Kategorie: Ekspresy do kawy

Jaką kawę lubisz? Przedstawiamy 10 różnych kaw z całego świata

Jest tyle kaw co kawoszy. Jednak te najpopularniejsze i najbardziej ropoznawane każdy kawoManiaK znać i przynajmniej raz w życiu spróbować powinien. Na pewno zaliczymy do nich espresso, po turecku, po wiedeńsku i nawet po polsku. Jak przyrządzić taką kawę?

Oto nasze zestawienie dziesięciu najpopularniejszych kaw z całego świata, które warto znać.

Trudno chyba o większą gwiazdę na świecie, niż ona. Egzotyczne pochodzenie, międzynarodowa kariera i rozpoznawalność. Wszystkie jej role spotkały się z uznaniem milionów ludzi na całym świecie. Swój fenomen zawdzięcza niezwykłym metamorfozom – początkowo łagodna i delikatna, po chwili potrafi stać się silna i zdecydowana.

Kawa, bo o niej przecież mowa, jest jednym z najpopularniejszych napojów, występujących pod każdą szerokością geograficzną. Podawana od ponad 3000 lat stanowi ważny element nie tylko diety, ale również kultury popularnej czy sztuki. Nie każdy jednak wie, jak przygotować różne jej rodzaje.

Oprócz jakości samej kawy, bardzo ważnym czynnikiem decydującym o uzyskaniu idealnego naparu, jest sposób i grubość mielenia ziaren. Dlatego, przy okazji zapraszamy do zapoznania się z naszym maniaKalnym poradniKiem: Jaki młynek do kawy kupić? Ranking, polecane modele, TOP-10.

Zestawienie 10 kaw z całego świata

Espresso – włoska, mała, intensywna kawa z charakterystyczną orzechową pianką. Stanowi bazę do wykonania tak popularnych napojów, jak cafe macchiato, latte czy cappuccino. Przed jej zaparzeniem należy drobno zmielić kawę, najlepiej z użyciem funkcji pulsacyjnej, dostępnej w elektrycznym młynku do kawy. Pozwala to na otrzymanie naprawdę drobnego, pełnego aromatu pyłku.

Kawa po polsku – bardzo popularna w XIII wieku. Dziś błędnie przypisuje się jej wiele wyszukanych dodatków. Oryginalny przepis zakładał dodanie do zaparzonej, mocnej, grubo mielonej kawy jedynie łyżki bardzo tłustej i gęstej śmietany.

Kawa po turecku – jeden z najsłynniejszych sposobów podawania kawy. Poprawnie przyrządzenie jej wymaga dokładnego zmielenia ziaren. Mokka to mieszanka bardzo drobnej kawy (najlepiej w postaci pyłu), cukru oraz wody. Składniki trzykrotnie podgrzewa się i chłodzi w specjalnym tygielku. Tajemnicą jej perfekcyjnego wykonania jest długie mielenie ziaren. Należy pamiętać, że płynu nie można zagotować, gdyż skutkuje to nieprzyjemnym smakiem i pozbawia napój wszystkich korzystnych właściwości.

Kawa po irlandzku – Caife Gaelach – uważa się, że po raz pierwszy została przygotowana przez Josepha Sheridana, szefa portu lotniczego Foynes. Jest to mieszanka mocnej kawy, odrobiny cukru i miarki irlandzkiej whiskey, zwieńczona kożuszkiem ze sztywno ubitej śmietanki.

Kawa po wiedeńsku – absolutny hit wszystkich austriackich kawiarni. Mocna, niezbyt drobno zmielona kawa, którą po zaparzeniu podaje się w szerokiej filiżance. Jej nieodłącznym elementem jest kopuła z bitej śmietany oprószona sypką czekoladą lub cynamonem.

Kawa po grecku – przyrządzana podobnie jak kawa po turecku. Różnicą znacznie wpływającą na jej smak jest sposób mielenia ziaren. Napój ten powinien być przygotowywany z grubo mielonej kawy. Tak przygotowane ziarna, poddane kilkukrotnemu gotowaniu, oddadzą pełnię aromatu i pozwolą otrzymać idealnie czarny napój.

Kawa po jamajsku – jej smak może zaskoczyć ludzi przyzwyczajonych do smaku tradycyjnej „małej czarnej”. Kawa po jamajsku to mieszanina średnio mielonej kawy, soku z owoców cytrusowych oraz odrobiny rumu.

Kawa po belgijsku – to napój podawany w wysokiej szklance, ze względu na jego niecodzienny wygląd. Składają się na niego trzy warstwy, które nie powinny się zbytnio przenikać. Na dnie szklanki powinna się znaleźć kawa, warstwę środkową tworzy spienione mleko, zaś zwieńczeniem całości jest ubita na sztywno piana
z białek.

Kawa po angielsku – mimo że Anglicy kojarzą się nam głównie z piciem herbaty, kawa na Wyspach jest również bardzo popularna. Przepisów na English Coffee jest wiele. Niektóre z nich zalecają dodanie do gorącego naparu odrobiny ginu, inne polecają podać go z miodem, śmietanką i cynamonem. Niezależnie od wybranej wersji jest to z pewnością opcja, która rozgrzeje w zimny, deszczowy dzień.

Kawa po kapitańsku – prawdziwa ekstraklasa, jeżeli chodzi o składniki, sposób przygotowania i podania kawy. Do sporządzenia tego przysmaku potrzebujemy średnio zmielonej kawy, żółtka jaja kurzego, 2 łyżeczek cukru oraz… brandy. Na początku podgrzewamy brandy z jedną łyżeczką cukru tak, by rozpuścić cukier, ale nie dopuścić do zagotowania płynu. Wlewamy go ostrożnie do szklanego pucharka, a następnie równie delikatnie dolewamy kawy, dbając o to, by obie warstwy się nie połączyły. Na koniec z żółtka i 1 łyżeczki cukru ubijamy kogel-mogel, który układamy jako trzecią, wierzchnią warstwę. Ta trójkolorowa kombinacja to idealne połączenie słodyczy, mokki i aromatów zawartych w beczkowanym alkoholu. Prawdziwa uczta dla koneserów.

Świat kawy oferuje praktycznie nieograniczone możliwości. Każdy znajdzie tam coś, co przypadnie mu do gustu.

techManiaK

Najnowsze artykuły

Samoczyszcząca się suszarka LG w jeszcze lepszej cenie!

Jest dobra okazja dla osób poszukujących suszarki z systemem samooczyszczenia skraplacza - solidny model LG…

10 godzin temu

Majówkowe przeceny na ekspresy do kawy

Pierwszego maja wystartowała nowa pula promocji w dużych sieciach handlowych w tym na ekspresy automatyczne.…

1 dzień temu

Testuj przez 30 dni odkurzacz pionowy Miele i zwróć, jak nie spełni oczekiwań!

W terminie od 22 kwietnia do 22 lipca 2024 możesz kupić odkurzacz pionowy marki Miele…

2 dni temu

Dreame X40 Ultra, czyli ewolucja w stronę ideału

Marka Dreame to czołowy producent robotów sprzątających. Po sukcesach sprzedażowych serii L10s i L20 przyszła…

2 dni temu

Cook Story by Samsung ponownie otwarte!

Samsung ponownie otwiera Cook Story: połączenie salonu pokazowego z warsztatami pokazującymi możliwości AGD koreańskiego producenta.…

2 dni temu

TEST Roborock Qrevo MaxV. Wypasiony robot sprzątający i kosztuje mniej niż myślisz

Testujemy Roborock Qrevo MaxV, czyli jeden z najciekawszych robotów sprzątających na polskim rynku. Co potrafi…

3 dni temu

Wraz z naszymi partnerami stosujemy pliki cookies i inne pokrewne technologie, aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane na urządzeniu końcowym. Używamy plików cookies, aby wyświetlać swoim Użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy oraz w celach analitycznych i statystycznych. Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej oraz naszych partnerów. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies.

Polityka Cookies