Prawidłowo działająca wentylacja jest szczególnie ważna w kuchni. Tam, gdzie przygotowuje się dziennie dziesiątki potraw trzeba zatroszczyć się o przyjazny mikroklimat dla pracowników oraz czystość. Okapy gastronomiczne stanowią obowiązkowy element wyposażenia zaplecza, ponieważ pomagają zwalczać tłuszcz, zanim osiądzie na meblach, a także pochłaniać brzydkie zapachy, nadmiar dymu i ciepła.
Z myślą o profesjonalnej gastronomii projektowane są okapy ze stali nierdzewnej. Rozmiarem i budową różnią się od tych instalowanych w domach. W sprzedaży są okapy gastronomiczne skośne, centralne, skrzyniowe, trapezowe oraz inne. Zapraszamy na przegląd dostępnych rozwiązań.
Kupno okapów gastronomicznych
Okapy kuchenne dla gastronomii to rozbudowana kategoria rozwiązań. Wśród nich znajdziesz produkty ze stali nierdzewnej, które najlepiej sprawdzą się w wymagającym środowisku kuchennym. Do walki z zapachami i zanieczyszczeniami możesz wybrać pochłaniacz gastronomiczny w dowolnym kształcie i rozmiarze. Poszczególne propozycje okapów do restauracji są dostępne w asortymencie profesjonalnych sklepów.
Profesjonalny okap kuchenny ze stali nierdzewnej. Ten oraz inne produkty oferuje sklep Technica.
Charakterystyka okapów kuchennych dla gastronomii
Zakup dobrego okapu kuchennego do gastronomii to spory wydatek. Co prawda ceny najtańszych modeli zaczynają się od kilkuset złotych, ale w większych restauracjach ta inwestycja będzie wyższa. Od metrażu kuchni, rodzaju serwowanych w niej dań i działającego systemu wentylacyjnego zależy wybór pochłaniacza gastronomicznego. Jest kilka kryteriów, według których dzieli się okapy do restauracji.
- Ze względu na sposób montażu: centralne i przyścienne.
- Ze względu na budowę: skośne, skrzyniowe, trapezowe.
Ważne jest, aby przed zamówieniem urządzenia sprecyzować miejsce, w którym zostanie zamontowany. Liczy się średnica, liczba oraz rozmieszczenie końców przyłączeniowych. Króćce przeznaczone są do montażu rur o średnicy od 100 do nawet 315 mm.
Wyciągi gastronomiczne produkowane są ze stali nierdzewnej. To materiał, który najlepiej sprawdza się w profesjonalnych kuchniach. Nie tylko wygląda estetycznie, ale też jest bezpieczny w kontakcie z żywnością i łatwy w utrzymaniu czystości. Dla jeszcze wygodniejszej pracy wiele modeli okapów kuchennych dla gastronomii jest wyposażonych w wymienne filtry i podświetlenie fluorescencyjne.
Rola okapów gastronomicznych
Okapy gastronomiczne pełnią wiele ważnych funkcji w kuchni, dlatego powinny być włączane regularnie, a nie tylko instalowane na ozdobę. Choć fakt, że podobnie jak pozostałe meble i sprzęty AGD ze stali nierdzewnej prezentują się wyjątkowo gustownie, to w praktyce służą przede wszystkim do:
- prawidłowego funkcjonowania instalacji wentylacyjnej,
- usuwania z kuchni i pomieszczeń gastronomicznych nadmiaru ciepła,
- niwelowania zapachów, dymu, pary wodnej, które w przeciwnym razie rozprzestrzeniałyby się również na salę,
- zwalczania tłuszczu, który przyczynia się do powstawania nieestetycznych, trudnych do usunięcia osadów na meblach, garnkach.
Zastanawiasz się, czy z okapu do restauracji można zrezygnować? Zdecydowanie nie, jeżeli zależy Ci na kreowaniu przyjaznego pracownikom i gościom mikroklimatu, a także na przestrzeganiu zasad BHP. Montażu wyciągu gastronomicznego nie warto odkładać na później — wykonanie instalacji wentylacyjnej i wszystkich przyłączy często wymaga kucia w ścianach, dlatego najlepiej zaplanować te prace na samym początku.
Akcja partnerska: materiał nadesłany przez partnera
Dobry wybór okapu to ważna sprawa w profesjonalnej gastronomii. Zapachy rozsiewające się po lokalu nie zawsze należą do przyjemnych.