Lodówka jest podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. To sprzęt, który kupuje się rzadko. Dlatego wybór warto zawsze dobrze przemyśleć. Tym bardziej, że obecnie dostępność tych urządzeń jest bardzo duża. Jak wybrać nową lodówkę?
Artykuł sponsorowany
Jaki rodzaj lodówki wybrać?
Na rynku dostępne są lodówki wolnostojące oraz do zabudowy. Zazwyczaj modele, które można zabudować i zamknąć frontami meblowymi, są droższe i mniej pojemne od lodówek wolnostojących, o takich samych wymiarach zewnętrznych.
W zależności od aranżacji kuchni należy wybrać odpowiedni design lodówki. Sprzęt wolnostojący daje większą swobodę zmian usytuowania mebli. W każdej chwili taką lodówkę można przestawić. Produkty tego typu dostępne są w wielu stylach i kolorach. Lodówki wolnostojące mogą być jednodrzwiowe lub dwudrzwiowe oraz czterodrzwiowe – multidoor.
Klasa energetyczna lodówki
Klasa energetyczna to parametr określający zużycie prądu przez urządzenie elektryczne. W przypadku lodówki wskazuje ona, ile kilowatogodzin zużyje sprzęt w ciągu jednego roku. Na etykiecie podane jest bowiem roczne zużycie energii. Im wyższą klasę energetyczną wybierzesz, tym lodówka będzie bardziej energooszczędna.
Od 2021 roku obowiązują nowe etykiety energetyczne. Nie ma już oznaczeń literowych z plusami. Pojawiły się nowe piktogramy informujące o klasie energetycznej nowego sprzętu.
Obok klasy energetycznej, na pobór prądu ma także wpływ wyposażenie lodówki i jej udogodnienia. Oświetlenie LED jest zdecydowanie najbardziej energooszczędne. Natomiast technologia No Frost zapobiega powstawaniu lodu i szronu na ściankach lodówki, co ma wpływ na przechowywaną żywność i zużycie prądu. Praktyczną funkcją jest alarm otwartych drzwi, który uruchamia się zazwyczaj po kilku sekundach, przypominając o konieczności domknięcia drzwi lodówki. Takie urządzenia znajdziesz np. na sferis.pl.
Wygląd i wyposażenie lodówki
Lodówka powinna być dopasowana do całej aranżacji kuchni. Warto też zajrzeć do jej wnętrza i sprawdzić, czy jest wykonana estetycznie, a szuflady wysuwają się bezproblemowo. Lodówka może być sterowana mechanicznie lub elektrycznie. Ręczne sterowanie polega na ustawieniu pokrętła na orientacyjną moc, dla obu stref jednocześnie – chłodzenia i zamrażania. Natomiast sterowanie elektryczne jest nowoczesnym rozwiązaniem. Idzie ono w parze z obecnością dwóch termostatów, dzięki czemu można ustawić różne moce dla stref. Na wyświetlaczach temperatury można także odczytać godzinę oraz informacje o dodatkowych funkcjach i parametrach urządzenia.
Na rynku dostępne są lodówki w wielu kolorach. Nowością są różne odcienie stali lub urządzenia w designie retro. Producenci oferują szereg rozwiązań i udogodnień w nowych lodówkach. Szuflady w nich umieszczone mają temperaturę zbliżoną do 0oC. Są to idealne warunki do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Produkty te są zabezpieczone przed działaniem bakterii, co wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Natomiast szuflady świeżości przeznaczone są do przechowywania owoców i warzyw. Dzięki uregulowanemu poziomowi wilgotności zachowują świeżość i bogactwo witamin.
Źródło: artykuł sponsorowany
Niektóre odnośniki na stronie to linki reklamowe.