaniał najbardziej ku Electrolux i Whirpool, ale jest tego tak dużo że mam mega problem w wyborze.Czy parowy czy nie, jakie czyszczenie, hydroliza, pyroliza czy katalityczne. Chciałbym aby to działało i nie mialbym problemów z użytkowaniem i przede wszystkim czyszczeniem…

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            W 1 kolejności trzeba sprecyzować potrzeby – nie warto płacić za coś, czego nie użyje się częściej niż 1-2 razy do roku.

          • Misek pisze:

            Dzięki za odpowiedz, jak już wszystko wiem to przegapiłem promocję LG i pralka uciekła… Pytanie mam jeszcze co sądzi Pan o piekarniku Dual Cook, bo żona moja mnie atakuje ze moze lepiej taki, bo zawsze 2 potrawy można zrobić. tylko czy tego się będzie używało faktycznie? Jakby miał Pan wybierać miedzy piekarnikiem i mikrofalą Whirpool a Electrolux co by Pan wybrał?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Kwestia potrzeb.
            – Whirlpool ma najtańsze zestawy obu sprzętów otwierane do dołu – świetnie to wygląda – lepsze w serii W, nieco starsze w serii 6 zmysł (te z pokrętłem na środku).
            – Electrolux to najlepszy specjalista od piekarników wspomaganych parowo (SteamCrisp) i parowych (SteamBoost i SteamPro), mikro mają w większości otwierane do boku, a wersje otwierane w dół są drogie i mają dość mieszane opinie – zestaw Electroluxa będzie mniej więcej 2x droższy od Electroluxa.
            – Samsung to zupełnie inna bajka – to firma marketingowa, dorabiająca masę filozofii do byle funkcji, dlatego w kategorii piekarników nie specjalnie za nimi przepadam. Mają świetne mikrofale otwierane do dołu – to fakt, piekarniki Dual Cook można rozważać, ale byle bez łamanych drzwi Flex – tragiczne i awaryjne rozwiązanie. Rozwiązania Samsunga kopiuje tylko Beko, reszta poważnych graczy nie idzie w ślady Samsunga, a to chyba o czymś świadczy prawda? 😉

          • Pubish pisze:

            Dzień dobry,

            bardzo zaciekawiła mnie Pana opinia, że łamane drzwi flex są awaryjne. Spodobało mi się to rozwiązanie, niemniej chciałbym poznać opinię fachowca – co może pójść nie tak? 😉

            Rozważałem modele nv7b5785kak lub nv7b5785jak , na razie próbuję zrozumieć, czym się różnią od siebie.

            Jak rozumiem z Pana wypowiedzi – jako markę poleca Pan Electrolux, zwłaszcza dla parowych?

            Pozdrawiam!

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Zamek potrafi zdechnąć już po kilku dniach na ekspozycji sklepu, utrudniony jest dostęp do szyb (kilkanaście śrub), szyby wewnętrzne są zespolone co uniemożliwia ich czyszczenie, a drzwi nie mają delikatnego domyku, więc trzaskają. Jedno z najgłupszych rozwiązań z głupich pomysłów Samsunga. Nie preferuję 1 firmy, wszystko zależy od wymagań. Parowe najlepsze robią Electrolux/AEG i Gorenje, potem BSH, reszta nieco w tyle. W zwykłych jest nieco więcej sensownych opcji.

          • Misiek pisze:

            Panie Krzysztofie, a jakie są różnice w kolejnej symbolice? Bo np ten model jest dużo droższy F6WV709A1E . Potrzebuje jeszcze pomocy, okazuje się że lodówka którą planowałem kupić i byłem już nawet hw sklepie po nią okazuje się zupełnie nie pasująca kolorystyką do reszty agd która jest w połysku. Chciałem bardzo lodówkę LG ze względu na jej jakość. Czy może mi Pan polecić cos wzamian za ten model LG GSJV90MCAE tylko żeby było np. w szkle?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Wskazana pralka ma autodozowanie i 1600 obrotów, to jedyne różnice.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            W szkle prawie nikt nie robi lodówek – Samsung ma takie, dość przeciętnej jakości, a potem jedynie parę multidoorów w szkle o różnych odcieniach i fakturach (Haier, Hitachi, Toshiba). 99% moich klientów bierze właśnie takie lodówki do zestawów zabudowy w czarnym szkle, jak pierwotny Pana wybór – to naprawę się nie gryzie, a design jest świetny tej grafitowej, matowej stali.

          • Misiek pisze:

            A jeszcze przy okazji poruszania tematu, jaka różnica jest między pralkami np: F4WV709S1BE a F4WV508S1E ??

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            To inne serie – pierwsza V700, wyższa klasa energetyczna 7 programów parowych zamiast 2, pełny TurboWash z programem codziennym 39 min (w V500 59 min) i opcją skracania programów długich. Wirowanie na 1 rzut oka takie samo, ale w V700 ma klasę efektywności A – czyli nie często spotykaną. W skrócie V700 to pralki bezkompromisowe.

  40. Kika pisze:

    Panie Krzysztofie, tani a dobry piekarnik z regeneracją parową? Drugie pytanie co pan sądzi o piekarnikach Teka?

  41. Artur pisze:

    Moje pytanie dotyczy piekarnika Amica ED57369BA+ X-Type Steam posiadającego funkcję Fullsteam. Czy w tym piekarniku jest możliwość modyfikacji temperatury lub czasu trwania w gotowych programach parowych? Według instrukcji programy gotowe (jest ich 19 + 9 parowych) mają możliwość modyfikacji, jednak według wielu opinii w internecie gotowe programy parowe (tych 9 parowych) nie dają się modyfikować i można stosować tylko ustawienia zaprogramowane przez producenta. Dodatkowo nie ma programów parowych manualnych (żadnego ręcznego włączenia pary). To powoduje, że prawie niemożliwe jest stosowanie innych produktów, lub innych gramatur niż założył producent, bo pieczenie z parą nie wyjdzie. Jak jest z tym gotowaniem na parze w tym piekarniku Amiki (i w kilku innych z funkcją Fullsteam)? Widziałem, że w najnowszych modelach dostępnych od niedawna w sprzedaży z serii 9xxx jest wyraźnie napisane że można modyfikować programy parowe (tylko czas) i jest taki niby parowy program manualny ale z jedną temperaturą bez możliwości jej zmian. Czyżby wszystkie piekarniki Amiki z linii 8xxx, 5xxx z Fullsteam nie miały możliwości zmian w programach gotowych i nie miały parowych funkcji ustawianych manualnie?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dokładnie tak.

      • Artur pisze:

        Czyli jak rozumiem w przypadku tych piekarników Fullsteam Amiki jesteśmy skazani na korzystanie z ich przepisów podanych na stronie a jakiekolwiek własne to na zasadzie „może się uda a jak nie to trudno bo nic nie można i tak zmienić”? Czyli dla kogoś kto chce pokombinować coś samemu z pieczeniem z parą i gotować potrawy według własnej inwencji to chyba lepszy będzie jakiś Electrolux z linii SteamCrisp z termosondą? Czy może Pan polecić jakiś piekarnik ze wspomaganiem parą (nie musi mieć gotowania w parze) który dałby możliwość własnych ustawień temperatury i czasu pieczenia oraz intensywności pary w trybie parowym?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Mniej więcej tak to jest w Amice ED5 i ED8. Trzeba brać pod uwagę, że piekarniki Amici to najtańsze modele 3w1 (z gotowaniem na parze z generatora) na rynku – od 2200-2300 zł. Konkurencja zaczyna się od 3000 zł i więcej. Seria SteamCrisp to nie konkurent dla Amici bo to piekarniki wspomagane parowo, nie gotują – to robi seria SteamBoost w Electroluxie/AEG. Pana wymagania spełni każdy piekarnik Electroluxa z funkcją Steamify.

          • Artur pisze:

            W sumie to nie o czyste gotowanie w piekarniku na parze mi chodzi, tylko o wspomaganie parą pieczenia – tak jak wyżej napisałem. Dlatego zastanawiam się nad linią SteamCrisp, tylko nie wiem, czy mają one możliwość regulacji parametrów temperatury, czasu i pary podczas trybu parowego (chyba jest to termoobieg z dodatkowa parą). To by mi wystarczyło i było znacznie lepsze niż programy gotowe – predefiniowane w Amice gdzie owszem jest pieczenie ze wspomaganiem parowym i gotowanie na parze ale tylko przy sztywno ustawionych przez producenta parametrach – czyli de facto bardzo ograniczonej liczby potraw.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            W takim razie SteamCrisp wystarczy, brałbym modele z 8 w nazwie na początku.

  42. Ela pisze:

    Panie Krzysztofie totalnie waham się między dwoma piekarnikami:

    1. Samsung Dual Cook Steam Infinite NV75T8979RK https://www.samsung.com/pl/cooking-appliances/ovens/electric-oven-nv75t9979cd-eo/
    2. Electrolux KOAAS31WT
    Piekarnik parowy SteamPro 900 https://www….koaas31wt/

    Za Samsungiem przemawia pyroliza i funkcja airfryera i prowadnice teleskopowe, ale przegladając Pana opinie i komentarze mam wrażenie, że jesli chodzi o usability i jakość to postawiłby Pan na Electroluxa. Czy tak jest rzeczywiście?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie za bardzo porównywalne urządzenia… Flagowiec Electroluxa z linii SteamPro to piekarnik 4w1 – piecze normalnie, piecze wspomagany parowo, gotuje w całej komorze i ma opcję gotowania metodą SousVide. Samsung piecze, piecze wspomagany parowo, a gotuje tylko w specjalnym naczyniu. AirFry to marketing – każdy dobry piekarnik z termoobiegiem to potrafi, Samsung tylko dodaje siatkowy koszyczek do tego celu. Także elektronika w Electroluxie dużo bardziej intuicyjna i przekazuje wszystkie informacje na raz. Zdecydowanie brałbym Electroluxa.

  43. Ala pisze:

    Panie Krzysztofie proszę o doradzenie wyboru piekarnika między https://www….bsa66334pg a proponowanymi przez pana:
    KOCBP31X – model srebrny we flagowym designie i z pyrolizą, w cenie 3599 zł;
    EOC8P31Z – model czarny z pyrolizą, w cenie 3149 zł;
    EOC8P31X – model srebrny z pyrolizą, w cenie 3199 zł.
    chodzi mi żeby miał pyrolizę, termosondę i grzanie 300st

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Hisense to model bez generatora pary, a wszystkie Electroluxy już tak. Różnią się one jedynie designem i srebrnymi wstawkami, a tak to te same sprzęty – wszystkie dobre i sprawdzone.

      • Ala pisze:

        Dziekuję ślicznie za odpowiedz. Już wiem że hisense na pewno nie wezmę. Ale jeszcze przeczytałam pana artykuł – Piekarnik z prawdziwym generatorem pary i tam pan poleca :
        model Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL
        Prosze jeszcze o doradzenie czy pójść w ten czy wybrać któryś z tych trzech poprzednich 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Proszę zwrócić uwagę, że to tekst pisany we współpracy z Whirlpool – jest adnotacja na początku i końcu tekstu. Prywatnie, w kategorii piekarników wspomaganych porowo bardziej ufam Electroluxowi 🙂

  44. Marcin pisze:

    Panie Krzysztofie, czym realnie ( poza cena) roznia sie piekarniki Electroluxa steam boost COB8S39WZ i COB8S39Z ? Czy warto za drugi doplacic 600pln czy to tylko 'odswiezenie marketingowe' ?

  45. Adam pisze:

    Witam Panie Krzysztofie, bardzo sobie cenię Pana wiedzę i przekazywane wskazówki i w związku z tym proszę o pomoc. Waham się przy wyborze piekarnika – pomijając funkcje pary – między Electroluxem EOC9P31WX /jedyny SteamCrisp „niemiecki”/, a Miele H 2760-2 B PizzaPlus bądź MIELE H 2860 B Obsidianblack . Mam na uwadze jakość wykonania, trwałość. czytałem, że Electrolux obniżył loty. Z góry dziękuję za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To prawda, że Electrolux obniża loty jakościowo z każdą nową serią, ale akurat piekarniki produkcji miłośników Goethego, Wagnera i Putina są naprawdę dobre, a w kategorii parowej nie mają sobie równych.
      Miele H 2760-2 B PizzaPlus to jeden z najprostszych modeli tej firmy za 4200 zł z kamieniem do pizzy, zakresem temp. 30-250 stopni, dość tandetnymi pokrętłami chowanymi (jak na tę cenę).
      Miele H 7262 B to już znacznie fajniejszy piekarnik od pierwszego, pod względem wyposażenia i funkcji to taki odpowiednik zwykłych piekarników za 2000-2500 zł. Za 6900 zł to można kupić flagowe piekarniki Electroluxa/AEG z serii SteamPro, a także Boscha 8 serii, Siemensa iQ700 – wszystkie 4w1 z generatorami pary, SousVide, pojemnikami na wodę i masą funkcji.

  46. Katarzyna pisze:

    Panie Krzysztofie,

    Jaki jest odpowiednik z firmy Elektrolux dla piekarnika AEG BSK792320M .
    Czy pojemnik na wodę to duże udogodnienie, czy też ułatwienie, za które nie warto dopłacać.
    Pozdrawiam

  47. Adam pisze:

    Witam ponownie PanieKrzysztofie i mam pytanie dot. skraplania nadmiaru pary w piekarnikach parowych i jej negatywnego wpływu na zabudowę, czy to prawda?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dobre piekarniki używają tyle pary ile potrzeba do danej nastawy i temperatury, nadmiar wody skrapla się na dno piekarnika, które wystarczy przetrzeć po fakcie. Nie spotkałem się z negatywnym wpływem porządnych systemów parowych na generatorze pary na zabudowę meblową – za to widziałem 1 taki przypadek z piekarnikiem wspomaganym parowo poprzez wylewanie wody na dno z pojemnika – marka Beko, sprzęt za 1600 zł, więc nie ma co się dziwić.

      • Adam pisze:

        Dziękuję za odpowiedź, jednak w sieci jest sporo komentarzy /szukałem czekając na Pana odpowiedź/ mówiących o tym problemie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Ja ich nie widzę, pełno znajomych, sąsiadów, jak o osób z rodziny ma polecone przeze mnie piekanriki parowe Electroluxa/AEG SteamPro, Steam Boost, lub Gorenje i nikt nie ma takich problemów.

  48. Michał pisze:

    Witam. Panie Krzysztofie szukam piekarnika który będzie w zestawie z mikrofalówką wyglądał bardzo dobrze. Budżet to ok 4000tyś na oba urządzenia. Myslałem o markach Electrolux, Whirlpool oraz ew. Samsung. Czy może Pan coś polecić? Pyroliza czy może para? Będę wdzięczny za radę;)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      4000 zł na zestaw piekarnik i mikrofalę będzie dobry przy Whirlpoolu – mają ładne zestawy otwierane do dołu w linii W6 i W7. Da radę kupić też taki zestaw w Samsungu, byle nie brać modeli Flex. Na Electroluxa to za mały budżet, no chyba, że w grę wchodzi mikro otwierane do dołu (nie wygląda to tak dobrze jak mikro otwierane do dołu – jak piekarnik).

      • Michał pisze:

        Ale jeżeli miałby Pan brać dla siebie taki zestaw to jaki i w jakiej cenie? Jestem w stanie podnieść budżet jeżeli będzie coś naprawdę dobrego. Prosta obsługa, skuteczne czyszczenie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To już kwestia potrzeb – nie warto kupować czegoś, z czego nie będzie się korzystać. Osobiście choruję na piekarnik parowy Electroluxa/AEG z serii SteamPro, lub SteamBoost (w zależności od budżetu), ale mój stary piekarnik retro Smeg nie chce zdechnąć ;). Mikrofali nie używam i nie kupowałbym, więc sugerowanie się tym co bym sam wybrał, jak widać nie ma sensu 🙂

          • Michał pisze:

            Electrolux ma fajne wizualnie sprzęty, tylko ja niestety muszę mieć mikrofale ze względu na małe dziecko, szybkość podgrzewania jest ważna;) a szkoda wydawać na mikrofalę ponad 2tyś gdzie ma te same funkcje jak ta za 1000zł;;)

    • zofia pisze:

      Kupa szmalu, 4000000 zł, można poszaleć

  49. Marcin pisze:

    Dzień dobry. Tym razem liczę na pomoc w wyborze piekarnika parowego. Szukamy czegoś do 3 tys. Nie potrzebuje Sous-vide, nad gotowaniem na parze się zastanawiam. Musi być pyroliza, chyba że mnie Pan przekona do innego rozwiązania. Napewno musi być opcja pieczenia pizzy. zastanawiam się nad:
    HISENSE BSA66334PG
    Whirlpool W6 OS4 4S2 P BL
    Coś z Electroluxa z serii SteamCrisp bo Boost w tym budżecie raczej się nie trafi.
    Co Pan poleca. Z płytą udało się idealnie i jeszcze raz dziękuje za pomoc.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To piekarniki z nieco innymi systemami parowymi. Hisense wylewa wodę do takiego korytka pod grzałką grilla, nie ma generatora pary. Whirlpool generator już ma i wtłacza parę do komory za pomocą dyszy – to bardziej zaawansowanego rozwiązanie. Seria SteamCrisp, będąca odpowiednikiem Whirlpoola (choć bardziej sprawdzonym) ma w ofercie modele pokrętłowe od 2200 zł i elektroniczne od 2600 zł. SteamBoost to już gotowanie na parze – poziom wyżej i budżet min. 3000 zł.

      • Marcin pisze:

        HiSense ma wysuwany pojemnik tak jak Whirlpool i SteamCrisp. Czy to tylko taka zmyłka klienta?
        Ten W6 OS4 4S2 P BL wydaje się całkiem niezłym piekarnikiem i tak też z Pańskiej recenzji wynika.
        Jakie konkretnie SteamCrisp kupić/szukać?
        whirlpool to piekarnik 3w1 a steamcrisp 2w1?
        Które czyszczenie lepsze pyroliza czy parowe?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To nie jest pojemnik a wlewka na niecałe 200 ml wody. Spojrzy Pan na zdjęcie otwartej komory, po prawej stronie pod grzałką jest taka metalowa niecka podwieszona – tam wpada woda i się podgrzewa, potem paruje.
          Whirlpool to piekarnik 2w1 – nie gotuje na parze, więc jest taki jak seria SteamCrisp Electroluxa. W piekarnikach 2w1 jest opcja czyszczenia pyrolitycznego (najskuteczniejsze), ale w 3w1 jest już tylko para (pic na wodę). Z SteamCrisp z pyrolizą jest kilka modeli, ale tanio nie będzie.

          • Marcin pisze:

            Więc HiSense oszukuje i odpada. Whirlpool jest podejrzanie tani jak na takie funkcje. Pod względem parametrów wygląda super, pytanie jak z jakością? Fajnie bo ma dwie teleskopowe prowadnice i pyrolizę. Czy COC8H31Z jest od niego dużo lepszy? Czy system parowy Electroluxa jest aż tak dobry? W Electroluxie które sterowanie jest najlepsze?

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Nie nazwałbym tego oszustwem, nigdzie nie twierdzą, że mają generator pary – podobnie robi Beko w modelach poniżej 2200 zł (tylko u nich woda ze zbiornika wylewa się na dno). Tak jak pisałem wcześniej – Electrolux to spec od systemów parowych w piekarnikach, nie słyszałem nigdy o problemach z ich działaniem, a reszta stawki rynkowej dopiero zaczyna w tym temacie (z wyjątkiem Gorenje i BSH).


reklamaml