Dzięki blenderowi próżniowemu możliwe jest przygotowanie koktajli z większą ilością witamin czy enzymów. Przeciwdziała procesowi napowietrzania koktajlu i późniejszemu jego utlenianiu, dzięki czemu gwarantuje świeże i zdrowe napoje, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia.
Blender próżniowy – czy warto?
Współczesna kuchnia nie może się już obyć bez urządzeń rozdrabniających, miksujących i ucierających. Jednym z nich jest blender. To jedno z najpopularniejszych urządzeń małego AGD. Na rynku pojawiła się niedawno nowa jego wersja. Model próżniowy ma przeciwdziałać uszkodzeniu lub utracie cennych składników odżywczych znajdujących się w warzywach i owocach, w tym błonnika, białka czy witamin. Ponadto ma chronić przed utratą koloru i zapachu przygotowanej potrawy – napoju, sosu czy zupy warzywnej.
Jak pracuje model vacuum?
Próżniowy blender do smoothie pod względem działania niewiele różni się od tradycyjnych urządzeń. Z reguły jest wyposażony w funkcję rozdrabniania tradycyjnego i możliwość miksowania, tyle tylko, że robi to w próżni. Wybór tej opcji sprawia, że urządzenie automatycznie włączy tryb VACUUM, a więc zacznie odsysać powietrze z kielicha. W efekcie przygotowywane w blenderze napoje, zupy i sosy są bogatsze w składniki odżywcze, cenne enzymy, lepiej wyglądają i smakują. Przygotowując posiłki w próżni, znacząco ogranicza się także możliwość rozwoju szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Proces fermentacji zachodzi zdecydowanie wolniej, co sprawia, że napój zmiksowany rano po południu nadal będzie świetnie smakował.
Samo miksowanie w blenderze próżniowym odbywa się analogicznie jak przy miksowaniu tradycyjnym, a więc z pomocą wirującego noża. Przygotowany napój lub zupę można spożyć od razu po zmiksowaniu składników, jak również przelać do innego naczynia, wstawić do lodówki albo zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na później. Do blenderów próżniowych najczęściej dołączony jest specjalny próżniowy pojemnik, w którym da się przechowywać przygotowany napój.
Typy i rodzaje blenderów próżniowych
W zależności od modelu prędkość pracy blendera próżniowego może sięgać nawet 37 000 obrotów na minutę. Taki blender bez problemu mieli nasiona, orzechy, a także kruszy lód. Oprócz blendowania tradycyjnego i próżniowego urządzenie może posiadać: płynną regulację prędkości, moduł pulsacyjny lub AUTO, tryb mieszania i automatycznego czyszczenia. Warto przy okazji sprawdzić, czy kielich do blendera próżniowego wysokoobrotowego nadaje się do mycia w zmywarce. Koniecznie należy upewnić się, czy produkt nie zawiera szkodliwego bisfenolu A (BPA free).
Ile kosztuje blender próżniowy?
Niestety blender próżniowy wysokoobrotowy nadal nie jest tak powszechnie dostępny. Jest to urządzenie zdecydowanie droższe od swoich tradycyjnych odpowiedników. Cena blendera próżniowego waha się między 400 a 1500 zł w zależności od mocy, funkcjonalności, materiału, z którego wykonany jest kielich. Blendery próżniowe, które kosztują około 200 zł to bardzo małe urządzenia, w których można przygotować jedynie jedną porcję napoju lub zupy.
Akcja partnerska: materiał nadesłany przez partnera
Jestem zaskoczona, bo nie wiedziałam, że jest coś takiego jak blender próżniowy…Człowiek jednak uczy się przez całe życie. Ciekawe, czy taki blender znajduje się w ofercie marki braun, którą bardzo sobie cenię…
ja kupowałam niedawno blender próżniowy bo taki mi doradzili w media expert i przyznam że bardzo jest fajny spełnia swoją funkcje i dobrze sobie radzi z różnymi produktami
Blender próżniowy? Szczerze mówiąc, pierwszy raz o takim słyszę. Dzięki za ten artykuł. Akurat dostałam na święta blender wielofunkcyjny, więc na razie czuję się zaspokojona pod tym względem. Jest to bardzo dobry blender Braun Multiquick, więc mam czym działać. Blender próżniowy to dla mnie na razie rodzaj pewnej nowinki. Myślę, że może wyprze on kiedyś inne blendery podobnie jak wyciskarki do soków wyparły sokowirówki.