Toster to urządzenie o bardzo prostym działaniu, ale wybór dobrego tostera wcale nie musi już być taki prosty. Które funkcje tostera są najbardziej przydatne? Na co zwrócić uwagę? Jak wybrać toster, który pozwoli nam cieszyć się chrupiącymi, aromatycznymi grzankami każdego ranka, będzie ozdobą kuchni i pomoże nam zaoszczędzić czas?
Artykuł sponsorowany
Toster a opiekacz
Często nazywamy tosterem to, co wcale nim nie jest, czyli opiekacz. Tak nazywa się urządzenie, w którym opiekamy najczęściej dwie kromki chleba tostowego wypełnione dowolnym farszem (zazwyczaj jest to ser z szynką). Może posiadać wymienne płytki grzewcze, dzięki czemu zyskuje funkcję grillowania czy przyrządzania gofrów. Przygotowywanie takich tostów jest jednak dość czasochłonne, podobnie jak czyszczenie opiekacza.
Toster tymczasem to urządzenie służące po prostu do opiekania pojedynczych kromek pieczywa. Wystarczy włożyć chleb do odpowiednich szczelin, ustawić pożądany stopień wypieczenia i przesunąć włącznik, a gdy tosty będą gotowe – wyskoczą do góry. Nasz wkład w przygotowanie tostów jest minimalny i trwa to zaledwie parę minut. Na ciepłe, chrupiące kromki możemy położyć dowolne składniki, a nawet samo masło, które pod wpływem temperatury rozpuści się, nadając tostom pysznego, maślanego aromatu.
Tostery mogą mieć tylko jeden otwór, ale najczęściej posiadają dwa lub cztery. Wybór pomiędzy dwiema a czterema kieszeniami zależy głównie od liczby domowników – w przypadku singla prawdopodobnie wystarczający będzie toster przygotowujący dwie grzanki naraz. Jeśli jednak każdego poranka na tosty będzie czekać kilkoro głodnych domowników, być może lepiej zainwestować w większy, ale i bardziej wydajny toster czterokieszeniowy.
Moc tostera – czy to istotny parametr? Na co się przekłada?
Moc tostera może wahać się w granicach ok. 600-1500 W, zazwyczaj jednak jest to ok. 800 W. Nie jest to kluczowa cecha urządzenia, ale warto wiedzieć, że im wyższa moc urządzenia, tym szybciej otrzymamy grzanki o pożądanym przez siebie stopniu podgrzania. Krótko mówiąc – toster o większej mocy działa bardziej efektywnie. Może to mieć znaczenie szczególnie w przypadku rodzin, gdy przy przygotowywaniu grzanek liczy się czas, aby jak najszybciej nastawić kolejną porcję.
Czy wygląd tostera ma znaczenie?
Pytanie o wygląd tostera jest właściwie retoryczne. Toster to urządzenie, które na stałe wyląduje w naszej kuchni i raczej nie będziemy go chować do szafki po każdym użyciu. Oznacza to, że stanie się stałym elementem kuchennego designu. Warto więc wybrać toster, który zachwyca wyglądem, a zarazem będzie idealnie pasował do reszty wystroju naszej kuchni.
Na jakie dodatkowe cechy tostera zwrócić uwagę?
Czy toster – urządzenie o bardzo prostej funkcjonalności – może mieć dodatkowe opcje? Jak najbardziej.
Najważniejsza jest elektroniczna kontrola stopnia opiekania pieczywa, dzięki której toster samoczynnie się wyłączy, gdy pieczywo osiągnie pożądany przez nas stopień wypieczenia. Oczywiście dobry toster powinien mieć również możliwość ręcznego przerwania cyklu pieczenia w dowolnym momencie.
Warto też zwrócić uwagę na system kontroli opiekania. Nowocześniejsze tostery umożliwiają ustawienie nie tylko stopnia wypieczenia, ale też wybór jedynie delikatnego podgrzewania (przydatne, gdy się zagapimy i nasze wypieczone tosty zdążą ostygnąć) czy np. rozmrażania.
Jedną z wyjątkowo praktycznych zalet dobrego tostera jest wyjmowana tacka na okruszki – pozwala to na szybkie i bezproblemowe usunięcie resztek tostów z wnętrza urządzenia. Tostery mogą być też wyposażone w dodatkowe akcesoria, takie jak ruszt do opiekania pieczywa, które nie zmieściłoby się do szczelin (np. bułeczek czy rogalików).
Ciekawą funkcją może być opcja łatwiejszego wyjmowania małych kromek. Dzięki niej po zakończeniu opiekania toster podnosi pieczywo wyżej niż standardowo – po to, by nie trzeba było wyciągać gorących grzanek palcami z wnętrza urządzenia, co jest mało wygodne. Niektóre tostery umożliwiają też np. opiekanie jednostronne.
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.