Kategorie: KuchniaPrzepisy

Inspiracje – 3 kuszące wersje cappuccino (przepisy)

Klasyczne cappuccino to tylko początek. Jak już zaopatrzycie się w porządny ekspres do kawy, możecie wyczarować wiele wyśmienitych odmian tego napoju. Z myślą o Was wybraliśmy 3 bardzo fajne przepisy na klasyczne włoskie napoje na bazie cappuccino z dodatkiem tradycyjnych włoskich składników. Życzymy smacznego. 😉

fot. materiał prasowy

GIANDUCCINO

Wynalezienie tego doskonałego połączenia egzotycznego kakao i wyśmienitych orzechów laskowych z regionu Piemontu znanego pod włoską nazwą „gianduia” przypisuje się mistrzom cukiernictwa z piemonckich manufaktur czekolady. Jak podaje tradycja, przysmak ten jest dziełem przypadku: w wyniku blokad handlowych związanych z toczącymi się w Europie wojnami napoleońskimi, lokalni wytwórcy czekolady zaczęli boleśnie odczuwać braki w zaopatrzeniu w kakao. Zaczęli więc mieszać kakao ze zmielonymi na proszek lokalnie występującymi orzechami laskowymi.

fot. materiał prasowy

Rozwiązanie to miało wiele zalet. Pozwalało wykorzystać łatwo dostępny surowiec oraz uniknąć licznych problemów związanych z uciążliwym transportem i wysokimi opłatami przewozowymi. Czekoladę produkowaną według nowego przepisu nazwano Gianduia na cześć popularnej postaci wywodzącej się z lokalnych tradycji karnawałowych. Na bazie masy czekoladowo-orzechowej powstają również słynne włoskie czekoladki gianduiotti.

Składniki:

  • krem czekoladowo-orzechowy
  • drobno posiekane orzechy laskowe
  • espresso
  • mleko

Sposób przygotowania:
Przygotuj doskonałe cappuccino, korzystając z ekspresu, a następnie krawędź filiżanki udekoruj kremem czekoladowo-orzechowym, po czym posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.

PÓŁNOCNO-POŁUDNIOWE CAPPUCCINO

Uprawę pistacji na Sycylii zapoczątkowali Arabowie, którzy zdobyli wyspę w wojnie z Cesarstwem Bizantyjskim. Żyzna wulkaniczna gleba na zboczach Etny stanowiła doskonałe podłoże pod uprawę orzeszków pistacjowych. Rolnicy z okolic Bronte zagospodarowali pustkowia stale nawożone nawiewanym przez wiatr pyłem wulkanicznym (po dziś dzień plantacje pistacji nazywane są przez lokalnych mieszkańców „lochi”) i zmienili je w nietypowe tereny uprawne. Rosnące na skalistych poletkach drzewka pistacji rodzą drobne, aromatyczne owoce powszechnie cenione za wyjątkową jakość i przepiękny szmaragdowozielony kolor. Pistacje z okolic Bronte nie mają sobie równych pod względem walorów smakowych i są niezastąpionym składnikiem wielu przepisów kulinarnych oraz cukierniczych.

fot. materiał prasowy

Miód kwiatowy z okolic Belluno we włoskich Dolomitach został oficjalnie zakwalifikowany do produktów regionalnych o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Miód wytwarzany przez lokalny gatunek pszczoły miodnej (Apis mellifera), naturalną krzyżówkę wielu różnych ras pszczół, jest wysoko ceniony za delikatny kwiatowy aromat, czystość, właściwości zdrowotne i trwałość.

Składniki:

  • miód kwiatowy
  • drobno zmielone pistacje
  • espresso
  • mleko
  • kakao w proszku

Sposób przygotowania:
Zmiksuj na kremową masę zmielone pistacje i miód. Umieść niewielką porcję kremu na dnie filiżanki i, korzystając z ekspresu przygotuj perfekcyjne cappuccino. Oprósz powierzchnię napoju kakao.

CAPPUCCINO „AMARENA”

Amarena jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych odmian wiśni. Jest bardzo popularna zwłaszcza w okolicach Modeny, gdzie stanowi ozdobę większości ogrodów i sadów otaczających wiejskie domostwa nazywane casolari. Ze względu na krótki czas owocowania i trudności w przechowywaniu surowych owoców, okoliczni mieszkańcy wykorzystywali lokalne odmiany wiśni (amarena, visciola, marascha) do produkcji przetworów takich jak dżemy i syropy.

fot. materiał prasowy

Konfitura Amarene brusche di Modena – Marene wytwarzana jest wyłącznie w oparciu o tradycyjne receptury w drodze zagęszczania przez odparowanie owoców pod wpływem ciepła w otwartych słojach lub w warunkach próżniowych. Konfitura z wiśni Amarena to wyśmienity deser lub dodatek do ciast bądź lodów.

Składniki:

  • konfitura wiśniowa
  • polewa z gorzkiej czekolady
  • espresso
  • mleko

Sposób przygotowania
Na dno filiżanki włóż łyżeczkę konfitury wiśniowej i zalej gorącą polewą z gorzkiej czekolady, a następnie espresso. Spień zimne mleko za pomocą trzepaczki aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie wlej je na powierzchnię napoju. Podawaj na ciepło lub na zimno. Amatorzy słodyczy mogą całość udekorować wiśniami lub posypać wiórkami ciemnej czekolady.

Źródło: materiał prasowy

Szymon Marcjanek

Najnowsze artykuły

Majówkowe przeceny na ekspresy do kawy

Pierwszego maja wystartowała nowa pula promocji w dużych sieciach handlowych w tym na ekspresy automatyczne.…

15 godzin temu

Testuj przez 30 dni odkurzacz pionowy Miele i zwróć, jak nie spełni oczekiwań!

W terminie od 22 kwietnia do 22 lipca 2024 możesz kupić odkurzacz pionowy marki Miele…

2 dni temu

Dreame X40 Ultra, czyli ewolucja w stronę ideału

Marka Dreame to czołowy producent robotów sprzątających. Po sukcesach sprzedażowych serii L10s i L20 przyszła…

2 dni temu

Cook Story by Samsung ponownie otwarte!

Samsung ponownie otwiera Cook Story: połączenie salonu pokazowego z warsztatami pokazującymi możliwości AGD koreańskiego producenta.…

2 dni temu

TEST Roborock Qrevo MaxV. Wypasiony robot sprzątający i kosztuje mniej niż myślisz

Testujemy Roborock Qrevo MaxV, czyli jeden z najciekawszych robotów sprzątających na polskim rynku. Co potrafi…

3 dni temu

Kup robota koszącego Worx Landroid Vision i odbierz odkurzacz lub myjkę za 1 zł!

W RTV Euro AGD wystartowała kolejna promocja na roboty Worx Landroid. Za 1 zł zgarnąć…

3 dni temu

Wraz z naszymi partnerami stosujemy pliki cookies i inne pokrewne technologie, aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane na urządzeniu końcowym. Używamy plików cookies, aby wyświetlać swoim Użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy oraz w celach analitycznych i statystycznych. Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej oraz naszych partnerów. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies.

Polityka Cookies