Płyta grzewcza Solgaz GPC 4+2 to połączenie oszczędności standardowej płyty gazowej z estetyką wprowadzoną przez ceramiczne płyty elektryczne. Jak sprawdza się w praktyce?
Zobacz również inne filmy techManiaKa na YouTube!
Parametry | |
Moc cieplna | ~5,2 kW / 7 kW |
Przyłącze gazowe | R1/2 (standardowe) |
Napięcie pracy kuchni | 12V |
Napięcie zasilacza | 230V / 50 Hz |
Stopień ochrony obudowy | IP-40 |
Cena płyty to 2840 zł, a czas realizacji wynosi do 14 dni. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie producenta.
Przy wyborze nowej płyty grzewczej trzeba podjąć decyzję — albo kupić płytę ceramiczną, która ładnie wygląda i jest prosta w czyszczeniu lub postawić na płytę gazową: tańszą w użytku, ale bardziej problematyczną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że istnieje rozwiązanie pośrednie, łączące estetykę jednego z oszczędnością drugiego. Solgaz GPC 4+2 to płyta gazowa o sposobie działania i wyglądzie zupełnie nieprzypominającym inne rozwiązania oparte o wykorzystanie gazu.
W przypadku płyty marki Solgaz palniki spalające gaz ukryte są pod powierzchnią gładkiej i wytrzymałej płyty ceramicznej. Dzięki temu estetyka produktu jest wręcz wzorowa — płyta wygląda genialnie i jestem przekonany o tym, że idealnie skomponuje się z każdym wnętrzem kuchennym. Bo prawdę powiedziawszy trudno na pierwszy rzut oka odróżnić tę płytę od standardowej kuchni indukcyjnej lub elektrycznej.
Na powierzchni płyty Solgazu naniesiono delikatne kontury zaznaczające obszary aktywnego grzania. Urządzenie w procesie spalania wykorzystuje bardzo wysoką temperaturę dochodzącą do 800 stopni Celsjusza. To prowadzi do eliminacji szkodliwych oparów. Ma to jeszcze jedną zaletę, którą w szczególności docenią osoby ceniące sobie porządek. Przy spalaniu gazu w tak wysokiej temperaturze spaliny nie zostawiają tłustych osadów na naczyniach i meblach.
Solgaz jest przystosowany do spalania wielu różnych rodzajów gazu ziemnego dystrybuowanego na terenie Polski — G20/GZ-50 (najpopularniejszy gaz), G27/GZ-41,5 oraz GZ-35. Sprzęt od razu jest przystosowywany pod konkretny, jaki używamy, a przyłączenie płyty, zgodnie z wymogami prawnymi, odbywa się za pośrednictwem uprawnionej do tego osoby. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby gaz płynął z butli — dlatego Solgaz GPC 4+2 może być również świetnym uzupełnieniem wyposażenia kuchni domków letniskowych.
Płyta bardzo dobrze izoluje ciepło i nie nagrzewa blatu dookoła niej. Warto jednak wspomnieć o tym, że wzdłuż całej szerokości urządzenia ciągnie się krata wentylacyjna przez którą wypływa ciepłe powietrze spod płyty, więc jeżeli przymocujemy ją zbyt blisko ściany, ta ostatnia będzie narażona na nagrzewanie się.
Obszar roboczy jest wystarczająco duży, aby pomieścić wszystkie niezbędne do przygotowania posiłku naczynia. Bez trudu zmieścimy duży garnek lub patelnię oraz trzy garnki średniej wielkości. Zostanie też odpowiednio dużo miejsca, aby odłożyć naczynie na miejsce oznaczone poziomymi kreskami. Do czego ono służy?
Płyty gazowe Solgazu występują w kilku odmianach, różniących się między sobą ilością aktywnych palników. Czemu jednak pojawia się określenie „aktywnego palnika”? Otóż producent wpadł na pomysł, aby wykorzystać gorące powietrze kumulowane pod płytą i podczas jego odprowadzania ogrzewane są dodatkowe, darmowe w użyciu obszary na płycie oznaczone długimi paskami.
Te obszary nagrzewają się do temperatury przekraczającej 180 stopni Celsjusza, więc wystarczającej do stałego podgrzewania potrawy lub utrzymania cieczy w odpowiednio wysokiej temperaturze. Możemy więc odłożyć jakąś potrawę po jej ugotowaniu, aby nie wystygła zanim podamy obiad do stołu. Co ważne, pola te nie pobierają dodatkowego gazu, dlatego korzystanie z nich jest absolutnie darmowe.
Ilość „darmowych palników” jest uzależniona od wariantu płyty. W przypadku modelu Solgaz GPC 4+2 są dwa pola — jedno po lewej stronie płyty, a drugie na środku. Oprócz tego mamy jeszcze do dyspozycji cztery palniki aktywnego spalania gazu różniące się od siebie średnicą. Ważne, że w ich przypadku producent obiecuje, że ilość spalanego gazu jest 30-50% mniejsza w porównaniu do tradycyjnej kuchenki.
Palniki umieszczone pod płytą ceramiczną wykorzystują technikę katalitycznego spalania gazu, a umieszczone palniki emitują promienie podczerwone. Z tego względu płyta nie wymaga specjalnych garnków, aczkolwiek najlepiej korzystać z takich, które posiadają płaskie dno, aby w pełni wykorzystać obszary grzewcze. Ważne jednak, że ciepło jest dobrze wyizolowane, dlatego nie wycieka nadto poza oznaczone obszary. Dzięki temu nie notujemy żadnych strat ciepła.
Zagrzanie wody, aby osiągnęła temperaturę bliską wrzenia zajmuje około 10 minut (temp. początkowa wody wynosiła 22 st. C, a końcowa 96 st. C). Zauważyłem, że pomimo grzania cyklicznego, temperatura wody rosła jednostajnie. Nie można było zauważyć przerw w nagrzewaniu się zawartości naczynia, co tyczy się wszystkich czterech obszarów gotowania.
Płytę Solgazu obsługuje się za pomocą panelu sterowania składającego się z przycisków dotykowych oraz suwaka służącego do regulacji temperatury gotowania (9 różnych stopni). Mamy więc przycisk do uruchomienia płyty, cztery przyciski przypisane każdemu z palników, suwak oraz guzik do blokowania panelu dotykowego.
Choć nie każdy może być przekonany do dotykowych przycisków, mnie z płyty grzewczej korzystało się naprawdę wygodnie. Wystarczy delikatne muśnięcie zaznaczonego obszaru, aby uruchomić palnik, a regulacja temperatury jest bardzo wygodna. Wolę takie rozwiązanie od normalnych pokręteł, ponieważ ułatwia to czyszczenie. W codziennym użytku panel dotykowy nie ma żadnych wad względem tradycyjnego sterowania kuchenką.
Oprócz panelu sterowania płyta posiada wbudowany timer służący do automatycznego wyłączenia grzania po określonym czasie. Możemy więc nastawić gotowanie jakiegoś produktu na konkretny czas i odejść od kuchenki nie martwiąc się o to, że potrawa ulegnie rozgotowaniu. Licznik czasu aktywujemy po dwukrotnym dotknięciu guzika palnika, a czas ustawiamy suwakiem.
Nie zabrakło też powiadomienia o wysokiej temperaturze palnika pojawiającym się po wyłączeniu płyty — wyświetla się znaczek H przy każdym z przycisków, którego palnik jest nadal ciepły. Oprócz tego płyta wykrywa, kiedy zawór gazu jest nieszczelny (błąd C) oraz reaguje w momencie zalania panelu sterowania wodą (błąd E) — wtedy też odcięty zostaje dopływ gazu. Oczywiście każda z czynności oraz wszystkie błędy są komunikowane sygnałem dźwiękowym.
Solgaz GPC 4+2 to płyta grzewcza, która zasługuje na polecenie z kilku powodów. Jest rozwiązaniem bardzo oszczędnym, a jednocześnie bezpiecznym. Zaprojektowano ją w ten sposób, żeby oferowała maksymalną wydajność przy minimalnym zużyciu gazu. Wykorzystuje przy tym technologię minimalizującą emisję CO, a wydobywające się z płyty spaliny pozbawione są tłuszczów.
Wśród innych zalet płyty Solgaz jest także możliwość czerpania gazu z butli gazowej, co stanowi dobre rozwiązanie dla odległych gospodarstw domowych lub domków letniskowych i co sprawiło, że płyta ta jest często wybierana jako wyposażenie kamperów i jachtów. Można też wybrać inne warianty oferujące mniejszą ilość palników, a tym samym zajmujące mniej miejsca w kuchni. Nie sposób też nie wspomnieć o darmowych polach grzania, które zwiększają funkcjonalność urządzenia, a równocześnie zmniejszają koszty eksploatacji.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Oficjalny sklep DeLonghi ma super ofertę na ekspres do kawy serii Rivelia. Nie dość, że…
Z początkiem września do sprzedaży trafił nowy flagowiec marki iRobot i jednocześnie pierwszy ich model…
W sklepie internetowym Lidla mają dobrą ofertę na najlepszą (tej marki) i na dodatek ulepszoną…
Platforma iBood słynąca z dobrych ofert jednodniowych i festiwali polowań na okazje iBood Hunt, ma…
Nie wiesz, jakiego robota sprzątającego kupić, aby później tego nie żałować? Zerknij na nasz TOP-10…
Do sprzedaży wchodzi iGulu F1 - domowy automat do warzenia piwa, który można zamówić także…
Komentarze
Mam płytę GPC 3-T . Eksploatuję ją o kwietnia 2017 r. Płyta musi mieć duży dostęp powietrza - drzwi od szafki na której jest zamontowana musza być otwarte w trakcie gotowania. Zamknięte drzwi szafki w trakcie użytkowania płyty powodują zamknięcie gazu w najmniejszym palniku. Odnośnie kosztów opłaty za gaz - płaciłam 43,00 zł za 2 miesiące w 2017 r. teraz w prognozowanym rozliczeniu na 2018 r. kwota ta wynosi 48,00 zł. Moim zdanie użytkuję płytę bardzo ekonomicznie, wyłączam wcześniej lub wykorzystuję pobrane ciepło i nastawiam kolejną potrawę. 50% oszczędności to jakaś fikcja.
Pozdrawiam
Grażyna M.
mam płytę 2-palnikową podobny okres czasu i niestety powoli dorastam do wyrzucenia tego "cuda" - ciepło jakie bucha z kratki parzy i nadtopiło obudowę sąsiadującej płyty, konieczność podpięcia do prądu burzy to co zaplanowałam ... jedyny plus, ładnie wygląda, bo mało używam :)
Mam.I nie polecam .Przy gotowaniu jest cała gorąca i gdy smażę na jednym palniku to brudna i przypalona jest cala,bo gdy coś kapnie to od razu się przypala.Palnik niby darmowy też ciągle gorący,jak poleci kropla to od razu przysłona.Ciezka do czyszczenia.Trzeba czekać aż ostygnie w tym czasie stoi ufajdana.Poza tym ciężko zmieścić 2 garnki 5l i jeden 3l to już się nie mieszczą.Nie wspomnę o patelni chyba że bardzo malutka.Osobiscie nie polecam.
Rozmawiałem przed chwilą z serwisem Solgazu .Okazało sie że nie ma możliwosci w płycie ceramicznej GPC3 zmiany z pozimu mocy maksymalnego nr 9 na żaden inny.Trzeba najpierw wyłaczyc czyli zjechac do zera a później dopiero ustawić żądany poziom.Projektanci inzynierowie z Firmy Solgaz nie potrafią tego problemu rozwiązać.Niestety muszę tę rewelację rozgłosić wszem i wobec aby następni ewentualni chętni zakupem tego ponoć najlepszego i najbardziej oszczędnego produktu na świecie się zastanowili.
Uważajcie i sprawdzajcie!!!
Przed zakupem tej płyty dużo czytałam parę razy dzwoniłam.
Okazuje się mamy różne rodzaje gazu więc kuchenkę należy dostosować do tego, który się ma.
A, że ja się nie znam kazano mi wysłać zdjęcie zaworu z butli.
Przysłali kuchenkę oczywiście niedostosowaną do mojego gazu.
Perypetie...
Bardzo ciężki kontakt. Odsyłanie od jednego do drugiego.
Problemy z komunikacją, przepychanki, brak winnych.
W zasadzie wychodzi na to,że to ja jestem najbardziej winna.
Z tej bezsilności nadal czekam...a kuchenki jak nie było tak nie ma.
jak wygląda płyta ( kola grzewcze ) po powiedzmy roku użytkowania ? . Chodzi mi konkretnie o wygląd — czy są te koła wypalone i szare , bo jakoś mi się nie chce wierzyć żeby temp. 800 st.C nie zrobiła swojego ?. poprosze o opinie i ewentualnie wrzucenie zdjęć na FB z wyglądem tejże płyty gazowej .
Tu masz:
https://www.youtube.com/watch?v=07kzYuVTkMY
Mam na jachcie.Zajebista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szkoda tylko, że szkło się rysuje. Jak mała drobinka piasku dostanie się pod garnek, to kicha - cała płyta traci wygląd i są szpetne rysy. Czy można jakoś niezbyt drogo to naprawić?
Szklo jest identyczne jak we wszystkich plytach indukcyjnych na rynku, wiec tak samo to wyglada jak u pozostalych producentow
Gówno prawda panie marketingowcu z agencji wynajętej przez Solgaz - w indukcji szkło się nie nagrzewa, a w solgazie nagrzewa jak w zwykłej płycie ceramicznej z grzałkami. Wszystko co wypadnie z garnka natychmiast się przypala i bardzo trudno to doczyścić.
Ponawiam pytanie które zadałem na FB Solgaz : jak wygląda płyta ( kola grzewcze ) po powiedzmy roku użytkowania ? . Chodzi mi konkretnie o wygląd -- czy są te koła wypalone i szare , bo jakoś mi się nie chce wierzyć żeby temp. 800 st.C nie zrobiła swojego ?. poprosze o opinie i ewentualnie wrzucenie zdjęć na FB z wyglądem tejże płyty gazowej .
Tak samo jak kazda indukcja bo to ten sam materiał :)
Znowu kłamstwo - materiał ten sam, ale metoda działania inna - w indukcji nic się nie nagrzewa, a tu szkło jest ogrzewane przez komorę spalania gazu - ma wysoką temperaturę i przypala wszystko co wykipi z garnka - doczyszczenie jest praktycznie nie możliwe.
A jak prądu niebedzie to? Płytę da się uruchomić jakos
Jest zasilacz rezerwowy na stronie - dwa dni gotownia bez prądu
Niestety tak ważna informacja, że płyta gazowa wymaga potężnego zasilacza (a nie jak w piecu łazienkowym dwóch baterii) dowiedziałam się dopiero po zakupie. Na stronie producenta trzeba już wiedzieć czego się szuka, żeby to wyczytać. Ten mały "drobiazg" zepsuł mi koncepcję kuchni ... więc jak planujesz zakup to przedyskutuj rozwiązanie z użytkownikiem (a i to nie zawsze zwrócicie uwagę na te same elementy).
Jaki znowu zasilacz? Przecież on wygląda jak od laptopa. Wpięliśmy do gniazdka i po wszystkim.
Teraz każda płyta gazowa jest wpinana do prądu, żebyś nie musiał z zapałkami biegać przy każdym odpaleniu. Tutaj kabel ma aż 3m więc żaden problem w przeciwienstwie do Amiki gdzie masz go 1m
No właśnie - jak od laptopa (niemała "kostka" i kabel), czyli musisz mieć w pobliżu płyty kontakt, jak go nie planowałeś (jest w innej części) to ten zasilacz ciągnie się przez kuchnię do najbliższego miejsca zasilania tworząc nieplanowaną "dekorację". Więc uczulam warto dobrze oglądnąć swój projekt z użytkownikiem tej płyty.
Indukcyjna lepsza. I nie śmierdzi gazem.
hydraulik62 _ zdradź na czym polega nauka gotowania na tej kuchni,, na początku palniki na full a potem skręcamy jak jest rozgrzana? Czego na początku muszę się nauczyć? teraz gotuje na zwykłej gazowej.
Gotuje sie tak samo jak na elektrycznej plycie grzewczej