, Kuchnie i piekarniki TOP, rankingi

Najlepsze piekarniki. TOP-10 (2020)

top piekarniki
Popularne produkty:

2 162 odpowiedzi na “Najlepsze piekarniki. TOP-10 (2020)”

  1. Małgorzata pisze:

    Dzień dobry, czy może Pan polecić piekarnik z funkcją microfali do zabudowy lub z funkcją podgrzewania potraw. Wysokość urządzenia musi być 45,4cm.?

  2. Kelozro pisze:

    Witam,

    Zapytam jeszcze o taki sprzęt bo dostałem fajna ofertę nie marketową pytanie czy warto rozważyć.

    1. Piekarnik Electrolux KOBCS31X 2790 zł

    Ja zdecydowany byłem na Electrolux EOB8S31X 3099 zł

    2. Płyta AEG HKB64440NB 1099 zł

    Ja zdecydowany byłem na Electrolux KGG6436K 1199 zł

    3. Okap TEKA DBB 60 HP 490 zł

    Ja rozważałem Electrolux LFC316X 399.

    Czy warto rozważyć ten sprzęt porównując do tego który ją przy Pana pomocy wybrałem?

    Pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Oba dobre, różnica wyglądu i Pana model ma bardziej zaawansowaną elektronikę – działa super.
      2. To samo, tylko inny kształt rusztu.
      3. Electrolux LFC316X – lepiej wykonany.

  3. Pan Dariusz pisze:

    A co Pan sądzi o piekarnikach Amica? W szczególności modele Amica ED57589BA+ Q-Type Pyro i ED77589BA+ Q-TYPE PYRO? Posiadają dwie prowadnice teleskopowe, pyrolizę, wi-fi. Tak wyposażone piekarniki są dużo droższe u innych producentów. Czy to świadczy o słabej jakości?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Ed77 ma czytelny programator z masą funkcji, ale sensory mają małą powierzchnie i niską czułość – trzeba przytrzymać palec na sensorze na pół sekundy – wtedy łapie. Funkcjonalność świetna.
      ED57 ma bezproblemową elektronikę, ale wyposażono go w system samootwierania OpenUp – wolę delikatny domyk, ale to moje zdanie.
      Główne zalety Amici to dobra jakość wykonania w przyzwoitej cenie, wady to tragiczny serwis i słaba kontrola jakości (zdarzają się sztuki źle zmontowane).

  4. zgaga81 pisze:

    Panie Krzysztofie,
    Jaki piekarnik do 1400 zł by Pan polecił? Warunek konieczny, musi być biały…

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. 1199 zł Amica ED37619W X-Type – prosty, porządnie wykonany model, bez bajerów
      2. 1499 zł Amica ED57689WA+ X-Type Wi-Fi – model z elektroniką, delikatnym domykiem, szerszym zakresem temperatur 30-280 stopni, dokładniejszym termostatem (do 5 stopni), programami automatycznymi i sterowaniem z poziomu aplikacji na Androida/iOS
      3. 1499 zł GORENJE BO76SYW – najładniejszy biały piekarnik na rynku (moim zdaniem), znakomita jakość wykonania, dobry serwis, najprostsza obsługa, sporo funkcji.

  5. Pan Dariusz pisze:

    Wiem że piekarniki od Boscha posiadają czyszczenie pyrolizą bez konieczności demontażu części, a nawet wyjmowania blachy. Czy mógłby Pan podać które to modele ale posiadające również 2 poziomy prowadnic teleskopowych. Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Pan Dariusz pisze:

      I jeszcze co Pan sądzie o piekarniku Bosch HBG675BB1. Czy ma on możliwość dokupienia prowadnic i jeśli tak to ilu poziomów?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie wszystkie modele to mają, wyjąć trzeba suszarnie, reszta może zostać na poziomie 2. Niestety nigdzie nie jest to jasno opisane – trzeba ściągnąć instrukcje do każdego modelu z pyro i sprawdzić lub zadzwonić na infolinie.

  6. Pan Dariusz pisze:

    W takim razie jaki piekarnik – ładny design, pyroliza, dwie prowadnice, dwie komory pieczenia?

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      W sensie, że ma mieć DualCook? Takie marketingowe funkcje ma tylko Samsung i tureckie kserokopiarki z Beko.

      • Pan Dariusz pisze:

        Dziękuję za odpowiedź. W takim razie bez dual cook, normalny pierkarnik z pyrolizą i dwoma prowadnicami?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Większość piekarników z pyro ma 1 prowadnicę.
          Electrolux EOE7P31Z SenseCook – można dokupić samą prowadnicę
          AEG BPE742320M – można dokupić samą prowadnicę
          Siemens HB676G0S1 – trzeba wymienić drabinki

          • Pan Dariusz pisze:

            Dziękuję za odpowiedź. Chciałby doprecyzować: 3 powyższe modele posiadają już jedną prowadnicę teleskopową i można dokupić jeszcze jedną?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          1 i 3 mają jedną i drugą trzeba sobie dokupić
          W Boschu i Siemensie prowadnice są spawane do drabinek, więc wymienia się cały element.

          • Pan Dariusz pisze:

            Super, a jeszcze któryś z tych piekarników jest lepszy jakościowo czy prezentują podobny poziom (oczywiście poza boschem który pewnie jest najlepszy ale i cenę ma ‚najlepszą’)?

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Samo wykonanie lepsze w Boschu/Siemensie, ale elektronika w Electroluxie. Dodałbym jeszcze Gorenje z linii Gorenje+, ale te piekarniki są bardzo drogie – najlepsza jakość wykonania i świetna elektronika.

  7. Katarzyna Kuchna pisze:

    Proszę mnie poprawić czy piekarnik Elektrolux eoc8p31z to nie piekarnik z pyrolizą i z gotowaniem parowym? Według opisu na stronie producenta ma pyrolizę i naczynie do gotowania na parze. Chyba że coś pokręciłam.

  8. Katarzyna Kuchna pisze:

    Dzień Dobry. Jestem na kupnie płyty indukcyjnej. Obecnie od 20 lat użytkuję płytę ceramiczną Amika podłączoną do siły. Po przeczytaniu wielu opinii wybrałam eiv 654. W instrukcji przeczytałam iż moc została podzielona na 2 po 2 pola. Czy to jest domena tylko tej płyty czy inne innych firm też tak mają? Spotkałam się z opinią że bardzo trudno dostosować moc grzania .tzn : 1-11 bardzo słabo działa a 12-14 wszystko pali. Czy może Pan polecić płytę ceramiczną lub indukcyją dla starszej osoby która zapomina że coś postawiła do gotowania, czyli z obcją automatycznego wyłączania, z możliwościa podłączenia do instalacji jedno fazowej. Czy płyty po podłączeniu do gnazdka i ograniczeniu ich mocy nie są zbyt słabe? Pozdrawiam.

  9. Bartek pisze:

    Witam Panie Krzysztofie.
    Proszę o pomoc w wyborze piekarnika parowego (gotowanie i pieczenie) z minimum 1 prowadnicą teleskopową, termosondą. Myślałem o pyrolizie ale ceny szybują wysoko jesli ma być para + pyroliza. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Nie modeli z pieczeniem i gotowaniem parowym + pyrolizą. Tylko warianty bez gotowania parowego mają pyrolizę. Najsensowniejsze piekarniki to Electrolux/AEG SteamBoost i Gorenje.

  10. Piotrek Andrzejuk pisze:

    Panie Krzysztofie jeszcze bardzo Pana proszę o opinie na temat zmywarki w zabudowie.
    Najlepiej jakaś niedroga a w miare dobra… Czy może Pan zaproponować jakieś modele godne polecenia? Według Pana?

  11. Piotrek Andrzejuk pisze:

    Bardzo dziekuję Panie Krzysztofie!

  12. Kelozro pisze:

    Witam.

    Czym różnią się te modele piekarników poza kolorem? I który z nich będzie najlepszy jeżeli jest jakaś różnica.

    1. Electrolux EOB7S31Z SteamBoost

    2. Electrolux EOB8S31X SteamBoost

    3. Electrolux EOB7S31X SteamBoost

    Zaoszczędzone pieniądze na zmywarce postanowiliśmy zainwestować w lepszy piekarnik z funkcją gotowania na parze.
    Czy jakiś inny można rozważać w podobnym budżecie?

    Pozdrawiam

  13. Alicja pisze:

    Czy może Pan polecić jakiś piekarnik najlepszy do użytkowania przy posiadaniu dzieci? Chodzi mi, żeby posiadał zabezpieczenia, zimną szybę itp

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Istnieją 2 rodzaje blokad przed dzieciarami – elektroniczna, która blokuje programator i mechaniczna, która zabezpiecza drzwi przed otwarciem. Modeli tego typu jest bardzo mało i najwięcej znajdzie ich Pani w IKEA (sprzęt Electroluxa i Whirlpoola). Amica miała kiedyś serię ProBaby, ale w sklepach zostały ostatnie sztuki. W Beko blokada mechaniczna nie sprawdza się. Najlepiej kupić sprzęt z 3-4 szybami w drzwiach, zimnym frontem, programatorem elektronicznym (każdy ma blokadę) i dokupić sobie coś takiego – bezpiecznydzieciak.pl/pl/pr…r-961.html
      Dobre blokady akcesoryjne ma Gorenje czesciagd.pl/mecha…72409.html

  14. KATARZYNA pisze:

    Dzień dobry a jak się ma model gorenje Gorenje BO 798 S53X, warty swojej ceny. Za granicą około 2400 zł

  15. Aniass pisze:

    Poleca Pan lodówki LG. A czy maja oni w ofercie jakas duza lodówkę do zabudowy? Pozdrawia serdecznie

  16. Piotrek Andrzejuk pisze:

    Dziekuje Panie Krzysztofie!
    a jakiś okap?w miare dobry pod wyciąg także do zabudowy podszawkowy.
    mamy kuchnie z salonem i jest tylko jedno okno od salonu.

  17. Piotrek Andrzejuk pisze:

    myślałem o czymś takim www.euro.com.pl/pieka…olux.bhtml

  18. Piotrek Andrzejuk pisze:

    Jakiś najrozsądniejszy wybór według Pana . Fajnie gdyby miał funkcje pary.

  19. Piotrek Andrzejuk pisze:

    Witam! czy może Pan pomóc w zakupie piekarnika w zabudowie do 2500zł?

  20. Soulstream pisze:

    Jaka różnica jest pomiędzy piekarnikiem typu Electrolux SteamCrisp

    Staram się zracjonalizować zakup Elextrolux SteamCrisp i zastanawiam się:

    1. Jaka jest faktycznie różnica między pieczeniem z parą, a wstawieniem pojemnika z wrzącą wodą do zwykłego piekarnika. Trochę obawiam się, że te zalety to w większości marketing, niż faktyczne korzyści.
    2. Czy jest możliwość włączenia pary manualnie w konkretnym momencie pieczenia?
    3. Czy predefiniowane w piekarniku przepisy się sprawdzają? (widziałem gdzieś przepis na pizze ok. 200 stopni przez 15-20 min, co ma niewiele wspólnego z tym jak się piecze pizze)
    4. Widziałem, że polecane są piekarniki z wyświetlaczem. Cena bazowa EOC8H31Z SteamCrisp 2699 vs EOC6H71Z SteamCrisp za 2399: 300zł za wyświetlacz, czy?

    Głównie piekę pieczywo (2x w tygodniu), pizzę (wysoka temperatura mile widziana) oraz czasami jakieś mięśo.

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      1. Para jest generowana i wtłaczana pod ciśnieniem przez dyszę za termoobiegiem – działa pełniej i dokładniej niż woda wylana na dno, czy w pojemniku, do tego można ustalić proporcje ilości pary do grzania grzałkami – nawet 75% pary na 25% grzałek.
      2. Tak i nie – para to najczęściej składowa programu.
      3. To zależy od firmy. Predefiniowane programy w Electroluxie działają świetnie. Program do pieczenia pizzy jest prawidłowo ustawiony z uwagi na korzystanie z grzałki dolnej i termoobiegu z grzałką pierścieniową. Pieczenie pizzy w temperaturach maksymalnych dla tego typu urządzeń – 300 stopni, która ma przybliżyć domowy piekarnik do pieca z pizzerii, osiągającego jeszcze wyższe temperatury odbywa się przy działaniu samej grzałki dolnej i kamienia do pizzy. To są 2 szkoły i pierwsza jest po prostu łatwiejsza. W Electroluxie wybiera się też grubość spodu, więc ten czas nie do końca taki będzie finalnie. Dla przykładu – zaawansowane modele Amici też są zaprogramowane do pieczenia pizzy w 220 stopniach i na tej samej nastawie grzania.
      4. To jest 2 poziom wyświetlacza, bo bazowy dotykowy nie ma programów gotowych, a w modelu za 2699 zł jest świetny programator tekstowy z masą opcji. Nie polecam wersji z pokrętłami, bo ten element jest tragicznej jakości – najgorszy plastik i najgorsza jakość spasowania.
      Pieczowo z dodatkiem pary będzie miało bardziej chrupiącą, cienką skórkę, a miękki i pulchny środek. Do pizzy nie potrzeba pary, chyba, że na cieście typu pan. Do mięs będzie super – bardziej soczyste i nie wysuszone, brak potrzeby podlewania itp.

      • Soulstream pisze:

        Pięknie dziękuję! Jeszcze pytanie – Czy jest możliwość użycia pary przy 240 stopniach? (w takiej temperaturze piekę chleb).

  21. KATARZYNA pisze:

    Rozumie bardzo Panu dziękuję

  22. KATARZYNA pisze:

    Oczywiście chodzi o ten bosch 8 serię

  23. KATARZYNA pisze:

    Bardzo dziękuję za poświęcony czas. A czy bardzo słabo ma się właśnie do tego bosch powyżej gorenje Gorenje BO7732CLI

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jest piekarnik retro – jakościowo super, ale trudno go porównać do sprzętu z elektroniką…

  24. KATARZYNA pisze:

    Czy lepsza będzie no Bosch seria 8,ewentualnie w cenie serii 8 szukać lepiej gorenje w tej cenie bądź electrolux. Z góry dziękuję za odpowiedź.

  25. KATARZYNA pisze:

    Dzień dobry. Płyta polecona indukcyjna zakupiona electrolux bardzo dziękuję. Co myśli Pan o piekarniku AEG BEB355020M za kwotę 1800 zł przeceniony z 4000tys czy znajdę coś lepszego za tą cenę. Serdecznie pozdrawiam

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      To jest tani tandetny model z pyrolizą – jego realna cena to max 1600-1800 zł więc promocja żadna.

  26. Adrian pisze:

    Dzień dobry, proszę o pomoc który piekarnik wybrać.
    Szukałem piekarnika standardowego (ze srebrnym wykończeniem) z racji niższej ceny, lecz widzę że jest nieznaczna różnica cenowa między modelem 1 a 2. Zwykłym – a prawym.
    Co takiego posiada model 3 że jest aż o 800 zł droższy od modelu 2?
    1. ELECTROLUX EOE8P31X SenseCook 2459zł
    2. ELECTROLUX EOC8H31Z 2699zł
    3. Electrolux EOB8S31Z 3399zł

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      Wszystkie 3 modele mają tą samą elektronikę/programy i termosondę. Różnice to 1 – brak pary, 2 – SteamCrisp to dodatek pary do pieczenie (nie gotuje parowo, a 3 to piekarnik SteamBoost z pieczeniem jak i gotowaniem na parze. Poza tymi cechami warto zwrócić uwagę na różnice w zakresie temperatur – modele Steam Boost mają max temperaturę 230 stopni, a SteamCrisp 300 stopni (lepiej nadają się do pieczenia pizzy na kamieniu), ale za to SteamBoost mają 4 szyby w drzwiach, a tańsze 3 szyby. Wszystkie 3 modele są dobre, wybrać ten, który będzie odpowiadał wymaganiom – nie ma sensu płacić za coś czego się nie będzie używać, lub „może kiedyś się przydać” – sprzęt zbyt szybko się psuje w aktualnych czasach.

  27. KATARZYNA pisze:

    Ostatnie pytanie. Czy wykonanie gorenje się poprawiło. 4 lata temu kupiłam lodówko zamrażarkę. Szuflady zamrażarki były bardzo cienkie i po około Mc popękały. Reszta była ok.

    • Kulikowski pisze:

      Gorenje najlepiej radzi sobie w sprzęcie do gotowania/pieczenia. Chłodnictwo mają na dobrym poziomie, ale nie jest to poziom LG.

  28. KATARZYNA pisze:

    Bardzo Panu dziękuję.

    • katarzyna Nawrot pisze:

      A jak się ma Panie Krzysztfie AEG do gorenje np model AEG Herd Herd EEB355020M bąż AEG Backofen BEB355020M

  29. KATARZYNA pisze:

    A jeszcze co myśli Pan o produktach z IKEA? I jaką płytę indukcyjna do 1700 zł Pan poleci. Serdecznie Panu dziękuję za poświęcony czas

    • Krzysztof Kulikowski pisze:

      EIV634 Electroluxa. Nie wiem jaka jest oferta IKEA w Austrii ale u nas są to dobre piekarniki Electroluxa i przeciętne/słabe Whirlpoola.

  30. KATARZYNA pisze:

    Rozumie bardzo Panu dziękuję. A na tą chwilę który jest wart np 2500 zł. Zastanowię się nad gorenje. Jeszcze

Dodaj komentarz


reklamaml