,

Solgaz GPC 4+2 – test innowacyjnej płyty gazowej

Solgaz GPC 4+2 / fot. agdManiaK.pl

Te artykuły także cię zainteresują:


Popularne produkty:

69 odpowiedzi na “Solgaz GPC 4+2 – test innowacyjnej płyty gazowej”

  1. AniaB pisze:

    Widziałam ich na targach, świetna firma 🙂

  2. Kasia pisze:

    Super. Właśnie zastanawiam się nad zakupem i taki test jest bardzo pomocny.

  3. Anton pisze:

    ale zdjecia to czadowe macie….ciekawe czy w kuchni tez tak wyglada heheh

  4. Anone pisze:

    Sama mam mniejszą płytę Solgaz i spisuje się naprawdę świetnie. Zgadzam się z opinią redakcji.

  5. ff pisze:

    Płyty Sol Gaz świetna sprawa. Mam taką tylko z trzema palnikami. Gotowanie super sprawa, wygląd rewelacja. Oszczędności w zużyciu gazu faktycznie występują. Tylko z tym czyszczeniem to nie jest taka super szybka sprawa, czasem trzeba się napracować, żeby doczyścić płytę, ale jakbym miał wybierać drugi raz, to bez wahania biorę Sol Gaz. Polecam!!!

  6. Joasia pisze:

    Dlaczego osoba reklamująca taki super produkt nie potrafi się poprawnie wysłowić !!! Jak można mówić „włancza” to jest karygodne ,czy tego nikt nie kontroluje. Proszę poprawić dane teksty. Mam nadzieję, że w agdmaniak nie pracują analfabeci !!!

    • michalm pisze:

      Dziękuję za zwrócenie uwagi i konstruktywną krytykę. Na pewno się poprawię! 😉

    • PanMiodek pisze:

      Nie ma to jak skrytykować kogoś, a przy okazji beztrosko obnażyć własne braki. Pani Joasiu – przydałoby się „złapać” trochę kultury i powtórzyć zasady pisania w języku polskim, bo w obu wypadkach ma Pani widoczne braki…

  7. Ga77 pisze:

    Podoba mi sie to 🙂 Promujmy polskie produkty!

  8. SW pisze:

    Dzieki za test wlasnie sie nad nia zastanawialismy z żonką

  9. Ramo pisze:

    Super test. My z mężem też użytkujemy i wszyscy są zdziwieni, że to kuchenka na gaz.

    • JanWWW pisze:

      u mnie plyta jest juz 4 rok, tylko ten model troche mniejszy i moge o niej troche powiedziec

      Plusy
      + faktycznie oszczedza, w niektorych miesiacach wychodzi to ok 35%, czasem 48%, a liczylem dokladnie
      + czyszczenie jest spoko. Zonka nie mogla sie nauczyc, ale napisala do producenta i dali jej poradnik. od wtedy zadowolona
      + wygonda na prawde super. nawet gazownik sie smial ze hehe do indukcji go zawolalismy

      • JanWWW pisze:

        minusy
        – jedyny minus to to ze zajmuje ciut wiecej miejsca w szafce i chwile sie glowilem. W instrukcji dali dokladne rysunki to se mozna to zaplanowac. ale pod spodem mam piekarnik i najwazniejsze ze sie zmiescil
        – no i chyba cena ale ja kupilem na raty na dwa lata i zlecialo nie wiem kiedy. Ale warto dolozyc i miec cos lepszego zamiast to dziadostwo co sprzedaja wszyscy po kilka stówek. Ja taki juz jestem ze wole wydac duzo a za dobry produkt niz kupic jakis syf i narzekac. jak tanie to nie moze byc dobre to moja zasada

  10. porter pisze:

    Wszystko fajnie. Tylko po co została stworzona taka płyta ? Halogenowe i indukcyjne są o niebo praktyczniejsze, łatwiejsze w utrzymaniu, nie robią tłustego syfu ze spalnia gazu na meblach i okapie, są tańsze w zakupie, porównywalne kosztowo w utrzymaniu.

    • Krzysztof pisze:

      Portierze-proponuje jeszcze raz wysluchac opisu plyty Solgaz a dopiero pozniej pisac bezsensowne-sensowne komentarze,Zaden z twoich zarzutow-NIE DOTYCZY plyt Solgaz.Te plyty sa tak latwe w utrzymaniu czystosci jak wszelkie inne z powierzchnia grzewcza wykonana ze szkla,w tym indukcyjne.Sa natomiast duzo tansze w utrzymaniu od indukcyjnych i NIE powoduja emisji tluszczu do kuchni,tak jak jest to z palnikami gazowymi otwartymi.Chcesz teraz cos jeszcze dodac?

      • qwerty pisze:

        tańsze w utrzymaniu? Indukcja podłączona pod siłę nie dość, że gotuje najszybciej ze wszystkich rozwiązań to jeszcze jest gotowa od razu po odpaleniu – nie trzeba czekać na rozgrzanie pól. Poza tym kolega porter ma racje co do tłuszczu – opary zbierają się na meblach i na dodatek trzeba czyścić te kratki z tyłu płyty. Najważniejsza jest wydajność płyty grzewczej, a ta technologia przegrywa zarówno z tradycyjnym gazem (np: palnikiem wokowym) czy z mocną indukcją.

        • Sahu pisze:

          Oczywiście że gazowa jest tańsza w utrzymaniu od indukcji, a już zwłaszcza taka co zużywa do 50% mniej gazu

          • qwerty pisze:

            To jest bzdura z tymi 50%… różnica rzeczywista waha się o jakieś 12-15%, a reszta to marketing. Przy umiejętnym użytkowaniu indukcja kosztuje podobnie do zwykłej gazówki z palnikiem wokowym, a przynajmniej gotuje duuuużo szybciej od solgazu

          • Jagoda pisze:

            Ja mam ich plyte i wychodzi wlasnie kolo 1/2 na tej oszczednosci. Jestesmy baaaardzo zadowoleni! 🙂

          • JanWWW pisze:

            Glupoty gadacie ludzie, mam juz dlugo i oszczednosc jest!

          • qwerty pisze:

            Jagoda i Jan – ludzie Solgazu – wszędzie wklejacie te same komentarze. Już cały internet was przejrzał 😀 naciągaliście ludzi, a sami wyszliście na frajerów marketingu!

      • porter pisze:

        Tak Krzysiu. Jesteś z Solgazu ?Jakie zarzuty – tylko wątpliwości.Pewnie masz taką płytę i mało się nie posrasz, gdy ktoś ma inne zdanie. A jak jej nie masz – toś znaczy pusty jak niżej Stasia. Dodałem.

        • monter pisze:

          Płyta jest estetyczna , obsługa dość prosta.
          Zanim jednak wydamy na nią prawie 3 tysiące , warto przeanalizować kilka faktów.
          Wytrzymałość szkła na uderzenia zarysowania itp.
          Prawidłowe spalanie gazu pod szkłem. Do pełnego spalania gazu niezbędny jest tlen.
          Wystarczy oczywiście ten w powietrzu. Należy jednak obowiązkowo zapewnić dostęp
          poprzez wykonanie otworów etc, o czym nikt nie wspomniał w reklamie .Poza tym
          to co wydostaje się z otworów wentylacyjnych nie jest tylko nagrzanym powietrzem.To produkt spalania gazu.Wsród nich zabójczy i bezwonny tlenek węgla,tlenek azotu,dwutlenek węgla,siarka trujący nawaniacz gazu i duża ilość pary wodnej.
          Moc 5-7kW to moc wystarczająca do nagrzania nowoczesnego 175-cio metrowego domu.Na 1m3 gazu zapotrzebowanie powietrza jest nawet 10-ciokrotnie większe.
          Przy braku nawiewu świeżego powietrza gaz całkowicie się nie spala co skutkuje szybszym zanieczyszczeniem palnika.Co na to gwarancja? Ile kosztuje serwis?
          Jak wygląda demontaż płyty w celu serwisu?W zwykłej kuchence wystarczy wyczyścić dysze ew.wymienić na nowe.Koszt kilka złotych.Przy montażu na gaz propan/butan występują dość drastyczne przepisy.
          Nie jestem przeciwnikiem tej płyty,natomiast w przeciwieństwie do płyt elektrycznych,
          należy zachować sporo warunków do prawidłowego działania.
          Co do oszczędności w stosunku do zwykłych palników.
          Podstawowym błędem ludzi jest korzystanie z dużych palników przy małych garnkach itp.Ja osobiście korzystam głównie z najmniejszego palnika.Płomienie ogrzewają spód
          garnków nie boki.Czy uchwyty..Płomienie i tak zawsze rozchodzą się na zewnątrz.

    • Cynik pisze:

      Po to, by mogli ją sobie zamontować ludzie, u których płyta indukcyjna odpada ze względu na brak zasilania albo koszty eksploatacji?

  11. Stasia pisze:

    Potrer chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, wracaj do podstawówki 🙂

    • porter pisze:

      Sama Stasiu wracaj do podstawówki jak nie masz nic konstruktywnego do napisania. Moje jest mojsze – to durny typ Twojego myślenia. Przedstawiłem tylko swoje wątpliwości bo użytkuję i użytkowałem wszystkie typy płyt elektrycznych oraz niektóre gazowych.A Ty Stasiu swoim komentarzem pokazujesz kosmiczną próżnię w swojej głowiźnie ,bez cienia refleksji nad każdy tekstem, który Ci się spodoba.

  12. qwerty pisze:

    Szkoda, że autorowi zabrakło wiedzy i obiektywizmu żeby podać najważniejszy parametr – czas gotowania tej samej ilości wody na tej płycie w stosunku do zwykłego gazu czy indukcji… Niestety ale największą wadą gazu pod szkłem jest powolne gotowanie w stosunku do zwykłego gazu czy też porządnej indukcji… Ładnie wygląda i jest czysta w użytkowaniu, ale czasy gotowania są dla mnie za długie – nie mam zamiaru czekać na rozgrzanie się pola – to nie czasy kuchni węglowych…

    • Sahu pisze:

      Ale gaz pod szkłem wciąż jest szybszy od elektrycznej płyty grzewczej (nie mylić z indukcją) więc o co chodzi? 🙂

      • qwerty pisze:

        nikt już nie kupuje zwykłych płyt elektrycznych, tylko indukcję lub gazówkę z palnikiem wokowym, więc po co drążysz temat? O kuchni węglowej też wspomnisz? Bo faktycznie od niej też jest szybsza „D

    • elza pisze:

      Potwierdzam .Czas rozgrzania płyty i gotowanie wody na kawę jest dla mnie zbyt długie. Poza tym irytuje mnie co minutę włączający się iskrownik.

  13. DK :) pisze:

    A mnie interesuje temat braku dostawy prądu (czasem niestety się zdarza). Głównie z tego powodu dalej myślę o gazie. Czy wówczas mimo posiadania gazu nie ugotuję nic na tej płycie??? Czy należy zakupić UPSa lub coś innego?
    A co do prezentacji, faktycznie brak mi w niej porównania w czasie rzeczywistym tych samych czynności przy różnych płytach i kosztów ugotowania np. 2 litrów wody. Potem porównać np. wskaźnik koszt zakupu do kosztów eksploatacji w czasie 5 lat …

    • Ramo pisze:

      Chyba jest takie specjalne coś, dzięki czemu można gotować bez prądu. Taki ala UPS. Wtedy jak nie ma prądu to płyta zasilana jest z tego akumulatorka.

  14. Jadzia pisze:

    Moja sasiadka ma taka plyte i ja tez czekam az marek zdecyduje sie na remont. Oby juz w te wakacje. . .

  15. Renia pisze:

    Super sprawa. Moja koleżanka taką ma i cały czas jej zazdroszcze 🙂

  16. skonieczna pisze:

    dzień dobry a jakie garnki do tej płyty

  17. Jasiedzki pisze:

    Wszystkie garnki oprócz aluminiowych (ale te już mało kto ma w domu)

  18. Andrzej Szefler pisze:

    Trudno ocenić wydajność jeśli jest mowa o podgrzaniu wody do stanu wrzenia w czasie 10 min a nie podaje się jej ilości.Obawy moje również wzbudza odprowadzanie ciepła poprzez otwory wentylacyjne.

    • AnnaPryskliwa pisze:

      A nie wzbudza twoich obaw gorący plomien przy zwyklej kuchence? Ale durny pomysl nie wierze ludzie……

  19. mcrob pisze:

    Czyszczenie jej to masakra bo płyta bardzo się nagrzewa i wszystko co wykipi czy wychlapie przywiera do niej. Druga sprawa to zmniejszanie grzania jest z tym klopot bo płyta ciagle gorąca i trzeba zdjąć garnek z palnika bo dalej się gotuje

    • Anon34 pisze:

      Bardzo dziwna opinia ja czyszcze tak jak tu solgaz.eu/czyszczenie i nie ma zadnych problemow. Gotuje sie tak samo jak na elektrycznej

  20. zofia pisze:

    Ale sie ciesze ze internet mowi o tej plycie ! mamy juz ze 3 lata, malo kto ja jeszcze znal jak my mielismy i jest super !

  21. malwi73 pisze:

    Płyta ekstra. Szkoda, że taka droga… :(((

  22. Barbara pisze:

    Noszę się z zamiarem zakupy takiej płyty, ale mam wątpliwości dotyczące nagrzewania się mebli nad płytą. Obecnie mam normalną płytę gazową i okap szufladkowy, doskonale pełniący swoją rolę. Chciałabym wiedzieć czy ilość wydzielanego ciepła nie zniszczy mi mebli nad płytą

    • michalm pisze:

      Jestem przekonany, że możesz bez obaw wykorzystać tę płytę. Ciepło wydmuchiwane z wentylacji nie jest duże, a strumień powietrza kończy się na wysokości około 10-15 cm nad płytą. 😉

      • Kinia pisze:

        Oki wszystko super tylko ja mam trochę obawy w przypadku szyby przyczepionej do ściany chociaż jest hartowana czy nie pęknie od tego ciepła

    • adamB pisze:

      Wymogi są takie same jak przy zwykłej kuchence. Wszędzie gdzie mogłaby być tradycyjna gazówka tam może być i Solgaz

  23. alicja pisze:

    Pomocny materiał. Dzięki niemu zdecydowałam się na kupno. I nie żałuję. Teraz jestem na etapie zamawiania świeżaka solgazu, okapu SH3R. Bajka

  24. Dorota Komarnicka pisze:

    Od 3 miesięcy używam taką płytę i jestem bardzo zadowolona pod każdym względem .Najważniejsze jest to że rachunki za gaz są minimalne.

  25. E pisze:

    Wyżej było zadane pytanie co bedzie jak nie będzie prądu nie ma jednak konkretnej odpowiedzi. Proszę o podanie w jaki sposób działa kuchenka

  26. miroszko pisze:

    To jest test czy folderek reklamowy ?

  27. KamilaR. pisze:

    Co do płyty nie mam żadnych zastrzeżeń. Na prawdę jedna z najlepszych jakie było mi dane używać i wcale w nie tak dużej cenie. Czyszczą się mega szybko i działa nawet na butli. Warta była zainwestowania 🙂

  28. Bożena pisze:

    Gdzie w Kielcach można zobaczyć i ewentualnie zakupić płytę i piekarnik Solgaz-u ?

  29. TolaMasik pisze:

    Możesz kupić płytę na przykład przez Ceneo. A gdzie dokładnie w Kielcach to nie wiem. Jednak jak najbardziej warto. Płyty pod każdym względem wygrywają z klasycznymi palnikami. Dodatkowo lepiej zabezpieczone przed wyciekiem gazu i 7 letnia gwarancja.

  30. Marian pisze:

    Zastanawiam się nad zakupem kuchenki, tylko co tych kratek wentylacyjnych u mnie za kucheneką na ścianie będzie płyta drewniana w kolorze blatu czy to nie będzie za mocno sie nagrzewac?

    • qwerty pisze:

      nie daj się namówić na te badziewie od Solgazu… Pozytywne opinie to ludzie Solgazu – zostało to już udowodnione na wykopie, elektrodzie itp. Do tego oszukują w specyfikacji. Piszą o oszczędności do 50% – każdy myśli, że chodzi o 50% oszczędności gazu, a im chodziło o oszczędność kasy w stosunku do zwykłej płyty ceramicznej. Kolejną mega wadą tych płyt jest rozgrzane szkło – cokolwiek wykipi od razu się przypala. Chcesz zmniejszyć temperaturę lub wyłączyć pole? Musisz przestawić garnek i poczekać aż pole się wychłodzi… Spaliny? Oczywiście, że są tak jak w zwykłej płycie. Solgaz to mistrzowie marketingu i nic więcej. Kiedyś to badziewie robili dla Amici pod nazwą Prometeusz – co 2 sztuka była wadliwa. Ta firma to jedna wielka pomyłka.

  31. ArkadiuszMont pisze:

    Wcale nie dziwi mnie, że ostała tak wysoką notę bo na prawdę wyróżnia się wśród konkurencji Funkcjonalna, dobrze rozmieszczone palniki o sporej mocy grzejnej. Do tego bardzo dobrze się czyści i widać trochę mniejsze zużycie gazu, bo butla na dłużej wystarcza.

  32. bogdan pisze:

    Witam. Po przeczytaniu wszystkich opinii mam nadal mętlik w głowie. Oceny są skrajnie dobre jak i złe. Wygląda to tak, jakby przedstawiciele solgazu kłócili się z konkurencją. Mieszkam w Chrzanowie na południu Polski – Czy ktoś w okolicy posiada płytę solgaz i podzieli się opinią na temat tej płyty ze mną ? bogdantomaszewski@wp.pl

    • Pracownik_firmy pisze:

      Jestem pracownikiem firmy, pomogę.

      Proszę pamiętać że maila może napisać też ktoś z konkurencji, dlatego najlepiej będzie jak podam adresy dwóch sklepów w pobliżu, będzie mógł Pan sprawdzić wszystko na żywo:

      Alwernia
      Nazwa
      MyCenter
      ULICA
      M. Skłodowskiej-C. 6
      TELEFON
      12 258 46 10

      Chełmek
      Nazwa
      MyCenter
      ULICA
      Piastowska 42 A
      TELEFON
      (0-33) 846-11-49

  33. MadziaKor pisze:

    Płyta jest jak najbardziej ok, widzę mniejsze zużycie gazu w porównaniu do starej kuchenki, z czyszczeniem to nie ma żądnego problemu, nie zapominając że nie brudzi też garnków.

  34. kozakiewicz pisze:

    Pytałem dzisiaj o tę płytę w sklepie Media-Ekspert. Niestety, odradzono mi zakup.
    Podobno po dwóch latach używania płyta jest tak brudna od spodu, że nadaje się tylko do wymiany a podczas gotowania wydobywa się zapach spalonego tłuszczu. Po prostu wszystko to, co osiada na szafkach przy zwykłych palnikach gazowych, płyta Solgaz zbiera na wewnętrznej stronie płyty ceramicznej. Ponieważ wszystko jest kompaktem, nie da się tego wyczyścić i pozbyć brzydkiego zapachu.
    Wszystkiemu winna jest niska jakość polskiego gazu. Było wiele firm na naszym rynku, które miały w ofercie takie płyty gazowe. Wszystkie wycofały się, pozostał tylko Solgaz
    Czy jest ktoś, kto może obalić te wątpliwości? Będę wdzięczny za wyjaśnienia 🙂

  35. Kamilunia55 pisze:

    A kto Ci odradzał? Ja mam już płytę od ponad roku i na prawdę nie zauważyłam tam nic takiego. Płyta fajnie przystosowana do różnych rodzajów garnków, z zewnątrz rzeczywiście dobrze się czyści no ja pierwszy raz słyszę u siebie na razie nic takiego nie zauważyłam.

Dodaj komentarz


reklama