Czajnik elektryczny to dzisiaj standard, nawet w domach, w których używa się kuchenki gazowej. Co jest w nim takiego niezwykłego? Na co warto zwrócić uwagę podczas wyboru czajnika elektrycznego?
Czajnik to jeden ze standardowych sprzętów AGD w każdej kuchni. Powód jest prosty – bez niego nie zagotujemy wody na herbatę czy kawę. Owszem, przez pewien czas możemy się ratować garnkami, ale prędzej czy później stanie się to niewygodne. Czajnik elektryczny to urządzenie bezcenne – na zagotowanie wody potrzebuje zaledwie 2-3 minuty, a przy tym można go stosunkowo ławo przenosić. Jeszcze 10 lat temu często uznawano go za egzotykę. Dziś jest absolutnym „must have”. Na rynku jest dostępnych mnóstwo modeli. Czym się kierować przy wyborze jednego z nich? Sprawdźcie nasz poradnik.
Rodzaje czajników elektrycznych
Przed zakupem czajnika elektrycznego, trzeba uświadomić sobie, że nie wystarczy „pierwszy lepszy” model. Na rynku jest kilka różnych typów czajników elektrycznych, które różnią się rodzajem grzałki. To właśnie ona jest elementem, który może być umieszczony w dwojaki sposób – albo bezpośrednio w wodzie (grzałka spiralna), albo pod dnem urządzenia (grzałka płytowa).
Czajniki z grzałkami spiralnymi są bardzo tanie i stosunkowo ciche, jednak są stopniowo wycofywane z rynku. Jest to konsekwencją faktu, że na grzałkach spiralnych w trakcie użytkowania osadza się kamień, a sama grzałka musi być całkowicie zakryta przez wodę (przynajmniej 400 ml).
Czajniki z grzałkami płytowymi cechują się dłuższą żywotnością, możemy nalać do nich niewielką ilość wody (100 ml), a ponadto osadza się w nich znacznie mniej kamienia. Są jednak droższe, więc w przypadku ograniczonego budżetu, może być to poważny problem.
Pojemność
Pojemność czajnika elektrycznego to jeden z najważniejszych parametrów, na który powinniśmy zwrócić uwagę. Chyba nikomu nie trzeba o tym przypominać, ale z dziennikarskiej poprawności przypomnę tylko, że wyrażana w litrach pojemność mówi, ile wody jesteśmy w stanie jednorazowo zagotować w urządzeniu. Pojemność ma wpływ na użyteczność czajnika – może się wahać od 0,4 do 2 litrów. Trudno jednoznacznie określić „idealną” pojemność czajnika. Wszystko zależy od tego, ile osób zamierza z niego korzystać. Dla 3-4 osobowej rodziny warto zainwestować w czajnik minimum 1,5-litrowy, choć świetnie sprzedają się modele 2-litrowe. Generalnie, nie warto kupować urządzenia o pojemności mniejszej niż 0,5 litra.
Moc
Moc to bardzo ważny parametr czajnika, który decyduje o tym, jak szybko czajnik zagotuje wodę. Im wyższa moc, tym szybsze zagotowanie wody, ale i zużycie prądu. Na rynku można dostać czajniki elektryczne o mocy o 1000 do 3000 W. Te ostatnie gotują wodę błyskawicznie, choć zużywają najwięcej energii elektrycznej – może być to zauważalne w comiesięcznych rachunkach za prąd. Nie zalecamy kupować czajników elektrycznych o mocy poniżej 2000 W, które gotują wodę przez ok. 2,5-3 minuty. Dla osób żyjących w ciągłym biegu, dobrą opcją będzie czajnik o mocy 2400 W, który zagotuje wodę tak szybko, że ledwo zdążymy przygotować kubek z herbatą.
Jakość wykonania
Sprzedawane czajniki elektryczne są wykonane z różnych materiałów. Przekłada się to na ich estetykę, trwałość, a także cenę. Najpopularniejsze są czajniki wykonane z tworzywa sztucznego, dostępne w różnych kolorach i odcieniach. Są lekkie, odporne na uszkodzenia mechaniczne i stosunkowo tanie. Nieco droższe i cięższe są czajniki metalowe, które pasują do nowoczesnej, surowej kuchni i są wyjątkowo odporne na wszelkie obicia. Czajniki ceramiczne łatwo się czyszczą, choć są drogie, natomiast najdroższe i najbardziej kruche są czajniki szklane. Mają przy tym najlepszy design.
Kupując czajnik elektryczny warto sprawdzić solidność klapki zamykającej i miejsce montażu kabla. To właśnie te elementy najszybciej się niszczą podczas regularnej eksploatacji i warto by na start miały mocne podstawy.
Wskaźnik poziomu wody
Wskaźnik poziomu wody to jedna z „oczywistości”, bo przecież jest w każdym urządzeniu. Ale także ten element może być wykonany po macoszemu. Warto zwrócić uwagę na czytelność wskaźnika poziomu wody. W czajnikach najczęściej spotykamy wskaźnik jednostronny – proste okienko w obudowie z wydzieloną skalą. Na rynku coraz częściej można kupić jednak modele z wskaźnikami dwustronnymi, które są bardzo praktyczne, bo pozwalają na podejrzenie stanu wody z każdego miejsca. Zdecydowanie radzimy unikać czajników z wskaźnikiem umieszczonym w rączce, które – jak wynika z doniesień użytkowników – bardzo szybko obrastają kamieniem. Bonusem w wyposażeniu każdego czajnika będzie podświetlenie wskaźnika wody – przydatne, jeżeli często musimy gotować wodę w nocy, a chcemy zrobić to po ciemku.
Funkcja podgrzewania wody
Nowoczesne czajniki elektryczne mają nie tylko gotować wodę, ale i ją podgrzewać. Ma to niebagatelne znaczenie w przypadku miłośników herbat zielonych, białych i mieszanek, których nie zaleca się zalewać wrzątkami. Funkcja podgrzewania wody przyda się także, gdy chcemy zrobić dziecku ciepły, ale nie gorący napój. W czajnikach z funkcją podgrzewania wody najczęściej mamy możliwości ustawienia temperatur od 40 do 100 st. Celsjusza. Temperatura 40 st. Celsjusza zwyczajnie podgrzeje nam wodę, w 70 st. Celsjusza możemy parzyć herbatę białą, w 80 zieloną, a w temperaturze ok. 90 st. Celsjusza herbatę Oolong. W taki czajnik zdecydowanie powinien wyposażyć się każdy miłośnik herbaty. Czajnik z funkcją podgrzewania wody to także duża oszczędność energii.
Zabezpieczenia
Na koniec kilka słów o zabezpieczeniach. Czajnik elektryczny to urządzenie szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, dlatego że do pracy wymaga napięcia elektrycznego i nagrzewa się do dużych temperatur. Urządzenie to należy zdecydowanie przechowywać w miejscach niedostępnych dla najmłodszych. Na szczęście jednak nowoczesne czajniki są wyposażone w mechanizmy zwiększające bezpieczeństwo. Najpopularniejszym jest funkcja wyłączania czajnika po zagotowaniu wody, a także po zdjęciu sprzętu z podstawy. Warto także zwrócić uwagę, by klapa zamykająca dopływ wody była zamykana na zatrzask, tak by w przypadku przewrócenia, cała zawartość czajnika nie wylała się. Dobry czajnik nie powinien włączać się, gdy pokrywa nie jest zamknięta i gdy wewnątrz nie ma wody.
Podsumowanie
Czajnik elektryczny to bardzo ważne wyposażenie nowoczesnej kuchni. Odpowiednio dobrany model będzie nam niezwykle pomocny przez wiele lat, dlatego warto dokonać zakupu z głową. A do czajnika od razu dokupić imbryk i zestaw zielonych herbat. Nic tak nie uspokaja, odpręża, a jednocześnie ładuje energią, jak kubek lub choćby filiżanka pysznej herbaty. Na zdrowie!
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Mi właśnie po dwóch latach użytkowania czajnik SMEG zaczął przeciekać, 7 stów w błoto !
Witam. Czajnik tefal loft ko250130 wart uwagi ? Szukam czegoś dobrego do 150zł cos pan poleci?
A co Pan sądzi o czajnikach bezprzewodowych?
Mi od jakiegoś czasu podpasował model z breville. Woda szybko się gotuje, poza tym jets on wykonany z dobrego tworzywa, wydaje mi się, że jets solidnie wykonany. No poza tym to także cena mnie przekonała, bo dobra i znana marka to jest,a ceny również nie sa jakies wygórowane
świetny post, jak ktoś się zastanawia nad zakupem nowego czajnika jak ja. znajomi mi bardzo polecają serię Accents z Morphy Richards, podobno niezniszczalny sprzęt! ale i tak najpierw będę się kierować Waszymi poradami zanim coś kupię! 😉
stary, bierz go! mamy z żonką od jakiegoś czasu i nie dość, że błyskawicznie gotuje wodę, to jeszcze wygląda na blacie full lux! ;D
Muszę się z Panem nie zgodzić czajniki z tworzyw sztucznych czołowych producentów są teraz najwyższej jakości, wystarczy standardowo 3 razy przegotować wodę i nic nie czuć. Jeżeli chodzi o czajniki ze stali nierdzewnej oczywiście są ładniejsze ale i też trudniej utrzymać je w nienagannej czystości.
Wracając do artykułu odnośnie wskaźników wody, fajnie jak czajnik ma dwa jednak większe prawdopodobieństwo przeciekania. Większą przewagę mają czajniki ze stali nierdzewnej ponieważ gdy czajnik jest pełny wody pod ciężarem plastik bardziej się wygna niż stal co może prowadzić do rozszczelnienia łączenia.
Najgorsze gdy wskaźnik jest umieszczony pod rączką. Wtedy często jest kłopot z obserwowaniem poziomu wody. Mam taki kłopot w czajniku Russel Hoobs. Tam praktycznie nie widać podziałki, która mimo wytłoczenia na szybce jest przezroczysta, na czarnym tle i zakryta uchwytem.
Ja bym tylko odradził by zastanowić się czy nie zrezygnować z plastikowego czajnika i brać stal nierdzewną. Jest drożej ale nawet w markowych urządzeniach plastik z obudowy ulega degradacji i zaczyna śmierdzieć po czasie od roku do dwóch, trzech lat użytkowania. W tańszych modelach ulega wręcz erozji i się kruszy wpadając do wody, którą pijemy.