Nalewki owocowe czy ziołowe, które od wieków przyrządzamy w warunkach domowych, obecnie budzą wiele pytań, związanych przede wszystkim z wpływem alkoholu na organizm człowieka. Okazuje się jednak, że mimo – czy raczej dzięki – alkoholowi nalewki w ogóle mogą wykazać się prozdrowotnym działaniem.
Jak wskazują wyniki badań biochemicznych, to właśnie alkohol najlepiej konserwuje korzystne dla zdrowia człowieka substancje, które zawarte są we wszelkiego rodzaju roślinach. Stąd tak duża popularność nalewek (z melisy, arcydzięgla, pigwy, róży, śliwki itp), maści do nacierania (rozgrzewające z miętą, igłami sosny czy aloesem) czy wcierek (stosowanych choćby w leczeniu chorób skórnych).
Według opinii większości lekarzy o prozdrowotnym działaniu nalewek możemy mówić jedynie wtedy, kiedy ich spożywana ilość nie przekracza 50 gr dziennie – w większej ilości działanie ziół czy fitosteroli i witamin, zawartych w owocach, jest mniej korzystne niż uzależniające działanie samego alkoholu, który dodatkowo ma negatywny wpływ na nasze narządy wewnętrzne.
Już w dawnych czasach stosowano bardziej skomplikowane formuły do wytwarzania nalewek ziołowych, których receptury strzegły w większości reguły zakonne (przede wszystkim Benedyktynów, którzy oferują swoje trunki do dziś). Tak produkowane mieszanki były używane do walki z konkretnymi dolegliwościami, od nerwobóli, przez problemy gastryczne, wieńcowe po zaburzenia natury psychicznej.
Obecnie możemy przebierać w tysiącach dostępnych bezpłatnie przepisów, dzięki którym łatwo spróbować swoich sił jako producent w tej ciągle egzotycznej dziedzinie.
W ofercie wielu sklepów znajdziemy gotowe butelki, w które przelejemy uzyskane trunki; na aukcjach internetowych za niewielkie pieniądze nabędziemy personalizowane etykiety, którymi od razu możemy przyozdobić flasze; w sklepikach z ekologiczną żywnością dostaniemy naturalnie uprawiane owoce i zioła.
Jedyne, o czym musimy pamiętać, to moc alkoholu używanego do wytworzenia nalewki:
Nalewkarstwo może stać się oryginalną i pożyteczną pasją, dzięki której zadbamy nie tylko o zdrowie swoje i najbliższych, ale również będziemy częściej zapraszani na różnego rodzaju uroczystości w gronie przyjaciół i rodziny.
Składniki:
Myjemy gruszki, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do dużego słoika i zasypujemy cukrami. Po 3 dniach dodajemy do nich goździki i całość zalewamy spirytusem i wódką. Nalewkę macerujemy przez minimum 2 tygodnie.
Składniki:
Na początku płuczemy świeże gałązki mięty i kroimy liście. Następnie podgrzewamy wodę i dodajemy do niej oba cukry i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i następnie tak przyrządzony „syrop” odstawiamy.
Do szklanego, czystego naczynia wkładamy miętę i przelewamy alkohol, jednocześnie przefiltrowując go przez gazę. Do odfiltrowanej miętówki dodajemy wcześniej przegotowany syrop i mieszamy. Miętówkę zostawiamy na ok. 5 dni, macerując. Dla uzyskania klarowności trunku, po tym czasie można przefiltrować nalewkę ponownie.
Składniki:
Przygotowania warto rozpocząć od dokładnego wyszorowania, a następnie sparzenia owoców wrzątkiem. Przy robieniu nalewek, ważne jest, aby owoce były dojrzałe i nieobite bądź zepsute – samo odcięcie wadliwej części nie wystarczy.
Po umyciu kroimy owoce w ósemki razem ze skórką. Dodajemy do nich obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Następnie, zalewamy wszystko spirytusem i wodą. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne wstrząsanie słojem ułatwi rozpuszczenie cukru. Po tym czasie przefiltrowujemy całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlewamy do butelek.
Źródło przepisów: „Domowa nalewka krok po kroku” Delecta
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Jest dobra okazja dla osób poszukujących suszarki z systemem samooczyszczenia skraplacza - solidny model LG…
Pierwszego maja wystartowała nowa pula promocji w dużych sieciach handlowych w tym na ekspresy automatyczne.…
W terminie od 22 kwietnia do 22 lipca 2024 możesz kupić odkurzacz pionowy marki Miele…
Marka Dreame to czołowy producent robotów sprzątających. Po sukcesach sprzedażowych serii L10s i L20 przyszła…
Samsung ponownie otwiera Cook Story: połączenie salonu pokazowego z warsztatami pokazującymi możliwości AGD koreańskiego producenta.…
Testujemy Roborock Qrevo MaxV, czyli jeden z najciekawszych robotów sprzątających na polskim rynku. Co potrafi…
Wraz z naszymi partnerami stosujemy pliki cookies i inne pokrewne technologie, aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane na urządzeniu końcowym. Używamy plików cookies, aby wyświetlać swoim Użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy oraz w celach analitycznych i statystycznych. Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej oraz naszych partnerów. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies.
Polityka Cookies
Komentarze
azdasd
Polecam nalewki wytworzone samodzielnie, własna smakuje najlepiej i wiemy, że smak pochodzi z naturalnych owoców a nie dodatków aromatyzujących. Przy okazji nawiązując do artykułu na temat etykiet polecam też personalizowane etykiety na nalewki z naszego sklepu.