, Kuchnie i piekarniki Poradniki

Kupujemy piekarnik. Na co zwracać uwagę?

jaki piekarnik poradnik 2

Popularne produkty:

25 odpowiedzi na “Kupujemy piekarnik. Na co zwracać uwagę?”

  1. Jerzy pisze:

    Co sądzicie o Amica EB8562B INTEGRA? Zależy mi na tradycyjnych pokrętłach, chłodnym froncie, łatwym czyszczeniu – ale nie jest to warunek konieczny. Może jakieś inne, tańsze modele tego producenta?

    Ps. Czy Amica produkuje piekarniki w Polsce?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Tak, Amica produkuje piekarniki w Polsce. Model EB8562B to świetny wybór – 2 prowadnice, rożen obrotowy, zimny front, szybki nagrzew 4 min do 150 stopni, łatwy demontaż szyb do mycia, czyszczenie parowe, chowane, tłoczone i podświetlane pokrętła. W cenie 1300 zł nie ma nic lepszego.

  2. myszka pisze:

    Ja sama nie wiem jaki już piekarnik kupić. Od dłuższego czasu szukam ciekawych ofert i jest ich tyle że ciężko się zdecydować. Zastanawiam się nad piekarnikiem Candy takim nowoczesnym on się nazywa Watch-Touch . Czytałam parametry piekarnika i jego funkcje akurat spełniają moje oczekiwania. Może ten akurat będzie dobrym wyborem hmm… co myślisz ?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Pani Moniko, naprawdę nie wypada podszywać się pod osobę zainteresowaną zakupem AGD pod każdym poradnikiem, czy topką i sugerowanie „urządzeń” Candy. Zmiana nicku z miśka na mszyka po 2 minutach też raczej nie pomorze 😉 Sprzęt tej marki nie należy do polecanych, a model który Pani przywołuje to tylko ciekawostka (19 calowy tablet w drzwiach). 6500 zł można spożytkować znacznie lepiej, np kupując jeden z wyższych modeli piekarników Bosch/Siemens, Amica, Electrolux, czy Beko i zostanie jeszcze na dobre wakacje All Inclusive, dla 2 osób, w Grecji…

  3. Joanna pisze:

    Dziękuję za ten poradnik, w końcu znalazłam obiektywną ocenę funkcji i producentów. Już od dłuższego czasu szukam piekarnika i nie jest łatwo, w każdym sklepie polecają zupełnie co innego. Już mam mętlik w głowie i mimowolnie zagłębiam się coraz bardziej w opisy i specyfikacje, doszukując się, które funkcje będą najlepsze. Ostatnio znalazłam bardzo fajny piekarnik z Beko, z pyrolizą, w przyzwoitej cenie. Dobrze, że sprzedawca w sklepie był na tyle uczciwy, że uświadomił mi, że owszem cena jest atrakcyjna i pyroliza jest najlepszym sposobem czyszczenia, ale producent dołożył tę funkcję kosztem „prawdziwego” termoobiegu. I tu mam zagwozdkę, bo nie rozumiem, to termoobieg to nie jest to samo w każdym produkcie? W wyżej wspomnianym Beko, chodziło o to, że te grzałki były takie, że mimo wentylatora potrawy mogły się przypalać z zewnątrz, a w środku dalej być surowe. I podobno jest tak, że grzałki powinny za wentylatorem, bo to jest najlepsza opcja. Proszę o słowa otuchy 😉 i jakąś radę, czy serio ten rodzaj termoobiegu jest tak ważny?
    Pozdrawiam 🙂

    • jedzieeemy pisze:

      Wszystkie modele Beko z pyrolizą posiadają termoobieg. Co do pyrolizy to faktycznie jest to skuteczna funkcja czyszczenia, lecz ma swoje wady. Najlepsze piekarniki z pyrolizą robi Amica i Bosch – są najlepiej wykonane, nie mają plastikowych elementów w drzwiach jak Beko czy Electrolux i są dobrze wyposażone (najczęściej 2 prowadnice).

      • Joanna pisze:

        Sprzedawca zwrócił mi uwagę, że według niego coś jest nie tak i niestety potwierdzenie swoich przypuszczeń otrzymał i od przedstawiciela Beko, jak również bezpośrednio od producenta (nie, nie wciskał mi kitu, rozmawialiśmy z nimi razem – serio są jeszcze uczciwi ludzie). Chodzi dokładnie o to, że termoobieg mają piekarniki z serie BIM, a ten o którym wspominam, jest z serii BIE co oznacza właśnie, że nie ma prawdziwego termoobiegu. Jak już pisałam, baaaardzo wgryzłam się w temat 🙂 Niech to będzie nauczka dla wszystkich czytających ten poradnik, bo mimo, że nawet na oficjalnej stronie producenta przy tym modelu jest informacja o termoobiegu, to w bezpośredniej rozmowie okazało się, że owszem jest, ale nie taki jak nam się wydaje 😉

        Dziękuję za odpowiedź, w międzyczasie dokonałam zakupu i faktycznie nie skupiałam się na sposobie czyszczenia. Chciałam coś fajnie wyposażonego, w przystępnej cenie i żeby za chwilę się nie zepsuł i dobrze jakby miał blokadę drzwiczek lub przycisków (mam małe dzieci). Długo przeglądałam i w końcu jest, w naszej kuchni zamieszkał piekarnik Amica EB8564B ProBaby.
        Pozdrawiam

        • Krzysztof Kulikowski pisze:

          Piekarniki Serii BIE zostały w większości wycofane z rynku. Zostały już tylko modele w cenie ok. 800 zł, a tu brak termoobiegu jest normą. Jedyny droży model z serii BIE, który jeszcze jest dostępny to BIE22400XP i faktycznie nie ma prawdziwego termoobiegu.
          A jak tam radzi sobie Amica w kuchni?

          • Joanna pisze:

            Amica sprawdza się super. Moje najmłodsze dziecko nie raz podchodzi jak coś się piecze, próbuje ciągnąć za uchwyt, czy dotyka szyby piekarnika, a tu niespodzianka – NIC SIĘ NIE DZIEJE. Drzwiczki się nie otwierają, a szyba nie parzy, uwielbiam te funkcje.
            Do tej pory znalazłam tylko jedną wadę – kształt uchwytu drzwiczek. Niestety jest on z ostrymi kantami po bokach. Piekarnik jest dedykowany dla rodzin z dziećmi (seria ProBaby), ale akurat w tym przypadku nie pomyśleli, że dzieci nie zawsze są na tyle ostrożne i już kilka guzów mamy na koncie 😉 Na razie założyłam nakładki, takie jak na rogi stołu, i czekamy, aż maluch podrośnie. Tak czy siak, piekarnik polecam. Ma tyle zalet, że na pewno wybrałabym go ponownie.

  4. Ewcik pisze:

    My zastanawiamy się nad amica EB7333BA+IN może nam Pan coś więcej powiedzieć i czy warto

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Jeden z tanszych piekarnikow z programatorem tekstowym. Obsluga jest dosc przeciętna. Osobiście preferuje modele z pokretlami w serii IN – np model EB521BA+IN. Funkcje te same z wyjatkiem programow automatycznych, ktore i tak są malo przydatne.

  5. Ewcik pisze:

    Właśnie chodzi mam o modele bez pokrętłem (mamy w domu małego pomocnika który obawiam się że zaraz je rozpracuje). Dlaczego uważa Pan że programy automatyczne są mało przydatne?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      We wszystkich piekarnikach z serii IN można zablokować dzialanie programatora i pokręteł. Każdy z nas ma swoje sprawdzone przepisy, a w każdym z nich mamy informację ile czasu, na jakiej nastawie i jakiej temperaturze piec. Programy automatyczne działają na bazie założeń, więc nie dostosuja się do naszych przepisów. Programy automatyczne swietnie sprawdzają się w urządzeniach z termosondą i w programatorach obrazkowych np: EB81064BA+IN lub EB944BA+IN. Osobiście polecam ten 1 – w cenie 1700 zł otrzymujemy wygodny 4 calowy wyświetlacz, automatykę wagową, możliwość dodania 10 własnych programow, rożen obrotowy, termosondę, szklaną tacę, podwójne oswietlenie halogenowe. Jedyne czego tu nie ma to delikatnego domyku.

  6. doom pisze:

    Poszukuję piekarnika średniej wielkości z funkcją pyrolizy. Rozważam model ELECTROLUX EZC2430AOX (pojemność 57l) lub jakaś Amica do 66litrów. Czy może Pan coś polecić?

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Ten Electrolux jest bardzo mały i słabo wykonany (nadruki na pokrętłach ścierają się, goła blacha). Amicę polecam w serii Integra – najciekawsze modele to:
      EB8562 Integra Soft – 1149 zł – 2 prowadnice, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy, delikatny domyk.
      EB8552 Integra – 1198 zł – 2 prowadnice, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy i kataliza.
      EB7654A+ Integra Soft – 1398 zł – 1 prowadnica, podświetlane tłoczone pokrętła, szybki nagrzew, rożen obrotowy, delikatny domyk, kataliza i programator elektroniczny z temperaturą 30-280 stopni.
      EB81064A+ Integra – 4 calowy programator z masą programów automatycznych, 2 prowadnicami, termosondą, rożnem obrotowym i szerokim zakresem temperatur 30-280.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Jeśli z pyrolizą to model EB7542 Pyro – 1499 zł – 2 prowadnice i pyroliza.

  7. K. pisze:

    Witam, zwracam się z pytaniem czy piekarnik z pyrolizą może stać w słupku koło wolnostojącej lodówki? Dziękuję!

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Nie powinien – pyroliza to nagrzew do prawie 500 stopni – zwykła płyta 20mm to za mało. Płytę pomiędzy zawsze można dodatkowo odizolować.

  8. doom pisze:

    Witam, w modelu EB7542 Pyro max. temperatura pieczenia to 250stopni, jak Pan sądzi czy jest to wystarczające? Proszę również o opinię jak ocenia Pan piekarniki Amica (jeśli chodzi o awaryjność oraz wykonanie) na tle innych marek.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      250 stopni to standard, więc do większości zastosowań będzie wystarczające. Jeśli jesteś fanem pieczenia pizzy to raczej poszukałbym modeli z wyższą max temperaturą (300-320 stopni) + kamień do pizzy. Amica piekarniki produkuje u siebie, więc ich jakość jest po prostu dobra. Pod względem bezawaryjności są w czołówce producentów AGD, lecz teraz i tak te wszystkie sprzęty są na max 5-7 lat.

    • Krzysztof Kuikowski pisze:

      Do normalnych zastosować 250 stopni jest ok. Jedynie dla miłośników pieczenia pizzy będzie słabo. Jeśli chodzi o Amicę to polecam serie Integra (najlepszy stosunek cena/jakość) i serię IN – świetny design. Jeśli chodzi o modele to EB7542 Pyro Integra, EB853BA+ IN PYROLIZA – najciekawsze modele tego producenta z pyrolizą. W kwestii porównania do innych marek to uważam, że Amica jest pozycjonowana powyżej Whirlpoola, Candy, Gorenje, Samsunga, lecz na równi z Electroluxem, Boschem, czy Beko.

  9. Krzysztof pisze:

    Widzę, że Amica jest (przynajmniej na tym forum) niekwestionowanym liderem średniej półki. Z innych miejsc wyczytałem, że spotykano się u nich z kilkoma wadami: niedoróbkami technicznymi, odklejanymi listwami i długim czasem początkowego wypalania.

    Mimo to zastanawiamy się nad serią Intergra, między EB8552, a EB8562 SOFT. Z tego co czytam, to pierwszy z modeli ma przewagę: zarówno termoobieg jak i funkcję katalizy. Czy Amica posiada w podobnej cenie jakies inne, godne rozważenia modele?

    Dziękuję za opinię i serdecznie pozdrawiam

    • Krzysztof pisze:

      Dodatkowe pytanie: Czy piekarniki z funkcją katalizy po pozbyciu się wkładu będą funkcjonowaly jak normalne? Tzn będzie mozna w nich czyścić scianki parowo i za pomocą detegrntow?

      • Krzysztof Kuikowski pisze:

        Czytanie opinii „użytkowników” w sieci ma nie wiele sensu… połowa z nich to hejt konkurencji, a druga połowa to psalmy pochwalne producenta… Amica kiedyś miała problemy z pękającym szkłem – problem dawno rozwiązany. Nigdy nie słyszałem o odklejających się listwach – problem ten dotyczy głównie Boscha/Siemensa. Wypalanie każdego piekarnika wygląda tak samo. Co do modeli EB8552 i EB8562 Soft to różnice są tylko w kwestii samoczyszczenia i delikatnego domyku. 1 model posiada katalizę, a drugi czyszczenie parowe. 2 model dodatkowo ma cichy domyk drzwi.Oba posiadają te same funkcje, w tym termoobieg. W kwestii katalizy, nie powinno używać się piekarnika bez wkładu katalicznego (same wkłady są tanie, więc można dokupić jest za grosze).

Dodaj komentarz


reklama