Patelnie Green Pan – nowy produkt na polskim rynku

15 grudnia 2010 roku na polski rynek trafiły produkty belgijskiej firmy GreenPan. Marka ta znana jest w ponad 70 krajach świata, a popularność zapewniło jej produktom zrewolucjonizowanie technologii wykonania sprzętów kuchennych. Belgowie zrezygnowali z wykorzystywania w swych produktach związków chemicznych PTFE i PFOA. Zamiast tego wprowadzono ceramiczną powłokę Thermolon, która jest bezpieczna dla zdrowia i środowiska, a przy tym wygodna w użyciu. Potrawy w trakcie smażenia nie przywierają do powierzchni patelni (poprawia to smak przygotowywanego jedzenia i znacznie ułatwia proces jej późniejszego czyszczenia). Warto wspomnieć, iż powłoka Thermolon jest odporna na przegrzanie (do 450 stopni C) oraz zarysowania.

Dla potwierdzenia dobrej jakości tego produktu należy podkreślić, iż powłoka Thermolon została zatwierdzona przez FDA (US Food and Drug Administration) oraz podlegała testom zgodnym z międzynarodowymi standardami (CMA, EN, JIS).

Póki co w Polsce dostępne są 3 linie produktów firmy Green Pan. Dwie pierwsze – Stokholm HA Alu Ind oraz Kyoto Black Alu Ind składają się z patelni wykonanych z kutego aluminium i ceramicznej powłoki Thermolon Rocks. Pierwszą linię wyróżnia możliwość stosowania patelni do kuchni gazowych, ceramicznych, halogenowych i indukcyjnych (a nawet w piekarniku). Z kolei produkty z serii Kyoto Black Alu Ind cechuje lekka i wygodna rączka wykonana z bakelitu. Patelnie z ostatniej linii – Nairobi black aluminium również posiadają ergonomiczną, nienagrzewającą się rączkę. Produkty z tej serii pokryto powłoką Thermolon Endurance 2, gwarantującą wyjątkową trwałość. Warto podkreślić, iż można je stosować do kuchni gazowych, ceramicznych i halogenowych. Marka Green Pan póki co nie jest zbyt rozpoznawalna w naszym kraju, ale niewykluczone, że już wkrótce się to zmieni – być może produkty te zrewolucjonizują i nasz rynek produktów dla domu.

Źródło: Green Pan

Maciej

Komentarze

  • Powłoka odporna do 450 stopni, ale warto wspomnieć, że sam producent zaleca używanie patelni na niższych mocach kuchenek. Wyższe moce/temperatury będą powodowały przywieranie produktów do patelni, a co za tym idzie niszczenie powłoki podczas czyszczenia. Podobnie z przegrzanym tłuszczem. Na jasnych powłokach może powodować brązowe plamy nie do usunięcia.

Najnowsze artykuły

Które pralki zużywają najmniej prądu? Oto lista najoszczędniejszych!

Od 1 lipca czekają nas srogie podwyżki prądu. Kupując nową pralkę warto więc zadbać, aby…

8 godzin temu

Piekarnik Beko BBIS13400XC z generatorem pary za mniej niż 1300 zł!

Od medialnych doniesień o upadającej sieci Neonet minęło już wiele miesięcy, a sklep nadal działa…

10 godzin temu

Xiaomi Mi Robot Vacuum X20+ – niedrogi, a ma wszystko, co trzeba!

Dobra wiadomość dla każdego poszukującego dobrego robota odkurzająco - mopującego: pojawił się na naszym rynku…

11 godzin temu

Nowe lodówki Hisense Combi w klasie energetycznej A – nie jest drogo!

W ofercie chińskiego giganta pojawiły się dwa nowe modele lodówek o najwyższej klasie energetycznej A…

1 dzień temu

Radzimy, czym kosić trawnik i jaki rodzaj kosiarki wybrać, aby nie żałować

Zastanawiasz się, czym kosić trawnik? To mamy coś dla Ciebie: radzimy, jaki typ kosiarki dobrać…

2 dni temu

Kup indukcję Amica i testuj 60 dni!

Kup indukcję Amica i testuj 60 dni – gdy nie spełni oczekiwań, otrzymasz zwrot kasy,…

2 dni temu

Wraz z naszymi partnerami stosujemy pliki cookies i inne pokrewne technologie, aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane na urządzeniu końcowym. Używamy plików cookies, aby wyświetlać swoim Użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy oraz w celach analitycznych i statystycznych. Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej oraz naszych partnerów. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies.

Polityka Cookies