Polski producent Solgaz nie przestaje zaskakiwać. Wcześniej wykonaliśmy test płyty ceramicznej GPC 4+2 wykorzystującej gaz, a teraz testujemy piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM oferujący trzy techniki obróbki termicznej i aż 80 trybów pieczenia.
Żyjemy w czasach, kiedy popularność zyskują nowe techniki przygotowania żywności. Chodzi o to, żeby było szybciej, smaczniej i zdrowiej. Piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM pozostaje w zgodzie z tymi trendami, a jednocześnie pozwala na kucharzenie nawet osobom, które cenią sobie szybkość i wygodę użycia.
Zobacz również inne filmy techManiaKa na YouTube!
Parametry | |
Pojemność komory | 34 litry |
Wymiary zewnętrzne / waga | 595 x 525 x 454 mm / 33 kg |
Napięcie zasilania | 230V / 50 Hz |
Moc wejściowa/wyjściowa (kuchenka mikrofalowa) | 1550W / 900W |
Moc wyjściowa (ruszt / konwekcja) | 1200W / 1750W |
Moc wejściowa (para) | 1500W |
Moc wejściowa (maksymalna) | 3300W |
Cena piekarnika kompaktowego Solgaz SP-34-PM wynosi 3420 złotych, a wysyłka realizowana jest w ciągu 7 dni od złożenia zamówienia. Więcej informacji znajdziesz na stronie producenta.
Piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM dysponuje nie jedną, nie dwoma, a trzema technologiami przygotowania potrawy. Pierwsza, najłatwiejsza do odgadnięcia, to oczywiście konwencjonalny sposób obróbki termicznej przy użyciu ciepła generowanego przez piekarnik. Kolejna to wielkie zaskoczenie — piekarnik wykorzystuje mikrofale oraz umożliwia gotowanie na parze.
Jak łatwo się domyślić, stwarza to bardzo wiele możliwości. Bez problemu przygotujemy różnorodne potrawy i to niezwykle szybko. Dla przykładu, fale mikrofalowe bardzo się przydają podczas rozmrażania produktów lub podgrzewania, z kolei gotowanie na parze, jest – oprócz pieczenia – najzdrowszym sposobem przyrządzania potraw. Pozwala na zachowanie wszystkich walorów smakowych i wartości odżywczych np. w warzywach.
To właśnie przez łączenie różnych technik obróbki termicznej piekarnik Solgaz SP-34-PM pozwala na rozbudzenie kuchennej kreatywności. Umożliwia przygotowanie różnego rodzaju potraw — od mięsnych, po rybne, warzywne i wiele, wiele innych. W kuchennych podbojach pomaga rozbudowany tryb automatyczny oferujący 80 trybów działania, które dobieramy wedle tego, co chcemy przygotować. Wystarczy dobrać odpowiedni program do potrawy, podać wagę, a reszta zrobi się sama.
Wśród oferowanych przez piekarnik programów znajdują się dania mięsne (np. kurczak, pulpety, eskalopka z indyka, polędwiczki wieprzowe lub kiełbaski), dania z ryb (pstrąg, łosoś, sandacz, śledź), owoce morza, a także dania z ryżu, warzywa grzyby i inne. Programy automatyczne różnią się od siebie grupami – są dania przygotowane na parze i bez pary. Dzięki temu szybciej przyrządzimy także desery, np. ciasteczka owsiane lub babeczki.
Aby w pełni wykorzystać możliwości piekarnika, należy dobrze zapoznać się z instrukcją urządzenia, w której znajdziemy pełną tabelę z nazwą potrawy, przypisany jej tryb działania oraz informacje o tym, z jakich technologii korzysta piekarnik. Na przykład do przygotowania warzyw piekarnik używa gotowania na parze oraz mikrofal, udko z kurczaka przyrządzi korzystając z konwekcji oraz mikrofal, a z kolei świeżą pizzę upiecze przy użyciu samej konwekcji.
Wydawać by się mogło, że duża ilość funkcji, jakie oferuje piekarnik Solgaz SP-34-PM może przytłoczyć, ale urządzenie jest naprawdę łatwe w obsłudze. Na froncie, ponad drzwiczkami znajduje się duży panel sterowania z ekranem oraz guzikami działającymi na dotyk. Sześć przycisków umieszczonych po lewej stronie umożliwia dobór odpowiedniego trybu grzania (z użyciem i bez użycia pary wodnej), ustawienia automatycznego wyłączenia piekarnika (jest wbudowany timer) oraz zmianę temperatury grzania.
Do nawigacji po menu wykorzystujemy przycisk ze strzałką, natomiast wszystkie operacje wyświetlane są na ekranie. W chwili, w której zapoznamy się z poszczególnymi symbolami, obsługa piekarnika stanie się dziennie prosta. Wśród funkcji mamy tryby bez użycia pary (kuchenka mikrofalowa, konwekcja, grill + konwekcja, kuchenka mikrofalowa + konwekcja itd.), tryby z użyciem pary (także z konwekcją i kuchenką mikrofalową) oraz wspomniane już funkcje automatyczne.
Tutaj także znajduje się specjalny guzik wysuwający zbiornik z wodą dostarczaną do funkcji gotowania na parze. Dostęp do zbiornika jest bardzo łatwy — wysuwamy go z frontowego panelu (nie musimy go wyciągać w całości) i wlewamy wodę. Otwór zatkany gumową blokadą znajduje się bardzo blisko przedniej części zbiornika, więc szybko i łatwo uzupełnimy zapas płynu. Tu jeszcze ciekawostka — piekarnik wyświetla na ekranie miernik pokazujący stan napełnienia zbiornika, więc można na bieżąco kontrolować poziom wody.
Po dostosowaniu wszystkich parametrów wystarczy wcisnąć guzik umieszczony na prawo od ekranu, a piekarnik rozpocznie działanie. W każdej chwili jednym kliknięciem możemy przerwać grzanie — służy do tego odpowiedni guzik opatrzony symbolem pauzy. Pełni on także funkcję blokowania piekarnika chroniącą przed ciekawskimi, młodymi amatorami kucharzenia. 😉 Dla ich bezpieczeństwa producent zadbał także o to, żeby drzwi piekarnika stale były chłodne.
W zestawie, oprócz piekarnika, znajduje się metalowy ruszt do grillowania, taca szklana, na której możemy umieścić naczynie z potrawą oraz zbiornik na wodę do gotowania na parze. Pojemność komory do pieczenia to 34 L, natomiast wymiary zewnętrzne wynoszą 595 x 525 x 454 mm. Piekarnik może zostać obudowany, bez problemu zamontujemy go także w systemie mebli robionych na wymiar. Co bardzo ważne, piekarnik jest zasilany ze standardowego gniazdka prądowego.
Pod względem stylistycznym piekarnik Solgaz SP-34-PM prezentuje się równie elegancko, co płyta gazowa Solgaz GPC 4+2. Front posiada bardzo prostą stylistykę. Czarne szkło pokrywające panel dotykowy oraz drzwi urozmaica rączka ze stali nierdzewnej. Wnętrze urządzenia posiada stosowne opisy ostrzegające przed ciepłem, natomiast wbudowana lampa zapewnia pełny podgląd tego, co się dzieje podczas pieczenia. Oczywiście drzwiczki posiadają specjalną warstwę chroniącą przed mikrofalami, a ich otwarcie wstrzymuje pracę urządzenia. Podobnie, jak w płycie gazowej, tak i tu producent stawia bezpieczeństwo użytkownika ponad wszystko .
Pracy piekarnika towarzyszy dźwięk chłodzenia oraz odgłos działającej mikrofali, aczkolwiek nie jest on głośniejszy od tego, do czego przyzwyczaił mnie prywatny piekarnik w domu. Warto też wspomnieć o tym, że chłodzenie pozostaje aktywne jeszcze przez jakiś czas po wyłączeniu urządzenia. Nie ma więc większych obaw o zniszczenie mebli dookoła piekarnika, aczkolwiek producent zaleca obudowanie materiałem wytrzymującym ciepło nie niższe niż 90 st. C, czyli podobnie jak standard u wszystkich producentów.
Postanowiłem zweryfikować swoje zdolności kulinarne i przyznam, że piekarnik naprawdę dobrze się sprawdził. Bez problemu udało mi się nastawić tryb działania, który mi odpowiadał, aczkolwiek przydałaby się ściąga z legendą symboli odpowiadających każdemu z trybów działania. Wprawdzie po pewnym czasie nauczymy się wszystkich oznaczeń, ale pomogłoby to na samym początku w oswojeniu się z piekarnikiem. Zauważyłem też, że ekran dotykowy szybko się palcuje — zwłaszcza, kiedy operuje się niezbyt czystymi rękoma. Dobrze, że łatwo się go czyści — zdecydowanie łatwiej niż pokrętła w innych piekarnikach.
Szczególnie doceniłem obecność mikrofali. Kupno piekarnika kompaktowego wyklucza konieczność dokupienia mikrofalówki.
Temperatura maksymalna pieczenia konwekcyjnego to 230 stopni Celsjusza, co nie każdemu może odpowiadać, ale trzeba pamiętać o tym, że urządzenie korzysta z łączenia technologii obróbki grzania. Mamy jeszcze grzałki opiekające i grillujące, a łącząc konwekcję z mikrofalą, której moc maksymalna wynosi 900 W osiągniemy temperatury pieczenia w zupełności wystarczające do wszelkich kuchennych eksperymentów.
Piekarnik kompaktowy Solgaz SP-34-PM zaskakuje mnogością dostępnych opcji, którymi może spokojnie zastąpić trzy urządzenia — piekarnik, mikrofalówkę oraz garnek do gotowania na parze. Tryby automatyczne pozwalają w pełni wykorzystać możliwości sprzętu, a jednocześnie piec i gotować w sposób szybki, łatwy i zdrowy. Sam sprzęt spisuje się bardzo dobrze, jest przy tym wygodny w użyciu i łatwy do utrzymania w czystości. Nie ma też problemów z izolowaniem ciepła, posiada funkcję rozmrażania, blokadę przed niepożądanym użyciem oraz stale zachowuje zimne drzwi podczas pieczenia.
I choć na początku trudno się zaprzyjaźnić ze wszystkimi dostępnymi opcjami, to w perspektywie widzę tylko jedno: wielkie zadowolenie. I smacznie oraz szybko przygotowany posiłek, rzecz jasna. 😉
ZALETY
WADY
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Oficjalny sklep DeLonghi ma super ofertę na ekspres do kawy serii Rivelia. Nie dość, że…
Z początkiem września do sprzedaży trafił nowy flagowiec marki iRobot i jednocześnie pierwszy ich model…
W sklepie internetowym Lidla mają dobrą ofertę na najlepszą (tej marki) i na dodatek ulepszoną…
Platforma iBood słynąca z dobrych ofert jednodniowych i festiwali polowań na okazje iBood Hunt, ma…
Nie wiesz, jakiego robota sprzątającego kupić, aby później tego nie żałować? Zerknij na nasz TOP-10…
Do sprzedaży wchodzi iGulu F1 - domowy automat do warzenia piwa, który można zamówić także…
Komentarze
Zaskakujące że dorośli - wydawało by się - ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem i podają w komentarzach jakieś piekarniki parowe które nie mają ani grilla ani mikrofali. Porażka
Za niska temperatura maksymalna - dyskwalifikacja na starcie.
Na dodatek dopowiem, że ten model piekarnika z mikrofalą, ale bez parowaru ma Amica za 1800-2200 zł. Oba urządzenia pochodzą z tej samej fabryki.
A o to i one :D Wyposażenie i środek identyko. Różnice to programator i parowar.
http://www.amica.pl/produkty/lista/428-Piekarniki_kompaktowe
A ty jesteś ślepy czy z konkurencji solgazu?
Przeciez to inna wersja, nawet pary nie ma
BEZ PAROWARU - to tak jak powiedzieć że no moja stara nokia to iPhone, tylko bez oprogramowania i aparatu. No ale przecież też telefon....Luuudzie...
Post wyżej napisałem że Amica ma ten sam piekarnik tylko bez parowaru. Czytaj ze zrozumieniem kobieto.
Jakoś mnie ta kuchenka nie przekonuje, mam w planach kupno ale 230 stopni to trochę mało szczególnie że najczęściej w niej robię pizze.
Tak szczerze, to piekarnik piecze tak dobrze, że musiałem wymienić kilka zdjęć bo mi się pizza (sic!) za mocno przypiekła. Zauważ, że mamy możliwość łączenia technik pieczenia, więc oprócz konwekcji mamy np. mikrofale. ;)
Z cenami by mogli tylko na Ziemię zejść :)
Bardzo ładny.
Mnie tez sie podoba!
Szkoda ze kupilem miesiac temu z ich innym piekarnikiem ! Nie wiedzialem o tym!!
fajne gdzie kupić
Za pośrednictwem strony producenta. :)
dziekuje pozdrawiam
Łuuuu. Wygląda na niezły wypas.
Mam ich plyte juz troche. Jak piekarnik chodzi rownie dobrze to będzie sukces :)