Płyta grzewcza Solgaz GPC 4+2 to połączenie oszczędności standardowej płyty gazowej z estetyką wprowadzoną przez ceramiczne płyty elektryczne. Jak sprawdza się w praktyce?
Zobacz również inne filmy techManiaKa na YouTube!
Parametry | |
Moc cieplna | ~5,2 kW / 7 kW |
Przyłącze gazowe | R1/2 (standardowe) |
Napięcie pracy kuchni | 12V |
Napięcie zasilacza | 230V / 50 Hz |
Stopień ochrony obudowy | IP-40 |
Cena płyty to 2840 zł, a czas realizacji wynosi do 14 dni. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie producenta.
Przy wyborze nowej płyty grzewczej trzeba podjąć decyzję — albo kupić płytę ceramiczną, która ładnie wygląda i jest prosta w czyszczeniu lub postawić na płytę gazową: tańszą w użytku, ale bardziej problematyczną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że istnieje rozwiązanie pośrednie, łączące estetykę jednego z oszczędnością drugiego. Solgaz GPC 4+2 to płyta gazowa o sposobie działania i wyglądzie zupełnie nieprzypominającym inne rozwiązania oparte o wykorzystanie gazu.
W przypadku płyty marki Solgaz palniki spalające gaz ukryte są pod powierzchnią gładkiej i wytrzymałej płyty ceramicznej. Dzięki temu estetyka produktu jest wręcz wzorowa — płyta wygląda genialnie i jestem przekonany o tym, że idealnie skomponuje się z każdym wnętrzem kuchennym. Bo prawdę powiedziawszy trudno na pierwszy rzut oka odróżnić tę płytę od standardowej kuchni indukcyjnej lub elektrycznej.
Na powierzchni płyty Solgazu naniesiono delikatne kontury zaznaczające obszary aktywnego grzania. Urządzenie w procesie spalania wykorzystuje bardzo wysoką temperaturę dochodzącą do 800 stopni Celsjusza. To prowadzi do eliminacji szkodliwych oparów. Ma to jeszcze jedną zaletę, którą w szczególności docenią osoby ceniące sobie porządek. Przy spalaniu gazu w tak wysokiej temperaturze spaliny nie zostawiają tłustych osadów na naczyniach i meblach.
Solgaz jest przystosowany do spalania wielu różnych rodzajów gazu ziemnego dystrybuowanego na terenie Polski — G20/GZ-50 (najpopularniejszy gaz), G27/GZ-41,5 oraz GZ-35. Sprzęt od razu jest przystosowywany pod konkretny, jaki używamy, a przyłączenie płyty, zgodnie z wymogami prawnymi, odbywa się za pośrednictwem uprawnionej do tego osoby. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby gaz płynął z butli — dlatego Solgaz GPC 4+2 może być również świetnym uzupełnieniem wyposażenia kuchni domków letniskowych.
Płyta bardzo dobrze izoluje ciepło i nie nagrzewa blatu dookoła niej. Warto jednak wspomnieć o tym, że wzdłuż całej szerokości urządzenia ciągnie się krata wentylacyjna przez którą wypływa ciepłe powietrze spod płyty, więc jeżeli przymocujemy ją zbyt blisko ściany, ta ostatnia będzie narażona na nagrzewanie się.
Obszar roboczy jest wystarczająco duży, aby pomieścić wszystkie niezbędne do przygotowania posiłku naczynia. Bez trudu zmieścimy duży garnek lub patelnię oraz trzy garnki średniej wielkości. Zostanie też odpowiednio dużo miejsca, aby odłożyć naczynie na miejsce oznaczone poziomymi kreskami. Do czego ono służy?
Płyty gazowe Solgazu występują w kilku odmianach, różniących się między sobą ilością aktywnych palników. Czemu jednak pojawia się określenie „aktywnego palnika”? Otóż producent wpadł na pomysł, aby wykorzystać gorące powietrze kumulowane pod płytą i podczas jego odprowadzania ogrzewane są dodatkowe, darmowe w użyciu obszary na płycie oznaczone długimi paskami.
Te obszary nagrzewają się do temperatury przekraczającej 180 stopni Celsjusza, więc wystarczającej do stałego podgrzewania potrawy lub utrzymania cieczy w odpowiednio wysokiej temperaturze. Możemy więc odłożyć jakąś potrawę po jej ugotowaniu, aby nie wystygła zanim podamy obiad do stołu. Co ważne, pola te nie pobierają dodatkowego gazu, dlatego korzystanie z nich jest absolutnie darmowe.
Ilość „darmowych palników” jest uzależniona od wariantu płyty. W przypadku modelu Solgaz GPC 4+2 są dwa pola — jedno po lewej stronie płyty, a drugie na środku. Oprócz tego mamy jeszcze do dyspozycji cztery palniki aktywnego spalania gazu różniące się od siebie średnicą. Ważne, że w ich przypadku producent obiecuje, że ilość spalanego gazu jest 30-50% mniejsza w porównaniu do tradycyjnej kuchenki.
Palniki umieszczone pod płytą ceramiczną wykorzystują technikę katalitycznego spalania gazu, a umieszczone palniki emitują promienie podczerwone. Z tego względu płyta nie wymaga specjalnych garnków, aczkolwiek najlepiej korzystać z takich, które posiadają płaskie dno, aby w pełni wykorzystać obszary grzewcze. Ważne jednak, że ciepło jest dobrze wyizolowane, dlatego nie wycieka nadto poza oznaczone obszary. Dzięki temu nie notujemy żadnych strat ciepła.
Zagrzanie wody, aby osiągnęła temperaturę bliską wrzenia zajmuje około 10 minut (temp. początkowa wody wynosiła 22 st. C, a końcowa 96 st. C). Zauważyłem, że pomimo grzania cyklicznego, temperatura wody rosła jednostajnie. Nie można było zauważyć przerw w nagrzewaniu się zawartości naczynia, co tyczy się wszystkich czterech obszarów gotowania.
Płytę Solgazu obsługuje się za pomocą panelu sterowania składającego się z przycisków dotykowych oraz suwaka służącego do regulacji temperatury gotowania (9 różnych stopni). Mamy więc przycisk do uruchomienia płyty, cztery przyciski przypisane każdemu z palników, suwak oraz guzik do blokowania panelu dotykowego.
Choć nie każdy może być przekonany do dotykowych przycisków, mnie z płyty grzewczej korzystało się naprawdę wygodnie. Wystarczy delikatne muśnięcie zaznaczonego obszaru, aby uruchomić palnik, a regulacja temperatury jest bardzo wygodna. Wolę takie rozwiązanie od normalnych pokręteł, ponieważ ułatwia to czyszczenie. W codziennym użytku panel dotykowy nie ma żadnych wad względem tradycyjnego sterowania kuchenką.
Oprócz panelu sterowania płyta posiada wbudowany timer służący do automatycznego wyłączenia grzania po określonym czasie. Możemy więc nastawić gotowanie jakiegoś produktu na konkretny czas i odejść od kuchenki nie martwiąc się o to, że potrawa ulegnie rozgotowaniu. Licznik czasu aktywujemy po dwukrotnym dotknięciu guzika palnika, a czas ustawiamy suwakiem.
Nie zabrakło też powiadomienia o wysokiej temperaturze palnika pojawiającym się po wyłączeniu płyty — wyświetla się znaczek H przy każdym z przycisków, którego palnik jest nadal ciepły. Oprócz tego płyta wykrywa, kiedy zawór gazu jest nieszczelny (błąd C) oraz reaguje w momencie zalania panelu sterowania wodą (błąd E) — wtedy też odcięty zostaje dopływ gazu. Oczywiście każda z czynności oraz wszystkie błędy są komunikowane sygnałem dźwiękowym.
Solgaz GPC 4+2 to płyta grzewcza, która zasługuje na polecenie z kilku powodów. Jest rozwiązaniem bardzo oszczędnym, a jednocześnie bezpiecznym. Zaprojektowano ją w ten sposób, żeby oferowała maksymalną wydajność przy minimalnym zużyciu gazu. Wykorzystuje przy tym technologię minimalizującą emisję CO, a wydobywające się z płyty spaliny pozbawione są tłuszczów.
Wśród innych zalet płyty Solgaz jest także możliwość czerpania gazu z butli gazowej, co stanowi dobre rozwiązanie dla odległych gospodarstw domowych lub domków letniskowych i co sprawiło, że płyta ta jest często wybierana jako wyposażenie kamperów i jachtów. Można też wybrać inne warianty oferujące mniejszą ilość palników, a tym samym zajmujące mniej miejsca w kuchni. Nie sposób też nie wspomnieć o darmowych polach grzania, które zwiększają funkcjonalność urządzenia, a równocześnie zmniejszają koszty eksploatacji.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Oficjalny sklep DeLonghi ma super ofertę na ekspres do kawy serii Rivelia. Nie dość, że…
Z początkiem września do sprzedaży trafił nowy flagowiec marki iRobot i jednocześnie pierwszy ich model…
W sklepie internetowym Lidla mają dobrą ofertę na najlepszą (tej marki) i na dodatek ulepszoną…
Platforma iBood słynąca z dobrych ofert jednodniowych i festiwali polowań na okazje iBood Hunt, ma…
Nie wiesz, jakiego robota sprzątającego kupić, aby później tego nie żałować? Zerknij na nasz TOP-10…
Do sprzedaży wchodzi iGulu F1 - domowy automat do warzenia piwa, który można zamówić także…
Komentarze
Potrer chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, wracaj do podstawówki :)
Sama Stasiu wracaj do podstawówki jak nie masz nic konstruktywnego do napisania. Moje jest mojsze - to durny typ Twojego myślenia. Przedstawiłem tylko swoje wątpliwości bo użytkuję i użytkowałem wszystkie typy płyt elektrycznych oraz niektóre gazowych.A Ty Stasiu swoim komentarzem pokazujesz kosmiczną próżnię w swojej głowiźnie ,bez cienia refleksji nad każdy tekstem, który Ci się spodoba.
Wszystko fajnie. Tylko po co została stworzona taka płyta ? Halogenowe i indukcyjne są o niebo praktyczniejsze, łatwiejsze w utrzymaniu, nie robią tłustego syfu ze spalnia gazu na meblach i okapie, są tańsze w zakupie, porównywalne kosztowo w utrzymaniu.
Chętnie odpowiem. W moim przypadku aby nie wyrzucać garnków firmy zepter z przed 20 lat, które nie były przygotowane pod indukcję a kosztowały miliony monet. Teraz mogę gotować podobnie jak na indukcji i nie "szarpać się" z czyszczeniem kratek od kuchenki gazowej i nie odstawię do lamusa moich najcudowniejszych garnków pod słońcem.
Porter Niestety chyba nie masz tej płyty ponieważ ona nie zostawia żadnego tłustego nalotu a mamy od 2013 roku a zaraz mamy 2018r.
Po to, by mogli ją sobie zamontować ludzie, u których płyta indukcyjna odpada ze względu na brak zasilania albo koszty eksploatacji?
Portierze-proponuje jeszcze raz wysluchac opisu plyty Solgaz a dopiero pozniej pisac bezsensowne-sensowne komentarze,Zaden z twoich zarzutow-NIE DOTYCZY plyt Solgaz.Te plyty sa tak latwe w utrzymaniu czystosci jak wszelkie inne z powierzchnia grzewcza wykonana ze szkla,w tym indukcyjne.Sa natomiast duzo tansze w utrzymaniu od indukcyjnych i NIE powoduja emisji tluszczu do kuchni,tak jak jest to z palnikami gazowymi otwartymi.Chcesz teraz cos jeszcze dodac?
Tak Krzysiu. Jesteś z Solgazu ?Jakie zarzuty - tylko wątpliwości.Pewnie masz taką płytę i mało się nie posrasz, gdy ktoś ma inne zdanie. A jak jej nie masz - toś znaczy pusty jak niżej Stasia. Dodałem.
Płyta jest estetyczna , obsługa dość prosta.
Zanim jednak wydamy na nią prawie 3 tysiące , warto przeanalizować kilka faktów.
Wytrzymałość szkła na uderzenia zarysowania itp.
Prawidłowe spalanie gazu pod szkłem. Do pełnego spalania gazu niezbędny jest tlen.
Wystarczy oczywiście ten w powietrzu. Należy jednak obowiązkowo zapewnić dostęp
poprzez wykonanie otworów etc, o czym nikt nie wspomniał w reklamie .Poza tym
to co wydostaje się z otworów wentylacyjnych nie jest tylko nagrzanym powietrzem.To produkt spalania gazu.Wsród nich zabójczy i bezwonny tlenek węgla,tlenek azotu,dwutlenek węgla,siarka trujący nawaniacz gazu i duża ilość pary wodnej.
Moc 5-7kW to moc wystarczająca do nagrzania nowoczesnego 175-cio metrowego domu.Na 1m3 gazu zapotrzebowanie powietrza jest nawet 10-ciokrotnie większe.
Przy braku nawiewu świeżego powietrza gaz całkowicie się nie spala co skutkuje szybszym zanieczyszczeniem palnika.Co na to gwarancja? Ile kosztuje serwis?
Jak wygląda demontaż płyty w celu serwisu?W zwykłej kuchence wystarczy wyczyścić dysze ew.wymienić na nowe.Koszt kilka złotych.Przy montażu na gaz propan/butan występują dość drastyczne przepisy.
Nie jestem przeciwnikiem tej płyty,natomiast w przeciwieństwie do płyt elektrycznych,
należy zachować sporo warunków do prawidłowego działania.
Co do oszczędności w stosunku do zwykłych palników.
Podstawowym błędem ludzi jest korzystanie z dużych palników przy małych garnkach itp.Ja osobiście korzystam głównie z najmniejszego palnika.Płomienie ogrzewają spód
garnków nie boki.Czy uchwyty..Płomienie i tak zawsze rozchodzą się na zewnątrz.
tańsze w utrzymaniu? Indukcja podłączona pod siłę nie dość, że gotuje najszybciej ze wszystkich rozwiązań to jeszcze jest gotowa od razu po odpaleniu - nie trzeba czekać na rozgrzanie pól. Poza tym kolega porter ma racje co do tłuszczu - opary zbierają się na meblach i na dodatek trzeba czyścić te kratki z tyłu płyty. Najważniejsza jest wydajność płyty grzewczej, a ta technologia przegrywa zarówno z tradycyjnym gazem (np: palnikiem wokowym) czy z mocną indukcją.
witam , jak czytam te komentarze to nie wierzę że cywilizowani ludzie nie umieją czytać ze zrozumieniem , kupiłam płytę i czyszczę ją po każdym gotowaniu tzn przecieram ściereczką i na sucho ręcznikiem papierowym - to wszystko , jeśli mam duże gotowanie to potem używam skrobaka. jedyną wadę ma taką że dłużej się zagotowuje potrawa , bo potem to już się gotuje jak na każdej innej kuchni , jeśli chodzi indukcje to jak na jednym palniku dasz moc turbo i na innych spadają do najniższej , to jest minus indukcji , nie ma sprzętu idealnego ,wszędzie są plusy i minusy , jeśli mam czyścić palniki i te obrzygane tłuszczem ruszta to przeżyję te minusy płyty , nigdy więcej palników
Oczywiście że gazowa jest tańsza w utrzymaniu od indukcji, a już zwłaszcza taka co zużywa do 50% mniej gazu
Kupiłam i ... niestety qwerty ma nieco racji. Pierwsze co mnie zaniepokoiło - brak informacji co jest w "zestawie", czego szukać (instrukcja - NIESTARANNE ksero, chyba nikt tego nie skonsultował z paroma klientami). Potem czytam instrukcję i dowiaduję się dopiero z niej, że moje plany z podłączeniem biorą "w łeb" (muszę zmienić pomysł na kuchnię) :( ... Potem kolejne rozczarowania - kratka - BARDZO niestarannie wykonana. Po podłączeniu (zestaw "dwupalnikowy") mam wrażenie, że cała energia ucieka przez pole wentylacji, woda gotuje się bardo wolno. Zobaczymy jak będzie dalej, ale niestety pierwsze wrażenie - to nie jest to. Może zestaw z większą ilością palników, w dużej kuchni się sprawdzi, ale dla osób, które rzadko gotują tradycyjna kuchnia jest lepsza. Może jeszcze coś napiszę po paru miesiącach eksploatacji, ale teraz mam takie odczucia
Jagoda i Jan - ludzie Solgazu - wszędzie wklejacie te same komentarze. Już cały internet was przejrzał :D naciągaliście ludzi, a sami wyszliście na frajerów marketingu!
Glupoty gadacie ludzie, mam juz dlugo i oszczednosc jest!
Ja mam ich plyte i wychodzi wlasnie kolo 1/2 na tej oszczednosci. Jestesmy baaaardzo zadowoleni! :-)
To jest bzdura z tymi 50%... różnica rzeczywista waha się o jakieś 12-15%, a reszta to marketing. Przy umiejętnym użytkowaniu indukcja kosztuje podobnie do zwykłej gazówki z palnikiem wokowym, a przynajmniej gotuje duuuużo szybciej od solgazu
Super test. My z mężem też użytkujemy i wszyscy są zdziwieni, że to kuchenka na gaz.
u mnie plyta jest juz 4 rok, tylko ten model troche mniejszy i moge o niej troche powiedziec
Plusy
+ faktycznie oszczedza, w niektorych miesiacach wychodzi to ok 35%, czasem 48%, a liczylem dokladnie
+ czyszczenie jest spoko. Zonka nie mogla sie nauczyc, ale napisala do producenta i dali jej poradnik. od wtedy zadowolona
+ wygonda na prawde super. nawet gazownik sie smial ze hehe do indukcji go zawolalismy
Gdzie w Warszawie można zobaczyć płytę na żywo........... Jestem przed jej zakupem., a opinie są różne.
w sklepie tego co jest problemem nie zobaczysz; oczywiście każdy z nas miał inne oczekiwania i możliwości wbudowania, stąd są różne doświadczenia, ale dobrze jest przedyskutować to z instalatorem i to mocno świadomym produktu, jak będzie wyglądał montaż i możliwe problemy eksploatacji w Twojej kuchni. U mnie zwiodły następujące braki wiedzy: 1) zasilanie z potężnego zasilacza na prąd (nie jak w łazience do kotła baterie, tylko potężny zasilacz) to był szok; 2) wywiewnik ciepła daje potężną ilość energii - ostatnio zbyt blisko położyłam ręczniki papierowe używane w kuchni i o mało nie miałam pożaru (pamiętanie o tym w kuchni jest dużym stresem, bo musiałam obrócić ustawienie kuchni z uwagi na 3 problem); 3) podejście do gazu wymusiło niefortunne ustawienie wywiewu ciepłego powietrza; Co do czyszczenia - przerabiałam czyszczenie roztopionego tworzywa z elektrycznego czajnika postawionego na jeszcze gorącej płycie (jakość poszło, ale faktycznie kupowałam kosztowne środki firmy SolGaz), poza tym z czyszczeniem nie mam problemów, bo stosuję większe garnki niż potrzeba i rzadko coś kipi. W zapasie mam "mobilną" płytę indukcyjną i dziś żałuję, że poszłam w SolGaz.
minusy
- jedyny minus to to ze zajmuje ciut wiecej miejsca w szafce i chwile sie glowilem. W instrukcji dali dokladne rysunki to se mozna to zaplanowac. ale pod spodem mam piekarnik i najwazniejsze ze sie zmiescil
- no i chyba cena ale ja kupilem na raty na dwa lata i zlecialo nie wiem kiedy. Ale warto dolozyc i miec cos lepszego zamiast to dziadostwo co sprzedaja wszyscy po kilka stówek. Ja taki juz jestem ze wole wydac duzo a za dobry produkt niz kupic jakis syf i narzekac. jak tanie to nie moze byc dobre to moja zasada
Dzieki za test wlasnie sie nad nia zastanawialismy z żonką
Fajne
Podoba mi sie to :) Promujmy polskie produkty!
Dlaczego osoba reklamująca taki super produkt nie potrafi się poprawnie wysłowić !!! Jak można mówić "włancza" to jest karygodne ,czy tego nikt nie kontroluje. Proszę poprawić dane teksty. Mam nadzieję, że w agdmaniak nie pracują analfabeci !!!
Nie ma to jak skrytykować kogoś, a przy okazji beztrosko obnażyć własne braki. Pani Joasiu - przydałoby się "złapać" trochę kultury i powtórzyć zasady pisania w języku polskim, bo w obu wypadkach ma Pani widoczne braki...
Dziękuję za zwrócenie uwagi i konstruktywną krytykę. Na pewno się poprawię! ;)
Płyty Sol Gaz świetna sprawa. Mam taką tylko z trzema palnikami. Gotowanie super sprawa, wygląd rewelacja. Oszczędności w zużyciu gazu faktycznie występują. Tylko z tym czyszczeniem to nie jest taka super szybka sprawa, czasem trzeba się napracować, żeby doczyścić płytę, ale jakbym miał wybierać drugi raz, to bez wahania biorę Sol Gaz. Polecam!!!
Zobacz tutaj, mi pomogło i teraz płyta błyszczy! :)
http://solgaz.eu/czyszczenie/
Też widziałem ten poradnik, to latwiejsze w sumie niz sie wydaje
Sama mam mniejszą płytę Solgaz i spisuje się naprawdę świetnie. Zgadzam się z opinią redakcji.
ale zdjecia to czadowe macie....ciekawe czy w kuchni tez tak wyglada heheh