Kategorie: KuchniaSamsung

Faworki – zostań mistrzem słodkiego wypieku

Już w tym tygodniu, bez żadnych wyrzutów sumienia będziemy mogli pofolgować ze słodkimi przyjemnościami. Coraz częściej, również z okazji Tłustego Czwartku sami przygotowujemy wypieki, pragnąc zaskoczyć podniebienia przyjaciół i znajomych. Jak przygotować najsmaczniejsze faworki? Najlepiej zacząć od inspirującej historii tego tradycyjnego wypieku oraz obejrzeć film przygotowany przez szkołę Little Chef. Powodzenia w kuchni!

Faworki – dzieło przypadku? To bardzo możliwe… Popularna legenda głosi, że faworki, które znamy z cukierni powstały w średniowieczu przez nieuwagę młodego, niedoświadczonego cukiernika. Miał on upuścić do kotła z wrzącym olejem długi pasek ciasta na pączki, a jego nieudolne próby wyciągnięcia ciasta z garnka doprowadziły do charakterystycznego zawinięcia w warkocz. Po posypaniu cukrem pudrem, usmażone ciasto okazało się jednak bardzo smaczne a młody cukiernik szybko znalazł kucharzy – naśladowców.

Chrust, faveur, krostole, crostoli… dziś faworki serwowane są jako karnawałowy przysmak pod wieloma nazwami niemal na całym świecie i w bardzo wielu, często zaskakujących dla nas formach. Polska nazwa tego wypieku ma historię wywodzącą się od francuskiego słowa faveur, oznaczającego wstążkę darowaną rycerzom przez damy dworu podczas turniejów. Zwyczajowo określane są tez mianem chrustu. Niejednego rodaka zaskoczy sposób ich podawania we Włoszech – tutaj, praktycznie każdy region posiada własną odmianę faworków, podawanych na przykład z serkiem mascarpone, w polewie czekoladowej lub likierowej.

Wraz z kolejnymi falami emigrantów z Europy, faworki wywędrowały do Nowego Świata. Najciekawsze określenia tego karnawałowego przysmaku występują z pewnością w Brazylii, gdzie nazywa się je uchem kota. Zdaniem Brazylijczyków przypominają również kształtem… zwiniętą męską bieliznę.

Bez względu na to, jak nazywane i z czym podawane są faworki, możemy pokusić się o przygotowanie swojej własnej wersji wypieku. W kuchni ograniczyć nas może tylko wyobraźnia, a pomóc… nowoczesna technologia. Czego potrzebujemy na start? Koniecznie powinniśmy zadbać o najwyższej jakości jajka, mąkę i śmietanę. Dla wymagających niezbędna będzie również nowoczesna płyta, najlepiej indukcyjna. Warto zwrócić uwagę na bezpieczeństwo – faworki smażymy w głębokim tłuszczu, a na płycie indukcyjnej powierzchnia nie jest tak rozgrzana jak w przypadku płyt ceramicznych.

W nowoczesnej kuchni coraz częściej pojawia się też… tablet, z dużym, panoramicznym ekranem, takim jak posiada np. Samsung GALAXY NotePRO. Przygotujmy niezbędne składniki, włączmy jeden z dziesiątków inspirujących filmów z przepisami dostępnych na blogach internetowych lub uruchommy aplikację Cooklet. Zabawa z kulinariami nabiera nowego wymiaru. Dzięki Cooklet możemy podzielić się swoimi osiągnięciami, kulinarnymi eksperymentami, opiniami oraz przepisami z amatorami wypieków z całego świata! Być może nasza wersja faworków przygotowana z Katią Roman-Trzaska, szefową i założycielką szkoły Little Chef, którą wyposażył Samsung, stanie się nowym międzynarodowym hitem? Smacznego!

Źródło: Samsung, Informacje Prasowe

Rafał Jeleń

Najnowsze artykuły

Debiutuje Xiaomi X20+ czyli nowy robot sprzątający w świetnej cenie!

Od pewnego czasu flagowe propozycje Xiaomi w świecie robotów sprzątających to nieco biedniej wyspecyfikowane i…

18 godzin temu

Wybieramy najlepsze okapy. TOP-10 (wiosna 2024)

Wybraliśmy 10 najciekawszych okapów kuchennych na rynku - na każdą kieszeń i do każdej kuchni.…

21 godzin temu

Samoczyszcząca się suszarka LG w jeszcze lepszej cenie!

Jest dobra okazja dla osób poszukujących suszarki z systemem samooczyszczenia skraplacza - solidny model LG…

2 dni temu

Majówkowe przeceny na ekspresy do kawy

Pierwszego maja wystartowała nowa pula promocji w dużych sieciach handlowych w tym na ekspresy automatyczne.…

3 dni temu

Testuj przez 30 dni odkurzacz pionowy Miele i zwróć, jak nie spełni oczekiwań!

W terminie od 22 kwietnia do 22 lipca 2024 możesz kupić odkurzacz pionowy marki Miele…

4 dni temu

Dreame X40 Ultra, czyli ewolucja w stronę ideału

Marka Dreame to czołowy producent robotów sprzątających. Po sukcesach sprzedażowych serii L10s i L20 przyszła…

4 dni temu

Wraz z naszymi partnerami stosujemy pliki cookies i inne pokrewne technologie, aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane na urządzeniu końcowym. Używamy plików cookies, aby wyświetlać swoim Użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy oraz w celach analitycznych i statystycznych. Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej oraz naszych partnerów. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies.

Polityka Cookies