REKLAMA TP
piątek, 2 kwietnia 2021, Szymon Marcjanek

Najlepsze piekarniki parowe. TOP-10 (zima 2023)

TOP10 piekarniki parowe 2021

0 odpowiedzi na “TOP10 piekarniki parowe 2021”

  1. Anna pisze:

    Witam, stoję przed zakupem piekarnika parowego. Przeglądałam Pana ranking, ale nie mogłam znaleźć części Elektroluxów z niego. Jakiś czas temu przychylnym okiem patrzyłam na ten cob8s39wz https://www….39wz.bhtml Z tego co widzę jest dostępny tylko w Euro i OleOle. Do jutra przeceniony o VAT. Czy mógłby się Pan odnieść do tej propozycji? Jest tyle piekarników z serii 8, nie umiem znaleźć różnic między nimi, ani odpowiednika tego modelu w innej sieci, żeby porównać czy cenowo jest to również dobra opcja.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To tak jakby następca tych modeli z programatorem tekstowym Vision i tylko elektroniką się różnią.

  2. Kasia pisze:

    Czy mógłby Pan porównać piekarnik Electrolux EOB8S39WZ do Electrolux EOB9S31WX ?

    Wizualnie bardziej mi pasuje cały czarny ale nie wiem czy nie tracę istotnych funkcji kierując się tylko wyglądem?

    Czy nad każdym z nich można zamontować płytę gazowa?
    Dziękuje!

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Po pierwsze design – droższy ma srebrne wstawki, a tak to elektronika – oba mają WiFi i zdalne sterowanie, ale tańszy ma mniejszy wyświetlacz kolorowy. Piekarniki nie mają wpływu na kwestię montażu płyty gazowej.

      • Kasia pisze:

        Bardzo dziękuje!
        Z Pana odpowiedzi wynika ze różnica jest tylko w wyglądzie? Czy ten tańszy to również niemiecka produkcja? Domykanie drzwi, nagrzewanie szyb jest takie samo jak w modelu opisanym w zestawieniu? Funkcje pieczenia podobne? To czemu jest tańszy? 🙂
        I czy w ogóle to dobry wybór bo nie wybrał go Pan do swoich top modeli?
        Wielkie dzięki za pomoc! K.

  3. Andrzej pisze:

    Witam, prosze o pomoc. Planuje zakup piekarniku parowego, zastanawiam sie miedzy
    https://www….l/79214947
    https://www….#tab=click
    Mnie bardziej sie podoba Electrolux, ale piekarnik będzie umieszczony pod płytą i wlasnie podejrzewan ze Gorenje z pokretlami bedzie wygodnije. Co Pan sadzi?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Model Electroluxa jest lepiej wyposażony: elektronika, kilka programów gotowych, termosonda, ale Gorenje też świetna opcja z prostszym sterowaniem.

  4. Ania pisze:

    Czytam o piekarnikach i mam już mętlik w głowie. Początkowo myslalam o BEKO BVR43500BGMS ze względu na dual cook niestety nie jest parowy. Proszę o pomoc w wyborze i podanie kilku dobrych modeli 60cm w kolorze czarnym z funkcjami parowymi i koniecznie z możliwością pieczenia kilku blach jednocześnie. Myślę o budżecie ok 3.5tys. Dziękuję.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dual Cook i funkcje parowe ma tylko kilka modeli Samsunga – stary i prosty BQ1VD6T131 , lub kosmicznie drogi NV75T9979CD . Bardziej uznani producenci w kategorii piekarników parowych, nie bawią się w pseudo dzielenie komory.

  5. Łukasz pisze:

    Panie Krzysztofie, już mi Pan pomógł przy pralce :), przy reszcie AGD czytałem artykuły i komentarze i sam wybrałem, ale mam jeszcze dylemat z piekarnikiem. Zastanawiam się nad dwoma modelami:
    1. Amica ED57545V STUDIO STEAM (niby ma czarną szybę w porównaniu do ED57369BA+ X-TYPE STEAM – czy coś wiadomo Panu na ten temat?). Nowsze modele Amica mnie odrzucają ze względu na ten niebieski wyświetlacz. :/
    2. Electrolux COB8S39WZ / EOB8S39WZ (czy one czymś się różnią?). No i jeszcze jest EOB7S31Z ale rozumiem, że jak różnica w cenie wynosi 300 zł to lepiej wziąć model z wyświetlaczem EXCite, prawda?
    Czy naprawdę warto dopłacić 1000 zł do Electrolux czy z Amica też powinienem być zadowolonny?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Tak, modele Studio ma czarną szybę, a pozostałe zwykłą, tak samo jak Electrolux. Amica nie ma niebieskich wyświetlaczy – najdroższe mają wyświetlacz kolorowy, a nie niebieski – to kolor Samsunga.
      2. Niczym, poza sklepem. Electrolux to król kategorii piekarników parowych, Amica dopiero raczkuje, więc tak, bardziej pewne jest zadowolenie ze Szwedów.

  6. Ania pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie szukam płyty gazowej i piekarnika parowego, po przeczytaniu Pana artykułu trochę mi się rozjaśniło, proszę o opinię o płytach że stali nierdzewnej w kolorze czarnym mat? Co to za powłoką np. w GORENJE GW641EXB , GW6D42CLB czy ELECTROLUX EGS6436RK lub EGH6343ROR ?Mimo dobrych opini powłoki mam wątpliwości czy srebrna stal nie jest lepsza? W kwestii piekarników szukam bez dotykowego sterowania, A+,nieawaryjny do 2500, czy jest duża różnica w pieczeniu miedzy piekarnikami z nalewaniem wody na dno niż do specjalnego pojemnika? Waham się między Eletrolux a AMICA? Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Te emaliowane mniej się paskudzą i łatwiej je doczyścić niż stal szczotkowaną. Brałbym pierwszą z Gorenje – najlepsze palniki, dobry ruszt i rozstaw.

  7. Ola pisze:

    Witam, proszę o poradę na temat polecanych przez Pana piekarnika ELECTROLUX EOC6H71X czy może inny model w podobnej cenie? Jest produkcji włoskiej, uważa Pan, że lepiej dołożyć do tych z produkcji niemieckiej? Jest ich stosunkowo mało po popularnych sklepach i są za ponad 3 tys. Nie potrzebuję gotowania na parze, tylko zimnej szyby, blokady przed dziećmi i pokręteł lub sterowania sensorycznego bez dotyku. Budżet około 2 tysiecy, może być 2w1 lub wspomagany parowo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To już kwestia indywidualna – ja jestem uczulony na obcowanie z tandetą, dlatego bardziej polecam niemieckie modele, ale w sprzedaży królują włoskie i większości użytkownikom nie przeszkadzają tragicznie otwierające się zawiasy, tandetne pokrętła i kiepsko spasowane drabinki do blach, zwłaszcza w modelach z katalizą.

  8. małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie chciałam kupić piekarnik EOB9S31WX za 3820 zl ale będzie on montowany pod płytą Boscha Czy dobrze zrozumiałam że sterowanie będzie utrudnione?Jeśli tak jaki inny mam kupić.Lubię zdrowo się odżywiać i po wegetariańsku.Niestety dawno temu kupiłam płytę boscha PIC645F17E która jest w połowie elektryczna .Co Pan o niej sądzi?Zależy mi na Pana opinii.Piekarnik Teka też mam nieużywany ale model stary HA 845E.Dopiero teraz robię kuchnię .Lodówkę wybrałam BRB26705DWW .Powiedzieli w sklepie że podwójny obieg ma lepszą wilgotność w chłodziarce-czy to prawda?Mam dylemat czy te stare modele płyty i piekarnika wmontować czy się ich pozbyć?Liczę na Pana solidarną opinię.Informacja w sklepach jest beznadziejna.Dlatego tak bardzo szanuję pański profesjonalizm.Na koniec podpytam jaki piekarnik kupiłby Pan sobie..

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zawsze dotykową elektronikę łatwiej obsłużyć, gdy mamy ją na odpowiedniej wysokości – tak będzie trzeba kucać/klęczeć przed piekarnikiem – teraz wszystkie fajne, bardziej zaawansowane piekarniki są dotykowe, więc nic na to się nie poradzi. Płyty i piekarnika nie znam, ale parametrowo nie wyglądają źle – to już sama musi Pani ocenić, czy są dla Pani wystarczające i czy spełniają swoje zadania. Jeśli tak to szkoda kasy na wymianę, czegoś co jest ok. Lodówka dobra, ale z tym podwójnym obiegiem to nie przesadzałbym aż tak 😉

  9. Marta pisze:

    Dzień dobry, po przeczytaniu Pana posta nt. Piekarników parowych zdecydowałam się na Elektrolux Steam Boost.
    Proszę jednak o podpowiedz w zakresie piekarników EOB7S31Z , EOB8S31Z, EOB8S39WZ.
    Widzę, że różnice między nimi to jest rodzaj wyświetlacza (dotykowy TFT/LCD)– mógłby Pan wyjaśnić różnice między tymi trzema modelami?, który jest lepszy/gorszy.
    Wg Pana artykułu lepiej też brać model który w nazwie ma cyfrę 8? Ten z cyfrą 7 EOB7S31Z ma programator Omega – gorszy?
    Czy mogłby Pan wyjaśnić funkcję Steamify i czy przy modelach Steam Boost warto już brać te co ją zawierając czy jest dużym ułatwieniem (EOB8S39WZ) czy możemy się bez tego obyć?
    Z góry dziękuję za poświęcony czas i odpowiedź.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      7 to Omega – programator piktogramowy, prosty i dobry, jeśli nie potrzebuje się wielu programów – EOB7S31Z.
      8 to dwa programatory:
      Vision – stary programator tekstowy, mało awaryjny z masą programów automatycznych – EOB8S31Z.
      EXCite – nowy, kolorowy ekran dotykowy z WiFi i zdalnym sterowaniem – EOB8S39WZ.
      Starsze są sprawdzone i po prostu dobre, nowy wprowadza więcej bajerów i zdalne sterowanie, dotyk działa poprawnie, ale jak się zachowuje w użytkowaniu? Tego nie wiem – to nowość.
      Steamify fajnie wyjaśnione jest tu https://www….oluxPolska i ma je każdy piekarnik SteamBoost i SteamPro

      • Katarzyna pisze:

        Problem w tym, że model EOB8S31Z został najprawdopodobniej wycofany i nie jest dostępny. Zastanawiam się nad modelem EOB7S31Z i żałuję, że tego pierwszego modelu nie można kupić. Kupować teraz/ na szybko model EOB7S31Z?- wiadomo czekam się na jakąś fajną promocję ale nie jest dostępny w marketach oferujących cykliczne Prońko. Myśli Pan że też może zostać wycofany? Podobno też już jest coraz większy problem z dostępnością:)

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Zgadza się, EOB8S31Z został zastąpiony modelami z końcówkami 39 – zmieniła się elektronika z tekstowego Vision, na mały kolorowy tablecik EXCite z ekranem dotykowym i wifi. Modele EOB7 to najprostsze warianty SteamBoost z starym, sprawdzonym programatorem piktogramowym OMEGA – nie psuje się, ma ograniczoną ilość programów automatycznych do kilku, ale ogólnie, jeśli ktoś wie co robi w kuchni, to jest to sprzęt wystarczający. Z dostępnością piekarników SteamBoost jest problem od początku pandemii niestety – ludzie siedząc w domu, zaczęli robić remonty, wymieniać sprzęty, a w myśl zdrowego odżywiania, wymienić piekarniki na parowe – Electrolux nie ma tak dużych zdolności produkcyjnych, jaką klienci mogliby zakupić.

  10. małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie dziękujemy za te mistrzowskie odpowiedzi Bez Pana wiadomości „kicha”dla zwykłego dyletanta Piekarnik parowy najsensowniejszy wg.Pana jest niedostępny.Jeszcze teraz są w miarę ceny bez podwyżek. Który piekarnik Pan wybrałby dla siebie.Dodam że bardzo mi to pomoże w wyborze.Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Dzięki za dobre słowo. W serii SteamBoost zmienili programatory na dotykowe i od razu modele poszybowały w okolice 3800 zł – niestety to aktualnie najlepszy wybór. Bosch/Siemens będzie jeszcze droższy, podobnie Gorenje.

  11. małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie ochłonęłam i szukam tańszego electroluxa.Chciałam pójść na łatwiznę i kupić to co moje koleżanki np. EOC5750AOX ale oczywiście już go nie ma.Mam prośbę porównywalny model i dobry ale właśnie z electroluxa srebrnego.Panie Krzysztofie który?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Koleżanka ma najtańszy model ze wspomaganiem parowym. Aktualnie najniższymi modelami są piekarniki o poziom wyżej:
      LOC6H71Z
      EOC6H71Z
      Różnica główna to temperatura na wyświetlaczu z dokładnością do 5 stopni, a nie na pokrętle.

  12. Adam pisze:

    Panie Krzydztofie jaki piekarnik parowy z funkcja Sous Vide Pan poleca ?

  13. małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie który piekarnik prosty electroluxa z zimną szybą ale niemiecki Pan poleca?

  14. Ania pisze:

    Panie Krzysztofie, który model Pan by polecił piekarniki wspomagane parowo 1. AMICA ED37614B X-TYPE STEAM 2. ELECTROLUX EOE5C71Z SenseCook 3. ELECTROLUX EOD5C70X SteamBake … Jest jakaś duża różnica między tym sensecook a steambake? Bardzo dziękuję za pomoc, bo w gąszczu informacji można zwariować.. Drugie pytanie czy opcja Safe to touch w droższych piekarnikach Eletroluxa np. Steamcrisp jest warta dopłaty czy to prawie to samo 3 szyby?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EOE5C71Z ma termosondę, reszta nie, ale to seria zwykła, a nie SteamBake z wspomaganiem pary, choć nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak samo wylewać 100 ml wody na dno…

  15. Kruschen146 pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie,
    Który z podanych piekarników parowych wybrać :

    – electrolux EOB9S31WX – obecnie promocja EURO RTV 3820 zł
    – electrolux KOBBS39WX – obecnie 4399 zł

    1 pytanie : Jakieś wyraźne różnice/przewagi pomiędzy tymi piekarnikami ?
    2 pytanie: Czy przy tym zakresie cenowym można wybrać jakiś lepszy model biorąc pod uwagę firmy SIEMENS, Electrolux, AEG, BOSCH?

    3 pytanie: Czy przewaga piekarnika AEG BSK792320M nad tymi modelami electroluxa wynika jedynie z opcji sous vide czy coś jeszcze?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Oba należą do tej samej serii SteamBoost, mają to samo wyposażenie, lecz 2 to model w flagowym designie. 1 ma za to flagowy programator – największy tablet dotykowy jaki Electrolux oferuje, a w 2 jest nieco mniejszy. Oba mają zbliżone funkcje, programy, wifi i zdalne sterowanie.
      Jeśli chodzi o coś konkurencyjnego do tych 2 to AEG oferuje to samo, bo to jeden koncern z Electroluxem.
      Z innych marek równie dobre są piekarniki parowe Gorenje, ale do już modele 4w1, więc raczej konkurencji dla serii SteamPro z Electroluxa w cenie 5-6 tysięcy.

  16. Katarzyna pisze:

    Panie Krzysztofie, ostatnia kwestia: EOB8S39WX posiada automatyczne programy? Jest akurat w promocji i rozważałam zakup modelu EOB9S31WX ale jeśli różnią się głównie wyświetlaczem a cała reszta jest praktycznie identyczna to szkoda przepłacać. Chyba, że warto dołożyć do droższego modelu, który aktualnie też jest w promocji.

  17. Piotr pisze:

    Dzień dobry ,
    Panie Krzysztofie , szukam piekarnika 4w1 trafiłem na taki model gorenje :
    :
    https://luke…RATIS/5276
    Co Pan sądzi o tym modelu , czy jest godny uwagi?Nie jestem pewien czy termosonda w tym piekarniku jest wbudowana i współpracuje z urządzeniem np . podczas pieczenia programami automatycznymi itp, czy tylko zewnętrzna pracująca niezależnie bo taka widziałem w niższym modelu 4w1 gorenje.Czy ewentualnie znajdę coś innego u innego producenta w podobnej cenie ??Będę wdzięczny za Pańską pomoc .
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Porządny sprzęt. Elektronika jest znana ze starszych modeli – nie sprawia większych problemów. Według opisu producenta nie ma ten model żadnej termosondy, ale najlepiej zweryfikować to u źródła – w Wawie mają salon pokazowy i tam pracują ludzie doinformowanie z Gorenje – nie ma co dzwonić na infolinię – zero wiedzy.

      • Piotr pisze:

        Dziękuje za odpowiedz . Co do infolinii pełna zgoda zero informacji .
        Dowiedziałem się u jednego ze sprzedawców ze modele Gorenje powyżej 4 tys maja sondę wbudowaną np model BCS798S24X . Pan w sklepie gorąco polecał piekarnik AEG BSK792320M , ponoć dużo bardziej zaawansowany , o wiele lepiej wykonany z dużo większą ilością funkcji itd..Czy w Pana opinii warto dołożyć do tego modelu AEG? nie ukrywam że cena ma znaczenie i jeśli model gorenje zbytnio nie odstaje zdecydował bym sie na niego ale jesli jest taka przepaść byłbym w stanie dołożyć do lepszego sprzętu. Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Electrolux/AEG to król piekarników parowych – tu pełna zgoda, ale modele Gorenje w niczym nie są gorsze, wystarczy dobrać odpowiedni model co do wyposażenia. Na ich infolinię nie ma co dzwonić – lepiej do salonu pokazowego w Ożarowie Mazowieckim.

          • Piotr pisze:

            Serdecznie dziękuję za odpowiedz , zdecydowałem o zakupie piekarnika Gorenje BCS798S24X , mam nadzieje ze będzie dużo frajdy z użytkowania .
            Pozdrawiam

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Fajnie jakby po paru pieczeniach i zabawie z parą wrócił Pan z opinię 🙂

      • Piotr pisze:

        Dziękuje bardzo za odpowiedz . Ma Pan racje usiłowałem zaczerpnąc informacji na infolinii niestety zero wiedzy o sprzęcie , warunkach gwarancji, w sumie to o niczym :). Dowiedziałem się natomiast dzwoniąc do sklepu który wysłałem w linku ze modele gorenje powyżej 4 tys zł maja termosondę wbudowana np:

        https://piek…-dostepny/
        Pan ze sklepu polecał mi model aeg ,który wrzucę w linku poniżej, podobno dużo więcej funkcji , dużo lepsza jakość wykonania ogólnie ze warto dołożyć . Czy według Pana warto dołożyć i kupić polecane aeg czy model gorenje z powyzszego linku jest równie dobry i w zupełności wystarczy ?? Zależy mi na pewnym sprzęcie z dobrymi funkcjami żeby posłużył pare lat :)Pozdrawiam

        link do piekarnika aeg

        https://piek…al#reviews

  18. Klaudia pisze:

    Witam , Panie Krzysztofie !
    Potrzebuje opinii , fachowej porady … Planuje zakup piekarnika parowego, raczkuje w temacie … najpierw wybór padł na Boscha 8 gen ( męża bardzie przekonuje jakość tej marki ) ja jednak zastanawiam się czy równie dobre a może lepsze są modele Electroluxa. ??? Który wybrać o to jest pytanie ? Bosch HSG636ES1 prowadnice dokupię … czy jednak Electrolux w porównywalnej cenie … gotować na parze dopiero zacznę hihihi … wiec wole kupić piekarnik parowy od razu niż bez a potem żałować , że pozbawiałam się takiej możliwość . Generalnie miał być Bosch 8 gen nie parowy . Ale … trzeba patrzeć przyszłościowo . Dziękuje za odp

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie ma czegoś takiego jak „jakość marki”…
      Królem piekarników parowych jest koncern Electroluxa (czyli też AEG) – to oni je spopularyzowali u nas, mają najszerszą ofertę i najsensowniejsze modele. Bosch ma dość specyficzne podejście do tematu – nie dają prowadnic mimo wysokiej ceny, zbiornik na wodę jest montowany pod programatorem, który wysuwamy do przodu i w górę na specjalnym zawiasie. Jako piekarnik parowy spisze się dobrze, ale to jednak Electrolux będzie lepiej wyposażony i wygodniejszy w użytkowaniu, zwłaszcza w serii SteamPro z wyciąganym zbiornikiem wody, lub jeśli ma być nieco taniej, w SteamBoost.

  19. Paula pisze:

    Witam, co Pan myśli o
    Piekarnik ELECTROLUX EOC8P31Z ? Czym się różni od tego numeru 1 z rankingu.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nr 1 to piekarnik niemieckiej produkcji z linii SteamBoost – czyli 3w1.
      Piekarnik EOC8 to model z niższej serii SteamCrisp – wspomaganej parowo, bez opcji gotowania, produkcja włoska. Jeśli ktoś nie potrzebuje funkcji gotowania to też będzie ok.

      • Paula pisze:

        znalazłam:
        Electrolux EOB7S31Z SteamBoost

        Electrolux SteamBoost COB8S39WZ

        może szukac czegoś z Bosha?
        z tych dwóch który jest lepszy, droższy ma mniej funkcji?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Bosch nie posiada całkowicie czarnych piekarników parowych. Pierwszy ma najprostszą elektronikę OMEGA – piktogramową, więc jednocześnie ma mniej funkcji. Drugi ma masę programów i parę dodatkowych opcji jak steamify i zdalne sterowanie.

          • Paula pisze:

            Który by Pan wybrał? Chyba już ostatnie pytanie.

            Piekarnik BOSCH HSG636BB1
            Vs
            Electrolux EOB8S39WZ jest tez z literką C na początku. Nie wiem czy się różnią :/

      • Paula pisze:

        Dziękuję.
        Potrzebuję 3w1 ale calego czarnego. kojarzy Pan taki model? fajnie gdyby był do 4,5tys.

  20. Basia pisze:

    Dzień dobry 🙂
    Moja znajoma w oparciu u tę stronę wybrałą piekarnik https://www….en/?page=1 i poleciła, że zakupy AGD tylko z tą stroną – teraz już wiem dlaczego :)))) Jestem poruszona kompendium wiedzy jakie tu zastałam – jak również życzliwością i chęcią pomocy Pana Krzysztofa…

    Muszę wybrać piekarnik i płytę gazową (butla). Kuchnię mam urządzoną w stylu rustykalnym – jeśli chodzi o piekarnik nie musi być za miliony – ale zależy mi żeby był parowy. Nie wiem czy dostanę taki w stylu retro – jeśli nie, to decyduję się na jakiś czarny – parametry oprócz tego, że parowy… mam dużą rodzinę – więc tutaj wielkość płyt czy rusztów ma znaczenie.
    Płyta na gaz szklana z solidnym rusztem a nie tymi małymi „stojaczkami” i najważniejsza sprawa ten kołnierz przy palniku – maksymalnie jak najmniejszy – dbałość o jego czyszczenie to zmora….

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pani znajoma wypasiony piekarnik kupiła – z takiego nie można być nie zadowolonym 😉
      Piekarniki retro z funkcją parową to trudny temat – Electrolux ma taki z serii SteamCrisp – czyli wspomagany parowo, bez funkcji gotowania jak to jest w serii SteamBoost, czy SteamPro. Co do płyty gazowej to najlepszy rozstaw palników ma Gorenje i Electrolux, obie firmy mają po kilka modeli retro, głównie emaliowanych.
      Jeśli zestaw miałby być nieco bardziej nowoczesny, to czarny piekarnik parowy najlepiej brać z serii SteamBoost, AEG/Electrolux (to ten sam sprzęt praktycznie).

  21. Basia pisze:

    Coś mi się źle wkleiło… Znajoma wybrała poniższy model
    AEG BSK792320M

  22. Basia pisze:

    Wciąż jestem w Pańskim rankingu i czytam, czytam, czytam. Z retro wychodzę na rzecz funkcjonalności sprzętu.
    Poproszę o sugestię, który model piekarnika jest najlepszy wg Pana… Sama nie ogarniam :)))) nawet z rankingiem 😀

  23. Basia pisze:

    EOB8S39WZ ten czy znajomej AEG BSK792320M ? A może jeszcze jakiś inny…. Cenowo oba tak samo…

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wskazany to SteamBoost, a znajoma ma SteamPro – główne różnice to forma wlewania wody – w SB jest wlewka, a w SP pojemnik wyciągany, dużo wygodniejszy. Do tego SP ma opcję Sous Vide, ale za to prostszy wyświetlacz tekstowy Vision – stary, oraz sprawdzony i brak funkcji smart (działają kiepsko w tej firmie).

      • Basia pisze:

        Panie Krzysztofie imponująca wiedza. Z Panem wszystko wydaje się prostsze w tych meandrach symboli i funkcji :))) Na który by się Pan zdecydował z tych dwóch? A może jakiś inny model AEG czy Electroluxa? Pojęcia nie miałam, że piekarnik może mieć AŻ tyle funkcji 🙂

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Oba są świetne i mi jakoś bardziej pasuje programator tekstowy z piekarnika Pani koleżanki.

        • Basia pisze:

          Teraz zauważyłam, że EOC8P39WZ jest włoski a EOB9S31WX niemiecki… Podoba mi się to, że pierwszy jest cały czarny – czy model EOB9S31WX też może być czarny????

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Prawie wszystkie modele SteamCrips są włoskie, a SteamBoost niemieckie. Nie ma odpowiednika w czerni. Jest model z mniejszym ekranem COB8S39WZ , lub potem z tym samym, ale w serii SteamPro EOA9S31WZ

  24. malgorzata pisze:

    panie Krzysztofie jestem sałba w electronice który piekarnik parowy pod blatem będzie dla mnie łatwiejszy eob7s31x czy eob8s39wx a może trzeba kupić eob9s31x

  25. małgorzat pisze:

    Panie Krzysztofie za godzinę muszę podjąć decyzję co mam robić eob7 jest ostatni pozdrawiam

  26. malgorzata pisze:

    panie Krzysztofie jestem sałba w electronice który piekarnik parowy pod blatem będzie dla mnie łatwiejszy eob7s31x czy eob8s39wx a może trzeba kupić eob9s31x dodam że nie mam sprytu młodych

  27. Basia pisze:

    Ufam, że już ostatni raz 🙂 czy model EOB9S31WX może być cały czarny bądź jakiś model parametrami zbliżony do Pańskiej 1 w rankingu ale czarny bez srebra?

  28. Iwona pisze:

    Witam. Muszę szybko i sprawnie wybrać sprzęt do zabudowy kuchennej. Na liście do kupna jest: zmywarka szerokości 45 cm Samsung DW50R4060BB , płyta indukcyjna biała Electrolux EIS62449W i największy problem mam z piekarnikiem, chciałabym biały parowy najlepiej też firmy Electrolux, ale np. EOB7S31V już od dłużego czasu w Media Expert jest nieosiągalny. Czy powyższy wybór jest ok? Co by Pan polecał jeśli chodzi o biały piekarnik. Sporo piekę, w tym dość często chleb. Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Zmywarka tania i prosta od chińskiej Midea – w tej cenie nie jest źle. indukcja super, a co do piekarnika parowego w bieli to Electorlux nie ma już nic w ofercie w serii SteamBoost, ani SteamCrisp. Są tylko modele z wylewaniem wody na dno jak EOD6C77WV

  29. aanikaaaa pisze:

    Dzień dobry,
    Panie Krzysztofie stoję przed wyborem piekarnika. Zależy mi na tym by był on w całości czarny, parowy ( albo wspomagany parowo, niekoniecznie z gotowaniem na parze). Firma Electrolux. Który model najlepszy?
    1. EOC8P31Z
    2. LOC6H71Z
    3. EOC8H31Z
    4, EOC6H71Z
    5. EOB8S39WZ
    Produkcji niemieckiej rozumiem, że jest ten ostatni i to najbogatszy w funkcje model Steam Bost , a reszta czy równie dobra? Czy któryś z serii Crisp można znaleźć w produkcji niemieckiej? Dla mnie pozostałe są takie same 🙂 nie widzę ich różnic.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1 i 3 to ten sam sprzęt tylko różnic się sposobem czyszczenie. 2 i 4 to dokładnie to samo. 5 to model znacznie bardziej zaawansowany, lepiej wykonany, jest niemiecki, a nie włoski, ma kolorowy ekran, WiFi, lepsze funkcje parowe (gotuje na parze). W serii SteamCrisp jest 1 model niemiecki, ale cena z kosmosu.

  30. małgorzata pisze:

    Panie Krzysztofie piekarniki parowe znikają i są w promocjach Krótko czy wymieniłby Pan EOB7s31x na EOB839xw.Cena wychodzi identycznie.Ten drugi jest niemożliwy do obejrzenia.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Drugi ma po prostu więcej funkcji w elektronice, bardziej zaawansowany programator z większą ilością programów gotowych i zdalne sterowanie. Oba są świetne, a jeśli kosztują podobnie to można brać nowszy EOB8.

      • Przemo pisze:

        Panie Krzysztofie poszukuje piekarnika parowego: płyty indukcyjnej, zmywarki 60 mikrofali do zabudowy i lodówki wszystko kolor czarny.
        Co lepsze bosch czy samsung ?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Samsung i piekarnik parowy? To konik Electroluxa/AEG. Indukcje Bosch/Siemens, lub Electrolux/AEG, zmywarki Bosch/Siemens powyżej 2500 zł, lodówka czarna LG, lub Samsung. Mikro wybiera się na końcu do piekarnika.

  31. olga pisze:

    Panie Krzysztofie prosze o informację czy tylko firma Mile robi piekarniki takie jak piece konwekcyjne?
    Przedstawiciel opowiadał że tylko ww firma ma takie opcje ale cena też jest wysoka 😉 pytanie czy warto inwestować z tą firmę?
    piekarnik DGC 7460 lub DGC 7860 .

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Pytanie jakie ma Pani potrzeby. Piece typowo konwekcyjne to urządzenia preferowane przez gastronomie. W warunkach domowych w 99% przypadków wystarczy piekarnik z termoobiegiem. W tych Miele dopłaca się do świetnej funkcji parowej, bezprzewodowej termosondy, mega rozbudowanej elektroniki i jakości wykonania, lecz czy warto za to płacić 18, lub 24 tysiące złoty? Szczerze wątpię, chyba, że ktoś nie ma co robić z kasą…

  32. Ewelina pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie, czy piekarnik Electrolux EOB9S31WX jest zdecydowanie lepszy niż Electrolux EOB8S39WX ?
    Na czym polega przewaga modelu EOB9S31WX , i czy warto za ten model dopłacić 5 stówek (w porównaniu do EOB8)? 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie, to porównywalne modele różniące się głównie wielkością kolorowego wyświetlacza i wynikającymi z tego bajerami 🙂

      • Ewelina pisze:

        Panie Krzysztofie, piekarnik eod6p71z vs wybranego przeze mnie EOB8S39WX – czy są znaczące różnice? Czy wyższa o jakieś 600 zł cena piekarnika EOB8S39WX jest uzasadniona? Z góry serdecznie dziękuję!

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          To zupełnie inne urządzenia, nie do porównania. EOD6 to zwykły piekarnik z pokrętłami, włoską produkcją (plastikowość) i pyrolizą, a EOB8 to piekarnik 3w1, który piecze, piecze ze wspomaganiem parowym i gotuje na parze, produkcja niemiecka, kolorowy wyświetlacz z masą programów, sterowanie zdalne… To tak jakby pytać, czy warto dopłacać do do dużego SUVa Volvo, myśląc wcześniej o Dacii Sandero…

          • Ewelina pisze:

            Panie Krzysztofie, jak wcześniej napisałam zdecydowałam się na piekarnik EOB8S39WX , ale chciałabym się upewnić, że posiada on tak bogate funkcje jak np. piekarnik EOB7S31Z SteamBoost. Być może to tylko kwestia opisów na stronie sklepu, ale wybrany przeze mnie EOB8S39WX posiada w opisie tylko kilka funkcji i w zakresie bezpieczeństwa nie ma funkcji zimne drzwi czy chłodzenie obudowy. Na tle EOB7 wypada tylko lepiej pod względem klasy energetycznej A++.

            Zastanawiam się dlaczego opis EOB8 na stronie wskazuje tylko na kilka funkcji.

            Dla porównania przesyłam linki do tych dwóch porównywanych piekarników:
            https://www….bhtml#opis
            https://www….rch=1#opis

            Prosiłabym o informację czy EOB8 posiada te same funkcje co EOB7, ponieważ bardzo zdziwił mnie skromny opis piekarnika EOB8 (choć myślałam, że jest lepszym piekarnikiem niż EOB7S31Z ). Byłabym bardzo wdzięczna za krótkie wyjaśnienie.

          • Krzysztof Kulikowski pisze:

            Pani wybrała wyższy model, ma więcej funkcji i opcji niż EOB7. Sklepy nie mają dobrych opisów – sensownie ma to opisane Electrolux na swojej stronie. Czasami mam wrażenie, że w centralach tych dużych sieci pracują ludzie, którzy dopiero uczą się czytać i pisać, o rozumieniu już nie wspominając, stąd tak słabe opisy, setki błędów i bzdur, a żeby było śmieszniej, ktoś im za to płaci co miesiąc 😀

          • Ewelina pisze:

            Panie Krzysztofie, serdecznie dziękuję. Upewnił mnie Pan, żeby pozostać przy EOB8S39WX i już dalej nie szukać 🙂

      • Ewelina pisze:

        Serdecznie dziękuję 🙂 Dodatkowo EOB8 jest teraz w fajnej cenie.

  33. Arleta pisze:

    Dzień dobry, co Pan sądzi o piekarniku GORENJE GS879B ?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jeden z najlepszych piekarników parowych 4w1 na rynku, godny konkurent dla Electroluxa i AEG w nieco niższej cenie.

  34. Przemek pisze:

    Witam, proszę o polecenie zestawu płyta indukcyjna + piekarnik 60 cm. Cena około 2500 za sprzęt. Płyta conajmniej jedno pole łączone. Piekarnik podstawowy z prowadnicą teleskopową. Kolorystyka czarno- srebrna.
    Dziękuję

  35. małgorzata pisze:

    Dzień dobry Panie Krzysztofie czym się różni KOBCs31x od

    EOBs31x . i czy jest warty kupienia.W zamyśle mam jeszcze eob7s31x

    • małorzata pisze:

      dziękuję .Nie mogę odżałować Eob8s31x Chodzi w wyświetlacz był dla mnie przejrzysty. Natomiast boję się czy będę umiała obsługiwać eob7s31x Który jest Panu najbliższy ze steam boost?

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        EOB7 ma po prostu mniej funkcji z uwagi na brak wyświetlacza tekstowego – pokazuje jedynie proste i czytelne piktogramy. EOB8S31X był idealnym kompromisem między funkcjonalnością, a prostotą obsługi, teraz żeby dostać podobne funkcje trzeba celować w nowe modele z końcówką 39, czyli małe wyświetlacze dotykowe EXCite z WiFi.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W nazwie pierwszego Electroluxa brakuje cyfry, więc nie wiem o jaki model Pani chodzi. 1 i 3 to te same piekarniki, różnią się wykończeniem frontu, uchwytem.

  36. Kasia pisze:

    Witam serdecznie,

    Właśnie przygotowuję się do generalnego remontu. A co Pan sądzi na temat piekarników Haier?
    Potrzebuję piekarnika oraz mikrofalówki w zabudowie słupkowej – tuż obok czarnej, szklanej lodówki Haier’a (70cm).
    Zależy mi na piekarniku parowym, czarnym (najlepiej czarne szkło jak lodówka) i najlepiej z pyrolizą.
    Generalnie na uwadze miałam EOC8P31Z . Jednakże doczytałam u Państwa, że jest to model produkowany we Włoszech. Przyznam, że ostatnio miałam możliwośc zobaczyć piekarniki Haier’a na żywo i generalnie prezentują się lepiej np. HWO60SM5S9BH .
    Obawiam się „chińszczyzny” – od 19 lat mam sprzęty firmy Electrolux i tylko zmywarka rok temu odmówiła współpracy – stąd sentyment do marki…

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Haier to nowość, piekarniki ktoś im klepie w Chinach, wykonane są nieźle, elektronikę mają mało przemyślaną, więc i tak brałbym wskazanego Electroluxa z starą i sprawdzoną elektroniką tekstową Vision.

  37. robhal pisze:

    Witam co sadzi Pan na temat tego piekarnika Piekarnik SAMSUNG NV75A6549RK moge go miec za 2300zl czy w tej cenie znajde cos lepszego dziekuje

  38. trururu pisze:

    Radzę dobrze przemyśleć, czy warto w ogóle inwestować w piekarnik parowy. To super wygląda na filmikach z YT, ale w praktyce jest z tym sporo zachodu – dolewanie i opróżnianie zbiornika, czyszczenie instalacji, itd. Przed zakupem warto poczytać instrukcję. Mam taki piekarnik od pół roku, funkcji pary użyłem może ze 3 razy i niespecjalnie mnie do niej ciągnie. Do warzyw zwykły garnek parowy jest bardziej praktyczny. Para może się przydać jak ktoś robi popisowe dania z mięsa albo ryb dla gości, na co dzień – szkoda pieniędzy.

    Druga rzecz. Przesiadłem się z najprostszego piekarnika z mechanicznym sterowaniem (nie miał nawet timera – tylko dzwonek). To, co robi największą różnicę to LCD z programami oraz termosonda. Nie ma co się bać dużych ekranów dotykowych, przynajmniej w Electroluksie. Dzięki dotykowi zaawansowane funkcje (np. wyłącz pieczenie przy osiągnięciu zadanej temperatury z termosondy) są bajecznie proste do wybrania. Electrolux jest w stanie jednocześnie podawać na ekranie trzy temperatury – zadaną, faktyczną i wnętrza dania. Jeden rzut oka i wszystko wiem. Spróbujcie tego z tymi podobno wspaniałymi segmentowymi ekranami rodem z kalkulatora.

    Trzecia. Moim zdaniem szkoda pieniędzy na teleskopowe prowadnice. Czasem się przyda, ale nie traktowałbym tego jako podstawy do decyzji o wyborze konkretnego modelu.

    Gdybym miał kupować teraz, brałbym coś bez pary albo z podstawowymi funkcjami parowymi, ale z wysoką temperaturą maksymalną (300C), dużym ekranem i termosondą.

    • Piotr pisze:

      Ostatnie zdanie jest interesujace: dlaczego tylko z podstawa funkcji parowych w zamian za wyzsza temperature?

      • Krzysztof Kulikowski pisze:

        Piekarniki z gotowaniem na parze mają zazwyczaj max. temp 230 stopni, a te wspomagane parowo i zwykłe często mają 300 stopni (Beko PizzaPro 310, Teka MaestroPizza 345 stopni).

  39. Paweł pisze:

    Panie Krzysztofie czy jeżeli zależy nam na czyszczeniu pirolitycznyn, zakresie temperatur do 300 stopni oraz prowadnicy teleskopowej/prowadnicach teleskopowych to który z niżej wymienionych modeli uważa Pan za najlepszy ew. czy lepsza będzie jakaś alternatywa?
    Siemens HB 676GBS1
    Electrolux EOE7P31Z
    Electrolux KOE8P81Z
    Gorenje BPSA6747A08BG

    Nie chciałbym wydawać więcej niż 3500zl za piekarnik, ale zależałoby mi również na dobrej jakości wykonania i ew. dobrym dostępie do części, serwisu itp.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ze wszystkich wskazanych najbardziej funkcjonalny jest Gorenje – ma świetną elektronikę i wspomaganie parowe. Najbardziej sprawdzone są te stare Electroluxy – elektronika Omega, pyroliza i niemiecka produkcja. W Siemensie zaletą jest brak potrzeby wyjmowania blach i drabinek do procesu pyrolizy (wyciągamy tylko drabinkę suszarniczą).

      • Paweł pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. Co do Gorenje nie ma problemów z częściami i serwisem? Słyszałem opinie że produkty dobre ale serwis na bardzo niskim poziomie.

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Podobnie jak u innych, no może jedynie BSH trochę się wyróżnia na tle konkurencji, ale u nas nie ma dobrych serwisów.

  40. Konrad pisze:

    Witam,
    Szukam niedrogiego piekarnika parowego dobrej jakości.
    Zastanawiam się między electroluxem EOB8S39WZ , samsung nv75n7626rb , a electroluxem EOE7P31Z . Który jest najlepszy Pana zdaniem? A może w ogóle jakis inny model warto rozważyć?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Parowy to jest tylko pierwszy Electrolux – jeden z najlepszych piekarników 3w1 na rynku (gotuje, wspomaga pieczenie parą i piecze normalnie).

  41. Tomasz pisze:

    dzien dobry Panie Krzysztofie
    dzięki Panu udało mi sie juz zakupić troche sprzetu do nowego mieszkania, teraz przyszła kolej na reszte zakupow , prosiłbym o pomoc.
    Potrzebuje zakupić jeszcze :
    –zmywarke do zabudowy 60cm :
    -BOSCH SPV6EMX11E
    -BOSCH SMV4EVX14E
    -BOSCH SPV4EKX60E
    -Electrolux KEMC8321L
    -Whirlpool WI 7020 PEF – taką polecono/ brak pomysłu – budzet 2800
    piekarnik do zabudowy – narzeczona nalega na parowy:

    -ELECTROLUX LOE8H31Z
    -Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp
    -Electrolux COC8H31Z SteamCrisp
    -ELECTROLUX EOC8H31Z STEAMCRISP
    -moze jakis whirpool?
    –płyta indukcyjna :
    -ELECTROLUX EIV63443
    -Electrolux EIV634 SLIM-FIT
    -Whirlpool WF S9365 BF/IXL
    –lodowka wolnostojąca pow 200 cm :
    -LG GBB92MCACP
    -LG GBB72MCVGN
    -Samsung RB38A7B5322
    -Samsung RB38T705C
    – Samsung RB38T776CB1
    –okap podszafkowy:
    -Samsung NK24M1030IB / brak pomysłu
    –mikrofala do zabudowy :
    -brak pomysly

    prosze u wybor najlepszej opcji ewentualnie jakies własne propozycje.
    mysle ze budzet max 12 tysiecy, pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Zmywarka Whirlpoola to prostszy model – konkurencyjne dla wskazanych wyżej są modele z serii WIO i WIP. Electrolux będzie najgorzej wykonany (plastiki, kosze, prowadnice, zawiasy). Boscha modele są drogie, ale ciężko przyczepić się do jakości, zwłaszcza jeśli wybiera się model z metalowym dnem i niemiecką produkcją. Whirlpool może być najtańszy i najlepiej wyposażony – pod względem części są też najtańsi z tych 3.
      2. Tu trzeba zdecydować co się potrzebuje – wiadomo, że COC8 i EOC8 to najlepsze z tych 4 z świetną elektroniką tekstową Vision, ale jak ktoś nie potrzebuje bajerów i tylu programów, to zwykły, pokrętłowy EOC6 też będzie dobry. LOE8 to dla osób, które nie chcą funkcji parowych.
      3. Indukcje wszystkie 3 dobre – wybrać co się bardziej podoba – w Electroluxie mniej psuje się elektronika.
      4. Lodówki zdecydowanie LG – lepiej wykonane i wykończone.
      5. Okap dobiera się do wielkości kuchni.

  42. Tomasz pisze:

    Witam, Panie Krzysztofie czy mógłby mi Pan wskazać piekarnik z funkcją parową, który po za kończeniu pieczenia nie jest schładzany wentylatorem?
    Czy już niestety wszystkie piekarniki maja to chłodzenie…

  43. Mike pisze:

    Witam serdecznie
    Czy może coś pan powiedzieć na temat piekarników firmy Fisher&Paykel ? Jak przedstawiają się w porównaniu np do AEG serii 9000. Dziękuję.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nigdy nie widziałem ich sprzętu na żywo, to marka z Nowej Zelandii, ale w 2012 zostali wykupieni przez chińskiego Haiera (jak później Candy i Hoover). Ich sprzęty nie przypominają mi nic znanego (nawet Haiera), więc nie pomogę w tej kwestii. Bezpieczniej jednak kupić AEG – normalna dystrybucja i serwis w PL.

  44. WojB pisze:

    Dzień dobry, Panie Krzysztofie szukam piekarnika z zakresem temperatur do 300 st., pyrolizą i wspomaganiem parowym, max. do 4 tyss . Czy coś sensownego poza Electrolux można znaleźć w tej cenie?
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za fachowe komentarze.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Głównie Electrolux z serią SteamCrisp.
      Gorenje ma takie modele – cała nowa seria o pojemności 77 litrów ma temp. do 300 stopni, są warianty z pyrolizą i wspomaganiem parowym:
      BSA6737E15BG – prosty na pokrętłach z pyro i wspomaganiem parowym.
      BPSA6747A08BG – fajna elektronika, pyroliza, termosonda i wspomaganie parowe.
      Jedyna wada jąką znajduje to pojemność zbiornika na wodę – 130 ml to bardzo mało.
      BPSAX6747A08BG – to samo co model wyżej tylko z srebrnymi wstawkami.

      • WojB pisze:

        Dziękuję za odpowiedź,
        a co Pan sądzi o AEG BSE772380B za 4,3 tys?
        Pozdrawiam serdecznie

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Trochę drogo jak na piekarnik z serii SteamCrisp (wspomagane parowo, nie gotują), ale sam piekarnik dobry i niemieckiej produkcji, co w tej serii rzadko się zdarza.

  45. Marek pisze:

    Szukam piekarnika parowego a dodatkowo dobrze aby można było go w miarę łatwo czyścić. Zastanawiam się pomiędzy:
    Amica ED57369BA+ X-TYPE STEAM
    Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp

    Czy powłoka katalityczna Amica robi różnicę przy czyszczeniu?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Kataliza wypala brud ze swojej powierzchni (katalizuje żeby być precyzyjnym), więc tak – pomaga. Amica to model 3w1 – już gotuje na parze, a Electrolux to podstawowy model SteamCrisp produkcji włoskiej – nie gotuje (2w1, czy piecze i piecze wspomagany parowo). Jeśli komuś wystarczy wspomaganie i nie potrzebuje gotowania na parze, to EOC6 będzie spoko. Piekarniki parowe Electroluxa są sprawdzone.

  46. Amica ED87389BA+ Q-Type Steam pisze:

    Trochę o Amica ED87389BA+ Q-Type Steam .

    Posiadam ten piekarnik od wprowadzenia na rynek i nie ukrywam, że zakupiłem go za poradą Pana Krzysztofa.

    Plusy: piecze dobrze, jest pojemny, sterowanie z telefonu (z każdego miejsca na Ziemi, o ile jest Internet), dotykowe otwieranie drzwi piekarnika (o ile nie wariuje bo potrafi samoczynnie je otworzyć bez dotykania).

    Minusy:
    – bardzo cichy sygnał końca programu (dźwięk zbliżony do sygnału jakie wydają zegarki elektroniczne na rękę) – jak jest głośno, np. leci muzyka, sygnał jest niesłyszalny. Mam zmywarkę Amica i tu „umarłego obudzi”;

    – programy parowe – nie działają chyba od nowości (może będą działać po kolejnej wizycie serwisanta). Po kilku latach od zakupu naszło mnie na pieczenie/gotowanie z wykorzystaniem pary. Wybrany program, dolana woda, start programu i czekam na magię parową, ale mój piekarnik po około 30 sekundach woła DOLEJ WODY i ja posłusznie to robię, aż usłyszę sygnał i zaczyna się dziać ta magia jednak po kolejnych szybkich sekundach SMOK (piekarnik) chce wody, więc dolewam, a on pije i pije, a na dnie piekarnika rozpoczyna się kolejna magia czyli POTOP (nie szwedzki). Czar pieczenia prysł. Telefon do serwisu i po kilku dniach przyjechał Pan serwisant, wymienił czujnik z tyłu piekarnika, szybka próba programu parowego no i zaczęło się tworzenie pary (próba około 2 minut), o wodę po 30 sekundach nie woła – czyli działa. Piekarnik do mebla, serwisant pojechał, czekam kilka dni i znów mnie naszło pieczenie na parze. Skracam – Smok (piekarnik) ponownie zaczął pić po około 3, 4 minutach od rozpoczęcia programu pieczenia doprowadzając do ponownego POTOPU. Kolejna wizyta serwisanta zakończyła się zapowiedzią kolejnej wizyty bo potrzebna jest wymiana zbiornika na wodę – ponoć ten zamontowany fabrycznie ma zbyt grube ścianki i czujnik nie widzi czy jest woda;

    – na wyposażeniu fabrycznym bark prowadnic teleskopowych (można je dokupić) ale nie są zalecane do tego piekarnika bo para je zniszczy.

    Tyle i tylko tyle. Te problemy z funkcją pary zwalam na to, że mój piekarnik jest z samego początku produkcji i ma problemy „wieku dziecięcego” :-))))

    Jeszcze jedno – polecam zakupić wydłużoną gwarancję u producenta (ja wykupiłem dodatkowe trzy lata za 150 PLN i chyba było warto)

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Niestety wady systemu parowego wyszły dopiero z czasem, więc wyszło na to, że jest Pan beta testerem 😉

  47. Przemyslaw pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Czy warto dopłacić do Electroluxa z Niemiec, czy Gorenje jest tez porządnie wykonane?
    Pozdrawiam,

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Gorenje też jest porządnie wykonane i bardzo intuicyjne pod względem sterowania (a przynajmniej dla mnie).

  48. Gosia pisze:

    Panie Krzysztofie poszukuję sprzętu AGD w kolorze białym i mam już mętlik w głowie. Zrobiłam takie zestawienie:
    – piekarnik parowy Electrolux EOB7S31V (innych białych parowych nie znalazłam)
    – płyta gazowa Electrolux EGG6436W /Gorenje GKTW641SYB
    – lodowka do zabudowy 177cm wys : Samung BRB 26603 eww ff /
    BEKO BCNA 275E32SN
    – zmywarka do zabudowy 45 cm KEQC 310L
    Proszę o rade, czy to przyzwoity wybór?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Piekarnik super.
      Płyta Electroluxa dobra, a Gorenje jeszcze lepsza, choć brałbym wariant bez timerów – będzie tańszy, a funkcjonalność jego bajeru jest średnia.
      Lodówka Samsunga lepsza, choć biedniej wyposażona i wykończona. Zmywarka ma przeciętne parametry i jakość jak na cenę.

  49. Gosia pisze:

    Dziękuję za odpowiedź . Czy mógłby mi Pan polecić lepszą zmywarkę 45 do zabudowy ?
    w takim razie.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Do 2000 zł kupi się niezłe modele Whirlpoola i Beko, a powyżej tej kwoty Boscha/Siemensa. Jeśli wymagane byłyby zawiasy ślizgowe to trzeba patrzeć na Electroluxa.

  50. Gosia pisze:

    Dziékuję bardzo.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Gosia


reklamaml