REKLAMA TP
, Ekspresy do kawy TOP, rankingi

Jaki ekspres ciśnieniowy kupić? TOP-10 (zima 2024)

Te artykuły także cię zainteresują:

Popularne produkty:

3 208 odpowiedzi na “Jaki ekspres ciśnieniowy kupić? TOP-10 (zima 2024)”

  1. Maria pisze:

    EKSPRES ZELMER 13Z012 MAESTRO

    Ja jestem szczerze zachwycona.
    Po pierwsze i co najważniejsze – jakością zaparzonej kawy. Oczywiście, że zależy to też od zakupionej kawy – ale jak ktoś jest kawosz i kupuje sobie ekspress to i kawę pewnie kupi pod siebie :). Espresso wychodzi z gęstą pianką, kawa ma podciągnięty smak i aromat – jak w kafeterii.
    Po drugie – co w nim uwielbiam od pierwszego wejrzenia – mieści się w nim kubek. Dla filiżankowców nie cymes, ale dla mnie, która piję kawę z „wiadra” -rewelacja. No i ekspres nie dawkuje, pokrętło w lewo, i kawa się robi – sami decydujemy ile jej nam naleci. Można więc idealnie pod siebie dopasować ilość kawy i jej moc.
    Szybko się nagrzewa woda, kawę można robić w kilkadziesiąt sekund od włączenia.
    Mleko się spienia jak wszędzie chyba, moim zdaniem to raczej kwestia wprawy. Dysza wygodna, no i kolejny plus – dzbanuszek do pienienia mleka dołączony!
    Solidne wykonanie i cieszący oko design – wygląda solidnie, i taki jest.
    Polecam szczerze.

  2. Alonzo pisze:

    Dobra kawa wymaga też dobrego sprzętu, który będzie w stanie wyciągnąć z niej prawdziwą głębie aromatu. Przy okazji nie zaszkodzi zadbać o odrobinę wygody i prostoty serwując kawę sobie czy bliskim za pomocą jedynie kilku przycisków. W tym właśnie najlepsze są ekspresy automatyczne.
    http://www….ategory/15

  3. MM pisze:

    Jestem użytkownikiem ekspresu Jura A7 od 3 miesięcy. Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości i pytania co do zakupu ww. ekspresy chętnie na nie odpowiem.

  4. Krzysztof pisze:

    Witam, Panie Arku mam dylemat , chciałem zakupić automatyczny ekspres typu DE LONGHI ECAM 44.660.B ELETTA lub DE LONGHI ECAM 45.760W ale nie wiem który wybrać bo nie znam ich do końca różnic, czy te różnice to tylko dodatkowo rozbudowane menu i parę dodatkowych przycisków? Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu i nakierowaniu . Pozdrawiam Krzysztof

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Krzysztofie, to prawie ten sam model ekspresu, lecz z 440.66 było trochę problemów technicznych, zawieszała się elektronika i szybko padał układ spienianie mleka może dlatego że pewna partia produkowana jest częściowo w Ruminii, wniosek z tego taki 45.760W to model znacznie prostszy w obsłudze i jest produkowany tylko we Włoszech, po mimo różnicy ceny wybrał bym białą Elette. Na dzień dzisiejszy przy zakupie 45.760W otrzymasz 4 kg kawy w prezencie od De Longhi.

      • Krzysztof pisze:

        Arkadiuszu, bardzo Ci dziękuję za informację. Tak więc kupuję model 45.760W mam nadzieję , że będzie służył długo i bez awaryjnie. Pozdrawiam Krzysztof

  5. m. pisze:

    Dzień dobry, chcialam zapytac jaki jest najtanszy model ekspresu ze stalową korbą? I czy ttlko DeLonghi takie posiada? Z góry ogromnie dziękuję za odpowiedz:)

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam M,
      De longhi posiada 3 modele ze stalową kolbą, jeden nowszy jak EC 860 M i dwa starsze EC 850 M i EC 820B, tylko ten ostatnie nie posiada mlecznej wyspy do automatycznego parzenia cappuccino lub latte.

  6. Tomek pisze:

    Dziękuję Panie Arku za odpowiedź, Zanim jednak dokonam zakupu mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie. Czym jeszcze się różnią poza ceną i rodzajem młynka poniższe modele:
    1) DeLonghi ECAM 23.460S
    2) DeLonghi ECAM 350.55.B

    Dziekuję z góry za odpowiedź.
    Tomek

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Tomku 23.460 to pradziadek Dynamicy, głośny młynek, stary rodzaj polskiego softa i jest produkowany w Rumunii nie we Włoszech jak 350.55, Ja bym sobie darował tak stary model.

  7. Tomek pisze:

    Dzien dobry,
    Zastanawiam się nad zakupe jednego z ponizszych ekspresów. Proszę o informację czym sie różnią i który wg Pana lepiej zakupić

    DeLonghi ECAM 350.55.B lub Delonghi PrimaDonna XS ETAM 36.365.MB

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Tomku, ja bym bardziej postawił na Dynamicę, to nowszy model, cichszy młynek, prostsze menu, zbiornik na wodę jest wyciągany od frontu, nie z góry mimo że XS jest węższa to w porównaniu z Dynamicą musimy mieć więcej miejsca z boku ekspresu przy wyciąganiu bloku zaparzającego.

  8. Łukaszzz pisze:

    Witam,
    proszę o pomoc: nivona 778 czy krups EA8808 (ew. EA880E)

  9. Marika pisze:

    co ja bym dała za taki ekspres! Ale w obecnej kuchni nie mam na niego miejsca 🙁

  10. Elżbieta Brylka pisze:

    WITAM Zastanawiamy się z żoną nad kupnem ekspresu ciśnieniowego automatycznego. Nasz budżet to 2300 PL Panie Arku proszę o pomoc w wyborze ekspresu . skłaniam się do wyboru jednego z niżej wymienionych modeli proszę o wskazanie tego który ma proste czyszczenie i odkamienianie itp…… dobre kawy w tym mleczne cappuccino.latte crema,long duzą czarna, wrzatek, przycisk do zaparzenia gotowych kaw 3-5 podstawowych w tym cappucino i latte dobrze by było aby miał menu w j. polskim,awaryjnosć,byłby to ekspres dla dwoch osób-4-7 kaw dziennie
    nasi wybrancy TO
    Ekspres DeLONGHI Eletta Cappuccino ECAM 44.660.B
    OUTLET Ekspres Saeco Incanto HD8917/09 1850W 15bar
    tu miescimy sie w budżecie
    został trzeci ale niewiem czy warto przekraczac budżet i to około500 zł,
    Saeco PicoBaristo HD8927/09
    moze panska propozycja,w tym przedziale cenowy
    proszę o Pana opinię pomoc w wyborze
    Dziekuje.Pozdrawiam Serdecznie
    henryk

  11. Katarczyna C pisze:

    Panie Arkadiuszu proszę o pomoc.
    Uważam, że nigdzie nie ma tak pysznego Cappucino jak we Włoszech.
    Ale u nas z braku laku i tak zachwycam się kawą na mieście, czy u znajomych posiadających ekspres ciśnieniowy i przyzwoitą kawę.
    Sama robię kawę we FrenchPressie, a kawy kupuje takie bardziej niszowe, w sklepach jak CoffeeDesk itp
    Z początku rozważałam ekspresy:Philips Minuto; Saeeco PicoBaristo i Incanto- wszystkie z karafką. Takie mi się podobają po prostu ale gdzieś usłyszałam opinie, że lepsza rurka do kartoniku do mleka, bo mniej awaryjna. Dysze mi się nie podobają, jakoś wolałabym NIE ale może Pan mnie nakierunkuje co z tym spienianiem. Bo to jest dla mnie większa zagwozdka niż sam wybór ekspresu.
    Budżet max 3000 pln ale wiadomo, chciałabym wydać mniej. Ja piję codziennie 2 razy cappuccino i okazjonalnie dla gości latte czy czarna.
    Chciałabym żeby wszystko było jak najprostsze- przy użycia guzika, minimum czyszczenia i pyszna kawa. Obowiązkowo młynek i spienianie.Jak najbardziej kompaktowy.
    Będę bardzo wdzięczna za sugestie, również coś spoza moich obecnych zainteresowań, zwłaszcza kwestia spieniania. Na tą chwilę rozważam jeszcze PicoBaristo ze spienianiem zintegrowanym ale im więcej studiuję, tym większy mętlik.

    • Katarczyna C pisze:

      Dodam jeszcze, że najbardziej na tę chwilę rozważam Nivona 758. Z początku największym kandydatem był PicoBaristo ze zintegrowanym spienianiem ale nie podoba mi się w nim i innych ekspresach opcja, że aby nalać mleko trzeba używać innego wlewu. Może to mało ważne ale wolałabym gdyby wszystko było nalewane „na raz” i z jednego otworu. Proszę o poradę i dziękuję.

      • Arkadiusz Bielawski pisze:

        Katarzyno odpowiem tak krótko i z sensem,
        Miałem małe doświadczenie z Nivoną lecz teraz wybrał bym ją w ciemno, model 758 do kaw mlecznych i czarnych i to przy pomocy jednego dotknięcia, prosta konserwacja menu w języku polskim powiadomienia dzięki aplikacji na urządzenia mobilne, PicoBaristo nie jest złym pomysłem lecz trzeba czyścić codziennie ręcznie mleczną wyspę i oliwić blok zaparzający raz na 500 zaparzeń, w Nivonie wygląda to prościej.

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Katarzyno,
      W tyn co piszesz jest ziarnko prawdy, modele z karawką w modelach wymienionych przez ciebie, po mimo systemu szybkiego czyszczenia (to dotyczy PicoBaristo) należy raz dziennie wyczyścić dokładnie ręcznie i dodatkowo karawka zabiera nam część miejsca przy wylewce.
      Więc moja propozycja to Saeco HD8924/09 PicoBaristo z wężykiem, dyszy nie myjemy ręcznie, tylko zanurzamy wężyk w szklance z wodą i przepuszczamy ją przez dyszę, jedynie raz na 2 tyg kupujemy preparat do odtłuszczania układów spieniania.

  12. KonradG pisze:

    Witam serdecznie,

    Zastanawiam się z żoną nad kupnem ekspresu ciśnieniowego automatycznego. Nasz budżet to około 2500 PLN. Pierwsze pytanie, czym różnią się modele: Saeco PicoBaristo HD8924/09 i Saeco Incanto HD8917/09? Rzadko z żoną pijamy kawę z mlekiem, niemniej jednak podoba mi się opcja dodatkowego dzbanka do kawy(czy jego czyszczenie jest faktycznie problematyczne?). Panie Arkadiuszu z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

    Pozdrawiam
    Konrad

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Konradzie,
      Oba modele mają swoje plusy i minusy, lecz bardziej bym postawił na PicoBaristo, raz że to wyższy model, tak samo prosta obsługa, dzięki przystawce z wężykiem zmieści się szerokie kubki lub filiżanki, 8 ustawień grubości mielenia, prostszy system czyszczenia i czyszczenia układu spieniania (8917 trzeba codziennie czyścić ręcznie) i 8917 raz ustawisz ilość mleka, później już nie, w PicoBaristo lubię decydować ile chcę oraz moim zdanie lepiej bardziej mi się podoba.

      • KonradG pisze:

        Ślicznie dziękuję za odpowiedź. Ostatnie odwieczne pytanie 🙂 Czy do 2500 PLN jest coś lepszego?

        • Arkadiusz Bielawski pisze:

          Konradzie, lepsze ekspresy zaczynają się powyżej 3000 pln, dopłacimy za menu w języku polskim, większy wybór kaw mlecznych za jednym dotknięciem oraz prostszą konserwację, zadaj sobie pytanie czy jest ci to potrzebne ?.

  13. Elżbieta pisze:

    Witam,
    Panie Arku bardzo proszę o poradę, który ekspres wybrać:
    KRUPS EA 8808
    DeLonghi ECAM 350.55.B
    Siemens TE 803209RW
    może być też inny, również Jura tak max. do 5 tys.. Bardzo ważna jest dla mnie kawa z dużą ilością dobrze ubitego mleka i minimum pracy przy ekspresie z czyszczeniem :), dobrze też aby nie był przesadnie drogi w konserwacji. Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję
    pozdrawiam
    Elżbieta

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Elżbieto,
      Myślę że jak dla ciebie najlepszym wyborem będzie Jura A 7, konserwacja została zmniejszona do minimum (płukanie układu spieniania, odkamienianie i czyszczenie) to wszystko odbywa się przy pomocy tabletek i płynów. Jura słynie z ekspresów bardzo dobrze spieniających mleko oraz dobrze zaparzonej kawy, posiada młynek stalowy żarnowy stożkowy aroma g3, wysoka wytrzymałość i nigdy przegrzana kawa, pulsacyjny system zaparzania kawy (smak świetny), menu w języku polskim, regulowaną wylewkę do 138 mm, serwis na bardzo wysokim poziomie, w razie awarii ekspresu czas naprawy razem z powrotem do klienta to 5 dni. W porównaniu z Krupsem jest znacznie mniejszy, a jego cena 4500 pln.
      Zastanów się nad moją propozycja.

      • Elżbieta pisze:

        Witam, raz jeszcze :))
        bardzo dziękuję za odpowiedź ale po zapoznaniu się dokładniej z tematem ekspresów firmy Jura zaczęłam zastanawiać się nad ekspresem E8 i znalazłam go na stronie http://www….eitalia.pl w cenie ok. 4200,- czy warto kupić go w tej cenie (przy tax free – będzie jeszcze taniej), bo gwarancja realizowana jest we Włoszech, choć pośredniczy polski dystrybutor. Nie chciałabym wydawać więcej jak 5000(A7 znalazłam za 4200,-). Co Pan o tym myśli?
        pozdrawiam
        Elżbieta Kulkowska-Biegańska

        • Arkadiusz Bielawski pisze:

          Witam Cię Elżbieto,
          Przepraszam że dopiero teraz odpowiadam, lecz musiałem sprawdzić z kąt tak podejrzanie niska cena na ten model Jury i już wiem, nie wolno mi o tym mówić lecz to jest bardzo podejrzane i mogą być kłopoty, ja w to bym się nie pakował, proponuje kupić ze sprawdzonych źródeł.
          Jura to firma, która kontroluje ceny na rynku polskim, nie pozwala na tak duże różnice w cenie między sklepami.

  14. KK pisze:

    Panie Arku, szukam ekspresu do domu i liczę na pomoc 🙂

    Podaję poniżej wymagania:
    – łatwość czyszczenia
    – pojemnik na wode z boku ekspresu, a nie z góry
    – możliwość robienia kaw z mlekiem, ale bardzo rzadko (tylko dla gości w sumie)
    – stosunkowo mały rozmiar
    – cena max 2300zł
    – preferowany kolor czarny, ale nie jest to warunek konieczny

    Do pracy kupiłem pół roku temu Delonghi 23.460s i jestem bardzo zadowolony, kawa jest pyszna.
    Kupiłbym nawet taki sam do domu, ale fajnie by było jakby ktoś polecił mi trochę mniejszych rozmiarów.

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Ciężko, będzie dobrać ekspres o małych gabarytach, jedynie Krupsy, lecz nie polecam modeli kompaktowych.
      ECAM 23.460 to model z przed 8 lat, jego młodszym odpowiednikiem jest 22.360B lub najnowszy 350.55 Dinamica, lecz jak napisałeś że kawy mleczne sporadycznie w zupełności wystarczy ci ECAM 350.15 B jest w cenie do 2000 pln, prosty, nowy cichszy młynek, metalowa dysza do łatwego spieniania jak w restauracjach.
      Jest na rynku od niecałego roku, a już cieszy się uznaniem klientów.

      • KK pisze:

        Dziękuję za pierwszą poradę.

        Co do rozmiaru to on nie musi być bardzo kompaktowy, może troszeczkę mniejszy od tych wymienionych modeli Delonghi. Jakby miał 20x40x30cm to byłby idealny 🙂
        Ale nie wiem wtedy czy możliwe jest, aby pojemnik był z boku (ekspres bedzie stał w rogu).
        Jest coś godnego polecenia w takich rozmiarach?

        Jakby nie było nic, to będę pewnie zmuszony do zakupu większego i tutaj na ten moment rozważam:
        – Delonghi ECAM 350.15B
        – Delonghi ECAM 23.120.B

        Są jakieś znaczące różnice przemawiające za zakupem tego droższego modelu?

        • Arkadiusz Bielawski pisze:

          Delonghi ECAM 23.120.B to model produkowany w Rumunii z dysz do spieniana lub tylko podgrzania mleka, 350.15 to o kilka lat nowszy model ze zwykłą dyszą do spieniania, lecz posiada cichszy młynek i jest produkowany we Włoszech.

          • KK pisze:

            a cos z Phlipsa z modeli HD88XX poleciłbys? Jak wyglądają na tle tych modeli Delonghi??

        • Arkadiusz Bielawski pisze:

          Jeżeli chodzi o Philipsa to 8834 z mleczną wyspą, jest wąski lecz głęboki.
          Moim zdaniem to bobry ekspres lecz wygląda strasznie plastikowo, ja jednak bym postawił na De Longhi.

          • KK pisze:

            Zdecydowałem się ostatecznie na model Ecam 22.320.
            Ciężko go jednak znaleźć w kolorze czarnym, i podczas poszukiwan natrafiłem na model 22.323 B, który na pierwszy rzut oka wygląda dokładnie tak samo.

            Jest Pan w stanie mi podać czy różni się 22.320 od 22.323?

        • Arkadiusz Bielawski pisze:

          Niewielka różnica, 22.323 ma na froncie więcej koloru srebrnego, parametry te same.

  15. Irena Krzykaczewska pisze:

    Witam wszystkich użytkowników! po przeczytaniu niezliczonej ilości postów mam pytanie jaki ekspres do kawy polecacie do 1600 zł.

    Wymagania i warunki użytkowania:
    – 10-12 kaw dziennie (czarna kawa tylko)
    – niezawodność
    – nie potrzebne żadne funkcje spieniania mleka
    – ekspres będzie użytkowany tylko i wyłącznie przez 5 facetów – sprzęt będzie zaniedbany.
    – młynek automatyczny

    proszę o propozycję

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Ireno,
      Od razu odradzę Ci ekspres automatyczny, ponieważ o ekspres trzeba dbać, a to się wiąże z dużymi kosztami naprawy.
      Moja propozycja, ekspres na kapsuły Nespresso, należy go odkamieniać raz na 500-700 zaparzeń, kawa smakuje świetnie, zajmuje mało miejsca, gwarancja nawet na firmę 2 lata, w innych przypadkach 12 miesięcy lub wcale i do tego do końca miesiąca jest promocja przy modelach ja inissia 100 pln na zakup kaw w sklepie Nespresso, zakup ekspresu to koszt przy kawach czarnych do 500 zł.
      Kawy można zamawiać na stronie Nespresso lub złożyć zamówienie przez telefon i w ciągu 36 h jest na miejscu.
      Zastanów się nad moją propozycją i napisz.

  16. Piotr pisze:

    Witam;
    rozważam zakup ekspresu w kwocie do 3 500 pln i waham się pomiędzy Krups E8808 a Siemens EQ.6 TE603201RW. Oba modelel praktycznie pod każdym względem spełniają moje oczekiwania. Który by mi Pan polecił a jeśli inny to dlaczego? p.s. nadmienię tylko, że nie wchodzi w rachubę firma Saeco. Miałem niemiły incydent z modelem SAECO PICO BARISTO HD8924/09 dostarczono mi uszkodzony sprzęt który nie działał. Postanowiłem zadzwonić do dystrybutora czyli firmy Philips po tej rozmowie właśnie skreśliłem je z listy swoich zainteresowań. W przypadku KRUPSA i SIEMENSA liczę na niemiecką solidność, czy słusznie?
    z góry dziękuję za informację
    pozdr.
    Piotr

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Piotrze.
      Odpowiem Ci, krótko, zdecydowanie Krups EA 8808, bardzo prosta obsługa, dobry młynek stalowy żarnowy, łatwy system spieniania i czyszczenia układu spieniania, 10 preferencji użytkownika czyli można skomponować 10 różnych rodzajów kaw i kaw mlecznych i prosta sprawa z konserwacją ekspresu.
      Miałem okazje się nim pobawić, wiesz mi kawa smakuje super, mleko dobrze spienione i nawet jest w stanie zaparzyć 2 kawy z mlekiem za jednym dotknięciem.

      • Piotr pisze:

        Bardzo Ci dziękuję za tą informację Arku, intuicyjnie też bardziej kierowałem się za Krupsem. p.s. w takim razie niebawem podzielę się swoją opinią. 🙂

  17. Maciej pisze:

    Panie Arkadiuszu, chciałbym prosić o pomoc. Kupiłem zgodnie z sugestiami tu na forum ekspres De Longhi Dinamica. Niestety po 3 miesiącach pojechał do serwisu.
    Od początku dziwnie piszczał przy parzeniu kawy, a po 3 miesiącach zaczął parzyć lurowatą kawę, jakby zabrakło ciśnienia.
    Po odbiorze z serwisu piszczenie ustąpiło, ale od powrotu z serwisu ekspres robi dużą kawę 1,5 minuty i pod koniec parzenia lecą już pojedyncze kropelki.
    Crema jest ciemnobrązowa a kawa beznadziejna w smaku.
    Proszę o pomoc, co może być przyczyną? Jak wyjaśnić w serwisie problem.
    Dziękuję z góry

    • Maciej pisze:

      Przepraszam za dupolikat, ale za pierwszym razem serwer stwierdził, że „na ten temat już odpowiedziano” i sądziłem, że post się nie zamieścił

      • Arkadiusz Bielawski pisze:

        Macieju, mama jeszcze jednio pytanie, czy zainstalowałeś filtr do wody w zbiorniku, jeżeli tak wyjmij go, ustaw w meny bez filtra i zaparz 2-3 kawy.
        Napisz czy pomogło.

        • Maciej pisze:

          Nie mam filtra do wody. Mamy centralny zmiękczacz wody. Mam ustawioną twardość na 2. Leję wodę bezpośrednio z kranu.

          • Arkadiusz Bielawski pisze:

            Eliminując po kolei wszystkie możliwości problem tkwi w zaparzaczu, który mógł zostać uszkodzony pod wpływem pracy bezprzewodowego systemu zaparzania, jest to wada fabryczna i powinna zostać usunięta.

          • Maciej pisze:

            Bardzo dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie, jak najlepiej opisać tę usterkę serwisowi, żeby nie zignorowali problemu? Ekspres był już na naprawie gwarancyjnej i nie wyeliminowali mi tego problemu mimo iż wspominałem, że wydaje dziwne piski i robi za słabą kawę. Zdiagnozowali mi usterkę – kod uszkodzenia 4050

          • Maciej pisze:

            Postanowiłem wysłać od razu do tego serwisu. Nie będę drugi raz marnować czasu na zawożenie do serwisu w Poznaniu. Czekam na kuriera. Bardzo dziękuję za pomoc

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Macieju wyślij mi filmik na e-maila bielawskia@mediamarkt.pl nie mogę do pobrać ze strony.

      • Maciej pisze:

        Panie Arkadiuszu,
        ekspres wrócił z Krakowa po dwóch tygodniach. Trochę długo, ale OK, podobno wymieniono jakiś komponent, na który czekali. Teraz pompa pracuje cicho (nie piszczy). Crema jest biała więc OK, jednak pastylki tym razem rozpadają się w pojemniku (nie są takie równe uformowane jak na początku) i na tacce pod zaparzaczem często znajduje się rozsypana kawa.
        Kawa też nie ma szczególnego aromatu. Być może winna jest kawa (skończyła mi się KIMBO, która przyjechała wraz z ekspresem i kupiłem tymczasowo „na szybko” tanią Dalmayr (taka złota)).
        Kupię jeszcze inną kawę i potestuję.. brakuje mi tego aromatu i zapachu ;-).
        Niemniej jednak, dziękuję za pomoc i porady ;-))

        • Arkadiusz Bielawski pisze:

          Ważne Macieju że wszystko dobrze się skończyło, pompa nawala rzadko, a ta posłuży ci długie lata.
          Jeżeli chodzi o kawą często piję SCHIRMER Cafe Creme 100% Arabica, chyba że wolisz coś mocniejszego w smaku SCHIRMER Il Vero Espresso, kawy nie są drogie, lecz bardzo dobre.

  18. Maciej pisze:

    Panie Arkadiuszu, zgodnie z sugestiami Pana i doświadczeniami ludzi tutaj na forum kupiłem w grudniu De Longhi Dinamica. Ekspres jako nowy już wydawał podejrzany dźwięk (wydaje mi się, że z pompy) podczas zaparzania kawy. To było takie piszczenie jakby jakaś rolka się o coś ocierała. Uznałem, że nowy ekspres, więc pewnie tak musi być.
    Niestety po 3 miesiącach ekspres jakby utracił ciśnienie i zaczął parzyć „lurowatą” kawę. Nadmienię, że używamy głównie menu „duża kawa” w standardowych nastawach.
    Pojechał do serwisu na gwarancji. Po tygodniu odebrałem z informacją, że został naprawiony blok i wyregulowany młynek. Ekspres rzeczywiście przestał piszczeć, ale od momentu odebrania z serwisu zrobienie dużej kawy trwa 1,5 minuty, crema jest ciemnobrązowa i smak kawy jest beznadziejny. Poza tym pod koniec robienia kawy ciecz wylatuje powoli drobnymi kroplami.

    Proszę o pomoc, jak najlepiej wyjaśnić w serwisie w czym problem, bo jestem trochę zdegustowany ;-(

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Macieju.
      Problemy z ekspresami się zdarzają, muszę ci zadać kilka pytań, jaka grubość mielenia jest ustawiona w młynku, czy sama kawa jest gorąca i jaka jest ustawiona temperatura zaparzania kawy, i ostatnie krążek po zaparzeniu jest uformowany i stały czy rozlazły.
      Odpisz mi i dojdziemy do sedna problemu.

      • Maciej pisze:

        Dzień dobry, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Grubość mielenia jest prawie w środkowej pozycji (nie pamiętam wartości, a nie jestem przy urządzeniu).
        Kawa jest gorąca. Nie wiem jaka temperatura zaparzania kawy, bo nawet nie wiedziałem, że można to zmienić ;-). Krążki są uformowane i nie rozłażą się.
        Jedyny problem to wolne zaparzanie, brązowa niejednolita crema i smak kawy

        • Arkadiusz Bielawski pisze:

          Macieju poradzę ci dwie rzeczy, wyjmij blok zaparzający i dokładnie go wypłucz w ciepłej wodzie poruszając tłokiem żadnej chemii, włącz ekspres i w trakcie mielenia reguluj młynkiem w prawo i lewo i ustaw w pozycji 7-5, w menu znajdziesz ustawienia i temperaturę zaparzania, ustaw po środku.
          Napisz jak poszło.

          • Maciej pisze:

            No to potestowalem. Umyłem dokładnie blok. Nawet odkręciłem sitko. Pokręciłem ustawieniami młynka podczas mielenia przy pierwszej kawie. Później ustawiłem na 6 przy drugiej kawie a na koniec zresetowałem ustawienia napoi do fabrycznych.
            Efekty były następujące:
            1. Kawa crema brązowa kawa Wilno się robiła.
            2. Crema trochę jaśniejsza. Wypływ kawy podobny
            3. Po resecie crema zdecydowanie jaśniejsza kawa na pierwszy rzut języka Ok, ale znowu piszczy

            Zrobiłem zdjęcie i nakręciłem filmik:
            https://www….fKbqOcCxIa

  19. Maciek pisze:

    Witam. Chciałem zapytać o ekspresy Saeco professional tj Lirika i Intelia czy ktoś posiada taki ekspres lub Pan Arkadiusz mógłby wypowiedzieć się na ich temat? Pozdrawiam.

  20. qwerty pisze:

    Witam,
    Podzielę się swoją opinią na temat Seaco Incanto HD8917/09. Kupiłem ekspres zachęcony 10 poziomami mielenia i młynkiem ceramicznym. Ekspres robi świetną kawę na ziarnach Lavazza Qualita Oro – co do tego nie mogę się przyczepić. Ekspres ma masę elementów do mycia: tackę główną, tackę pd blokiem zaparzającym, blok zaparzający, karafkę na mleko. Właśnie ta ostatnia część jest pomyłką – gdybym mógł ponownie wybrać, kupiłbym wersję ze spieniaczem posiadającym rurkę wsadzaną do mleka. Karafka ma 2 obiegi do mycia – jeden myje się automatycznie, ale drugi (rurka w mleku), musi być myta praktycznie po każdym zrobieniu kawy. Wystarczy, że tego nie zrobię i odłożę karafkę do lodówki na 6h, a resztki mleka w rurce kwaśnieją i następna kawa jest do wylania… W porównaniu do DeLonghi, ekspresy Incanto i PicoBaristo są bardzo głośnie. Nie wiem, czy gdybym nie wybierał ponownie to chyba wybrałbym odpowiednik w DeLonghi. Podsumowując ekspres robi bdb kawę, ale jego czyszczenie i głośność to porażka.

  21. Derek pisze:

    Witam Panie Arku. Wraz z żoną postanowiliśmy zakupić nasz pierwszy ekspres ciśnieniowy oczywiście automatyczny. Prosiłbym o poradę co można kupić mając nie więcej jak 2000 zł. Ekspres będzie robił 2-4 kawy dziennie typowo mleczne lecz nie chcemy urządzenia z wyspa mleczn,a a przystawka która zaciąga Mleko poprzez rurkę że względu na łatwość w utrzymaniu czystości.

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Derek,
      Zaproponuje ci 2 ekspresy godne uwagi, a ty razem z żoną zdecydujecie.
      Ekspres SAECO HD8914/09 Incanto to model z wężykiem do łatwego spieniania mleka, dość prostą obsługą, ceramiczny młynek, wyświetlacz z ikonkami oraz tz. szybki system grzewczy, lecz należy pamiętać że konserwacja w ekspresach Saeco-Philips jest złożona.
      Czyli odkamienianie, płukanie bloku zaparzającego, oczyszczanie tabletką, oliwienie bloku i odtłuszczanie układu spieniania.
      Drugi moim zdaniem prostszy De Longhi ECAM 350.35 W.
      Nie posiada wężyka lecz regulowaną dyszę, do dołu mleko spienione i podgrzane na Cappuccino lub do góry mleko podgrzane lekko spienione do latte.
      Młynek stalowy żarnowy, menu już w języku polskim a co za tym idzie prostrza konserwacja i nie trzeba w nim oliwić bloku ani go odtłuszczać, wystarczy go umyć w w ciepłej wodzie, bez używania detergentów.
      Zastanów się nad moją propozycją i napisz.

      • Derek pisze:

        Dziękuje Panie Arku za podjęcie dialogu. Chciałem dopytać o te wszystkie czynności które Pan wymienił opisując ekspres Saeco – jak często należy odkamieniać, płukać bloku zaparzający, oczyszczać tabletką, oliwić blok i odtłuszczać układ spieniania ? Czy ekspres wyświetla komunikaty dotyczące tych czynności czy trzeba prowadzić „kalendarzyk” aby prawidłowo dbać o ekspres ? Kolejne pytanie to oliwienie bloku czy jest ono trudne ?
        Żona jednak upiera się przy dyszy do spieniania z rurką ew. w ostateczności możemy dołożyć 500zł do ekspresu z wyspą mleczną, ale pod warunkiem że nie będzie jej trzeba codziennie rozbierać na części pierwsze i czyścić, czy istnieją ekspresy które same czyszczą dysze przy wyspie mlecznej a użytkownik jedynie myje sam pojemnik na mleko?
        I ostatnie pytanie czy ekspresy Saeco i Philips to te same urządzenia jedynie pod inną nazwą producenta ?? W naszym zasięgu jest jeszcze Philips Minuto HD8844/09 czy jest on wart uwagi ?

        Serdecznie Pozdrawiamy.

        • Derek pisze:

          I jeszcze pytanko czy warto dopłacić do Saeco Picobaristo HD8924/09 wzamian za HD8914/09?

          • Arkadiusz Bielawski pisze:

            Derek jak najbardziej HD8924/09 to model z wyższej półki do tego uprostrzony z menu.
            Pamiętaj że jak zdejmiemy rozdzielacz do dwóch filiżanek, to zmieści się wysoka szklanaka do latte, więc mówiąc krótko trafiłeś z wyborem w 10.
            Pozdrawiam i życzę zdrowych wesołych świąc.

  22. Anna pisze:

    Szanowny Panie Arkadiuszu
    Od kilku miesięcy rozglądam się za ekspresem. Będzie to ekspres na użytek domowy, kawa mleczna 1-2 razy dziennie, głównie cappucino oraz cafe latte. Z uwagi na dość rzadkie użytkowanie ekspresu zostałam ostrzeżona przez znajomych, że mleko może zalegac w układzie i psuć smak kawy. Na ekspres chcę wydać ok 3000 zł. Ważna jest dla mnie niezawodność, łatwość czyszczenia oraz wysoka temperatura napoju. Waham się pomiędzy Saeco Picobaristo, DeLonghi ECAM 350.55.B oraz Krups EA8808. W sklepie polecano mi Krupsa ze względu na brak pojemnika do spieniania i rurkę którą łatwo czyścić. Będę niezmiernie wdzięczna za poradę, gdyż samej trudno mi zdecydować.

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Anno,
      Saeco PicoBaristo to dobry ekspres, lecz należy mu poświęcić dużo uwagi przy konserwacji i nie posiada pełnego czyszczenia układu spieniania, w instrukcji zalecane jest codzienne ręczne czyszczenie pojemnika i elementów spieniania.
      De Longhi Dynamica to jeden z lepszych ekspresów w przedziale od 3000 pln i często do polecam, ze względu na prostą obsługę i konserwację oraz pełen wachlarz kaw i kaw mlecznych, lecz racja w tym że pojemnik na mleko zabiera nieco miejsca.
      Z Krupsa EA 8808 nazywam zapomnianym ekspresem, w liczbie oferowanych ekspresów nie był zauważany lecz to ekspres, który z powodzeniem może konkurować z Dynamicą, a nawet pod względem swojej prostoty obsługi i konserwacji jest trochę lepszy od ECAM 350.55.
      System konserwacji przypomina ekspresy Jura, wiesz mi prościej już się nie da, dotykowy wyświetlacz TFT, zaparzenie dwóch kaw mlecznych jednocześnie, 10 preferencji użytkownika czyli można zaprogramować swoją ulubioną kawę lub kawę z mlekiem, wreszcie system grzewczy ze stali nierdzewnej, jedyna wada to większe gabaryty.
      Anno zastanów się, który ekspres posiada funkcję, z których w pełni możesz wykorzystać, czy masz na tyle miejsca by je wstawić i bardzo ważna kwestia przypatrz się, który ma dla ciebie lepszy dostęp do wody, kawy i pojemnika na odpady.

      • Anna pisze:

        Dziękuję za profesjonalną i szybką odpowiedź. Porównam Krupsa i Delonghi na żywo. Czy powinnam brać jeszcze jakiś model pod uwagę w tym przedziale cenowym?

  23. MM pisze:

    Panie Arkadiuszu czy ekspres Jura e 60 robi kawę mleczną za jednym przyciskiem czy trzeba użyć do piany pokrętła z prawej strony?

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię MM, Jura E 60 nie zrobi kaw mlecznych za jednym dotknięciem, musimy najpierw spieni mleko, a później zaparzyć kawę. Wszystkie modele typu One Touch, czyli kawa lub kawa mleczna za jednym dotknięciem, nie posiadają pokrętła do spieniania mleka jak A 7, Micro 80, E 8, E 80, E 800, J 6 cz A 9.

      • MM pisze:

        Witam,
        Rozumiem że nie jednym przyciskiem zrobię latte. Nie wiem tylko czy pokrętło w prawym rogu działa tak jak np. w delonghi, czy spieniamy naciskając przycisk na wyświetlaczu?

        • Arkadiusz Bielawski pisze:

          MM aby zrobić Capuccino należy włożyć wężyk do mleka, wybrać cappucino odkręcić pokrętło z prawej strony, jeżeli wystarczy mleka zakręcamy pokrętło, po tym ekspres nalewa do tej samej filiżanki kawę.
          Z latte jest już inaczej, wybieramy samo mleko odkręcając pokrętło po napełnieniu szklanki zakręcamy i wybieramy espresso.

      • MM pisze:

        Czy A7 i E60 są podobnej klasy i wytrzymałości?

        • Arkadiusz Bielawski pisze:

          MM A7 i E60 różnią się od siebie, lecz pamiętaj że ten drugi to nie jest onetoutch czyli jeden guzik i kawa z mlekiem gotowa.
          Do E 60 podepniesz smatrConect umożliwia to sterowanie ekspresem przy pomocy urządzeń jak smartfon czy tablet, można również podłączyć lodówkę z łączem Wi-Fi , posiada maksymalną moc kawy do 16 gram oraz większy wyświetlacz.
          A7 to prosta wersja starego modelu A 5 lecz znacznie nowocześniejsza.
          A7 i E 60 posiadają nowy rodzaj młynka aroma G3, pulsacyjny system zaparzania, inteligentny system zaparzania wstępnego, różnica w mocy kawy i możliwość łącza bezprzewodowego.
          I tak na koniec, to ekspresy podobnej klasy i wytrzymałości lecz należy wybierać między zaparzaniem za jednym przyciskiem kaw mlecznych czy możliwość łatwego sterowania przez wi-fi lub bluetooth.

          • MM pisze:

            Czyli pijąc tylko kawy mleczne wybrałby Pan A7? Cena jest taka sama ale z wyglądu E60 prezentuje się bardziej profesjonalnie i wygląda na konstrukcję bardziej wytrzymałą.

        • Arkadiusz Bielawski pisze:

          MM aby zrobić kawę mleczną w E 60 musisz odkręcić zawór i wybrać cappuccino w a 7 wystarczy jeden guzik i gotowe, jakość jest taka sama, zgadzam się z tobą że e 60 wygląda lepiej.

  24. Krzysztof pisze:

    Witam serdecznie. Przymierzam się do zakupu ekspresu do kawy i zamierzam wydać do 3 tyś złotych. Chcę aby miał spory wybór robienia kaw, spienianie mleka i łatwy w obsłudze, nie wymagający częstego czyszczenia. Co by Pan doradził?

  25. Marta pisze:

    Dzień dobry,
    Arku mam pytanie odnośnie kawy torrefacto, a właściwie mieszanki gdzie 80% to kawa palona w tradycyjny sposób, a 20% stanowi Torrefacto – czyli kawa palona z dodatkiem cukru. I tu się rodzi pytanie czy ten drugi sposób palenia w żaden sposób nie wpływa na młynek ceramiczny? Jakby nie patrzeć w młynku kawa jednak się podgrzewa a ja mam obawy i juz widzę jak podgrzany cukier oblepia młynek, zapycha go i w konsekwencji uszkadza. Z drugiej strony przedmiotowa kawa jest polecana do ekspresów. Czy jest się czego obawiać? Pozdrawiam

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Marto tak krótko, wszystkie mieszanki kaw z dodatkami cukru, wanilii, czekolady itd mogą spowodować uszkodzenie młynka lub jego sklejenie, więc nigdy nie powinno się stosować żadnych kaw aromatyzowanych ani ich niewielkie domieszki i to dotyczy wszystkich rodzajów młynków w ekspresach.

  26. Urszula pisze:

    Witam Panie Arku moglby Pan doradzic.Saeco Incanto z rurka cappuccinatore,Moltio z ta sama fjnkcja czy cos innego dla dobrych kaw mlecznych?Mialam ekspres z dysza panarello i bylo tez ok.Czy cappuccinatore daje np.latte za 1 przyciskiem?zastanawia mnie ta wyspa mleczna-w kazdej kawiarni jest recznie spieniane mleko domyslam sie ze tskie ekspresy sa lepsze.Chce dobra kawe z super gesta i duza iloscia pianki:)teraz w MM dodatkowo jest 5kg kawy wiec prosze o pomoc.dzieki:)

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Urszulo, wyspa mleczna sprawdza się nie wszystkich modelach, gorzej to wygląda w Saeco czy Philipsie, nie dość że zajmuje trochę miejsca to w tych firmach musimy codziennie jak korzystamy ją wyczyścić ręcznie w ciepłej wodzie.
      Znacznie lepiej to wygląda w De Longhi na wyspie jest 4 ustawienia bez pianki, mało pianki, dużo pianki i Clean czyli wyczyść, więc nie musimy jej czyścić ręcznie i to codziennie, wystarczy raz na 2-3 tygodnie ją odtłuścić preparatem do do usuwania tłuszczu z układu spieniania i tyle.
      Przejdźmy do ekspresów, jeżeli szukasz ekspresu jeżeli chodzi o Moltio to stary model i dałbym sobie z nim spokój, jednym z najlepszych ekspresów z wyspą mleczna jest DE LONGHI ECAM 350.55B Dinamica banalnie prosty, 6 napojów mlecznych z automatu, 6 czarnych i do tego niezliczona możliwość kombinacji kaw z mlekiem, menu w języku polskim, młynek stalowy żarnowy lecz koszt to ok 3000 pln, jeżeli szukasz nieco tańszego to lepiej wybrać bez mlecznej wyspy jak SAECO HD8914/09 Incanto, nie posiada meny w języku polskim, lecz ma młynek ceramiczny to mały plus no i cena do 2200.
      Zastanów się nad propozycją i napisz.

  27. Marcin/Lublin pisze:

    Witam, proszę o dwa zdania na temat samodzielnych młynków żarnowych , czy te w granicach 90-140 PLN warto brać pod uwagę ? Czytałem że za grubo mielą, w instrukcji severina jest wręcz napisane że nie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych ;-( . Proszę o Pana opinię.

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Masz rację Marcinie, większość młynków żarnowych nie zmielą kawę idealną do ekspresów ciśnieniowych czy do zaparzaczy, bo jak sam napisałeś za grubo mielą i wież mi to nie tylko Severin, MPM czy Ariete.
      Godnym polecenia młynkiem jest De Longhi KG 79, lecz cena to ok 170 pln, lecz wież mi warto.

      • Marcin/Lublin pisze:

        170,- to i tak mniej niż 300,- za nivonę 🙂 którą sugerowali koledzy na innym forum, dziękuję bardzo i pozdrawiam.

  28. Łukasz pisze:

    Panie Arku – fantastyczne miejsce! Wielki szacunek za pracę i wiedzę.

    Szukam nowego ekspresu, ponieważ jestem zmęczony walką o działanie posiadanego obecnie KRUPS EA8255. W zasadzie już wybrałem Saeco HD8916/09 lub HD8925/09, ale przeczytałem opinię „PicoBaristo to dobry model lecz bardziej polecamy go osobom pedantycznie dbających o sprzęt” i zacząłem się zastanawiać nad priorytetami.

    Generalnie ja nie jestem jakimś smakoszem kawy, ale lubię kawę z ekspresu. U mnie ekspres robi mniej więcej 2-3 kawy dziennie. W 95% przypadków wygląda to tak, że włączam, wybieram espresso i tyle. Zdecydowanie nie jestem fanem spędzania czasu przy ekspresie w celu zaparzania nie wiadomo jak wymyślnej kawy. Praktycznie nie używam mleka, choć uważam, że funkcja spieniania czasem się przydaje.

    Co dla mnie jest ważne. Po pierwsze bezawaryjność. Po drugie, prostota używania, konserwacji, czyszczenia.

    Nie chciałbym więcej wydać niż 3000PLN.

    Siemens EQ8 jest ciekawy, ale brzydki.

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Łukaszu,
      Powiem ci szczerze że nie musisz wydawać aż 3 tyś na ekspres i jeżeli nie jesteś fanem przesadnie dbania o ekspres to mam dla ciebie inną propozycję, tańczą a równie dobrą.
      DE LONGHI ECAM 350.15 B Dinamica to model z cichszym stalowym młynkiem i jednocześnie najtańszym produkowanym we Włoszech, Menu jest graficzne intuicyjne i bardzo proste, można wstawić wysoki kubek jak i niską filiżankę, zasobnik na kawę mieloną, ręczną dyszę do spieniania mleka, która się w tym modelu sprawdza i odchodzi w ten sposób codzienne mycie układu spieniania, zostaje jedynie odkamienianie i płukanie raz w tygodniu bloku zaparzającego tuż za zbiornikiem z wodą, standardem jest regulacja mocy i grubości milenia oraz pojemności filiżanki.
      Koszt to ok 2000 pln.
      Zastanów się nad moją propozycją i napisz.

  29. Ania pisze:

    Witam Panie Arku. Stoję przed wyborem ekspresu. Waham się pomiędzy następującymi modelami w takiej kolejności:
    1. Siemens TE 803209 RW
    2. Delonghi ECAM 28.465
    3. Delonghi ESAM 6620
    4. Saeco Picobaristo One Touch HD 8927/09
    Proszę o informację, czy rzeczywiście ta mleczna wyspa jest taka trudna do mycia? Tylko Siemens nie ma tej wyspy lecz rurkę łączącą karton z mlekiem i spieniacz. Podałam go jednak dlatego, ponieważ ma on schodkową półkę do wysokich szklanek do latte machiatto, a tą kawę piję najczęściej. Fajne jest też to, że wylewki do kawy można przesuwać w pionie oraz w poziomie. Zauważyłam, że najczęściej poleca Pan Delonghi i Saeco. Czy Siemens nie jest wart tej ceny?Jaka jest awaryjność Siemensa? Proszę mi poradzić, który wybrać? Pozdrawiam ?

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Aniu, z wszystkich modeli jakie wybrałaś, najlepiej wygląda Siemens EQ 8, 2 modele De longhi a zwłaszcza 6620 to bardzo stare modele ja bym sobie dał z nimi spokój.
      PicoBaristo to dobry model lecz bardziej polecamy go osobom pedantycznie dbających o sprzęt, czyli odkamienianie, płukanie bloku zaparzającego, oliwienie bloku oraz czyszczenie tabletką nie zapominając że posiada on szybki system czyszczenia układu spieniania to i tak pojemnik należy ręcznie wymyć w ciepłej wodzie to jeszcze używamy raz na 2 tygodnie środka do odtłuszczanie układu spieniania.
      W Siemensie jest nieco prościej, odkamienianie, płukanie i czyszczenie bliku przy pomocy tabletki.
      Siemens w porównaniu z Saeco ma menu w języku polskim, system pełnego czyszczenia układu spieniania, możliwość wstawienia wysokich szklanek i bardzo proste intuicyjną obsługę.
      Siemens zwłaszcza wyższe modele mają niską awaryjność po przez systemy upierdliwego domagania się o konserwację przy pomocy najczęściej jednego guzika.

      • Ania pisze:

        Witam 🙂 Dziękuję za szybką odpowiedź i fachową poradę. Teraz pozostaje mi tylko poszukać tego Siemensa w sklepach, a nie jest to łatwe, bo nigdzie go nie ma. pozostają sklepy internetowe i tu pojawia się kolejne pytanie. Zakładam, że sprzęt będzie dobrze działał, no ale… czasami… różnie bywa. Jak wygląda sprawa z serwisem Siemensa? W sklepie stacjonarnym sprzedawca przestrzegał mnie przed kupowaniem w Internecie, ze względu na trudności z serwisowaniem sprzętu kupowanego w sieci. Jak to wygląda? Czy ma Pan wiedzę na ten temat?
        I jeszcze jedno : na portalu „Przyjaciele kawy.pl” w recenzji Siemensa TE 803209 RW podają, że urządzenie to ma oświetlenie wylewki i funkcję podgrzewania filiżanek. Nigdzie więcej, w o tym nie przeczytałam. Tylko „Przyjaciele kawy” o tym piszą. Jak jest naprawdę? Nie widziałam tego ekspresu na żywo. Pozdrawiam serdecznie 🙂

        • Arkadiusz Bielawski pisze:

          Aniu, co do kupowania w sieci nie mam zaufania do podejrzanych sklepów, należy uważać, lecz nie obawiaj się sprawdzonych jak MM, Saturn, Euro itp.
          Gwarancja producxenta to 2 lata wystarczy w razie kłopotów zadzwonić na infolinię i znajdą najbliższy serwis gwarancyjny.
          Oto link gdzie znajdziesz interesujące cię parametry.
          http://www….TE803209RW.

          • Ania pisze:

            Dziękuję bardzo za odpowiedź i cenne wskazówki. Gdy kupię, to się odezwę i opowiem jak działa. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo wytrwałości i cierpliwości (tak jak do tej pory) w kontaktach z pytającymi o rady. 🙂 podziwiam Pana i wielki szacun dla pańskiej pracy. 🙂

  30. Ania pisze:

    Witam Panie Arku. Stoję przed wyborem ekspresu. Waham się pomiędzy następującymi modelami w takiej kolejności:
    1. Siemens TE 803209 RW
    2. Delonghi ECAM 28.465
    3. Delonghi ESAM 6620
    4. Saeco Picobaristo One Touch HD 8927/09
    Proszę o informację, czy rzeczywiście ta mleczna wyspa jest taka trudna do mycia? Tylko Siemens nie ma tej wyspy lecz rurkę łączącą karton z mlekiem i spieniacz. Podałam go jednak dlatego, ponieważ ma on schodkową półkę do wysokich szklanek do latte machiatto, a tą kawę piję najczęściej. Fajne jest też to, że wylewki do kawy można przesuwać w pionie oraz w poziomie. Zauważyłam, że najczęściej poleca Pan Delonghi i Saeco. Czy Siemens nie jest wart tej ceny?Jaka jest awaryjność Siemensa? Proszę mi poradzić, który wybrać? Pozdrawiam 🙂

  31. Kris pisze:

    Witam Panie Arkadiuszu, czy ma Pan jakąs wiedzę na temat awarii spieniacza w DL ecam 350.55B ? Spotkałem się z takimi komentarami gdzieś w internecie i to samo spotkało również mnie. Po 3 tygodniach użytkowania spieniacz przestał spieniać, a jedynie podgrzewa mleko i głośniej syczy.

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Kris, zdarzyło mi się słyszeć że mleczna wyspa nie spienia. Szybkie czyszczenie przy pomocy pokrętła Clean nie wystarcza, w instrukcji jest informacja, że należy ją rozebrać i odtłuścić.
      Na 200 ml gorącej wody dodać 30 g kwasku cytrynowego, rozebrać mleczną wyspą i główne elementy odpowiedzialne za spienianie wrzucić na 30 minut do takiego roztworu, to pomoże.

  32. Maciej pisze:

    Dziękuję Panie Arku za podpowiedź zatem kupuję Dinamicę 350.55
    Pozdrawiam
    Maciej

  33. Maciej pisze:

    Panie Arku proszę o pomoc w wyborze ekspresu do domu. Przeczytałem wcześniejsze Pana typy także skłaniam się do wyboru jednego z niżej wymienionych modeli proszę o wskazanie tego który ma najprostszą konstrukcję(łatwe czyszczenie i odkamienianie itp) bardzo dobre kawy w tym mleczne latte crema, cappuccino. przyciski do zaparzenia gotowych kaw 4-5 podstawowych w tym cappucino i latte np. I ten który ma niską awaryjność, menu w j. polskim. Budżet do 3000tyś zł max. Kolor czarny lub srebrny

    Delonghi 350.55 Dinamica
    Delonghi 44.660
    Delonghi 29.660
    Saeco 8922 – 8925Pico

    Chyba że ma Pan jeszcze inny typ do 3tyś
    Dziękuję za propozycje i proszę podać maila lub kontakt do siebie.
    Pozdrawiam
    Maciej

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Macieju, najbardziej skłaniał bym się ku Dinamice, ponieważ to nowy model i jeszcze bardziej dopracowany jak Eletta, cichy młynek, bardzo prosta obsługa i konserwacja dzięki menu w języku polskim, za automatu jest w stanie zaparzyć 5 rodzajów kaw mlecznych i dodatkowo płucze się w większej ilości wody, to minimalizuje ryzyko awarii.
      Saeco PicoBaristo to bardzo dobry model lecz polecamy go osobom dbających przesadnie o konserwacje i z tej grupy wymaga najwięcej uwagi.
      Bardziej przychylał bym się do 350.55.

  34. Krzysztof pisze:

    Witam, prosze o pomoc , zastanawiam się nad modelami które mają tylko wylewki do spieniania mleka i są w podobnej cenie (ok. 1800PLN) jak delonghi 23.120 lub 22.320 -do tego skłaniałbym się bardziej i jeszcze jeden model znalazłem 23.420 – czy są jakieś wady zalety który lepszy? jak jest z ewentualną awaryjnością ?

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Krzysztofie, z trzech modeli jakie mi podałeś najmniej problemowy 22.320 ze względu na niską awaryjność, meny w języku polskim oraz dyszę do łatwego spieniania mleka. Może to nie jest najnowszy model, lecz chętnie kupowany i doceniany ze względu na jego możliwości.
      Innym modele godnym uwagi jest najmłodsze dziecko De Longhi ECAM 350.15, nie posiada meny w języku polskim, lecz ma nowszy i cichszy młynek i prostszą obsługę.
      Zastanów się nad propozycjami.

      • Krzysztof pisze:

        Bardzo dziękuje za info, poczytałem też specyfikacje nowego modelu 350.15 – ma kilka ciekawych rzeczy tylko trzeba by do niego dołozyć ok.230PLN , nie widze tylko po zdjeciach czy on ma wyświetlacz liniowy czy tylko piktogramy???? a na stronie producenta brak instrukcji, w necie też i generalnie na razie brak opinii.. wiec chyba zdecyduję się na sprawdzony bezproblemowy 22.320 a Żona i tak krzyczy że drogo.. 🙂

  35. Krzysztof pisze:

    Witam, prosze o pomoc , zastanawiam się nad modelami które mają tylko wylewki do spieniania mleka i są w podobnej cenie (ok. 1800PLN) jak delonghi 23.120 lub 22.320 -do tego skłaniałbym się bardziej, czy są jakieś wady zalety który lepszy? jak jest z ewentualną awaryjnością ?

  36. Agata D pisze:

    Dzień dobry,
    postanowiłam kupić express ciśnieniowy za ok.3000zł i spośród wielu modeli zostały mi do wyboru dwa,,, SAECO Incanto Deluxe HD8921 i SAECO PicoBaristo HD8927. Który z nich jest bardziej wart zakupu?
    Bardzo proszę o Pana opinię na temat tych modeli i pomoc w wyborze 🙂
    Dziękuję 🙂

    • Agata D pisze:

      przepraszam za trzy posty, ale po dwóch pierwszych „wyskakiwał” mi jakiś błąd i byłam pewna, że nie zostały zapisane, więc próbowałam jeszcze raz…

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Agato,
      Oba modele są do siebie podobne, lecz z tą różnicą że PicoBaristo jest nieco prostszy w obsłudze, posiada funkcję BabyMilk, szybkie czyszczeni układu spieniania mleka oraz częściowo menu z piktogramami i informacją tekstową.

  37. Agata D pisze:

    Dzień dobry,
    postanowiłam kupić express ciśnieniowy za ok.3000zł i spośród wielu modeli zostały mi do wyboru dwa,,, SAECO Incanto Deluxe HD8921 i SAECO PicoBaristo HD8927.
    Bardzo proszę o Pana opinię na temat tych modeli i pomoc w wyborze 🙂
    Dziękuję 🙂

  38. Agata pisze:

    Dzień dobry,
    Planuję kupić express ciśnieniowy, przeznaczone mam ok.3000zł.
    wybór padł na SAECO Incanto Deluxe HD8921 lub SAECO PicoBaristo HD8927…
    Proszę o Pana opinię na temat obu i pomoc w wyborze 🙂
    Dziękuję

  39. Robert pisze:

    Witam Panie Arku.
    Jestem na etapie zakupu ekspresu do kawy. Nie mogę się zdecydować. Zastanawiałem się nad DeLonghi Eletta 45.760.W oraz Saeco HD8925/09. Ewentualnie Siemens EQ.6 TE607203RW. Cena 3000. Max. 3500zł.
    Zależy mi na kawach mlecznych, łatwości czyszczenia, małej awaryjności, prostej obsłudze.
    Jednym słowem standard. Czytając opinie o różnych modelach dużą uwagę zwracam na awatyjność poszczególnych modeli. Ekspres nie będzie mocno ekploatowany. Myślę że średnio 3-4 kawy w tym cappuccino i latte macchiato
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Robercie,
      Moim faworytem jest zdecydowanie Eletta De Longhi, sprzedajemy ją od kilku lat i nie ma z nią większych problemów. Dodatkowo na jej korzyść przemawia bardzo prosta obsługa z menu w języku polskim, dość cichy młynek i 5 rodzajów kaw mlecznych za jednym przyciśnięciem.
      Saeco może i ma młynek ceramiczne lecz nie posiada menu w języku polskim, nie ma automatycznego czyszczenia układu spieniania mleka, należy robić to ręcznie.
      Do Siemensa straciłem zaufanie po serii problemów modelami EQ 6 i 7.

  40. Marta pisze:

    Witam. Jestem na kupnie ekspresu ciśnieniowego z wbudowanym młynkiem i spieniaczem do mleka. Ekspres chciałabym kupić do około 2400 zł. Zastanawiałam się nad De Longi ESAM 3550,B lub PERFECTA ESAM 5500.S. Oczywiście jestem otwarta na inne propozycje ekspresów z Pana strony. Serdecznie dziękuje.

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Marto,
      Ja dał bym sobie spokój z tymi modelami, oba to bardzo stare modele, a na dodatek 3550 nie wstawisz wysokiej szklanki do latte.
      Zastanów się nad moimi propozycjami, De longhi ECAM 350.55 Dinamica, jest droższy niż zakładałaś, lecz warto dołożyć, to najtańszy model tej firmy produkowany we Włoszech, posiada menu w języku polskim, możliwość przygotowania 6 kaw mlecznych z automatu, cichszy młynek i dla bezpieczeństwa płucze się częściej i w większej ilości wody co zapobiega większym awariom.
      Drugi to starszy ekspres lecz nie tak stare jakie wybrałaś, ECAM 25.462 podobne funkcje lecz produkowany w Rumunii i ma 4 zaprogramowane kawy mleczne i mieścił by się w twoim budżecie.
      Zastanów się i napisz.

  41. Łukasz K. pisze:

    Dzień Dobry,
    Panie Arkadiuszu bardzo proszę o pomoc wyborze ekspresu:
    -nivona 758
    -bosch TES60321RW (TES60523RW)
    -siemens EQ.6
    -krups EA8808
    -melitta CAFFEO CI E970.

    Czy może jednak lepiej dopłacić i kupić jurę?

    wybieram już 3 miesiące i się nie mogę zdecydować.
    Z góry dziękuję za pomoc.

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Łukaszu,
      Melittę bym odrzucił ponieważ nie posiada menu w języku polskim, bardziej bym się zainteresował Krupsem 8808 i Nivoną,
      Nivona jest gabarytowo mniejsza i ma możliwość obsługi przy pomocy urządzenia mobilnego jak smartfon i posiada dobry młynek, Krups ma znacznie prostsze menu w języku polski i ma 6 preferencji użytkownika, czyli każdy z domowników może zaprogramować swoją ulubioną kawę lub kawę z mlekiem, system automatycznego czyszczenia układu spieniania mleka, nie trzeba wyjmować bloku zaparzającego, używamy jedynie tabletek do czyszczenia, odkamieniania oraz raz w tygodniu środka do odtłuszczania układu spieniania, w Nivonie to wszystko + wyjmowanie bliku zaparzającego do przepłukania raz w tygodniu, tylko uważaj w czasie zakładania bloku można go zablokować, że tylko serwis może pomóc.
      Zastanów się, który ekspres będzie dla ciebie lepszy.
      Pozdrawiam Arkadiusz Bielawski.

    • Łukasz K. pisze:

      Dziękuję za pomoc

  42. Łukasz pisze:

    Dzień dobry, korzystałem z rad zawartych na tym forum ponad dwa lata temu i z radością widzę, że Pan Arkadiusz dalej pomaga ludziom w wyborze dobrego ekspresu.
    Mam takie pytanie: byłem zdecydowany na zakup ekspresu Delonghi eletta ecam 45.760.w ale niespodziewanie w konkurencji pojawił się jeszcze Nivona 778 CafeRomatica.
    Panie Arkadiuszu czy pomoże mi Pan w wyborze?

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Łukaszu,
      Jeżeli mam wybierać, wybrał bym jeszcze inne ekspres ECAM 350.55 Dinamica, to najnowszy model De Longhi, pojawił się w sierpniu ubiegłego roku i od razu był rozchwytywany, bardzo proste menu, dość cichy młynek, 6 kaw mlecznych za jednym dotknięciem, częściej się płucze i w większej ilości wody to zapobiega większym awariom, jest dobrze dopracowany.
      Eletta jest na rynku już jakieś 3 lata i nadal się sprzedaje, lecz wole coś mniejszego a równie dobrego, jeżeli chodzi o Nivonę to nie jestem przekonany do dodatkowego bajeru bluetooth, dzięki tej funkcji szklanka nie pójdzie sama do ekspresu.
      Nivona ma równie proste menu i niezły młynek lecz stawiał bym bardziej na Dinamicę.

  43. Jakub pisze:

    Panie Arkadiuszu, mam pytanie odnośnie porównania dwóch modeli ekspresów: DE’LONGHI: ECAM 350.55 i ELETTA CAPPUCCINO ECAM 45.760.W. Który wybrać?, czy różnią się znacząco w obsłudze i posiadanych funkcjach? Czy przy wyborze po prostu wybrać tańszy model…
    Z góry dziękuje za odpowiedz.POzdrawiam

  44. basia999 pisze:

    Mieliśmy w firmie ekspres do kawy, który czyściło się koszmarnie, miał spieniacz do mleka, możesz sobie wyobrazić jak to śmierdziało jak kisło. Także kieruj się tym jaki jest w obsłudze i czyszczeniu. Ja do domu kupiłam sobie na avans.pl ekspres do kawy, ze względu na ceny, mają niskie tam.

  45. Marcin Janczylik pisze:

    Panie Arku 8834/09 czy 8847/09? warto dopłacić za serię 4000?

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię Marcinie,
      Tak krótko, zdecydowanie 8834, w 8847 jest możliwość zaparzenia kawy pod wyższym ciśnieniem lub jak z ekspresu przelewowego.
      To tak naprawdę ten sam model i nie wieżę że będziesz korzystał z tej funkcji, a kilka setek zostanie w portfelu.

  46. n+ pisze:

    Witam, Panie Arkadiuszu- czy w ekspresie Philips Minuto HD8834/19 można sprawdzić ile zostało zaparzonych kaw? Jak ogólnie postrzega Pan ten model jeżeli chodzi o awaryjność oraz trudność czyszczenia?

    • Arkadiusz Bielawski pisze:

      Witam Cię n+
      Philips HD8834/19 to ekspres godny zainteresowania w tym przedziale cenowym, jest produkowany na podstawie bardzo dobrego modelu z linii Minuto.
      Proste graficzne menu, ceramiczny młynek, automatyczne zaparzanie cappuccino, po przez przycisk Special sami możemy przygotować latte czy latte macchiatto.
      Ekspres należy do grupy produktów o niskiej awaryjności, z tego względu że wymaga więcej uwagi na konserwację, jeżeli tego będzie się przestrzegać nie będzie z nim problemu.

  47. Pawel pisze:

    Bardzo proszę o radę jaki express wybrać
    Delonghi ecam 23.460s czy magnifica ecam 22.360s
    Pozdrawiam

  48. Pawel pisze:

    Bardzo proszę o radę jaki express wybrać
    Delonghi 23.460s czy 22.360s
    Pozdrawiam

  49. Fanka pisze:

    Jak jest z awaryjnością Saeco vs Delonghi? Interesuje mnie model z wyspą. Wielu klientów skarży się na awaryjność Pocobaristo, nawet po kilku dniach od zakupu. O Delonghi niczego nie znalazłam. Dodam, że mam pecha do sprzętu elektronicznego i zawsze zahaczam o serwis. Dziękuję.

    • Ewelina pisze:

      Ja posiadam model 350.55B i mam go od 4 m,cy,ale niestety muszę go dać do naprawy,gdyż podczas spieniania wydaje bardzo głosne dzwięki,jakby miał się kończyć;)Niestety jest tak ze muszę od właczenia automatu,dwa razy zrobic czyszczenie,ale i tak nie zawsze pomaga,także podczas spieniania buczy i to głośno 🙁

  50. JerzyB pisze:

    Witam. Mam pytanie dotyczące expresu Delonghi esam 2600, ostanio kupiłem ten express w Tesco za 590 zł , ale mam pewien problem po wypiciu kawy zaparzonej w ustach pozostaje gorzki nieprzyjemny posmak, używam kawy labazza i dallmayer . Musze zaznaczyć ze pije cafe latte, najpierw spieniałm mleko później , parze kawę . Kilkakrotnie autor pisał ze w expresie esam 2600 trzeba czekać około 8 minut aby po spienianiu mleka zaparzyć kawę, z mojego doświadczenia wynika ze można po spininiu młaka wcisnąć przycisk kawy i odkręcić dysze do spieniania tak aby wypuścić pare . I expres jest gotowy w ciągu kilkunastu sekund. Może ktoś posiada takie express i poradzi jak ustawić express żeby parzył przyzwoita kawę. Młynek ustawiony jest jak zaleca producent na 5 , moc kawy mam ustawiona na 40% , może spróbować zmienić temperaturę parzenia, standardowo jest ustawiona na 2 w 4 stopniowym zakresie , a może wina jest to ze najpierw pienie mleko ? Proszę o pomoc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.


reklamaml