Trzeba odpowiednio zadbać o grill, by przygotowane na nim potrawy były smaczne. Przed rozpaleniem grilla warto posmarować ruszt olejem, dzięki czemu jedzenie nie będzie do niego przywierać. Zaleca się także korzystanie z aluminiowych tacek lub perforowanej folii do pieczenia. Dzięki nim rzadziej będziemy musieli grill szorować, bo po prostu mniej tłuszczu znajdzie się na jego ruszcie. Ruszt grilla i inne jego elementy należy czyścić po każdym jednorazowym grillowaniu.
Czyszczenie warto zacząć tuż po zakończeniu grillowania. Tłuszcz łatwiej usunąć, gdy grill jeszcze nie jest całkowicie schłodzony. Kratownicę wystarczy przetrzeć papierowym ręcznikiem lub nawet zwykłą gazetą, które to wchłoną wszelkie pozostawione na grillu płyny. Szybka interwencja gwarantuje znacznie mniej inwazyjne czyszczenie grilla w przyszłości. Warto zauważyć, że misy grilla nie powinno się zalewać wodą, gdy brykiet jeszcze się żarzy – częste stosowanie takiej metody doprowadzi do zardzewienia grilla.
Obudowa grilla nie wymaga czyszczenia po każdym jego wykorzystaniu. Warto przemywać ją regularnie, choć gruntowne czyszczenie powinno odbywać się dopiero, gdy pojawią się zacieki z tłuszczu, rdza czy osad z popiołu. To tak jak z porządkami domowymi – regularne sprzątanie pozwoli na utrzymanie wszystkich rzeczy na swoich miejscach, ale wielkie porządki robimy tylko kilka razy w roku.
Bez względu na rodzaj grilla, najważniejszą czynnością jest regularne czyszczenie rusztu. Ponieważ zwęglone resztki zmieniają smak potraw, osadzają się na nich, a nawet mogą powodować zatrucia, grillowanie na czystym ruszcie ma same zalety. Co więcej, utrzymanie odpowiedniej czystości pozwala na łatwiejsze rozpalenie grilla, a także na szybsze przygotowanie potraw.
Do czyszczenia obudowy grilla i misy na węgiel, nie trzeba używać żadnych wymyślnych substancji – wystarczy zwykła woda i gąbka. Trudniejsze zabrudzenia można pokonać szczotką drucianą i wodą z dodatkiem mydła. Generalnie nie ma potrzeby sięgać po mocniejsze detergenty. Wszystkie elementy obudowy i misy grilla należy dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, by metal miał jak najkrócej kontakt z wodą i nie korodował.
Ruszt można czyścić za pomocą specjalnych detergentów do tego przeznaczonych. Elementy, które mają bezpośredni kontakt z jedzeniem, można wymyć jak zwykłe naczynia, czyli ciepłą wodą z płynem. Dobre rezultaty daje zasypanie wyjmowanych elementów solą i wstawienie do rozgrzanego piekarnika. Gdy sól zbrązowieje, wyjmujemy je i płuczemy w wodzie. Mocno przyschnięty tłuszcz zeskrobujemy plastikową lub drewnianą łopatką, w ostateczności szczotką ze stali nierdzewnej. Po takim czyszczeniu elementy grilla należy jednak porządnie umyć, ponieważ opiłki metalu są niezdrowe dla człowieka, więc nie powinny wchodzić w interakcję z jedzeniem.
Warto pamiętać, by elementów wykonanych ze stali nierdzewnej nie szorować metalową szczotką. Gdy już znajdziemy w grillu obszar zaatakowany przez rdzę, należy pozbyć się jej papierem ściernym lub szlifierką, a następnie zamalować odpowiednią farbą, tak aby rdza nie powiększała się.
Jednym z najczęściej pojawiających się w Internecie sposobów na ekologiczne czyszczenie rusztu jest metoda z cebulą w roli głównej. Polega ona na obraniu cebuli, przekrojeniu jej na pół, a następnym pocieraniu o kratki gorącego grilla. Zawarte w warzywie substancje nie tylko dokładnie wyczyszczą ruszt, ale i dodadzą oryginalnego smaku potrawą, które później na grillu będą przygotowywane.
W zależności od rodzaju grilla, należy zastosować nieco inną taktykę czyszczenia:
Warto pamiętać, że grill jest nam potrzebny tylko w sezonie. Po jego zakończeniu, warto go rozmontować i schować w miejscu odpornym na niekorzystnie warunki atmosferyczne. Głupio byłoby co roku kupować nowy grill, bo nieumiejętnie zajmowaliśmy się tym poprzednim.
Udanego grillowania!
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.
Marka Stihl to nie tylko słynne piły i kosy spalinowe, ale kilka systemów urządzeń akumulatorowych.…
Koreański producent oferuje w Polsce kilkanaście lodówek typu side by side i sześć multidoorów produkcji…
Od pewnego czasu flagowe propozycje Xiaomi w świecie robotów sprzątających to nieco biedniej wyspecyfikowane i…
Wybraliśmy 10 najciekawszych okapów kuchennych na rynku - na każdą kieszeń i do każdej kuchni.…
Jest dobra okazja dla osób poszukujących suszarki z systemem samooczyszczenia skraplacza - solidny model LG…
Pierwszego maja wystartowała nowa pula promocji w dużych sieciach handlowych w tym na ekspresy automatyczne.…
Wraz z naszymi partnerami stosujemy pliki cookies i inne pokrewne technologie, aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane na urządzeniu końcowym. Używamy plików cookies, aby wyświetlać swoim Użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy oraz w celach analitycznych i statystycznych. Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej oraz naszych partnerów. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies.
Polityka Cookies
Komentarze
Pamiętajmy, ze z grilla może tłuszcz moze polecieć np. na naszą kostkę brukowa. Z tym też trzeba uważać
Mogę polecić dwa środki TOP Grill Tenzi lub Profimax SP 180. Oba produkty posiadają końcówkę spieniającą, dzięki której piana dłużej utrzymuje się na przypalonych miejscach.
Faktycznie RS20 firmy Rooto System działa najlepiej. Bardzo wydajny i łatwy w użyciu. Nie trzeba skrobać przypaleń.
Szybko i bezboleśnie usuwam stare przypalenia, sadze itp R.S. 20 firmy Rooto System...Czyszcze tym grill i piekarnik..
Najlepszy jest płyn do czyszczenia Sotin