Kuchenka to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Rynek AGD dynamicznie się rozwija, a sklepy prezentują coraz to nowsze oferty. Tradycyjne kuchenki gazowe coraz częściej zastępowane są nowoczesnymi płytami. Którą wybrać – gazową czy elektryczną?
Artykuł sponsorowany
Płyta gazowa
Gaz ziemny zaliczany jest to najbardziej naturalnych źródeł ciepła, a jego cena jest stosunkowo niska. Płyta gazowa umożliwia korzystanie z różnego rodzaju garnków i patelni, dzięki czemu zakup specjalistycznych naczyń nie jest konieczny. Tego typu rozwiązanie jest niezwykle popularne, a co za tym idzie wybór różnorodnych modeli jest naprawdę duży, a ich cena stosunkowo niska. Sklepy AGD oferują płyty gazowe wykonane z różnego rodzaju materiałów:
- Płyty gazowe emaliowane – wrażliwe na zarysowania oraz odpryski;
- Płyty gazowe szklane – odporne na różnego rodzaju uszkodzenia;
- Płyty gazowe ze stali nierdzewnej – wymagają użycia specjalnych środków czystości, które nie porysują powierzchni płyty;
- Płyty gazowe ceramiczne – nieco dłużej się nagrzewają.
Zalety płyty gazowej:
- Stosunkowo niska cena – już od ok. 300 zł,
- Niskie koszty eksploatacji,
- Szeroki wybór i łatwa dostępność,
- Możliwość używania dowolnych naczyń.
Wady płyty gazowej:
- Koniecznie zabezpieczenie przed dziećmi,
- Trudniejsza w utrzymaniu czystości,
- Konieczność posiadania przyłącza gazu.
Płyta elektryczna
Tego typu rozwiązanie świetnie sprawdzi się w nowocześnie urządzonej kuchni, w której króluje minimalizm. Grzałki znajdują się pod powierzchnią płyty, dzięki czemu są całkowicie niewidoczne. Płyta elektryczna nagrzewa się i stygnie dość długo, a co za tym idzie jej powierzchnia pozostaje gorąca przez dłuższy czas po gotowaniu. Warto zwrócić na to uwagę, zwłaszcza jeśli jesteśmy posiadaczami małych dzieci. W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem jest płyta elektryczna posiadająca dodatkowe funkcje takie jak: zabezpieczenie, timer, kontrola gotowania czy wyłącznik bezpieczeństwa, który wyłączy płytę jeśli o tym zapomnimy.
Zalety płyty elektrycznej:
- Nowoczesny, minimalistyczny design,
- Szeroki wybór różnorodnych modeli,
- Dodatkowe funkcje – timer, kontrola gotowania, zabezpieczenie, wyłącznik bezpieczeństwa,
- Łatwiejsza w utrzymaniu czystości,
- Niskie zużycie energii.
Wady płyty elektrycznej:
- Dłuższy czas nagrzewania się oraz stygnięcia,
- Wyższa cena,
- Konieczność zakupu specjalnych naczyń,
- Większa podatność na awarie,
- Wyższe koszty eksploatacji.
Ciekawą alternatywą dla przedstawionych rozwiązań jest płyta indukcyjna Electrolux. Równie łatwa w utrzymaniu czystości co płyta elektryczna, ale w jej przypadku zmiana temperatury jest znacznie szybsza. Naczynia nagrzewają się błyskawicznie, dzięki czemu czas gotowania redukuje się o około 30%. Jej działanie oparte jest na wytwarzaniu pola elektromagnetycznego, przez co wymaga używania specjalnych, ferromagnetycznych naczyń. Dodatkowo płyta indukcyjna jest zdecydowanie najdroższa.
Tradycja czy nowoczesność? Zwolenników każdego z rozwiązań jest naprawdę mnóstwo. Każdy sprzęt ma swoje wady i zalety, a wybór zależy od wielu czynników – od stylu, w jakim urządzona jest kuchnia, przez poziom zużywanej energii, aż po ilość czasu, jakim dysponujemy na przygotowywanie posiłków. Warto dobrze przemyśleć zakup płyty, dzięki czemu będzie to inwestycja na lata, a gotowanie z konieczności stanie się przyjemnością!
Dodaj komentarz